ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Έξω ΠΑΜΕ χάλια!....


Η Αριστερά στο τόπο μας δεν ασχολήθηκε με τις ισπανικές εκλογές. Ίσως γιατί με αυτό τον τρόπο θέλει να αποφύγει την δυσάρεστη διαπίστωση πως η όξυνση της οικονομικής κρίσης και η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη συνοδεύονται από μια δεξιά μετατόπιση  του πολιτικού σκηνικού η οποία έχει την συναίνεση των λαών της Ευρώπης.  

Το ΚΚΕ αρκέστηκε να καταγγέλλει για μια ακόμα φορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των λαϊκών δυνάμεων που τον στηρίζει, εναποθέτοντας όλες του τις επαναστατικές ελπίδες στους 25.000 ψηφοφόρους του αδελφού κόμματος στην Ισπανία: 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας (PCPE) παρά τα εμπόδια, τις διώξεις στελεχών του και τις δυσκολίες που του έθετε το αστικό σύστημα, είχε αύξηση των μικρών δυνάμεών του κατά 6.000 ψήφους (26.436 και ποσοστό 0,10%). Είναι η μοναδική δύναμη που προβάλλει την ανάγκη της οργάνωσης της ταξικής, εργατικής πάλης και την συνδέει με την προοπτική της εργατικής εξουσίας και της ρήξης με τα μονοπώλια, για το σοσιαλισμό.
 (απόσπασμα από τον "ριζοσπάστη" για τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών)

Ο ΣΥΝασπισμός αντίθετα αρκέστηκε να πανηγυρίσει  την επιτυχία του ενωτικού συνδυασμού "Ενωμένη Αριστερά-Πράσινοι" και να στείλει συγχαρητήριο μήνυμα προς την Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας και την Ενωμένη & Εναλλακτική Αριστερά Καταλονίας (τα οποία είναι κόμματα-μέλη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς), για τη μεγάλη αύξηση των εκλογικών δυνάμεων του ενωτικού συνδυασμού τόσο σε ποσοστό (7% από 3,8% που είχε το 2008), όσο και σε έδρες (11 έδρες από 2 που είχε το 2008).


Τί είναι όμως το Partido Popular, που αναδείχτηκε νικητής στις εκλογές;  Ο  Ben Vickers γράφει γι αυτό το θέμα: 
Το κόμμα υποστηρίζει την ελεύθερη αγορά και βρίσκει στήριξη στη διευρυμένη μεσαία τάξη των επαρχιακών πόλεων αλλά και της Μαδρίτης. Ωστόσο, οι κοινωνικές πολιτικές του ισπανικού συντηρητισμού δεν διαφέρουν πλέον τόσο πολύ από εκείνες της αριστεράς. Όπως σημειώνει ο Soeren Kern του Grupo de Estudios Estrategicos στη Μαδρίτη, το 2008, ο Rajoy «διόρισε την πολιτικό María Dolores de Cospedal ως αντικαταστάτρια του συντηρητικού Ángel Acebes στη θέση του αναπληρωτή ηγέτη του κόμματος. Η 42χρονη De Cospedal είναι διαζευγμένη μητέρα ενός παιδιού που συνέλαβε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης και υποστηρίζει τους νόμους που επιτρέπουν το fast-track διαζύγιο και τον ομοφυλοφυλικό γάμο που εισήγαγε η σοσιαλιστική κυβέρνηση. Το Λαϊκό Κόμμα, που στο καταστατικό του ορίζεται ως κέντρο-ρεφορμιστικό κόμμα, έχει διανύσει πολύ δρόμο από όταν πήρε το όνομά του το 1989. Η πολιτική του κόμματος υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας του ισπανικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης -το κόμμα δεσμεύεται να "διατηρήσει τον οικουμενικό χαρακτήρα και την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών που συνθέτουν το κοινωνικό κράτος." Τονίζει επίσης τη σημασία της οικογένειας ως "το θεμελιώδες στοιχείο της κοινωνίας", που -όπως λέει- χρειάζεται υποστήριξη μετά από τη διάβρωση του ρυθμού γεννήσεων της χώρας σε 1,38 παιδιά ανά οικογένεια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ: «Η Μέρκελ του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη σαφή εκλογική του νίκη. Του πρότεινε μια αποτελεσματική και στενή συνεργασία για την επίλυση όλων των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ισπανία αυτήν τη στιγμή. Παραδοσιακά η Γερμανία και η Ισπανία έχουν καλές σχέσεις. Και η καγκελάριος όπως και ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ισπανίας θέλουν να εργαστούν για τη συνέχιση των εξαίρετων αυτών σχέσεων».

Δηλώσεις με αφορμή τις εκλογές στην Ισπανία, έκανε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφέροντας ότι: «Μια αλλαγή κυβέρνησης δεν αλλάζει το σενάριο του προβλήματος. Εναπόκειται στη νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως και στη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας να λάβουν αξιόπιστα μέτρα λιτότητας ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση. Η νίκη του Λαϊκού Κόμματος, δεν καθησύχασε προφανώς τις αγορές σήμερα το πρωί, καθώς οι αγορές πόνταραν για εβδομάδες σε μια εντυπωσιακή νίκη του συντηρητικού κόμματος».

5 σχόλια :

  1. Από σχόλιο που μπήκε σε σχετική για τις εκλογές ανάρτησή μου
    Ειδικα για το PCPE το οποιο ειχε παρουσια σε αρκετες περιφερειες αποκλειστηκε δικαστικα απο την περιφερεια της Βαρκελωνης(την 2η μεγαλυτερη της χωρας και εκει ειχε λαβει 3.100 ψηφους στις προηγουμενες εκλογες) παρολο οπυ εμφανισε τις απαιτουμενες υπογραφες

    Αυτοι οι 2 παραγοντες σιγουρα μικραινουν τα ποσοστα των μικρων αριστερων κομματων.Παρολαυτα ειχαν ανοδο.
    Ενδεικτικα αναφερω οτι οι 26436 ψηφοι του PCPE αντιστοιχουν σε 28 περιφερειες(οπου την προηγουμενη φορα ειχε περιπου 13,000 ψηφους)Δηλαδη εκει που ειναι συγκρισιμα σε τοπικο επιπεδο οι ψηφοι ,τις διπλασιασε,


    ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν καποιοι ειχαν αυταπατες, αυτοι δεν ηταν του ΚΚΕ αλλα εσεις που νομιζατε οτι η μουτζα ειναι επανα;σταση.

    ΤΟ αντιθετο, το ΚΚΕ απο τοτε που εμφανιστηκε η μουτζα σαν προεπαναστατικο γεγονος, προειδοποιουσε για ακομη πιο αυταρχικο πισογυρισμα, επειδη ακριβως η μουτα οδηγει με μαθηματικη ακριβια στην απογοητευση.

    ΤΟ αποτελεσμα των ΙΣπανικων εκλογων, δειχνει οτι οι λαικες μαζες, οταν απουσιαζει απο την πολιτικη ζωη το κομμουνιστικο κομμα, ειναι φυλα στον ανεμο. Ο ευροκομμουνισμος σ αυτην εδω την ζωη πληρωνεται.

    ΑΝτωνης χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς σ. Αντώνη χχχ:

    Τι γίνεται, όμως, όταν απουσιάζει η πολιτική από τη ζωή του κομμουνιστικού κόμματος, και αυτή έχει περιοριστεί στην επανασυγγραφή της ιστορίας του (1934-'56), την ιδεολογική ζύμωση και την αποκλειστική ενασχόληση με τη στρατηγική;

    Τώρα, για το μούτζα=επανάσταση, σε παραπληροφόρησαν. Ούτε τα τρότσκια δεν το κάναν αυτό (εντάξει, είχε πολλές ελληνικές σημαίες αυτή τη φορά).

    για να μην το ψάχνεις, οπαδός ΚΟΕ είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς σ. της ΚΟΕ:

    Αυτο που ονομαζεις στρατηγικη, δηλαδη την μονομερη διαγραφη του χρεους και την εξοδο απο ΕΕ, ευρω, το ΚΚΕ και εγω προσωπικα τα βλεπουμε σαν τα αμεσα επειγοντα, αυτα που επρεπε να ειχαν ειδη γινει χθες.
    Μια κυβερνηση της αριστερας που δεν θα παρει τα ανωτερω μετρα με την πρωτη της αναπνοη.

    Μεχρι εκεινη ην στιγμη, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, πρωτοστατουν στην ανυπακοη και αντισταση σε ολα τα χαρατσια, πρωτοστατουν στην οργανωση του ταξικου κινηματος στην δουλεια και στην γειτονια.

    Η συνεισφορα του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην χειραφετηση του λαου συνειστατε και στο γεγονος οτι το ΚΚΕ δεν χαιδευει τον μικροαστο της πλατειας, υοθετοντας τον μικροαστικο φασισμο του, αλλα του λεει το ποσο εξω ειναι.

    Αυτο κανει τη διαφορα με τα καταλοιπα του Ισπανικου ευρωκομμουνισμου, που εχουν αφοπλισει ταξικα τον Ισπανικο λαο και τον οδηγουν ξανα στον φασισμο.

    Αντωνηςχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ενωμενη Αριστερα στο παρελθον στηριξε ακομα και με γραπτες συμφωνιες το PSOE και σε μεγαλο βαθμο ταυτιστηκε μαζι του .Ετσι κατρακυλησε απο σχεδον διψηφια ποσοστα σταδιακα στο 3,8% στις προηγουμενες εκλογες-συνεπως το 6,8% ειναι μεγαλη ανοδος αλλα οχι κατι πρωτογνωρο για τα δεδομενα της Ισπανικης Αριστερας.
    Ισως να ειναι τυχαιο, ισως και οχι αλλα η ανοδος της IU ηρθε σε μια στιγμη οπου οι λεγομενοι ''οικοσοσιαλιστες-ενωτικοι-λοιπα ετερογενη στοιχεια'' στο εσωτερικο της IU χανουν εδαφος και ενισχυεται η ταση του PCE-ουσιαστικος συντονιστης πλεον ειναι ατομο του ΚΚΙ(pce).Για πρωτη φορα προκυρηξαν γενικη απεργια απεναντι σε κυβερνηση του PSOE και τελος παντων ανεβασαν το αριστερο προφιλ τους
    Απο την αλλη το PSOE ηταν η κυβερνηση της ανεργιας του 21% και των σκληροτερων μετρων στην μετα-Φρανκο Ισπανια.Λογικη η πτωση της

    Ανοδο εχουν μια σειρα απο μικρα εθνικιστικα,αριστερα τοπικα και αλλα κομματα καθως και το PCPE, το οποιο οντως εχει αποκλειστει απο περιφερειες οπως αλλωστε και το POSI και οι Anticapitalistas..

    Οπως λεει και ο ΑΝτωνης, η μουτζα δστυχως εφερε απογοητευση και ιστορικα υψηλα ποσοστα στο εκει δεξιο κομμα και καλο ειναι να ξανασκεφτουμε το εαν ειναι τοσο ευκολο με ενα μπινελικι και ενα ντου να αλλαξουμε κατι(δεν λεω τα παντα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ