ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Μια νέα παραγωγική δραστηριότητα αναπτύσσεται στην χώρα...



Θέρισαν την πρώτη φυτεία κάνναβης

του Γιώργου Καλαντζόπουλου

Υπάρχει μια “πανεθνική” καραμέλα που όλοι οι πολιτικοί χώροι την έχουν στο στόμα τους: Είναι η “παραγωγική ανάπτυξη” της χώρας, η οποία στηρίζεται στον αστικό μύθο ότι αν αυξηθούν οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας, αργά ή γρήγορα, τότε τα οφέλη διαχέονται σε όλο το φάσμα του πληθυσμού και άρα αφορούν όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες.

Όλοι συμφωνούν ότι πρώτα θα πρέπει να έρθει η πολυπόθητη “ανάπτυξη”. Οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως στα μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσω μιας κρατικής διαχείρισης, ώστε αυτή η “διάχυση” να είναι συντεταγμένη και κατευθυνόμενη. Ένα κομμάτι της Αριστεράς που συστρατεύεται σε αυτόν τον στόχο, περιμένει να επιτευχθεί η “ανάπτυξη” αν θα σπάσουμε τα “δεσμά” του ευρώ και της ΕΕ και έρθει η πραγματική Αριστερά στα πράγματα. Μέχρι ν' έρθει, οι λαϊκές τάξεις θα πρέπει και πάλι να σφίξουν το ζωνάρι, όπως το έσφιξαν και τότε που ο Σημίτης τους υποσχέθηκε το ίδιο πράγμα μέσω ακριβώς της αντίθετης πορείας.

Όμως ο λαϊκός παράγοντας αλλιώς σκέπτεται και αλλιώς πράττει... Και τα δικά του «σχέδια» τα βάζει σε άμεση εφαρμογή, γιατί είναι σχέδια που αφορούν πρώτα απ' όλα στις δικές του πρακτικές, αφορούν ζητήματα που ο ίδιος τα κάνει πράξη. Δεν είναι σχέδια μιας μελλοντικής κρατικής διαχείρισης που για να πραγματοποιηθούν προϋποθέτουν την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και όχι μόνο...

Το καλοκαίρι του 2015, ο λαϊκός παράγοντας ήταν ο μόνος που είχε “σχέδιο” και το έβαλε μάλιστα σε εφαρμογή, σε αντίθεση με τα διάφορα επιτελεία της Αριστεράς. Σχέδιο απλό και αποτελεσματικό. Έκανε στάση πληρωμών προς το κράτος, και επειδή δεν είχε ως πρώτη προτεραιότητα  το μέλλον του τραπεζικού συστήματος αλλά το δικό του, σήκωσε τις αποταμιεύσεις του από τις τράπεζες. Όπως φαίνεται συνεχίσει να το εφαρμόζει: Ούτε το κράτος εισπράττει αυτά που προϋπολογίζει, ούτε πρόκειται να αρθούν τα capital controls, όσο συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές. Αντίθετα η Αριστερά αγωνιούσε πως θα σώσει τις τράπεζες (και τον καπιταλισμό μαζί μ' αυτές), γιατί θεωρεί το τραπεζικό σύστημα ως το βασικό εργαλείο για την “ανάπτυξη”. Γιαυτό έκανε σχέδια επί χάρτου για «εθνικοποιήσεις» του τραπεζικού συστήματος και άλλα παρόμοια ωραία, χρήσιμα μόνον ως εκπαιδευτική άσκηση  στην "θεωρία" για το στελεχικό της δυναμικό, το οποίο ονειρεύεται αλλά και διαπαιδαγωγείται στο το πως θα γίνει ικανό όταν αναλάβει κρατικές θέσεις εξουσίας να τα εφαρμόσει.

Ο λαϊκός άνθρωπος και η «εργατική τάξη» που αγωνίζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ για το πως θα επιβιώσει, δεν έχει - ούτε μπορεί να έχει - τέτοιες φιλοδοξίες... Είναι φανερό λοιπόν γιατί αυτή η Αριστερά δεν πρωτοστατεί σε διάφορα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης στο χώρο της παραγωγής (όπως στην ΒΙΟΜΕ) που βάζουν το ζήτημα της “ανάπτυξης” όχι μόνον με διαφορετικό τρόπο, αλλά και με πρακτικές αυτονομημένες από πολιτικές κρατικής διαχείρισης. Πρακτικές οι οποίες εκτός των άλλων συγκροτούν δράσεις που αφορούν στην καθημερινότητα και όχι ένα μελλοντικό “όραμα”. Πρακτικές που έχουν τον χαρακτήρα της πολιτικής παρέμβασης (“εδώ και τώρα”) και όχι τον χαρακτήρα της ενίσχυσης μιας θρησκευτικής πίστης σε μια μελλοντική δευτέρα παρουσία του ...σοσιαλισμού.

Σήμερα θα αναφερθούμε σε μια νέα παραγωγική δραστηριότητα που άρχισε να αναπτύσσεσαι την εποχή των μνημονίων στην χώρα μας και τυγχάνει ευρύτερης λαϊκής αποδοχής:


Πριν ένα χρόνο, ένα δημοσίευμά μας (συμβολή για μια ταχύρυθμη,"πράσινη" ανάπτυξη ...και όχι μόνο) γιαυτό το θέμα είχε τύχει ειρωνικών σχολιασμών από διάφορους χώρους της Αριστεράς. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν προχωρήσει. Ο νέος παραγωγικός κλάδος δημιουργεί νέα επαγγέλματα, αλλά ακόμα δεν έχει λυθεί το ζήτημα της επαγγελματικής κατάρτισης.


ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
- Καλλιεργητής κάνναβης
- Μεταποιητής κάνναβης
- Κανναβοπλάστης
- Trimmer
- Budtender
- Κριτικός κάνναβης
- Δημοσιογράφος κάνναβης
- Σύμβουλος κάνναβης
Μια παρουσίαση αυτών των επαγγελμάτων, άλλα και γενικότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια και τα προϊόντα της κάνναβης στην ιστοσελίδα “gr420.info

Δυστυχώς το κράτος δεν έχει εντάξει το εκπαιδευτικό σύστημα την παροχή εξειδίκευσης σε αυτά τα επαγγέλματα, αλλά η λαϊκή πρωτοβουλία όπως φαίνεται είναι πρόθυμη να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Πριν μερικούς μήνες (10 Νοεμβρίου 2016) πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή γεωπόνων, παραγωγών, εκπροσώπων φορέων, εταιρειών και σπουδαστών, ημερίδα με τίτλο «Κλωστική κάνναβη – Καλλιέργεια – Προοπτικές» στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης:.

Τα τοπικά ΜΜΕ σε σχέση με τα πανελλαδικά έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα και προβάλλου ενημερωτικά ρεπορτάζ, όπως αυτό από τους Γαργαλιάνους:

Πολλές περιοχές διεκδικούν την πρωτιά στην καλλιέργεια της φυτικής κάνναβης. Η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΙO – HEMP HELLAS» είναι ένας Αστικός Συνεταιρισμός Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού περιορισμένης ευθύνης, που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016:

Αλλά στην Κρήτη, δεν μένουν πίσω:
Στα Χανιά από τις πρώτες αιτήσεις για καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης

Αλλά και στο άλλο άκρο της χώρας, οι αγρότες δεν μένουν αμέτοχοι στις νέες παραγωγικές προκλήσεις. Η ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ από το Τυχερό, στην προσπάθεια της για την προώθηση νέων καλλιεργειών, έκανε το πρώτο βήμα.

Όμως η πιο σημαντική πρωτοβουλία είναι το “ΚΑΝΝΑΒΙΟ”:
«Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016 μόλις ρυθμίστηκε νόμιμα η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα. Τα μέλη της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ασχολούνται από το 1998 με την βιομηχανική κάνναβη αφού 2 από αυτούς είχαν ανοίξει από τα πρώτα KANNABISHOP σε Χαλκίδα και Χανιά και ήταν μάλιστα από τους πρώτους που διώχθηκαν και κατασχέθηκαν τα προϊόντα τους.

Επίσης έχουμε μέλη που ασχολούνται πολύ εντατικά από το 2005 σε κινηματικό και πολιτικό επίπεδο για τη νομιμοποίηση της βιομηχανικής κάνναβης, διοργανώνοντας ενημερωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα μέλη της ΚΑΝΑΝΑΒΙΟ πρωτοστάτησαν ιδιαίτερα τα τελευταία 3 χρόνια στον αγώνα να νομιμοποιηθεί με σωστούς όρους η παραγωγή και μεταποίηση βιομηχανικής κάνναβης, παρέχοντας πληροφορίες και τεχνογνωσία σε διοικητικούς υπαλλήλους και πιέζοντας την πολιτική ηγεσία να αναλάβει δράση. Καταφέραμε με αυτόν τον τρόπο να μην χαθεί και η φετινή καλλιεργητική περίοδος».
περισσότερα εδώ:



κλικ στην εικόνα για περισσότερα...

Τα σχέδια για την νέα αυτή παραγωγική δραστηριότητα είναι φιλόδοξα:

και όχι μόνο:

Αλλά και στην οικοδομή, συζητιούνται ιδέες και υλικά που εισάγονται στην χώρα μας, αλλά θα μπορούσαν να παράγονται εδώ:
1. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ
2. Το πρώτο σπίτι κάνναβης είναι γεγονός

Σύντομα θα βλέπουμε στις “μικρές αγγελίες” αναζητήσεις όπως αυτή εδώ:

1 σχόλιο :


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ