ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

έλα παιδί μου να σου πω γιατί σε παρακολουθούμε…



(ενημέρωμένα στοιχεία πίνακα 12-8-22:  https://twitter.com/publicissue/status/1558049954035372034?s=20&t=ZlMR5Ui5z-e3k8-sTpQWHA)


Η «εποχή» δημοσίευσε (8-8-2022) ένα ενδιαφέρον άρθρο του Μπάμπη Γεωργούλα που στον τίτλο του θέτει το ερώτημα: “Παρακράτος ή ειδικού τύπου κράτος;”. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν χρειαζόταν κυρίως ένα παρακράτος παλαιού τύπου. Διαμόρφωνε τις συνθήκες για την επιβολή ενός συγκεντρωτικού, αυταρχικού, πανεποπτικού κράτους, αδιάσπαστα δεμένου σε ένα ενιαίο σύνολο πολιτικής και επιχειρηματικής δράσης με συγκεκριμένα οικονομικά-επιχειρηματικά συμφέροντα και απαλλαγμένου από τις υποχρεώσεις λογοδοσίας.»

Δύο ενστάσεις:

1. Το “ειδικού τύπου κράτος” το οποίο περιγράφει το κείμενο, δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι προϊόν της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικότητας που επιβλήθηκε στην χώρα μας την εποχή των μνημονίων και όλες ανεξαρτήτως οι κυβερνήσεις έβαλαν το πετραδάκι τους για την οικοδόμηση του.

Αυτή η πτυχή του νεοφιλελεύθερου μετασχηματισμού του κράτους εντοπίζεται στο πως διαμορφώνει τις πολιτικές του πρακτικές για την χειραγώγηση της συναίνεσης με την χρήση νέων τεχνολογιών. Σήμερα, ο μπροστάρης του νεοφιλελευθερισμού σε αυτό το ζήτημα είναι το κράτος της Κίνας...

Το θέμα των παρακολουθήσεων δεν αφορά μόνον στα πολιτικά πρόσωπα αλλά όλους τους πολίτες. Πρόκειται για ένα εκτροχιασμό της αστικής δημοκρατίας που γίνεται κάτω από θέση ισχύος: το κάνουμε γιατί μπορούμε, αρκεί να μην αποκαλυφθεί το πως λειτουργούν οι “μηχανισμοί”. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ισίδωρος Ντογιάκος, θα διενεργήσει προσωπικά, προκαταρκτική εξέταση με αντικείμενο τη διαρροή στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα και όχι για την παραβίαση του “δημοκρατικού κεκτημένου”: Η "ομερτά" είναι πάνω από την “δημοκρατία”, όπως και το “κράτος” πάνω από τις “κυβερνήσεις”

Δεν είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη που χρειαζόταν από το “ειδικού τύπου κράτος”, αλλά το Κράτος χρειαζόταν την κυβέρνηση για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο αυτός ο μετασχηματισμός του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που χρειαζόταν τον ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσουν τα μνημόνια. Ο παραπάνω πίνακας είναι ενδεικτικός για την προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια που κυβέρνησε την χώρα

2. Αυτό το “ειδικού τύπου κράτος” έχει και το δικό του “παρακράτος”, που δεν είναι “παλαιού τύπου” αλλά “ευρωπαϊκού”. Άρχισε να οικοδομείται από την εποχή της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και γιγαντώθηκε την εποχή των μνημονίων (Διαχειριστικές αρχές, Ανεξάρτητες Αρχές, όπως ΤΑΥΠΕΔ, ΡΑΕ και πολλά άλλα παρόμοια), όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ελάχιστες ή μηδενικές δυνατότητες παρέμβασης, στις πολιτικές που εκπορεύονται από αυτούς τους μηχανισμούς, που οι ίδιοι ελέγχουν την εφαρμογή τους. Μέσω αυτού του παρακράτους σχεδιάζεται και επιτηρείται η λεγόμενη “ανάπτυξη” της χώρας. Οι παρεμβάσεις του κεντρικού κρατικού μηχανισμού είναι απλά επικουρικές (όπως η διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού, ο σχεδιασμός των κρατικών επενδύσεων και οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις στη βουλή όπως και άλλα ηχηρά παρόμοια).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ