ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Π. Λαφαζάνης: Η πρόταση για την λίστα του Αριστερού Ρεύματος

Παρουσιάζουμε απόσπασμα από την ομιλία του Π. Λαβαζάνη που έγινε την 2η μέρα της Συνδιάσκεψης στο τέλος των ομιλιών των αντιπροσώπων και πριν αρχίσει η διαδικασία των ψηφοφοριών.


Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις που πυροδότησε αυτή η πρόταση του Αριστερού Ρεύματος, την παρέμβαση του Α. Τσίπρα στην διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο οι τελικές αποφάσεις δεν λήφθηκαν στην Συνδιάσκεψη αλλά στα αποδυτήρια., εδώ:

32 σχόλια :

  1. Στο ΚΚΕ να τα πει αυτά ο Λαφαζής, εκεί ίσως να έχουν κάποια αξία, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που πας ρε καραμήτρο;2 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:39 μ.μ.

    Την πολιτική πρακτική του ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε και το Αριστερό Ρεύμα απέναντι στην ηγετική ομάδα του Τσίπρα και είχε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα: Να την ενισχύσει περισσότερο.

    Τελικά η Συνδιάσκεψη δεν πολώθηκε σε ζητήματα θέσεων αλλά πάνω στις λίστες, δηλαδή σε ζητήματα δημοκρατίας και έγινε του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ!...

    Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων έμεινε άφωνη μπροστά στο θέατρο μεθοδεύσεων που εξελίχτηκε μπροστά τα μάτια της, και για όσους δεν γνώριζαν τι σημαίνει ΣΥΝ, το αντιλήφθηκαν αρκετά καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ρωτήσω, πολύ απλά, ποιο είναι το καταδικαστέο ή έστω το λαθεμένο σε όσα είπε ο Λαφαζάνης; Μπορεί να ακυρωθεί το μνημόνιο, να πάρουμε όμως μνημονιακές δόσεις, να τεθεί δημόσιος έλεγχος σε τράπεζες και άλλους ομίλους μέσα στο ευρώ και την Ε.Ε.; Ας πούμε ότι ξεκινάμε αύριο, προφανώς μέσα στην ιμπεριαλιστική ένωση, σύντομα δε θα οδηγηθούμε εκτός; Αυτό πρέπει να μας τρομάζει ή να είμαστε σίγουροι για την προοπτική αυτής της ρήξης, ώστε να απαντήσουμε στα παπαγαλάκια της τρομοκρατίας. Αν όντως υπάρχει εκτίμηση ότι μια προοδευτική πορεία μπορεί όχι μόνο να ξεκινήσει, αλλά και να παραμείνει εντός των κανόνων και του πλαισίου του Μάαστριχτ, δε θα έπρεπε να υποστηριχτεί με επιχειρήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καταδικαστέο, βρίσκεται αλλού και είναι απλό: από τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών, καταλήξαμε και πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ των λιστών. Με τον Λαφαζάνη να εγκαθιστά κόμμα μέσα στο κόμμα και την πλειοψηφία να μην αντιδρά, πιστή στο δόγμα ότι οι πάντες είναι προς διαχείριση. Αν το νέο κόμμα είναι η αναπαραγωγή των χειρότερων παραδόσεων του ΣΥΝ έχει καλώς. Αν όμως ζητούμενο ήταν η μετάβαση σε μια νέα κατάσταση, τότε η συνδιάσκεψη απέτυχε παταγωδώς, με συνέπειες που δεν θα αργήσουν να φανούν και να "κοστίσουν". Από αύριο μάλιστα...

      Διαγραφή
  4. ''Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τις δόσεις τους''.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ.
    Αυτή είναι σήμερα η ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ανάμεσα στους αληθινούς αντιμνημονιακούς και στους ντεμέκ αντιμνημονιακούς.
    Το να λες ότι είναι καταστροφή αν δεν πάρεις τις δόσεις,σημαίνει ΑΥΤΟΜΑΤΑ ότι δέχεσαι όρους από αυτούς που σου δίνουν τις δόσεις.Δηλαδή Μνημόνια.
    ''Όχι σε κυβέρνηση της αριστεροκεντροδεξιάς''.
    Χτυπήσαν οι καμπάνες για αυτούς γύρω απ'τον Τσίπρα που ετοιμάζονται και ετοιμάζουν κονέ με τους Καμμένους.
    Πάλι καλά που υπάρχει το Αριστερό Ρεύμα και πασχίζει να δώσει μια στοιχειώδη σοβαρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα για την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ!!! Αν στην πορεία διαπιστώσουμε ότι μετατρέπεται σε νέο ΠΑΣΟΚ τότε όλα για την συντριβή του και ένα νέο ξεκίνημα.Νομίζω ότι αυτό είναι "ΑΡΙΣΤΕΡΗ" στάση και συμπεριφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε οχι κ νεο ΠΑσοκ μονο τον κουρουμπλη το φωτοπουλο τον κοτσακα τον αρσενη την λουκα τον ραυτοπυλο την σακοραφα την μαριληζα..........και μερικοι αλλοι εχουν παει στο ΣΥΡΙΖΑ

      Διαγραφή

    2. Ε κάτσε ρε συ...κι είναι όλα αυτά τα ονόματα απόδειξη ότι γινόμαστε νέο ΠΑΣΟΚ;
      Κάτσε να έρθει κι ο Χρήστος ο Παπουτσής και μετά προβληματίσου.
      Απαπαπα,γκρινιάρης είσαι και του λόγου σου.
      Θέλετε να κάνουμε,έτσι για πλάκα,μια πρόβλεψη για το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,να δούμε πόσοι μεγαλοπασόκοι του 2009 προορίζονται να είναι μέσα;Για πλάκα,χωρίς ιδιαίτερη σκέψη,βρίσκεις καμιά 10αριά ονόματα.
      Αλλά ξέχασα.Να κάνουμε υπομονή,να μη μιλάμε,και άμα τότε διαπιστώσουμε ότι έχουμε γίνει νέο ΠΑΣΟΚ να σηκώσουμε μπαϊράκι.
      Τρομάξαμε να διαλύσουμε το ΠΑΣΟΚ για να το ξαναβρούμε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να μας ξανακυβερνάει.Μεγάλε Αλέξη,θαύμα έκανες.
      Τέτοια σανίδα σωτηρίας στο (βαθύ) Πασόκ ούτε ο Σαμαράς δεν έχει καταφέρει να δώσει 2 δεκαετίες τώρα.

      Διαγραφή
  6. και ποιος μου λέει εμένα ότι το θέατρο δεν ήταν κοινό Βίτσα-Λαφαζάνη; Αφού εξαρχής στόχο είχαν και οι δυο οργανωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει στο ΣΥΝ και άρα, με την "ξεχωριστή λίστα"-ενιαίο ψηφοδέλτιο πέρασε το εκλογικό μοντέλο ΣΥΝ.

    Χαίρομαι πάντως που πολλοί νέοι σύντροφοι κατάλαβαν τι εστί ΣΥΝ και φυσικά οι ερχόμενες οργανωτικές τους προτάσεις θα πάνε άκλαφτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς το παρον οι μηχανορραφιες και ο ζηλος του αριστερου ρευματος να ελεγχει το κομμα και οι τακτικισμοι-εκβιασμοί του λαφαζανη που πεταει τη βομβα κι υστερα τα μαζευει, εμενα αυτα μου θυμιζουν ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 9.52,αν στην πορεία έχει μετατραπεί σε νέο ΠΑΣΟΚ,
    τότε δεν θα έχει κανένα νόημα τι θα κάνουμε εμείς,γιατί απλά θα έχει στηθεί ο ένας απ'τους δυο πυλώνες του νέου δικομματισμού της νέας μεταπολίτευσης.
    Όχι όπως-όπως κυβέρνηση,όχι γλύκεμα απ'τον Ψυχάρη που σιγά-σιγά κοιτάει να κάνει στροφή και να μας ''υποστηρίξει'',όχι κυβέρνηση μαζί με τους Καμμένους και τους Κουβέληδες,όχι κυβέρνηση που θα είναι ναρκοθετημένη και τελειωμένη απ'την πρώτη της μέρα.Γιατί μια τέτοια κυβέρνηση δεν θά'ναι επιτυχία.Θα είναι νέο 1989.Και εντάξει,οι συνηθισμένοι στις αριστεροδεξιές συγκυβερνήσεις και στις Οικουμενικές (Δραγασάκηδες,Κουβέληδες,
    Κωνσταντόπουλοι κλπ) μπορεί να μην έχουνε πρόβλημα με τέτοια εκτρώματα,αλλά όλοι οι υπόλοιποι έχουμε και χοντρό μάλιστα.
    ΜΟΝΟ Κυβέρνηση Αριστεράς.
    ΤΩΡΑ παίζεται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει νέο ΠΑΣΟΚ ή όχι.Αύριο θά'ναι αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. άσχετο, και ασήμαντο για το μέσο εργαζόμενο, αλλά μήπως σωστά έχω την εντύπωση πως το "Κόκκινο" πάλι διασπάστηκε;
    Το ένα "στέλεχος" ήταν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, το άλλο στη διασπαστική λίστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στις τοποθετήσεις του ο Α. Τσίπρας δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην καταγγελία - ακύρωση του μνημονίων και των διαφόρων εφαρμοστικών νόμων που τα συνοδευουν. Γιατί άραγε; Ήταν οξύς (και σωστά) απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά απέφυγε να κανει καποια αναφορά στη ΔΗΜΑΡ. Του διέφυγε; Εκλογές με "ομαλότητα" ανάφερε στο κλεισιμο της ομιλίας του την Κυριακή. Που έχει πάει η ανάγκη ανατροπής της συγκυβέρνησης από τους λαϊκους αγώνες; Όλοι μας νιώθουμε (και ακόμη χειρότερα διαβάζουμε και ακουμε) ενα σταδιακό στρογγυλεμα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όσο πλησιάζει προς την "εξουσία".
    Οι δύο τροπολογίες του αριστερου ρεύματος -ανεξάρτητα απο τις φραστικές αδυναμίες- ήταν και ειναι πολιτικά κρισιμες για να διαφυλάξουν την αριστερή φυσιογνωμια του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη αφορά το θεμα του € και η δευτερη με ποιους θες να συγκυβερνήσεις. Και για τα δύο τα λεει πολυ καλά ο φιλος που εκανε την αναρτηση = σχολια των 9:44.
    Αυτο που πρέπει να μας ανησυχεί δεν ειναι το αριστερό ρευμα αλλά το θηριο της σοσιαλδημοκρατίας και του "κυβερνητισμού" που κουβαλά η ηγετική ομάδα (γονίδιο του ΣΥΝ).

    Σημείωση: πολύ "ΠΑΣΟΚικό" το τρυκ της υποψηφιότητας του Α. Τσίπρα. Έγινε επικεφαλής λίστας και μάλιστα υπό τον ακομψο (εως προβοκατόρικο) τίτλο "ΕΝΙΑΙΟ" ψηφοδέλτιο.

    Το θεμα ειναι οτι το αρ. ρευμα δεν χειριστηκε τόσο καλά διαδικαστικά το δίκιο του. Αλλά ως εκει. Το αρ. ρευμα ειναι η δικλείδα ασφαλείας για το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς θα δουμε κωλοτουμπες για χρυσο μετάλλιο (ηδη κάποιοι εχουν ξεκινησει προπονήσεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός.Αν δεν ήταν το Ρεύμα,ούτε ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε φτιάξει ποτέ,ούτε η ιδέα της μεγάλης ενωμένης αριστεράς θα υπήρχε.
      Άμα ακούγαμε τους Παπαδημούληδες που θέλανε αυτόνομες καθόδους τότε που μόνοι μας πιάναμε με το ζόρι 2,5%,σήμερα ο ΣΥΝ θα ήταν μια κίνηση σαν την Π80 και την Πολιτεία.
      Αλλά το καλό που έκανε το Ρεύμα,έφερε και ένα...κακό,μια παρενέργεια.
      Μας μείνανε αμανάτι σχεδόν όλοι οι Πασόκοι της ηγεσίας (πλην Κουβέλη και 2-3 ακόμα,
      όλοι οι υπόλοιποι είναι εδώ).
      Κι όχι μόνο αυτό,αλλά φωνάξανε κι άλλους μεγαλοΠασόκους και πάνε να κάνουνε τον ΣΥΡΙΖΑ σαν τα μούτρα τους.
      Μόνο ο Χρήστος ο Παπουτσής λείπει παιδιά (α,ξέχασα,έρχεται ήδη το παιδί του η Μαριλίζα,άρα είναι σαν να ήρθε ο Χρηστάρας).Κι ο Άκης ο Τσοχατζόπουλος (α,ξέχασα τη μεταγραφή μας τον Κοτσακά,άσε που έχουμε από παλιά τη Δούρου.Άρα εκπροσωπείται κι ο Άκης.Υπερεκπροσωπείται θα έλεγα).

      Διαγραφή
    2. Παίξε με τον Μαϊλη σου ρε και μην ασχολείσαι με τον ΣΥΡΙΖΑ

      Διαγραφή
    3. Απάντηση στα όσα λέει είναι τώρα αυτό;

      Διαγραφή
    4. 3.55,μ'αρέσει που τον ρωτάς κιόλας.
      Μόνο τέτοια απάντηση ξέρουνε να δίνουνε οι Πασόκοι της ηγεσίας και οι φίλοι τους όταν τους στριμώχνουνε.
      Η ΠΑΣΟΚοκουλτούρα είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία,και τώρα έχει κάνει έφοδο και στον ΣΥΡΙΖΑ.
      Φάνηκε και στη Συνδιάσκεψη αυτό το πράμα.
      Φέρνανε τους Πασόκους και τους γράφανε μέχρι την τελευταία μέρα για να κάνουνε μπούγιο στη Συνδιάσκεψη,να κάνουνε το μόνο πράμα που ξέρουνε,δηλαδή να αποθεώνουνε τον αρχηγό,περίπου σε στυλ
      ''Τσίπρας οέο και αμπαλαέα'' και να φωνάζουνε στο Λαφαζάνη όταν πήγαινε να πει δυο λέξεις που δεν τις έχουνε ακούσει
      στο MEGA και δεν τις έχουνε διαβάσει στην
      ''go Alexis,go'' Εφημερίδα των Συντακτών.
      Βέβαια ο Τσίπρας ούτε ήταν,κι ακόμα και τώρα (παρά τις χίλιες ...μπιπ που έχει κάνει),δεν είναι σαν κι αυτούς.
      Αλλά έτσι όπως το πάει,σε λίγο θα τον κάνουνε σαν τα μούτρα τους οι υπόλοιποι.
      Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα,τον τρώνε οι κότες.



      Διαγραφή
  11. Δεν έμεινε χρόνος να συζητηθούν οι θέσεις, αφού το Αριστερό Ρεύμα δεν ήλθε στην Συνδιάσκεψη για να συζητήσει αλλά για να διαχωριστεί από τους άλλους στα κουκιά. Γιαυτό και όταν ψηφιζόταν οι θέσεις ο κόσμος του απάντησε:
    - Πάρε την πλατφόρμα σου και βάλετει εκεί που ξέρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το βέβαιο είναι ότι με την στάση του στην διαδικασία εκλογής το αρ.ρεύμα αποτέλεσε δικλείδα ασφαλείας για την διατήρηση των καπετανάτων και της καμαρίλας στον ΣΥΡΙΖΑ.
    Που φαίνεται ότι κάποιοι ακόμη τα έχουν ανγκη αυτά.
    Τα φληναφήματα περί "απαγόρευσης έκφρασης της διαφορετικής άποψης" πάνε περίπατο καθώς θα μπορούσε μα προτείνει μια ενιαία λίστα και δίπλα στο όνομα του καθένα την πολιτική του ταυτότητα πχ αρ.ρευμα, ανενταχτος,κοε, δεα κλπ κλπ δεν το πρότεινε όμως...λέτε να μην το σκέφτηκαν ?
    Και αν πραγματικά το αρ. ρεύμα ήθελε να διαλύσει τα μαντριά και τα καπελώματα (έρχεται ο Βίτσας με τρεις 700δες έλεγαν) θα μπορουσε να προτείνει αντί 68 σταυρών 10 σταυρούς, 5 σταυρούς....λέτε να μην το σκέφτηκαν ?
    Και βέβαια στα μαθήματα που ατυχώς προσπάθησε να παραδώσει ο Λαφαζάνης περί μονολιθηκότητας αγνόησε παντελώς τον σεβασμό του δημοκρατικού δικαιώματος των ανένταχτων συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι σε καμιά λίστα, σε κανένα μαντρί.....λέτε να μην το σκέφτηκε ?
    Και τέλος για να δείτε τι εκτρώματα μπορεί να παράγουν οι λίστες πείτε για παράδειγμα ότι κάποιος κατέβαζε μια λίστα που επιφράφονταν "Τομ και Τζέρυ". Με 13 (αριθμός δεκατρείς)ψήφους εκλέγονταν αντιπρόσωπος στη κεντρική επιτροπή την στιγμή που άλλοι σύντροφοι από τις άλλες λίστες με 100-200-300 ψήφους θα έμεναν εκτός. (3,000 ψηφοφόροι : 226 έδρες= 13,27 το μέτρο για μια έδρα στην κεντρική επιτροπή).
    Αυτά τα ολίγα για τους τσελιγκάδες που επιμένουν στα τσελιγκάτα τους.
    ( και που δεν σημαίνει βέβαια ότι όλες οι απόψεις τους είναι για πέταμα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλά... εδώ ανένταχτος: εσείς ακόμα δε βγήκατε κυβέρνηση αρχίσατε τη φαγωμάρα... τα όσα λέει ο Λαφαζάνης και επεσήμανε προηγούμενος σχολιαστής είναι βάσιμα. δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να αποσαφηνιστεί η θέση περί Ευρώ ειδάλλως δε θα μπορέσει να πειστεί η πλειοψηφία του κόσμου ότι σοβαρολογούμε περί κατάργηση μνημονίων κτλπ... Κι επίσης για κάθε πασοκο που παίρνουμε χάνουμε ψήφους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 25,...% πήρε το Ρεύμα.
    Και αυτό το ποσοστό, σε αυτές τις συνθήκες είναι η μόνη διασφάλιση με πολιτικούς (και όχι οργανωτικούς όρους) ότι η διολίσθηση στον κυβερνητισμό και τη σοσιαλδημοκρατία δεν θα είναι περίπατος και δεν θα μπορεί να μασκαρεύεται κάτω απο "ρεαλισμούς" και "υπευθυνότητα". Όσοι ονειρεύονται "καλά ΠΑΣΟΚ" πρέπει να ξανασκεφτούν αν θέλουν τους: Ραυτόπουλο (διορισμένος στη ΓΣΕΕ), Κολλά (πρόσφατο αρθρογράφο και της ΑΥΓΗΣ), Κοτσακά, Μαριλίζα (αυτό να δώ και να πεθάνω...). Επίσης, οσοι θέλουν να μεταμφιέσουν σε ΣΥΡΙΖΑ που τοπικούς νταλαβερτζήδες ΠΑΣΟΚους που παμπόνηρα όταν ειδαν ότι βουλιάζει το σαπιοκάραβό τους σπεύδουν να πηδήξουν στο επόμενο για να είναι "στα πράγματα", γελιόνται!
    Αν όλη η ιστορία γίνεται για να σωθεί αυτή η παρέα ας σταματήσουμε να φανταζόμαστε καπετανάτα του Αρ. Ρεύματος.
    Επίσης, όσοι πίνουν νερό στο όνομα του Αλέξη, ας σκεφτούν μήπως αυτή η ρημάδα η κοινωνία υποφέρει από λόξυγγα επειδή μεχρι χτες έπινε νερό στο όνομα του Αντρέα.
    Αργά η γρήγορα η διαχωριστική γραμμή θα μπει για ολους μας: η με το μνημόνιο ή καταγγελία του μνημονίου και ακύρωση των νόμων, εθνικοποίηση τραπεζών κλπ. Και όσοι φαντάζονται ότι θα κάνουν κυβέρνηση "εθνικής" σωτηρίας (εσχάτως προέκυψε και τούτο) με διάφορους Ανεξ. Ελληνες και ΔΗΜΑΡ και Λουκα Κατσ. ας ξαναθυμηθούν ότι η μόνη εγγυηση για κάτι θετικό είναι το πολιτικό υποκείμενο που λέγεται ΛΑΟΣ κι όχι τα πολιτικά απολιθώματα του ΠΑΣΟΚ.

    Η στάση του Αρ. Ρεύματος διασώζει την τιμή της αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "..σε αυτές τις συνθήκες είναι η μόνη διασφάλιση με πολιτικούς (και όχι οργανωτικούς όρους) ότι η διολίσθηση στον κυβερνητισμό...."
    Ακριβώς αυτό. Προς τι τότε οι διαφορετικές λίστες και καταγραφές ?
    Έβαλα τρία θέματα παραπάνω επί του "οργανωτικού" που επέβαλε και επιχειματολόγησε το αρ. ρευμα και αντί απάντησης βλέπω προσπάθεια ταμπελαρίσματος με κολλάδες, κοτσακάδες και νερά του αλέξη με τα οποία συμφωνώ αλλά ουδόλως με αφορούν.
    Θα προτιμούσα μια επί της ουσίας απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κολλάς Κοτσακας Ραφτοπουλος Μαριλιζα και ειναι μακρα η λιστα. Ταμπελες ειναι ; Δεν ειχαν αποψεις δημοσια εκφράσει ολοι αυτοι; Δεν υπηρέτησαν το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του; Γιατι τωρα πανε στην κολυμπήθρα του ΣΥΡΙΖΑ; Αν δεν σε αφορουν τα νερά που μπαζουν οι απόψεις της ηγεσίας -σε συγκριση με τις αρχικες τοποθετησεις λιγους μηνες πριν- ας ευχηθούμε να μην πνιγουμε στα απονερα της εξουσίας. Μηπως καταγγείλουμε το μνημονιο για να επαναδιαπραγματευτουμε το νεο (οι βασεις φευγουν κλπ)

      Διαγραφή
    2. Μα αναφέρεσαι σε μένα και λες "..Όσοι ονειρεύονται "καλά ΠΑΣΟΚ" πρέπει να ξανασκεφτούν αν θέλουν τους: Ραυτόπουλο (διορισμένος στη ΓΣΕΕ), Κολλά ..." και "..Επίσης, οσοι θέλουν να μεταμφιέσουν σε ΣΥΡΙΖΑ που τοπικούς νταλαβερτζήδες ΠΑΣΟΚους .." τι άλλο από ταμπέλα που μου κολλάς είναι !!!
      πολύ δε περισσόερο όταν συμφωνώ με τις επισημάνσεις σου αυτές.
      Το θέμα είναι ότι ένας κόσμος , κυρίως ανένταχτος, "κρύωσε" με τις καθαρα οργανωτικές μεθοδεύσεις του ρεύματος....και πιστεύω ότι αυτή του η στάση είχε επίδραση και στις ψηφοφορίες των τροπολογιών και στη εκλογή της κεντρικής επιτροπής

      Διαγραφή
  16. Εγγεγραμμένοι 3308
    Ψήφισαν 2897
    Ερώτημα 1ο: Αυτοί που δεν ψήφισαν απλά έφυγαν λόγων καθυστερήσεων ή δεν ήρθαν ποτέ να παραλάβουν την κάρτα τους; Δυσκολο να υποθέσουμε που πήγαν με ακριβεια οι 411 που "λειπουν".
    Έγκυρα 2879 (οκ λογικό να υπάρχουν λευκά/ακυρα)

    Ελαβον
    ΕΝΙΑΙΟ 2008
    ΡΕΥΜΑ 695
    Αρα 2879 (έγκυρα)-2008-695 = 176 ψηφοδέλτια που δεν επέλεξαν λίστα. Επί του συνόλου των εγκύρων είναι ενα ποσοστό περίπου 6%. Θα μπορούσαμε να πουμε ότι ειναι κάτι σαν "λευκό". Ουτε μικρό σαν ποσοστό, ούτε και μεγάλο αν αναλογιστούμε ποσα ακουμε για τον "ανένταχτο" κόσμο. Μπορουμε να πουμε ότι οι "ανένταχτοι" εστω και προσωρινά εντάχθηκαν.

    Επί του συνόλου των εγκύρων (2879) ο Πρόεδρος έλαβε 2096 σταυρούς, ένα ποσοστό περίπου 73%. Το 27% (δηλ. το 1/3 των ψηφισάντων) δεν επέλεξε να σταυρώσει τον Πρόεδρο. Γιατί; Αποδοκίμασε τον τρόπο που έθεσε την υποψηφιότητά του; Αποδοκίμασε κάποιες απόψεις; Δύσκολο να αποφανθούμε σχετικά. Πάντως αν υποθέσουμε ότι λαμβάνει το συνολο των ψηφων του ΕΝΙΑΙΟΥ από το Ρεύμα και τους "Ανένταχτους" παίρνει μόλις 88 σταυρούς.

    Ως προς τη σταυροδοσία. Αν αφαιρέσουμε τους "αναγνωρίσιμους" που ας πουμε παιρνουν και χυμα σταυρούς, η σταυροδοσία στο ΕΝΙΑΙΟ αναδεικνύει μάλλον πιο "δεξιές" αντιλήψεις (με οσα εισαγωγικά ισως απαιτεί ο χαρακτηρισμός).
    Στο Ρευμα υπήρχε εσωτερικο ξεκαθάρισμα με εκείνους που ζήτησαν ενιαια καθοδο. Αφενός περίπου απήχαν από υποψηφιότητες κι αφετέρου όσοι εβαλαν βρέθηκαν μεση και χαμηλά.

    Προφανώς το αποτελεσμα εγείρει ενα ζήτημα:
    Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιήσει ανώδυνα μετατοπίσεις ως προς τις αρχικές τοποθετήσεις του στα ζητήματα του χρέους και των μνημονίων; Μάλλον όχι. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπονεί κάποιο σχέδιο κυβέρνησης συνεργασίας με κόμματα εκτός αριστερού πολιτικού τόξου; Επίσης δύσκολα. Το 1/3 είναι απέναντι σε αυτά. Και με δεδομένο οτι η κρίση θα οξύνει στα ορια τις αντιθέσεις είναι εξαιρετικά πιο δυσκολο.

    Το Ρεύμα εκτός από το ποσοστό του μπορεί να ελπίζει σε κάτι περισσότερο ή πιο ηγεμονικό; Δύσκολα. Είναι για την ωρα μια ισχυρή τάση (που δεν μπορουν να την αγνοούν) αλλά μακριά από κάτι που θα του επέτρεπε να βγει με όρους μαζικούς πλειοψηφικούς.

    Τα διορισμένα μελη του νέου οργάνου μπορουν να αλλάξουν το συσχετισμό; Μάλλον όχι. Και άρα η "πατέντα" αυτή ακυρώνεται (και καλυτερα).

    Ποιο ειναι το πιθανότερο σενάριο; Αυτο το όργανο να συγκληθεί μια φορά να εκλέξει ένα "ενδιαμεσο" στο οποιο οι συσχετισμοί οριακά θα είναι καλύτεροι για το ΕΝΙΑΙΟ. Αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις (πχ εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης) είναι εξαιρετικά πιθανόν το όργανο αυτό ("301") να μακροημερεύσει (ας θυμηθούμε ποτε έκανε το ΠΑΣΟΚ συνεδριο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το πολιτικό "ζουμί" βρισκεται στη σταυροδοσια. Εκει για οσους ξερουν απο προσωπα πραγματα και καταστασεις θα δουν ξεκαθαρα που πάει το πράγμα. Κι οσο στο ονομα της Κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ θα στριβει κομψα ή ακομψα προς τα δεξια τοσο περισσοτερο θα τον πιέζουν να παει δεξιότερα. Το έργο το εχουμε ξαναδει!

      Διαγραφή
  17. αν και δεν είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ , μια άποψη πάνω κυρίως σε μεθοδολογικά ζητήματα , πχ τι είναι οργανωτικίστικο .

    δεν στέκει ότι η στάση του α. ρ ήταν οργανωτικίστικη , όταν η " είδηση " της συνδιάσκεψης όσον αφορά το πολιτικό πλαίσιο , είναι το περιεχόμενο των τροπολογιών που κατέθεσε για χρέος , ευρώ και αριστερά ( νομίζω αυτά είναι τα θέματα ). Ποια είναι το πολιτικό εξαγόμενο από την πλειοψηφία ? Ότι το ψηφοδέλτιο έπρεπε να είναι ένα , πως γίνεται αυτή η αντιστροφή και το κρέας - ψάρι ?

    το δικαίωμα εγγραφής πάνω από την κάλπη , πχ , αυτή η αμερικανιάρική , με επίφαση μαζικού δημοκρατισμού , αρχή , δεν είναι κατεξοχήν οργανωτικίστικη ?

    το δικαίωμα ξεχωριστού ψηφοδελτίου είναι αυτονόητο , μπορεί κάποιος να πει ότι θέλω να θέσω στο σώμα το δίλημμα αν με ψηφίσει , να ψηφίσει μόνο εμένα , σαν αντίληψη , και όχι της πλειοψηφίας . αλλιώς πες ότι κάνεις μονολιθικό κόμμα , και αυτό θεμιτό είναι .

    από κει και μετά , 1 στους 3 ( όπως λέει και πιο πάνω ο ανώνυμος των 02 :07 ) καταψήφισε το ψηφοδέλτιο , που θα έπρεπε για κάποιους να είναι το μοναδικό , που πάει να πει η άποψη αυτή αποδοκιμάστηκε , με την έννοια ότι όταν αποδεικνύεται ότι εκφράζεις τα 2/3 , κακώς έλεγες ότι εκφράζεις το 100 %

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι δυσκολο για καποιον που δεν παρακολουθει πολύ στενά τα πράγματα της αριστεράς να βγαλει ασφαλή συμπεράσματα.
      Με το θάρρος του ανθρώπου που δεν ξέρει και πολλά να γραψω κι εγω δυο σκέψεις
      1ον) Εγώ δεν βλέπω κατι κακο στο 2ο ή στο 3ο ψηφοδέλτιο. Η δημοκρατία σε καθε κόμμα οφείλει να μην εχει περιορισμούς. Αν η χ αποψη θελει να εκφράσει κατι μεγάλο σπουδαιο η μικρο και ασημαντο ας το κανει και ας κριθεί. Αρα γιατι τοσο αναθεμα για ενα 2ο ψηφοδέλτιο.
      2ον) Προσωπικά με ενοχλεί περισσότερο το ας πουμε ενιαιο ψηφοδέλτιο που εκτος διαδικασιών διακινει επιλεκτικά ονοματα προς σταυροδοσία.
      3ον) Οσο εχω μπορέσει να καταλαβω ο Λαφαζάνης εθεσε δυο ζητήματα, για το αν θα μεινουμε παση θυσία στο ευρώ ή εν τελει αν χρειαστει θα πετάξουμε το ευρώ και θα σωσουμε τους ανθρώπους και για το αν αυριο σε μια κυβέρνηση συνεργασιας χωράνε ολοι οι προθυμοι ή οι αριστεροί. Και στα δυο λεω οτι ο Λαφαζάνης λεει ανοιχτά αυτά που ολοι μας σκεφτομαστε. Γιατι να κατηγορηθεί;
      4ον) Ειναι φαιδρο να γράφονται σε οποιοδηποτε κομμα ειδικα και σε αριστερα κομματα πανω απο την καλπη με 2 ευρω ή με μια αιτηση. Αυτο δεν ειναι κομμα αριστερο ή δεξιό ή οτι ειναι πατέντες ΓΑΠ. Εχουμε βγαλει νομιζω συμπεράσματα. Αν εγώ ειμαι το μεγαλοστέλεχος ή πρωην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επειδη με κραζει το συμπαν θυμαμαι να διαφωνησω και να κρυφτω στο ΣΥΡΙΖΑ ειναι σοβαρα πράγματα;
      5ον) Οσους ψηφους κι αν πηρε ο Αλεξης Τσιπρας αλλάζει κατι; Αμφισβητει κανενας τη συμβολή του; Οσο καταλαβαινω οχι. Από την αλλη μην πανω που διαγράψαμε εκεινο το Αντρεας μας προκύψει ο Αλεξης, εννοω αρχηγικα χαρακτηριστικα και τετοια. Αυτο δεν ειναι βασικο στοιχειο;
      6ον) Μπορώ να αμφιβάλω αν 3000 ανθρωποι ειναι δυνατον να συζητήσουν στα σοβαρά μιλώντας 5 λεπτά ο καθένας; Ε δεν γινεται. Αν θελουμε να ειμαστε σοβαροι για τα θεματα αυτα γράφονται βιβλια δεν ληγονται με 2 λεπτά στο βημα μιας συνδιασκεψης.

      Αν εχω επίσης καταλαβει σωστα υπήρχαν καποιες τροπολογίες στην εισήγηση. Αυτές στην ψηφοφορία ηταν δια βοής; Ειναι σοβαρό να γινεται ετσι; Γιατι δεν ζητησαν να ψηφιστουν στην καλπη (ναι / οχι)

      Διαγραφή
  18. 695/2879=24,14 δηλ. 1 στους 4 το καταψηφισε. στοιχειώδη μαθηματικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2008 / 2897 = 69, 31 %

      Ok είναι λίγο παραπάνω από το 66 % , δηλαδή τα 2/3 όσοι στήριξαν τον Τσίπρα.

      δεν είπα ότι το ρεύμα πήρε 1/3 , είπα ότι ο Τσίπρας και γενικά η πλειοψηφία πήρε 2/3 .

      εννοείται ότι βάζω και τα άκυρα , δεν είναι και πολλά, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι ήταν , η στάση τους πρώτα και κύρια την πλειοψηφία αποδοκίμαζε .

      στοιχειώδη μαθηματικά , και πάνω απ ' όλα , να διαλέγεις την πολιτικά αντιπροσωπευτική πράξη ...

      Διαγραφή
  19. απαντώ στα περί 1/3 που λένε εκ παραδρομής(;) μερικοι

    ανώνυμος 4.23

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σιγα μην ειναι ο Συριζα νεο Πασοκ.Το Πασοκ74-81 ειχε προγραμμα ριζοσπαστικο αν κ ποτε δεν το εφαρμοσε.Εξω απο την Εοκ το Νατο Αυτοδιαχειριση κλπ.
    Ο Συριζα ειναι υπερ του ΝΑΤΟ.Ο Αυφαντης στο ραδιοσταθμο κοκκινο ειπε οτι θα ειμαστε στο ΝΑΤΟ για να επηρεαζουμε τις αποφασεις του! Εισοδισμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ