ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ίδρυση πολιτικής κίνησης: ανοικτή λίστα «το ΟΧΙ διαρκεί πολύ»
Συγκροτήθηκε η πολιτική κίνηση : Ανοιχτή Λίστα « το ΟΧΙ διαρκεί πολύ » σε συνάντηση το Σάββατο 29/8/2015 στην Αθήνα. Στη Λίστα μετέχουν σύντροφοι και συντρόφισσες από τα ρεύματα του ανανεωτικού κομμουνισμού, της δημοκρατίας , της οικολογίας , των κινημάτων. Όλοι και όλες εμείς έχουμε συναντηθεί σε κοινούς στόχους και αγώνες στο παρελθόν, προερχόμαστε οι περισσότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνυπογράψαμε το κείμενο των 87 « Κριτική αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ».

Στόχος μας είναι να διανύσουμε συλλογικά, με συντροφικότητα, την «εποχή των τεράτων», της ήττας της δικής μας αριστεράς και των λαικών τάξεων, χωρίς να παραδώσουμε τα όπλα. Δεν είμαστε μόνοι. Ήδη συνομιλούμε και συνεργαζόμαστε με οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς που αντιστοιχούνται με τον ιστορικό χρόνο όπως συμπυκνώνεται στη συγκυρία.


Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ένα συλλογικό και προσωπικό τραύμα. Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο «γιατί» έφτασαν εδώ τα πράγματα. Η κριτική ερμηνεύει το παρελθόν και επιτρέπει να σκεφτούμε το μέλλον. Αυτό το μέλλον θέλουμε να έχει ως αφετηρία τη σύντομη αλλά αυθεντική λαική εξέγερση που οδήγησε στο ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου. Σ’ αυτό το πολύ σύντομο καλοκαίρι της αντίστασης ο λαικός κόσμος πήρε αυτοπρόσωπα στα χέρια του την υπόθεση της ζωής μας. Το ΟΧΙ έγραψε ιστορία αλλά ηττήθηκε. Σήμερα υπάρχει απογοήτευση και οργή που επιτείνει ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι « το ΟΧΙ διαρκεί πολύ ». Γι’ αυτό , άλλωστε, συνεχίζουμε!

Όσοι και όσες θέλουν να συμμετέχουν στην πολιτική κίνηση ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΙΣΤΑ « το ΟΧΙ διαρκεί πολύ » δηλώνουν διαθεσιμότητα αποστέλλοντας ονοματεπώνυμο, τόπο διαμονής, επαγγελματική και κοινωνική ιδιότητα, τηλέφωνο και email στις παρακάτω διευθύνσεις:

Κρητικός Μάριος, mkritikos@teemail.gr, τηλ. 6973 098478
Πορτάλιου Ελένη, portel@central.ntua.gr, τηλ 210 7512560
Σπανούδη Δέσποινα, spanudi@gmail.com, τηλ 6972 850659

Όσοι/ες θέλουν να μας παρακολουθούν από άλλες συλλογικότητες ή ανένταχτοι στέλνουν τα ίδια στοιχεία με την υποσημείωση : μέλος της οργάνωσης …….. ή ανένταχτος/η.


Ενημέρωση από την ιδρυτική συνάντηση
της Ανοιχτής Λίστας « το ΟΧΙ διαρκεί πολύ»

Στη συνάντηση αυτή (29-8-2015) πήραν μέρος, πλην αυτών που συγκροτήσαμε τη Λίστα, σύντροφοι/ισσες από τις οργανώσεις Αριστερή Ανασύνθεση, Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, Ξεκίνημα, ΚΟΕ, Κίνηση των 53 που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Τα βασικά σημεία της συζήτησης που αφορούν τη στάση στις επικείμενες εκλογές είναι :

1. Ανεξάρτητα από τις επιλογές της συγκυρίας, η επικοινωνία και η μεταξύ μας συνεργασία- όπως και με το R Project - θα συνεχιστούν.

2. Οι σημερινές μας πράξεις σφραγίζουν την επόμενη μέρα. Οι εξαιρετικά πιεστικές προθεσμίες, που επέβαλε ο πρωθυπουργός για να βάλει φρένο στο εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε με το ΟΧΙ των βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιτρέπουν να κινηθούμε όπως πρέπει και όπως πιστεύουμε.

Το εγχείρημα της Λαικής Ενότητας καθορίστηκε από την ανάγκη δημιουργίας άμεσα κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εξέφραζε εντός βουλής το ΟΧΙ και θα έκλεινε τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή. Όμως, τα πρώτα ταυτοτικά χαρακτηριστικά που δόθηκαν δεν μας εύρισκαν σύμφωνους τόσο εμάς της Ανοιχτής Λίστας (υπό διαμόρφωση) όσο και άλλες οργανώσεις όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Διατυπώσαμε ένα κείμενο βασικών αρχών /προυποθέσεων εκλογικής συνεργασίας, το οποίο κυκλοφόρησε δημόσια. Οι κοινές παρεμβάσεις κατέληξαν στην αποδοχή από τους ιδρυτές της Λαικής Ενότητας ότι αυτή αποτελεί Μέτωπο Οργανώσεων « για το ΟΧΙ μέχρι τέλους ».

3. Αποφασίσαμε ως Ανοιχτή Λίστα να πάρουμε μέρος στις εκλογές μέσα στο ευρύτατο Μέτωπο Εκλογικής Συνεργασίας, πρώτα απ’ όλα γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να σπάσουμε με δυναμικό τρόπο το μνημονιακό μέτωπο των συστημικών κομμάτων και να μην επιτρέψουμε ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώσει εκλογικά τον λαικό κόσμο που τον ακολούθησε. Η εκλογική επιτυχία αυτού του μετώπου είναι βασική προυπόθεση για να συνεχίσουμε τον αντιμνημονιακό αγώνα στο μέλλον και για να συγκροτηθεί ένα λαικό κοινωνικό και πολιτικό ΚΊΝΗΜΑ με πρωτοβουλίες του κόσμου του ΟΧΙ και διαδικασίες αυτοοργάνωσης. Αυτή την ιδέα της επόμενης μέρας μπορούμε να διαδώσουμε και στη σύντομη προεκλογική περίοδο.

4. Δεν επιλέγουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες δίνουμε τους αγώνες. Είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε θέση και όταν οι καταστάσεις είναι συγκεχυμένες και οι αποφάσεις δύσκολες. Αποφασίσαμε συμμετοχή. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όσες δυνάμεις πολιτικές και ανθρώπινες μπορούμε να επιστρατεύσουμε.

4 σχόλια :

 1. Δεν επιλέγουμε τις συνθήκες, αλλά αν δεν πληρούνται οι μίνιμουμ συνθήκες, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές.
  Η ΛΑΕ θα ήταν η καλύτερη περίπτωση, έχει και πιασιάρικο όνομα, αλλά οι μίνιμουμ συνθήκες είναι οι ανοικτές συνελεύσεις και η απο τα κάτω συγκρότηση, που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Ήταν το πρώτο πράγμα, εντελώς αυτονόητο.
  Αντίθετα, αυτά που λέτε, μην το πάρετε προσωπικά, προσωπικά υπάρχει εκτίμηση, αλλά αντικειμενικά μοιάζουν περισσότερο σαν συσπείρωση δυνάμεων για καλύτερη διαπραγμάτευση.
  ΟΧΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΧΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ..το φελέκι μου, άξιοι της μοίρας μας θα είμαστε αν δεν τα βάλουμε κάτω. Κανείς δε θέλει να κυβερνήσει, δεν μπορούν να κυβερνήσουν, κι εμείς είμαστε πάλι ο καθένας το χαβά του, δεν μπορούμε να βάλουμε κάτω 2 λόγια σταράτα και να βγούμε έξω στον κόσμο.
  Ο κόσμος τάχει χαμένα, περιμένει κάτι ν ακούσει που νάναι λογικό και τίμιο,
  αλλά είμαστε τελικά εμείς οι ίδιοι που δεν μπρούμε να πιστέψουμε την ΑΝΑΤΡΟΠΗ.
  Ανατροπή σημαίνει έξω στον κόσμο, επανίδρυση, κι όχι φοβία για τα μικρομαγαζάκια και να ψειρίζουμε την τελεία, ανεμομαζώματα κι ανεμοσκορπίσματα.
  Ποιος φοβάται να βγει έξω στη συνέλευση και να πάρει απο εκεί το χρίσμα;
  Ξέρω, οι πιο μεγάλοι, έχουν την κύρια ευθύνη, αλλά το χούι πάει βασίλειο και στους μικρότερους. Τι να πω, άξιοι της μοίρας μας θα είμαστε έτσι πως πάμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπητέ φίλε, έχεις δίκιο. Είναι συσπείρωση δυνάμεων για καλύτερη διαπραγμάτευση όσων αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν συσπειρώσεις δυνάμεων για να διαπραγματεύονται. Έχεις δίκιο επίσης για το αυτονόητο της από τα κάτω συγκρότησης. Δεν έγινε γιατί δεν αποφασίζουμε ούτε εσύ ούτε εγώ ούτε όλοι όσοι και όσες λέμε το ίδιο. Τούτων δοθέντων αυτό που έχω καταλάβει παρότι αιθεροβάμων της αμεσοδημοκρατίας, είναι ότι ποτέ και πουθενά δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Ακόμη και στις κινήσεις (οικολογικές, αντιφασιστικές κλπ) είτε προσέρχονται ομαδοποιημένα είτε δημιουργούνται ομαδοποιήσεις στην συνέχεια. Πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για τμήματα της οργανωμένης και μέχρι χθες κυβερνώσας Αριστεράς. Το θέμα κάθε φορά είναι τώρα τι κάνεις. Εμείς σκεφτόμαστε - χωρίς να σημαίνει ότι σκεφτόμαστε καλά- ότι η επομένη των εκλογών θέλουμε να μας βρει με ένα σχήμα που δεν θα έχει παγιώσει χαρακτηριστικά ούτε μικρού ΣΥΡΙΖΑ ούτε μικρού ΚΚΕ και να έχει κατορθώσει να εκφράσει κατά το δυνατό την αντίσταση του κόσμου στην ΤΙΝΑ. Αλλιώς δεν θα έχουμε εκκίνηση για μια σημαντική λαική κινηματική διαδικασία τουλάχιστον από αριστερά.Επιχειρώντας λοιπόν να συμβάλλουμε σε αυτό το αποτέλεσμα και όχι να επιβάλλουμε τους εαυτούς μας ή την ομάδα μας για να πάρει μια πιο σημαίνουσα θέση (ότι και αν σημαίνει αυτό) είπαμε να μιλήσουμε πιο οργανωμένα και συντονισμένα όσοι και όσες έχουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω, Δεν ξέρω αν βοήθησα καθόλου ή αν όσα γράφω είναι πειστικά, αλλά πάντως είναι αυτά που καταλαβαίνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλά κάνετε, κάτι πρέπει να κάνει ο καθένας, προκειμένου να μη κάνει τίποτε. Ωστόσο, κανείς δεν περιμένει κανέναν να κάνει και να ξαναυποσχεθεί οτιδήποτε.
  Και τα ίδια ακριβώς που ισχύουν για τις ευθύνες του αρ.ρεύματος ισχύουν και για σας. Γιατί όλα αυτά, κι άλλα πολλά συνοδά, δεν καταφέρατε να τα οργανώσετε στοιχεωδώς έστω, τον προηγούμενο καιρό; Γιατί βρεθηκατε κι εσείς απροετοίμαστοι και τώρα δεν προλαβαίνετε; Μη μου πείτε ότι πέσατε κι εσείς απ τα σύννεφα. Δεν το πιστεύω!
  Και κάτι άλλο, οι του ρεύματος-πλατφόρμας έχουν τουλάχιστον καταφέρει μια σημαντική συνοχή-οργάνωση-δημοσιότητα-μπλοκ κλπ, επι ποινή του δογματισμού τους, αλλά έστω έχουν κάτι από ισχύ να ¨προσφέρουν" κ δλδ να απαιτήσουν (!)
  Εσείς τι; εκτός από προθέσεις που ΘΑ πραγματοποιηθούν;

  Μαζί σας πνεύματι, αλλά στην πράξη καταλαβαίνετε ότι δεν αρκούν οι προθέσεις. Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν. Κοινώς, κάθε πράμα στον καιρό του, και κανείς δεν θα συμπονέσει τον αργοπορημένο.
  ΥΓ Αυτό δλδ που φαίνεται ότι πάμε τσιφ για να πάθουμε συνολικά σαν αριστερά, ξανά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ