ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Αρχίζουν οι ..."αποβιβάσεις" από το φορτηγάκι της ΛΑΕ;



Το τελευταίο κομμάτι από την:

...Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να προειδοποιήσουμε αυτούς τους συντρόφους, ότι με την επιμονή στις νομισματοκεντρικές αντιλήψεις σχετικά με την κρίση και το αναγκαίο πρόγραμμα διεξόδου από αυτήν, όταν αναπόφευκτα το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ θα τεθεί στο προσκήνιο σαν «η μόνη εφικτή λύση» τόσο από την τους κυρίαρχους κύκλους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου όσο και από ένα τμήμα της ελληνικής άρχουσας τάξης, η εικόνα της ΛΑΕ θα υπονομευθεί σοβαρά στα μάτια του εργαζόμενου λαού. Όπως υπομονετικά τονίζει από την ίδρυσή της η Κομμουνιστική Τάση, το αποφασιστικό ζητούμενο για να αλλάξει η μοίρα του εργαζόμενου λαού δεν είναι να πάρει στα χέρια του απλά τον έλεγχο του «νομισματοκοπείου», αλλά να αποκτήσει τον έλεγχο των βασικών μοχλών της οικονομίας και να κατακτήσει την πολιτική εξουσία. Το ζητούμενο είναι ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και όχι ένα πρόγραμμα «μετάβασης στο εθνικό νόμισμα».

Τα σοβαρά πολιτικά λάθη του ηγετικού πυρήνα της ΛΑΕ, συνεχίζουν να συνδυάζονται με ένα αντιδημοκρατικό εσωτερικό καθεστώς. Το τυπικά ανώτερο όργανο της ΛΑΕ, το Πολιτικό Συμβούλιο, παραμένει ένα όργανο χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, χωρίς δημοκρατική εκλογή από τα μέλη. Ένα μικρό τμήμα του ΠΣ, η Γραμματεία, λαμβάνει σοβαρές αποφάσεις για τη γραμμή και τις θέσεις του κόμματος χωρίς να λογοδοτεί σε ένα εκλεγμένο όργανο. Ο κεντρικός επαγγελματικός μηχανισμός συγκροτήθηκε χωρίς κανέναν έλεγχο ή έγκριση από τα μέλη και διαβιβάζει οδηγίες για δράση χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση.

Πρώτο κακό δείγμα αυτού του εσωτερικού καθεστώτος ήταν η Πανελλαδική Συνάντηση του περασμένου Νοεμβρίου. Οι αντιπρόσωποι ουσιαστικά δεν εκλέχτηκαν, προτεινόμενα πολιτικά κείμενα δεν συζητήθηκαν στις τοπικές επιτροπές, τα πιο πολλά από αυτά δεν διανεμήθηκαν έγκαιρα στα μέλη, ενώ δεν προβλέφθηκε χρόνος για να παρουσιαστούν στο σώμα. Η τελική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνάντησης ουσιαστικά αποφασίστηκε όχι από το σώμα, αλλά από επιτροπή που συνεδρίασε στο περιθώριο των διαδικασιών.

Δυστυχώς σε αυτό το εσωτερικό καθεστώς βλέπουμε να επαναλαμβάνεται ο τρόπος λειτουργίας του παλιού «ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών», που ήταν εξίσου αντιδημοκρατικός με εκείνον του γραφειοκρατικού ενιαίου κόμματος που τον διαδέχτηκε από το 2013 και μετά.

Το σημερινό εσωτερικό καθεστώς λειτουργίας της ΛΑΕ πρέπει να γίνει άμεσα παρελθόν. Τα μέλη πρέπει να αποκτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν και να ελέγχουν την ηγεσία, αλλά και να μπορούν να διορθώσουν τα λάθη στην πολιτική και το πρόγραμμα του φορέα.

Η Κομμουνιστική Τάση εκφράζοντας την αντίθεσή της με αυτό το εσωτερικό καθεστώς και ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη καλόπιστη ανησυχία που εκφράζεται σχετικά με αυτό το ζήτημα από πολλούς αγωνιστές της βάσης, δηλώνει ότι παύει να συμμετέχει στη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ. Η έως σήμερα συμμετοχή μας στο ΠΣ είχε τον χαρακτήρα τυπικής σηματοδότησης της ίδιας της συμμετοχής μας στη ΛΑΕ. Όμως πλέον κάθε παράταση της συμμετοχής μας σε ένα όργανο που χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση επικυρώνει μια λαθεμένη πολιτική και προγραμματική γραμμή, είναι απαγορευτική. Ταυτόχρονα ζητάμε να οριστεί άμεσα η ημερομηνία για τη διεξαγωγή ενός δημοκρατικού συνεδρίου της ΛΑΕ, στο πλαίσιο του οποίου, όλα τα μέλη θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν στη βάση γραπτών κειμένων, το πρόγραμμα, την πολιτική, την τακτική και το καταστατικό του πολιτικού φορέα.

Σε μια τέτοια δημοκρατική διαδικασία και στο πλαίσιο μιας συντροφικής και ισότιμης συζήτησης, η Κομμουνιστική Τάση θα υπερασπίσει τις ιδέες του επαναστατικού μαρξισμού και το αντικαπιταλιστικό – σοσιαλιστικό της πρόγραμμα. Τα μέλη της Κομμουνιστικής Τάσης συνεχίζουμε τον αγώνα για τη διάδοση των γνήσιων σοσιαλιστικών ιδεών μέσα από τη ΛΑΕ, αλλά και μέσα στον γενικότερο πολιτικό χώρο της αντιμνημονιακής – αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο εντατικά για την ενότητα και την κοινή δράση των δυνάμεων της αντιμνημονιακής – αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στον εξελισσόμενο αγώνα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου, που μπορεί και πρέπει να νικήσει για να ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση των Μνημονίων, τη διαγραφή του ληστρικού χρέους, τη ρήξη με τους δανειστές και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, σαν βήματα για την ανατροπή του καπιταλισμού και τη νίκη του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κομμουνιστική Τάση – Αθήνα 15/2/2016


Οι δική μας θέση για την πορεία της ΛΑΕ, μέσα από μερικά κείμενα που έχουμε δημοσιεύσει μετά τις εκλογές, κατά χρονολογική σειρά:

24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015
1Πρώτες σκέψεις μετά τις εκλογές

19 ΟΚΤΩΒΡΗ 2015

2Παναγιώτης Λαφαζάνης: “ΟΣΤΙΣ ΘΕΛΕΙ ΟΠΙΣΩ ΜΟΥ ΕΛΘΕΙΝ...”

1 ΝΟΕΜΒΡΗ 2015

3ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ήτανε στραβό το κλήμα, τό 'φαγε κι ο γάιδαρος...

27 ΝΟΕΜΒΡΗ 2015

4Μερικές παρατηρήσεις για την λήξη της 1ης πανελλαδικής σύσκεψης της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

2 σχόλια :

  1. Δημοσκόπηση της MRB για την πρόθεση ψήφου:

    - η ΝΔ προηγείται με 26,9%, έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,6%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%,

    η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) με 5,7%, η Ένωση Κεντρώων με 4,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%,

    «Το Ποτάμι» με 2,6%, η Λαϊκή Ενότητα 2,4% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,9%.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Λαφαζάνης ακολουθεί με καθυστέρηση μερικά χρόνια τα χνάρια του Αλαβάνου προς την περιθωριοποίηση από την πολιτική.

      Όμως το πρόβλημα δεν είναι του Λαφαζάνη, είναι πρόβλημα ορίων και δυνατοτήτων όλης της Αριστεράς που μαζεύεται γύρω του στην ΛΑΕ: Όταν μπορεί ο κάθε Βούτσης και Φλαμπουράρης να τους παίρνει το κόμμα ,και να τους πετάει έξω, χωρίς να μπορούν να προβάλλουν καμία αντίσταση, γιατί να τους εμπιστευτεί ο κόσμος;

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ