ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Μια πρώην πρόεδρος του ΣΥΝασπισμού, και ένας πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην υπηρεσία των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού...


ΚΟΥΙΖ: Αναγνωρίζετε τον κύριο με το μαύρο μαλλί, αριστερά της Μ. Δαμανάκη;
(φώτο 89)

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde (Η Μαρία Δαμανάκη, ο κρυμμένος ... άσσος στο μανίκι Σαμαρά) εκτιμάται ως πιθανό ο Αντώνης Σαμαράς να έχει «έναν άσσο κρυμμένο στο μανίκι του και να προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας, μετά τον δεύτερο γύρο, νέο υποψήφιο, που θα ικανοποιεί τουλάχιστον τη ΔΗΜΑΡ. Το πρόσωπο αυτό μάλιστα, που ακούγεται για την τρίτη εκλογή, είναι η πρώην Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη».

Το πραγματικό πολιτικό ζήτημα που αναδεικνύεται δεν αφορά στο παρασκήνιο της ίντριγκες και των συναλλαγών για την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας, αλλά στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΝασπισμού (της ριζοσπαστικής Αριστεράς), στον οποίο κυριαρχούν οργανωτικά και ηγεμομεύουν πολιτικά οι δυνάμεις του πρώην ΣΥΝασπισμού (της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας).

Το προηγούμενο περιστατικό είναι η συμμετοχή του κόμματος του πρώην κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλη σε μνημονιακή κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για άλλο ένα κομμάτι στο παζλ που καταγράφει τον πολιτικό χώρο του ΣΥΝασπισμού(του πρώην και του νυν), ως πολιτικό μόρφωμα που τρέφει και αναπαράγει στο εσωτερικό του πολιτικές δυνάμεις που είναι πρόθυμες να αναλάβουν συνδιαχειριστικές ευθύνες κάτω από τις επιταγές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι “γενίτσαροι” της προεδρικής φρουράς είναι το πολιτικό ρεύμα που εκφράζεται από στελέχη που είχαν ενεργό συμμετοχή στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά. Υπενθυμίζουμε ότι τον νεοφιλελευθερισμό στην χώρα μας δεν τον εγκαθίδρυσε η επάρατη δεξιά, αλλά εμπεδώθηκε μετά το 89, την εποχή του Σημιτισμού με την αγαστή ανοχή και συνεργασία του τότε ΣΥΝασπισμού. ( Γι' αυτό το θέμα περισσότερα εδώ: Η “εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση” ως “ετεροχρονισμός” των λαϊκών απαιτήσεων)

Με αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως σταθεροποιητικός παράγοντας του πολιτικού συστήματος μέσα από μια ήπια μορφή διαχείρισης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι υπαρκτός. (Γι' αυτό το θέμα περισσότερα εδώ: Για την ταξική βάση της εσωκομματικής διαπάλης στον ΣΥΡΙΖΑ)

Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων και ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές καθώς και ποιοί θα επιλεγούν να αναλάβουν θέσεις στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, είναι ο κρίσιμος παράγοντας αυτή την περίοδο που καθορίσει την αυριανή ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτή θα προσδιορίζεται από την καθημερινότητα του κυβερνητικού έργου και όχι από τις διακηρύξεις και τα προγράμματα των συνεδρίων του...

4 σχόλια :

  1. την Δευτέρα φέρνουν στην βουλή για ψήφιση νέα τροποποίηση της δανειακής σύμβασης. Εδώ μπορείτε να την δείτε:
    τροποποιητική σύμβαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λέει ότι είναι δεμένα τα χέρια μας και θα κάνει μερικά πράγματα στο πνεύμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης: Θα λάβει κάποια μέτρα για να κόκκινα δάνεια ώστε να μην γίνονται κατασχέσεις σπιτιών, θα ανεβάσει τον κατώτατο μισθό και θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και με μερικά άλλα ανάλογα και εκεί θα εξαντληθεί η αντιμνημονιακή του πολιτική. Ούτε τα μνημόνια θα καταργήσει με ένα νόμο όπως έλεγε πριν αρκετούς μήνες, ούτε θα κάνει καμία σημαντική επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

      Το ζητούμενο είναι αν αυτές οι μικροαλλαγές γίνουν αφορμή να βγει ο κόσμος στο δρόμο και να διεκδικήσει περισσότερα. Απ' αυτό θα κριθεί τελικά που θα καταλήξει η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε ως μια μορφή πιο ήπιας νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης έχει πολλά χρόνια μπροστά του για να σταθεροποιήσει το πολιτικό σύστημα.

      Διαγραφή
  2. Θα ηταν χαρα μας να μας συμπεριλαβετε στη λιστα ιστολογιων μας

    http://deltio.weebly.com

    Με τιμη

    Κ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ