ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

για ένα μεγάλο κόμμα μελών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα "Gatouleas"
Σε αυτές τις εκλογές, πέρα από την επιβεβαίωση κάποιων πραγμάτων που ήδη ξέραμε, υπάρχουν, πλέον, και κάποια νέα δεδομένα. Η δομημένη απαισιοδοξία μου, αρχίζει να ραγίζει χάρις ένα σημαντικό αποτέλεσμα.

Αυτή είναι η απρόσμενη «εισβολή» της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ναι.. δεν είναι η «μαζική επανεμφάνιση των μαζών στο προσκήνιο», αλλά ξαφνικά προστίθεται ένα μικρό εργαλείο στη φαρέτρα μας… κι όταν είσαι ισόβια, ακόμα και ένα κουτάλι μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κατασκευή ενός τούνελ διαφυγής.

Βέβαια, παρακολουθούμε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί η πολιτική σημασία της, ένθεν και ένθεν. Είναι απίστευτα προκλητική η απουσία της, από κάθε δημοσιογραφική αναφορά. Τα συγκροτήματα του τύπου, προβάλλουν το 1,5% της Χρυσής Αυγής σε 2 περιφέρειες αλλά σιωπούν για το 2,5% της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ σε ΚΑΘΕ κατέβασμα, όπου κι αν επιχειρήθηκε. Η Δημοκρατική Αριστερά, με λιγότερο ποσοστό και με περιστασιακή αυτόνομη κάθοδο, πριμοδοτείται προκλητικά λόγω του πολιτικού συμπληρωματικού της ρόλου.

Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική Ελλάδα, υπάρχει ένα πανελλαδικό ψηφοδέλτιο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που προσφέρει και ένα δίκτυο εκπροσώπησης από 6-7 περιφερειακούς συμβούλους και πάνω από 15 δημοτικούς. Η «εξωθεσμική» αριστερά, είτε σε μλ εκδοχές, είτε σαν Επαναστατική Αριστερά το ’81 και ΕΑΣ το ’89, ποτέ δεν ξεπέρναγε το 1%. Εξαιρέσεις είχαν μόνο τοπικό χαρακτήρα.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
  • Υπήρχε μια εκτίναξη της αποχής . Αυτή, όμως, όπως θα δούμε παρακάτω δεν ήταν «αριστερής» καταβολής αλλά αριστερόστροφης κατεύθυνσης. Προέρχεται, κυρίως, από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την απογοήτευση λαϊκών ψηφοφόρων τους και όχι από αποχή αριστερών ψηφοφόρων. Ο λαός δεν «τιμώρησε» το σύνολο των κομμάτων, αλλά το ΠΑΣΟΚ- ΝΔ – ΛΑΟΣ. Οι αριστεροί «απογοητευμένοι» αναζήτησαν, απλά, άλλες στέγες.
  • Η νεοφιλελεύθερη και φιλο-ιμπεριαλιστική σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, παραμένει ο κεντρικός «παίχτης» και εκφραστής του κεφαλαίου. Θα είναι ο κεντρικός φορές της «μαύρης» αντεπίθεση και κεφαλαιοποιεί την περσινή πολιτική του νίκη, μέχρι σημείου που ξαναδιεκδικεί με αξιώσεις και τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας, για πρώτη φορά μετά το 1982. Όμως για να το πετύχει αυτό αρχίζει και ανασύρει και τις κεντροαριστερές του εφεδρείες. Ο Μπουτάρης, Καμίνης και Μίχας έχουν προφίλ έξω από το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα οι «κομματικές» του επιλογές ηττώνται. Από το «σπάσιμο» της συμμαχίας με το ΣΥΝ στην Ελευσίνα, ως τη γυναίκα του Πάγκαλου στη Σαρωνίδα.
  • Ο χώρος της παραδοσιακής δεξιάς σφάζεται μόνο για τον τρόπο υποστήριξης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Η έλλειψη εναλλακτικής στρατηγικής, τους μετατρέπει σε συμπληρωματική δύναμη και γι ‘αυτό υποχωρούν σε όλους τους θεσμούς.
  • Το ΛΑΟΣ, φαίνεται να, χάνει οριστικά το τραίνο της διεκδίκησης του ως κεντρικού δεξιού φορέα. Όταν έχεις τη ΝΔ σε τέτοια κρίση, και για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν μπορείς να κερδίσεις ένα ψηφαλάκι, είναι φανερό πως το μέλλον σου έχει όρια. Σε μια αντίστοιχη «αδύναμη» υποψηφιότητα στη Νομαρχία Αθηνών το 2002 με τον Τζανετάκη, ο Καρατζαφέρης είχε πάρει 13,6%. Μάλλον, σίγα σιγά, ψάχνει να βρει συνεργασίες με τη Ντόρα ώστε να ξαναγυρίσει ως υπαρχηγός της ΝΔ.
  • Το ΚΚΕ κληρονομεί, ως «συνεπές» κόμμα, ένα μεγάλο κομμάτι λαϊκής δυσαρέσκειας. Επιτρέψτε μου, όμως, να αμφιβάλλω, κατά πόσο έχει τη δυνατότητα δημιουργικής αξιοποίησης του αυτή την περίοδο. Δεν το κατάφερε σε κανένα σημείο στη μεταπολίτευση και τον τελευταίο χρόνο δεν βλέπω καμία αναζήτηση, αγωνία ή και αλλαγή λειτουργίας που να μπορεί να «εντάξει» αυτή τη δυναμική.
  • Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία κατάσταση που στο σκάκι περιγράφεται σαν «πατ». Κανένας από τις τρεις εκδοχές του (Κουβελικός – Τσιπρικός- Αλαβανικός) δεν μπορεί να ισχυριστεί «νίκη» και επιβεβαίωση της πολιτικής του απέναντι στους άλλους δύο. Αντίθετα, μάλλον, ψυχανεμίζονται πως αυτό είναι το «ταβάνι» των ποσοστών τους. Αυτό που παραλύει και απογοητεύει τον κόσμο του , πάντως, είναι πως δεν μπορούν να αθροιστούν, ξανά, οι ψήφοι του Μητρόπουλου – Αλαβάνου και Ψαριανού… ή έστω δύο από αυτών. Το άθροισμα θα είναι μικρότερο από τα μέρη του. Αν διασπαστούν θα γίνουν μικροί, αν παραμείνουν μαζί θα αναπαράγουν μια αναποτελεσματική λυκοφιλία. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα… όσο τα μάτια παραμένουν εστιασμένα ΜΕΣΑ στο ΣΥΡΙΖΑ. Και η “ισοπαλία” στην αριστερά, η παραμονή σε ένα μικρό ποσοστό χωρίς ελπίδες για το μέλλον, είναι αργός θάνατος.
  • Το 1,5% της Χρυσής Αυγής σε δύο περιφέρειες είναι ένα μικρό δείγμα κοινωνικής πόλωσης.. κάτι σαν δεξιό αντανακλαστικό στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παραμένει, όμως, πάντα μια συστημική παρακρατική συμπληρωματική δύναμη, πάρα ένα πρόπλασμα φασιστικού κινήματος. Οι φασίστες στην Ελλάδα είναι κρατικοδίαιτοι και εξαρτώνται απόλυτα από την αστυνομική αρωγή και την κρατική – θεσμική ενίσχυση. Μοιάζουν σαν εθελοντές μπάτσοι -Καλαμπόκες για να βγάζουν τη βρώμικη δουλειά, παρά σα μοχλός πίεσης μιας φασιστικής πολιτικής. Εξ’ άλλου στην Ελλάδα των μηδενικών ασύλων, των ναρκοπέδιων, της FRONTEX, των λαθρεμπόρων ζωών και τους πνιγμούς στα σαπιοκάραβα στο Αιγαίο, την ώρα που οι μετανάστες είναι παράνομοι και απονομιμοποιημένοι, χωρίς εκκλησίες και πρόσβαση σε γήπεδα και πολιτισμό, χωρίς πολιτικά και επαγγελματικά δικαιώματα, οι φασίστες δεν έχουν και πολλά να αντιπροτείνουν στο κράτος. Το 5% στην Αθήνα είναι, μόνο, η τοπική νίκη της ακροδεξιάς στον Αγ. Παντελεήμονα. Αν είχε κερδίσει η αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είχε πάρει το 5 και η ΧΑ το 2. Αν όμως συνεχίσουμε την κλαψιάρικη αδράνεια, την επόμενη φορά ο Μιχαλολιάκος θα πει στην Πορτάλιου «να πάει σπίτι της και να πλύνει κάνα πιάτο» και στον Αλαβάνο να σκύψει να πιάσει το σαπούνι.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Το 2-2,5% της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ ήταν η μεγάλη έκπληξη που δεν περίμεναν ούτε τα στελέχη της.  Πολλοί  θα προσπαθήσουν να «μικρύνουν» την πολιτική τους σημασία… να τα συγκρίνουν με το 1,5 του Τσιριγώτη πριν από 4 χρόνια, να τα πούνε «εκλογική φούσκα». Μερικοί κοροϊδεύουν σχήματα είτε που φτιάχτηκαν σε ένα βράδυ, είτε που έπαιρναν 100-200 ψήφους και ξαφνικά εκτινάχτηκαν στο 2%.
Να υπενθυμίσω πόσο «ξαφνικά» ένας Τσίπρας πήρε μια δημοτική κίνηση από το 6 και την πήγε στο 14. Και τότε έλεγαν για μιντιακή φούσκα και παιχνίδια lifestyle, παραβλέποντας μια υποβόσκουσα κατάσταση. Έτσι κι σήμερα δεν έχουμε μια τοπική εξαίρεση, ένα παράδοξο της κάλπης, έναν «Λεβέντη» ή κόμμα Κυνηγών από το πουθενά. Ο Τσιριγώτης το 2006 ήταν μια τοπική αντίδραση στην Αθήνα από τη Ριζοσπαστική Αριστερά κόντρα στο κεντροαριστερό κατέβασμα του Πανούση.
Φέτος έχουμε μια πολύ αναβαθμισμένη κατάσταση. Δεν είναι φαινόμενο της Αθήνας, του Πειραιά ή της Στερεάς… είναι σε όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλη την απογοητευτική παρουσία της αριστεράς από το Δεκέμβρη του ’08 και μετά, το αριστερό δυναμικό δεν αποστρατεύεται. Ακόμα κι αν ένα κομμάτι του, πολύ φυσιολογικά, πάει σε μια «συχτηρισμένη» αποχή και άκυρο, η πλειοψηφία του πεισμώνει και αναζητεί λύσεις. Αν η μία διέξοδος, το ΚΚΕ, που είπαμε και πιο πάνω είναι μια «λογική» κοινοβουλευτική εκτόνωση, η, σχετικά, μαζική υπερψήφιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ δημιουργεί ένα νέο δεδομένο.
Η Ριζοσπαστική – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Ελλάδα για πρώτη φορά απογαλακτίζεται. Για πρώτη φόρα ένα ισχυρό μπλοκ του 2-2,5% παύει να θεωρεί τον εαυτό του, αριστερό κριτή των μεγάλων θεσμικών αριστερών κομμάτων και αναζητεί τη δική του φωνή. Δεν χρησιμοποιεί το «έτοιμο» ΠΑΜΕ αλλά τα πρωτοβάθμια σωματεία, δεν ψάχνει λαμπερούς αστέρες της μεγάλης αριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας να μιλήσει «διαμέσου» αυτών, αλλά εμφανίζει Χαγιους, Κωνσταντίνους και Διαβολάκηδες.
Αυτή  είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία η οποία βάζει νέους κανόνες στο παιχνίδι και δημιουργεί νέες απαιτήσεις.

Η μπάλα είναι , κυρίως, στο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ. Πρέπει να εγκαταλείψει, χθες κιόλας, τις παραγοντίστικες έριδες και μικροκομματικούς ανταγωνισμούς και να συνειδητοποιήσει την ευθύνη της . Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2004…. Δε φτουράει στο μάτι αλλά κρύβει την ελπίδα. Πρέπει να αλλάξει… Η εθελοντική υποχώρηση των «συνιστωσών» απέναντι στους ανένταχτους πρέπει να είναι άμεση και ειλικρινής.
Το ΝΑΡ εξέδωσε μια αμήχανη και γενικόλογη ανακοίνωση η οποία είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Χαιρετίζει τη νίκη και παραπέμπει, γενικά, στο δρόμο και στους αγώνες.  Όμως, σύντροφοι, όταν η ιστορία σου δίνει χαραμάδες να παρέμβεις και εσύ τις πετάς στο καλάθι των αχρήστων, δε θα σου φταίει ο “ιμπεριαλισμός” και το “σύστημα” για το κακό το ριζικό σου. Το χειρότερο που μπορούν κάνουν τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ είναι να επανέλθουν στην προηγουμένη ρουτίνα. Να πουλάμε εφημερίδες στην πλατεία και να βγάζουμε βαρύγδουπες ανακοινώσεις «ενάντια στην ΕΕ και στο Ευρώ», περιμένοντας το 2,5 να γίνει 3,5 και το 3,5 σε 5 και μετά από 50 χρόνια τσουκου-τσουκου να πάρουμε την πλειοψηφία.. Κάτι σαν μικρό ΚΚΕ, δηλαδή.

Εδώ χρειάζεται ένα “άλλο”, μεγάλο πολιτικό σχέδιο. Πρέπει να αλλάξει σήμερα για ένα μεγάλο κόμμα μελών και να απευθυνθεί μαζικά, κυρίως, στα μέλη και στις συνιστώσες του Αλαβανικού μπλοκ.

Πρέπει να ξεπεραστούν αγκυλώσεις κομματικές και προσωπικές εμπάθειες και ανταγωνισμοί. Ναι.. ξέρω είναι «αδιανόητο» να τα βρουν ΣΕΚ-ΔΕΑ-ΚΟΕ-ΝΑΡ-ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ. Αλλά ΠΡΕΠΕΙ!
Πρέπει να κάνουν όλοι λίγο πίσω!

Ναι.. Πρέπει το Αλαβανικό μπλοκ πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει την ηγεμονία στη Ριζοσπαστική αριστερά και πως η «λύση» είναι προς τα εκεί και όχι στο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινάμε με το υπάρχον πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ, βάζουμε μπροστά κόμμα μελών και πάμε παρακάτω.. Όχι άλλες καμαρίλες «γραμματειών» και «εκπροσώπων» 5 και 10 νοματαίων..

Ναι… Πρέπει η αποδοχή των ευθυνών του Αλαβάνου να είναι ειλικρινής. Να μην επιδιώξει να είναι ο ηγέτης αυτού του σχήματος. Να καταλάβει πως έχει μια τόσο δυναμική και «ανεξάρτητη» φυσιογνωμία την οποία δεν μπορεί να την υποτάξει σε ρόλο εκφραστή και εκπρόσωπου. Μάλλον, να είναι ο νέος Γλέζος.. Αυτός που θα έχει τον δικό του προσωπικό λόγο και τη δική του βαρύτητα και αυτή πρέπει να τη σεβαστούμε όλοι.

Ναι… Πρέπει οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ να «παραχωρήσουν» δικαιώματα και εξουσίες και στις ανταγωνιστικές τους δυνάμεις. Όλοι είχαν και έχουν τις πολιτικές πορείες και δεν ζητάμε «συγγνώμες» και «άφεση αμαρτιών». Δεν υπάρχει αριστερό καθαρτήριο που «αποτάσσουμε το ρεφορμισμό».

ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΑΛΑΒΑΝΙΚΩΝ

Στο σχολείο μαθαίνουμε πως δεν μπορείς να αθροίσεις μήλα και πορτοκάλια. Έτσι και στην πολιτική δεν μπορείς να αθροίσεις ανόμοιες πολιτικές δυνάμεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πχ προσπάθησε να αθροίσει από τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ως το χώρο της κυβερνητικής κεντροαριστεράς. Ο Κουβέλης, μάλιστα, δοκιμάζει να αφαιρέσει το αριστερό άκρο και να προσθέσει τις παρυφές του δημοκρατικού νεοφιλελευθερισμού και επιχειρηματικότητας. Σε αυτή την περίοδο κρίσης, όμως, που εξωθεί τις πολιτικές απαντήσεις στα άκρα αυτά τα πειράματα είναι θνησιγενή.

Το πραγματικό ερώτημα που έχουν να απαντήσουν, όμως, το Αλαβανικό κομμάτι είναι με ποιον βλέπουν να αθροίζονται. Με τον θεσμικό μεταρρυθμισμό του ΣΥΝ ή με την αντικαπιταλιστική αναζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ;

Ακόμα και αν είναι διστακτική η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πρέπει να υπάρχει ένα ανοιχτό ειλικρινές κάλεσμα πολιτικής ενότητας από αυτό το χώρο.

Η απάντηση τους  θα καθορίσει και τον πολιτικό τους ρόλο.

Γνωρίζω πως υπάρχουν σκέψεις και αναζητήσεις και στους δύο χώρους. Λέτε να ξαναβρούμε τη δύναμη να υψώσουμε με σθένος τις γροθιές μας;

Κάποιος από τα δύο μέρη να κάνει την αρχή να πάρουν φωτιά τα τόπια!

ΥΓ1 Ξεχωριστή σημασία αποκτά η πρωτιά Κορτζίδη στον ενιαίο δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Μια ενοποίηση που έγινε για να «ξεφορτωθούμε τον ενοχλητικό δήμαρχο που διεκδικεί ελεύθερες παραλίες» κινδυνεύει να πάει στράφι μιας και προηγείται με 30% και πάει να πάρει το Δήμο. Η επένδυση του Ντουμπάι στο χώρο του παλιού αεροδρόμιου αποκτά και θεσμικό αντίπαλο.
Άλλο ένα ευχάριστο σημάδι των εκλογών.

ΥΓ2 Μάλλον χάνουμε την έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά για 2-3 ψήφους η οποία πάει στο Μαντούβαλο. Πραγματικά, ΚΡΙΜΑ!! Βέβαια θα γίνει ένσταση επανακαταμέτρησης μπας και… !!!

35 σχόλια :

  1. κακό συναπάντησμα9 Νοεμβρίου 2010 στις 12:49 μ.μ.

    Ένα παλαιότερο κείμενο για τα ζητήματα της ενότητας της αριστεράς που παραμένει επίκαιρο ως προς τις πολιτικές αντιλήψεις που εκφράζει:

    Αναπαραγωγή ή μετασχηματισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειναι φοβερο κάτι.. Το ποστ με την δήλωση του Αλ Αλ έχει 43 σχόλια - μαζί και τα δικα μου- και αυτό εδώ, μούγκα στην στρουγκα. Μαλλον η μεμψιμυρία, το μούδιασμα ή το ξεκατίνιασμα μας πάει καλύτερα απ'την γονιμη αντιπααραθεση

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό το κείμενο. Παρότι είμαι εν γένει επιφυλακτικός για τους Ανταρσύους, όπως και για τους Συριζαίους άλλωστε, και με δεδομένη την σκληρή στάση του ΚΚΕ, ο μόνος δρόμος είναι αυτό που περιγράφει το άρθρο. Και ει δυνατόν παίρνοντας τα καλά των δύο, την δημοκρατική κουλτούρα του συριζοχώρου, με την αγωνιστική αδιαλλαξία των ανταρσύων. Ένα τέτοιο κόμμα θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει παράγοντα αλλαγών όχι μόνο στην αριστερά αλλά και στην χώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1) Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν χαρακτηρίζεται από παραγοντίστικες έριδες και ανταγωνισμούς. Τα βασικά της προβλήματα είναι άλλα και έχουν να κάνουν με προβλήματα στις μεσοπρόθεσμες στρατηγικές των δύο κυρίως συνιστωσών της ΝΑΡ και ΣΕΚ. Αυτά τα προβλήματα δεν θα καταργηθούν με την δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία.

    2) Η συνολική μετεκλογική στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είναι πίσω από τις περιστάσεις στο βαθμό που με υπεροψία δεν δει τις μετατοπίσεις από ΚΚΕ και ΣΥΝ που είχε, δεν αναγνώσει τη κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν πάρει πρωτοβουλίες για να μπορέσει να μιλήσει στο όνομα της όλης αριστεράς. Αυτό ισχύει για όλους στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ όχι μόνο για το ΝΑΡ.

    3) Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πρέπει κυρίως να απευθυνθεί στο Αλαβανικό μπλοκ. Ειδικά όσο το Αλαβανικό μπλοκ δεν τοποθετείται για το ίδιο, μια τέτοια προνομιμοποίηση κινδυνεύει να στερήσει από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη δυνατότητα να συνομιλεί με όλες τις υπόγειες τάσεις και διεργασίες στην αριστερά.

    4) Η αδυναμία σύγκλισης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής δεν έγκειται σε κομματικές αγκυλώσεις και προσωπικές εμπάθειες και ανταγωνισμούς. Πρόκειται για δύο ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια σε κρίση. Εάν δεν μπορούν να ανασημασιοδωτήσουν καταρχάς το καθένα για τον εαυτό του και στη συνέχεια να δουν και το συνολικό τοπίο στην αριστερά καμία ενότητα δεν τους λύνει κανένα πρόβλημα.

    5)Ως εκ τούτου δεν είναι αδιανόητο να τα βρουν ΣΕΚ-ΔΕΑ-ΚΟΕ-ΝΑΡ-ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ αλλά ούτε ντε και καλά ΠΡΕΠΕΙ να τα βρουν στη συγκυρία. Αυτό που πρέπει να κάνουν είνα να καταφέρουν να συνομιλήσουν προγραμματικά ενώπιων πραγματικών κοινωνικών και πολιτικών δυναμικών.

    6) Κατά συνέπεια δεν αρκεί να πούμε το: ξεκινάμε με το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάνουμε κόμμα μελών παραχωρώντας δικαιώματα και εξουσίες και στις ανταγωνιστικές της δυνάμεις, γιατί αυτό που θα προκύψει θα είναι κρισιακό εν τη γενέσει του.

    7)Δεν θα πρέπει να μπερδέψουμε τα επίπεδα. Στο κοινωνικό επίπεδο θα πάμε με τους πάντες απέναντι στο μνημόνιο. Στο πολιτικό υπάρχει αναγκαιότητα ουσιαστικών προγραμματικών και μεσοπρόθεσμων συγκλίσεων στη γραμμή του αριστερού μετώπου σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Επίσης είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας σύγχρονης κομουνιστικής συνιστώσας που να υπερβαίνει τις σημερινές οργανώσεις εντός του μετώπου για να πετύχει κάτι τέτοιο.

    8)Κανείς δεν ζητάει συγνώμες και κανείς δεν σκοπεύει στην άφεση αμαρτιών. Όμως οι δυνάμεις που στοιχήθηκαν στα ρεφορμιστικά σχέδια έτσι όπως αυτά κωδικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, «αντινεοφιλεθεύθερο μέτωπο», «ριζοσπαστική ανασύνθεση της αριστεράς» και σήμερα «αντιμνημονιακό μέτωπο» πρέπει τα ίδια να βρουν τον λόγο για τον οποίο θα θελήσουν να συμπράξουν με δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Αποκτά ενδιαφέρον ότι τη δεύτερη ημέρα μετά το στραπάτσο του Μετώπου, η ΕΟΣ επιλέγει να προβάλει αυτό το κείμενο. Περιμένω όμως να δω, φαντάζομαι και άλλοι πιο ουσιαστικά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αγαπητοί ΕΟΣ και ΠΑΣΑ κ.λ.π. Είστε πολύ ευχαριστημένοι τώρα; Πρώτα κάνατε τα πάντα να διαλυθει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά στην Αττική και οχι μόνο, και ενα μεγάλο κομμάτι του να ψηφίσει ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και καλώς έκανε αλλά αυτό είναι που έγινε, διαμαρτυρία) φροντίσατε επίσης να πέσουν τόνοι λάσπης σε όποια λογική φωνή, να στηρίξετε την επιλογή του Μετώπου (που δεν είναι προφανής γιατί έγινε σε κανένα λογικό αριστερό άνθρωπο) και τώρα τι;
    Επίσης τιμωρήθηκε και η επιλογή της Κουμουνδούρου και γενικά οι διασπαστικές ανευ πολιτικού λόγου επιλογές. Ίσως-χωρίς να ελπίζω και πολύ- κάποιοι να σκεφτούν επιτέλους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ανώνυμο 2:31μμ

    Αν είχαμε αυτή την δύναμη που μας αποδίδεις θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα! Τον ΣΥΡΙΖΑ τον διέλυσε η Κουμουνδούρου,πολιτικά και εκλογικά. Εκεί να απευθυνθείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω, μετα το αποτέλεσμα, ότι ο Χάγιος πρέπει να γίνει νέος πρόεδρος του Μετώπου. Γιατί έτσι με το ίδιο ποσοστό θα πανηγυρίζουμε. Ο Αλέκος να ξαναγίνει μέλος του ΣΥΝ για να τον εκδικηθεί από τα μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα βγάλει κάποια ανακοίνωση η ελεύθερη αττική?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΄Οποιος θέλει να κάνει μέτωπο με το ΣΕΚ, ο "δρόμος είναι ελεύθερος και τα σκυλιά δεμένα". Μην το μετανοιώσει μόνο και πολύ γρήγορα.

    Νομίζω και ελπίζω οι σύντροφοι του Μετώπου να μην έχουν αυτοκτονικές τάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση ισχύει απόλυτα το γνωστό ρητό "αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σύντροφοι, νομίζω ότι η γενικλη κατεύθυνση που βάζει ο γατουλέας είναι σωστή αν και διακατέχεται από έναν βολονταρεισμό. Το θέμα δεν είναι ότι πολλοί από μας τον συμμεριζόμαστε το θέμα είναι ότι πλέον χρειάζεται και ο υγιής βολονταρισμός. Παράλληλα βρίσκω ολόσωστα τα 8 σημεία που έβαλε ο σύντροφος των 2:01. Είναι πιστεύω το απαραίτητο διορθωτικό του βολονταρισμού. Το κλειδί βρίσκεται προφανώς στους αγώνες που μπορούν με ρεαλιστικού ςόρους να προωθηθούν ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί.
    Αν όλοι συμφωνούμε, τουλάχιστο θεωρητικά, ότι τις απαντήσεις σε ζητήματα όπως αυτάπου θέτουν τα 8 σημεία του συντρόφου βρίσκονται στους μαζικούς αγώνες, το κύριο καθήκον και στοίχημα γίνεται προφανές.
    Προώθηση, ζύμωση, διοργάνωση πρωτοβουλιών και αγώνων (αμυντικών αυτή τη στιγμή) που μπορούν να αποκτήσουν σημασία γθιά την ανατροπή των συσχετισμών σε εργασιακά μέτωπα. εκεί θα κριθούν όλα. Και η πολιτική της ενότητας αλλά και, πολύ σπουδαιότερο, οι αποτελεσματικές απαντήσεις στην πολιτική του κεφαλαίου. Προφανώς αυτά σχετίζονται διαλεκτικά. Είμαστε σε θέση να δώσουμε μία μικρή έστω ώθηση στον υποκιεμενικό παράγοντα αυτής της διαλεκτικής; Κατά τα άλλα, προτάσεις μαι διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και άρθρα επί άρθρων δεν είναι κακά αλλά δεν θα μας οδηγήσουν μακρυά.
    Ας ανοίξει τέλος πάντων άμεσα και νηφάλια η συζητηση και κυρίως η δράση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως είναι δομημένη είναι απλώς ένας συριζα σε μικρογραφία και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις και χειρότερη (πχ ξύλο δεν έχουν παίξει στον συριζα).

    Βέβαια αντιλαμβάνομαι ότι σύντροφος-αρχικός συγγραφέας του άρθρου μιλάει για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών. Άλλα άντε να το εξηγήσεις αυτό στις ηγεσίες των σχηματισμών της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ (ιδίως σε μία από αυτές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το κείμενο έχει αγνές προθέσεις αλλά δεν διδάχθηκε τίποτε ο συντάχτης του από τον ΣΥΡΙΖΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το αίτημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών έχει πολύ μεγαλύτερη αποδοχή εντός της ανταρσύα από όση είχε ποτέ το αίτημα για ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Από όσο ξέρω, σύντομα θα πάνε σε πανελλαδικό συνέδριο με εκλογή ανακλητού συντονιστικού, χωρίς ποσοστώσεις για τις συνιστώσες. Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα λειτουργεί σα μικρός σύριζα, όμως φαίνεται να υπάρχει διάθεση για τις τομές που δεν έγιναν (και μάλλον δεν θα γίνουν) ποτέ στον σύριζα. Μήπως πρέπει να τους στηρίξουμε και να τους πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φούσκα είναι η ΑΝΑΤΡΣΥΑ και θα ξεφουσκώσει όπως ακριβώς ξεφούσκωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η νοοτροπία είναι ακριβώς η ίδια και ήδη οι αντιδράσεις τους μετά το ομολογουμένως καλό εκλογικό αποτέλεσμα είναι προβλέψιμες μέχρι αηδίες. Μην έχετε αυταπάτες ότι σε μετωπικά σχήματα που από πίσω κρύβονται οργανώσεις με στρατιές επαγγελματικών στελεχών πρόκειται ποτέ να προκύψουν αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

    Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό πρόβλημα του Μετώπου ΑΑ με τις συνιστώσες τύπου ΚΟΕ. Χρειάζεται πραγματική (ανα)συγκρότηση της αριστεράς με κινηματικές διαδικασίες από την βάση. Αν μπορεί ο Αλέκος Αλαβάνος (βάζοντας στην άκρη συνιστώσες και συμφωνίες κορυφής) να ανοίξει τον δρόμο για την δημιουργία ενός τέτοιυ εγχειρήματος έχει καλώς, εάν όχι μπορούμε να βρούμε την άκρη και μόνοι μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά έχετε πήξει στην αντιφαση ορισμένοι σ.φοι μάλλον του Μετώπου

    @ σ/φε των 10:53

    Αν καταλαβαίνω το πρόβλημα σου είναι οι στρατιές επαγγελματικών στελεχων που έχουν οι οργανωσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Και προτείνεις σαν διέξοδο ο Αλαβάνος να παραγκωνισει συνιστωσες και να ανοιξει τον δρόμο για ένα νεο εγχειρημα.

    Δηλαδή καλο το υπερπαραγοντιλίκι του Αλαβάνου σκατα στο παραγοντιλικι των άλλων. ( ΠΟυ μεταξύ μας δεν έχουν και πολλά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ στελέχη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Σταματήστε να αποτιμάτε την πολιτική, την ιστορία βάσει ατομων και ξεκινήστε βάσει συλλογικοτήτων!! ΕΛΕΟΣ !! ΕΧΕΤΕ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ - ΑΛΑΒΑΝΟΥ!! Αριστεροί ανθρωποι είστε! Ουτε το προβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Τσιπρας ουτε της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα στελέχη της ΑΡΑΝ του ΝΑΡ του ΣΕΚ.

    Οι Μεσσίες πεθαναν 2010 χρόνια πριν. Ακόμα κι ο Πρόεδρος Λενιν δεν ήταν Μεσσίας, ΕΓΙΝΕ κορυφαίος πολιτικός ηγέτης εξαιτίας των Μπολσεβικων, αι του σχεδίου που υλοποιησαν στην ρωσικη κοινωνια. Μην καταναλώνουμε χρόνο για την Α Β...

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστώ για την (πολλοστή) αναδημοσίευση και θα ήθελα να κάνω κι εγώ δυο σχόλια..
    Το 2,5 της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ δεν είναι το άθροισμα των δύο κατεβασμάτων του 2006 γιατί αυτό είναι ένα πανελλαδικό φαινόμενο που, επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει ΣΗΜΕΡΑ (ίσως όχι «αύριο») ως καταλύτης στις αναζητήσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
    Ναι.. η φιλοδοξία δεν είναι να αντικαταστήσουμε τον Αλαβανο με το Χαγιο και να ξαναπάρουμε 2% αλλά να ΑΘΡΟΙΣΟΥΜΕ τις δυνάμεις και να ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ από το 4,5!
    Μπορούμε με τους ΣΕΚΙΤΕΣ, που λέει ο Ανώνυμος των 7.55; Εγώ λέω ας κοιτάξουμε δίπλα μας.. Κανένας από μας δεν περίμενε πριν από 5 χρόνια να συνεργάζεται με την ΚΟΕ ή την ΔΕΑ, αλλά να που έγινε και αυτό. Η αριστερά δεν είναι Big Brother που να βασίζεται σε προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες. Για άλλο λόγο είμαστε εδώ και αν δεν μπορεί να συνεννοηθεί η Ριζοσπαστική Αριστερά, ας μην ονειρευόμαστε κοινωνικές πλειοψηφίες... γιατί κι αυτές περιλαμβάνουν πολλούς «αντιπαθητικούς» και «ανταγωνιστικούς».
    Και ναι, Στέλιο! «Διδάχθηκα» από το ΣΥΡΙΖΑ… Είμαι πολύ πιο επιφυλακτικός στις συμμαχίες.. ειδικά με κόμματα σαν το ΣΥΝ που ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να βάλουν μπρος μια μάχη ενάντια στον κυβερνητισμό και την κεντροαριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η ανακοίνωση του ΝΑΡ είναι γενικόλογη, γιατί είναι μια σωστή και λιτή ανακοίνωση άμεση λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα! Οπότε, μην κρίνουμε από αυτό τις προθέσεις του ΝΑΡ.

    Για το αλαβανικό μπλοκ: Είναι σύντροφοι, πρέπει όμως να βρεθούμε μαζί στις γειτονιές στους κλάδους και στη νεολαία, σε μια ανατρεπτική κοινή δράση, ΠΡΙΝ απ'όλα!!!!

    Συνάμα, πρέπει και οι σύντροφοι του αλαβανικού μπλοκ και ο Α. Αλαβάνος να ξεκαθαρίσουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους με το ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος πνέει πλέον τα λοισθια).

    από την άλλη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να ανοίξει δημόσια και τολμηρή συζήτηση, με αυτό το κομμάτι συντρόφων, με τους λαφαζανικούς, με συντρόφους του ΚΚΕ που προβληματίζονται, ΓΙΑ ΟΛΑ!! Με σαφή κατεύθυνση την οικοδόμηση του σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος στη χώρα μας. Ταυτόχρονα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να προχωρήσει την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση της σε ένα ενιαίο πολιτικό μέτωπο! Με υπαρκτές τις συνιστώσες, αλλά με πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του μετώπου από αυτές! Να παραχωρήσουν οι συνιστώσες άμεσα, μέρος των εξουσιών τους, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Συνεπώς, ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αποφασιστικές δομές, μέλη και διαδικασίες! Όπου λαλούν πολλές συνιστώσες, αργεί να ξημερώσει!

    τέρμα στο καπέλωμα από το ένα και μοναδικό κόμμα, τέρμα και στη δικτατορία της κάθε γκρούπας! Δημοκρατική συγκρότηση λοιπόν της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με μέλη και αποφασιστικές διαδικασίες!

    Τέλος, η γνώμη μου είναι πως η κουβέντα για την ίδρυση κόμματος είναι λίγο πρόωρη! Να αναπτύξουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να αναπτύξουμε την ανατρεπτική κοινή δράση στο κίνημα καιτη συζήτηση με τους υπόλοιπους συντρόφους, πάνω στη βάση του κομμουνιστικού προγράμματος (σοσιαλισμός, παραγωγική βάση της χωρας, εργατική εξουσία/δημοκρατία, μεταβατικό πρόγραμμα)! Η ανάγκη για την ίδρυση νέου κόμματος (για το οποίο σαφώς είμαι υπέρ), θα οριοθετηθεί και θα νοηματοδοτηθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία! αλλιώς, βάζουμε το κάρο μπρος από το άλογο! Συζητάμε για την μορφή ξεκομμένη από το περιεχόμενο! Οπότε προκυπτει φούσκα, όπως φούσκα υπήρξε καιο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δηλαδή καλο το υπερπαραγοντιλίκι του Αλαβάνου σκατα στο παραγοντιλικι των άλλων. ( ΠΟυ μεταξύ μας δεν έχουν και πολλά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ στελέχη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    1)Eπειδή δεν είμαστε και χθεσινοί στο χώρο (μεταξύ μας) η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ επαγγελματικά στελέχη όχι απλώς πολλά.

    2)Από όλα τα μαγαζιά και μαγαζάκια στην Αριστερά, ο Συνασπιμός (μιλάω για μεσαία στελέχη και κάτω όχι τους επαγγελματίες της ηγεσίας) είναι το πλέον δημοκρατικό. Που να δεις συμπεριφορές "συντρόφων" σε κάτι οργανώσεις των 50-100 ατόμων. Το τραγικό λάθος του Αλαβάνου είναι ότι αντί να απευθυνθεί στον κόσμο του Συνασπισμού (στον οποίο είχε και απήχηση) έμπλεξε στα παιχνίδια των συνιστώσεων (το ξέρω βέβαια ότι εκ των υστέρων μιλάω και γω, μετά χριστόν προφήτης). Άρα αντίθετα με το να επικροτώ τα παραγοντιλίκια του Αλαβάνου όπως γράφεις, θεωρώ ότι ακριβώς αυτά τα παραγοντιλίκια και οι συμφωνίες κορυφής είναι που προκάλεσαν την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα και το μέτωπο ΑΑ να εμφανίζεται (απόλυτα δικαιολογημένα) σαν μέρος αυτης της κρίσης.

    3)Δεν καταλαβαίνω λοιπόν πως ο Αλαβάνος αν μπλεχτεί σε νέα παραγοντιλίκια με ΣΕΚ και ΝΑΡ, θα προκύψουν καλύτερα αποτέλεσμα. Μεσσία τον Αλαβάνο τον βλέπουν όσοι νομίζουν ότι αν ο Αλαβάνος πάει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα τον ακολουθήσει το "αλαβανικό" μπλοκ (που δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, αλλά το χρησιμοποιώ κατ΄οικονομία στην συζήτηση), δεν είμαστε "πρόβατα" να πηγαίνουμε όπου μας λέει ο "τσοπάνης". Αντίθετα εγώ από τον σύντροφο Αλαβάνο ζητάω όχι να ηγηθεί (διότι μετά την εμπλοκή του στις αντιπαραθέσεις κατι τέτοιο είναι πλέον προβληματικό) αλλά να βοηθήσει (χρησιμοποιώντας την απήχηση που έχει) στο να ανοίξει ο δρόμος για την ανασυγκρότηση της αριστεράς σε κινηματική βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ο καιρός γαρ εγγύς10 Νοεμβρίου 2010 στις 9:24 π.μ.

    1)καλά πού ζείτε;ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ επαγγελματικά στελέχη στις οργανώσεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ;Πλην ΣΕΚ (που έχει καμιά 15αριά-20 νομίζω) καμια άλλη οργάνωση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει.Εκτός αν θεωρήσουμε κανα 2 παιδιά που πληρώνει ως εργαζόμενους το ΠΡΙΝ για χαμαλοδουλειές (που δεν είναι στελέχη).Ο ΣΥΝ μόνο έχει τριψήφιο αριθμό.

    2)Συμφωνώ κι εγώ με τα 8 σημεία του ανώνυμου.Και συμπληρώνω ότι συνήθως (και όχι άδικα) συχνά κατηγορούνται για υπεροψία και σεχταρισμό οι ΑΝΤΑΡΣΥοι,αλλά ο τρόπος που αντιδρούν πολλοί μετά το θετικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να προβληματίσει πολλούς...

    3)Πιο δημοκρατικό κόμμα ο ΣΥΝ;!Προσωπικά φίλε μου ανέκαθεν πίστευα ότι το ανοιχτά σταλινικό ΚΚΕ είναι μακραν πιο δημοκρατικό από τον "ανανεωτικό" κρυφοσταλινισμό του κάθε Κύρκου,Μαργαρίτη,Τσίπρα,Βούτση.

    4)Το πρόβλημα του Αλέκου δεν είναι ο "αριστερισμός".Ίσα ίσα πιστεύω, αφού διάβασα το υλικό του, ότι στο περιεχόμενο είχε πολλά λάθη προς τα δεξιά.Το πρόβλημά του είναι η προσωποκεντρική λειτουργία του Μετώπου και ο τακτικισμός,η λογική της πολιτικής πρωτοβουλίας ως λαγού που βγαίνει από το καπέλο,ως "καλής ιδέας" και ακτιβισμού (χαρακτηριστικός ο τρόπος που έκανε εκλογική εκστρατεία βλ.συνθήματα και ενέργειες).Ρίξτε μια ματιά στα ψηφοδέλτια Μετώπου και ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θα δείτε μια σημαντική διαφορά.Τα δεύτερα έχουν πολλούς που είναι συνδικαλιστές και όχι γενικώς "προσωπικότητες" της Αριστεράς (κάτι που δεν απαξιώνω,αλλά δεν φτάνει μόνο του).Ο Αλέκος απλά είναι στρατηγός χωρίς στρατό και στρατηγική...Συμφωνώ με κάποιον που είπε ότι πρέπει να γίνει ο Γλέζος σε ό,τι καινούριο φτιαχτεί.Υπάρχει κόσμος που μπορεί να κινητοποιήσει τη νεολαία (και δεν εννοώ το Χάγιο προφανώς).Ας σταθούν όλοι δίπλα στα νέα παιδιά.Δόξα τον ανύπαρκτο θεό νέος κόσμος σε χώρους εργασίας και εκπαίδευσης υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και μόνο το γεγονός ότι ένα "αναπάντεχο" εκλογικό αποτέλεσμα λειτουργεί ως "πυροδότης" ουσιαστικών αναζητήσεων στο χώρο της "εκτός των τειχών" αριστεράς είναι -κατά τη γνώμη μου- θετικό.
    Προσωπικά, ορίζω ως "εκτός των τειχών" οτιδήποτε αναφέρεται στον -παλαι ποτέ- ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις λοιπές οργανώσεις της "εξωκοινοβουλετικής" ΕΚΤΟΣ από την ομάδα περί τον Τσιπρα (που κάνει κουμάντο στο ΣΥΝ).
    Οντας υποψήφιος της "Ελεύθερης Αττικής", δεν διεκδικώ την ταμπέλα του "αντικειμενικού", ούτε θα διατυπώσω "πλήρη" άποψη, αφού εκκρεμούν οι διαδικασίες του Μετώπου.
    Πιστεύω όμως ότι -απερίσπαστοι πια από ανάγκες εκλογικών κατεβασμάτων- πρέπει να στραφούμε όλοι οι "εκτός των τειχών" στην επίμονη δουλειά στους επιμέρους χώρους, με δηλωμένη την ενωτική μας διάθεση.
    Απο κει πια, θα κριθεί η δυνατότητα όλων μας να επηρεάσουμε και δυναμώσουμε τις αντιστάσεις που -έτσι κι άλλιώς- θα εμφανιστούν.
    Οι πολιτικές διεργασίες μπορεί να καθυστερούν ή να καρκινοβατούν, αλλά η έκβαση τους θα επηρεαστεί άμεσα από τις "κινηματικές" δράσεις.
    Ας πετάξουμε τους νεκρούς (ΣΥΡΙΖΑ "των προθύμων")στη θάλασσα και όρτσα τα πανιά. Μπορούμε....

    Δ.Π. (από Χαλάνδρι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. νΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ BLOG ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ένωση οπαδών ανταρσυας ΕΟΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ενημερωτικά ο συνασπισμός έχει πλέον λιγότερα από 30 επαγγελματικά στελέχη. Ο τριψήφιος αριθμός δεν ξέρω απο που πρκύπτει. Άνάλογο αριθμό (ίσως λίγο μικρότερο) έχει και το ΣΕΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. H ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέγραψε ενα συγκυριακό αποτέλεσμα εκεμεταλευόμενη α)την κρίστη στον ΣΥΡΙΖΑ β)την κρίση στην υπόλοιπη "εξωκοινοβουλευτική" αριστερά ιδίως στον μ-λ χώρο γ)την άυξηση της αποχής-άκυρου-λευκού.

    Με τους συντρόφους του μετώπου α-α δώσαμε ένα δύσκολο αγώνα όσο και αν το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί, διότι καλώς ή κακώς εμφανιστήκαμε σαν μέρος της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ ότι το Μέτωπο α-α έκανε λάθη προς τα δεξιά όπως υποστηρίζουν οι σύντροφοι της άνταρσυας, μάλλον παρασύρθηκε κάπως παραπάνω προς ένα ακτιβίστικο αριστερισμό.

    Προσωπικά δεν με ενθουσιάζει η προοπτική της ανατρυσας και φοβάμαι ότι η προσγείωση των όποιων προσδοκιών θα έρθει πολύ σύντομα. Εύχομαι όμως καλή τύχη στους συντρόφους που ενδεχομένως θα επιλέξουν αυτόν τον δρόμο.

    Στους συντρόφους του ΕΟΣ εύχομαι ολοψυχα καλή συνέχεια στον αγώνα.

    Τέλος εάν μου επιτρέπετε θα ήθελα να δώσω σε όλους μία συντροφική συμβουλή: Περιορίστε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς συντρόφους με τους οποίους διαφωνείτε. Η ανθρωποφαγία δεν ταιριάζει στην Αριστερά.

    Over and Out!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όποιος συμφωνεί με

    Παύση πληρωμών των τοκογλύφων των τραπεζών(ντόπιες και ξένες)
    Εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημείωση
    Έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ
    Διαγραφή χρεών των φτωχών οικογενειών - φτωχών αγροτών

    είναι "κοντά" στο ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ. Και ας είναι αλλού. Και ας ψηφίζει άλλους.

    Τελείωνει σιγά - σιγά ο ρόλος του Αλαβάνου στην κεντρική σκηνή. Σε λίγο και του ΣΥΝ. Πολύ απλά η κοινωνία πολώνεται, οι μικροαστοί προλεταριοποιούνται σύντροφε Παλιέ, όπως γράφει και το Κομμουνιστικό Μανιφέστο.
    Να θυμίσω πως κομμουνιστής δεν είναι αυτός που προτείνει συνδιαχείρηση γαι την "σωτηρία" της καπιταλιστικής -για να μην ξεχνιώμαστε- οινονομίας.Που λόγω των γεγονότων δεν φαίνεται να σώζεται με τίποτα αλλά προχωρά ακάθεκτη στην υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης και την προλεταριοποίηση των μικροαστικών στρωμάτων(μηχανικών - λογιστών - νομικών - ιατρών - καθηγητών - υπαλλήλων ΔΕΚΟ )

    Το αποτέλεσμα του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ είναι ένα ευχάριστο διάλλειμα. Αλλά η πραγματικότητα πολύ ζοφερή και οι ανάγκες του ταξικού κινήματος αρκετές.
    Από εδώ και μπρος οργάνωση - οργάνωση - οργάνωση που θα έλεγε ο Βλαντιμήρ Ουλιάνωφ. Η ενότητα κατακτάται από τα κάτω,σφυρυλατείται μέσα στους κοινωνικούς αγώνες, στο σφυρί και το αμόνι της ταξικής πάλης.Και όχι στα γραφεία και στις "λέσχες" προβληματισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Στην αριστερά μετράμε ψήφους και όχι ποσοστά Από
    τις 22.000 των ευρωεκλογών του 2009,
    τις 24.000 των βουλευτικών εκλογών του 2009, στις 98.500 των δημοτικών εκλογών του 2010.

    Αν κάνετε μία απλή ταξική ανάλυση, θα καταλάβαιτε γιατί τετραπλασιάστηκαν οι ψήφοι του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ. Διαβάστε λοιπόν το πρόγραμμα του σχολίου (10 Νοεμβρίου 2010 4:42 μ.μ.),
    το οποίο ανάφερε ο Χάγιος στη ΝΕΤ και κυρίως το σε ποιούς απευθύνετε

    καθώς και τον κόσμο που απαρτίζει τα ψηφοδέλτια του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ και θα βγάλετε συμπεράσματα

    Συντροφικά
    Ο προηγούμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. φίλοι της ανταρσυα πριν πάρουν τα μυαλά σας αέρα κάντε μια βόλτα στην Νέα Ιωνία και πάρτε θέση για αυτό που πάει να γίνει εκεί. Στον δεύτερο γύρο παλεύει ο ανεξάρτητος υποψήφιος της αριστεράς Ηρακλής Γκότσης με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χαραλάμπους. Χαραλάμπους εστί το βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ . Οι δικοί σας οι εκτός σχεδίου ετοιμάζονται για άκυρο και αποχή. Ουσιαστικά πριμοδοτούν Χαραλάμπους. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Την στάση αυτή την πλασσάρουν με μπόλικο επαναστατιλίκι. Η αλήθεια είναι άλλη . Εάν συμβάλλουν με την στάση αυτή στην νίκη του συστήματος Χαραλάμπους περνάνε στην αντίπερα όχθη. Καθαρές κουβέντες και καθαρή στάση περιμένει ο αριστερός κόσμος της Νέας Ιωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Έγραψα
    "Από όλα τα μαγαζιά και μαγαζάκια στην Αριστερά, ο Συνασπιμός (μιλάω για μεσαία στελέχη και κάτω όχι τους επαγγελματίες της ηγεσίας) είναι το πλέον δημοκρατικόΠου να δεις συμπεριφορές "συντρόφων" σε κάτι οργανώσεις των 50-100 ατόμων.

    Και "απάντησες"
    Πιο δημοκρατικό κόμμα ο ΣΥΝ;!Προσωπικά φίλε μου ανέκαθεν πίστευα ότι το ανοιχτά σταλινικό ΚΚΕ είναι μακραν πιο δημοκρατικό από τον "ανανεωτικό" κρυφοσταλινισμό του κάθε Κύρκου,Μαργαρίτη,Τσίπρα,Βούτση."

    Τα σχόλια περιτεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η ανανεωτική Αριστερά ούτως ή άλλως έχει διδάξει δημοκρατικές διαδικασίες, από γεννησιμιού της. Το ΚΚΕ εσ. καθαίρεσε το Γραφείο του το 1973 με πραξικόπημα του κύρκου, για να ακολουθήσει την πολιτική της αποδοχής της χουτνικής "φιλελευθεροποίησης". Το 1978 ήταν το πρώτο κόμμα που εξώθησε σε αποχώρηση τη νεολαία του και προέκυψε η Β΄ Πανελλαδική. Για να μην ξεχνιόμαστε... Κι όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικό κεντημένο η δημοκρατία! Τόσο που όποιος δεν πέρναγε η άποψή του συγκροτούσε ΔΗΑΡΙ... Τα δε μέλη... ποιά μέλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βέβαια και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι καλύτερα τα πράγματα από δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν έχει εκλεγμένα όργανα και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Όμως το θέμα της δημοκρατίας δεν αφορά μόνον την εσωτερική λειτουργία αλλά κυρίως τις σχέσεις που οικοδομούνται με το μαζικό κίνημα. Και σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν προβλήματα από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους. Και τα προβλήματα δεν περιορίζονται στα καπέλα αλλά στις αντιλήψεις που έχουν για τα μαζικά συλλογικά σχήματα και πως παρεμβαίνουν εκεί. Τι να τις κάνουμε τις κάρτες μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όταν έχουμε τα γνωστά επεισόδια στην Πάτρα. Και προφανώς αυτές οι καταστάσεις δεν δημιουργούνται επειδή φταίει μια και μόνο οργάνωση, αλλά γιατί έχουν βαθύτερες ρίζες σε όλους τους χώρους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Βάζω εδώ ένα μεγάλο κομμάτι της ανακοίνωσης του ΝΑΡ για ΑΝΤΑΡΣΥΑ και 2ο γύρο, γιατί αξίζει!!

    “….Το Νέο Αριστερό Ρεύμα χαιρετίζει όλα τα μέλη και τους φίλους της οργάνωσης, καθώς και τους συντρόφους της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, για τη συμβολή τους στη μάχη, όπως και το σύνολο των οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους ανένταχτους αγωνιστές, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε δύσκολες συνθήκες.

    Η επόμενη μέρα είναι μέρα μεγάλων ευθυνών και αυξημένων απαιτήσεων. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων για την ανατροπή της επίθεσης και το άνοιγμα του δρόμου για μια επαναστατική τομή:
    - με την εμβάθυνση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και παράλληλα την ανάδειξη της επικαιρότητας μιας νέας σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής προοπτικής στενά δεμένης με τους μεγάλους αγώνες του σήμερα.
    - με την ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος και την υπέρβαση του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ,
    - την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς, το δυνάμωμα, πολιτική ωρίμανση και δημοκρατική τομή στην λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,
    - το άνοιγμα μιας βαθύτερης συζήτησης ιδιαίτερα με εκείνον τον κόσμο των αγώνων και των αγωνιστών από την βάση της αριστεράς που προβληματίζονται για τους δρόμους οικοδόμησης μιας άλλης αριστεράς και συμβολής στην υπόθεση μιας νέας κομμουνιστικής προοπτικής,
    - την ανάδειξη της επικαιρότητας του κομμουνισμού και της ανάγκης επαναθεμελίωσής του
    - με την αναγκαία ανατρεπτική κοινή δράση και μια νέα προωθητική συνάντηση του συνόλου των δυνάμεων της Αριστεράς, στο επίπεδο του μαζικού λαϊκού κινήματος.

    Στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, μπορεί και πρέπει να σταλεί ένα νέο ισχυρό μήνυμα δίδυμης καταδίκης των υποψήφιων διαχειριστών του μνημονίου και γενικότερα της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου.

    Το ΝΑΡ καλεί σε αποφασιστική καταψήφιση και πολιτική καταδίκη τόσο των κυβερνητικών υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και των διάφορων συμπράξεών τους με δυνάμεις του ΣΥΝ ή άλλες, όσο και των υποκριτικών δήθεν ‘’αντι-μνημονιακών’’ ψηφοδελτίων που υποστηρίζει η ΝΔ, που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί λαθραία την λαϊκή δυσαρέσκεια.

    Στις περιπτώσεις όπου στον δεύτερο γύρο υπάρχουν ψηφοδέλτια υποστηριζόμενα από το ΚΚΕ ή δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι προϊόντα συναλλαγής με το ΠΑΣΟΚ ή/και τη ΝΔ και δεν έχουν με τα προγράμματα ή και την ως τώρα στάση τους δείξει σημάδια συναλλαγής με τα τοπικά ή άλλα συμφέροντα, καλούμε τους εργαζόμενους και τους αγωνιστές της αριστεράς, να τοποθετηθούν ενεργά με κριτήριο την καταψήφιση των υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την ενίσχυση των προϋποθέσεων για μια λαϊκή και αριστερή αντεπίθεση. Η στάση μας αυτή αποτελεί ανοιχτό κάλεσμα για κοινή δράση της αριστεράς σε ένα ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί την ενωτική συστράτευση των εργαζομένων για ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης. Η κατεύθυνση αυτή είναι ασύμβατη με λογικές διαχείρισης και εφαρμογής της κυρίαρχης πολιτικής στο επίπεδο των δήμων.
    Οι πολιτικοί στόχοι για έξοδο από ΟΝΕ/ευρώ και αποδέσμευση από την ΕΕ και άρνηση του επαχθούς ιμπεριαλιστικού χρέους, είναι, μεταξύ άλλων, αναγκαίοι όροι για την επιβίωση των εργαζομένων και της νεολαίας στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης.

    Απευθύνουμε ανοιχτή και δημόσια πρόσκληση για κοινό βηματισμό και διάλογο όλων των αριστερών και κομμουνιστών. Για την ανατρεπτική κοινή δράση ενάντια στο σφαγείο κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, την αναζήτηση του επαναστατικού δρόμου ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική και την κοινωνική χειραφέτηση. Με ένα άλλο πολιτικό πολιτισμό, συντροφικότητας και αλληλεγγύης, μακριά από λογικές αριστερού εμφυλίου”.

    Νέο Αριστερό Ρεύμα, 10 Νοέμβρη 2010

    http://www.narnet.gr/

    Να, ΤΙ πρέπει να κάνει η Αριστερά στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά και από εδώ και πέρα….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Ανώνυμο 1:37π.μ.

    είναι ένα καλό ...ευχολόγιο που δεν περιέχει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις. Πολλά απ' αυτά που λέει θα μπορούσε να τα περιλαμβάνει ένα κείμενο που έχει γραφτεί πολλά χρόνια πριν ή και τον ...επόμενο χρόνο, όπως αυτά:

    - με την εμβάθυνση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και παράλληλα την ανάδειξη της επικαιρότητας μιας νέας σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής προοπτικής στενά δεμένης με τους μεγάλους αγώνες του σήμερα.
    - με την ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος και την υπέρβαση του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ,
    - την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς, το δυνάμωμα, πολιτική ωρίμανση και δημοκρατική τομή στην λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,
    - το άνοιγμα μιας βαθύτερης συζήτησης ιδιαίτερα με εκείνον τον κόσμο των αγώνων και των αγωνιστών από την βάση της αριστεράς που προβληματίζονται για τους δρόμους οικοδόμησης μιας άλλης αριστεράς και συμβολής στην υπόθεση μιας νέας κομμουνιστικής προοπτικής,
    - την ανάδειξη της επικαιρότητας του κομμουνισμού και της ανάγκης επαναθεμελίωσής του
    - με την αναγκαία ανατρεπτική κοινή δράση και μια νέα προωθητική συνάντηση του συνόλου των δυνάμεων της Αριστεράς, στο επίπεδο του μαζικού λαϊκού κινήματος...


    Όμως, για τον Άγιο Παντελεήμονα, την εκλογή εκπροσώπου από την Χρυσή Αυγή και τι να κάνουμε για να βγει ξανά ο Κακλαμάνης στην ΑΘΗΝΑ δεν μας λέει κουβέντα. Ίσως αυτά τα αφήνουμε για να τα λύσουμε στην δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ Για τον τύπο απο την Νέα Ιωνία

    Ο δεύτερος γύρος θα δοθεί στους αγώνες!
    Εκεί δίνουμε το ραντεβού σε όσους και όσες στήριξαν την αντικαπιταλιστική αριστερά, αλλά και σε όλο το λαό. Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών καλούμε να μαυριστούν ξανά οι πολιτικοί εκφραστές του Μνημονίου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και του Καλλικράτη, δηλαδή οι υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τα δεξιά ή αριστερά δεκανίκια τους. Η πολιτική τους θα ανατραπεί στους δρόμους, με ανυποχώρητους αγώνες που έδειξαν ότι μπορούν να νικάνε.
    Σε εκείνους τους Δήμους όπου στον δεύτερο γύρο των εκλογών υπάρχουν συνδυασμοί από το χώρο της Αριστεράς (ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει κριτικά εκείνους τους συνδυασμούς, που με το πρόγραμμα και τη δράση τους, και παρά τις αντιφάσεις, έχουν δείξει ότι τοποθετούνται ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και αντιπαλεύουν τα μικρά ή μεγάλα τοπικά συμφέροντα του κεφαλαίου. Η κριτική στήριξη δεν αναιρεί την πεποίθησή μας ότι στο πλαίσιο του Μνημονίου και του Καλλικράτη δεν υπάρχουν περιθώρια για εναλλακτικές εκδοχές φιλο-λαϊκής διαχείρισης στους Δήμους, ούτε για μετατροπή τους σε θεσμούς λαϊκής αυτοδιαχείρισης. Με την επιλογή μας αυτή επιδιώκουμε, πάνω από όλα, να συμβάλουμε στην κοινή δράση της Αριστεράς στο μαζικό-λαϊκό κίνημα για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
    Ούτως ή άλλως η απάντηση είναι στους αγώνες: τόσο οι αιρετοί εκπρόσωποι όσο και οι υπόλοιποι και υπόλοιπες αγωνιστές και αγωνίστριες της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε επιλογή τοπικών αρχών για απολύσεις, περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις ή εμπορευματοποίηση δημόσιου χώρου, απ’ όπου κι αν προέρχονται.
    απο το γραφείο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @11 Νοεμβρίου 2010 9:01 π.μ.

    Και ο Καμίνης μην νομίζεις πως στα σχετικά θέμα απέχει και πολύ με τις απόψεις του Κακλαμάνη. To παίζει ότι δεν άκουσε το μνημόνιο, πετάει κάτι έξω έξω για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και υπάρχουν "μαργαριτάρια του" για θέματα των μεταναστών και κέντρου της πόλης.

    Καλύτερα να τα πει ο Πέτρος
    ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΝΕΤ 20/10/2010 (α μερος) Περίπου στο 1:40

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. απλα ειθελα να ρωτησω! οπ ολους τους βολεμενους φλωρους εδω μεσα-εχει παει στρατο κανενας η αν εχει δουλεψει πανω απο δυο μερες στη ζωη του? ρε συ βλεπω σας εχει πιασει ολους μεταναστολαγνεια..γιατι ρε δεν τους περνετε στα σπιτια σας να ησυχασουμε κ εμεις και για να ξεβρωμισουν και οι πλατειες μας απ τα κατουρλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @12 Νοεμβρίου 2010 5:27 π.μ.
    Έχεις αποκτήσει ειδικότητα στο να ξεχωρίζεις τα κατουρλιά των μεταναστών από των ντόπιων?

    Εσείς είστε οι βολεμένοι φλώροι.
    Να τα πεις στους γιωτάδες, τους δικούς σου, που βάζουν μέσο για να υπηρετήσουν στο Πεντάγωνο. Γνωστό και ως τριεθνές (σύνορα Χολαργού - Παπάγου - Ψυχικό).

    Και μετά τον στρατό "φιλούν κατουρημένες ποδιές" ακόμα και πολιτικών τους αντιπάλων για να διοριστούν σε κανένα δήμο ή δέκο. Ξέρεις πόσοι δεξιοί διορίστηκαν επί Σημίτη;


    Να σου δώσω και την απάντηση που θες. Για να κρύβονται οι φασίστες σαν και εσένα όταν τους βλέπουν σε πορείες να κατεβαίνουν οργανωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ