ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Τι κρύβουν οι «αναλυτές» των δημοσκοπήσεων;


(κλικ για μεγέθυνση)

«Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά ως την Κόκκινη Μηλιά»

Όλες οι παρουσιάσεις/αναλύσεις στα ΜΜΕ μιας πρόσφατης έρευνας της public issue «Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018 - Έρευνα κοινής γνώμης για την εξωτερική πολιτική», απέκρυψαν ή πέρασαν στα ψιλά ένα σημαντικό στοιχείο (ο παραπάνω πίνακας)  που καταγράφει την αισιοδοξία των Ελλήνων πολιτών σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία. Παράδειγμα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και το «tvxs.gr».

Μπορεί  οι Έλληνες πολίτες να πιστεύουν ότι η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση και για πολλά χρόνια θα συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, ότι το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο και ανίκανο, όμως αν τους ρωτήσεις στην περίπτωση που γίνει πόλεμος με την Τουρκία, ποιος θα νικήσει, μόνον το 17% πιστεύει πως θα νικήσει η Τουρκία. Το 42% θεωρεί βέβαιη την νίκη της χώρας μας και ένα 8% θεωρεί ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τους συμμάχους. Υπέρ της “ισοπαλίας” τάσσεται το 13%.

Ενδιαφέρον θα είχε αν η έρευνα είχε καταγράψει και τα επιχειρήματα που στηρίζουν αυτές τις εκτιμήσεις των πολιτών για την έκβαση ενός πολέμου.  Μπορούμε όμως να κάνουμε κάποιες εικασίες. Δεν νομίζουμε ότι αυτά τα “επιχειρήματα” θα παρέπεμπαν σε «γεωπολιτικές αναλύσεις» και άλλα παρόμοια ...“επιστημονικά”. Τα πράγματα είναι πιο προχωρημένα. Δεν ανήκουν στην σφαίρα της λογικής, αλλά στη σφαίρα της πίστης. Γιαυτό χρειάζονται άλλου τύπου προσεγγίσεις. Το ξαναδιάβασμα της ιστορίας ένα αιώνα πίσω, στην περίοδο από την «συνθήκη των Σερβών» ως την «συνθήκη της Λωζάνης», ίσως μας παρέχει μερικά βοηθήματα για να κατανοήσουμε μερικές πλευρές της συγκυρίας...

6 σχόλια :

  1. Οι Έλληνες πιστεύουν πως ο Θεός θα βάλει το χέρι του και θα τους σώσει. Γιαυτό τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το σταυροκόπημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεις το πίνακα που δείχνει πόσοι είναι υπερ της συμμαχίας ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ μάλλον περιμένουν να βάλει το χέρι του το ΙΣΡΑΗΛ...

      Διαγραφή
  2. Ο Λαφαζάνης που τον κοροϊδεύετε όμως είναι "γάτα". Το 'πιασε το θέμα, στο ΘΕΜΑ 104,6:
    Υπάρχει συγκεκαλυμμένη εγκατάλειψη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ο Καμμένος το έχει πιάσει. Γιαυτό έκανε την Μπουμπουλίνα «υποναύαρχο». Κάπως καθυστερημένα βέβαια γιατί Οι Ρώσοι μετά τον θάνατό της, της απένειμαν ανώτερο τίτλο, τον τίτλο της "Ναυάρχου".

      Διαγραφή
  3. Αν πιστεύεις ότι θα κερδίσεις έναν πόλεμο, τότε το επόμενο βήμα είναι να επιδιώκεις να γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι το 80 - 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι σε ένα πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα κερδίσει η Τουρκία.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι η δημοσκόπηση είναι «στημένη» και δεν είναι πραγματικές οι απαντήσεις. Όμως είναι πολύ δύσκολο να δηλώσει κάποιος δημόσια ότι πιστεύει πως η χώρα του θα ηττηθεί σε ένα πόλεμο. Γιαυτό απλά δηλώνει άλλα απ' αυτά που πραγματικά πιστεύει, γιατί αλλοιώς μπορεί να εκληφθεί ως “εθνομηδενιστής”...

    Αυτό συμβαίνει και σε άλλες ερωτήσεις στις δημοσκοπήσεις. Για παράδειγμα το ΚΚΕ συνήθως οι δημοσκοπήσεις το παρουσιάζουν με μικρότερο ποσοστό απ' αυτό που του αντιστοιχεί,. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα ποσοστό ψηφοφόρων του δεν θέλει δημόσια να δηλώνει την πολιτική του ταυτότητα. Κατάλοιπο της εποχής της παρανομίας; Μπορεί να είναι και αυτός ένας λόγος, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Ανεξάρτητα από τις εξηγήσεις, το «φαινόμενο» είναι υπαρκτό, και μπορεί στατιστικά να διορθώνεται στις αναλύσεις με κάποια προσεγγιστική μέθοδο, που στηρίζεται στα προηγούμενα δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ