ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Για την Αριστερά των άκρων


Αναδημοσίευση από το "αριστερό βήμα"
Του Π. Σωτήρη


Σύμφωνα με μια διαδεδομένη στην Αριστερά άποψη, εφόσον το κυβερνητικό επιτελείο επενδύει στην εικόνα μιας χώρας που κινδυνεύει από την αντιπαράθεση των άκρων, η Αριστερά δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε μια τέτοια σύγκρουση, να αποφύγει ακραίες τοποθετήσεις και να επικεντρωθεί στην προσέλκυση ανθρώπων από το «μεσαίο χώρο». Για παράδειγμα, μεμονωμένοι βουλευτές θα αναλαμβάνουν το έργο της υπόσχεσης προς αδικημένους κλάδους ότι θα επαναπροσληφθούν, αλλά η ηγεσία θα δίνει «υπεύθυνες απαντήσεις», για να μην αποξενωθεί από τους ενδιάμεσους ψηφοφόρους.

Αυτοί οι ενδιάμεσοι ψηφοφόροι υποτίθεται ότι δεν θέλουν τη λιτότητα, αλλά δεν πολυσυμπαθούν τους δημοσίους υπαλλήλους, εξεγείρονται για την ΕΡΤ αλλά διαφωνούν για τις απεργίες, βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν προς τα χειρότερο αλλά δεν τους εμπνέει κανένας πολιτικός.

Όμως αυτή η γραμμή απλώς δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ούτε ο μέσος ψηφοφόρος υπάρχει, ούτε μπορεί να κατασκευαστεί με βάση τους στατιστικούς μέσους όρους των δημοσκοπήσεων!

Άλλωστε, πώς μπορεί κανείς να φαντασιώνεται ένα «μεσαίο χώρο» σε μια χώρα όπου η κεντροδεξιά κάνει ακροδεξιά στροφή, το ΠΑΣΟΚ έχει διαλυθεί, και η ανερχόμενη δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή;

Στην πραγματικότητα, η ελληνική κοινωνία έχει μπει σε μια φάση βαθιάς κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης, σε έναν εμφύλιο πόλεμο, που τροφοδοτείται από την κοινωνική καταστροφή των λαϊκών τάξεων και την κυνική και αυταρχική αναδίπλωση του συνασπισμού εξουσίας.

Σε μία τέτοια συνθήκη πόλωσης, κερδίζει όποιος αποφασίζει να πάει όντως στα άκρα, να πολώσει τα πράγματα προς την κατεύθυνση που κρίνει θεμιτή. Όταν δεν υπάρχει υλικό περιθώριο για διαταξικές και συναινετικές «μεγάλες αφηγήσεις», τότε κερδίζει όποιος αναγνωρίζει τους πραγματικούς όρους της σύγκρουσης και σπεύδει να οχυρώσει το δικό του στρατόπεδο. Αυτό κάνει σήμερα το συστημικό μπλοκ, μέσα από το διαγκωνισμό ανάμεσα στην ακροδεξιά (και ακραία νεοφιλελεύθερη) στροφή της ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή. Αντίθετα, πολλοί στην Αριστερά φαντασιώνονται ότι θα παίξουν το ρόλο της ομαλής εναλλαγής και την ήρεμη δύναμη.

Γι’ αυτό η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα ένα τμήμα της κοινωνικής απελπισίας αλλά και τη συσσωρευμένη λούμπεν διαφθορά που εξέθρεψαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό οχυρώνει το μπλοκ της η ΝΔ, γι’ αυτό φαντάζει καθηλωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φταίει ο Μουρούτης και οι «μονταζιέρες», αλλά η αναπόδραστη δυναμική του ταξικού ανταγωνισμού και της πολιτικής κρίσης.

Παρ’ όλα αυτά, σε αυτή τη συγκυρία η Αριστερά μπορεί να κερδίσει. Όχι εάν «τους βομβαρδίσει με νομιμότητα», αλλά εάν δείξει ότι είναι αποφασισμένη να παίξει, μέχρι τέλους, το ρόλο του άκρου. Εάν συμβάλλει στη μέγιστη αναταραχή και στη μέγιστη αυτοπεποίθηση των λαϊκών μαζών ως συλλογικού υποκειμένου και όχι ως «εκλογικού σώματος». Εάν αδιαπραγμάτευτα στρατευτεί στη σύγκρουση μέχρι τέλους, διαλέγοντας πρακτικές έμπρακτης ανυπακοής, παρακώλυσης δημοσιών λειτουργιών, πολιτικής του δρόμου. Εάν απαρνηθεί τον κοινοβουλευτικό καθωσπρεπισμό και υποσχεθεί την τιμωρία των ενόχων όχι με όρους θεσμικής εξισορρόπησης αλλά πραγματικού τιμήματος για την καταστροφή. Εάν επεξεργαστεί όχι μια γραμμή διαπραγμάτευσης αλλά ρήξης με την ΕΕ και το χρέος και δεσμευτεί για ανατροπές πέραν των ορίων της σημερινής νομιμότητας. Εάν αναμετρηθεί με κάθε τρόπο – και στο δρόμο – με τις θρασύδειλες συμμορίες των νεοφασιστών. Μόνο έτσι θα γείρει αμετάκλητα προς τα αριστερά ο συσχετισμός δύναμης στον ακήρυχτο εμφύλιο πόλεμο που είναι σε εξέλιξη.

Όσοι από την Αριστερά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ούτως ή άλλως η ακραία «φτωχοποίηση», θα μεταφραστεί σε ριζοσπαστικοποίηση και εκλογική δυναμική, παραβλέπουν ότι η ίδια συνθήκη, εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη πολιτική παρέμβαση, μπορεί να οδηγήσει στον εξατομικευμένο επιβιωτισμό ή ακόμη και στη συσπείρωση γύρω από αυταρχικές ή κοινωνικά κανιβαλικές ιδεολογίες.

Ο μόνος εφικτός ρεαλισμός για την Αριστερά σήμερα είναι η αναγκαία πολιτική ακρότητα. Διαφορετικά, η τωρινή αμηχανία και το μούδιασμα θα μετατραπούν σε παγιωμένη συλλογική αποκαρδίωση, οι κυρίαρχες δυνάμεις θα διατηρήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο κόσμος που επένδυσε στην Αριστερά θα πληρώσει το τίμημα: σε φτώχεια, σε βία, σε απελπισία.

5 σχόλια :

  1. Ωραία και σωστά αυτά τα «Εάν αδιαπραγμάτευτα στρατευτεί στη σύγκρουση» όμως εκείνο που δεν έχετε συνειδητοποιήσει είναι ότι όχι τώρα αλλά εδώ και αρκετό καιρό η αριστερά μέσα σ αυτό που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ηττηθεί από την δεξιά της. Οσο και στους σταλινικούς (ΚΚΕ) και στην εξωκοινοβουλευτική είναι ένας αγώνας δρόμου για μια καλλίτερη θέση στο κοινοβούλιο.
    Η κρατική δολοφονία του 19χρονου θανάση στο περιστέρι ήταν ένας σοβαρός πολιτικός λόγος (που τάραξε όλη την κοινωνία) όπου θα μπορούσε να γίνει μια δεύτερη εξέγερση ..Γρηγορόπουλου με περισσότερη αποτελεσματικότητα λόγω της γενικής συγκυρίας, όμως η αριστερά πέρα από λιγοστά κείμενα και πάλι δεν βγήκε στον δρόμο, εντελώς συνειδητά.
    Η υποβάθμιση του θέματος αυτής της δολοφονίας αφορά και σας αγαπητοί του ΕΟΣ που έως σήμερα δεν βρήκατε τον λόγο να γράψετε μια κουβέντα, κατώτεροι των περιστάσεων σαν την αριστερή διανόηση τύπου Τατσόπουλου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα διαφωνήσουμε με πνεύμα της κριτική που κάνεις για την στάση των κομματικών μηχανισμών της Αριστεράς (και του κόσμου της).

      Το κύριο μέλημά μας δεν είναι είναι η προσφορά ενημέρωσης στους αναγνώστες μας. Ως εκ τούτου μόνον αποσπασματικά ασχολούμαστε με θέματα τρέχουσας επικαιρότητας. Εξάλλου, άλλο ένα κείμενο για το θέμα, στα τόσα άλλα που γράφτηκαν από αυτή την Αριστερά που κατηγορείς, τι επιπλέον θα προσέφερε;

      Αυτά τα ζητήματα δεν κρίνονται στα “κείμενα”...

      Διαγραφή
  2. Ανιαρό κείμενο, μια από τα ίδια 3 (ή 43;) χρόνια τώρα...
    Έχω βαρεθεί να ακούω αριστερούς να επικαλούνται άλλους αριστερούς για το ότι πιστεύουν πως η φτωχοποίηση θα φέρει ριζοσπαστικοποίηση. Μα ποιοι είναι αυτοί οι αριστεροί;
    Έχω βαρεθεί αριστερούς να λένε πως το μόνο που λείπει από την αριστερά είναι η ...ακρότητα, λες και πρόκειται για ένα volume στο ράδιο, που απλώς αρκεί να το στρίψεις.. Και ποια θεωρεί "ακρότητα" και μάλιστα επιθυμητή; την..επαναπρόσληψη των δ.υ.!
    Άλλος ένας αριστερός ο Π.Σ. που θεωρεί πως όταν σου λέει άσπρο η κυβέρνηση, εσύ πρέπει να λες μαύρο, και αυτό αρκεί για να είσαι στο άλλο άκρο...
    Μάλιστα, συκοφαντεί ως "ενδιάμεσους" τους ..."ψηφοφόρους" που παραδέχονται πως δεν πήγαινε καλά το δημόσιο. Και ως αριστερός σου λέει "μα δεν είναι αυτό το θέμα, αλλά ο καπιταλισμός, ηλίθιε". Θεωρεί τον.."ενδιάμεσο ψηφοφόρο" θύμα της προπαγάνδας, υποδεέστερό του. Δεν πιστεύει ότι ο "ενδιάμεσος ψηφοφόρος" έχει το δικαίωμα να ζητά και πρόταση η οποία να είναι και πειστική.
    Στο μεταξύ, λόγω της οκνηρίας της αριστεράς να αντιτάξει ένα συνολικό σχέδιο για το δημόσιο που θέλει (επί καπιταλισμού), ο Σαμαράς κερδίζει, γιατί τουλάχιστον προτάσσει κάτι. Και ελλείψει άλλου σχεδίου από την αριστερά, η αριστερά τού δίνει άλλο ένα επιχείρημα, να λέει ότι είναι το μοναδικό "ρεαλιστικό" σχέδιο το δικό του.
    Μπράβο, τέτοια αριστερά. Ανέκαθεν στήριγμα του συστήματος ήσουν. Και εσύ και οι πωλητές 902 και οι Παπαδήμο-ύληδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο πολύ καλό το κείμενο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείξει ότι αμφισβητεί επιτέλους την αστική νομιμότητα, και δεν ωθήσει και τις λαϊκές μάζες να κάνουν το ίδιο, οι συσχετισμοί θα είναι μόνιμα εναντίον μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιός συνέδεσε την Αριστερά με τους δημοσίους υπαλλήλους; Νάταν ο Μαρξ; Νάταν ο Λένιν; Δεν θυμάμαι να λένε τίποτα, για εργατική τάξη και προλεταριάτο μιλάνε..
    Μήπως οι αναρχικοί; Δεν νομίζω, κάτι για καθεστωτικούς λακέδες γράφουν...
    Μήπως ο Μάο; Και πάλι δεν θυμάμαι να διάβασα τίποτα σχετικό στον Μάο...
    Μήπως μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει απο πότε η τάξη των δημοσίων υπαλλήλων ενδιαφέρει τόσο πολύ την Αριστερά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ