ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016

1917 : Η πυρκαγιά που έκανε στάχτη τη Θεσσαλονίκη


Σαν σήμερα 5 Αυγούστου η πυρκαγιά που έκανε στάχτη τη Θεσσαλονίκη το 1917

Η πυρκαγιά του 1917, μέσα σε 32 μόλις ώρες, κατόρθωσε να αλλοιώσει για πάντα το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, κάηκαν 9500 σπίτια και έμειναν άστεγοι περισσότεροι από 70000 άνθρωποι. Στο διάβα της, αφανίστηκαν αρκετά ιστορικά και θρησκευτικά κτίρια, τα οποία μετέπειτα, έδωσαν την ευκαιρία να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί το σχέδιο Εμπράρ.

ένα ιστορικό ντοκουμέντο

Ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο που βρισκόταν στην αφάνεια για χρόνια, ήρθε στην επιφάνεια και είναι  διαθέσιμο σε όλους μέσω του Youtube. Η κινηματογραφική λήψη του Σέρβου στρατιώτη Mika Mihajlović Afrika πραγματοποιήθηκε την ημέρα που ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Θεσσαλονίκη και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Το αρχείο βρέθηκε τυχαία στα χέρια Ιταλών συντηρητών, που σύμφωνα με τους συντάκτες της Μηχανής του Χρόνου, το αγόρασαν από τον Σερβικό στρατό και ξεκίνησαν να το επεξεργάζονται. Το 10 λεπτο κλιπ, δείχνει διάφορες λήψεις που κατόρθωσε να πάρει ο Σέρβος κινηματογραφιστής και να αποτυπώσει στο φίλμ των 35 χιλιοστών:
1 σχόλιο :

  1. Ούτε στα Video αλλά ούτε και στο παρόν Blog αναφέρεται ότι το πιθανότερο αίτιο της φωτιάς ήτανε το ξερίζωμα κι η εκδίωξη των Εβραίων από το κέντρο της κατα τ' άλλα "Ελληνικής" κατα υη συγκεκριμένη περίοδο Θεσσαλονίκης. Γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ