ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Tα «χωράφια της αλληλεγγύης»: οι πρόσφυγες αυτοοργανώνονται




Τα «Χωράφια της Αλληλεγγύης» είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από τους αλληλέγγυους και τους πρόσφυγες που ζουν στην κατάληψη στέγης του 5ου Λύκειου της Αθήνας στην οδό Οκταβίου Μερλιέ, με τη συμπαράσταση του "Syrian Solidarity House"

Σήμερα συμμετέχουν πρόσφυγες από διάφορες καταλήψεις και αλληλέγγυοι κάθε εθνικότητας, ενώ είναι ανοιχτό σε όποιον αποδέχεται και ενισχύει την κατεύθυνση της αυτοοργάνωσης και την προσπάθεια να στηριχθούν οι πρόσφυγες στις δικές τους δυνάμεις, να μπουν οι ίδιοι στη διαδικασία παραγωγής της τροφής τους, είτε - μέσω αυτής - της εξυπηρέτησης των στοιχειωδών αναγκών τους.

Τα προϊόντα που έρχονται μέσα απ΄αυτή τη διαδικασία, σ΄όλα τα μικρά ή μεγαλύτερα παζάρια και στις αγορές «χωρίς μεσάζοντες», είναι εποχικά λαχανικά και φρούτα, αλλά και συσκευασμένα προϊόντα που παρασκευάζονται με πρώτες ύλες τα παραπάνω, από τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Η διάθεσή τους ενισχύει την διαβίωση προσφύγων και μεταναστών με αξιοπρέπεια και κάνει πράξη το σύνθημα «ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ»

Πρόσφυγες και Αλληλέγγυοι του 5ου Λύκειου Αθήνας

Περισσότερα εδώ:
Refugee Village For Freedom



...Το χωράφι: πάνω από 100 στρέμματα γης στη Βοιωτία, που τα νοικιάζουν και τα έχουν αναστήσει σχεδόν από την αρχή του χρόνου, εφοδιάζοντας με φρέσκα εποχικά λαχανικά και φρούτα αλλά και συσκευασμένα, προκειμένου να διατηρηθούν τουρσιά, λιαστές ντομάτες, ακόμη και όσπρια και δημητριακά όχι μόνο τη δική τους στέγη αλλά και 3-4 άλλες αυτοοργανωμένες δομές προσφύγων από τις 7-8 που έχουν δημιουργηθεί για να καλύψουν τις ανάγκες των ανέστιων.

Υπολογίζουν ότι σε ενάμιση χρόνο πέντε καταλήψεις έχουν στεγάσει προσωρινά πάνω από 13.000 ανθρώπους. Ο δικός τους χώρος φιλοξενίας είναι το «Σχολείο», η κατάληψη στέγης του 5ου Λυκείου της Αθήνας στην οδό Οκταβίου Μερλιέ όπου μένουν κοντά 240 άτομα, κυρίως οικογένειες ή μόνοι ανήλικοι, που έφυγαν από τα νησιά και θέλουν να συνεχίσουν την αναζήτηση των δικών τους μακριά από τα «καμπ».

Σιτάρι, φακές, ρεβίθι, όλα τα καλοκαιρινά κηπευτικά -ντομάτα, κολοκύθι, πιπεριά, πατάτα, κρεμμύδι, μελιτζάνα- και τώρα τα χειμωνιάτικα που έσπειραν στις αρχές του φθινοπώρου και μεταφυτεύουν για την καλλιέργειά τους - λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι, σέσκουλο.
Με το που φτάνουμε στο φρεσκο-οργωμένο χωράφι που βρίσκεται ανάμεσα σε βαμβακοχώραφα, παίρνουν τα εργαλεία από την αποθήκη και ξεκινούν τη μεταφύτευση. Δίπλα της έχει κατασκευαστεί ο σκελετός μιας εγκατάστασης.

- «Θερμοκήπιο;».

- «Οχι, θέλουμε να φτιάξουμε ένα εργαστήριο για τη μεταποίηση των προϊόντων μας».
Στο φορτηγάκι φορτώνουν σανό, καλαμπόκι για τα ζώα, τα δίχτυα για το μάζεμα των ελιών, τα πράγματά τους για να τα αφήσουν στο σπίτι που νοικιάζουν στο χωριό...

απόσπασμα από εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ