ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Είναι “σύντροφοί” μας οι Βούλγαροι του “Ataka”!...



(η συνέχεια από το προηγούμενο δημοσίευμα: Ένα τεστ για να μετρήσετε την πολιτική σας ευφυΐα…)

Το κόμμα που αναφερόμαστε είναι το ακροδεξιό εθνικιστικό Ataka , το αντίστοιχο κόμμα της «χρυσής αυγής» στην Βουλγαρία. Στις εκλογές του 2005 πήρε 1% ενώ στις τελευταίες σημείωσε ανάλογη επιτυχία με την «χρυσή αυγή» και έφτασε στο 7,6%.

Τα 20 βασικά σημεία της προγραμματικής διακήρυξης είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του, εδώ: 20 Principles of ATAKA Political Party.  Η ακτιβίστικη αντιευρωπαϊκή ενέργεια είναι ότι «οι βουλευτές του Ατάκα έμειναν καθισμένοι, όταν ήχησε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου ο ύμνος της ενωμένης Ευρώπης, τον οποίο οι υπόλοιποι βουλευτές άκουσαν όρθιοι» και αναφέρεται στα ελληνικά από το news.yahoo.com. Τα αποσπάσματα (στο βοηθητικό σχόλιο) είναι από συνέντευξη του βουλευτή Βεντσισλάβ Λάκοφ και έχει δημοσιευθεί εδώ:Οι εκλογές ανέδειξαν το εθνικιστικό κόμμα Ataka ένα από τα βασικά κόμματα στη Βουλγαρία

Με αυτό το τεστ θέλαμε να δώσουμε μια «συμμετοχική» απάντηση σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν τους προσανατολισμούς της πατριωτικής αριστεράς και μέχρι που μπορεί να φτάσουν…

Στις απαντήσεις στην ερώτηση: ποιο κόμμα είναι; την πρωτιά είχε το «ΚΚΕ», και ακολουθούν με μικρή διαφορά η «χρυσή αυγή» και ΣΥΡΙΖΑ (ή κάποια από τις συνιστώσες του), παρ’ όλο ότι ο «andreas» είχε δώσει με το σχόλιο του την σωστή απάντηση αρκετά νωρίς...

Στην ερώτηση: αν θα εγκρίνατε αυτά τα 8 σημεία ως ένα κατ’ αρχάς πλαίσιο συμφωνίας για μια «κυβέρνηση της Αριστεράς» στην οποία θα συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ; οι απαντήσεις σε ποσοστό που πλησίασε70%, ενέκριναν αυτή την συμφωνία...

Αυτό που θέλαμε να δείξουμε είναι ότι ενώ η κοινωνική πόλωση όλο και περισσότερο οξύνεται η Αριστερά στο χώρο της πολιτικής δεν έχει καταφέρει να την εκφράσει  με διακριτούς όρους από τις κυρίαρχες αστικές πολιτικές και την κυρίαρχη ιδεολογία

Από τα 8 σημεία που επιλέξαμε, κάποια  θεωρούνται από αρκετούς αριστερούς ως η πεμπτουσία της αριστερής τους ταυτότητας. Κάλλιστα αυτά τα ίδια σημεία μπορούν να είναι στοιχεία που  ορίζουν και την ταυτότητα ακροδεξιών – εθνικιστικών πολιτικών μορφωμάτων. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι μια αριστερή ηγεμονία στην κοινωνία δεν μπορεί να προσδιοριστεί απ’ αυτά. Επιπλέον, όχι μόνον δεν αρκούν ως  πολιτικά στοιχεία που οδηγούν σε μια "ριζοσπαστικοποίηση" της κοινωνίας, αλλά αντίθετα με μεγάλη ευκολία μπορούν να ανοίξουν τον  δρόμο για την συντηρικοποίησή της...


12 σχόλια :


  1. Γιατί χαίρεται ο κόσμος
    και χαμογελά σύντροφε,
    νιώθει δικαιωμένος
    και αναδημοσιεύει  κείμενα
    όπως αυτό του Γ. Δελαστίκ
    Η ΕΕ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ …ΚΟΙΜΑΤΑΙ!
    από το ΠΡΙΝ της 26/5/13;

    Αύριο που θα δει τι έρχεται,
    θα είναι αργά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποκαλυπτικό κείμενο για το πως διάφοροι αριστεροί στα λόγια μπορεί να είναι τελικά πιο ενσωματωμένοι στο σύστημα ακόμα και από την σοσιαλδημοκρατία!

    Η Αριστερά δεν μπορεί να έχει την ηγεμονία στις εθνικές αναδιπλώσεις που αποζητούν «ισχυρά κράτη» και «ισχυρές εθνικές ( δηλαδή καπιταλιστικές) οικονομίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι μαζί, Βορίδης, Παπαδημούλης, Κανέλλη, Αλαβάνος για την "χρυσή αυγή"

    από καθημερινή:

    Ο Αλαβάνος θα αντιμετώπισει την "χρυσή αυγή" με το "σχέδιο Β":

    «Για την τόλμη του συγγραφέα, να τα βάλει με τα τεθωρακισμένα του συστήματος», μίλησε ο Α. Αλαβάνος, επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού «Σχέδιο Β», ο οποίος είπε ότι η ΧΑ προέρχεται από τις ακραίες δράσεις του συστήματος και τη χαρακτήρισε «παρααστυνομία». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ειδική νομοθεσία» για την αντιμετώπιση των πρακτικών της και διαφώνησε με την κ. Κανέλλη, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση και η φτώχεια καθώς και η έλλειψη αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος σαφώς συμβάλλουν στην εκτροφή τέτοιων φαινομένων. «Αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, μπορεί χτες να σήκωναν γαλάζια και πράσινα ακόμη και κόκκινα λάβαρα», είπε ο κ. Αλαβάνος δίνοντας την ερμηνεία ότι οι άνθρωποι αυτοί ταπεινώθηκαν και προδόθηκαν, πιστεύοντας σε ένα ευρωπαϊκό όνειρο το οποίο διαψεύστηκε. «Ναι η κρίση παίζει ρόλο και πάνω σ' αυτή γεννήθηκε η Χρυσή Αυγή», είπε και τόνισε ότι «η ευθύνη βρίσκεται και σ' αυτό το τραπέζι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είπε και ο ευαγγελιστής Ματθαίος:

      περιήγεν ο Ιησούς τας πόλεις πάσας και τας κώμας, διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και κηρύσσων το ευαγγέλιον της βασιλείας και θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν.

      Διαγραφή
    2. Σημασία δεν έχει πάνω ή κάτω από το τραπέζι, αλλά μέσα ή έξω από την αίθουσα.

      περισσότερα εδώ:
      Σχέδιο Β’: Καλόπιστες οι κριτικές, αλλά λάθος οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις

      Διαγραφή
  4. Πολλοί είναι οι αριστεροί που αισθάνονται «Απόστολοι Παύλοι», έτοιμοι να κηρύξουν το εθνικοπατριωτικό ευαγγέλιό τους στους χρυσαβγίτες για να τους πάρουν μαζί τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει πρόβλημα στην πολιτική

      Όλα κρίνονται στην προπαγάνδα!

      Αλλη μια φορά, το γνωστό επιχείρημα:
      - Έχουμε την σωστή γραμμή, αλλά δεν την προβάλουμε σωστά.

      Αμ δε!

      Διαγραφή
  5. δεν είναι και τίποτε καινούριο όλο αυτό που λέτε .

    θεωρίες ότι η αριστερά δεν πρέπει να παρεμβαίνει στο σύνολο της ζωής του εργαζόμενου κόσμου , στις σχέσεις μέσα στις οποίες βιώνει την καπιταλιστική κυριαρχία ( οικονομικές , ιδεολογικές , οικογενειακές , ηθική , οργάνωση της εργασίας και της παραγωγής , εθνική κυριαρχία ) αλλά να κάνει τι ? διαβάζει κάποιος και νομίζει ότι έπεσε σε ... υπερεπαναστάτες , αλλά το ψάχνει λίγο καλύτερα ...

    και όλα αυτά που λέτε , όλη η λάσπη που ρίχνετε στην αριστερά , τελικά σε ποιο πολιτικό κέντρο καταλήγουν ?

    εκεί που λένε για μια κυβέρνηση ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ με την δεξιά , γιατί όπως λέει ο Τσίπρας και αυτοδυναμία να έχει θα κάνει ότι μπορεί , για την σωτηρία του έθνους .

    αυτό όμως δεν σας πειράζει , οι αγώνες της αριστεράς είναι το πρόβλημα σας . Η αισθητική της , οι αναφορές της , τα χρώματα της , τα σύμβολα της .

    να σκέφτεστε λίγο περισσότερο , δεν είμαστε ένα τσούρμο αριστεροί να τα λέμε μεταξύ μας , και αν προσπαθούμε να προσβάλλουμε οι μεν του δε .

    αναπαράγετε την θεωρία των 2 άκρων , εκτός πια και αν το κάνετε επίτηδες

    να βλέπετε την μεγάλη εικόνα της εργαζόμενης πλειοψηφίας και της αγωνίας της να βγει μπροστά , να αλλάξει την ζωή του και την κοινωνία , να ζήσει ανθρώπινα . Και πως η αριστερά με κύρια ευθύνη στα 27 άρια έβαλε τον κόσμο σπίτι του .

    " κάποιος σύντροφος "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιε σύντροφε,

      μάλλον δεν έχεις (ή δεν θέλεις) να καταλάβεις τι λέμε. Ας το ξαναπούμε άλλη μια φορά:

      - Δεν λέμε ότι: η αριστερά δεν πρέπει να παρεμβαίνει στο σύνολο της ζωής του εργαζόμενου κόσμου. Το ακριβώς αντίθετο λέμε!

      Γιαυτό ακριβώς τον λόγο κατηγορούμε κάποια κομμάτια της Αριστεράς που νομίζουν ότι παρεμβαίνουν στην κοινωνία με το να βγάζουν λόγους για κρατικές πολιτικές (εθνικοποιήσεις, νομισματα και άλλα παρόμοια) και δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους. Γιαυτό, για παράδειγμα, τα κινήματα αλληλεγγύης τα βαφτίζουν φιλανθρωπία, τα αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα ουτοπίες κλπ. και αφήνουν ελεύθερο το έδαφος για να έρθει η χρυσή αυγή.

      - Επίσης διαστρεβλώνεις την θέση μας για την "κοινωνική πόλωση" και την βαφτίζεις "θεωρία των 2 άκρων"!...

      Αν νομίζεις ότι παρέμβαση της Αριστεράς στο "σύνολο της ζωής" σημαίνει ότι η Αριστερά θα πρέπει να είναι υποταγμένη στην κυρίαρχη ιδεολογία και να πηγαίνει με τα νερά της (μήπως ψαρέψει τίποτα χάνους), τότε διαφωνούμε!



      Διαγραφή
    2. τι σχέση έχει το

      " εθνική και κοινωνική σωτηρία με την επιχειρηματικότητα στο πλευρό μας , να βρούμε επενδύσεις ( καθόλου δεν στηρίζω την καθολική κρατικοποίηση αλλά το επιχειρείν είναι αντίπαλος , πρέπει να προβάλλουμε συνεργατικά αλληλέγγυα πρότυπα ,άλλες σχέσεις και αξίες ) , το ευρώ σπίτι μας ( δηλαδή η ανταγωνιστική λιτότητα , οι αποφάσεις σε αντιδημοκρατικά , δηλαδή εκτός ταξικής πάλης όργανα όλα όσα ζούμε δηλαδή , το πάλαι ποτέ αντινεοφιλελέυθερο του ΣΥΡΙΖΑ , αυτό ζητάω να ξαναισχύσει ) "

      με την κοινωνική πόλωση ?

      Ο Πάνος ο Καμένος τι σχέση έχει ?

      ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει αν θα γίνει ΔΗΜΑΡ . Δεν είναι , ούτε σε θέσεις ούτε σε ταξικό ρόλο , ο κρατικός μηχανισμός όμως δουλεύει υπερωρίες να το πείσει ότι μπορεί να γίνει ΔΗΜΑΡ και συνάμα πρωταγωνιστής της εθνικής - αστικής ανασυγκρότησης .

      Δεν θα πετύχει , ο πειρασμός του κράτους και της ΕΕ να διαλύσουν την αριστερά και το εργατικό κίνημα είναι μεγάλος .

      ακριβώς αυτό που λες , κοινωνική πόλωση . Ότι ακριβώς δηλαδή δεν υπάρχει πουθενά σαν κριτήριο στην γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ .

      θεωρία των άκρων είναι να λες ότι η αριστερά είναι σαν την ΧΑ . Απλό νομίζω

      " κάποιος σύντροφος "

      Διαγραφή
  6. Ο συγγραφέας,επανομαζόμενος και χασαπόσκυλο,απο το πολύ γλύψιμο στο πασοκ και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις της συγκυβέρνησης.
    Για να τον διαφημίζει λοιπόν ο θλιβερός Αλαβάνος θέλει να τον ευχαριστήσει για την προβολή που κάνει και αυτός στο μόρφωμα υπο το όνομα σχεδιο Β,σχέδιο Γαμμα τα ή κάπως έτσι.
    Για τον Αλαβάνο ταιριάζει η ρήση:Μωραίνει κύριος κλπ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς το συμπέρασμα δεν είναι αυτό πού εσείς , τραβώντας το από τα μαλλιά , προσπαθείτε να βγάλετε !!! Το συμπέρασμα δυστυχώς είναι ότι οι ψηφοφόροι και οι οπαδοί ( πολλές φορές και τα μέλη ) της Αριστεράς ( της όποιας αριστεράς ) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ , γιατί απλούστατα , δεν έχουν μάθει να διαβάζουν κάθε τί πού θα τους επέτρεπε να ενημερωθούν καί να εμβαθύνουν στην ουσία της Αριστερής πολιτικής ...Έχουν μάθει να ενημερώνονται από τα τηλεοπτικά πάνελ και κανάλια , από το fb ή γενικότερα το INTERNET , αποφεύγουν τον τύπο της Αριστεράς ( πχ. μόλις 2000 μέλη καί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν καθημερινά τά έντυπα του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ και μόλις 6000 κάθε Κυριακή )....Για κάποιον πού είναι πραγματικά μέσα στο πολιτικό γίγνεσθαι , μελετάει και ουσιαστικά προβληματίζεται γύρω από τα θέματα της πολιτικής θα ήταν πολύ εύκολο να αντιληφθεί ότι τα παραπάνω 8 σημεία ανήκουν σε κόμμα λαϊκίστικο , δεξιό ή ακόμα και φασιστικό .... Το 30% πού δεν ταύτισαν τον ΣΥΡΙΖΑ με τις παραπάνω 8 θέσεις είναι εκείνο το ποσοστό ων ανθρώπων πού είναι πράγματι πολιτικά όντα και όχι απλοί ψηφοφόροι ή οπαδοί της αριστεράς !!! Το πραγματικό πρόβλημα λοιπόν είναι οι σχέσεις του κόσμου της Αριστεράς με την ίδια και αντιστρόφως ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ