ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Η ΒΙΟΜΕ ΕΠΙΜΕΝΕΙ!


Νέα εμπόδια αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ), που εδώ και χρόνια έχουν επιλέξει να πάρουν στα χέρια τους την επιχείρηση τους και να συνεχίσουν τη λειτουργία της.


Εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι οργάνωσαν Καραβάνι Αλληλεγγύης, που ξεκίνησε την Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη με τελικό σταθμό το υπουργείο Εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει να κατασκηνώσουν, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Όμως,  έξω από το υπουργείο Εργασίας συνάντησαν τη βία και την καταστολή των δυνάμεων των ΜΑΤ. Όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης οι άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα στους διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από τον χώρο του υπουργείου χτυπώντας τους με τα γκλομπ και πετώντας τους δακρυγόνα ενώ ταυτόχρονα δεν δίστασαν να προχωρήσουν και σε προσαγωγές. Μεταξύ αυτών προσήχθη και ο δημοσιογράφος, Χρήστος Αβραμίδης, που κάλυπτε τα γεγονότα. Αργότερα οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι:

η επίθεση των ΜΑΤ:



Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι δύο αλληλέγγυοι που προσήχθησαν κατά τα επεισόδια, «απελευθερώθηκαν χωρίς κατηγορίες, αλλά με πληγές και μώλωπες. Ένας διαδηλωτής έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για ράμματα μετά τη βάρβαρη αστυνομική επίθεση. Άλλος ένας διαδηλωτής έχει υποστεί πιο ελαφρά τραύματα. Έτσι φέρεται η «φιλολαϊκή» και «φιλεργατική» κυβέρνηση σε όσους υπερασπίζονται τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα!», τονίζουν χαρακτηριστικά

Δηλώσεις μετά το χτύπημα:



Τα αιτήματα της ΒΙΟ.ΜΕ

Οι εργαζόμενοι της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜ.ΜΕ είχαν σήμερα συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά τη διάρκεια της οποίας της παρουσίασαν τα αιτήματα τους. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει από την επόμενη εβδομάδα. Τα αιτήματα είναι:

Παύση των πλειστηριασμών των οικοπέδων όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας
Άμεση απόδοση στους εργαζομένους του οικοπέδου της Φίλκεραμ Τζόνσον που είναι δεσμευμένο από το Δημόσιο

Κανονική παροχή νερού και ρεύματος στις εγκαταστάσεις της ΒΙΟ.ΜΕ

Νομιμοποίηση της λειτουργίας του εργοστασίου από τους εργαζομένους

Το υπουργείο Εργασίας έχει εδώ και μήνες προαναγγείλει την προώθηση νομοσχεδίου που θα εξασφαλίζει τη λειτουργία των εναλλακτικών συνεργατικών επιχειρήσεων, υπόσχεση ωστόσο που δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι σήμερα. Τη νομοθετική ρύθμιση περιμένουν, μεταξύ άλλων και οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας , που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τη «δαμόκλεια σπάθη» των πλειστηριασμών και έχουν παρουσιάσει εδώ και μήνες το επιχειρησιακό τους πλάνο για την επαναλειτουργία της επιχείρησης τους, σχέδιο στο οποίο αντιδρούν οι τράπεζες.

Μένει να φανεί το εάν η κυβέρνηση θα επιλέξει να στηρίξει τις προσπάθειες των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πτώχευση, ή θα αποφασίσει να ταχθεί μαζί με τους εχθρούς (συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών κομμάτων ) του εναλλακτικού αυτού μοντέλου παραγωγής.


Δείτε επίσης:
1. Ένα αναλυτικό ρεπορτάζ καθώς και την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ που έσπευσε να καταδικάσει την "απρόκλητη αστυνομική βία";

2. Για την στάση της Ράνια Αντωνοπούλου και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ