ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Α. Τσίπρας στο "Κόκκινο": Για την απεργία των εκπαιδευτικών και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο συνέδριο




- Για την απεργία των εκπαιδευτικών:

Η κυβέρνηση επέλεξε τη σύγκρουση στην περίοδο των εξετάσεων για να επιβάλλει τα αντιδημοκρατικά της σχέδια, με αίσθηση αλαζονείας και παντοδυναμίας νομίζοντας ότι μπορεί να επιβάλλει με την καταστολή το δίκαιο των ισχυρών, τόνισε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση έχει επιτεθεί στο σύνολο της κοινωνίας και θα λάβει απάντηση, όπως θα λάβει απάντηση και από τους γονείς των 100.000 μαθητών που θα δώσουν εξετάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τα αιτήματα των καθηγητών γιατί είναι αιτήματα για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου και της κοινωνίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύει στους εκπαιδευτικούς τι να κάνουν, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

- Για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών και τις συνιστώσες του:


(...αφιερωμένο σε όσους για όσους έχουν ξεχάσει τι συνέβη στην Α' Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ)

Δεν μπορούμε να περιμένουμε το ραντεβού με την ιστορία και να περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες για να δημιουργήσουμε τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαμόρφωση τάσεων στο εσωτερικό του, γιατί δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον κόσμο, τόνισε ο Α. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι κανένας δεν θα πρέπει να εκβιάζει κανένα και πως εάν ορισμένες συνιστώσες δεν θέλουν μπορεί να παραμείνουν ως παρατηρητές.


Πρέπει να ανταποκριθούμε στην εντολή που μας έδωσε ο κόσμος και το ιδρυτικό μας συνέδρια θα καθορίσει την πολιτική μας για αρκετά μεγάλο διάστημα, αλλά θα πρέπει να πάρουμε τα θετικά της εμπειρίας μας και να αφήσουμε τ κακά και τους μηχανισμούς που πνίγουν το κόμμα, τόνισε ο Α. Τσίπρας, εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται διορθωτικές κινήσεις, με άξονα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε φτιάχνοντας παρατάξεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα προτείνω να σταματήσουμε να εκλέγουμε στα καθοδηγητικά όργανα με χωριστές λίστες και θα προτείνω ενιαίες λίστες για την εκλογή των εκπροσώπων μας και της ηγεσίας μας, γιατί δεν βοηθάει τη δημοκρατία η καταγραφή πολλών κομμάτων στη συσκευασία του ενός, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο "Κόκκινο".

Περισσότερα εδώ: Α. Τσίπρας στο "Κόκκινο": Στηρίζουμε καθηγητές, γονείς, μαθητές, δημόσιο σχολείο και κοινωνία

15 σχόλια :

  1. μμμ.. ο πρόεδρος και από κάτω μια πολύμορφη σούπα χωρίς λόγο. Θα κάνουμε το ΚΚΕ να φαίνεται ως όαση δημοκρατίας μπροστά στο ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζεται ο πρόεδρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάρισμά σου η "δημοκρατία" του ΚΚΕ!

    Αυτήν φαίνεται ότι ονειρεύεσαι και για τον ΣΥΡΙΖΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι αντικρουόμενες δηλώσεις Τσίπρα και Βίτσα υποδηλώνουν την ύπαρξη σχεδιασμού για τη διάλυση των συνιστωσών (όχι όμως των μηχανισμών, που είναι το βασικό εμπόδιο για το ΣΥΡΙΖΑ των μελών).
    Ο Τσίπρας στη 2η λύση που προτείνει (πέραν της 1ης, που είναι αυτοδιάλυση, και της 3ης, δηλαδή της απόκτησης του καθεστώτος παρατηρητή), λέει ξεκάθαρα ότι μπορούν να μετασχηματίζονται, όσες συνιστώσες "θέλουν να κρατήσουν την ιστορικότητά τους", σε εσωτερικές τάσεις, αλλά με ενιαίο καταστατικό, δηλαδή, θα έχουν ως μόνο καταστατικό αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, άρα χωρίς ιδιαίτερο καταστατικό.
    Ο Βίτσας λέει συγκεκριμένα ότι θα υπάρχουν εσωτερικές τάσεις, χωρίς κάθετες δομήσεις.
    Είναι προφανές πως, πέραν του ότι και οι δύο προτάσεις έχουν μέσα τους αντιφάσεις, αντικρούουν η μία την άλλη.
    Θα γίνει χαμός.
    Όταν ο Τσίπρας λέει στη συνέντευξη "δεν μπορούμε να έχουμε διπλές εντάξεις, δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο", και ο Νταβανέλος λέει "η συμφωνία μετάβασης στον ενιαίο φορέα προέβλεπε τη «διπλή ένταξη», δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολυτασικό-ομοσπονδιακό «φορέα» τουλάχιστον ως το Δεύτερο Συνέδριό του. (...)Ως ΔΕΑ σε αυτή τη συμφωνία θα παραμείνουμε"(http://rproject.gr/article/o-syriza-mprosta-sto-proto-synedrio-toy-gia-enan-mahimo-politiko-forea-tis-aristeras), σημαίνει πως θα μας γράψουν οι εφημερίδες...
    Είναι κρίμα να ασχοληθεί το συνέδριο κυρίως, δηλάδη, μόνο με οργανωτίστικα ζητήματα. Το ζήτημα της ενιαίας εκφώνησης στα ζητήματα της επικαιρότητας είναι που θέτει ο κόσμος. Και αυτό όχι ως το βασικότερο πρόβλημα του Σύριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Χαμός θα είχε γίνει στην 1η Παναλλαδική συνδιάσκεψη, αλλά παρενέβη ο Τσίπρας και έσωσε την κατάσταση για τους μηχανισμούς. Αν είχε γίνει τότε η ψηφοφορία για το πως εκλέγονται τα όργανα, όπως φαίνεται από αρκετά αποκαλυπτικό video που έχει δημοσιευεί παραπάνω, τώρα σε ένα μεγάλο βαθμό θα είχε λυθεί το πρόβλημα...

      - Υποτιμάτε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γενικά τον κόσμο, γιαυτό θέλετε να σώσετε το μαγαζάκι σας. Όμως δεν μπορείτε να κρυφτείτε πλέον...

      Διαγραφή
  4. γίνεται απόπειρα ο ΣΥΡΙΖΑ να οικοδομηθεί σαν αρχηγικό κόμμα με διαδικασίες όχι ΚΚΕ , αυτό πραγματικά είναι όαση .

    σκοπός είναι να οικοδομηθεί με διαδικασίες ΠΑΣΟΚ , fast truck , open gov κλπ . το ενιαίο κόμμα οικοδομείται στις ράγες της κρατικής προσαρμογής , γι αυτό άλλωστε όσοι ήταν πάντα αντίθετοι στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών , ακόμα και με την ίδια την θέση του ΣΥΝ εντός ΣΥΡΙΖΑ ( Μπαλάφας , Παπαδημούλης ) είναι με το ενιαίο κόμμα .

    η πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καμία σχέση δεν έχει με τις ΤΕ , τα όργανα και το συνέδριο . Δεν χαράσσεται και δεν αποτιμάται εκεί .

    η στάση της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ απλά να διεκδικεί το δικαίωμα της στην άποψη , είναι αμυντική και με ημερομηνία λήξης .

    αν δεν διεκδικήσει με όρους κοινωνίας και ανοιχτής πολιτικής δράσης το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση στην κυβέρνηση του Καμένου , στον σεβασμό της συνέχειας του κράτους και στους όρους διεθνοποίησης του ελληνικού καπιταλισμού , ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει .

    επειδή βέβαια η ταξική πάλη έχει δυνατότητες , υπάρχει μια μικρή πιθανότητα σταθεροποιησης του ΣΥΡΙΖΑ σε καθεστωτικό ρόλο , να περάσει το σχέδιο του Τσίπρα δηλαδή .

    είναι όμως μικρή και κυρίως , δεν αφορά την αριστερά .

    " κάποιος σύντροφος "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Ενώ το Αριστερό ρεύμα και η ΔΕΑ ήταν πάντα με την άποψη για τον "ΣΥΡΙΖΑ των μελών"! Δεν σταματάς το δούλεμα;

      Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η "μειοψηφία", υπάρχουν πολλές φωνές και πολλές μειοψηφίες. Η "αριστερή πλατφόρμα" την οποία υπονοείς δεν είναι "μειοψηφία" αλλά μια ετερόκλητη τυχοδιωκτική συμμαχία που ενδιαφέρεται για την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων της Κουμουνδούρου. Άσε λοιπόν τα σάπια περί “πλειοψηφίας” και “μειοψηφίας”!...

      Το ποια πολιτική και ποιο είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ευπρόσδεκτες οι παρατηρήσεις, άσε όμως να το αποφασίσουν τα μέλη του για το τι καθεστωτικό ρόλο θα παίξει και τι άλλο θα κάνει. ...

      Διαγραφή
    2. το αριστερό ρεύμα και η ΔΕΑ ήταν αρνητικό με τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών , όταν αυτό σαν επίδικο έμπαινε από τα αριστερά . και κακώς ήταν αρνητικό .

      σήμερα είναι αρνητικό , όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών ακριβώς , αλλά με την άποψη ότι κάτι τέτοιο σημαίνει πλαστή ομοφωνία . Κάνε αν θες και συ μια αποτίμηση της φαινομενικής αλλαγής 180 μοιρών από άλλους , ενδεικτικά είπα τον Μπαλάφα και τον Παπαδημούλη . Κανένα δούλεμα από την μεριά μου σύντροφε , αλήθεια !!

      είδα το βιντεάκι που προτείνει ο διαχειριστής , το " δεν ξέρω πάνω από 20 " που λέει ένας σύντροφος είναι καταλυτικό .

      οι λίστες πολιτικοποιουν την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση , και η επικοινωνία ανάμεσα τους δίνει τον συμβολισμό του ενιαίου .

      Δεν αρκεί σαν μέθοδος να πετύχει την ενιαιοποίηση , πάντως βγάζουν την αντιπαράθεση προς τα έξω , και μειώνουν τα μπιλιετάκια . Τα άλλα 2 είναι ο σεβαστός τρόπος που το ΚΚΕ θεμελιώνει το κόμμα νέου τύπου , τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό κλπ . Και το αστικό αρχηγικό κόμμα .

      το κλείσιμο σου δεν το καταλαβαίνω . 1 είσαι σίγουρος ότι δεν είμαι μέλος ? 2 . ότι δεν είμαι ας πούμε κοντά ( δεν είμαι τίποτα από τα 2 , κοντά στην αριστερά γενικά ναι ) 3 . αν τα πω σε μια συγκέντρωση , θα πάρω αυτή την απάντηση ? Ότι δεν είμαι μέλος , δεν έχω γνώμη ?

      Σε συσκέψεις μελών δεν πάω σύντροφε μου , άσε να έχω γνώμη όμως ...

      Και άσε και μια πιθανότητα αν και όχι μέλος , να ξέρω άλλους που είναι , και η γνώμη μου κάπως να έχει διαμορφωθεί με πραγματικά δεδομένα ...

      βέβαια λες ότι οι παρατηρήσεις είναι ευπρόσδεκτες , αλλά ότι σαν μη μέλος δεν αποφασίζω είναι πλεονασμός , νομίζω .

      τα λέμε ...

      " κάποιος σύντροφος "

      Διαγραφή
  5. Ποια συνιστώσα έχει μεγαλύτερη επιρροή από το ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ Μπαλάφα ή από το ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ Παπαδημούλη;
    Καμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. EOΣ,
    παρατηρώ ότι ούτε η στήλη με τα ενδιαφέροντα μπλογκ αλλάζει αυτόματα, ενώ και οι απαντήσεις αργούν να εμφανιστούν.
    Προτείνω, ειδικά για τις απαντήσεις, και επειδή οι ειδήσεις τρέχουν, τουλάχιστον ως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιεύονται αυτόματα. Το μαλλιοτράβηγμα μπορείς να το "μαζεύεις" εσύ ύστερα, όταν μπαίνεις και τα βλέπεις.
    Δες σήμερα τι έγινε με τη συνέντευξη Τσίπρα. Η μισή πλατεία (δυστυχώς) αυτό συζήταγε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Η ενημέρωση της στήλης με τα link σε άλλα μπλογκ είναι στον ...αυτόματο. Την ευθύνη την έχει ο θεός του blogspot (GOOGLE)...

      - Για τον ελεύθερη δημοσίευση σχολίων υπόρχει το πρόβλημα με σχόλια που αφορούν τρίτα πρόσωπα, τα οποία είναι πιθανόν να μην είναι καν αναγνώστες μας. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνονται δημοσιεύσεις έστω και προσωρινές που θίγουν άτομα τα οποία δεν έχουν καμία συμμετοχή στον όποιο διάλογο...

      Διαγραφή
  7. Καλώς. Μπαίνε όσο συχνότερα γίνεται,τότε, γιατί θα μας "φάει" η αγωνία!
    Όσον αφορά την ως τώρα συζήτηση, παρατηρείται ότι το Α.Ρ. προσπαθεί να ταυτίσει την ύπαρξη των συνιστωσών με την ύπαρξη λιστών και τάσεων τύπου Α.Ρ.. Από την άλλη, οι οπαδοί του σκληρού προεδρικού πυρήνα, ταυτίζουν τους υπέρμαχους της διατήρησης των συνιστωσών με την προσπάθεια διατήρησης των ξεχωριστών λιστών στην πανελλαδική συνδιάσκεψη.
    Επειδή κι εμείς θητεύσαμε στα μαγειρία της Κουμουνδούρου:"Μυρίζει" συνεννόηση Α.Ρ.-προεδρικών, όπως έγινε στη Συνδιάσκεψη της Α'Αθήνας.
    Οπότε, οι οπαδοί Λαφαζάνη (Κόκκινο Δίκτυο κ.α.) ας προσέξουν μην την πατήσουν όπως στη Συνδιάσκεψη. Υπενθυμίζεται ότι εκεί, κατέβασαν προβοκατόρικα φιλοΕΕ κείμενο οι προεδρικοί, το Κόκκινο Δίκτυο στάθηκε στο "τυπικό" σκέλος, και σε συνεννόηση με το Α.Ρ., που, και καλά, για να μην την πατήσει, κατέβηκε σε ενιαία λίστα, οι Προεδρικοί περιόρισαν (το λιγότερο) τη δύναμη τόσο της Ανάσας όσο και του Κόκκινου Δικτύου: προειδοποίηση για το τι θα συμβεί στο συνέδριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτά που συνήθως δεν παίρνουν απάντηση είναι 2 .

      α ) γιατί οι τροπολογίες της αριστερής πλατφόρμας στην συνδιάσκεψη πήραν περισσότερο από το ψηφοδέλτιο ? γιατί σε κάποιους δεν αρέσουν οι χειρισμοί ΠΛ είναι μια απάντηση , αλλά βασικά αποδεικνύεται ότι το " ενιαίο " δεν συνέχεται πολιτικά αλλά από την νομή της εξουσίας .

      β ) γιατί την ενιαία εκφώνηση του ΣΥΡΙΖΑ την σαμποτάρουν προερχόμενοι από το ενιαίο και όχι την αρ πλατφόρμα ?

      πως τεκμαίρεται δηλαδή η απειλή στην ενότητα , από τις τάσεις ?

      πραγματικά είδα το βίντεο , και είναι θλιβερό , να βλέπεις συντρόφους να λένε ότι το σώμα έχει απεριόριστες εξουσίες , μπορεί να αποφασίσει την φίμωση .

      αυτονόητα δημοκρατικά κεκτημένα δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία . Αν επιθυμώ το σώμα να με κρίνει σε ομαδοποίηση της άποψης μου , το όντως κυρίαρχο σώμα ας με αποδοκιμάσει , με το να βρω μόνο την ψήφο μου .

      " κάποιος σύντροφος "

      Διαγραφή
    2. σε όσους αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε!....14 Μαΐου 2013 στις 6:13 μ.μ.

      "ποία είναι τα αυτονόητα δημοκρατικά κεκτημένα;" το ανώτατο σώμα ενός κόμματος να μην έχει δικαίωμα να αποφασίσει με πιο τρόπο θα εκλέγει τα όργανά του;

      Διαγραφή
    3. αυτονόητο δημοκρατικό κεκτημένο : το να επιθυμούμε χ αριθμός συντρόφων να ζητήσουμε από το σώμα να μας ψηφίσει ή όχι πακέτο με την ιδιαίτερη μας άποψη .

      αν και το έγραφα από πάνω με σαφήνεια , ας το ξαναγράψω .

      το ανώτατο σώμα εννοείται ότι δεν έχει δικαίωμα να το απαγορεύσει ...

      με τέτοια απαγόρευση δεν υπάρχει πολιτική , δημοκρατία , αριστερά . Υπάρχει κόμμα , κατ εικόνα και ομοίωση του κράτους . Χωρίς βουλευόμενα και ανακλητά σώματα , ανοιχτή αντιπαράθεση κλπ

      αντιγραφές των τεχνικών οργάνωσης της καπιταλιστικής εξουσίας ...

      " κάποιος σύντροφος "

      Διαγραφή
  8. Αγαπητέ “κάποιε σύντροφε” λες παπάρες!

    1.Για τις πολιτικές αποφάσεις, όλοι έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους και να τις βάζουν στο σώμα για ψηφοφορία. Που είδες την στέρηση κάποιου “δημοκρατικού κεκτημένου”.

    2.Ανώτατο όργανο είναι το συνέδριο το οποίο μπορεί να αποφασίζει για όλα τα ζητήματα με τον τρόπο που επιλέγει το ίδιο να λαμβάνονται οι αποφάσεις. Που υπάρχει το πρόβλημα;

    3.Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Α' Πανελλαδική ( το οποίο μεταφέρθηκε από τον ΣΥΝ) είναι ότι τα όργανα θα πρέπει να εκλέγονται με απλή αναλογική όπως στα σωματεία και τα συνδικάτα που υπάρχουν παρατάξεις. Όμως το κόμμα δεν μαζικός χώρος μέσα στον οποίο λειτουργούν και δρουν παρατάξεις. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται παραπέρα εξήγηση αυτό το ζήτημα.

    4. Ποίο σου είπε ότι αναφέρετο φυσικό δικαίωμα του καθένα - όπως λέει ο Δ. Βιτσας στο video - να μετατρέπει το κόμμα σε μαζικό χώρο και να επιβάλει με το έτσι θέλω την “απλή αναλογική”; Το κόμμα είναι εθελοντική συλλογικότητα, στην οποία ο καθένας κρίνει το μέγεθος της συμφωνίας/διαφωνίας του και συμμετέχει ή δεν συμμετέχει σε αυτό. Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι στο οποίο ο καθένας έχει “φυσικά δικαιώματα” για να μπαίνει μέσα και να τρυγάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ