1. Η εποχή είναι κρίσιμη και αποφασιστική. Η κρίση διευρύνει τον κοινωνικό μεσαίωνα σε πρωτοφανή κλίμακα. Φέρει όμως ταυτόχρονα το σπέρμα μεγάλων δυνατοτήτων και αλλαγών. Το πρόσημο εξαρτάται από την έκβαση της κοινωνικής πάλης, από τον συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, από τα ίδια τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Εξαρτάται όμως και από την παρέμβαση των πολιτικών υποκειμένων που αντιλαμβάνονται τα κενά, τα ελλείμματα και τις δυνατότητες. Στη νέα εποχή είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός της ματιάς, των εργαλείων και των καθηκόντων εκείνων των δυνάμεων που θέλουν να παρέμβουν σε προοδευτική και ανατρεπτική κατεύθυνση. Των δυνάμεων που θέλουν να αναφέρονται στον επαναστατικό μαρξισμό.
2. Η μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών σηματοδοτεί το τέλος των ημερών του ήρεμου νεοφιλελευθερισμού που από τη δεκαετία του 70 και αργότερα με μεγαλύτερη ένταση και χωρίς αντίπαλο, καθόρισε τις ασκούμενες πολιτικές σε όλο τον πλανήτη. Αναδεικνύει το τραγικό κενό της κομμουνιστικής αριστεράς σε παγκόσμια, ευρωπαϊκή και εθνική κλίμακα, το μεγάλο έλλειμμα, τον μεγάλο απόντα. Την ώρα που ο υπαρκτός καπιταλισμός αποδεικνύει τις εγγενείς αντιφάσεις και τα όρια του δεν αρθρώνεται ο ελάχιστα πειστικός λόγος μιας άλλης πολιτικής και κοινωνικής πορείας, ενός άλλου συστήματος. Ο κόσμος της εργασίας χτυπιέται εξαντλητικά και κοινωνικά στρώματα συμπιέζονται και περιθωριοποιούνται, κατακτήσεις, δικαιώματα και η όποια σχετική ευημερία εξατμίζονται, η επιβίωση γίνεται ζητούμενο. Η επιστροφή στο παρελθόν των προοκτωβριανών τοπίων είναι η στρατηγική των δυνάμεων του κεφαλαίου σε όλο τον πλανήτη. Αυτή η εξέλιξη επιταχύνεται με την κρίση που λειτουργεί ταυτόχρονα ως ευκαιρία και εργαλείο της αντίδρασης. Εδώ είναι το σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα.
3. Διεθνώς, αυθόρμητα κινήματα του «90%» που συμπιέζεται κάνουν την εμφάνισή τους, αντιστέκονται και αναζητούν όραμα, διέξοδο, προοπτική. Πολιτικά αυτή η κοινωνία, που περιθωριοποιείται οικονομικά-κοινωνικά-πολιτισμικά, δεν εκφράζεται ενώ φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον πως συνθλίβεται στις συμπληγάδες πέτρες της κρίσης. Απουσιάζει εκκωφαντικά η άλλη πολιτική έκφραση, η ανταγωνιστική πολιτική απέναντι στη βαρβαρότητα της κρίσης και της χρεοκοπίας. Το κομμουνιστικό κίνημα και η κομμουνιστική αριστερά είτε από αδυναμία είτε από επιλογή αρνείται τον ρόλο που αντικειμενικά έχει. Προϋπόθεση για μια αριστερά που πασχίζει να ανταποκριθεί είναι η δημιουργική υπέρβαση ιστορικών κληρονομιών, ρευματικών διαιρέσεων, συνηθειών και δογμάτων, η αντίληψη του μεγέθους του προβλήματος άρα και των απαιτήσεων, καθώς και η βαθιά αυτογνωσία των ορίων, της αξιοπιστίας και της κλίμακάς της. Σήμερα πρέπει να αρνηθούμε την απουσία της πολιτικής, να ξεπεράσουμε τη δύναμη αδράνειας, να υπερβούμε τον δογματισμό, τον αναχωρητισμό, την μίζερη αυτάρκεια. Στη θύελλα της κρίσης κανένα πολιτικό σχέδιο απάντησης από τα αριστερά δεν έχει βγει επιβεβαιωμένο, ενώ αντίθετα ένα πλήθος σκοπιμοτήτων, μικροπολιτικών, κοινοβουλευτικών και αυτοαναφορικών επιδιώξεων καταργούν την κοινή λογική. Αυτό είναι το σύγχρονο πολιτικό πρόβλημα.
4. Σήμερα αριστερή πολιτική δεν υπάρχει. Υπάρχει πληθωρισμός προτάσεων, σχεδίων και ανακοινώσεων αλλά δεν υπάρχει συνεκτική πολιτική με αναφορά, στρατηγική και τακτική. Η σημερινή υπαρκτή αριστερά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), έδειξε προ πολλού τα όρια, την αναξιοπιστία και την ανεπάρκειά της. Για να αλλάξει πρέπει πρώτα να έρθει σε σύγκρουση με τον εαυτόν της, όσο κι αν είναι επώδυνο. Για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινωνικού υποκειμένου, πρέπει να αποκτήσει γνήσιες σχέσεις μαζί του. Για να ελκύσει ξανά τη νεολαία, πρέπει να γίνει σύγχρονη σε γλώσσα και μορφή και πραγματικά μάχιμη. Η αναγκαία αριστερή πολιτική μετασχηματίζει άρα και μετασχηματίζεται, πασχίζοντας να εκφράσει πολιτικά τα στρώματα που χτυπιούνται. Για αυτό είναι απαραίτητη μια αριστερά που να μην γοητεύει μόνο τους νοσταλγούς των παλιών ηρωικών ημερών αλλά και τη νεολαία, την σύγχρονη εργατική τάξη, και να μπορεί να συστρατεύει και να ηγεμονεύει στα μικροαστικά στρώματα που αναζητούν οξυγόνο και προοπτική. Όσο κι αν το υποκειμενικό στοιχείο είναι σε πλήρη καθυστέρηση, είναι επίκαιρη και ζωτικής σημασίας η στρατηγική αναφορά στην υπέρβαση του σημερινού συστήματος κοινωνικών σχέσεων. Όχι γιατί έτσι συνηθίζεται, αλλά γιατί ο καπιταλισμός είναι βαρβαρότητα και αυτό σήμερα είναι αποδείξιμο. Είναι ο σοσιαλισμός εκτός χρόνου και εκτός τόπου; Είναι ουτοπία η σκέψη για ένα άλλο σύστημα; Είναι άκαιρος ή επίκαιρος ο αγώνας για ένα άλλο σύστημα, όταν σήμερα η ιστορία τρέχει με απίστευτους ρυθμούς;
5. Έχουμε ένα κενό αριστερής πολιτικής γιατί δεν υπάρχει σήμερα καμία τέτοια πολιτική γύρω από το φλέγον αλλά και πιο επίκαιρο από ποτέ ζήτημα της αλλαγής του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας. Δηλαδή καταρχήν γύρω από το ζήτημα της εξουσίας. Στη συγκυρία της κρίσης αυτό δεν είναι ένα μακρινό καθήκον που κάποια στιγμή θα αντιμετωπιστεί με τα γράμματα που γνωρίζουμε. Η επικράτηση του συστημισμού, της διαμαρτυρίας και της κινηματικής αντιπολίτευσης, είναι φαινόμενα που πάνε χέρι χέρι, τρέφονται μεταξύ τους, φτιάχνουν ένα ατέρμονο κύκλο απραξίας, στασιμότητας, σιωπηλής ενσωμάτωσης. Η αριστερά σήμερα είναι προϊόν του συσχετισμού που διαμορφώθηκε από την ιστορική ήττα. Φέρνει όλα τα κουσούρια και τα σακατιλίκια αυτής της ήττας, όλες τις ανεπάρκειες και τις κακές κληρονομιές. Το πιο σοβαρό αμάρτημα είναι πως έχει εγκαταλείψει τον κόσμο, τη μαζική δουλειά, τη λαϊκή οργάνωση. Αντιγράφει την αστική πολιτική, περιορίζεται στον κοινοβουλευτισμό, στην εικονική πολιτική, στον “ρεαλισμό” και στην αναπαραγωγή των μηχανισμών της. Ή πηγαινοέρχεται ανάμεσα στον δογματισμό, τον κινηματισμό και στο σεχταρισμό. Και οι πολλές μοναδικές αλήθειες αποβάλλουν διαρκώς την δημοκρατία και τις διαφορετικές απόψεις από το εσωτερικό της. Η αριστερά έχει πρόβλημα: Αρνείται να τολμήσει, δεν μπορεί να μετασχηματιστεί από τον καθαρό αέρα της πραγματικότητας, υπό τις πραγματικές απαιτήσεις του λαού.
6. Κι όμως “μέσα, δίπλα, ενάντια σε αυτή την αριστερά υπάρχουν δυνάμεις που θα ανασκοπήσουν”. Υπάρχουν δυνάμεις στη βάση της που μπορούν να συνεισφέρουν θετικά σε νέες συνθέσεις, ενότητες και πολιτικές. Που δεν αρκούνται στην αναπαραγωγή των κορυφών και των μηχανισμών τους, που δεν επιλέγουν την αναμονή στο αυθόρμητο, την αναχώρηση από το πρόβλημα και την προσφυγή στον κανέναν για να κρύψουν τις ανεπάρκειές τους κάτω από το χαλί. Δυνάμεις που αναμετριούνται με την παρέμβαση και την οικοδόμηση και έχουν την τόλμη να ορίζουν καθήκοντα ακόμα κι αν αυτά μοιάζουν φιλόδοξα. Παρέμβαση μέσα στο φρέσκο αέρα του λαϊκού κινήματος και οικοδόμηση πολιτικών δυνάμεων και όρων για να υπάρξει απάντηση στην κρίση και ταυτόχρονα να γεννηθεί μια νέα αριστερά που εδώ και χρόνια βρίσκεται στο κέντρο των συζητήσεων - και όσο μας αφορά μια νέα κομμουνιστική αριστερά. Ένας κομμουνιστικός φορέας που πρέπει να είναι ευρύχωρος και ευρυγώνιος, εντός της πραγματικότητας, χωρίς όμως να υποτάσσεται στον ρεαλισμό της. Φορέας που μπορεί να ενώσει διαφορετικές μορφές ένταξης σε κοινό πρόγραμμα. Αν αυτή η διπλή ανάγκη δεν καλυφθεί στην θύελλα της κρίσης, το κενό θα διευρυνθεί, ίσως και για δεκαετίες.
7. Οι οξύτατες αντιθέσεις και η ταυτόχρονη βαθιά ύφεση όλων των κέντρων της παγκόσμιας οικονομίας καθορίζουν ένα περιβάλλον μεγάλων τεκτονικών αλλαγών που θα διαμορφώσουν για δεκαετίες τη μορφή του σύγχρονου κόσμου. Όλες οι οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις σήμερα καθορίζονται από τη συνάντηση δύο στοιχείων: Την κρίση της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης και την κρίση της παγκόσμιας ευρωατλαντικής ηγεμονίας. Η καπιταλιστική κρίση εκφράστηκε με τρομακτική οξύτητα ειδικά στο χώρο της Ευρώπης. Η Ευρωζώνη αποδεικνύεται ότι είναι ο αδύναμος κρίκος της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και τραντάζεται τόσο ώστε να απειλείται η ύπαρξή της στο άμεσο μέλλον.
Η παροξυσμική κρίση της Ευρωζώνης δείχνει πως η πορεία αυτής της ευρωπαϊκής ενοποίησης έφτασε στα όριά της. Η επιβολή του Ευρώ αναδεικνύεται πλέον πολιτικά διατεταγμένη του γερμανικού ηγεμονικού σχεδίου και των συμμάχων του. Η επιβολή του ευρώ, ενός ακραία ανταγωνιστικού και ολοκληρωτικά ταξικού νομίσματος δεν πραγματοποιήθηκε από ρομαντικούς φεντεραλιστές της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αφορούσε ένα σχέδιο που από την μια ευνόησε την παραπέρα ανάπτυξη και επιθετικότητα του κεφαλαίου και από την άλλη ανέδειξε την γερμανική οικονομική και πολιτική ηγεμονία. Μια επιλογή που εκβίαζε μια φυγή προς τα μπρος μέσα στο παγκόσμιο ανταγωνισμό, χωρίς οικονομικές δικλείδες, χωρίς πολιτικές σταθερές, χωρίς κοινωνικές συναινέσεις.
8. Είμαστε η χώρα πειραματόζωο, η χώρα αδύναμος κρίκος, στο επίκεντρο μιας δομικής και γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης, μιας κρίσης της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης, μιας οριακής κρίσης της ευρωζώνης, στον πυρήνα μιας παγκόσμιας κρίσης χρέους. Ένα σύστημα σε πολλαπλά αδιέξοδα με βασικές στρατηγικές απάντησης των αδιεξόδων του, την τροποποίηση του συσχετισμού ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας και την κατάκτηση καλύτερων θέσεων στα πλαίσια του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Έτσι δίπλα στην Ευρώπη της ατέρμονης λιτότητας, της φτώχειας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, του άγριου καπιταλισμού των 400 ευρώ και των ατομικών συμβάσεων εργασίας, οικοδομείται και το Γερμανικό Imperium και οι χώρες αποικίες-παρίες, όπως η Ελλάδα. Η οποιαδήποτε προσπάθεια απόκρουσης αυτής της πολιτικής και των εθνικών και υπερεθνικών μορφών διαχείρισης της κρίσης, με όρους προοπτικής και ελπίδας θα συγκρουστεί με την ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση, θα παλέψει για λύσεις έξω από το πλαίσιο που ορίζει η Ε.Ε., όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό, ακόμα κι αν στην αρχή φαινόμαστε μόνοι μας – που στην πραγματικότητα δεν είμαστε. Η συζήτηση που γίνεται στην αριστερά για τα «πατριωτικά» μέτωπα ή για τα «αντικαπιταλιστικά» ή «αντιπλουτοκρατικά» μέτωπα δεν επιδιώκει να αναμετρηθεί με την πολυπλοκότητα της κρίσης που ζούμε και με το αδιαίρετο του αντικατοχικού-αντιευρωπαϊκού-αντισυστημικού πολιτικού αγώνα. Δεν είναι μια συζήτηση με βάση τις πραγματικότητες της χώρας και τις ανάγκες της κοινωνίας. Αφορά πρώτιστα εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς για την συντήρηση των υπαρχόντων μηχανισμών. Γίνεται με χρόνους, οπτικές, και πρακτικές προ κρίσης. Δεν γίνεται με βάση το τι είναι το αναγκαίο σήμερα για να αντιστραφεί η πορεία στην καταστροφή, αλλά με βάση το τι θα πρέπει να γίνει “όταν ωριμάσουν οι συνθήκες”.
9. Η Ελλάδα της κρίσης και της χρεοκοπίας είναι πρώτα και κύρια προϊόν μιας πολυετούς πορείας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η ένταξη στην ΕΕ και στην ΟΝΕ αποτέλεσε στρατηγική επιλογή επιβίωσης του ελληνικού αστισμού στον μετακομμουνιστικό παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Μια πολύχρονη πολιτική επιλογή ένταξης που συμφωνήθηκε με συναινετικό τρόπο από την αρχή της μεταπολίτευσης από όλα τα κόμματα της αστικής πολιτικής (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ) και δεν αμφισβητήθηκε έμπρακτα από την επίσημη αριστερά. Ακόμα και σήμερα, την ώρα που η ΟΝΕ έχει χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά και συζητιέται σχέδιο συρρίκνωσης της, χρεοκοπώντας νωρίτερα ολόκληρη τη χώρα, η άρχουσα τάξη επιμένει να ορκίζεται στον ευρωπαϊσμό και στο σύμβολό του, το νόμισμα του ευρώ. Εδώ δεν χωρούν περιστροφές: Το κόμμα του μνημονίου πολιτικά συγκροτείται γύρω από την επιλογή διάσωσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Η κυβέρνηση Παπαδήμου αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα και της τυπικής συγκρότησης του κόμματος του ευρώ. Και σήμερα μνημονιακές αλλά και δήθεν και νεόκοπες αντιμνημονιακές δυνάμεις συναποτελούν το μέτωπο του ευρώ. Η πρωτοφανής καθαίρεση του συντάγματος και της αστικής δημοκρατίας από τους μέχρι πρότινος θεματοφύλακες συντελείται στο όνομα της διατήρησης της χώρας στην ΕΕ. Για αυτούς τους λόγους η αριστερή πολιτική οφείλει να ανταποκρίνεται σε δουλειά αποκάλυψης, αποδόμησης, αντιπαράθεσης και αναμέτρησης με την αστική στρατηγική. Με λίγα λόγια να αποτελεί γνήσιο, ουσιαστικό και με προοπτική αντίπαλο δέος. Από αυτή την άποψη η απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά του χρέους και της Ευρωζώνης, με την αθέτηση πληρωμών και την έξοδο από το ευρώ είναι κρίσιμα στοιχεία αυτής της πολιτικής. Αποτελούν τα πρώτα βήματα μιας πορείας πραγματικής δημοκρατίας, αληθινής ανεξαρτησίας, παραγωγικής ανασυγκρότησης που δίνουν απτή απάντηση στο ερώτημα αν αυτός ο τόπος μπορεί να πάει αλλιώς. Η υποβάθμιση αυτής της κοινής αλήθειας προς όφελος “μεγάλων συγκλίσεων” που μοιάζουν πολύ με πυροτεχνήματα εκλογικών σκοπιμοτήτων, ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στο παλιό πολιτικό σύστημα, σε νέα πλασαρίσματα της εθνικιστικής δεξιάς, της λαϊκής δεξιάς ή της υπό εκκόλαψη νέας σοσιαλδημοκρατίας. Η απονεύρωση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας, η απομόνωση του εθνικού από το ταξικό, μόνο κακό κάνουν στην ιδέα του Μετώπου. Γιατί το ξεδοντιάζουν και το αφήνουν έρμαιο σε αλλότρια σχέδια λαθροβίωσης μιας νέας συνέχειας του σημερινού πολιτικού συστήματος.
10. Η κοινή λογική αλλά και η παλλαϊκή απαίτηση σήμερα είναι για ένα ευρύτατο Μέτωπο απελευθέρωσης από την τυραννία του Βερολίνου και αποκατάστασης της δημοκρατίας. Σε αυτό το μέτωπο είναι δυνατόν να συνυπάρχουν με ενότητα και αντιπαράθεση ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων από την αριστερά μέχρι αποδεσμευμένες καταστάσεις των κομμάτων εξουσίας και φυσικά νέες δυνάμεις που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο στίβο της πολιτικής ένταξης και συνειδητοποίησης. Το Μέτωπο είναι το μέγιστο καθήκον για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, για κάθε φιλολαϊκή δύναμη. Η κοινή λογική και η παλλαϊκή απαίτηση όμως διαστρέφεται, συνθλίβεται και απαξιώνεται από πληθώρα εξαγγελιών που είτε δεν συναντιούνται είτε μένουν σε επίπεδο κορυφών βορά παραγόντων, καθυστερημένων ανανήψαντων του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ, εκλογικών σκοπιμοτήτων μιας κοντόφθαλμης αριστεράς. Η μετωπική πολυλογία δεν σημαίνει μετωπική λογική, δεν σημαίνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο επίπεδο της βάσης και άρνηση των μέχρι σήμερα εκλογικών σχημάτων στο βωμό νέων συνθέσεων που να ανταποκρίνονται στην περίοδο. Είναι κατανοητό ότι η απονομιμοποίηση του μνημονιακού μπλοκ και του κόμματος του ευρώ θα φέρει μεγάλες αναστατώσεις στο χώρο της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, νέα μαγαζιά και εκλογικά σχήματα. Είναι αναμενόμενο ότι μια νέα σοσιαλδημοκρατία, ένας νέος μεσαίος χώρος, μία νέα δεξιά, ή ακόμα και ακροδεξιά θα επιχειρήσει να αναγεννηθεί στο έδαφος της αντιμνημονιακής συσπείρωσης. Η αναγέννηση της σοσιαλδημοκρατίας (απαραίτητο εργαλείο του συστήματος) διεκδικείται από πολλούς μνηστήρες εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία του (ΔΗΜΑΡ), ενώ άλλοι χρησιμοποιώντας και κομμάτια της ριζοσπαστικής αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), φλερτάρουν έντονα με την δημιουργία μιας νέας κεντροαριστεράς.
11. Είναι προφανές ότι μέσα σε αυτό το τοπίο η αριστερά θα όφειλε να πρωταγωνιστήσει όχι ως ηγεμονική συμπεριφορά και εκλογική εγκόλπωση, αλλά με την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και απεύθυνση σε μεγάλα εθνικά ακροατήρια, καλώντας διαρκώς σε ενεργοποίηση και συστράτευση γύρω από ένα πολιτικό πρόγραμμα για τη διέξοδο της χώρας. Τέτοιο πρόγραμμα που να αναμετριέται με τα κομβικά σημεία της περιόδου με σημερινούς – άμεσους όρους, κι ενώ βοά η αναγκαιότητά του, δεν υπάρχει. Η δυνατότητα να μην μετατραπεί η αριστερά σε παθητικό θεατή και χειροκροτητή κεντροαριστερών, κεντροδεξιών ή ακροδεξιών ανασυνθέσεων, παρεμβαίνοντας ενεργητικά στο μεγάλο πεδίο του μετώπου για τη σωτηρία της χώρας, είναι υπαρκτή. Πρέπει όμως να αναμετρηθεί με τον εκλογικό κρετινισμό, με το ταμπούρωμα των κομματικών μηχανισμών, με τους αδιέξοδους δογματισμούς και σεχταρισμούς, με τους πολλαπλούς ναρκισσισμούς ανθρώπων και επιτελείων. Η προσφυγή στο λαό κι όχι απλά στις εκλογές είναι η αναγκαία κατεύθυνση. Με ποιους όρους όμως; Πρώτον με όρους επιμονής και υπομονής χτισίματος σχέσεων και οικοδόμησης πολιτικού και κοινωνικού μετώπου. Δεύτερο με την προσπάθεια κάλυψης του κενού πολιτικής έκφρασης ενός μεγάλου μέρους του λαού που αρνείται το ευρώ, καταγγέλλει την ΕΕ και πρωτόλεια ψάχνει άλλη πορεία για τη χώρα. Τρίτο με πολιτικό πρόγραμμα που να αποδεικνύει ότι υπάρχει προοπτική και ζωή μετά την απόσχιση της Ελλάδας από την ΕΕ και την έξοδο από το Ευρώ. Τέταρτο με την δημιουργική, ενωτική κι όχι διασπαστική «υπέρβαση» της σημερινής αριστεράς. Αν είναι σωστή η εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο ρεύμα σήμερα στην ελληνική κοινωνία είναι η σύγχυση και η αμηχανία, αν είναι βασανιστικό το ερώτημα για το ποιος θα μας βγάλει από την κρίση και ποιος μπορεί να αλλάξει την κοινωνία, τότε το σύγχρονο «από πού να αρχίσουμε» και «τι να κάνουμε», ορίζουν καθήκοντα με βάση τα παραπάνω.
12. Σε ένα ευρύ μετωπικό πεδίο έχει νόημα η συγκρότηση ενός διακριτού ρεύματος από δυνάμεις της αριστεράς που μπορεί να δώσει απάντηση στην πολιτική οργάνωση του λαού στους χώρους δουλειάς, σπουδών και στην γειτονιά πάνω σε ένα πρόγραμμα διεξόδου απέναντι στην υφιστάμενη χρεοκοπία και στην κοινωνική καταστροφή. Απαιτείται πολιτικό και οργανωτικό σχέδιο, επεξεργασίες που ακόμα δεν υπάρχουν αλλά είναι εφικτό να επιταχυνθούν, δημιουργικότητα, ανησυχία και μια ορισμένη διάθεση αυτοθυσίας. Ένα τέτοιο διακριτό ρεύμα που θα κηρύσσει ανοικτά ότι υπάρχει άλλος δρόμος από τον προδιαγεγραμμένο θάνατο της χρεοκοπίας εντός της Ευρωζώνης, με αθέτηση πληρωμών, με έξοδο από την ΟΝΕ, με τα πρώτα βήματα μιας πορείας παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής αναγέννησης, με την δημιουργία ενός νέου κράτους που δεν θα θυμίζει «υπαρκτό» σοσιαλισμό και δεν θα αποτελεί συνέχεια του σημερινού, ούτε επιστροφή στο παλιό. Οι δυνάμεις του αστισμού έχουν επιλέξει ως θανάσιμο εχθρό ακριβώς αυτή την πορεία. Για αυτό και οι λυσσαλέες επιθέσεις σε όσους τολμούν να μιλήσουν για αυτά. Οι δυνάμεις της αριστεράς και ειδικά της κομμουνιστικής αριστεράς οφείλουν αυτή την πορεία να τη συγκροτήσουν σε πολιτικό ρεύμα που δοκιμάζεται στο ανοικτό πέλαγος της πραγματικότητας, του λαϊκού παρατεταμένου αγώνα, των νέων ξεσπασμάτων και κινημάτων που θα έρθουν.
13. Υπάρχει μια πλούσια παρακαταθήκη της αντίστασης του λαού μας την τελευταία διετία. Ένας λαός μόνος του που αντιστάθηκε όπως μπορούσε, που έδειξε δυνατότητες αλλά και όρια. Χρειάζεται βάθεμα, συντονισμός, πολιτικοποίηση αυτού του αγώνα. Χρειάζεται να περάσει σε μια νέα ποιότητα, να βρει την πολιτική του έκφραση και να χαράξει την δική του κοινωνική και πολιτική προοπτική. Ο παρατεταμένος πολιτικός λαϊκός αγώνας είναι προϋπόθεση μιας άλλης διεξόδου για τη χώρα και μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Τα καθήκοντα για τις οργανωμένες και ανοργάνωτες δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως δρώντα και ενεργά υποκείμενα, αφορούν τη μαζική δουλειά και την προετοιμασία του λαού, την αποφασιστικότητα, την υπομονή και την επιμονή σε μια μεγάλη λαϊκή εξέγερση, τον αντικατοχικό και αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα του αγώνα. Πρωταγωνιστής του 2011 ήταν τα πολλαπλά αδιέξοδα. Του καπιταλιστικού συστήματος, της ΕΕ, της χώρας, της αριστεράς. Στις αρχές του 2012 πρωταγωνιστής φαίνεται να αναδεικνύεται η πολλαπλή χρεοκοπία. Της Ευρώπης, της Ελλάδας, του πολιτικού συστήματος, των αριστερών σχεδίων. Θέλει πολλή δουλειά για να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή. Ας περπατήσουμε σε αυτό τον δρόμο.
4/3/2012
Γαλάνης Νίκος, Κατσούλας Χρίστος, Κόγκας Σπύρος, Κουτσιανάς Παντελής, Κουτσιανάς Πάνος, Κωστόπουλος Κώστας, Μητρόπουλος Δημήτρης, Παπαποστόλου Αποστόλης, Τριανταφυλλόπουλος Γιώργος, Χαραλαμπίδης Αποστόλης, Χατζηνάκης Βασίλης
Πρωην μέλη του καθοδηγητικού οργάνου της ΚΟΕ
Κείμενο μάλλον πιο σημαντικό για αυτούς που το έγραψαν ή ταυτίζονται με την κίνηση. ¨οχι ποιέσ είανι οι απαντήσεις αλλά ποιά είναι τα καινούργια ερωτήματα που θέτει? Ο κόσμος της εργασίας ήδη κινείται εκτός αριστερού τόξου: καλώς ήρτθατε στην έρημο του πραγματικού που γράφει και ένας γνωστόα μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήπροσπαθουμε να εγκλωβισουμε το Πραγματικό μεσα σε γνωστες αναπαραστασεις ..Ομω χαρακτηριστικο του Πραγματικου ειναι οτι Δεν αναπαρισταται
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πραγματικό παραμένει μη ενσωματώσιμο στη συμβολοποίηση, το πραγματικό είναι το "αδύνατο", σε αντίθεση με το συμβολικό που συνιστά το πεδίο της αντίθεσης. Στο βαθμό που το πραγματικό είναι το προαπαιτούμενο συνάρθρωσης της αντίθεσης, χωρίς ωστόσο να επικαθορίζει το περιεχόμενό της, στο βαθμό που το συμβολικό τείνει να συμπεριλάβει αυτό που διαρκώς καθορίζεται ως πραγματικό γιατί είναι αυτό που μένει πάντα απέξω, το παραπάνω κείμενο δεν εγκλωβίζει το πραγματικό, παρά μόνο επαναλαμβάνει μια συμβολική αναπαράσταση εγκλωβισμένη στη λογική της εξουσίας, στη λογική της επώνυμης αριστεράς ως σώματος των "εκλεκτών" που θα καθοδηγήσει μία δήθεν κοιμισμένη από την ήττα κοινωνία. Κύριοι, η ανώνυμη αριστερά είναι αναγκαστικά Εκεί, δεν είναι είναι μία συνομοσπονδία οργανώσεων, είναι μια βαθιά κοινωνική διεργασία, είναι ο χώρος οργάνωσης του πολιτικού ως καταστροφή της μίμησης της οργάνωσης της εξουσίας...
ΔιαγραφήΟικονομισμού συνέχεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη μία αριστερή κίνηση που δεν λέει να αντιληφθεί τη πραγματικότητα.
Πάνω κάτω ότι λέει η ανταρσύα .
Έξοδος από ευρώ ,παραγωγική ανασυγκρότηση ...
Χοντρικά ότι έλεγε ένα κομμάτι της αριστεράς πριν τις πλατείες τα λέει και μετά.
Λες και τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Ένα λαός φωνάζει για δημοκρατία και η αριστερά τα μόνα που προβάλει είναι συνθήματα οικονομικής διαχείρισης.
Η πραγματικότητα δείχνει μίλια μπροστά.
Στην Ισλανδία ο λαός και όχι οι ειδικοί μέσα από
κλήρωση έβγαλαν επιτροπή πολιτών που έγραψαν το νέο σύνταγμα της χώρας.
Κρίμα που τόσο συντηρητικά βγαίνουν κομμάτια της πάλαι ποτέ επαναστατικής αριστεράς.
Πάντως καλά θα κάνουν να πάνε στην Ανταρσύα ,αφού δεν λένε και κάτι διαφορετικό.
"Πρέπει όμως να αναμετρηθεί (...)με τους πολλαπλούς ναρκισσισμούς ανθρώπων και επιτελείων."
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι υπογράφετε ως "πρώην μέλη του Καθοδηγητικού Οργάνου της ΚΟΕ".με την ιδιότητα του "παράγοντα",δηλαδή.
Καλύτερα να γράφατε βάσει του επαγγέλματός σας(αν έχετε).
Δεν έχω ξαναδεί κείμενο με υπογραφή "πρώην καθοδηγητές". Δηλαδή τι να κάνουμε εμείς οι ποταποί της κοινωνικής βάσης; Να κλάψουμε που έχασαν το αξίωμά τους;
ΑπάντησηΔιαγραφήρε τους πρώην! πώς λέμε για τον καραγκούνη ή τον λυμπερόπουλο πρώην ποδοσφαιριστές (συνεχίζουν όμως δεν αποσύρονται!). Κάπως έτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ανώνυμο των 01:29
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι παράγοντες δεν συνηθίζουν να είναι μέλη καθοδηγητικών οργάνων κομμουνιστικών οργανώσεων. Προτιμούν συνήθως την προβιά του "ανένταχτου" και "ανεξάρτητου", για να μην δίνουν λογαριασμό σε κανένα.
@Πανο,
αν το μόνο που έχεις να πεις για ένα κείμενο 3.000 λέξεων είναι ότι κόλλησες στην υπογραφή, τότε άλλο είναι το πρόβλημά σου...
Δεν σου ζήτησε κανένας να "κλάψεις"...
Είναι και αυτό ένα ζήτημα όμως...Ένα ένα.. Να τα πιάσουμε όλα, ένα προς ένα. Και σε αυτό το κείμενο και σε κάθε άλλο κείμενο οποιουδήποτε ή οποιασδήποτε οργάνωσης.
Διαγραφή''Η σημερινή υπαρκτή αριστερά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), έδειξε προ πολλού τα όρια, την αναξιοπιστία και την ανεπάρκειά της.''
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μεγαλη ευκολια αφοριζουν το συνολο σχεδον της αριστερας(φαινεται οι πιο μικρες οργανωσεις ειναι ''πολυ μικρες'' για τους ''καθοδηγητες'', ωστε να τις φοαρισουν και αυτες
Φυσικα απλα απαξιωνουν τις 800-900 χιλιαδες που ελεγαν οχι στην βαρβαροτητα απο πριν ,αφοριζουν τον κοσμο που πρωτοστατουσε σε αγωνες πριν ,τωρα και θα πρωτοστατει και μετα
Αφοριζουν με υφος καθ'εδρας αυθεντιας , που αφου απετυχε να πεισει για την γνωμη του ακομα και στον νανοκοσμο της...ΚΟΕ...παξιωνει τους παντες
Περιπου συνεχεια ανκοινωσεων''η αριστερα δεν κερδισε'' μονο και μονο επειδη ο αλαβανος ειχε πατωσει τοτε
''η αριστερά θα όφειλε να πρωταγωνιστήσει όχι ως ηγεμονική συμπεριφορά και εκλογική εγκόλπωση''
αυτο το υποστηριζαν αραγε και στις ευρωεκλογες του 2009 Η' τοτε ηταν καλη η 'αριστερα' μιας και εδινε εκλογιμη θεση σε ..μελος της ΚΟΕ??
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαλασε πριν Η' μετα το 2009? Και τι ακριβως τον χαλασε
Α και δεν ειμαι ΣΥΡΙΖΑ για τους περιεργους
''"Πρέπει όμως να αναμετρηθεί (...)με τους πολλαπλούς ναρκισσισμούς ανθρώπων και επιτελείων."
Και υπογράφετε ως "πρώην μέλη του Καθοδηγητικού Οργάνου της ΚΟΕ".με την ιδιότητα του "παράγοντα",δηλαδή.
Καλύτερα να γράφατε βάσει του επαγγέλματός σας(αν έχετε).''+100000000000
''Δεν έχω ξαναδεί κείμενο με υπογραφή "πρώην καθοδηγητές". Δηλαδή τι να κάνουμε εμείς οι ποταποί της κοινωνικής βάσης; Να κλάψουμε που έχασαν το αξίωμά τους;''+infinity
''Η κοινή λογική αλλά και η παλλαϊκή απαίτηση σήμερα είναι για ένα ευρύτατο Μέτωπο απελευθέρωσης από την τυραννία του Βερολίνου και αποκατάστασης της δημοκρατίας. Σε αυτό το μέτωπο είναι δυνατόν να συνυπάρχουν με ενότητα και αντιπαράθεση ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων από την αριστερά μέχρι αποδεσμευμένες καταστάσεις των κομμάτων εξουσίας και φυσικά νέες δυνάμεις που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο στίβο της πολιτικής ένταξης και συνειδητοποίησης.''
''Η αναγέννηση της σοσιαλδημοκρατίας (απαραίτητο εργαλείο του συστήματος) διεκδικείται από πολλούς μνηστήρες εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία του (ΔΗΜΑΡ), ενώ άλλοι χρησιμοποιώντας και κομμάτια της ριζοσπαστικής αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), φλερτάρουν έντονα με την δημιουργία μιας νέας κεντροαριστεράς.''
'τρικυμια εν κρανιω?
''Έτσι δίπλα στην Ευρώπη της ατέρμονης λιτότητας, της φτώχειας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, του άγριου καπιταλισμού των 400 ευρώ και των ατομικών συμβάσεων εργασίας, οικοδομείται και το Γερμανικό Imperium και οι χώρες αποικίες-παρίες, όπως η Ελλάδα.''
NA MHN πουλησουν και ολιγην απο εθνικιστιλικι??
ασχετο
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά το εθνικιστιλικι εχει φτασει στο κοκκινο..
εδω βγαλαν προδοτη ως και τον ..Νταλαρα
http://www.youtube.com/watch?v=xarOc5_WUQs&fb_source=message
ένα ακόμη κείμενο στον χώρο της αριστεράς που θέτει ως βασικό το ευρω και το χρέος (οικονομισμός).δεν παίρνει καθόλου υπόψην τι εχει γίνει στις πλατείες το καλοκαίρι και τι αιτήματα συσπείρωσαν χιλιάδες λαού.ενω ο λαος φωνάζει να καει να καει το μπουρδελο η βουλη , να πανε οι κλεφτες φυλακή και στοχεύει το πολιτικό συστημα εδω και 2 χρόνια η αριστερα το μόνο που βλέπει είναι το χρέος και το ευρω.δεν τολμαει να πατησει βουλευτής στον τόπο του και ο προεδρος της δημοκρατίας δεν πήγε ούτε στην παρέλαση στον τόπο του στα Γιάννενα. Αυτα που ακούγονταν πρωτου τις πλατείες το καλοκαίρι συνεχίζονται να ακούγοντια και σήμερα χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα.Ωραίες οι φράσεις για τα Μέτωπα χωρίς όμως τον παράγοντα λαό δεν γίνετε τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κείμενο δόθηκε στην δημοσιότητα μετά την δημοσίευση του κειμένου του Α. Αλαβάνου «Συμμαχία για Δουλειές, Συμμαχία κατά του Ευρώ», με το οποίο υπάρχει ταύτιση στις βασικές θέσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ' ότι φαίνεται στο ΜΑΑ υπάρχει μια ομάδα από τους καθαιρεμένους της ΚΟΕ και ένα στενό κύκλο πρώην συνασπισμένων (και κυρίως πρώην κουκουέδων) που συσπειρώνονται γύρω από τον Α. Αλαβάνο, οι οποίοι έχουν προσεγγίζει τις θέσεις του ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και του ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ του ΣΥΝ και αναζητούν ως σανίδα σωτηρίας την συνεργασία με αυτούς τους χώρους
Βέβαια οι Ναρίτες δεν καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούν συνεργασία με τον Α. Αλαβάνο. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν επικεντρωθεί σε αρνητικές κριτικές για το πρόσωπό του, κριτικές οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ήταν δανεισμένες από τον συνασπισμό.Με τους άλλους δεν έχουν πρόβλημα γιατί εκτιμούν ότι δεν κινδυνεύουν οι σχεδιασμοί τους απ' αυτούς.
Επίσης είναι πλέον φανερό ότι ούτε το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ σκοπεύει να μετακινηθεί από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα τώρα που τα δημοσκοπικά ποσοστά του είναι ανεβασμένα.
Η μόνη πραγματικά ανατρεπτική κίνηση η οποία θα μπορούσε να ανακατέψει τα πράγματα και να ξαναμοιραστούν τα χαρτιά, θα ήταν η επιστροφή του Αλέκου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως αυτό δεν φαίνεται εφικτό γιατί δεν το θέλει ο ίδιος. Ο Αλέκος έχει γίνει πλέον προβλέψιμος και από την στιγμή που διάλεξε να εγκλωβιστεί στην σκακιέρα της μικροπολιτικής της "αντικαπιταλιστικής" αριστεράς, οι κινήσεις που μπορεί να κάνει είναι δυστυχώς όλες forcé...
Ο Αλέκος κλητήρας του Χάγιου! Κρίμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κρίση τελικά δε διέλυσε/μετασχημάτισε μόνο το δικομματισμό, αλλά διέλυσε και ιδεολογικά την Αριστερά. Αφήνω το "πρώην καθοδηγητές" (λες και είναι τίτλος ή κάτι βαρυσήμαντο, αλλά εντελώς λαϊκίστικο και ψωνισμένο) και βλέπω ότι σε άρτια σχεδόν περιγραφική ανάλυση, δεν εκφράζεται καμία ουσιαστικά θέση/πρόταση. Αντίθετα, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε στοιχεία σοσιαλδημοκρατικά με έμφαση στην οικονομίστικη λογική του χρέους και αριστερίστικες θέσεις με βασικό πάτημα την αγανάκτηση του κόσμου. Μα σε τούτη την αγανάκτηση πατούν και όλα τα γενόσημα κομματικά μορφώματα που γεννήθηκαν από το δικόμματισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ διαφωνία των πρώην ποιά είναι με την ΚΟΕ;
ΑπάντησηΔιαγραφήοι πρώην λένε αυτά που λέει ο Λαφαζάνης και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΚΟΕ είναι στην γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΕΛΑΔΑ;
Αν είναι έτσι, γιατί δεν πάνε στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
Και οι άλλοι ας παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Να διαλυθεί και το ΜΑΑ γιατί δεν έχει κανένα λόγο να υπάρχει.
Ξεκίνησε σαν μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι θέλει κάτι πιο πλατύ και μαζικό (να ξεπερνάει και την Αριστερά όπως δήλωνε ο Αλαβάνος στο Σπόρτινγκ), συσπείρωσε διάφορα τυχοδιωκτικά στοιχεία του Συνασπισμού και τώρα έγινε το εκκρεμές ανάμεσα στο Αριστερό Ρεύμα και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Λάθος!
ΔιαγραφήΣτην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πάει όποιος κι όποιος!
Πρώτα θα πρέπει να περάσουν για αναδιαπαιδαγώγηση από την "Πρωτοβουλία ενάντια στο ευρώ και την ΕΕ", να δώσουν γραπτές εξετάσεις στον Π. Μαυροειδή και τον Α. Δραγανίγο, να κατέβουν τουλάχιστον σε 5 διαδηλώσεις και να κρατούν τα πανό της πρωτοβουλίας, όπως έκανε μέχρι πρόσφατα ο Καραμάνος.
Αν περάσουν επιτυχώς αυτό το στάδιο, μετά θα γραφτούν δόκιμα μέλη σε μια συνοικιακή οργάνωση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θα έχουν δικαίωμα λόγου.
1. Ότι η αριστερά χρειάζεται ανασύνθεση, είναι το μόνο σίγουρο. Φαίνεται και από την εκατέρωθεν αντιπαράθεση από "αντικαπιταλιστές" ότι το κείμενο μυρίζει εθνικισμό και από τους "αντιοικονομιστές" γιατί τολμάει και βάζει θέμα σύγκρουσης με την Ε.Ε. και το ευρώ και αναφοράς όχι στον Κανέναν, αλλά στην αριστερά. Άρα το τί κάνει ο Αλαβάνος, με ποιούς συνομιλεί η ΚΟΕ ή οι αποχωρήσαντες ή ο Χάγιος ή το Ανταρσυα είναι δείγμα υγείας και όχι το ανάποδο. Η συντήρηση των μηχανισμών είναι πρόβλημα. Μηχανισμών που δεν δίνουν απάντηση και καλούν όλοι γύρω από τον εαυτό τους. Τώρα για την σανίδα σωτηρίας ας δούμε τί σανίδα θα γίνει προς τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Καλύτερα οι συνομιλίες ανάμεσα σε κόσμο και στελέχη της αριστεράς, για να ανοίξει δρόμος για ένα μέτωπο, παρά ανάμεσα στον Παπαθεμελή, τον Θεοδωράκη, τον Τσίπρα, τον Κοτζιά, τον Καραμπελιά!
3. Αυτό το αφού λένε έξοδος από το ευρώ και αθέτηση πληρωμών τότε να πάνε στο ανταρσυα δεν το καταλαβαίνω. Το λέει και ο Σκαπέρδας, να τον στέιλουμε στο Ανταρσυα; Ή όσοι λένε μην ακουμπάτε το ευρώ να τους στείλουμε στην Κουμουνδούρου;
και μια παράλειψη από τον προηγούμενο. Για την υπογραφή ίσως υπάρχει ένα δίκιο. Βέβαια από την άλλη, με εξαίρεση 1-2, ο υπόλοιπος κόσμος που μπαίνει στα site δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει την πολιτική ιδιότητα των υπολοίπων
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίος ο "καθοδηγητής"!!!!
Διαγραφή"Για την υπογραφή ίσως υπάρχει δίκιο", λέει.
Μα βέβαια, δεν ξέρουν όλοι τους 9 από τους 11.Γι'αυτό πρέπει να μάθουν όλοι τον τίτλο που κουβαλάνε, όπως λέμε Πρόεδρος Δημακρατίας εσαεί.
Δεν γράφουν τέτοιες κειμενάρες όποιοι κι όποιοι.!!!!!
Ο χειρισμός και η διπλότητα "των καθοδηγητών της Αριστεράς" σε ένα απλό παράδειγμα .
Μήπως είχε δίκιο ο κόσμος στις Πλατείες που φώναζε "Να φύγουν όλοι";
Συγνώμη αλλά για την υπογραφή έχετε λάθος: Το κείμενο όπως δόθηκε στη δημοσιότητα δεν έχει υπογραφή "πρώην μέλη της καθοδήγησης της ΚΟΕ" αλλά απλά και μόνο τα ονόματά τους. Με αυτό το τρόπο δημοσιεύτηκε στο αριστερό βήμα. Η διευκρίνηση στις υπογραφές δεν μπήκε από τους υπογράφοντες αλλά από τα μπλογκ που το αναδημοσίευσαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά έχει μικρή σημασία, αλλά δεν χρειάζονται παρεξηγήσεις στα δευτερεύοντα, ειδικά στο βαθμό που υπάρχουν διαφωνίες στα πρωτεύοντα.
Λάθος!
Διαγραφήκαι στο "αριστερό βήμα" αναφέρεται στην υπογραφή "πρώην μέλη της καθοδήγησης της ΚΟΕ". Και για όποιον αμφιβάλει ας κάνει ένα κλικ εδώ:
http://aristerovima.gr/details.php?id=3190
Το κείμενο διακινήθηκε με e-mail, και αυτή η διευκρίνηση υπάρχει μετά τις υπογραφές. Και προφανώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για αυτή την διευκρίνηση. Έχει την σημασία της για τον κόσμο που δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, όταν μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει τόσο ντόρος με το τι συμβαίνει στην ΚΟΕ. Αρκετός κόσμος ήθελε να μάθει αν πράγματι ήταν μια σύγκρουση χωρίς αρχές ή ήταν μια πολιτική διαμάχη πάνω σε θέματα γραμμή. Και το κείμενο αυτό - ως ντοκουμέντο - τίθεται στην κρίση του κάθε αναγνώστη και μπορεί να πάρει απαντήσεις σχετικές με αυτά τα ερωτήματα.
Είναι πράγματι δείγμα υγείας να γίνονται ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες βάσης. Όμως εδώ δεν πρόκειται για αυτό ακριβώς το πράγμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πως αναδείχτηκαν και πλασαρίστηκαν πρόσωπα (ας μην πούμε ονόματα) ως "ειδικοί" της πολιτικής οικονομίας, χωρίς να έχουν καμία παρουσία και δράση στο κίνημα δεν είναι αξιοπερίεργο φαινόμενο;
Το γεγονός ότι κάποιοι (πάλι δεν λέμε ονόματα) έφαγαν πόρτα από τον Μίκη, δεν κάνει ούτε αυτούς καλύτερους επειδή μπορούν και συζητάνε με κάποιους Ναρίτες - με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα συζητούσαν και με τον Μίκη - ούτε βέβαια κάνει τον Μίκη χειρότερο απ' αυτούς!
Και καλά οι Κοετζήδες είναι δικαιολογημένοι κάπως γιατί ποτέ δεν ήταν με την άμεση δημοκρατία, ούτε είχαν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ με το έλλειμμα δημοκρατίας. Κάποιοι άλλοι που κατήγγειλαν τον παραγοντισμό στον ΣΥΡΙΖΑ και μιλούσαν για διαφάνεια και άλλα παρόμοια, σήμερα έχουν γίνει χειρότεροι παράγοντες από αυτούς που κορόιδευαν μέχρι πρόσφατα...
Μα ο μόνος λόγος που δεν πάνε να ενταχθούν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι γιατί θέλουν να το παίξουν παράγοντες. Από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το παραγοντιλίκι έχει γίνει δεύτερη φύση τους, όσο και αν το καταδικάζουν στα λόγια.
ΔιαγραφήΕξάλλου και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι απαλλαγμένη από ανάλογα φαινόμενα.
επιτέλους! μέσα στη θολούρα της αριστεράς ένα κείμενο καθαρό με άποψη και σχέδιο! όντως έλειπε, σημαντική συμβολή! τρικυμία εν κρανίω; έλα τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήο συναγωνιστής που μιλάει για οικονομισμό ας διαβάσει λίγο πιο προσεκτικά:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η πρωτοφανής καθαίρεση του συντάγματος και της αστικής δημοκρατίας από τους μέχρι πρότινος θεματοφύλακες συντελείται στο όνομα της διατήρησης της χώρας στην ΕΕ. Για αυτούς τους λόγους η αριστερή πολιτική οφείλει να ανταποκρίνεται σε δουλειά αποκάλυψης, αποδόμησης, αντιπαράθεσης και αναμέτρησης με την αστική στρατηγική. Με λίγα λόγια να αποτελεί γνήσιο, ουσιαστικό και με προοπτική αντίπαλο δέος. Από αυτή την άποψη η απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά του χρέους και της Ευρωζώνης, με την αθέτηση πληρωμών και την έξοδο από το ευρώ είναι κρίσιμα στοιχεία αυτής της πολιτικής. Αποτελούν τα πρώτα βήματα μιας πορείας πραγματικής δημοκρατίας, αληθινής ανεξαρτησίας, παραγωγικής ανασυγκρότησης που δίνουν απτή απάντηση στο ερώτημα αν αυτός ο τόπος μπορεί να πάει αλλιώς. Η υποβάθμιση αυτής της κοινής αλήθειας προς όφελος “μεγάλων συγκλίσεων” που μοιάζουν πολύ με πυροτεχνήματα εκλογικών σκοπιμοτήτων, ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στο παλιό πολιτικό σύστημα, σε νέα πλασαρίσματα της εθνικιστικής δεξιάς, της λαϊκής δεξιάς ή της υπό εκκόλαψη νέας σοσιαλδημοκρατίας. Η απονεύρωση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας, η απομόνωση του εθνικού από το ταξικό, μόνο κακό κάνουν στην ιδέα του Μετώπου. Γιατί το ξεδοντιάζουν και το αφήνουν έρμαιο σε αλλότρια σχέδια λαθροβίωσης μιας νέας συνέχειας του σημερινού πολιτικού συστήματος."
Ο αγώνας ενάντια στην ευρω-κατοχή είναι πολιτικός αγώνας. Με συγκεκριμένες ρήξεις (ευρώ, συμφωνίες άλλες). Ο λαός είπε και δεν θέλω άλλα μέτρα και δεν πληρώνω. Μαζί με το αίτημα για δημοκρατία και ανεξαρτησία που οι "πρωτοπορίες" από τότε που χειραφετήθηκαν από τον οικονομισμό, τα εξειδικεύουν (θα έπρεπε) σε πολιτικά συνθήματα, στρατηγική, τακτική. Αλλιώς απλά είναι αναμονή τί θα κάνει ο λαός και είναι Μπερνσταϊνισμός. Τώρα που πιάσαμε τους ισμούς...
Παθογένεια των οργανώσεων. Και καλά όταν είναι οργάνωση να χωρίζονται σε "καθοδηγητές" και ποταπά μέλη. Αλλά και όταν βρεθούν εκτός να παραμένουν "πρώην καθοδηγητές" και "πρώην μέλη", αυτό πια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δεν καλύπτεται με την αστεία απάντηση ότι τους έχρισε μέλη της καθοδηγητικής επιτροπής το "Βήμα διαλόγου"! Ας βάζανε να υπογράψει και κάποιο "πρώην μέλος". Και καμιά γυναίκα βρε παιδιά! Εκτός κι αν ήταν αποχώρηση μόνο αντρών και καθοδηγητών!!!
Τίνα,
Διαγραφήδεν είναι μόνο η "παθογένεια των οργανώσεων". Αυτή η παθογένεια αν δεν εύρισκε πρόσφορο έδαφος στον κόσμο, θα είχε εξαφανιστεί. Η κυρίαρχη ιδεολογία αυτό το τύπο σχέσεων αναπαράγει μέσα από πολλά δίπολα του μαθητή - δασκάλου, του πατέρα - παιδιού, του πιστού - παπά κλπ, κλπ.
Αυτό το σχήμα δεν αναπαράγεται στο 99% των εκδηλώσεων που κάνει η Αριστερά;
Για το θέμα των γυναικών έχεις δίκιο...
1ο
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ'αρχήν ας το αναγνωρίσουμε , δεν κάνει κακό, το ότι το να κεντράρεις σε ένα ζήτημα οικονομικής διαχείρισης π.χ ευρώ ,χρέος ήταν συνθήματα που έμπαιναν σαν κεντρικά από την Ανταρσύα και το Αριστερό Ρεύμα, πριν τις πλατείες.
Μπορεί οι σύντροφοι της Ανταρσύα να είχαν και δίκιο.
Αν η ομάδα των πρώην καθοδηγητών της ΚΟΕ κεντράρει σε αυτό, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι το βάζουν και η Ανταρσύα και το Ρεύμα με πιο μεγάλη συνέπεια από αυτούς και να πάει προς τα εκεί.
Αλλοιώς θα είναι ένα ακόμη μαγαζάκι μέσα στην αριστερά.
2ο
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/426479_3462332119943_1320158667_33419314_419288287_n.jpg
77,2% Ναι μάλλον Ναι στο ευρώ
http://www.daneiakartes.info/archives/13575
75% δεν εμπιστεύεται το Παπαδήμο
Αντίστοιχα συντριπτικά είναι τα ποσοστά για όχι στο μνημόνιο . κ.τ.λ.
Το καλοκαίρι στις πλατείες δεν υπήρξε ούτε μία από τις πλατείες που είχαν κόσμο πανελλαδικά να πάρει θέση για έξω από το ευρώ , απεάντίας η συζήτηση αφορούσε δεν πληρώνουμε το χρέος , να φύγουν όλοι ,και τέλος
πραγματική δημοκρατία
Αυτά και μόνο δείχνουν τη "πολιτική πλατφόρμα" που έχει ωριμάσει σε μεγάλες μερίδες το λαού.
Τώρα το πιο σημαντικό
Δεν μπορεί ο λαός να αυτοργανώνεται σε ολόκληρη
την Ελλάδα για 1,5 μήνα το καλοκαίρι και το μόνο που λέει η αριστερά είναι μέσα ή έξω από το ευρώ.
Απόψη μου αυτά είναι μπαρμούτσαλα.
Μπορεί να απαντήσει η αριστερά για το πως θα χτιστεί η λαϊκή οργάνωση σήμερα , με ποιες δομές?
Τι θα σήμαινε δημοκρατία στη σημερίνη Ελλάδα?
Οι απαντήσει σε αυτά τα ζητήματα είναι που θα της δώσουν ιδεολογική ηγεμονία και ρόλο στα πράγματα.
Το παράδειγμα της Ισλανδίας δείχνει πολλά.
Είναι σαφές ότι ο κείμενο δεν κεντράρει προς τα εκεί.Απλά αναγνωρίζει δημοσιογραφικά κάποια πράγματα.
"Η υποβάθμιση αυτής της κοινής αλήθειας προς όφελος “μεγάλων συγκλίσεων” που μοιάζουν πολύ με πυροτεχνήματα εκλογικών σκοπιμοτήτων, ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στο παλιό πολιτικό σύστημα, σε νέα πλασαρίσματα της εθνικιστικής δεξιάς, της λαϊκής δεξιάς ή της υπό εκκόλαψη νέας σοσιαλδημοκρατίας. Η απονεύρωση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας, η απομόνωση του εθνικού από το ταξικό, μόνο κακό κάνουν στην ιδέα του Μετώπου. Γιατί το ξεδοντιάζουν και το αφήνουν έρμαιο σε αλλότρια σχέδια λαθροβίωσης μιας νέας συνέχειας του σημερινού πολιτικού συστήματος."
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.tometopo.gr/home/component/content/article/490/490.html
Αλαβάνος : συμμαχία κατά του ευρώ.
"πυροτεχνήματα εκλογικών σκοπιμοτήτων"
Τώρα ποιος αναφέρεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Τι να πω.
"ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στο παλιό πολιτικό σύστημα, σε νέα πλασαρίσματα της εθνικιστικής δεξιάς, της λαϊκής δεξιάς ή της υπό εκκόλαψη νέας σοσιαλδημοκρατίας."
Σύντροφοι σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει στις μέρες μας. Το παραδοσιακό σοσιαλδημοκρατικό ρεύμα έχει εκφυλιστεί σε νεοφιλελεύθερο από την εποχή της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ.
Εκτός και αν εννοείτε σοσιαλδημοκρατίες τις αλλαγές που γίνονται στη Λατινική Αμερική οπότε πάω πάσο.Απλά πείτε το καθαρά για να καταλαβαίνω τι λέτε.
"της εθνικιστικής δεξιάς, της λαϊκής δεξιάς "
Κρίμα που η αριστερά φοβάται τόσο πολύ την ελληνική σημαία. Κρίμα που βαφτίζει ακροδεξιές τις νέες κοινωνικές δυνάμεις που παύουν να ορίζονται με βάση το αριστερά δεξιά.
Το ότι όλοι αυτοί ορίζονται με βάση το πραγματική δημοκρατία σας λέει τίποτα?
" η απομόνωση του εθνικού από το ταξικό"
Αλήθεια μπορεί να υπάρξει επί της ουσίας εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας στην Ελλάδα που να μην είναι και ταξικός ή το αντίθετο?
δειτε τι έλεγε ο Νίκος ο Γαλάνης το 2009 για το Πασοκ και την Σοσιαλδημοκρατία(δεν μπορουν να υπάρξουν σήμερα κεινσιανες πολιτικές) και την αριστερα όταν ήταν στο συριζα και μέλος της γραμματείας της.Τι σχέση έχουν αυτα με αυτα που γράφονται τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήδείτε το video μετα το 27 λεπτό http://vimeo.com/5110755
καταλάβατε συντροφοι ότι οι ανταρσυα έχει δίκιο και πρέπει να πάτε προς τα εκει;
η προτροπές για το που "πρέπει να πάει" ο καθένας έχουν πολύ γέλιο.. βολεύει ε;..
Διαγραφήκάποιος μπορεί να κάνει και λογοπαίγνιο για το που θα πάει ο καθένας αλλά αστο καλύτερα! Αλλού είναι το βασικό. Θα μπορούσε μέσα στην αριστερά να υπάρχουν δύο γραμμές, δύο προσπάθειες. Που να συγκλίνουνόπου μπορούν τέλος πάντων. Αυτή που βλέπει το ανεξαρτησία, το παλαικό μέτωπο κλπ. Και η άλλη που βάζει το ζήτημα του Ευρώ κλπ. Το ζήτημα είναι αν έχουν εχθρικές στάσεις η μια απέναντι στην άλλη. Και επίσης η μια πτέρυγα, λαφαζάνης, αραν, αλαβάνος, καθοδηγιτικο τμημα της ΚΟΕ, χαγιος και τμήμα του ναρ γιατί δεν ενώνονται; αυτό ποιός μπορεί να το απαντήσει; Απο κει και μετά το κείμενο αυτό των 11 είναι μια απο τα ιδια... και τελικά κάπου πρέπει να πάνε ή και να δημιουργήσουν κάτι μόνοι τους... Ας το αποφασίσουν αυτοί με τις διαδικασίες που τους αναλογούν
ΔιαγραφήΈλα ντε; Γιατί δεν ενώνονται; Την ίδια απορία έχω κι εγώ. Για τον ίδιο λόγο που δεν ενώνεται ΣΥΡΙΖΑ-ΕΛΑΔΑ. Το από 'δω το λαίκό μέτωπο από εκεί το ευρώ είναι μόνο στη φαντασία του Κοτζιά που λέει και από πάνω, των πασοκογενών και του Τσίπρα. Δεν είναι σε αντιθεση.
ΔιαγραφήΚάποιοι έχουν αγωνία να πάνε κάποιοι στο Ανταρσυα. Ίσως κάτι να θέλουν να αποδείξουν. Καλό που δυνάμεις της Ανταρσύα έθεσαν μεταβατικά αιτήματα και ένα απ' αυτά είναι το έξοδος από την ευρωζώνη σαν στοιχείο σύγκρουσης με την Ε.Ε. σήμερα και όχι στη μετά θάνατο αντικαπιταλιστική ζωή. Καλό που το λέει και το Αρ. Ρεύμα και τελευταίως και ο Αλ. Αλαβάνος. Κάκιστο που μια βασική αντιΕΕ δύναμη, την ώρα που η Ε.Ε. είναι βραχνάς όσο ποτέ, την ώρα που η Ε.Ε. και το Ευρώ είναι τα σύμβολα της λιτότητας, την ώρα που ο λαός σκιτσάρει την Μέρκελ με τα μουστάκια του Χίτλερ, να "ξεχνιέται" το θέμα της Ε.Ε. Η στροφή αυτή σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο δεν "ξεπλένεται" πίσω από τον σεχταρισμό, τον φλύαρο αντικαπίταλισμό ή όποια άλλα κουσούρια θέλετε να προσάψουμε σε πολιτικούς χώρους. Αλλά να προσάψουμε μόνο σε αυτούς; Στην επαναθεμελίωση της Ε.Ε. του Τσίπρα; Στο εμείς όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή στο ευρώ του ίδιου; Στο να πάμε να συνάψουμε Μνημόνια με την Ρωσία του Θεοδωράκη; Στο κόκκινη γραμμή η συμμετοχή στην Ε.Ε. και η διαπραγμάτευση εντός αυτής του Κοτζιά; Πολύς θόρυβος σε δευτερεύουσες δυνάμεις και ισχυρές σιωπές σε βασικές. Και το τέχνασμα "θέτεις το ζήτημα ευρώ = σεχταριστής" γιατί δήθεν ο λαός ζητάει άλλα, είναι πολύ φτηνό και συνδικαλιστικό. Το που και πως θέτεις κάτι, το αν υπάρχει διαφορά στην ενότητα στο κοινωνικό κίνημα από την ενότητα στο πολιτικό πεδίο, είναι λάθος να τα μπερδεύουμε για να δημιουργούμε εντυπώσεις με βάση υπαρκτά σεχταριστικά χούγια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τις πλατείες. Οι πλατείες (οι κάτω πλατείες αν μιλάμε για το Σύνταγμα που έπαιζε τον βασικό ρόλο) είχαν βρει ένα μίνιμουμ θέσεων ακριβώς για να μείνουν μέχρι να ρίξουν τον λαομίσητο ΓΑΠ και να "κρατήσουν" ως το μεσοπρόθεσμο. Αν θέλουμε να δούμε την ουσία και όχι το πως μπαινόβγαιναν τα αιτήματα στα πλαίσια. Και γι' αυτό συζητήσεις που "χωρίζουν", όπως το θέμα ευρώ, το ξεπερνούσαν - και σοφά- με γενικές διατυπώσεις. Τώρα πως μπερδεύουμε ένα κίνημα με τις πολιτικές πρωτοβουλίες είναι κι αυτό ένα ζήτημα. Ποιος πήρε κάποια πολιτική πρωτοβουλία με βάση αυτά που λές, μετά τις πλατείες; Απάντηση. Ο Καζάκης. Και με δημοκρατία και με ελληνικές σημαίες και με ευρώ. Και μάζευε και στις πλατείες χιλιάδες στις ομιλίες του και μάζευε μετά και σε άλλες πόλεις. Βέβαια ο Καζάκης δεν πάει να κάνει κάτι για ισχυροποίηση της αριστεράς και αυτό είναι πρόβλημα, απλά το δείχνω για το επιφανειακό του επιχειρήματος "ο λαός μίλησε για δημοκρατία, μην μιλάτε για το ευρώ". Αυτά τα μέτρα που παίρνει ο καθένας στον λαό για το τί θέλει χωρίς να λέει αυτός τι θέλει είναι εκ του πονηρού.
Για το παράδειγμα της Ισλανδίας δεν γνωρίζω πολλά αν και η Ισλανδία ήταν εκτός ευρώ για να κάνει ότι έκανε... Και δεν θέλει να μπει δηλαδή.
Λέει ο παρακάτω. "Σύντροφοι σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει στις μέρες μας. Το παραδοσιακό σοσιαλδημοκρατικό ρεύμα έχει εκφυλιστεί σε νεοφιλελεύθερο από την εποχή της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ."
Πολύ σοβαρό ζήτημα. Άλλη η σοσιαλδημοκρατία του 1920, άλλη το 1970, άλλη σήμερα. Δεν θα στηρίζεται στο κοινωνικό κράτος και στα ψίχουλα που θα μαζεύουν κάποια μεσοστρώματα. Αλλά δεν θα πάμε με 'μιας στο κόμμα των αστών και στο κόμμα των προλετάριων και ας "ωθείται" εκεί η κοινωνία. Ποια θα είναι τα πολιτικά - ιδεολογικά σημεία που θα οριστεί; Η Ε.Ε. θα είναι ένα από αυτό. Η τάξη και ο νόμος (βλ. Κουβέλη) θα είναι το άλλο. Για κάποια χρόνια ίσως και η νοσταλγία για τα περασμένα (βλ. πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ).
Τώρα για το αυτούς που παύουν να ορίζονται με βάση το αριστερά/δεξιά συγνώμη εδώ σε χάνω, διαφωνώ κάθετα και οριζοντίως. Θεωρώ ότι ήταν ΕΠΙΤΥΧΙΑ που κατέβηκε ο κόσμος με τις σημαίες του, αλλά όσο η αριστερά δεν δίνει περιεχόμενο στον όρο "ανεξαρτησία" και περιμένει να το δώσει ο λαός από μόνος του, τότε την πάνω πλατεία θα την μαζέψει ο Καμένος. Και ναι τότε μπορούμε να δούμε εθνικοαπελευθερωτές τύπου Φάραντζ ή άλλοι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές-"πατριώτες".
Ωραίο σχήμα αυτό: Η αριστερά δεν έλεγε για ανεξαρτησία, το έθεσε ο λαός με τις σημαίες του αλλά τώρα πρέπει να έρθει η αριστερά να της δώσει περιεχόμενο!!!!!! Αλλιώς ο "καθυστερημένος" λαός θα πάει στον Καμένο. Καμιά ανάγνωση της πραγματικότητας. Όπως στο κείμενο των 11. Απλά έχουμε και κάποιες "αυθόρμητες κινητοποιήσεις", ο λαός "έχει όρια". Και πρέπει να έρθει η αριστερά να βαθύνει, να προσανατολίσει, να καθοδηγήσει, να του δώσει περιεχόμενο. Και ποιο είναι το περιεχόμενο; Να πεις έξω από το ευρώ! Λογική ώρα μηδέν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοια είναι η "βασική αντιΕΕ δύναμη" που "ξεχνάει το θέμα της ΕΕ";
Διαγραφήσυντροφε η κοε έχει θέσεις και είναι δημοσιευμενες στην ιστοσελίδα της για το συνεδριο της. Καλύτερα να κάνεις κριτική στις θέσεις της και να μην βγάζεις συμπέράσματα όπως φιλοΕΕ και τέτοια.
ΑπάντησηΔιαγραφή“Κάκιστο που μια βασική αντιΕΕ δύναμη, την ώρα που η Ε.Ε. είναι βραχνάς όσο ποτέ, την ώρα που η Ε.Ε. και το Ευρώ είναι τα σύμβολα της λιτότητας, την ώρα που ο λαός σκιτσάρει την Μέρκελ με τα μουστάκια του Χίτλερ, να "ξεχνιέται" το θέμα της Ε.Ε. “
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό θέσεις 3ου συνεδρίου ΚΟΕ
“54. Χωρίς τη βιτρίνα της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατικής
λειτουργίας, του «όλοι μαζί», της μη ανάμιξης στο εσωτερικό κάθε
χώρας, της ανάπτυξης λόγω τάχα της ενιαίας αγοράς, της προστασίας
τάχα του ευρώ, το αίτημα για τη διάλυση της ακραία νεοφιλελεύθερης
και ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης του μεγάλου κεφαλαίου,
ιμπεριαλιστικής προς τα έξω και προς τα έσω, το αίτημα για απόσχιση
χωρών από την ΕΕ σε αναζήτηση μιας εθνικής πορείας που θα
διασφαλίζει καταρχήν τα στοιχειώδη για τους λαούς τους και την
εθνική τους κυριαρχία, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία και γίνονται πιο
προφανή. Η απόρριψη και αντίσταση στους οικονομικούς, πολιτικούς
και εθνικούς καταναγκασμούς που επιβάλλει το νέο Ράιχ της γερμανικής
Ευρώπης μπορεί να ενώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων,
λαών, υποτελών χωρών της ΕΕ. Η ανάπτυξη κινημάτων με ευρωπαϊκό
ορίζοντα σημαίνει σήμερα την ανάπτυξη κινημάτων με διεθνιστική οπτική
αλλά ενάντια στο έκτρωμα της νεοφιλελεύθερης, γερμανοκρατούμενης,
δεσποτικής ΕΕ. Η ανάπτυξη ενός «περιφερειακού διεθνισμού» των λαών
στην ΕΕ θα γίνει εφικτή μόνο σαν απαλλαγή από τον «ευρωπαϊσμό»
της ευρωπαϊκής Αριστεράς, δηλαδή από τη γεμάτη αυταπάτες αναμονή
για λύσεις που θα έρθουν τάχα από κάποια αλλαγή συσχετισμών μέσα
στους μηχανισμούς της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη ενός
τέτοιου διεθνισμού θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη κινημάτων που θα
έχουν να επιδείξουν επιτυχίες και ανατροπές σε εθνικό επίπεδο.”
Πλατείες
“Για τις πλατείες. Οι πλατείες (οι κάτω πλατείες αν μιλάμε για το Σύνταγμα που έπαιζε τον βασικό ρόλο) είχαν βρει ένα μίνιμουμ θέσεων ακριβώς για να μείνουν μέχρι να ρίξουν τον λαομίσητο ΓΑΠ και να "κρατήσουν" ως το μεσοπρόθεσμο. Αν θέλουμε να δούμε την ουσία και όχι το πως μπαινόβγαιναν τα αιτήματα στα πλαίσια. Και γι' αυτό συζητήσεις που "χωρίζουν", όπως το θέμα ευρώ, το ξεπερνούσαν - και σοφά- με γενικές διατυπώσεις. Τώρα πως μπερδεύουμε ένα κίνημα με τις πολιτικές πρωτοβουλίες είναι κι αυτό ένα ζήτημα. “
Τι σικ.
Εδώ είναι και όλη η ουσία της άποψης.
Αν νομίζουμε ότι στη πλατεία αυτό που τέθηκε ήταν απλά μία αντιαπαράθεση στο μεσοπρόθεσμο τότε είμαστε βαθειά νυχτωμένοι σχετικά με τις διεργασίες που γίνονται στο λαϊκό παράγοντα.
Στις πλατείες κυριάρχησε το δεν φέυγουμε αν δεν φύγουν το οποίο ήταν έτη φωτός μπροστά από χρέος,ευρώ κ.τ.λ. Και ο λόγος γιατί ο κόσμος δεν απαιτούσε από το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης να τον βγάλει από το ευρώ ή να διαγράψει το χρέος, αντιλαμβάνονταν ότι το κεντρικό ήταν να φύγουν όλοι.
Ο λαός φώναζε να μπει τέρμα στο πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης.
Δεν αναγνώριζε κανένα κόμμα σαν συνομιλητή ούτε στην αριστερά γιατί ακριβώς δεν έψαχνε να βρει τον αριστερό διαχειριστή αλλά απαιτούσε μία μεγάλη αλλαγή όχι μόνο στα πρόσωπα της εξουσίας αλλά και συνολικά στη δομή του ελληνικού κράτους..
Έληξαν οι πλατείες στο μεσοπρόθεσμο? Οι πλατείες αυτό που έκανα ήταν να συμβάλουν στο να αλλάξει κλίμακα η ριζοσπατικοποίηση των συνειδήσεων. Η 28 Οκτώμβρη που και εκεί ο λαός κεντράρει όχι στο ευρώ αλλά στο να ανατραπεί το κατοχικό καθεστώς από τη τροϊκα είναι πάλι σημείο της πολιτικής βάσης στην οποία συγκροτέιται ο λαϊκός ριζοσπαστισμός, ήταν μία συνέχεια των πλατειών που δεν έληξαν αλλά συνέχισαν με άλλη μορφή.
Αν θεωρούμε κούφιο το ότι ανεξαρτησία σημαίνει να πέσει το καθεστώ της τρόϊκας τότε τι να πω.
Κούφιο θάταν και το να φύγουν οι ναζί που έλεγε και το ΕΑΜ,αλλά συμμαχούσε με τους άγγλους ακόμη και με τη μοναρχία
.
Κούφιο και το να φύγουν όλοι του argentinazo κούφιο και το να φύγει ο Μουμπάρακ.
Κούφια όλα τα κινήματα που έπαιξαν ρόλο στη πραγματικότητα και όχι στη φαντασία μας.
Τι χάνεις το χρόνο σου κι εσύ; Είναι γνωστό ότι η ΚΟΕ "ψήφισε το Μάαστριχτ πληρώνει ο λαός". Είναι κολλητικός ο κνιτισμός φίλε μου.
Διαγραφήσυνέχεια
ΑπάντησηΔιαγραφή“Τώρα πως μπερδεύουμε ένα κίνημα με τις πολιτικές πρωτοβουλίες είναι κι αυτό ένα ζήτημα.”
Άλλο πράγμα οι εκατοντάδες χιλιάδες που κατέβαιναν στο δρόμο ,και άλλα πράγμα οι χιλιάδες που πήγαιναν στις λαϊκές συνελέυσεις κάθε μέρα.
Το δεύτερο ήταν η δομή οργάνωσης του λαϊκού παράγοντα.
Ποια η σχέση πολιτική πρωτοβουλίας και λαίκών συνελεύσεων. Εδώ σε θέλω.
Οι λαίκές συνελέυσεις έθεταν ζήτημα να πέσει το καθεστώς ,και η “πρωτοπορείες” κέντραραν στο να διαγραφεί το χρέος ,να φύγουμε από το εύρω σπέρνωντας τη ψευδέση ότι μπορεί να γίνει στα πλαίσια του καθεστώτος.
Αλήθεια το μέτωπο που θα θέλουμε θα έχει επιτροπές σε κάθε χωριό και πόλη στην Ελλάδα ή θα είναι μία συνάντηση παραγόντων της αριστεράς?
Οι λαϊκές συνελέυσεις και οι πλατείες μπορούν να λογίζονται σαν πρόπλασαμ ενός παλλαϊκού μετώπου ή όχι?
Όσο για Καζάκη, Θωδοράκη κ.τ.λ. Και τα δύο μάζεψαν πολύ κόσμο τα τελυταία δύο χρόνια.
Αυτά που τους χαρακτήριζαν είναι , μιλάνε για κατοχή, δεν τα λένε μέσα στα γραφεία των κομμάτων του αλλά τρέχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα.Μιλάνε στοιχειοθετημένα. Βλέπε Κασιμάτης στη σπίθα για το μνημόνιο πως το ξετίναξε, βλέπε Καζάκης αντίστοιχα.
Επίσης για Καζάκη
Μη μπερδέυεις τι ζυμώνει ο Καζάκης για το μετά, αν δεις και αυτός μιλάει για παλλαϊκό αντικατοχικό μέτωπο να ανατραπουν τα μνημόνια να φύγει η τρόϊκα.
“από ΕΠΑΜ.
Η πρόταση για ένα ενιαίο μέτωπο των δυνάμεων εκείνων που, έστω στα λόγια, αντιτάχθηκαν στη νέα συμφωνία με το Μνημόνιο 2, αφορά στην συγκρότηση ενός νέου κοινωνικοπολιτικού πόλου εκπροσώπησης της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που αποδεδειγμένα πια αντιτάσσεται σ’ ότι ψηφίστηκε την Κυριακή το βράδυ. “
Επί της ουσίας. Η απόψη που ζυμώνονταν αρχικά στις πλατείες ότι το κεντρικό είναι το χρεός και το ευρώ και το κίνημα έχει ημρομηνία λήξης είναι συστημική άποψη καθότι δεν βλέπει και δεν δουλέυει με βάση τη πλειοψηφία του λαού για μία μεγάλη ανατροπή όχι μόνο ης κυβέρνησης αλλά και του μεταπολιτευτικού συσήματος.
Θέλει απλά να αεκφράσει το 21% του ελληνικού σώματος στο σημερινό πολιτικό σκηνικό.
Ίσως και να φοβάται τη πλειοψηφία του λαού που κυνηγάει τους εκρποσώπους του σάπιου πολιτικου συστήματος. Τησ μυρίζει δύσκολά πράγματα.
Θυμάμαι τότε στο μνημόνιο 1 το 2010 που λαός πολιορκούσε τη βουλή και η αριστερά τον βάφτιζε ακροδεξιό.
Δεν πιστέυει ότι μπορούν να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και ανατροπές.
Είναι σαν τους τροτσκιστές που το 40 δεν πίστευει ότι μπορεί να τραβήξει ο λαός μπροστά μιλούσαν δήθεν πιο αρισερά πιο αντικαπιταλιστικά αλλά στη πράξη έβαζαν εμπόδια στην ανάπτυξη του λαΪκού κινήματος με το ότι για να σηκώσουν κεφάλι πρέπει να σηκωθεί κεφάλι ταυτόχρονα σε όλο το πλανήτη.
Σφοι - τρολλ της ΚΟΕ αφήστε κάποιον να γράφει σε αυτό το μπλογκ την 'γραμμή ' και σταματήστε να τρολάρετε ανελέητα. Μπας και τα σχόλια γίνουν πολιτικά και όχι τύπου 'παράγοντες' και τα τι αύτα. Για να τρολάρω κι εγώ λίγο όμως... Εχει πολύ πλάκα να βλέπεις ΚΟΕΤζήδες να παπαγαλίζουν την λέξη δημοκρατία σε όλες τις πτώσεις. Ειδικά μετά τα εσωτερικα΄που βγήκαν στην φόρα και έδειξαν μια τελείως αντιδημοκρατική λειτουργία είτε ισχύουν τα των μεν είτε των δεν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τι μούτρα τα γράφετε αυτά περί δημοκρατίας υποκριτές ?
Νομίζω πως η καθαίρεση ηγετών, έστω και των μισών στη προκείμενη περίπτωση, είναι ο ορισμός της δημοκρατίας.
ΔιαγραφήΑντε,με το καλό και τους άλλους μισούς .
Δεν το είχε ξανακάνει καμία οργάνωση αυτό. 20-30 χρόνια οι ίδιοι και οι ίδιοι.Θα ξεπεράσουν και το Φιντέλ κάποιοι.
Οπότε αξίζουν στην ΚΟΕ συγχαρητήρια.
Εδώ θα συμφωνήσω. Παρόλο που είμαι κάθετος ενάντια στο σταλινισμό (εκκαθαρίσεις από πάνω) μεγαλύτερη δημοκρατία από την μαζική εκκαθάριση ηγετών από τη βάση δεν υπάρχει. Ειδικά ηγετών που αποδεδειγμένα παραγόντιζαν με τη μισή αριστερά χωρίς να ξέρει η βάση.
ΔιαγραφήΤελικά η ελληνική αριστερά έχει πολλά πρωτεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπευθείας συζήτηση όλων του φάσματος της αριστεράς στα σχόλια των blogs.
Λες τελικά το Μέτωπο να γεννηθεί στο Διαδύκτιο;
Είπε το φραξιονιστικό τρολλ τους ΚΟΕτζιδες τρολλ. Πήγαινε να κάνεις τον εμετό σου στον κόρφο του Αλαβάνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε και καλές εκλογές...
Τύπε του "αντι-εκλογικού χώρου", η επαναστατικότητα φαίνεται και στον τρόπο που επικοινωνούμε όμως. Δεν ξέρω την πολιτική του ΕΟΣ για τη δημοσίευση σχολίων αλλά το συγκεκριμένο δεν βοηθάει πουθενά να παραμένει.
ΔιαγραφήΔεν μπορώ να καταλάβω τί συζητάμε και γιατί τόση σύγχυση. Υπήρξε ποτέ μαζικό λαϊκό κίνημα πάνω σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα διεξόδου; Σχεδόν όλα τα κινήματα είχαν σαν βασική αφετηρία και στόχευση να φύγει μία κυβέρνηση, ένα καθεστώς, ένας νόμος, ένας κατακτητής, να καταργηθεί μια συμφωνία, κάποια μέτρα κοκ. Ακόμα και τα επαναστατικά κινήματα ήταν πάνω σε 2-3 βασικά συνθήματα (γη-ειρήνη-εξουσία στα σοβιέτ). Και οι πολιτικοί φορείς όφειλαν να το μπολιάζουν ή παλιότερα που είχαμε κόμματα με δεσμούς με κόσμο ακόμα και να το καθοδηγούν, όχι να το καπελώνουν, όχι να το ποδηγετούν. Να το μπολιάζουν με στοιχεία κεντρικών πολιτικών στόχων, πολιτικών προγραμμάτων, στρατηγικών στόχων κοκ. Από ΄κει και πέρα η σύγκριση του ΕΑΜ με το Αργεντινάζο και την Αραβική Άνοιξη είναι τουλάχιστον ατυχής. Στο ΕΑΜ είχες ένα κόμμα και είχες και πόλεμο και ένα κατοχικό στρατό, στο Αργεντινάζο ο Κιχνερ πήρε μετά από μια εξέγερση την εξουσία, δεν προώθησε καμιά μεταπολίτευση απ' όσο ξέρω, αποσυνέδεσε το πεσός από το δολάριο και διέγραψε μεγάλο μέρος του χρέους, στην Αίγυπτο είχαμε ένα απολυταρχικό καθεστώς και μια καθυστερημένη οικονομία, με λαϊκό ξεσηκωμό το ανέτρεψε ο λαός. Την ανάγκη του ξεσηκωμού θες να μου τονίσεις; Ή ότι ξεσηκωμός δεν θα γίνει με αίτημα "έξω από την ευρωζώνη;" Χαίρω πολύ, συμφωνούμε απολύτως, ας μιλήσουμε όμως για τα πολιτικά καθήκοντα που έχουν οι πολιτικοί φορείς. Εκτός αν δεν έχουν και "η βασική προωθητική δύναμη του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου είναι ο Ριζοσπαστισμός" (;;;), όπως ισχυρίζονται οι θέσεις της ΚΟΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τις πλατείες, απάντησα στο "καμία συνέλευση δεν έβαλε θέμα για ευρώ και όλες σταματούσαν στο χρέος". Για όποιον είχε σχέση με τις συνελεύσεις ξέρει γιατί γινόταν αυτό και γιατί μετά τις 15 Ιουνίου, αλλά κυρίως μετά τις 30 Ιουνίου αρκετές αποφάσεις των συνελεύσεων ήταν πολύ προβληματικές ή άλλες απογειωμένες. Για τις πλατείες οι διεργασίες ήταν πολύ βαθύτερες από το μεσοπρόθεσμο και πιο βαθιές από αυτά που λες αλλά αυτό δεν λέει κάτι για το θέμα Ε.Ε.. Ίσα ίσα λέει ότι η αριστερά έπρεπε να κλιμακώσει τον πολιτικό αγώνα και να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες που να οργανώνουν ένα πολιτικό λαϊκό κίνημα ενάντια στην χούντα των δανειστών και την κατοχή από τις Βρυξέλλες. Με συγκεκριμένη στοχοποίηση. Καλές οι θέσεις στα συνέδρια αλλά όταν αυτό το βασικό καθήκον εγκαταλείπεται και μπαίνει στην άκρη γιατί δήθεν εμποδίζει τον ξεσηκωμό του λαού για να φέρει την μεταπολίτευση του, ε τότε απλά καλλιεργούμε την σύγχυση και γινόμαστε ουρά του κάθε Έλληνα Κίχνερ. Στο καλό σενάριο...
Τώρα για την αριστερά και τις πλατείες. Με τις πλατείες μπήκαν από την αρχή με έναν ορισμένο σεβασμό η ΚΟΕ, η ΟΚΔΕ, η ΑΡΑΝ, η ν. ΣΥΝ, το Δίκτυο, το Κόκκινο, κομμάτια του αντιεξουσιαστικού χώρου και άλλοι συναγωνιστές. Δεν ήταν "μοναδικότητα" μιας οργάνωσης. Άλλος δεν ήταν πολύ άνετος με την άμεση δημοκρατία, άλλος με την ελληνική σημαία κοκ, αλλά εδώ υπάρχει ένα ερώτημα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η πλατεία θα γεννήσει τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και την άκρα (ή λαϊκή δεξιά) των επόμενων ετών; Υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις στον κόσμο που κινητοποιείται; Το να το θέσει αυτό κάποιος παντρεύεται τον σεχταρισμό, βρίζει τις πλατείες κοκ; Ή ο βασικός αντίπαλος είναι ο σεχταρισμός δυνάμεων της αριστεράς;
συνέχεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλος, ναι το μέτωπο θα έχει επιτροπές σε χωριά και γειτονιές. Για τον ρόλο που μπορεί να παίξουν οι λαϊκές συνελεύσεις δεν έχω δει κάποιο "σχέδιο" από κάποιον. Θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο κοινωνικό μέτωπο και να "πιέζουν" σε μετωπική λογική, κοινές δράσεις κοκ. Όμως μιλάμε για το μέτωπο, σαν να είμαστε το κέντρο που θα φτιαχτεί γύρω μας. Χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση για να ανατραπούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, να φύγει η τρόικα και το καθεστώς που έχουν επιβάλλει, να οικοδομηθεί μια νέα προοπτική. Το ερώτημα δεν είναι αν θα μπουν ετερόκλητες, ενδιάμεσες, δυνάμεις, δυνάμεις που στα μισά του δρόμου θα σε εγκαταλείψουν και άρα πχ που δεν λένε για το ευρώ ή αναγνωρίζουν το χρέος και δεν επιθυμούν σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό. Στα μέτωπα μπαίνουν τέτοιες δυνάμεις. Τέτοια δύναμη πχ είναι ο Κασιμάτης και όλο το ανανήψαν αντιμνημονιακό έως πρόσφατα περιβάλλον του ΓΑΠ αλλά και του Αντρέα... Το ερώτημα είναι αν συγκροτείται η πολιτική δύναμη που θα προσπαθεί να κερδίζει διαρκώς έδαφος και γιατί όχι την ηγεμονία σε μια τέτοια πλατιά συσπείρωση για αγώνα μέχρι τέλους για πραγματική δημοκρατία και πραγματική ανεξαρτησία (και στην Ε.Ε. και με ευρώ και με αγορές αυτά δεν γίνονται). Αλλιώς περιμένουμε το ώριμο φρούτο που θα φάνε άλλοι χώροι. Όχι η αριστερά.
Καλό βράδυ.
Συμφωνώ για την ανάγκη πολιτικής δύναμης. Η προσπάθεια που έγινε από τη φράξια της ΚΟΕ με την ΑΡΑΝ και το Ρούσση το καλοκαίρι ήταν πολύ καλή. Αλλά δεν θα έπρεπε να ποντάρετε στο Λαφαζάνη. Αυτό ήταν λάθος. Έπρεπε να ανοίξει το θέμα στη βάση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
Διαγραφήanonime twn 11.39
ΑπάντησηΔιαγραφήton idio korfo pou prin kana xronoeglyfes ? Mipws theleis thn apokleistikothta ??
Ρε παιδιά, το κείμενο δεν αξίζει καν κριτικής από μαρξιστική άποψή. Βγάλανε ένα κείμενο οι "πρώην" για να κάνουν κολεγιές με βάση τις εκλογές. Μην τρελαινόμαστε. Καταρχήν οι άνθρωποι είναι τίγκα μέσα στην δεξιά αντίληψη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δώσω ένα μόνο παράδειγμα. Κοιτάχτε την φράση στο σημείο 10: "Η κοινή λογική αλλά και η παλλαϊκή απαίτηση σήμερα είναι για ένα ευρύτατο Μέτωπο απελευθέρωσης από την τυραννία του Βερολίνου και αποκατάστασης της δημοκρατίας."
Εδώ βρωμάει αναθεωριτισμός όλων των ειδών. Για πια αποκατάσταση της δημοκρατίας μιλάτε; Είστε σοβαροί; Η φράση "αποκατάσταση της δημοκρατίας" σημαίνει στην πολιτική να γυρίσουμε στην προ-τρόικας κατάσταση. Πολύ καλό. Κατά τα άλλα νέες ιδέες...
"Αποκατάσταση της δημοκρατίας"!!! Θέλει ο συριζαίος να βάλει ανταρσυακή προβιά αλλά δε μπορεί...
ΔιαγραφήΊσα ίσα που από μαρξιστική άποψη χρειάζεται κριτική. Εκτός αν εννοείτε ότι ο Μαρξ. ο Ένγκελς, ο Λένιν κλπ δεν έκαναν κριτική στους αντιπάλους τους. Γράψτε στους τοίχους, όπου γουστάρετε, αλλά, σε τελική ανάλυση, γράψτε, να δούμε τι λέει ο καθένας, πού το πάει. Άλλη ιστορία πού πάει από μόνο του το πράγμα...
Διαγραφή"Το ερώτημα είναι αν συγκροτείται η πολιτική δύναμη που θα προσπαθεί να κερδίζει διαρκώς έδαφος και γιατί όχι την ηγεμονία σε μια τέτοια πλατιά συσπείρωση για αγώνα μέχρι τέλους για πραγματική δημοκρατία και πραγματική ανεξαρτησία (και στην Ε.Ε. και με ευρώ και με αγορές αυτά δεν γίνονται). Αλλιώς περιμένουμε το ώριμο φρούτο που θα φάνε άλλοι χώροι. Όχι η αριστερά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ."
Σωστό είναι αυτό που λές ,αλλά η πολιτική δύναμη θα συγκροτείται στο βαθμό που ανταποκρίνεται στα καθήκοντα της περιόδου.
1ο
Στο κείμενων των πρώην καθοδηγητών ούτε καν αναφέρει το να φύγει η τροικα και τα μνημόνια,
λες και η η πολιτική δύναμη δεν θα χτιστεί στα καθήκοντα της περιόδου αλλά κάποιος άλλος θα επιφορτιστεί αυτό το καθήκον.Αυτό και αν είναι υποταγή στο αυθόρμητο.Αν όχι δεξιά κατέυθυνση
2)Το παλλαϊκό μετωπό θα χτιστεί στο βαθμό που απαντάμε στα ζητήματα της περιόδου σε ζητήματα που είναι ξεκάθαρα στη πλειοψηφία του λαού.Εκτός και αν δεν θέλουμε να οικοδομήσουμε κάτι τέτοιο απλά να υπάρξουμε στα πλαίσια του καθεστώτος.
3)η πολιτική δύναμη θα συγκροτείται στο βαθμό που προωθέι αυτό το καθήκον και στο βαθμό που θα επεξεργάζεται μεταβατικό πρόγραμμα μέσα σε ένα παλλαικό μέτωπο.
Χωρίς το παλλαϊκό μέτωπο όλα είναι σχέδια επί χάρτου.
4)
Για ευρώ και Ε.Ε είναι σαφές από το απόσμασπα του αποπάνω από θέσεις ΚΟΕ ότι και η ΚΟΕ συμφωνεί με αυτό που λες .δηλαδή ότι τα με ευρώ και Ε.Ε δεν υπάρχει παραγωγική ανασυγκρότηση.
Το ερώτημα είναι αν θέλεις να οικοδόμησεις παλλαϊκό μέτωπο απέναντι στη κατοχή των τροικανων ή θα αναμένεις από κάποιον άλλο να προωθήσει αυτό το καθηκον.
Εδώ μπορείς να παραδεχτείς ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο σήμερα ,σαν αριστερά σαν δυνάμεις κ.τ.λ. Είναι πάνω από τις δυνάμεις μας.
Και άρα τι μένει να προσπαθήσουμε να εκφράσουμε το 20% του όχι στο ευρώ αφού το 70-80% του όχι στα μνημόνια και τη τροικα είναι δύσκολο καθήκον.
Νομίζω όμως ότι ακόμη και έτσι πολιτική δύναμη θα συγκροτείς αν απαντάς σήμερα στο τι πρέπει να γίνει και όχι με φυγομαχίες,ασχετά αν δεν φτάνεις μόνος σου κ.τ.λ.
"Και άρα τι μένει να προσπαθήσουμε να εκφράσουμε το 20% του όχι στο ευρώ αφού το 70-80% του όχι στα μνημόνια και τη τροικα είναι δύσκολο καθήκον".
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά ρε σύντροφοι της ΚΟΕ,πολύ δύσκολο και πολύ ηρωικό να μην αμφισβητείς τον πυρήνα της αστικής πολιτικής και προπαγάνδας,και να τα αναβάλεις όλα για μετά.Παλαικό μέτωπο λοιπόν με σύμβολο την μούντζα και βασικό σύνθημα το "ουστ".
Τα ερωτήματα στα οποία πρέπει ο οποιοσδήποτε να απαντάει είναι τα εξής 2.
α)υπάρχει θετική πορεία για την εργαζόμενη πλειοψηφία χωρίς ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής?
β)η κυρίαρχη αυτή πολιτική είναι ή δεν είναι η χωρίς ορατό τέλος εσωτερική υποτίμηση με όπλο την πάση θυσία παραμονή στο χρέος και το ευρώ?Και παράλληλα με την εσωτερική υποτίμηση,η μετατροπή της χώρας σε μια τεράστια ΕΟΖ?
Αν έχω δίκιο,τι θα πει η αριστερά?Να φύγουν?Ποιοι?Πως?Για να έρθουν ποιοι στην θέση τους?Για να πάνε την χώρα που?
Έχω βαρεθεί να διαβάζω κατεβατά από την πρώην πλειοψηφία της ΚΟΕ (πρώην γιατί πλέον έφαγε την μειοψηφία,και πλέον είναι η ΚΟΕ ολόκληρη) ότι επιτομή της αριστερής πολιτικής είναι η μούντζα.Να πάμε δηλαδή σε ένα χώρο δουλειάς σαν αριστερά,να μας ρωτήσουν αν υπάρχει ζωή μετά το ευρώ,και αντί να τους πούμε ότι δεν υπάρχει ζωή μέσα στο ευρώ,να τους πούμε" άφησε το αυτό για αργότερα,πάμε να μουντζώσουμε την Βουλή!"
Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται καμία αριστερά να τους πάρει από το χεράκι για να μουντζώσουν την Βουλή.Το κάνουν από μόνοι τους.Το να κοιτάμε τις δημοσκοπήσεις και να λέμε ότι "δεν υιοθετούμε συνθήματα που παίρνουν κάτω από 50%",είναι θλιβερό,το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς...
"Η μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών σηματοδοτεί το τέλος των ημερών του ήρεμου νεοφιλελευθερισμού που από τη δεκαετία του 70 και αργότερα με μεγαλύτερη ένταση και χωρίς αντίπαλο, καθόρισε τις ασκούμενες πολιτικές σε όλο τον πλανήτη."
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μαργαριτάρι είναι αυτό πάλι; Πόσες κρίσεις είχε ο καπιταλισμός τις τελευταίες δεκαετίες; 1,2,3 πολλές κρίσεις... Τι σημαίνει ήρεμος νεοφιλελευθερισμός; Είχαμε πολλούς νεοφιλελευθερισμούς και δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι; Μήπως τα κονομάγαμε χοντρά στο παρελθόν και τώρα όχι, και τότε ήταν ήρεμος ο νεοφιλελευθερισμός και τώρα είναι άγριος. Λαϊκή προσέγγιση των ζητημάτων. Ρε, πάρτε το αλλιώς, ούτε ο ΣΥΝ δεν τα λέει αυτά... Και μετά θέλετε και μέτωπα ενώ η ασχετίλα δίνει και παίρνει...
κοντευει να τιναχτει ο εγκεφαλος μου με τοσες παπαρολογιες εξ αριστερων
ΑπάντησηΔιαγραφήενταξει ολοι τον εχετε τεραστιο
αλλιμονο σε εμας τα ποταπα υπο μηδενικα μη μελη μη καθοδηγητες μη μη μη που απλα στηριζουμε αριστερα...
αλλα τι ξερουμε
τα σχολια και οι αναλυσεις παιζει να ειναι λεκτικο οργιο
Εντάξει ρε φίλε, τι να γίνει. Πολιτική είναι και όχι σκραμπλ...
ΑπάντησηΔιαγραφήπρος Βαγγέλης ζ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή το δίλλημα για να κάνεις πολιτική στο σήμερα είναι ή έξω απο το ευρώ ή μούντζα; Αυτό κατάλαβες; Αν κατάλαβες αυτό, τότε θα φας πολύ μούντζα...
ανώνυμε των 09:16
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν μια σειρά χώροι της αριστεράς που δεν είναι με την έξοδο από ευρώ και εε,χωρίς αυτό να τους ταυτίζει με έναν ευρωπαϊσμό τύπου Κουβέλη.Έχω μεγάλη διαφωνία μαζί τους,αλλά μπορώ να συζητήσω,να διαφωνήσω και πάντα να τους σέβομαι στον βαθμό που λένε κάτι με αρχή μέση και τέλος εδώ και καιρό(άλλο που πιστεύω ότι αυτά που λένε οδηγούν στον αφοπλισμό της αριστεράς και του εργατικού κινήματος).
Όταν όμως μια οργάνωση λέει ότι "σωστή είναι η έξοδος από το ευρώ,και από την ΕΕ,αλλά τι να γίνει ο κοσμάκης δεν σκαμπάζει από τέτοια" είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αυτή η άποψη δεν είναι αριστερή.
Όταν η ίδια οργάνωση λέει ξανά και ξανά ότι η αριστερά κρίνεται από την συμμετοχή της σε γραφικά εθνικοπατριωτικά μέτωπα (ασχέτως προθέσεων και ιστορίας των πρωτεργατών τους)τα πράγματα είναι ακόμα σοβαρότερα.
Τρόποι να κάνεις πολιτική υπάρχουν πολλοί.Το αν αντιπαλεύεις την κυρίαρχη πολιτική,και πατώντας σε ποια κοινωνική συμμαχία,και με ποια προοπτική προσδιορίζει την πολιτική σου από άποψη ταξική.Όσο βέβαια επιμένουμε ότι η αναφορά σε τάξεις δεν είναι κάτι παλιομοδίτικο.
Ποια οργάνωση λέει "ο κοσμάκης δε σκαμπάζει από τέτοια;". Οργάνωση, όχι τρολ. Μα και οι 11 πχ λένε "έξοδος από την ευρωζώνη" αλλά όχι καθαρά και άμεσα "έξοδος από την ΕΕ". Να τους κατηγορήσουμε ότι δεν το λένε "επειδή ο κοσμάκης δε σκαμπάζει από τέτοια"; Αν ήμουν κνίτης θα το έκανα. Προφανώς δεν το θεωρούν ώριμο ως κεντρικό σύνθημα. Ποια οργάνωση "λέει ξανά και ξανά ότι η αριστερά κρίνεται από την συμμετοχή της σε γραφικά εθνικοπατριωτικά μέτωπα"; Καλή η παρέα με κνίτες αλλά μη γινόμαστε και ίδιοι. Στο τέλος θα πείτε ότι η ΚΟΕ ψήφισε το Μάαστριχτ.
ΔιαγραφήΕμένα αυτό που με προβληματίζει είναι ότι το κείμενο των "11" δεν αναφέρει ούτε μια φορά την λέξη "τρόικα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως είναι ομογενείς;
(ασχέτως προθέσεων και ιστορίας των πρωτεργατών τους)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν βάλουμε αυτό το κριτήριο τότε πρέπει να τους πετάξουμε όλους.
Το ΝΑΡ γιατί το 80 ηταν η ΚΝΕ που τηρούσε τη τάξη και μέσα στη χούντα κατήγγειλε την εξεγερση.
το συν γιατι ψήφισε το μάστριχ ,το κκε γιατι εκανε συγξυβερνησεις με Ν.Δ όπως και ο συν
Για το ευρώ Ε.Ε κ.τ.λ.
κατ'αρχην για να φέρεις σε κρίσης την Ε.Ε θα πρέπει να δημιουργλησει ρίξεις με πολιτικές της .
Η ανατροπή του καθεστώτος της τροικας είναι ένας πολιτικός στόχος ενός πιθανού μετώπου που μπορεί να ενώσει πολύ κόσμο .
Αν ανατρέψουμε το καθεστώς τότε μπορούμε να στη πραγματικότητα και όχι στη φαντασία μας να ανοίξουμε τη συζήτηση για το τι μπορεί να γίνει εκτός Ε.Ε .
εκ των πραγματων άρνηση της τροικας σε φέρνει σε συγκρουση με την Ε.Ε εκτος και αν δεν το καταλαβαίνουμε.
Πιστεύω ότι ο αγώνας για να διώξουμε τη τροικα είναι επι της ουσίας αντι Ε.Ε ο αγώνας που όμως δεν κλείνει τη πόρτα στο 80% της κοινωνίας που δεν πιστέυει ότι τώρα πρέπει να φύγουμε από Ευρώ και Ε.Ε
σε αντίθεση ο αγώνας ενάντια στο ευρώ δεν είναι αγώνας που μπορεί να βρει τη συμφωνία της πλειοψηφίας και άρα στη πραγμαικότητα και όχι στη φαντασία μας να δημιουργήσει ρίξεις με την Ε.Ε και άρα είναι απονεύρωση του αγώνα ενάντια στην ανεξαρτησία και όχι βαθεμά του.
Η πολιτική είναι συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης ,είναι συγκέντρωση δύναμης πάνω σε αποφασιστικούς κρίκους.
Και ο αδύναμος κρίκος στην Ελλάδα όχι με το διάβασμα των οικονομολόγων αλλά με αυτό που έχει κατακτηθεί στην λαϊκή συνείδηση είναι η ανατροπή του τροικανού καθεστώτος.
Και πάλη για αλλαγή συντάγματος ,συντακτική εθνοσυνέλευση ,δημοκρατία.
σε δέυτερο επίπεδο και το χρέος.
Δεκάδες πολίτες φωνάζοντας "έξω από το ευρώ" έκαναν ντου στην Ρόδο...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-Ilw3D-zYfE
Ε, ρε, πίκρα...
Δεν ακουσες καλά,στο 0:12, "μεταπολίτευση του Λαού τώρα" φωνάζανε...
ΑπάντησηΔιαγραφήπάντως το "αλήτες, προδότες, πολιτικοί" έχει σχέση με το σάπιο πολιτικό σύστημα και την τρόικα και άρα με την Μεταπολίτευση του Λαού. Πήγαινε έσυ εκεί και φώναξε "Τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με το ευρώ ή με τους εργάτες" να δούμε τι απήχηση θα έχει...
ΔιαγραφήΈχει και με τη ...νέα μεταπολίτευση του Καρατζαφέρη. Για την ακρίβεια είναι το ίδιο πλάνο, με άλλη προβειά. Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος σε νέα έκδοση. Η ουσία είναι η εξουσιαστική προοπτική της όποιας μεταπολίτευσης. Αν δούμε τα κείμενα των κλασικών (κυρίως Λένιν και Μαρξ) πουθενά ο σοσιαλισμός δεν προβάλλεται ως όραμα. Η σταδιακή απονέκρωση του κράτους αντιμετωπίζεται σαν αναγκαίο κακό. Πολλοί λενινιστές πλακώσαμε , στην κοπτοραπτική και στη λήθη όλοι πρώτοι. ... Για να μη μιλήσω για τις μπούρδες περί λαικου/κοινωνικού κράτους (ας διαβάσουμε έτσι για το γαμώτο ξανά την Κριτική του Προγράμματος της Γκότα και το Κράτος και Επανάσταση. Απλά για να δούμε τι έλεγαν αυτοί τους οποίους επικαλούμαστε για να πουλήσουμε πόζες και αρχηγιλίκια...).
ΔιαγραφήΠροσέχτε μην μπερδευτείτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τι φωνάζουν οι χρυσαυγίτες στις διαδηλώσεις, το έχετε ακούσει;
το επιχειρήματα σου όσο πάνε και εξελίσονται... Βέβαια από την άλλη αυτό που δεν εκφράζει η αριστερά το εκφράζει η Χ.Α. Αυτό το έχεις σκεφτεί ποτέ; Όταν την δεις στη Βουλή ίσως να περάσει από το μυαλό σου...
ΔιαγραφήΥποθέτω ότι η κάθε χ.α. προσπαθεί να εκφράσει βίαια-ριζοσπαστικά τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Και στις γαλλικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα υπήρχαν συντηρητικοί ριζοσπάστες, υπήρχαν μεταπηδήσεις από την επαναστατική ματιά στο συντηρητικό- υπό διαμόρφωση φασιστικό- στρατόπεδο. Αν θεωρείς ότι η χ.α εκφράζει αυτό που δεν εκφράζει η αριστερά ως δήθεν αυτή να όφειλε, καλό θα ήταν να κάνουμε εκ νέου μία συζήτηση για το αν ο φασισμός βρίσκεται στα γονίδια των ανθρώπων ή στο περιεχόμενο της πολιτικής...
ΔιαγραφήΤο θέμα είναι η ανατροπή του τροικανού καθεστώτος. Υπάρχουν ανατροπές και ανατροπές. Άλλη ανατροπή έλεγε η επαναστατική αριστερά το '73 στο Πολυτεχνείο, άλλη έλεγε το ΠΑΚ και το ΚΚΕ, άλλη έγινε τελικά. Η αριστερά πρέπει να παλέψει για την ανατροπή που θέλει αυτή. Υπέρ των εργαζομένων. Δεν είναι ο σοσιαλισμός με μιας. Και πρέπει να πάρουμε υπόψη την λαϊκή συνείδηση. Σίγουρα. Όχι όμως να αναπαραγάγουμε αυτά που λένε άλλοι χώροι σαν γραμμή της αριστεράς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλος, κακό πράγμα οι διασπάσεις. Τουλάχιστον να συζητάτε σε πολιτικό επίπεδο.
Καλά, ακόμα περιμένετε το Λαφαζάνη να έρθει;! Από το καλοκαίρι; Πάει, κρύωσε το φαγητό. Δε ρωτάγατε και αυτούς που τον ξέρουν καλύτερα; Φάγατε το δούλεμα του αιώνα και τώρα κάνετε τους παράγοντες και τους διανοούμενους ενώ το κείμενο είναι μια από τα ίδια. Και οι ΚΟΕτζήδες πιάνονται στη φάκα και κάθονται και συζητάνε πολιτικά μαζί σας. Ποια λαϊκή συνείδηση; Αλλού είναι το ζουμί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδεολογικά το κείμενο παίρνει κάτω από τη βάση. Η ουσία του είναι πάλι πως θα έρθει ο Παναγιώτης. Αλλά με 11 πρώην καθοδηγητές και 30 φοιτητές δεν μπορείς να παζαρέψεις τίποτα. Αυτό ένας δύο που ξέρω από τους 11 θα έπρεπε να το καταλαβαίνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι έπειτα δεν καταλαβαίνω το λόγο ύπαρξης. Η ΑΡΑΝ λέει τα ίδια και πολύ καλύτερα πολιτικά. Δείτε οποιοδήποτε πολιτικό κείμενο ή ομιλία σε εκδήλωση από το σάιτ της. http://www.anasynthesi.gr/
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποιος μου βρει βασικές διαφορές μπράβο του. Και έχει και κόσμο.
Δείτε εδώ την KOE reloaded ΠΑΣΟΚ. http://notismarias.blogspot.com/2012/03/blog-post_04.html#more
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποιος μου βρει βασικές διαφορές μπράβο του. Και μάζεψε και πιο πολύ κόσμο στο Ηράκλειο απο την εκδήλωση της ΚΟΕ. Ο Μαριάς έχει λόγο ύπαρξης. Η ΚΟΕ;
Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Στο βίντεο που ανέβηκε πιο πάνω ο Ν. Γαλάνης καλούσε το "όλον ΠΑΣΟΚ" για συνεργασία αρκεί να αποσυρθούν κάποιοι (όχι όλοι) αντιλαϊκοί νόμοι. Αυτά την εποχή του "ήρεμου νεοφιλελευθερισμού". Και τώρα δεν μπορεί να συνεργαστεί με αποσκιρτήσαντες του ΠΑΣΟΚ στη βάση της ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος, διαγραφής χρέους κλπ; Άσε που στο θέμα της δημοκρατίας ο Μαριάς (σημείο 5) είναι πιο προχωρημένος από τους 11 που θέλουν απλά "αποκατάσταση της δημοκρατίας". Η υπόθεση βρωμάει οπορτουνισμό.
ΔιαγραφήΔε μου πέφτει λόγος αλλά, στις σημερινές συνθήκες, διακηρύσσετε μέτωπο και ξεκινάτε ότι ακόμα και η ΚΟΕ, που ανήκατε μέχρι προχτές, είναι reloaded ΠΑΣΟΚ;;;;;;;
ΔιαγραφήΠροφανώς έξω και ΣΥΝ, έξω και ΚΚΕ, έξω και Θεοδωράκης (λόγω της ιστορίας και των προθέσεών του όπως λέτε πιο πάνω), έξω και ο Μαριάς και αυτοί, έξω και το 80% που δεν "αμφισβητεί πρωτόλεια την ΕΕ"...
Συγνώμη που θα το πω έτσι αλλά ή τυχοδιώκτες είστε ή άσχετοι.
Βασικά άμα βγούμε από το ευρώ και ο Μαριάς δεν θα έχει λόγο ύπαρξης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν χρειάζονται κακέκτυπα. Δείτε το πρωτότυπο όλων των απόψεων των "11 πρώην" εδώ:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=QfBiUQO8OIU&context=C3097b01ADOEgsToPDskJkNX7xT6zKdbVXSYaWLj2x
Ο Π. Σωτήρης (ΑΡΑΝ) για όλα τα θέματα, ίδια πλατφόρμα, ίδια συμμαχία, ίδιες εκφράσεις, όλα ίδια.
Μάλιστα στο τέλος προαναγγέλλει την αποχώρηση των 11 από την ΚΟΕ, ένα μήνα πριν γίνει, προφανώς σε συνεννόηση μαζί τους.
Το βίντεο είναι κυριολεκτικά ανατριχιαστικό.
ΔιαγραφήΚάποιοι να έχουν "δώσει" την οργάνωσή τους και ο συνεργός τους να προαναγγέλει το τι θα γίνει..
Αυτό το βίντεο μια μέρα θα το παίζουν οι μνημονιακοί,ακροδεξιοί κλπ για να δείχνουν στο λαό πόσο βρώμικη είναι η αριστερά, ακόμα και η εξωκοινοβουλευτική .
Aν κατάλαβα καλά από τα συμφραζόμενα, οι 11 πήραν και 30 φοιτητές μαζί τους. Μετά το βίντεο με το Σωτήρη, τότε το μόνο που μένει να πει κανείς είναι πραγματικά τολμηρότατοι αυτοί οι 30.
ΔιαγραφήΓιατί αν οι 11 παζάρευαν πισώπλατα ολόκληρη την οργάνωσή τους, αυτούς τους 30, σίγουρα θα τους παζαρέψουν ακόμα πιο εύκολα μελλοντικά, αν χρειαστεί, αφού θα θεωρούν πως τους έχουν του χεριού τους.
Ξέρει κανείς αν έχουν πάει στα ΕΑΑΚ αυτοί οι φοιτητές; Δε νομίζω να παραμένουν στην ΑΡΕΝ αν όντως υποστηρίζουν τους 11 με βάση τις απόψεις τους.
ΔιαγραφήΞέρω πως λειτουργούν τα ΕΑΑΚ και μου φαίνεται δύσκολο να στείλουν εκεί τους φοιτητές που πήραν μαζί τους. Πιστέψτε με δεν θα θέλουν να το ζήσουν. Όσο ήταν φράξια της ΚΟΕ μπορεί να τους καλόπιαναν, τώρα θα πρέπει να παίζουν ξύλο ακόμα και για να μπουν σε ένα ψηφοδέλτιο. Δεν μιλάμε για έδρα στο ΔΣ. Για τέτοια σοβαρά θέματα είχαν έρθει και με πούλμαν για να παίξουν ξύλο οι συνιστωσες της ΕΑΑΚ. Από ότι ξέρω (Πάτρα) παραμένουν στην ΑΡΕΝ και ας λένε πολιτικά ότι συμφωνούν με τα ΕΑΑΚ. Με μερικά μαθήματα οπορτουνισμού από τους πρώην καθοδηγητές θα αντέξουν αυτή την διαλεκτική αντίφαση.
ΔιαγραφήΓια να μη συνεχίζεται η κνίτικη σπέκουλα, εδώ αναλυτικά οι θέσεις προς το Συνέδριο της ΚΟΕ:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.koel.gr/images/stories/3o_synedrio/3o_synedrio_koe_pro_8eseon.pdf
Ανώνυμε των 04:37.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λένε οι 11 για την ΕΕ είναι δικό τους θέμα,εμένα μην με μπλέκεις.Το θέμα μου είναι η κωλοτούμπα,που δεν γίνεται καν προσπάθεια να κρυφτεί γιατί είναι προσοδοφόρα εκλογικά.Έγινε αυτό ή όχι?Στηρίχτηκε κάπως,αλλιώς από το ότι "δεν πιάνει στον κόσμο"?Καραμάνο διαβάζεις?
Δεν ξέρεις ποια οργάνωση προβάλει τα γραφικά εθνικοπατριωτικά μέτωπα?Υπάρχει μια εφημερίδα,"δρόμος της αριστεράς" λέγεται,θα σου πρότεινα να την διαβάζεις.Μην κάνεις τον κόπο να απαντήσεις ότι "δεν είναι όργανο της ΚΟΕ",δεν έχει καμία σημασία.Είναι η ίδια εφημερίδα που στα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών του 2010,στο πινακάκι είχε κάνει διαχωρισμός αντιμνημονιακοί-μνημονιακοί.Μάλιστα "είχαμε" σαρώσει σαν αντιμνημονιακοί,δηλ από Σαμαρά μέχρι ΑΝΤΑΡΣΥΑ 70% χτυπάγαμε.Τώρα βέβαια τα πράγματα είναι πιο δύσκολα,το κατοχικό στρατόπεδο πήρε τον Σαμαρά με το μέρος του.Υπάρχει πάντα βέβαια ο Καμένος.Και ο Τράγκας.
Ανώνυμε των 12:02.Ανατροπή του καθεστώτος της τρόικας σημαίνει άρνηση της χρηματοδότησης της.Άρνηση της χρηματοδότησης της σημαίνει άρνηση πληρωμών του χρέους.Αυτό με τη σειρά του σημαίνει εθνικό νόμισμα,για να βγούμε από την παγίδα παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ,που εκφράζει συγκεκριμένα πράγματα από ταξική σκοπιά,από άποψη συμμαχίας εγχώριου και ξένου κεφαλαίου,"παραγωγικού και παρασιτικού",Το εθνικό νόμισμα συμπληρώνεται με εθνικοποίηση των τραπεζών και των βασικών τομέων της οικονομίας,αναδιανομή πλούτου,έλεγχο κίνησης κεφαλαίων κα.Η άρνηση βασικών αρχών της κοινής αγοράς μας οδηγεί μοιραία και εκτός εε.Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την ανάγκη να είναι λίγο πιο πάνω στον λόγο μας το θέμα του ευρώ,και για λόγους αντιστοίχισης με την προπαγάνδα του αντιπάλου,και επειδή συνδέεται άμεσα με την άρνηση του χρέους.Κυρίως γιατί πρέπει να περιγράψουμε μια διαδικασία συσπέιρωσης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην αστική εξουσία,και δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως οι κόμβοι αυτής της διαδικασίας θα σπάσουν όλοι μαζί.
Ανατροπή του καθεστώτος της τρόικας,χωρίς ανάλυση του από ταξική σκοπιά.και αντίστοιχη περιγραφή του ποιος θα το ανατρέψει,και για να φέρει στην θέση του τι,είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Αρκετά από αυτά που λέω τα έλεγε η ΚΟΕ μέχρι πρόσφατα.Είναι χαρακτηριστικό ότι εγώ τον Λαπαβίτσα τον έμαθα από τον Δρόμο.Επίσης οι αφίσες της ΚΟΕ για έξοδο από το ευρώ,βγήκαν πριν από 2 χρόνια.Τι άλλαξε?Μην μου πεις "και τώρα τα λέμε" αλλά το μέτωπο δεν πρέπει να τα πει.Πες μου συγκεκριμένα που έχω λάθος στο κουβάρι που ξετυλίγω από την πτώση του τροικανού καθεστώτος.Αν δεν έχω,υπάρχει κωλοτούμπα.Απλά πράγματα.
Εντάξει φίλε, συγνώμη, σε μπέρδεψα για υποστηρικτή των 11 πρώην. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω από τα επιχειρήματα ποιοι είναι "πρώην καθοδηγητές" και ποιοι είναι "ανταρσυα". Δε φταις εσύ για αυτό, εσείς είστε συνεπείς στις απόψεις σας.
ΔιαγραφήΡε παιδιά, αφού τα είπαμε. Οι άνθρωποι παλεύουν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και για επιστροφή στις μέρες του ήρεμου νεοφιλελευθερισμού, της Ελλάδας των Ολυμπιακών και των μεγάλων έργων. Τότε που όλος ο λαός έτρωγε ψωμάκι με την αταξική δραχμούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ασχετίλα δίνει και παίρνει. Κοιτάχτε εδώ τι λένε οι "11": "Η επιβολή του ευρώ, ενός ακραία ανταγωνιστικού και ολοκληρωτικά ταξικού νομίσματος δεν πραγματοποιήθηκε από ρομαντικούς φεντεραλιστές της ευρωπαϊκής ενοποίησης." Aνταγωνιστικό δεν είναι ένα σκληρό νόμισμα σαν το ευρώ αλλά ένα φτηνό νόμισμα όπως το γουάν. Το ευρώ μόνο φτηνό και ανταγωνιστικό δεν είναι. Από την άλλη είναι βαθεία ταξικό σε αντίθεση με το κομμουνιστικό δολάριο, το κινηματικό γουάν, το σοσιαλιστικό γιεν και την αταξική δραχμούλα. Ότι του φανεί του λωλοστεφανή.
Και προς τον λοχαγό: Μόνο μια μικρή λεπτομέρεια. Η ΚΟΕ δεν μιλάει για αντιμνημονιακό μέτωπο αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Άστο λοιπόν, να πάει άστο... Μίλα με τους φίλους σου τους "11" να μαζέψουν καταρχήν την ασχετίλα που δέρνει το κείμενο και μέτα πες μια άποψη και για την ΚΟΕ...
Κατ'αρχήν κωλοτούμπα αποοδυκνείεται καραμπινάτη αυτών που λίγο πριν συμφωνούσαν με το να αγώνα να ρίξουμε το καθεστώς της τροϊκας που υπάρχει στην Ελλάδα από το 2010 και, όχι από το 2001 που μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ, και τώρα το έχουν φάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΚΟΕ όπως προκύπτει από τις θέσεις του 2ου και 3ου συνεδρίου είναι μία δύναμη που δουλεύει για τη διάλυση της Ε.Ε αλλά και από τη προσπάθεια να συμβάλλει και να συμμετέχει σε όλα τα κινήματα που δημιουργούν ρήξεις απέναντι στις πολιτικές της Ε.Ε.
Τέλος όπως θα δεις από τις θέσεις γίνεται προσπάθεια να μη γίνει το εύκολο να πετάγεται απλά ένα σύνθημα αλλά να γίνει μία δουλειά αποκάλυψης της σχέσης Ελλάδας Ε.Ε επιδοτήσεις κ.τ.λ και άρα να αποκτάς ιδεολογική ηγεμονία πάνω στο ζήτημα.
Τέλος είναι σαφές ότι εδώ το κείμενο των 11 δεν πρόκειται για καμία σοβαρή ανάλυση πάνω στην οποία πάνε να ορίσουν μία τακτική, η μπουρδουλογία για αποκατάσταση της δημοκρατίας θυμίζει ΚΚΕεσωτερικού στη χούντα που ο λαός έλεγε για εξέγερση και αντί να βαθύνουν τους στόχους του κινήματος καλούσαν για αποκατάσταση της δημοκρατίας και επαναφορά στη πρώτερη κατάσταση.
Είναι σαφές ότι η ομάδα των πρώην προσπαθεί να δικαιολογήσει το εκλογικό κατέβασμα με τον Αλαβάνο και λοιπου΄ς "συμμαχία κατά του ευρώ". Ορίζουν για ακόμη μία φορά τη πολιτική παρέμβαση με βάση τη τακτική.Ο οπορτουνισμός στο μεγαλείο του.
Τώρα πως ταυτίζεται ο αγώνας να φύγει η τρόικα με το έξω από το ευρώ που λέει ο από πάνω.
Μπορώ να συμφωνήσω ότι αν φύγει η τρόικα από λαϊκό ξεσηκωμό τότε πράγματι θα τεθεί ζητήμ της σχέσης της Ελλάδας με την Ε.Ε και όχι μόνο θέμα ευρώ.
Η άποψη ότι αγώνας ενάντια στην τροικα=διαγραφή χρέους=έξοδος από ευρώ είναι η άποψη ενός δημοσιογράφου ,ενός οικονομολόγου που βλέπει ότι π.χ τα νούμερα δεν βγαίνουν με χρέος και ευρώ.
αν θες να κάνεις πολιτική όμως θα σε ενδιαφέρει η συγκέντρωση δυνάμεων πάνω σε αποφαστικούς κρίκους
και ο αποφασιστικός κρίκος με βάζει αυτό που έχει ωριμάσει στη λαϊκη συνείδηση είναι αγώνας να φύγει η τροικα και να πέσω των καθεστώς των δοσίλογων κυβερνήσεων,των φούχτελ κ.τ.λ.
Γράφεις:"Τέλος είναι σαφές ότι εδώ το κείμενο των 11 δεν πρόκειται για καμία σοβαρή ανάλυση πάνω στην οποία πάνε να ορίσουν μία τακτική, η μπουρδουλογία για αποκατάσταση της δημοκρατίας θυμίζει ΚΚΕεσωτερικού στη χούντα που ο λαός έλεγε για εξέγερση και αντί να βαθύνουν τους στόχους του κινήματος καλούσαν για αποκατάσταση της δημοκρατίας και επαναφορά στη πρώτερη κατάσταση".
ΔιαγραφήΠολύ αθώα η κριτική που κάνεις. Το ότι στο κείμενό τους λείπει το καθεστώς της Τρόικα και αναφέρεται μόνο η αποκατάσταση της δημοκρατίας αυτό σημαίνει αναμονή για τις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, που "δημοκρατικά" θα "νομιμοποιηθεί" το τροϊκανό καθεστώς.
Δηλαδή μιλάμε για μεγάλη αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική σκέψη......
Για τα άλλα άλλη φορά.
Ωραίος ο Παναγιώτης Σωτηρ. Εχει ανέβει τελυταία. Και ποστ η ΕΟΣ... Τι γίνεται ρε φίλε ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν μιλάμε για τον Παναγιώτη Σωτήρη, μιλάμε για μεγάλο θεωρητικό και πολιτικό think-tank της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήταν σχεδόν τεράστια σύμπτωση ότι πράγματα που έχει πει κατά καιρούς η ΑΡΑΝ είναι χοντροκομμένα πράγματα που έλεγε (και λέει) η ΚΟΕ κατά καιρούς με την ανάλογη δόση αντικαπιταλισμού και επανάστασης, βέβαια γιατί χωρίς αυτά δεν θα ήταν ΑΡΑΝ και οι ΝΑΡίτες και οι ΣΕΚίτες δεν θα τους έκαναν παρέα.
ρε παιδιά, ήμαρτον, λίγο αυτοσυγκράτηση. Κάνουν οι άνθρωποι μια προσπάθεια με ένα κείμενο, με ότι γράμματα κατέχουν, με ελλείψεις, με λάθη, και έχουνε πέσει όλοι να τους φάνε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει, στην αρχή είναι ακόμα τα παιδιά, θα βελτιωθούν, κανένας δεν είναι τέλειος...
ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΥΝΤΡΟΦΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ
ΔιαγραφήΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΙΣ ΕΤΣΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΕΙΝΑΙ "Πρωην μέλη του καθοδηγητικού οργάνου της ΚΟΕ"
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ , ΑΝΤΑΡΣΙΑ , ΚΚΕ....
http://www.youtube.com/watch?v=Na675QXAtS4
ΑπάντησηΔιαγραφή