ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Συμμετέχοντας στον …“διάλογο” του www.syriza.gr

Αν κάποιος ανατρέξει στον δημόσιο "διάλογο" που διεξάγεται στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλαγεί δυσάρεστα. Θα βρεθεί μπροστά σε μια συνάθροιση ενός αρκετά μικρού αριθμού συνομιλητών, που συζητούν με όρους καφενείου για οποιοδήποτε ζήτημα ανακαλύψουν ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μιας τέτοιας συζήτησης. Από τον "διάλογο" απουσιάζουν εμφανώς μέλη των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι προφανές ότι "συζητούν" όλα τα ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, συντεταγμένα και κρυφά στις κομματικές τους οργανώσεις.

Αλλά και ο "καθοδηγούμενος" διάλογος από την διαχειριστική ομάδα της ιστοσελίδας, δεν αποκρυσταλλώνει τις πραγματικές συζητήσεις και τις πολιτικές συγκρούσεις που εκδηλώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο σύνολό του αποτελείται από μια παράθεση μονολόγων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Βέβαια, όταν κάποιο κείμενο δεν μπορεί να "ταξινομηθεί" σύμφωνα με τις υποκειμενικές πολιτικές πεποιθήσεις των διαχειριστών, τότε τοποθετείται στα ..σκουπίδια. Με δεδομένα όλα αυτά, αναδημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από τον διάλογο του www.syriza.gr, που μας αφορά ζητήματα σχετικά με τις θέσεις και τις απόψεις μας.


Δημοσιεύθηκε από: Tierra_Izquierda , Δευτέρα 20:30

Σύντροφοι,

επειδή έτυχε να είμαι μεταξύ αυτών που ένιωσαν πέρυσι -κατά τη διάρκεια της Πανελλαδικής- την ανάγκη δημιουργίας ενός "Δικτύου Ανένταχτων Αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ" (ασχέτως του οτι αυτή η προσπάθεια τελικώς δεν προχώρησε και δεν λειτούργησε όπως θα θέλαμε) και φτιάξαμε το σχετικό blog, θα ήθελα να πω οτι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το αν μπήκε κάτω από έναν όντως άσχετο τίτλο... Μακάρι να ήταν αυτό όλο κι όλο το πρόβλημα.
(σημ.: επιτρέψτε μου να προβλέψω, οτι η διεύθυνση του blog της "Ενωσης Οπαδών ΣΥΡΙΖΑ", θα παραμείνει... "ανένταχτη" στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ).

Οφείλω κατ αρχάς να πω οτι δεν συμφωνώ με τον τίτλο της συλλογικότητας (με απωθεί εντελώς, καθώς θυμίζει την περιφερόμενη τραμπούκικη αλητεία του ποδοσφαίρου - επιπλέον, να ενημερώσω οτι ταυτίζεται -ατυχώς- με την επωνυμία ασφαλιστικής εταιρίας που είναι έτοιμη για... εκτόξευση στο διάστημα).
Αφετέρου, δεν αντιλαμβάνομαι την ανάγκη επιπλέον ύπαρξης μίας τέτοιας "Ένωσης". Έχει οργανωτική δομή (αν όχι, τί "Ένωση" είναι; ) και μέλη της είναι οι Ανένταχτοι Αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να μιλάει εξ ονόματός τους;
Γι αυτό το λόγο κι εμείς πέρυσι ήμασταν πολύ προσεκτικοί όταν επιλέξαμε τελικά τον χαλαρό όρο "Δίκτυο" και δηλώσαμε πως η ιδιότητά μας είναι οτι "είμαστε μη ενταγμένοι σε συνιστώσες, που αναγνωρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως την πολιτική μας εκπροσώπηση - Δεν εκπροσωπούμε κανέναν - Επιδιώκουμε την επικοινωνία μεταξύ των Ανένταχτων του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάπτυξη και ανταλλαγή πολιτικού προβληματισμού".
Μου είναι δύσκολο να καταλάβω για ποιό λόγο όλα αυτά που γράφονται στο http://enosy.blogspot.com/ ("enosy"; ρε σεις, μπας και είστε ΑΕΚτζήδες; ;)) με τα οποία εν πολλοίς δεν διαφωνώ (όπως και κάποιες συνιστώσες ακόμη δεν διαφωνούν), δεν θα μπορούσαν να γραφτούν στο http://aristerologia.wordpress.com/ ή ακόμη, στο παρόν forum.
Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει οτι οι σύντροφοι δεν είχαν δικαίωμα να φτιάξουν το δικό τους blog, με τη δική του επιθυμητή μορφή και δομή.

Πάντως, θεωρώ χρήσιμη την κατάθεση τέτοιου είδους απόψεων από πλευράς των φίλων-οπαδών της "Ένωσης", καθώς αναφέρονται σε θέματα που αποτελούν αγωνία όλων μας. Προσωπικά, παλεύω τέτοιες θέσεις (με δυσκολία είναι η αλήθεια) μαζί με συντρόφους μου, μέσα στην Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ που ανήκω, θεωρώντας οτι αν σε επίπεδο Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να επηρεάσουμε και πολλά πράγματα, τουλάχιστον μπορούμε να προσπαθήσουμε για τη δημιουργία Τοπικών Επιτροπών που να υπερβαίνουν το οργανωτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες, τείνοντας προς την ομογενοποίηση και τη δημιουργία de facto "μελών ΣΥΡΙΖΑ", με δικαιώματα και υποχρεώσεις (http://syrizaalimou.wordpress.com/2009/01/20/989/). Πολύ χρήσιμο στην προσπάθεια αυτή, είναι να ακούγονται και οι Ανένταχτοι σύντροφοι που δεν είναι ακόμη ενταγμένοι σε Τοπικές Eπιτροπές και βρίσκονται "παρά πόδα" στο πλευρό στου ΣΥΡΙΖΑ.

Siembra Socialismo!


Και η απάντησή μας

Δημοσιεύθηκε από: Ενωση Οπαδών ΣΥΡΙΖΑ , Τρίτη 11:23


Σύντροφε Tierra_Izquierda,

Μακάρι να τηρούνται τα απλά και τα προφανή, και μετά βλέπουμε και για τα …άλλα

Τον τίτλο της συλλογικότητας μας δεν τον διαλέξαμε εμείς! Μας τον επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα της ένταξης των ανένταχτων. Μέλη δεν θέλουμε να γίνουμε και το έχουμε εξηγήσει αναλυτικά στο blog μας. Όμως, ούτε «φίλοι» δεν μπορούμε να χαρακτηριστούμε, αφού –εκτός των άλλων - ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αντιμετωπίζει ως φίλους. Ζητήσαμε να βάλει ένα σύνδεσμό, στην ιστοσελίδα του, αλλά δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας. Στείλαμε ένα κείμενο για δημοσίευση στα πλαίσια του διαλόγου που γίνεται για την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, όχι μόνο δε το δημοσίευσαν, αλλά δεν μπήκαν στο κόπο να μας ανακοινώσουν τους λόγους για τους οποίους το λογόκριναν…

Όσο για αυτό που γράφεις: «τουλάχιστον μπορούμε να προσπαθήσουμε για τη δημιουργία Τοπικών Επιτροπών που να υπερβαίνουν το οργανωτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες, τείνοντας προς την ομογενοποίηση και τη δημιουργία de facto "μελών ΣΥΡΙΖΑ", με δικαιώματα και υποχρεώσεις»

Αυτό που προτείνεις, δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που σε άλλες εποχές οι κομμουνιστές το χαρακτήριζαν ως «φραξιονιστική πάλη δίχως αρχές». Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικός μηχανισμός δεν έχει κανένα στοιχείο στην λειτουργία του, απ’ αυτά που έχουν οι οργανώσεις της αριστεράς, ακόμα και το ΚΚΕ. Όμως έχει όλα τα στοιχεία που έχουν οι αστικοί πολιτικοί μηχανισμοί. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αυτό που προτείνεις, γιατί Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως τέτοιος μηχανισμός, δεν επιτρέπει πρακτικές σαν αυτές: «μπέστε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δίνετε!....», ούτε βέβαια ότι «μάθανε πως γ… και πλακώσανε και οι γύφτοι». Ορισμένα εγχειρήματα στα οποία πρωτοστατούν κάποιοι «παράγοντες» που χρησιμοποιούν την ιδιότητα του ανένταχτου, καταγράφουν παρόμοιες τις πρακτικές. Όμως ανάλογες πρακτικές αναδεικνύονται και από συνιστώσες του ΣΥΡIZA, όπως η πρόσφατη στάση της ΑΚΟΑ με το θέμα της Κούνεβα. Η ΑΚΟΑ πετάχτηκε σαν πορδή για να καταγράψει δημόσια στις πολιτικές της περγαμηνές την πατρότητα μιας ακόμη «καλής ιδέας». Το πρώτο πράγμα που απασχολεί τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι να μετράνε ποιος την έχει …πιο μεγάλη! Αυτές οι πρακτικές, από την στάση της ΑΚΟΑ για την Κουνεβα ως την πρόταση να «αλωθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ από τους …ανένταχτους, τελικά δεν λαμβάνουν υπόψη της καμία έννοια συλλογικότητας και συντροφικότητας.

Επειδή για μας αυτές οι έννοιες της «συλλογικότητας» και «συντροφικότητας» είναι πολύ σημαντικές, δεν σκοπεύουμε να τις συντρίψουμε με την συμμετοχή μας στην διαμόρφωση μικροσυσχετισμών με τους όρους που προτείνεις. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάς την μαρξιστική ρήση για την έκβαση της ταξικής πάλης: «Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι ..κότες!» Και κατά την δική μας άποψη, όλα τα εγχειρήματα ένταξης «ανένταχτων» στο ΣΥΡΙΖΑ, τελικά τα έφαγαν οι …κότες, εκτός βεβαίως από αυτά που στην πραγματικότητα έκρυβαν πίσω τους προσωπικές πολιτικές ανέλιξης. Όμως αυτό είναι άλλο ζήτημα και έχει να κάνει με την ένταξη «παραγόντων» στον ΣΥΡΙΖΑ…

Με συντροφικούς χαιρετισμούς
ΕΟΣ (Ένωση Οπαδών ΣΥΡΙΖΑ)

11 σχόλια :

  1. αυτό που επιχειρεί το "δίκτυο ανένταχτων του ΣΥΡΙΖΑ" λέγεται "εισοδισμός!".

    «τουλάχιστον μπορούμε να προσπαθήσουμε για τη δημιουργία Τοπικών Επιτροπών που να υπερβαίνουν το οργανωτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες, τείνοντας προς την ομογενοποίηση και τη δημιουργία de facto "μελών ΣΥΡΙΖΑ", με δικαιώματα και υποχρεώσεις»

    Μήπως το ΞΕΚΙΝΗΜΑ δεν μπόρεσε να αλώσει το ΠΑΣΟΚ και τώρα θέλει να αλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Πολύς θόρυβος για το τίποτε" ένθεν κακείθεν. Mάλλον δεν χρειάζεται τόση δυσπιστία.
    H πρόταση του Τ.Ι. θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί ανεδαφική αλλά σε καμία περίπτωση όλα τα υπόλοιπα. Ενδεχομένως η λειτουργία δυναμικών επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρή παρουσία ανένταχτων θα μπορούσε να παράγει μεγαλύτερη πίεση για αλλαγή αυτής της εξαμβλωματικής οργανωτικής κατάστασης που προφανώς μας αφήνει απέξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Τ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια χαρά οργανώσεις για να αναπτύσσονται κοινωνικές σχέσεις. Οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σαφώς πιο πολλά ενδιαφέροντα και δεν είναι μονόχνωτοι όπως οι ΚΚΕδες, ως εκ τούτου μπορείς να κάνεις παρέα μαζί τους, άντε και να φυτέψεις και κανένα δεντράκι. Όμως, μερικοί που είναι μέλη σε κάποιες από τις συνιστώσες του έχουν στο μυαλό τους μόνο το πολιτικό ψηστήρι. Αν τους αποφύγεις, μπορείς να επιβιώσεις για κάποιο διάστημα.

    Όμως, μέχρις εκεί. Αν είναι να συζητήσεις πολιτικά ζητήματα, τότε γίνεται το έλα να δεις. Επειδή δεν υπάρχει ο "καθοδηγητής" για να μαζέψει τα πράγματα, χρειάζεται σίγουρα "ψυχίατρος" για ομαδική "ψυχοθεραπεία". Αν βρεθεί κάποιος να αναλάβει αυτόν το ρόλο, τότε μια Τ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ζήσει ευτυχισμένες μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπήκα για λίγο στο "διάλογο" που γίνεται στο http://dialogos.syriza.gr/, και βγήκα ...καραφλός! Δεν περίμενα να βρώ τόσο πλούσιο και ..ελπιδοφόρο προβληματισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλλον αναταράχτηκαν τα βαλτωμένα νερά στον μόνο οργανωμένο ..."δημόσιο διάλογο" του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κάποιοι σύντροφοι έγραψαν μερικά σχόλια εκεί. Και όλοι οι τακτικοί θαμώνες του "διάλογου" αναρωτιούνται για την ΕΟΣ:

    Βρε μπας
    και.... (???)... είναι
    "από αλλού" αυτά
    τα καλόπαιδα???"

    Μάλλον και η διαχειριστική ομάδα του "διαλόγου" του ΣΥΡΙΖΑ, ἔχει τις ίδιες απόψεις, και έτσι να εξηγείται η στάση της!

    Αν έχεις περάσει από το ΚΚΕ, σου μένουν πολλά κουσούρια, μερικά μάλιστα θα τα κουβαλάς μέχρι να ..πεθάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω, για τους συντρόφους που δεν τους αρέσει η γκρίνια και αναζητούν "θετικές" προτάσεις, μια τέτοια πρόταση:

    Να ανακηρυχθεί σε "επιτροπή" του ΣΥΡΙΖΑ ο διάλογος που διεξάγεται στο http://dialogos.syriza.gr/ και να ονομαστεί και να ονομαστεί "θεματική επιτροπή διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ", έτσι θα αναβαθμιστούν οι εσωτερικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σοβαρευτείτε!

    Είναι ξεφτίλα να ασχολείστε με τον "διάλογο" του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κινδυνεύετε να σας φάνε οι "κότες"! Προσπάθησαν να κάνουν "δημόσιο" διάλογο, αλλά δυστυχώς δεν τα ...κατάφεραν! Αλλιώς έχουν μάθει να λειτουργούν οι αυτοί άνθρωποι, τόσο οι ηγεσίες όσο και ο κόσμος που τους ακολουθεί,έχουν μάθει να "ρυθμίζουν" τα πράγματα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Και τρέμουν την δημόσια έκφραση των απόψεων και των διαφωνιών. Είναι άξιοι της μοίρας τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ είμαστε!
    Επειδή εγώ (και όψι κάποιος καθοδηγητής, διαχειριστική ομάδα ή ό,τι άλλο μπορεί να φαντασιώνεστε) έγραψα το "βρε μπας και...", εδώ είμαι για να σας ακούσω.
    Με το "καλημέρα" στο site που μνημονεύεται, αρχίσατε τις καταγγελίες...
    Οκ, από καταγγελίες και "ναζάκια",από το "δεν μ' αρέσει τούτο, δεν μ' αρέσει τ' άλλο" και "το ένα μου μυρίζει, το άλλο μου βρομάει", έχουμε μπουχτίσει, καμια προτασούλα σοβαρή και υλοποιήσιμη έχετε να μας πείτε?
    Κάτι σοβαρό και "εξωστρεφές" έχετε να καταθέσετε?
    Κιεγώ ανένταχτος είμαι, αλλά δεν έχω καμία όρεξη να ασχολούμε με καταγγελίες και ατέρμονες συζητήσεις "στο χαμό", την ώρα που "εξω" (κοινωνία) "καίγεται το πελεκούδι"!
    θα βγούμε καμιά φορά εξω και από τον "δικό μας, προσωπικό Περισσό"?
    Φιλικά
    City_Zen1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια πρόταση; Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα και να αυτοδιαλυθούν οι συνιστώσες του σαν οργανώσεις. Ας υπάρχουν σαν τάσεις, όπως υπάρχουν τάσεις στον ΣΥΝ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σύντροφοι διαχειριστές των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ

    τι θα έπρεπε να γράψω για να μη μου κόβατε το

    μικρό κειμενάκι που σας έστειλα το Σάββατο;

    ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. συγνώμη σύντροφε! το Σάββατο είχαμε προβλήματα διαχείρισης με την ιστοσελίδα μας και έγιναν και άλλα λάθη εκτός από το δικό σου σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ