ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Στενές επαφές τρίτου τύπου...

το εξωγήινο βακτηρίδιο της NASA
Κι όμως, η ενότητα της Αριστεράς έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ' ότι φανταζόμαστε! Μη σας ξεγελά η αποσάθρωση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα παρόμοια φαινόμενα. Ο ΣΥΝασπισμός και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήδη έχουν αρχίσει να συγκλίνουν σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες. Ας δούμε τι δηλώνει ο Δ.Σ., μέλος του ΠΓ του ΣΥΝασπισμού, για την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, η οποία αποτελεί την αιχμή της πολιτικής παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον εργατικό χώρο: “η διεύρυνση, η ενίσχυση και η δημοκρατική λειτουργία του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ για τη συγκρότηση ενός νέου ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.” ( από το άρθρο “Αναγκαία όσο ποτέ η αναζωογόνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η συμπόρευση των αριστερών δυνάμεων” που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “δρόμος”)
Στην πραγματικότητα η σύναψη σχέσης ανάμεσα στον ΣΥΝασπισμό και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει γίνει μέσω του “ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ”. Πρωτεργάτες από την μια μεριά είναι η ομάδα του Π. Λαφαζάνη και από την άλλη η ΑΡΑΝ. Θα μας δοθούν αρκετές ευκαιρίες στο προσεχές μέλλον να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία να για αυτό το προξενιό που πιθανόν να καταλήξει σε ...γάμο.
Σήμερα δημοσιεύουμε επιστολή του σ. Θανάση Π. μέλους του ΣΥΝ, με την οποία σχολιάζει την πρόταση που κατέθεσε το “Αριστερό Ρεύμα” στην πρόσφατη ΚΠΕ του ΣΥΝασπισμού. Τα σχόλια οι υπογραμμίσεις και ότι άλλο είναι βαμμένο με το κίτρινο χρώμα είναι δικό του. Εμείς περιοριζόμαστε μόνον στο να σας επιστήσουμε την προσοχή, αν διαβάσετε το κείμενο, να έχετε στο μυαλό σας αυτά που προαναφέραμε παραπάνω:

Με τον ...μαρκαδόρο του Θανάση Π.
Σ Υ Ν Α Σ Π Ι Σ Μ Ο Σ
ΣΥΜΒΟΛΗ(ενώ ήταν αντιπαραθετικό) ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΠΙΟ.

  1. ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Τα εκλογικά αποτελέσματα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έδειξαν ότι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να συγκρατήσει τη λαϊκή δυσφορία, η οποία διογκώνεται καθημερινά λόγω της πρωτόγνωρης επίθεσης που δέχονται από κυβέρνηση και τρόικα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα.
Στις πρόσφατες εκλογές ο δικομματισμός είχε σοβαρές απώλειες λόγω της συνολικής ανόδου της Αριστεράς και του μεγάλου ποσοστού της αποχής, των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να δρομολογηθούν άμεσες πολιτικές εξελίξεις, σε προοδευτική κατεύθυνση.
Οι συνδυασμοί της αριστεράς έφτασαν πανελλαδικά αθροιστικά στο 23%, λόγω κυρίως της σημαντικής ανόδου του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η άθροιση των δυνάμεων μιας κατακερματισμένης Αριστεράς, (για το ΜΕΤΩΠΟ κουβέντα!!) παρότι σήμερα φαίνεται ως πολιτικά αυθαίρετη πράξη, επιβεβαιώνει την πολιτική εκτίμηση, πως, εάν κατορθώσει να συμπαραταχθεί, με τη δυναμική που θα δημιουργήσει, μπορεί να αμφισβητήσει σοβαρά το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα.
Το νέο στοιχείο αυτών των εκλογών ήταν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν προσήλθε στις κάλπες ή επέλεξε το λευκό και το άκυρο ψηφοδέλτιο. Αυτό το φαινόμενο απαιτεί σοβαρή ανάλυση, γιατί μπορεί να εκφράζει αποδοκιμασία για το μνημόνιο, τις κυβερνητικές πολιτικές και το δικομματισμό, αλλά μπορεί να εκφράζει και υπαρκτές τάσεις γενικευμένης αποπολιτικοποίησης, η οποία ως γνωστό είναι εύκολα χειραγωγήσιμη από τις κυρίαρχες δυνάμεις.  
Η αποχή, βεβαίως, τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια δεν αφορούν μόνο το κατεστημένο πολιτικό σκηνικό. Αφορούν μ’ ένα διαφορετικό τρόπο, και την Αριστερά, και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπόρεσε να εκφράσει πολιτικά την διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή, εν μέσω μάλιστα, βαθιάς κρίσης και επιλογών πρωτοφανούς λεηλασίας.
Η βασική αιτία που η ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν μπορεί να εκφράσει ένα πολύ ευρύτερο λαϊκό και πλειοψηφικό ρεύμα για την προοδευτική αναγέννηση της χώρας, είναι η πολυδιάσπασή της και ο ιδιόμορφος «εμφύλιος» ανάμεσα στις δυνάμεις της!(κάτι μας είπαν αυτό ακριβώς κάνου και οι ίδιοι!!)

  1. ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ . ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟΥ.
Η κάλπη των εκλογών έστειλε ηχηρά μηνύματα και προς τον ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ με τα εκλογικά ποσοστά στασιμότητας ή υποχώρησης που κατέγραψε ο χώρος σε μια μάλιστα περίοδο μεγάλης δυσαρέσκειας, κάμψης του δικομματισμού και ανόδου των άλλων αριστερών δυνάμεων. Αυτά τα μηνύματα πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά και να μας οδηγήσουν άμεσα σε επανακαθορισμό της πορείας και των επιλογών του κόμματος.(ενώ συζητούν με άλλους!)
Οι πολιτικοί χειρισμοί και οι επιλογές που έγιναν από την ηγεσία του κόμματος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και ιδιαίτερα στην περιφέρεια Αττικής οδήγησαν το χώρο σε αποτυχία. Ο περιφερειακός συνδυασμός στην Αττική όχι μόνο δεν κατόρθωσε να εισπράξει την αντιμνημονιακή ψήφο, αλλά αντιθέτως έστρεψε σε μαζική κλίμακα ψηφοφόρους, που χρόνια ανήκαν στον πυρήνα της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, προς άλλα αριστερά ψηφοδέλτια, (είχαν δώσει γραμμή για άλλο ψηφοδέλτιο)στο λευκό και άκυρο.
Η συνεργασία με το λεγόμενο σοσιαλιστικό χώρο, ενός ανύπαρκτου κοινωνικά χώρου,(γιατί είναι ανύπαρκτος;) που έγινε σε ευκαιριακή και μη πολιτικά φερέγγυα βάση και παρουσιάστηκε ως στρατηγική επιλογή, θόλωσε το στίγμα του χώρου μας, ακύρωσε τη δυνατότητα προβολής ενός συνεκτικού αριστερού λόγου και σχεδίου, οδήγησε σε αποσυσπείρωση τα κομματικά μας μέλη, απομόνωσε τον ΣΥΝ από όλες σχεδόν τις συμμαχικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα των εκλογικών σχημάτων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα.
Η εμφάνιση του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής με ξεχωριστά ψηφοδέλτια (πάλι κουβέντα για το ΜΕΤΩΠΟ)δεν ήταν αναπόφευκτη. Δημιούργησε κλίμα αναξιοπιστίας και ανυποληψίας. Απογοήτευσε τον κόσμο της Αριστεράς, ο οποίος κράτησε αρνητική στάση απέναντι και στα δύο ψηφοδέλτια. Το Αριστερό Ρεύμα κατέβαλε συγκεκριμένες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μια ενωτική συνθετική λύση, αλλά δεν εισακουστήκαμε.(αναγκάστηκαν μετά την πρόταση της ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ για τον Αλαβάνο σε ξεχωριστό κείμενο να προτείνουν την Βαλαβάνη ξέροντας ότι δεν εμπρόκειτο να δεχτεί αφού ήδη είχε εκφραστεί ο Αλαβάνος δημόσια. Εάν πάλι δεχόταν θα είχανε πετύχει διάνα μένα σπάρο δυό τριγόνια) )
Νέα σύγχυση προκάλεσε η λαθεμένη απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΓ του ΣΥΝ για «κατά συνείδηση» ψήφο στο δεύτερο γύρο. Η κατεύθυνση αυτή ήταν σε απόλυτη πολιτική αναντιστοιχία με την πολιτική γραμμή για την ανάγκη καταψήφισης των συνδυασμών που στηρίζονταν από το δικομματισμό και τις δυνάμεις του Μνημονίου.
Η επαναπροσέγγιση του κόσμου της Αριστεράς που μας γύρισε την πλάτη στις εκλογές, απαιτεί μια τεράστια και επίμονη προσπάθεια εκ μέρους μας (λείπει εσκεμμένα το «ως κόμμα» !!)για να ανακτήσει ο χώρος την χαμένη αξιοπιστία, την σοβαρότητα και την σταθερότητα στην πορεία του.
Πρώτα απ’ όλα όμως στο ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναληφθούν πολιτικές ευθύνες και να γίνει η αναγκαία αυτοκριτική για τις λαθεμένες επιλογές για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και χειρισμούς, αλλά και τη συνολική πορεία του κόμματος όλο το προηγούμενο διάστημα, όπου ο ΣΥΝ μετρά «χαμένες ευκαιρίες» (στις οποίες συνετέλεσαν και οι ίδιοι να χαθούν)και συνεχίζει να βιώνει κρισιακές καταστάσεις.(στις οποίες συμβάλλουν)

  1. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΑΣ
Ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2009 έδωσε μια ανάσα και τη δυνατότητα στο χώρο να ανασυγκροτηθεί για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, ο ΣΥΝ συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση εσωστρέφειας και παραλυσίας.(στην οποία συμβάλλουν) Η αδυναμία ουσιαστικής πολιτικής παρέμβασης, θεωρητικής και προγραμματικής ανεπάρκειας είναι εμφανής, τα πολιτικά ανακλαστικά μειώνονται, η κινηματική πρωτοβουλία έχει χαθεί προ καιρού.
Αυτή η διαπίστωση πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα σε ριζική αλλαγή του προσανατολισμού και σε εγκατάλειψη των αντιλήψεων που αντιμετωπίζουν την πολιτική ως «διευθέτηση εσωτερικών υποθέσεων»,(αυτό ακριβώς κάνουν οι ίδιοι) μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Όλο το προηγούμενο διάστημα κατασπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος και δυνάμεις, σε μια πορεία διαρκούς ενδοσκόπησης, που ανακυκλώνει αντί να επιλύει προβλήματα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της λαθεμένης και αδιέξοδης αντίληψης είναι το έκτακτο Συνέδριο, η ίδια η σύγκληση και ο χαρακτήρας του. Διεξήχθη εν μέσω κρίσης, τη στιγμή που η χώρα έμπαινε στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ και τα τεράστια νέα ζητήματα που η κρίση ανέδειξε καθώς και ριζοσπαστικές απόψεις πάνω σε αυτά τέθηκαν ουσιαστικά εκτός συνεδριακής ύλης.
Στο επίκεντρο του συνεδριακού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα δευτερεύοντα, τα εσωτερικά, τα οργανωτίστικα θέματα και η αναδιάταξη των εσωκομματικών συσχετισμών και ρόλων. Αυτά που τελικά έμειναν από το έκτακτο Συνέδριο είναι μια διάσπαση και μια χαμένη ευκαιρία ο χώρος μας να προετοιμαστεί θεωρητικά και προγραμματικά για όσα δραματικά εξελίσσονται σήμερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το κόμμα οφείλει κατεπειγόντως να αναπροσανατολιστεί(πως και με ποιούς; Διότι κάποιοι λένε ότι αυτό ακριβώς κάνει !! αλλά προς τους σοσιαλιστές!!) και να ανακαλύψει εκ νέου το κοινωνικό πεδίο, με την ενεργή παρουσία του στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, με εναλλακτικές προγραμματικές προτάσεις, που να απαντούν στη νέα πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα στον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

  1. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ (εδώ αρχίζει η αρθρογραφία)
ΝΕΑ ΔΙΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε.
Η μεγάλη οικονομική καπιταλιστική κρίση που ξεκίνησε το 2007 από την αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ και αγκάλιασε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο, δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να ανακόπτεται.
Αντίθετα, οι τάσεις οικονομικής ανάκαμψης, που σε κάποια φάση εμφανίστηκαν, αποδείχθηκαν δειλές και αβέβαιες και γρήγορα έδωσαν τη θέση τους σε μια νέα στασιμότητα, ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας νέας και βαθύτερης υποτροπής της ύφεσης.
Είναι πολλά τα στοιχεία που υποδεικνύουν πως η παρούσα καπιταλιστική κρίση μπορεί να αποδειχθεί, λόγω και του σύνθετου χαρακτήρα της –κρίση οικονομική και κρίση κλιματικών αλλαγών, κρίση ενεργειακή και διατροφική- πολύ πιο βαθιά, πιο επώδυνη και επικίνδυνη στις συνέπειές της, από όλες τις προηγούμενες καπιταλιστικές κρίσεις, και εκείνης του ’29 συμπεριλαμβανομένης.
Οι ΗΠΑ, η ηγεμονική καπιταλιστική ιμπεριαλιστική δύναμη από την οποία ξεκίνησε η σημερινή κρίση, βλέπουν να κυριαρχεί στην οικονομία τους η στασιμότητα και πιθανολογούν με τρόμο το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης που θα έχει τραγικές εσωτερικές και διεθνείς επιπτώσεις. Η νέα διοίκηση Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι στήριξε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις πολυεθνικές εταιρείες με ένα πρωτοφανή πακτωλό τρισ. δολαρίων και τύπωσε για την υποστήριξη του αμερικάνικου κρατικού δανεισμού, επίσης, τρις. δολάρια, δεν κατάφερε να εξωθήσει την αμερικάνικη οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης ούτε να αντιμετωπίσει την έκρηξη των κοινωνικών προβλημάτων και πρώτα απ’ όλα της ανεργίας. Το γεγονός αυτό είναι η βάση της ακατάσχετης φθοράς του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και της διάψευσης των όποιων προσδοκιών (αυταπατών) είχαν επενδυθεί στο πρόσωπό του, πράγμα που ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις πιο συντηρητικές, συχνά ακραίες και ρατσιστικές, δυνάμεις των ΗΠΑ.

4Α. Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. – Η ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ (εδώ αρχίζει η νεκρολογία)
Ο χώρος, όμως, όπου η διεθνής καπιταλιστική κρίση εκφράζεται, ίσως, με τον πιο έντονο και καταστρεπτικό τρόπο είναι ο χώρος της Ε.Ε. και ειδικότερα ο χώρος της ευρωζώνης.
Η Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα η ευρωζώνη γνωρίζουν αυτή την περίοδο μεγάλους κλυδωνισμούς, που τείνουν να διαμορφώνουν καταστάσεις αποσύνθεσης, εάν όχι και διάλυσης.
Η μια μετά την άλλη οι οικονομίες των χωρών της «περιφέρειας» της ευρωζώνης «καταρρέουν»!
Προηγήθηκε το σύνηθες «πειραματόζωο» που λέγεται Ελλάδα.
Ακολούθησε στο δρόμο της τρόικας και της παγίδευσης η Ιρλανδία, μοντέλο μέχρι πρότινος για τους πλέον φανατικούς θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού!
Είναι πολλές οι ενδείξεις, που πείθουν, ότι οι «καταρρεύσεις» θα συνεχιστούν γρήγορα με την Πορτογαλία και ίσως την Ισπανία, ενώ στην «μπότα» του ΔΝΤ βρίσκεται όλη, σχεδόν, η Ανατολική Ευρώπη!
Το θεμέλιο ασφαλώς των αλλεπάλληλων «καταρρεύσεων» στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. είναι η συνεχιζόμενη διεθνής καπιταλιστική κρίση.
Τα φαινόμενα, όμως, της καπιταλιστικής κρίσης, δυστυχώς, παροξύνονται στο έπακρο εντός της ευρωζώνης αλλά και της Ε.Ε., ιδιαίτερα στις περιφερειακές της χώρες!
Το ευρώ, στο πλαίσιο της ΟΝΕ, και γενικότερα η ΕΕ, αντί να αμβλύνουν τις ανισότητες και τις αποκλίσεις των χωρών μελών, επέτειναν τις ανισορροπίες, ιδιαίτερα των περιφερειακών χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. 
Σε συνθήκες, μάλιστα, καπιταλιστικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, ευρώ και ευρωζώνη συνέβαλαν καθοριστικά στην κατάρρευση της περιφέρειας εντός και εκτός ευρωζώνης.
Οι μηχανισμοί πάνω στους οποίους συγκροτήθηκαν το ευρώ και η Ε.Ε. αναδεικνύονται, μέσα στην καπιταλιστική κρίση, ως «νεκροταφεία» οικονομιών και κοινωνιών.
Η τραγωδία, αυτή, όμως, γίνεται κάτι παραπάνω από εφιάλτης από το γεγονός ότι μέσα στην κρίση και πάνω στα ερείπια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, επενδύονται οι πιο φρικτοί πολιτικοί και κοινωνικοί σχεδιασμοί σε βάρος των χωρών και των λαών ολόκληρης της ηπείρου.
Το ευρώ, στη βάση της ΟΝΕ , αποδεικνύεται η ιδανική παγίδα που αφοπλίζει, μέσα στην κρίση και τις μεγάλες δυσκολίες, κάθε ξεχωριστή οικονομία, ιδιαίτερα τις οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης, από κάθε μέσο άμυνας και τις παραδίδει ανοχύρωτες στις ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών, μέχρι κάθε χώρα να υποκύψει τελικά στη «μοιραία» ένταξή της στην «πρέσα» της τρόικας και της κηδεμονίας κατεδάφισης.
Αυτός ο φαύλος κύκλος έχει αρχή αλλά δεν έχει τέλος!
Ζούμε, περίπου, και τηρουμένων των αναλογιών, ως τραγικότερη επανάληψη τις επιτυχείς «κερδοσκοπικές» επιθέσεις στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, που προηγήθηκε του ευρώ και οι οποίες, περίπου για τους ίδιους λόγους, εξωθούσαν ανήμπορα ένα προς ένα στην έξοδο και την ταπείνωση τα εθνικά νομίσματα, με αποκορύφωμα την έξοδο της Αγγλικής λίρας από το σύστημα και τη μεγάλη υποτίμησή της. Ο Σόρος θριαμβευτής μέτραγε σε δισ. τα λάφυρά του!
Η ένταξη στην «μπότα» της τρόικα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας συνοδεύονται με μνημονιακά προγράμματα πλήρους και ολοκληρωτικής κοινωνικής κατεδάφισης.
Αυτή την εφιαλτική πραγματικότητα ζούμε στην Ελλάδα. Αύριο θα τη ζήσει η Ιρλανδία! Και θα έχει σειρά η Πορτογαλία και ίσως η Ισπανία, σε μια μακάβρια ακολουθία!
Ο «πρωτότυπος» αυτός σχεδιασμός τρόικας (Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ)- μνημονίου είναι μακάβρια «επινόηση» του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου και των πιο αδίστακτων πολιτικών κύκλων της ΕΕ και της ευρωατλαντικής υπερδύναμης.
Για την προώθηση αυτού του βρώμικου σχεδιασμού στο χώρο της ΕΕ, ο οποίος, πέραν των άλλων, θεσμοθέτησε τη βαρύνουσα συμμετοχή του ΔΝΤ στο σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων, ο Γ. Παπανδρέου διαδραμάτισε κρίσιμο υποβοηθητικό ρόλο. Υπήρξε επί το λαϊκότερον το «βαποράκι» για να διέλθει και να στρογγυλοκαθίσει μόνιμα το ΔΝΤ πάνω από την ΕΕ!
Κεντρικός στόχος των πλέον επιθετικών πολιτικών κύκλων που σήμερα δεσπόζουν στην ΕΕ, υπό τις ενθουσιώδεις υπερατλαντικές ιαχές, είναι, με όχημα την ευρωπαϊκή περιφέρεια και άμεσο μοχλό χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία:
  Να ενταφιαστούν στην Ευρώπη και τα τελευταία ίχνη κοινωνικής παρέμβασης και εργασιακής ρύθμισης.
  • Να εξαφανιστούν από την ήπειρο η Αριστερά και οι όποιες βάσεις ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος 
  • Να προχωρήσει όχι μόνο η «αμερικανοποίηση» της Ευρώπης αλλά και να συντελεστεί κάτι ακόμα χειρότερο: ο εκρηκτικός συνδυασμός ενός «αμερικανικού» οικονομικού, κοινωνικού και εργασιακού μοντέλου με ένα Πρωσικού τύπου μονεταρισμό και δημοσιονομική ορθοδοξία!
Οι σημερινοί κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. και πρώτα απ' όλα σε Γερμανία και Γαλλία, πασχίζουν για μια Ε.Ε. ιδιόμορφη ακραία νεοφιλελεύθερη μονεταριστική «φυλακή» χωρών, λαών και εργαζομένων, απαλλαγμένη σε δεύτερη φάση από κοινωνικά και ταξικά συνδικαλιστικά «βαρίδια» και ιδιαίτερα την Αριστερά.
Για μια Ε.Ε. που μαζί με τις ΗΠΑ και υπό την ηγεμονία τους, θα διαμορφώνουν, παρά και μέσα από τις αντιθέσεις τους, ένα όλο και πιο αδίστακτο ιμπεριαλιστικό μπλοκ για την παγκόσμια επικυριαρχία και την πιο ανελέητη εκμετάλλευση χωρών και λαών!

4Β. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ Ε.Ε.!
Αυτές οι διαπιστώσεις ενισχύονται από την απόπειρα των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε., ιδιαίτερα της Γερμανίας και του Γαλλογερμανικού άξονα, να απαντήσουν στα κρισιακά και αποσυνθετικά φαινόμενα , με ακόμα πιο σκληρές έως αδίστακτες αυταρχικές νεοφιλελεύθερες, μονεταριστικές αδιέξοδες επιλογές.
Η προσπάθεια του Γερμανογαλλικού άξονα να ενδυναμώσει τις κυρώσεις και τις διώξεις σε βάρος των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα και κυρίως να θεσμοθετήσει ένα νέο καθεστώς «ελεγχόμενης πτώχευσης» και έκδοσης κρατικών ομολόγων με ρήτρα «ευθύνης» των ιδιωτών αγοραστών, επιβεβαιώνουν τις προκρούστειες αυτές επιδιώξεις.
Το καθεστώς της κατ’ ευφημισμόν «ελεγχόμενης πτώχευσης», είτε με τη συμμετοχή στο «κόστος» των τραπεζών είτε όχι, (όπως με το τελευταίο συντάσσεται ο Γ. Παπανδρέου, εμφανιζόμενος πιο «τραπεζίτης» από τους τραπεζίτες» και ευθύγραμμος απολύτως με ΔΝΤ και αγορές), το οποίο μπορεί να αντιπροσωπεύει το άμεσο μέλλον χωρών όπως η Ελλάδα θα αποτελεί ό,τι το χειρότερο για τις οικονομίες και τους λαούς που θα ενταχθούν σε αυτό.
Διότι το καθεστώς αυτό, ενώ θα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα των πιστωτών και των ισχυρών ιμπεριαλιστικών ευρωπαϊκών χωρών, θα βυθίζει στην επαιτεία, την έσχατη εξαθλίωση και την επ’ αόριστον μνημονιακή κηδεμονία τις χώρες που θα ξεπέφτουν στα «δόντια» του
Οι αποσυνθετικές και βαθύτατα αντιδραστικές εξελίξεις στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ε.Ε. έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως τις θέσεις τις οποίες το «Αριστερό Ρεύμα» κατέθεσε στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΝ και οι οποίες, αντί να προβληματίσουν, μάλλον αντιμετωπίστηκαν με εύκολους χαρακτηρισμούς από μια μερίδα της ηγεσίας του κόμματος.(αλλά σε αυτή τη μερίδα είναι και δικοί τους αλλά κουβέντα για την διάσπαση του Αρ.Ρευμ.)
Σήμερα, όμως, γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι ο αγώνας για προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς(νάτο πάλι το σοσιαλιστικό αναστήθηκε!! Όταν όμως είναι δική μας επιλογή)χώρα μέλος της Ε.Ε. και στην Ε.Ε. ως σύνολο, περνάει μέσα από την αγεφύρωτη σύγκρουση με την ΟΝΕ και την Ε.Ε. και την ανατροπή τους. σε κάθε

  1. NEO ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΤΟΞΟΥ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ‘’ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ’’ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η κυβέρνηση μπορεί, παρά τα σοβαρά πλήγματα που δέχτηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, να μην «κατέρρευσε», ωστόσο η προοπτική της το αμέσως επόμενο διάστημα γίνεται όλο και πιο δυσχερής και άκρως προβληματική.
Κι αυτό πολύ περισσότερο αφού, εξαιτίας των επιλογών της, η οικονομικοκοινωνική κατάσταση όχι απλώς επιδεινώνεται αλλά και γίνεται εφιαλτική και αδιέξοδη, ενώ νέα σκληρά μέτρα βρίσκονται επί θύραις ενόψει του τρίτου κατά σειρά επικαιροποιημένου μνημονίου που συνομολόγησε με την τρόικα.
Οι κυρίαρχοι εγχώριοι και ευρωπαϊκοί οικονομικοί κύκλοι και πρώτα απ’ όλα το εγχώριο και διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο όχι μόνο αγωνιούν αλλά κυριολεκτικά τρέμουν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πολιτικής «αποσταθεροποίησης» και πολύ περισσότερο μιας κοινωνικής έκρηξης.
Γι’ αυτό, οι κυρίαρχοι αυτοί κύκλοι και όλο και περισσότερο αδίστακτα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης επιχειρούν από τη μία λυσσωδώς να στηρίξουν την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και την ίδια ώρα επιχειρούν να αναδιατάξουν το πολιτικό σκηνικό με προσανατολισμό να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο τόξο συναινέσεων και ανοχών εκ δεξιών και εξ αριστερών απέναντι στην κυβέρνηση και τις μνημονιακές επιλογές, έστω και αν αυτές οι συναινέσεις και ανοχές έχουν διαφορετική ένταση, βάθος και ταχύτητες.
Προς αυτή την κατεύθυνση προτίθεται να λειτουργήσει η νεοϊδρυθείσα από την Ντόρα Μπακογιάννη «Δημοκρατική Συμμαχία», η οποία, πέραν των άλλων, προκαλεί σημαντικές αναταράξεις και αποχωρήσεις από τη ΝΔ.
Η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντ. Μπακογιάννη προτίθεται να γίνει ο «πολιορκητικός κριός» για την προώθηση των πιο ακραίων και άγριων νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στη χώρα μας και ταυτόχρονα, σκοπεύει να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο στην οικοδόμηση της πιο πλατιάς συναίνεσης για την εφαρμογή τους και τη στήριξη των μνημονιακών πολιτικών.
Τον ίδιο ρόλο, περίπου, πειραματίστηκε να παίξει και συνεχίζει να το πράττει ο ΛΑΟΣ, με πολύ λίγη, όμως, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.
   Την ίδια ώρα οι κυρίαρχοι κύκλοι, έχοντας ως εφιάλτη το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης, επιχειρούν να διαμορφώσουν παράλληλα, αν όχι συναινέσεις, τουλάχιστον εξ «αριστερών» ανοχές στις κυβερνητικές επιλογές, με κύρια επιδίωξη σε αυτή την προσπάθεια να ενταχθούν  η «Δημοκρατική Αριστερά» και οι «Οικολόγοι Πράσινοι».
   Αν στους σχεδιασμούς συναινέσεων και ανοχών των κυρίαρχων τάξεων δεν συμπεριλαμβάνεται με την ίδια επιμονή η ΝΔ του Α. Σαμαρά, αυτό δεν οφείλεται στην ουσία της πολιτικής της.
   Αντίθετα, οι πολιτικές της ΝΔ είναι ψευδεπίγραφα αντιμνημονιακές και βαθύτατα συναινετικές, παρά τις αντιπολιτευτικές ανούσιες κορώνες της ΝΔ, ανάλογες με εκείνες του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση.
   Αν οι κυρίαρχοι κύκλοι επιθυμούν, ίσως, τη ΝΔ σε τυπικά αντιπολιτευτικό ρόλο, αυτό οφείλεται μόνο και μόνο στο ότι θέλουν να κρατήσουν μια αστική πολιτική δύναμη, ως εφεδρεία εναλλακτικής λύσης, αν η κυβέρνηση και το συναινετικό σκηνικό φθαρούν γρήγορα ή αποτύχουν!
   Οι κυρίαρχοι κύκλοι, όμως, «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο»: τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και τις διαθέσεις του κόσμου της εργασίας.

  1. ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ!
Τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών δημιουργούν νέα δεδομένα και στο χώρο της Αριστεράς. Αναδεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες που δημιουργούνται για την Αριστερά στις μέρες μας αλλά και τις νέες δυσκολίες.
Οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της Αριστεράς, όπως διαμορφώθηκαν από την κάλπη στις 7 Νοέμβρη, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την υπόθεση της συμπόρευσης της Αριστεράς.
Η ημέτερη Αριστερά υπέστη σοβαρό πλήγμα, όχι μόνο στην εκλογική της επιρροή αλλά κυρίως στην αξιοπιστίας της. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, (έχει ήδη διαλυθεί)ενώ ο ΣΥΝ εμφανίζεται να έχει χάσει ένα από τα βασικά φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά, την ενωτική του διάθεση, (έχουν αυτοί ενωτική διάθεση;) γεγονός που τον καθιστά μη φερέγγυο συνομιλητή στο χώρο της Αριστεράς. (ποιος είναι ο φερέγγυος?)Η αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ – που σε ένα βαθμό τροφοδοτήθηκε και από ψηφοφόρους του δικού μας χώρου – η οποία ερμηνεύεται από την ηγεσία του ως επιβεβαίωση της γραμμής της περιχαράκωσης και της ιδεολογικής καθαρότητας περιπλέκει την υπόθεση.
Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε την εμφάνιση για πρώτη φορά με σημαντικά αυξημένα ποσοστά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,(ψήφισαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή θέλησαν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ?) μίας συμμαχίας που κινείται στο χώρο της Ριζοσπαστικής Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.
Σημαντική καταγραφή παρουσίασαν, όπου είχαν αυτόνομη κάθοδο, οι πρωτοεμφανιζόμενες μετά την αποχώρησή τους από το ΣΥΝ δυνάμεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, που μαζί με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, οι οποίοι καταγράφηκαν και πάλι ως υπαρκτό πολιτικό ρεύμα κινούνται σταθερά στη διαμόρφωση ενός τόξου «συστημικής Αριστεράς».
 Παρά τις υπαρκτές νέες δυσκολίες η ανάγκη συμπόρευσης και συμπαράταξης όλης της Αριστεράς αποτελεί κατεπείγουσα ανάγκη τόσο για τα λαϊκά συμφέροντα όσο και για την ίδια την Αριστερά, το μέλλον και την προοπτική της. Ο ΣΥΝ μπροστά σε αυτές τις δυσκολίες δεν πρέπει να εγκαταλείψει αλλά αντιθέτως να επιμείνει και να εργαστεί με μεγαλύτερη προσήλωση και συνέπεια για την κοινή δράση, συμπόρευση και την προοπτική της συμπαράταξης όλης της Αριστεράς.
Είναι ελπιδοφόρο ότι ολοένα και περισσότερες συλλογικότητες και αγωνιστές της Αριστεράς το συνειδητοποιούν, όπως δείχνει ο διάλογος που εξελίσσεται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Αριστερό βήμα διαλόγου και κοινής δράσης» και η τεράστια ανταπόκριση που αυτός συναντά. Τέτοιες θετικές προσπάθειες πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθούν από το κόμμα μας.
(Ούτε λόγος για «σημαντική καταγραφή» του ΜΕΤΩΠΟΥ που είναι το ίδιο «νέο» όπως η ΔΗΜ.ΑΡ)

  1. ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; (ασάφειες τίποτα συγκεκριμένο για το πώς θα επιτευχθεί η αριστερή ενωτική φυσιογνωμία του ΣΥΝ)
Τα προβλήματα του ΣΥΝ έχουν κατ’ αρχή ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες και γι’ αυτό δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με οργανωτικές – καταστατικές ρυθμίσεις. (αυτό είναι η μισή αλήθεια διότι μέσα από τέτοιες ρυθμίσεις περνάς και πολιτικό στίγμα)
Αυτό που κυρίως απαιτείται είναι ο ΣΥΝ να ανακαλύψει εκ νέου την έννοια της συλλογικότητας,(πως θα λειτουργήσουν οι συλλογικότητες χωρίς οργανωτική δομή?) τις αρχές, τις αξίες και την ηθική της Αριστεράς. Να αναπροσανατολίσει τη δράση του στους κοινωνικούς αγώνες, να ενισχύσει την αριστερή, ριζοσπαστική, ιδεολογική, κινηματική και λαϊκή - ταξική ταυτότητά του.
Πρώτο μέλημα του ΣΥΝ είναι να ξανακερδίσει τη χαμένη αριστερή ενωτική φυσιογνωμία του, (με ποιους? Εφόσον η τωρινή πλειοψηφία είναι δεξιά? να το πούνε καθαρά!)με προτεραιότητες την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς.

Α) Για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος(μέσα πο την ΓΕΣΕΕ?)
Η απουσία όλη την προηγούμενη περίοδο, (από το 1991!! Κάτι φταίει στο οποίο έχετε συμμετοχή!!)ενός ρωμαλέου εργατικού κινήματος,(με την αυτόνομη παρέμβαση?) που θα οργανώνει και θα ομογενοποιεί τις αντιστάσεις της εργατικής τάξης απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου, δεν επέτρεψε στην αριστερά να εισπράξει την εκτεταμένη διαμαρτυρία των εργαζομένων.
Η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες κοινωνικού νεκροταφείου. (απαράδεκτος χαρακτηρισμός για την κοινωνία!!!)Το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν δοκιμάστηκε μόνο η αντοχή και η δυναμική του σημερινού συνδικαλιστικού κινήματος, δεν κρίθηκαν μόνο οι διαθέσεις και η στάση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών αλλά και η δυνατότητα της συνδικαλιστικής αριστεράς να βρεθεί μέσα στην εργατική τάξη και να οργανώσει σχεδιασμένα και αποτελεσματικά τον αγώνα της.
Η συνδικαλιστική αριστερά(δηλαδή ποια??) πρέπει άμεσα να συντονίσει τη δράση και την παρέμβασή της. Η διαμόρφωση ενός ελαχίστου πλαισίου διεκδικήσεων, η ενίσχυση των μαζικών διαδικασιών βάσης, η αναζωογόνηση των κυττάρων του εργατικού κινήματος των πρωτοβάθμιων σωματείων, η διεύρυνση, η ενίσχυση και η δημοκρατική λειτουργία του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων, είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, για τη συγκρότηση ενός νέου ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρουν ενωτικές πρωτοβουλίες, καλώντας όλες τις δυνάμεις της συνδικαλιστικής Αριστεράς, (να βγούμε από την ΓΣΕΕ ή όχι ρε παιδιά?)σ’ ένα ανοιχτό διάλογο με στόχο μέσα από ενωτικές δράσεις να διαμορφώσουν τους όρους για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.
Κοινωνικά μέτωπα άμεσης προτεραιότητας για μας εκτός από τους στόχους της «απελευθέρωσης» της χώρας μας από το μνημόνιο και την Τρόικα και τη μη αναγνώριση και επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους είναι μεταξύ άλλων: Η υπεράσπιση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτερου εγγυημένου μισθού, η διεκδίκηση μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αποτροπή των απολύσεων και τη στήριξη των ανέργων, η απόκρουση της διάλυσης, του ξεπουλήματος και της λεηλασίας του δημοσίου πλούτου, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η προστασία των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης, η αποτροπή της διάλυσης και εξαέρωσης των εργασιακών σχέσεων, η προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (βάζουμε και μια «πρέζα» μικρομεσαίους & επαγγελματίες))επαγγελματιών και αγροτών από την οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η απόκρουση των περικοπών στην υγεία, παιδεία κοινωνική φροντίδα, οι νέοι, κυρίως, έμμεσοι φόροι και ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός του 2011.

Β) Για την επαναθεμελίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική συμμαχία(όταν ήταν στα πάνω του θέλανε να μην λειτουργήσει γιατί δεν τον κατευθύνανε και τώρα που πέθανε θέλουν να τον αναστήσουν αλλά με τους δικούς τους όρους)
Ο ΣΥΝ πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, συντροφικής αλληλεγγύης και η συνοχή(!) του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαιτείται χρόνος, προσεκτικές κινήσεις, επίμονη και ενωτική διάθεση εκ μέρους μας προς όλες τις συνιστώσες που συναπαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αποκλεισμούς, όρους και προϋποθέσεις, για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ξανά αποτελεσματική(τι «να γίνει ξανά» όταν ήτανε κάνανε ότι μπορούσαν για τον ξεκάνουνε) και φερέγγυα αριστερή πολιτική συμμαχία που να εμπνέει σταθερότητα, εμπιστοσύνη και διαθεσιμότητα για κοινές δράσεις.
Σε πρώτη φάση ο προσανατολισμός όλων των δυνάμεων που συναπαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, στα προβλήματα του κόσμου της εργασίας, θα βοηθούσε σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά ως «πολιτική συμμαχία» διαφόρων οργανώσεων, κινήσεων, συλλογικοτήτων, συσπειρώσεων και ανένταχτων αγωνιστών της ευρύτερης αριστεράς, που να συμφωνούν στην από κοινού προώθηση των στόχων μίας νέας «πολιτικής συμφωνίας», διατηρώντας παράλληλα την πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική τους αυτονομία.
  Η επανίδρυση και ανασύνθεση της αριστεράς (με ποιους?)είναι μια αναγκαία και αναπόφευκτη διαδικασία, για την οποία όμως σήμερα δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Δεν πρέπει να εννοείται ούτε ως μια διαδικασία στοιχίσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλήττει την ενότητά του και προκαλεί αποδιοργανωτική εσωστρέφεια, ούτε ως πρόσχημα για αποκλεισμό δυνάμεων και νέο κατακερματισμό.
Η πολιτική συμμαχία θα πρέπει να κινείται με βάση αυτά που ενώνουν τις διαφορετικές «συνιστώσες» και για αυτό τον λόγο οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με συναίνεση σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του. Ο όποιος συναγωνισμός ιδεών και πολιτικών, δεν πρέπει να εμποδίζει την κοινή δράση, να παραλύει την κοινή λειτουργία, να προκαλεί μια χαοτική εικόνα σύγχυσης στο κόσμο της Αριστεράς.
Πρώτα όμως απ όλα για να έχει φερεγγυότητα η νέα εκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για την αποκατάσταση κλίματος αλληλεγγύης, συντροφικότητας και αλληλοσεβασμού μεταξύ ΟΛΩΝ των δυνάμεων που συναπαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή?).

  1. ΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΓΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΕΛΠΙΔΑ
Τη σταθερή προσήλωση του ΣΥΝ στην κοινή δράση και συμπόρευση ολόκληρης της Αριστεράς(δηλαδή?) την επιβάλλει η ίδια η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και κυρίως η πρωτοφανής ιστορικά επίθεση στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία από την κυβέρνηση, την τρόικα και το κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει μαζί με την τρόικα νέο πακέτο ακόμα πιο βάρβαρων αντιλαϊκώνμέτρων. Το στίγμα δίνει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο και ο νέος προϋπολογισμός του 2011. Οι συγκρούσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι σκληρές και μετωπικές και κανένας χώρος δεν μπορεί να τις δώσει μόνος του και μάλιστα με νικηφόρα προοπτική.
Σε μια ιστορική στιγμή που οι κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές ελίτ αδυνατούν να διαχειριστούν την κρίση, εάν η αριστερά υπερβεί περιχαρακώσεις και μικροκομματικές λογικές και αμφισβητήσει με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αριστερής απάντησης στη κρίση το μονόδρομο της ΕΕ – ΔΝΤ – κυβέρνησης, το μνημόνιο και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές μπορούν να ανατραπούν.
Η συγκρότηση ενός μαχόμενου αριστερού μετώπου θα απελευθέρωνε και θα ριζοσπαστικοποιούσε με κινηματικούς όρους κοινωνικές δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ και θα συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός μαζικού λαïκού πολιτικού κινήματος που θα άλλαζε τους συσχετισμούς.
Αυτή την ώρα η συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων, στη βάση ενός σύγχρονου ριζοσπαστικού και φερέγγυου εναλλακτικού προοδευτικού προγράμματος (ποιο δηλαδή? Έστω σημεία!! Αλλά όχι περιμένουμε να συμφωνήσουμε πρώτα με κάποιους άλλους αλλά ποιους?)όσο και αν μοιάζει αδύνατη, γίνεται αναγκαία όσο ποτέ για να αποκτήσει ελπίδα και προοπτική η λαϊκή οργή και η διάχυτη απογοήτευση.
Για να διεκδικήσει η Αριστερά πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και να δώσει λύσεις και στο επίπεδο της διακυβέρνησης σε προοδευτική και σοσιαλιστική κατεύθυνση!
   Η περίοδος που διανύουμε ανοίγει στην Αριστερά ευκαιρίες και μεγάλες δυνατότητες, που, αν δεν αξιοποιηθούν, θα αφήσουν χώρο σε πολύ σκοτεινούς χρόνους και στην περιθωριοποίησή της.
  Οι σημερινές ηγεσίες της Αριστεράς θα έχουν βαρύτατες ιστορικές ευθύνες απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό εάν δεν κάνουν αυτά που πρέπει και επιτρέψουν με την αμηχανία, τις αγκυλώσεις και τους μικροηγεμονισμούς τους να χαθούν κατακτήσεις ενός αιώνα και η Ελλάδα να μετατραπεί σε Βαλκανική «μπανανία».
29/11/2010

45 σχόλια :

  1. Το ότι υπάρχει και ένα κομμάτι του ΣΥΝ που προκρίνει την κοινή δράση στο μαζικό κίνημα και την ενίσχυση των Πρωτοβάθμιων είναι θετικό αν γίνει πράξη και δεν μείνει μόνο στα λόγια όχι για τα "Πρωτοβάθμια" αλλά και για τις προοπτικές του ταξικού κινήματος.

    . Το ότι δεν λέει κουβέντα για τη ΓΣΕΕ, (βλ. τις απαράδεκτες πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΝ στο Προεδρείο που στηρίζει ουσιαστικά την ηγεσία Παναγόπουλου) είναι πολύ αρνητικό.
    Ανατρεπτική κοινή δράση και με όλη την μαχητική, ριζοσπαστική και κομμουνιστική Αριστερά στο μαζικό εργατικό κίνημα σε κατεύθυνση ταξικής ανασυγκρότησης του με στόχο την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου (και όχι με μόνο ενοποιητικό στοιχείο φυσικά το μνημόνιο) από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων είναι μια από τις βασικές προτάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως και ο διάλογος. Από εκεί και πέρα επιλεκτικές συνεργασίες με τάσεις του... ΣΥΝ, προξενιά και γάμοι αποτελούν απλά ευφάνταστα αποκυήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΚΟΕ & ΚΕΔΑ τι ρόλο παίζουν σε όλα αυτά; Προεκλογικά στήριξαν υποψήφιους του ΑΡ.Ρεύματος, όπως τον Πετράκο στην Πελοπόννησο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αριστερό Ρεύμα, Μετωπο, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενιαίο πολιτικό κόμμα (με σαφή κομμουνιστική ηγεμονία). Ιδού η Ρόδος ιδού και το Πήδημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σ/φος απο ΑΡΑΝ.

    Θα απαντήσω λακωνικά και με Μαγιακοβσκι .
    «…παρακαλώ να λείψουν τα κουτσομπολιά. Τα απεχθανόταν φοβερά ο μακαρίτης» - Δεν υπάρχει μακαρίτης απλά για να μην χαλάσω την πρόταση-.

    Η ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΠΕΚΟΥΛΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Εvritero

    Οι πολιτικές θέσεις της ομάδας του Π. Λαφαζάνη συγκροτούν στην πραγματικότητα ένα "πιο καλό" ΚΚΕ. Αυτό πρεσβεύουν - αν βγάλουμε τις βερμπαλιστικές φιοριτούρες στην άκρη - και αρκετές δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κυρίως αυτές που έχουν αποδεσμευτεί από το ΚΚΕ.

    Όσο για τα "Πρωτοβάθμια", μην τρελαθούμε τώρα και την θεωρούμε πρωτοβουλία του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού. Στην πραγματικότητα έχει πολλά κοινά στοιχεία με την λογική που έχει συγκροτηθεί το ΠΑΜΕ. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο ακόμα και γιαυτό το στηρίζουμε. Όχι όμως ότι αποτελεί και το "όραμά" μας...

    Η Ομάδα του Π. Λαφαζάνη δεν συμφώνησε στον ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως για την συμμετοχή στα προεδρεία της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ) να συνυπάρξει σε κοινές συνδικαλιστικές παρατάξεις με τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και σε πολλά συνδικάτα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβαζε 2 ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Τώρα γιατί άραγε την έπιασε τόση πρεμούρα να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα;

    Το γεγονός των δυνάμεων που συμμετέχουν στο ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ δεν είναι ήδη ένα "προξενιό"; Για τον γάμο, θα δείξει το μέλλον τι αν είναι "ευφάνταστο αποκύημα". Αν δω όμως Αριστερό Ρεύμα χέρι - χέρι με το ΣΕΚ να οικοδομούν την αριστερά του 21ου αιώνα, δεν ξέρω τι θα κάνω, να ξεραθώ από τα γέλια ή να κάνω την αυτοκριτική του γιατί υποτίμησα τις δυνατότητες υπέρβασης που κρύβουν μέσα τους αυτοί οι κομματικοί μηχανισμοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι φοβερές "επιτελικές κινήσεις" θα ήταν απλά ευτράπελες πιρουέτες χρεωκοπημένων γραφειοκρατών αν δεν προκαλούσαν το ενδιαφέρον δυνάμεων που θέλουν να είναι υγειέστερες. Αυτό το τελευταίο είναι δυστυχώς ένα ακόμα δείγμα της φτώχιας που μας δέρνει όλους, ώστε σοβαρές υποτίθεται κινήσεις να περιμένουν φως απο το Αριστερό Ρεύμα.
    Κατάντια.
    Όσο γιά την Αραν που όλο καταγγέλει τη σπέκουλα αλλά αριστεύει στη συνομωσία, την ίντριγκα και τον παραγοντισμό, τι να πεις!
    Επί μήνες αν όχι χρόνια διέερε στο χώρο ότι η κατάσταση στην Πάτρα ήταν άρρωστη. Τίποτα αυτοί, έβριζαν ότι γίνεται σπέκουλα εις βάρος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. ώσπου ήρθαν τα παλούκια και τα καδρόνια μετά από πανελλαδικές κινητοπποιήσεις γιά να επιβεβαιώσουν ότι πράγματι δεν τρέχει τίποτε.
    Γράφει ο αρανίτης πιό πάνω ότι "απεχθάνεται τα κουτσομπολιά..". Δε μας χέζεις ρε φίλε.
    Όποιος έχει παρακολουθήσει μέσα από τα ΕΑΑΚ την πορεία τύπων όπως ο κ. Σωτήρης και άλλων, είναι απόλυτα σίγουρος ότι η Αραν κινείται με συνέπεια, διαφάνεια και προ πάντων χωρίς ίντριγκες. Τι έχεις Γιάννη μου, τι είχα πάντα!
    Κόλπα, μισόλογα, συνεννοήσεις στα γραφεία, καπέλα, πουλήματα και βυζαντινισμοί και μετά επαίρονται κι από πάνω ότι είναι συνεπείς, δημοκράτες και θέλουν να αναδείξουν τις μαζικές διαδικασίες. Σα δε ντρεπόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ανώνυμες προσωπικές επιθέσεις και η προσπάθεια σπίλωσης της πορείας και της προσωπικότητας αγωνιστών από διαδικτυακές κατίνες δεν είναι κουτσομπολιά και κατάντια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο κόσμος βοά και ο καθένας μας έχει τα δικά του κρυφά καμάρια. Τα γεγονότα της Πάτρας κουτσομπολιό είναι; Η στάση του Σωτήρη επί ΕΑΑΚ κουτσομπολιό είναι; Η σφραγιδική παρουσία κάποιων σωματείων από τα πρωτοβάθμια κουτσομπολιό είναι; Η συμμετοχή των ρευματικών στα προεδρεία κουτσομπολιό είναι;
    Η πολιτική σε στυλ συνδικαλισμού φοιτητικού αμφιθεάτρου και παρέας εξαρχειώτικης ταβέρνας είναι επαναστατική ενώ οι διαδικτυακές κατίνες κακές. Έγινες απολύτως κατανοητός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η πολιτική και το πρόγραμμα του Ενιαίου Μετώπου σήμερα



    (....)

    Αυτή η πολιτική συναίνεσης, μια μακρόχρονη συμφωνία της Βάρκιζας με τον καπιτα-λισμό, απομαζικοποίησε τα κινήματα κι’ έστειλε φυσικά ένα σωρό αγωνιστές στην ιδιώτευση. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς όχι μόνο για το ΚΚΕ αλλά και για την εκτός ΚΚΕ αριστερά: Κινούμενη ελεύθερα σ’ ολόκληρο το φάσμα από τον ρεφορμισμό ως τον άκρατο σεχταρισμό δεν μπόρεσε να διαφοροποιηθεί από το ΚΚΕ σε οτι αφορά τις πρακτικές προτάσεις. Η αριστερά έπρεπε να είναι επαναστατική χωρίς να είναι σεχτα-ριστική, έπρεπε να είναι διεκδικητική χωρίς να διαλύει την πολιτική στο άμεσο διεκδι-κητικό, χωρίς να διαλύει το Όλο στο Μέρος, και σ’ αυτό απέτυχε είτε από συνειδητή επιλογή (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) είτε από αντικειμενική αδυναμία (η λεγόμενη άκρα ή αντικαπιταλιστική, επαναστατική αριστερά).

    (....)



    ★ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ
    www.theorystudies.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ εκ του όνυχος

    αμ η στάση Παγκράτι - Γαλάτσι ; και το έτσι στην πολη Α που κατέληξε στον Β ρεφορμισμό που τα είχε με τον Μπάμπη που παντρεύτηκε την Κούλα ; Αυτά που τα βάζεις ;; Μ'άρεσεις σ/φε γιατί έχεις επιχειρήματα !!

    Κι αν αυτή είναι η πολιτική σου κριτική τότε ζωή να'χουμε !! Χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν θα απαντήσω στα σοβαρά στο . που τα χώνει στην ΑΡΑΝ, γιατί αυτά που λέει δεν είναι καν σοβαρά. Δεν αντέχω όμως να μη σχολιάσω τα ατράνταχτα επιχειρήματα, όπως "η στάση του Σωτήρη στα ΕΑΑΚ"!!!! Ο Π. Σωτήρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο κάπου το 1994... μόλις 3 χρόνια μετά την ίδρυση των ΕΑΑΚ, πριν καν τη διάσπαση των Συπειρώσεων, πριν καν φτιαχτεί η ΑΡΑΝ, πάρα πολύ πιο πολύ πριν φτιαχτεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τώρα, αν κυκλοφορούν στο χώρο φίδια για το πώς συμπεριφερόταν ο Σωτήρης πριν από 16 χρόνια στα ΕΑΑΚ (που παρεμπιπτόντως οι ΑΣΥΣ ήταν συντριπτική μειοψηφία, αλλά΄ποιος να θυμάται τώρα...) για να χαρακτηριστεί η πολιτική δράση της ΑΡΑΝ, αυτά φαντάζομαι είναι σοβαρά επιχειρήματα, δεν είναι κουτσομπολιά.
    Ευτυχώς η κατάσταση έχει ξεπεράσει παλιές και νέες κατίνες και αυτά που κάνουμε όλοι είνια πολύ πιο δημόσια, ώστε να κρίνονται και ευκολότερα από ευρύτερο κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Α, και για το μόνο σοβαρό που ειπώθηκε, τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, είναι λάθος να ταυτίζεται με πολιτικές ΄πρωτοβουλίες. Είναι μια προσπάθεια απάντησης στον τρόπο που πολιτεύεται η συνδικαλιστική ηγεσία (όχι και τόσο νέα, βλ. τα 115 Σωματεία επί διορισμένης ΓΣΕΕ δεκαετία 60), στην ανάγκη συγκρότησης κινήματος και συντονισμού αγωνιστικών σωματείων (με τις ιδιαιτερότητές τους) για μαχητικούς και ενωτικούς αγώνες. Γι΄αυτό διαφέρει από το ΠΑΜΕ
    Το αν κάποια σωματεία είναι σφραγίδες, το αν γίνεται και ο ίδιος ο Συντονισμός μια σφραγίδα, είναι ζητήματα προς επίλυση, όπως και το να έρθουν σε αυτό τον συντονισμό και σωματεία σε κινητοποίηση στα οποία δεν πρωταγωνιστεί η Αριστερά (π.χ. μακάρρι να ερχόταν το σωματείο του ΜΕΤΡΟ, ή οι εργαζόμενοι από τα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, λέω πρόχειρα). Όποιος το αντιμετωπίζει ως πρωτοβουλία της Αριστεράς και μόνο ή ως "γάμο" ρευμάτων κάνει κακό! Ο στόχος είναι άλλος.
    Το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ σύρθηκε σε αυτή την ιστορία επειδή έφαγε (και τρώει) μεγάλη χλαπάτσα από τον Παναγόπουλο (αυτά παθαίνει όποιος συμμετέχει σε αναλογικά προεδρεία με παναγόπουλους). Το ερώτημα που υποκρύπτεται είναι αν το Αριστερό Ρεύμα έχει καταλάβει, αν έχει εκτιμήσει τι τύπου είναι ο συνδικαλισμός στον οποίο συμμετέχει και πόσο λάθος ήταν η στάση του όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ απαντώ ευθαρσώς: όχι. Πιο εύκολο είναι να περάσεις μια καμήλα από την τρύπα μιας βελόνας, παρά να σηκώσεις τους συνδιακλιστές του Αριστερού Ρεύματος από τις καρέκλες των αναλογικών Προεδρείων και από τον ακολουθητισμό στην ΠΑΣΚΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο ΕΟΣ προσπαθεί να φτιάξει σενάρια, έτσι ώστε να ...ταυτιστεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον ΣΥΝ, να φανεί πως υπάρχει κολλεγιά και να βγάλει αντιπαραθετικά το μετωπο αα.

    Μόνο, που δεν θα του κάνουμε τη χάρη! Κοινή ανατρεπτική δράση με όλη την Αριστερά ΝΑΙ!!! Κια με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και με το μετωπο αα και με ΚΚΕ!!

    Κολλεγιές όμως σαν αυτές που βλέπει ο ΕΟΣ είναι μόνο αέρας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε των 11:37 και 11:50.
    Προσυπογράφω 100% το σχόλιο γιά το συντονισμό των σωματείων και το συνδικαλισμό. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα στο χώρο. Πρέπει νομίζω να προσθέσουμε κάτι πολύ βασικό σχετικά με το σπουδαιότερο ζήτημα που βάζεις δηλαδή τον "τύπο συνδικαλισμού". Η εντύπωση μου είναι ότι πολλές δυνάμεις του χώρου διακατέχονται ακόμα από την αντίληψη του συνδικαλισμού σαν ιμάντα μεταβίβασης της γραμμής στο εργαικό κίνημα. Αυτό δεν είναι καθόλου αιχμή κατά της Αραν αλλά αφορά βασικά μεγαλύτερες οργανώσεις. Απο τη δική μου πείρα τόσο το ΝΑΡ γιά παράδειγμα αλλά και η ΚΟΕ έχουν δώσει κάμποσα δείγματα ότι προσπαθούν να ελέγξουν σωματεία ή συνδικαλιστικές κινήσεις γιά να περάσουν τη γραμμή τους. Αν υπάρχει διάθεση μπορεί αυτά να συζητηθούν συγκεκριμένα γιά συγκεκριμένους χώρους. Δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι σύντροφοι από κει δεν αγωνιστές ούτε ότι σύρονται πίσω απο το Συν π.χ.
    Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το Αρ Ρεύμα έχει εκτιμήσει πολύ καλά τι κάνει στο συνδικαλιστικό χώρο και αυτό αντανακλά τη γενικότερη άποψη του γιά την άσκηση πολιτικής, τις σχέσεις με το αστικό κράτος και το μαζικό κίνημα αντίστοιχα. Το ίδιο και χειρότερο συμβαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου απ όσα ξέρω η γραμμή του ρεύματος δε διαφέρει από τη γραμμή του κκε στο σκέλος της χρησιμοποίησης των αστικών θεσμών απλά σαν τόπους εγκατάστασης των απόψεων και των ανθρώπων μας. Πολλές μάλιστα φορές με τα σχετικά ανταλλάγματα της επαγγελματοποίησης όπως άλλωστε συμβαίνει και στο συνδικαλισμό.

    Σε σχέση τώρα με την αραν, δεν αποτελούν τα γεγονότα της Πάτρας ένα σοβαρό ζήτημα; Το έχουμε πληρώσει και θα το πληρώνουμε όσο δεν ξεκαθαρίζεται αυτή η ιστορία. Αν δεν το θεωρείς σοβαρό, τότε υπάρχει πρόβλημα από την άποψη τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χώρου είτε ανταρσύα είναι είτε όχι. πως να το κάνουμε δηλαδή;
    Σχετικά με Σωτήρη δεν θα έπρεπε να προτρέχεις γιατί δεν μπορείς να αρνηθείς ότι έχει παίξει σοβαρότατο ρόλο στο να κατευθύνει την αραν ιδιαίτερα όταν ουσιαστικά ήταν φοιτητική οργάνωση. Πριν καν γίνει μεταφοιτητική. κανένα απολύτως πρόβλημα αν μία οργάνωση είναι βασικά φοιτητική ή οτιδήποτε. Από τη στιγμή όμως που η συγκεκριμένη παρουσία της χρεώνεται σε μία ολιγάριθμη ηεγτική ομάδα και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε εδώ και τα λοιπά ονόματα που δεν είναι πολλά άλλωστε, τότε είναι ανοιχτή σε κριτική που χρεώνεται κατά κύριο λόγο σε αυτή την ομάδα. Το θέμα είναι ότι γιά πάρα πολλούς συντροφους η πρακτική της αραν σχετικά με τα εαακ ήταν ιντριγκαδόρικη και μικροκομματική. Πως να το κάνουμε τώρα; Και αυτό είναι κατ εξοχήν πολιτικό ζήτημα και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αν η στάση αρκετών άλλων οργανωμένων ομάδων είναι επίσης διαδρομίστικη και αντίστοιχα μικροκομματική αυτό δεν δικαιολογεί κανέναν. Όπως ακριβώς και στην Πάτρα η μαλακία του ενός δεν δικαιολογέι τον άλλο.
    Πρόσφατο παράδειγμα μικροκομματισμών το γνωρίζεις σίγουρα πολύ καλά.

    http://evriteros.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

    Με είχε καλύψει η τοπθέτηση της Δήμητρας.
    Η σχετική συζήτηση είναι χαρακτηριστική όποια άποψη κι αν προκρινεις. Οπότε δεν ωφελεί ότι δε συμφέρει να το χαρακτηρίζουμε ασόβαρο ή κατινίστικο. Και επιτέλους έχουμε χορτάσει κομματικό πατριωτισμό στο χώρο μας.
    Αυτά. Είναι δικαίωμά σου να τα θεωρείς μη σοβαρά. Από τη στιγμή όμως που πάρα πού μεγάλο μέρος συντροφων τα θεωρεί πολύ σοβαρά καλό θα ήταν να τα σκεφτείς ανάλογα. όχι επιδή έχουν υποχρεωτικά δίκιο αλλά όπως έγραψα όταν ο κόσμος βοά δε θα πρέπει να σκεφτεί κανείς σοβαρά γιά τα καμάρια του; Οπότε τα σχόλια κάποιου που πάνε να γελοιοποίησουν το θέμα εμπίπτουν ακριβώς σε ότι είπα περί πολιτικής αμφιθεάτρου και ταβέρνας. Αντίσοιχα τα περί κατινισμού. Όταν αφρούν άλλους είναι καλά, όταν αφορούν εμάς είναι κακά.

    Ένα τελευταίο γιά τον ανώνυμο των 1:06. Είτε συμμερίζεσαι τις απόψεις του ΕΟΣ είτε δεν τις συμμερίζεσαι πρέπει να παραδεχτούμε ότι μέχρι τώρα έχει πέσει εντελώς μέσα με την προανακοίνωση εξελίξεων στους χώρους μας.
    Γιά να δούμε λοιπόν τι αέρας είναι κι αυτά με αραν και ρεύμα. είμαι όλος περιέργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ χθες τα βρήκαν και χωρέσανε όλοι του Συν/Σύριζα με Μέτωπο ΚΟΕ-ΔΕΑ και ΔΗΑΡΙΑ για το καλό της Αριστεράς.Είναι πολλά τα λεφτά Άρη.Ψαξτα σε κάθε λογής αποσπασμένους δημοσίους σε βουλευτές στο κόμμα σε επιτροπές κλπ.
    Κοκό έχει πάντα για τους πρόθυμους και για τις εύκαιρες.
    Αποσπασμένη στο κόμμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγινε θεμα και η ΑΡΑΝ (όχι εκεινη του ΣΥΝ) μια αλλη ΑΡΑΝ! Η ΑΡΑΝ που προέκυψε απο τη διάσπαση μιας μετεξεληγμένης φοιτητικής συλλογικότητας των αριστερών συσπειρώσεων (το άλλο κομμάτι ειναι η ΑΡΑΣ). Ας διαβάσει, οποιος αντέχει, τα κειμενα διάσπασης για να καταλάβει τι σημαντικό ρολο παιζουν οι διάφοροι "παράγοντες" - "στελέχη". Και αυτή η ΑΡΑΝ, που δεν συμμετείχε στο ΜΕΡΑ αλλα μπορουσε και χωρούσε στο ΕΝΑΝΤΙΑ, αυτή η ΑΡΑΝ μιλά με το αρ. ρευμα του ΣΥΝ (δηλαδή έναν ακόμη μηχανισμό) και σχεδιάζει το μέλλον...
    Το οποίο αρ. ρευμα εχει και καποιους δεσμους με το Ναρ. Που ολοι μαζί (η έστω κάποιοι εξ αυτών) συγκρότησαν την πρωτοβουλία για... (συμπληρώστε το κενό). Και επειδή αυτό στο μυαλό τους ειναι σημαντικό αυτομάτως καθίσταται σημαντικό για όλη την κοινωνία, την αριστερά στο συνολό της και πιθανόν για ολόκληρο το συμπαν. Πήρε η ανταρσυα 10 ψήφους και ξαφνικά έγινε ο καταλύτης των εξελίξεων. Πήρε ο ΣΥΝ 20 και κάτι θα συμβει. Πηρε το "Μετωπο" 2 και πάει χάθηκε. Αχ αυτή η κρυφη γοητεία της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. ΕΛΕΟΣ! Άσε που πήξαμε και στους λογής λογής "θεωρητικούς" που έχουν χρόνια να πουν μια κουβέντα στον εργασιακό τους χώρο (να δουμε και πόσα απίδια βαζει ο σάκος της καθημερινότητας και του ταπεινού συνδικαλισμού). ΕΛΕΟΣ! Μηχανισμοί και παραγοντες (άλλοι υπαρκτοι και άλλοι φανταστικοί) οργανώνουν το λαμπρό σχέδιο της επανάστασης. Ε ρε γλέντια... ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΜΕΝΟΥΣ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΥΣ ΜΑΣ.
    Αυτά και με την καλή την έννοια ε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενω στην ανταρσυα τα βρηκαν και χώρεσαν με το μλ (μπρος) χώρο και άλλους... Ημαρτον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα πάθει κατάθλιψη απλά και μονο καταγράφοντας οσα συμβαινουν και οσα λέγονται στην μεγάλη οικογενεια της αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μια και έχει μπει στην συζήτηση η "Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων", μερικές παρατηρήσεις:

    1. Σήμερα οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και οι δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον δικομματισμό, αποτελούν ένα υπαρκτό κομμάτι που έχει την δική του δυναμική μέσα στο εργατικό κίνημα. Όμως είναι μειοψηφικό ρεύμα, δηλαδή: Συμμετέχει και καταγράφει τις δυνάμεις του σε πολλά εργατικά σωματεία, μέσα από διάφορα συνδικαλιστικά σχήματα, όπως δεν ηγεμονεύει σε αυτά. Είναι πλειοψηφικό, σε ελάχιστα σωματεία.

    2. Αν πραγματικά θέλαμε το "συντονισμό" αυτών των δυνάμεων, τότε θα προχωρούσαμε σε "συντονιστικό συνδικαλιστικών σχημάτων και παρατάξεων" και όχι "σωματείων". Είναι προφανές ότι στις δράσεις και κινήσεις αυτού του συντονιστικού, όπως επίσης και στο σχεδιασμό της πολιτικής του μπορεί να συμμετέχει το σύνολο των δυνάμεων που πολιτικά καλύπτει αυτός ο χώρος.

    3. Οι διοικήσεις των σωματείων είναι ένα ζήτημα συσχετισμού. Σήμερα είναι έτσι, αύριο είναι αλλιώς. Επίσης, η συμμετοχή των "σωματείων" στη Πρωτοβουλία, δεν σημαίνει και συμμετοχή των μελών των σωματείων στις δραστηριότητες της πρωτοβουλίας. Λέω τώρα ως παράδειγμα, ας θεωρήσουμε ένα σωματείο που συμμετέχει στην πρωτοβουλία και στο οποίο το ΠΑΜΕ έχει το 49% και δεν έχει την πλειοψηφία στην διοίκηση του σωματείου, τότε το μισό σωματείο συμμετέχει στις δραστηριότητες του ΠΑΜΕ και το άλλο στις δραστηριότητες της "Πρωτοβουλίας"...

    4. Το συντονιστικό συνδικαλιστικών σχημάτων και παρατάξεων είναι προφανές ότι μπορεί να δραστηριοποιείται με ενιαίο τρόπο σε πολλαπλάσιο αριθμό σωματείων, από αυτόν που δραστηριοποιείται η "Πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων".

    Όμως, όλα αυτά, που κατά την γνώμη μου είναι προφανή, δεν μπορούν να γίνουν για ένα και απλό λόγο, γιατί η ενότητα του εργατικού κίνηματος είναι πολιτικά υποταγμένη στα παιχνίδια των μικροηγεμονισμών και των μεγαλοπολιτικών πολλών πολιτικών ομάδων της Αριστεράς. Αν δεν ήταν, τότε θα μπορούμε να συνυπάρχουμε στα πρωτοβάθμια σωματεία και συλλόγους μέσα σε κοινά συνδικαλιστικά σχήματα και παρατάξεις.

    Είναι υποκριτικό να υπερασπίζεσαι εγχειρήματα όπως η "Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων" ως ενωτικές πρακτικές της ριζοσπαστικής αριστεράς στο εργατικό κίνημα και στα πρωτοβάθμια σωματεία να είσαι πολυδιασπασμένος και να κατεβαίνεις με χίλια πρόσωπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν μπαίνω στην γαλότσα!4 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:09 π.μ.

    Η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων είναι το μικρό ΠΑΜΕ που ελέγχεται πολιτικά και οργανωτικά από τον μικρό ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα δείχνει για μια άλλη μία φορά τον "γιαπωνέζικο" χαρακτήρα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που την οδηγεί στην καλή αντιγραφή προϊόντων που έχουν παραχθεί απ' όλους. Δείχνει ότι οι διαφορές στους χώρους της αριστεράς είναι πολύ μικρότερες από τις κοινές αντιλήψεις και πρακτικές που την ενοποιούν πραγματικά. Όλοι έχουν βγει από την ίδια μήτρα και το DNA τους δεν έχει πάθει καμία μετάλλαξη.

    Επίσης υπάρχει μια φετιχοποίηση του "σωματείου" και της "βάσης", που θεωρούνται ότι έτσι κι αλλιώς ότι κινούνται σε προοδευτικές και ριζοσπαστικές κατευθύνσεις. Το ιδεολογικό υπόβαθρο αυτής της πρωτοβουλίας, μπάζει από παντού. Δεν εννοώ μόνο τις απλοϊκές τροτσκιστικές αντιλήψεις "για πουλημένες ηγεσίες" και "υγιείς βάσεις".

    Μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από μάσκες και αλλάζουμε στολή από την μια στιγμή στην άλλη. Ο κόσμος που συσπειρώνεται στην "πρωτοβουλία" είναι περπατημένος πολιτικά και είναι γελοίο να υποκρίνεται τον "εργαζόμενο" που προβάλει αντίθεσή του προς την πουλημένη ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, μπας και πείσει και κανένα άλλον εργαζόμενο και τον ακολουθήσει σε αυτό που κάνει.

    Βέβαια δεν λέω, υπάρχει και ένα δίκιο σε αυτές τις πρακτικές. Άλλο να τα λες αυτά σαν τάδε οργάνωση, που σε έχει γραμμένη η κοινωνία στα παλιά της τα παπούτσια και άλλο πίσω από την μάσκα κάποιας συνδικαλιστικής ηγεσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συν-Συριζα- ΔΗΑΡΙ-Μέτωπο Α/Α μαζί στην ΑΔΕΔΥ.
    Ρε παλλικάρια κατά τάλλα γιατί τσακωνόσαστε;
    Μας δουλεύετε όλοι σας ψηλό γαζί μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ενότητα και σαφείς στόχους έχει η ολιγαρχία.
    Διάλυση και απίστευτη ασάφεια στόχων και δράσης ποιός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπα;;;; Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ είναι το ...μικρό ΠΑΜΕ;;

    Είστε σοβαροί μωρε;;; Στο ΠΑΜΕ για να μπεις δηλώνεις υποταγή στο ΚΚΕ... Αυτό είνια το βασικό χαρακτηριστικό που το καθορίζει! Απαίτησε ποτέ καποια δύναμη που ΣΤΗΡΙΖΕΙ τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ (πχ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κάποια δήλωση υποταγής σε αυτήν ως κριτήριο στήριξης και συμμετοχής κάπου συνδικαλιστή ή σωματείου στον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ;;; Μάλλον όσα δεν φτάνει η αλεπου τα κάνει κρεμαστάρια....

    2. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΣΑΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΕΥΘΥΣ ΕΞ' ΑΡΧΗΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ!! Είμαστε σαφείς σε αυτό! Θελουμε ταξικό συνδικαλιστικό κέντρο αγώνα ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ και σε αυτό να ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΆΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ και όχι το αντίθετο!!!!

    3. Όσον αφορά το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ και σε αυτό είμαστε ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΙ! Θέλουμε την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ -και όχι οργανωτική- του συνδικαλιστικού κινήματος. Με ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ και κομπρεμί με αυτές ΔΕΝ ΠΑΜΕ πουθενά πλέον!!!! Εάν το περιεχόμενο θυμίζει σε κάπους ΠΑΜΕ, τότε έχουν ΑΔΙΚΟ! Εάν δεν θέλουν αυτό το περιεχόμενο με προεξάρχον στόχο την πολιτική διάσπαση του συνδικαλιστικου κινήματος από ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ καιτην αναδειξη ενός ταξικού συνδικαλιστικου κέντρου ως αντίπαλο δέος στην κυβέρνηση τότε απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ! Τόσο απλά...

    4. Τα όποια καπελώματα στοιν ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ πήγε να τα κάνει το "ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ", το οποίο έβγαζε ανακοινώσεις καπελώματος αλλά απέτυχε παταγωδώς. Το ίδιο πήγε να κάνει καιο Τσίπρας με παταγώδη αποτυχία... Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΝΕΝΟΣ.

    Λοιπόν, ιδού η Ρόδος ιδου και το πήδημα! Τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΟΛΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. O Συντονισμός δεν είναι μικρό ΠΑΜΕ και ούτε ελέγχεται από τον μικρό ΣΥΡΙΖΑ. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να έχει ανεξαρτησία από τα κόμματα.

    Το θέμα που έθεσε ωστόσο ο ΕΟΣ είναι υπαρκτό. Δηλαδή αν μείνει μόνο συντονισμών σωματείων και ομοσπονδιών είναι πολύ δύσκολος να γίνει μαζικός. Η ριζοσπαστική Αριστερά εξωκοινοβουλευτική και μη ελέγχει συγκεκριμένα ελάχιστα και μικρά σωματεία. ¨Ετσι όπως είναι στημένα τα συνδικαλιστικά παραμάγαζα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που για να μην κοροϊδευόμαστε η ΓΣΕΕ έχει σαν κύρια δύναμη της τις πρώην ΔΕΚΟ δηλαδή το μισο-ιδιωτικοποιημένο δημόσιο στο οποίο οι προσλήψεις σε μεγάλο βαθμό έγιναν με κομματικά κριτήρια. Δεν υπάχει περίπτωση αν από τα 100 άτομα σε μια ΔΕΚΟ τα 50 τα έχει διορίσει το ΠΑΣΟΚ τα 30 η Ν.Δ και τα υπόλοιπα 20 μπήκαν μέσω διαδικασιών/αξιοκρατικά να πάρει ποτέ η Αριστερά την πλειοψηφία!! Το ΠΑΜΕ ελέγχει πολλά ιδιωτικά σωματεία αλλά σε αυτό συμμετέχουν και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΠΑΜΕ και όπου δεν έχουν την πλειοψηφία. Φυσικά αυτό σε μια περίπτωση απεργίας είναι προβληματικό γιατί αν προκηρύξει μόνο το ΠΑΜΕ απεργία και το σωματείο δεν πάρει απόφαση συμμετοχής σε αυτή (όπως γίνεται συνήθως αν δεν ελέγχεται πλήρως από το ΠΑΜΕ) τότε οι απεργίες του ΠΑΜΕ είναι πολύ λιγότερο μαζικές από αυτές που καλεί η ΓΣΕΕ όπως είναι φυσικό και ας έχει στις απεργίες της ΓΣΕΕ το ΠΑΜΕ περισσότερο κόσμο. Η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων είναι θετικό βήμα αλλά πως να τη στηρίξεις αν το σωματείο σου ΠΑΣΟΚοκρατείται; Δεν πρέπει να γίνει και μια ένωση και με δυνάμεις που δεν έχουν την πλειοψηφία στο σωματείο τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ο σύντροφος των 7:27 είναι σαφής. Η πολιτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιά το συνδικαλιστκό έίναι καθαρά τριτοδιεθνιστική-παλαιοκουκουέδικη. Σίγουρα προτιμότερη από την πουλημένη του Συν και καλυτερη του ΠΑΜΕ πλην όμως αδιέξοδη. Δεν μας διδαξε τίποτε φαίνεται η ιστορκή πείρα σύντροφοι. Απίστευτο να λέγεται τόσο χοντρά ότι δεν θέλουν παρατάξεις αλλά μόνο σωματεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Αριστερό (4 Δεκεμβρίου 2010 7:27 μ.μ)

    1. Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι: Μιλάς με ένα τουπέ και μια σιγουριά για τις θέσεις και τις απόψεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ούτε ο εκπρόσωπος τύπου να ήσουν!

    2. Το σημείο (2) είναι αντιγραφή από τις διακηρύξεις του ΠΑΜΕ. Είναι η λογική που ταυτίζει την "συνδικαλιστική παράταξη" με την "κομματική οργάνωση". Για το ΚΚΕ αυτό είναι σαφές. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει το ίδιο στα συνδικάτα, αλλά δεν το λέει: Σε κάθε συνδικαλιστικό σχήμα που φτιάχνει θέτει ως πλαίσιο το πολιτικό πλαίσιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Απλώς δεν ονομάζει "ΑΝΤΑΡΣΥΑ" αυτά τα σχήματα. Όταν όμως μετράει τις δυνάμεις της, το υπολογίζει στις κομματικές της οργανώσεις, όπως κάνει και το ΚΚΕ για το ΠΑΜΕ. Το ίδιο έγινε πρόσφατα με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Είναι αποκαλυπτικό το ποιά ψηφοδέλτια τα χρέωνε ως "ΑΝΤΑΡΣΥΑ" και ποιά όχι. Είναι ενδεικτική η στάση της σε ψηφοδέλτια που είχαν επικεφαλής γνωστά στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά ήταν πιο πλατιά, πως τα αντιμετώπισε...

    3. Η γραμμή της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ" στην πραγματικότητα στηρίζεται σε δύο λαθεμένες αντιλήψεις που είχαν δοκιμαστεί στην προηγούμενη περίοδο στην πράξη και είχαν αποτύχει:

    α) Στην προσπάθεια οικοδόμησης "αριστερών ριζοσπαστικών σωματείων" που από την αρχή να έχουν εξοβελιστεί οι δυνάμεις του αστισμού και οι εκπρόσωποί τους απ' αυτά. Είναι η λογική που λέει μαζεύουμε στα σωματεία μόνον τον δικό μας κόσμο και αφού εξασφαλίσουμε την πολιτική και την οργανωτική ηγεμονία σε αυτά, τότε το παίζουμε "ανεξάρτητος, ταξικός συνδικαλισμός"

    β) Στην προσπάθεια να διασπάσουμε όχι μόνον πολιτικά αλλά και οργανωτικά το συνδικαλιστικό κίνημα.

    Πάνω σε αυτές τις πολιτικές κατευθύνσεις στήθηκαν ελάχιστα σωματεία, που ήταν ήδη από την στιγμή της δημιουργίας τους δεδομένος ο συσχετισμός και ο πολιτικός προσανατολισμός τους. Στην πραγματικότητα δεν κατέγραψαν καμία αλλαγή συσχετισμού, δηλαδή δεν άλλαξε ο συσχετισμός σε ένα σωματείο που είχαν το πάνω χέρι οι δυνάμεις του αστισμού και το οποίο μετά το πήρε η ριζοσπαστική αριστερά με την παρουσία και την δράση της στους εργαζόμενους.

    Σήμερα στις διακηρύξεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν υπάρχει η επιδίωξη της "οργανωτικής διάσπασης" του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαν πολιτική αντίληψη και μάλιστα δεν υποβόσκει ως προοπτική για την "πρωτοβουλία των πρωτοβαθμίων σωματείων".

    Το βασικό πρόβλημα του συντονισμού και της ενιαίας δράσης των ριζοσπαστικών δυνάμεων της αριστεράς στο εργατικό χώρο, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να απαντηθεί με την πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων. Είναι άραγε τυχαίο που ο ΣΥΝασπισμός στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία, ενώ στην μέχρι τώρα πρακτική του στο εργατικό κίνημα δεν έχει δείξει καμία διάθεση συνεργασίας με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς; Δεν νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πως μπορεί να απαντηθεί Κακό Συναπάντημα; Οπωσδήποτε και ο Συντονισμός έχει υπαρκτές αδυναμίες αλλά τουλάχιστον είναι μια προσπάθεια. Προτείνεις κάποια άλλη μορφή συντονισμού των ριζοσπαστικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα ή αυτό πρέπει να γίνει αποκλειστικά στα πλαίσια της ΓΣΕΕ και των ασφυκτικών συσχετισμών της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Ανώνυμο 11:55π.μ.

    Μια καλύτερη απάντηση είναι η δημιουργία συντονιστικού των συνδικαλιστικών σχημάτων και παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στα πρωτοβάθμια σωματεία Με αυτό τον τρόπο μπορούν να συντονιστούν και οι "μειοψηφικές" παρουσίες της ριζοσπαστικης αριστεράς στα υπάρχοντα σωματεία. Εκεί βρίσκεται αθροιστικά ο κύριος όγκος των δυνάμεων και όχι στα ελάχιστα σωματεία που έχει την ηγεμονία η ριζοσπαστική αριστερά. Επίσης, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να υπάρχουν κοινά συνδικαλιστικά σχήματα και παρατάξεις, σε όλους τους μαζικούς χώρους, από τις γειτονιές ως τα πανεπιστήμια. Αν πραγματικά θέλουμε την συγκρότηση ενός 3ου πόλου διακριτού στο χώρο της Αριστεράς, και μιλάμε για ενότητα στην βάση, αυτές οι προτάσεις είναι τα ελάχιστα στοιχεία για να συγκροτηθεί "απ' τα κάτω" αυτός ο πόλος. Τα άλλα είναι απλώς υπεκφυγές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. κακο συναπάντημα: Δεν μιλάω με τουπέ, αλλά με σαφήνεια...

    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΕΝ αντιμετωπίζει ούτε τις αριστερές κινήσεις στους Δήμους, ούτε τα εργατικά σχήματα σαν δικά της! Τα μορφώματα αυτά, είναι πολυσσυλεκτικά, έχουν όμως σαφή πολιτικό προσανατολισμό, δεν είναι "χυλός" (και πολύ καλά κάνουν) και λα΄μβανουν τις αποφάσεις τους ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΚΑ (με βάση τα μέλη τους). Αυτή είνα η ειδοποιός διαφορά και από το ΚΚΕ, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ (αμορφία). Σαφώς όμως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει το δικαίωμα να στηρίζει (ή να μην στηρίζει) εργατικά σχήματα και κινήσεις σε δήμους. Δεν ε΄χει όμως το διακίωμα να καπελώνει (όπως και δεν κάνει)... Αυτό δεν είναι τουπές όπως με κατηγορείς, απλά παραθέτω την αλήθεια...

    Από την άλλη, ναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει την ΠΟΛΙΤΙΚΗ διάσπαση του εργατικού κινήματος. Δεν επιδιώκαι την οργανωτική κα ιαυτά που την κατηγορείς απλά, ΔΕΝ ΔΤΕΚΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ!!!
    ΚΑι στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών υπάρχουν όλες οι παρατάξεις και είναι μαζικό καιόπου στήνουμε σωματεία επιδιώκουμε τη συμμετοχή όσων παρατάξεων το επιθυμούν χωρίς κανένα εμπόδιο! Συνεπώς, ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ τη λογική του "κόκκινου" συνδικάτου; Αποκλειστηκε ποτέ κανείς από τη συμμετοχή του σε κάποιο από τα σωματεία που πλειοψηφούμε;; Γιατί θα τρελαθούμε με την παραπληροφόρηση...

    3. Δεν θέλουμε συνονιστικό παρατάξεων, θέλουμε όμως ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ των παραταξεων (το επιδιώκουμε κιόλας), αλλά υποταγμένη στην ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ! Στα σωματεία που μειοψηφεί η Αριστερά (και είναι όντως τα περισσότερα) χρειάζεται να φτιαχτούν επιτροπές αγώνα που να δρούν ΚΑΙ εντός των σωματείων τους, αλλά και συμμετέχοντας στον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ.

    Τελος, την παναττική σύσκεψη του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ Αττικής (σήμερα Κυριακή έγινε), ΔΕΝ τη κάλεσαν τα λίγα σωματεία στα οποία πλειοψηφούμε, την κάλεσαν 27 σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα Αττικής! Ε, δεν είναι και λίγο έτσι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ρε συ αριστερέ και εγώ πολιτικά με την αντίληψη που λες γενικά είμαι αλλά τι σημαίνει υποταγμένοι στα σωματεία και τις ομοσπονδίες; Εντάξει αν δεν έχουμε την πλειοψηφία δεν μπορούμε να καλέσουμε σε απεργία αλλά 27 από τα εκατοντάδες σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν τα λες και πολλά... Και τα 27 δεν είναι όλα σωματεία. Υπάρχουν και πρωτοβουλίες όπως η διακλαδική στα ΜΜΕ. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι κανείς δεν απαγορεύει σε εργαζόμενους που είναι σε σωματιακές παρατάξεις να συμμετάσχουν αλλά όχι ως μέλοι π.χ της Αντικαπιταλιστικής κίνησης φωτομοντέλων αλλά ως μέλοι (και όχι φυσικά εκπρόσωποι) του σωματείου φωτομοντέλων κτλ

    Και 27 είναι λίγα -και μάλιστα όλα είναι μικρά- κανένα μεγάλο σωματείο δεν συμμετέχει (2-3 είναι μαζικά σχετικά) για μια πανεργατική κίνηση που στηρίζει το Νεο Αριστερό Ρεύμα, το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ, μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΡΑΝ, το ΚΚΕ (μ-λ) και άλλες δυνάμεις όχι μόνο της αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Στη σημερινή εικόνα διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος, 27 σωματεία (μόνο η διακλαδική ΜΜΕ δεν είναι σωματείο, όλα τα άλλα είναι) στην Αττική να καλούν με συγκεκριμένη αντίληψη σε σύσκεψη για την περαιτέρω δράση, εμβαθυνση του περιεχομένου του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ και ενίσχυση του και από άλλα σωματεία, δεν το λές λίγο!

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν πολύ περισσότερα σωματεία, κατι που θα φανεία και από την απόφαση του θα δοθεί στη δημοσιότητα. Τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ στηρίζει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με το ΣΕΚ να έχει μια σχετικά διαφορετική αντίληψη). Αλλά δεν είναι εκεί κυρίως το ζήτημα. Εκτιμώ, πως η ουσία της εδώ αντιπαράθεσης είναι άλλη: Εμείς παλεύουμε για τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ακριβώς για να διαμορφώσουμε ένα πολιτικο/συνδικαλιστικό κέντρο αγώνα ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ/ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, το οποίο ΔΕΝ θα είναι άθροισμα κομματικών παρατάξεων γιατί τότε θα καταγραφεί σαν αλλη μια κομματική κίνηση αλά ΠΑΜΕ/ΚΚΕ!!! ΚΑι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΕΝ θέλει άλλη μια κομματική κίνηση. Αντίθετα θέλουμε αυτό το συνδικαλιστικό κέντρο να ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ.

    Να λοιπόν, γιατί λέμε ναι στην κοινη ανατρεπτική δράση ΚΑΙ των συνδικαλιστικών κινήσεων της Αριστεράς, αλλά υποταγμένη στην αναγκη ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ και όχι των κομματικών δράσεων. Το δε πρόβλημα της δράσης των συναγωνιστών που ΜΕΙΟΨΗΦΟΥΝ στα συνδικάτα τους ΔΕΝ λύνεται ουτε με την προταση της κομματικοκεντρικής δράσης που κατατέθηκε εδώ μέσα. Αν υποθέσουμε πως αυτή η πρόταση εφαρμόζονταν ΠΟΥ θα πήγαιναν οι συναγωνιστές που θα εξακολουθούσαν να μειοψηφούν στα συνδικάτα τους; Στα μπλοκ της κομματικοκεντρικής κίνησης, ή των σωματείων τους;; Η απάντηση είναι σίγουρη: Στα σωματεία τους...

    Και η δράση μας επίσης! ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και όχι κομματικών παρατάξεων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αφήστε δε, που ήδη από τα σωματεία που συμμετεχουν στον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ πανελλαδικά (γύρω στα 50) και στην Αττική, τα σωματεία που πλειοψηφούν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του αριστερού ρεύματος του ΣΥΝ κλπ, κοντεύουν να γίνουν μειοψηφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τα υπαρκτά εργατικά σωματεία στην χώρα είναι πάνω από 5.000 χιλιάδες! Λοιπόν η Πρωτοβουλία περίπου καλύπτει το 0,2%. Επίσης το ποσοστό των εγγεγραμμένων μελών στα σωματεία σε σχέση με αριθμό των των μελών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα. Η επιρροή της ριζοσπαστικής αριστεράς στον εργατικό χώρο είναι σαφώς μικρότερη απ' αυτή που έχει στην κοινωνία. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που δεν πρέπει να το περνάμε στο ντούκου.

    Επίσης, οι πρακτικές που ασκούνται οι πολιτικές μετράνε και όχι οι διακυρήξεις. Και η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ μιλάνε για "αδέσμευτο" συνδικαλισμό, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και η ανταρσυα μιλάει για "ανεξάρτητα και ευρύτερα σχήματα", αλλά όταν θέλει να μετρήσει τις δυνάμεις της, τα καταγράφει ως κομματικές οργανώσεις της. Είναι αποκαλυπτικό το δημοσίευσμα του ΠΡΙΝ για τα περιφερειακά και δημοτικά σχήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μας τα μπερδεύουν οι σύντροφοι της Ανταρσύα.
    Προφανώς κανείς δεν είπε ότι στο Συντονισμό πρέπει να συμμτέχουν κομματικές παρατάξεις.
    Υπάρχουν όμως πολλά σχήματα που συνεευρίσκονται σύντροφοι από διάφορους πολιτικούς χώρους της εξωκοινοβουλευτικής αλλά και ανεξάρτητοι.
    Με αυτά τι γίνεται;
    Ο Ανώνυμος των 11:52 στο σημείο 3. αντιφάσκει στην πράξη με τον εαυτό του ως Ανώνυμο των 7:27 στο σημείο 2.
    Τελικά συντονισμός σωματείων ή συνδικαλιστικών σχημάτων;; Τη μιά λέει το ένα και μετά το άλλο. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι δεν ε΄χει τουπέ αλλά σαφήνεια. Κόψε κάτι μεγάλε.
    Επίσης έγινε σαφές από τις παρεμβάσεις πολλών συντρόφων και βέβαια ξέρουμε από την εμεπιερία ότι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί όταν π.χ. το ΝΑΡ μιλάει γιά μη υποταγμένο συνδικαλισμό. Σύντροφοι τα χάλια του ΠΑΜΕ και του Συν-Συριζα δεν σημαίνουν ότι αυτόματα η δική μας πολιτική είναι καλύτερη.

    Αν δεν γίνει προσπάθεια συντονισμού παρατάξεων και σχημάτων αλλά και προσπάθεια δημιουργίας ενιαίων σχημάτων που σίγουρα δεν πρέπει να είναι πολιτικά χυλός δεν πρόκειται να καραφέρουμε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Παιδιά, μερικά πράγματα για αποκατάσταση της αλήθειας!

    1. Τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την χώρα, είναι περίπου 4.500.

    2. Τα μισά καιπαραπάνω είναι σωματεία-σφραγίδες (περίπου 2.500 σωματεία πανελλλαδικά). Δεν το λάεω εγώ, τα στοιχεία αυτά είναι από τη ΓΣΕΕ.

    3. Συνεπώς μιλάμε πως τα ενεργά πρωτοβάθμια είναι περίπου 2.000 πανελλαδικά.

    4. Κανείς στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μιλάει για συντονισμό παρατάξεων και δεν υπάρχει καμμία σύγχυση σε αυτό. Θέλουμε κοινή δράση συνδικαλιστικων παρατάξεων της Αριστεράς υποταγμένη στην αναδειξη συνδικαλιστικού κεντρου αγώνα σωματείων και ομοσπονδιών. Τελεια και παύλα!!!

    5. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν καπελώνει. Απλά βγαίνει και στηρίζει δημοτικά σχήματα στις εκλογές και τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ. Εϊναι κακό αυτό; Οχι βέβαια! Ολεθριο θα ήταν να αποφασιχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για λογαριαμ΄σο των δημοτικών κινήσεων καιτων εργατικών σχημάτων κάτι που δεν συμβαίνει και ούτε προκειται!

    Αυτά και μην σχολιάζουν κακεντρεχώς οριμ΄σενοι συναγωνιστές. ΟΣΥΡΙΖΑ καρακαπελωνε. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Άνευ μεγάλης σημασίας αλλά επειδή ακι η σημειολογία έχει τη θέση της. Υπάρχουν συναγωνοστές και υπάρχουν και σύντροφοι! Εντάξει, τιμημένο κουκουέ δεν πεθαίνεις ποτέ. Αντικατοπτρίζει μία διάθεση και μία κατάσταση πνευμάτων.
    Επί της ουσίας τώρα. Το βασικό που έχουν αναδείξει τόσοι σύντροφοι και νομίζω ότι μπαίνει από τα πράγματα είναι ότι η Ανταρσύα αρνείται το συντονισμό σχημάτων και παρατάξεων.
    Δηλαδή αφήνει μειψηφικές παρατάξεις και σχήματα έρμαια παραπέμποντας στην κοινή δράση γενικώς και αορίστως. Προκρίνει τη θέσμιση ενός συνδικαλιστικού κέντρου αγώνα, στομ ποποίο πρέπει να είναι υποταγμένη η δράση των επί μέρους σωματείων.
    Ολέυριο από την άποψη
    1. γιατί υποχρεωτικά ΚΕΝΤΡΟ και βασικότερα από όλα
    2. γιατί χωρίς τις παρατάξεις ή τα σχήματα που δεν έχουν την πλειοψηφία σε κάποιο σωματείο.
    Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι το θέμα το καπέλωμα αλλά η αντίληψη περί συνδικάτου ως ιμάντα μεταβίβασης της κομματικής γραμμής στο εργατικό κίνημα.
    Άρα δεν πρόκειται γιά κακεντρέχειες αλλά γιά ριζικά διαφορετική αντίληψη γιά την πάλη των εργαζομένων απέναντι στο κεφάλαιο.
    Η γραμμή της ανταρσύα είναι καθαρά σταλινοτροτσκιστική. Η εργατική αυτονομία παέι περίπατο.
    Δεν είναι όμως το ζητούμενό μας η αυτόνομη, ανεξάρτητη διαμόρφωση του ανατρεπτικού συσχετισμού στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της; και όχι το εργατικό κίνημα να υπηρετεί τις επιλογές της οργάνωσης αλλά η οργάνωση να υπηρετεί τη διαμόρφωση των αυτόνομων επιλογών των εργατών έξω και ενάντια σε κάθε θέσμιση; Είτε κρατική είτε κομματική;
    Η διαφορά είναι σαφής και πιστεύω ότι η Ανταρσύα ακολουθεί μία πολιτική που είναι καταδικασμένη από την ιστορία σε όλες τις περιπτώσεις που πήρε σοβαρά σάρκα και οστά.
    Αυτά σύντροφοι έχουν επίσης φανεί ακι σε αρκετές περιπτώσεις σωματείων και συνδικαλιστικών ενώσεων και στην ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αν θέλουν οι σύντροφι της Ανταρσύα μπορούμε να τα συζητήσουμε.
    αλλά η μέχρι τώρα πρακτικ΄τους και όσα λένε εδώ κια σε παρόμοιες αντιπαραθέσεις δεν αφήνουν και πολλές αμφιβολίες ότι η θέησ τους είναι συζητήσιμη. Ραντεβού στους αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. πολυ γλεντι επεσε. τοσο πολυ ζορι ρε συνασπιστιρια και κρυφοσυνασπιστιρια δεν εχω ξαναδει..αντε και σε ανωτερα. εε το σπιτι των λαων θα σου αλλαξουν την αρχιτεκτονικη αυτοι εδω του συριζα που ...δεν ξερουν πως να εμφανιστουν.!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ναι καλά σύντροφε, τελείωσαν τα επιχιερήματα και το ρίξαμε στο τσάμικο;
    Προφανώς και δεν είσαι αντιπροσωπευτικός του χώρου της Ανταρσύα γιατί κι εκεί υπάρχουν παιδιά που τους καίει και την ψάχνουν. Όσο γιά το Συνασπισμό βλέπουμε τη Αραν και να δούμε στη συνέχεια ποιοί άλλοι θα εμφανιστούν ότι παίζουν.
    Ακούσαμε επίσης εδώ ότι οι ανταρσυάδες στην ΑΔΕΔΥ πήγαν με το Συν-Συριζα και τα Δηάρια. Δεν έχω προσωπική εικόνα αλλά ας το ξεκαθαρίσει κάποιος.
    Οι παρεμβάσεις σε στυλ τσατρουμ και ιντυμήντια δεν νομίζω ότι προσφέρουν σε μία συζήτηση που όσο είναι δυνατό από το ίντερνετ προσπαθούσε να ξεκαθαρίσει δυό πράγματα. αυτά περί συν και κρυφοσυν και συριζα ΑΛΛΟΥ.
    Ο σταλινισμός όπως και ο κρυπτοσταλινισμός είναι εξ άλλου σε όλα τα επίπεδα δεξιές πρακτικές. Σύνερθε σύντροφε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Για να μη θολωνονται σκοπιμα τα υδατα.Τα πράγματα στην ΑΔΕΔΥ είναι ξεκάθαρα.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΙΣ
    ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ.
    Ο συν/συριζα και οι δυναμεις του ΜΕΤΩΠΟΥ Α/Α ΚΟΕ- ΔΕΑ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΕ ΤΗ ''ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ'' ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.Εξελεξαν εννέα συμβούλους και μοιρασαν μεταξυ τους τις καρέκλες και τις αποσπασεις.Οποιος τα αμφισβητεί αυτά ειναι άσχετος και ανίδεος με το θέμα αλλά μπορεί να έχει σκοπιμότητα και κομματική ιδιοτέλεια.
    Το αριστερό ρεύμα του ΣΥΝ που έχει απολυτη πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ και οι συνιστώσες του ΜΕΤΩΠΟΥ Α/Α ΚΟΕ-ΔΕΑ που ΣΥΜΦΏΝΗΣΑΝ και πηραν εδρα στο συμβουλιο να μας που πώς,γιατί και πότε τα βρήκαν και κατάπιαν τη ΣΥΜΦΩΝΙΑ με τη ''ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ'' Τα περι ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ ΝΑ ΤΑ ΚΟΨΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.
    ΟΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ @@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλά " εκ όνυχος" είσαι τελέιως λάθος και οφφ....

    1. Αφήνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ερμαια σχήματα σε εργατικούς χώρους επειδή απορρίπτει την χειραγωγηκίστικη κομματικοκεντρική αποψή σου;; Οχι βεβαια! Τα εργατικά σχηματα που ΜΕΙΟΨΗΦΟΥΝ στα σωματεία τους, μπορούν ΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΟΥς ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ! Μπορούν άνετα να οργανώνουν συναδέλφους τους καινα τους πειθουν για την αναγκη της πάλης μεσα από τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ, μπορούν να παλευουν στις ΓΣ τωνσωματείων τους, το πλαίσιο αιτημάτων που θέτει ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ καιμπορούν τέλους, να ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ στις διαδικασίες του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ (όπως και γίνεται, χωρίς όμως να παραβιάζεται ο χαρακτήρας του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ που είναι ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ακι όχι παρατάξεων...

    2. τΙ "ΣΤΑΛΙΝΟΤΡΟΤΣΙΣΤΙΚΈΣ" παπαριές είναι αυτές πυιο γράφεις;; Η λογική και η πρακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία ΔΕΝ θέλει κομματικά καπελώματα καιγια αυτό δεν αβαντάρει την χρεοκοπημένη λογική του συντονισμου...παρατάξεων
    είναι...σταλινοτροτσκιστική κα ιεναντια στην ...αυτονομία του εργατικού κινήματος;;; Μα η λογική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι καπέλωμα του εργατικού κινηματος καιη πρόταση η δική σου "εξ όνυχα"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. εχει σημασια μια συζητηση με ενα χωρο που στο ονομα της ενοτητας σκεπαζε (υποτιθεται) απιστευτες διαφορες απο το εργατικο κινημα και την ταξικη παλη μεχρι τις θεσεις για εθνικα ζητηματα (κυπρος - εε - ευρωστρατος κτλ.) και σε ενα εξαμηνο πλακωθηκαν , βριστηκαν , σχεδον παλουκωσαν ο ενας τον αλλο και τωρα σα να μη συμβαινει τιποτα ξανακατεβαινουν μαζι στην αδεδυ (με τον δεξιο κουβελη !!!! οπως οι ιδιοι ελεγαν);
    ειναι φανερο οτι η μαχη γινοταν για τις καρεκλες και εκει που εχει μοιρασια (θεσεις αδεδυ) θα τα βρισκουν παντα ..και μαλιστα οταν διακυβευονται λεφτα.....πολλα λεφτα (στις εκλογες θα το δειτε το εργο ξανα).
    συμπερασμα μην χανετε τον χρονο σας μαζι τους κωλοτριβονται τωρα και στο συντονισμο σωματειων (οι μεχρι χτες σοβαροι συνδικαλιστες ..που μας αποκαλουσαν απογειωμενους και περιθωριο) για να εμφανιστουν ξεπλυμενοι.
    οποιος πιστευει στην στροφη του λαφαζανη ειναι σαν να πιστευει στη δευτερα παρουσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ρε συντρόφοι, απλά τα πράγματα!

    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΕΝ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ προκειμένου νσπροχωρησει από κοινού σε κοινή ανατρεπτική δράση!

    Συνεπώς λέμε ΝΑΙ στην κοινη ανατρεπτική δράση ΚΑΙ με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και με το ΜΕΤΩΠΟ ΑΑ, και με το ΚΚΕ!

    Αλλο αυτό και άλλο -μα εντελώς άλλο-, η προοπτική που ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλουμε να δώσουμε στους αγωνες και στο εργατικό κίνημα!

    Λέμε λοιπόν, πως ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και το περιεχόμενο που έχει, είναι ευπρόσδεκτος! Εάν όχι, τότε -χωρίς φωνές- ΔΕΝ μπορούμε να συνεργαστούμε!

    Εάν ο Λαφαζάνης -από την άλλη- κάνει κολωτούμπες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΕΝ έχει να φοβηθεί ΤΙΠΟΤΑ!!! αΥΤΉ ΘΑ ΚΕΡΔΊΣΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Γιά τον ανώνυμο των 1:30.
    Ρε φίλε επικοινωνείς; Ανάγνωση ξέρεις; Πας καλά;
    Κατεβατά γράφω κατά ΚΑΘΕ κομματοκεντρικής λογικής στο συνδικαλιστικό, κομματοκεντρική λογική λέει το άτομο ότι έχω!!!!!!
    Σοβαρά ε, επιτρέπεται μειοψηφούσες παρατάξεις να βάλουν την άποψη του Συντονισμού στο χώρο τους αλλά στο Συντονισμό μόνο παρατηρητές!!!
    Ωραίος είσαι ρε φίλε! Και πολύ υπέρ του ανεξάρτητου συνδικαλισμού. Όλο το σημείο 1 είναι γιά τα μπάζα.
    Κατεβατά γράφω ότι ο Συν είναι πουλημένος και ότι οι συνδικαλιστές του Συριζα το πάνε λάθος, αυτός καταγγέλει ότι έχω τέτοια άποψη!!!

    Γιατί η άποψη του Συντονισμού παρατάξεων είναι χρεωκοπημένη; Επειδή το λέει η ανταρσύα; Κάνε μας τη χάρη ρε φίλε!! Και αν είσαι ανίδεος από την τριτοδιεθνιστική παράδοση στο συνδικαλισμό, άσε κάνα άλλο να το χειριστεί που μπορεί κουφιοκεφαλάκη.
    Προφανώς οι απόψεις της Ανταρσύα είναι σταλινοτροτσκιστικές και οδηγούν στην χειραγώγηση γιατί δεν εγγυώνται την αυτονομία αλλά το ρίχνουν στην καλή θέληση.
    Να μας επιτρέψετε να αμφιβάλουμε γιά την καλή θέληση του ΝΑΡ και του ΣΕΚ και να μην πω γιά Αραν έτσι;
    Φαίνεται τι όρους αυτονομίας θα εξασφαλίσει η Ανταρσύα από τον τρόπο που απαντάνε κάποιοι στη συζήτηση εδώ. Μία συζήτηση που σημειωτέον γίνεται με καλές προθέσεις από άτομα που είναι στο ψάξιμο αλλά αν ο κάθε καλοθελητής αρχίζει τις κραυγές σαν να είναι σε φοιτητικό αμφιθέατρο τη διαλύει. Εντάξει ρε παιδιά καταλάβαμε.
    Το να είναι πάντως κάποιος πιό αγωνιστής από τα πουλητάρια του Συν και τους αλλαξοκώληδες του Συριζα καθόλου δεν εγγυάται ότι έχει σωστή πολιτική. Αν αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν κάποιοι τότε δεν πάμε ούτε βήμα μπροστά.
    Τρέχτε μετά να μαζεύετε σωματεία και ψήφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. 1. Δεν βγάζω κραυγές! Μιλάω με επιχειρήματα και λογική.

    2. ΠΟΥ είδες τον συντονισμό παρατάξεων να υπερτερεί του συντονιμου σωματείων αστέρι ¨εξ όνυχα";; Τα 115 συνεργαζόμενα σωματεία προδικτατορικά ήταν συντονισμός παρατάξεων συναγωνιστή που λές που ξέρεις από τριτοδιεθνιστική παράδοση; Τα ΣΑΔΕΟ μετα πολιτευτικά ΤΙ ήταν;; Και αυτά συντονισμός παρατάξεων;;

    3. Αυτονομια εργατικού κινήματος: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το παλεύει και ΔΕΝ καπελώνει. Επιχειρήματα για το αντίθετο θα φέρεις συναγωνιστή;;

    4. Ποιός σου είπε πως πρεσβεύω μια λογική "πιστποιητικών αγωνιστικότητας";; Συγκεκριμένα παραδείγματα από την δράση του συνδικαλιστικού ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σου φέρνω (ΑΔΕΔΥ, προσπάθεια καπελώματος πρωτοβάθμιων κλπ). Από την άλλη, επικροτώ σαν ενα πρώτο δειλό βήμα, την αποχώρηση της Αυτόνομης Παρέμβασης από το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Επόμενο βήμα η εγκατάλειψη της γραφειοκρατικής λογικής!

    5. Μεχρι τώρα συμμετέχουν στον ΣΥΝΤΟΝΙΜΣΜΟ Αττικής με αποφάσεις 32 σωματεία και ως παρατηρητές άλλα 11 σωματεία. Δεν είναι λίγο! Οι εργατικές κινήσεις που δεν έχουν πλειοψηφία στα σωματεία τους πρέπει να συμμετέχονυ ως τέτιες με τις αποφάσεις τους στον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ και να προσπαθούν να τραβάνε ολοένα καιπερισσότερους εργαζομενους στις διαδικασίες του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ. Εκεί θα κριθούν -κατα τη γνώμη μου- και αυτές και η προσπάθεια για έναν ακηδεμόνευτο ταξικό συνδικαλισμό. Καιη κοινή δράση των αριστερών παρατάξεων αυτά πρέπει να πρσβεύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. 1. εντάξει βλέπουμε.
    2. αυτό ακριβώς σου λέω τόσες μέρες τώρα. ότι γίνονται συντονισμοί ή μαζέματα σωματείων και όχι παρατάξεων. Δυστυχώς. Ξεκόλα και διάβαζε πιό προσεκτικά.
    3. δεν είπα ότι η ανταρσύτα καπελλώνει αλλά ότι η πολιτική γιά Συντονιστικό ΜΟΝΟ των σωματείων είναι λάθος. Διάβασε σχετικά και το ποστ του ΕΟΣ στην ανάρτηση αυτή, στις 4 Δεκ. Με καλύπτει.
    4. στα παραδείγματα είμαστε απολύτως σύμφωνοι. Μην είμαστε όμως αφελείς ότι ο Συν θα εγκαταλείψει ποτέ τη λογική της κομματικότητας, των θεσμών 9και των προνομ΄λιως που αυτά συνεπάγονται). Δεν είναι κανένα βήμα ούτε δειλό ούτε τίποτα. Τερτίπι απλά μπροστά στην ξεφτίλα. Το ξέρεις και συ καλά ότι μέσα σε όλα είναι ο Συν. Αντίσοιχα οι ριζίτες και προς τιμήν της ανταρσύα που δεν έπαιξε στην ΑΔΕΔΥ.
    5. είμαστε έστι όπως ΤΩΡΑ το βάζεις 100% σύμφωνοι. Και όλες οι κινήσεις, σχήματα, παρατάξεις μέσα στο συντονισμό. κια πράγματι να τραβήξουν όσους γίνεται στις διαδικασίες του. Όχι όμως να λέμε και να κάνουμε ότι άλλο τα σωματεία που έχουμε πλειοψηφία και άλλο οι κινήσεις που δεν έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ