ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

“Μικρότητες’’ και “μεγαλεία” στην πολιτική του ΝΑΡ


Σχόλιο για το κείμενο του Παναγιώτη Μαυροειδή: Μικρότητες’’ και “μεγαλεία” στην πολιτική της αριστεράς .
 
Γράφει ο Π. Μ:

Τι θέλει λοιπόν “ο κόσμος’’;
Σε πρόσφατο σφυγμομέτρηση της VPRC το 35% των πολιτών δήλωνε αντίθεση στο ευρώ και το 51% (!) αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποσοστά πολύ μεγαλύτερα και από τα αυθαιρέτως αθροιζόμενα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων της αριστεράς.
Και όμως, τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, από αντίθετες αφετηρίες, δηλώνουν πως ‘’η έξοδος από το ευρώ είναι ψευτοδίλημμα’’.

Στην  ίδια σφυγμομέτρηση, αν υπήρχε το ερώτημα τι προτιμά ο κόσμος: μια κοινωνία στην οποία δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και θα επικρατεί ελευθερία, ισότητα και ισονομία ή τον καπιταλισμού, είναι σίγουρο ότι σε ποσοστό 99% θα δήλωνε  την αντίθεση  του στον καπιταλισμό

Όμως, ενώ το 35% δηλώνει ενάντια στο ευρώ, το ποσοστό αυτό αντιστρέφεται συντριπτικά όταν το ερώτημα αφορά στο ποιό πολιτικό κόμμα θα στηρίξει στις εκλογές. Γιατί άραγε σημειώνουν δημοσκοπική άνοδο τα κόμμα τα οποία δεν θεωρούν ότι το κυρίαρχο ζήτημα για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι η έξοδος της χώρας από την ΟΝΕ; Ο Π.Μ δεν βλέπει αυτή την αντίφαση στις σφυγμομετρήσεις ή θεωρεί “μικρότητα” την ενασχόληση με αυτό το ζήτημα;

Αντί λοιπόν να εγκαλεί ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν εκφράζουν αυτό το 35% των πολιτών που αντιτίθεται στο ευρώ, θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος γιατί αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ  να καλύψει το πολιτικό κενό εκπροσώπησης αυτού του 35%, χωρίς μάλιστα να έχει απέναντί της άλλους "σοβαρούς" διεκδικητές. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! 

Θα ήταν “μικρότητα”  εκ μέρους μας, αν ρωτούσαμε τον Π.Μ, σύμφωνα με τις ίδιες σφυγμομετρήσεις που επικαλείται, γιατί το ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χωρίς μάλιστα άλλους σημαντικούς πολιτικούς ανταγωνιστές, δεν μπορεί να εκφράσει παρά μόνο ένα ασήμαντο ποσοστό αυτού του 35%; Επίσης η “χρυσή αυγή”, η οποία ήταν ισοδύναμο άλογο ως προς το ποσοστό που σημείωσε στις προηγούμενες εκλογές, μήπως έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας και προβλέπεται να μπει στην βουλή;

Πέρα και από άλλα σημεία, τα οποία γεννούν ανάλογα ερωτήματα, το κείμενο του Π.Μ. ισορροπεί κάπου ανάμεσα σε προεκλογικό λόγο πολιτικάντη βουλευτή και σε κήρυγμα ιερέα από τον άμβωνα της εκκλησίας. Το σημείο ισορροπίας βρίσκεται στις κοινές υποσχέσεις για τον παράδεισο στον οποίο θα βρεθούν όσοι  ακολουθήσουν τις διδαχές.  Όμως, για το υποκείμενο της πολιτικής το οποίο θα οδηγήσει τον αναγνώστη σε αυτόν τον παράδεισο, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο κείμενο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι αυτό το υποκείμενο δεν θα είναι το μαζικό κίνημα, ούτε ο ίδιος ο λαός, αλλά ο πολιτικός χώρος που θα λάβει την εξουσιοδότηση να διεκπεραιώσει αυτά τα ενδιαφέρονται ωραία και ανατρεπτικά, τα οποία ευαγγελίζεται  ο Π.Μ στο κείμενό του. 

Ποίος λοιπόν θα είναι ο φορέας που θα πραγματώσει αυτές τις διακηρύξεις; Το ΑΝΤΑΡΣΥΑ όταν θα έρθει στην εξουσία και κυβερνήσει τον τόπο; Λάθος κάνετε! Το ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι απλά ένα μετωπικό αντικαπιταλιστικό μέτωπο. Το πολιτικό υποκείμενο της επαναστατικής αλλαγής είναι ο ΝΕΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ, τον οποίο ετοιμάζεται να συγκροτήσει το ΝΑΡ. Βασική θέση του ΝΑΡ είναι ότι χωρίς αυτόν τον πολιτικό φορέα το κίνημα θα παραμένει αυθόρμητο και ακαθοδήγητο, θα βολοδέρνει ανάμεσα στον τυχοδιωκτισμό και τον κινηματισμό. 

Αυτά όμως τα ζητήματα δεν θα πρέπει να απασχολούν την κοινωνία και το μαζικό κίνημα. Είναι θέματα που αφορούν αποκλειστικά τους στρατευμένους κομμουνιστές και τα πρωτοπόρα στοιχεία της εργατικής τάξης. Γιαυτό εξάλλου και δεν γίνεται καμία μνεία στο κείμενο ως προς το υποκείμενο της πολιτικής πάλης και της ανατροπής. 

Η αυτοδιαχείριση, η άμεση δημοκρατία, και άλλα παρόμοια που συγκροτούν αδιαμεσολάβητες πολιτικές πρακτικές, είναι πράγματα έξω από τον ορίζοντα της πολιτικής δράσης του Π.Μ. Κι όμως αυτά είναι σήμερα τα “μεγαλεία” απέναντι στις “μικρότητες” από τις οποίες εκπορεύεται η πολιτική πρακτική του Π.Μ και του ΝΑΡ...

26 σχόλια :

  1. Γιατί ρε παιδιά δεν θέλετε να δείτε άνθρωπο να προκόβει;

    Εκλογές έρχονται, ψηφαλάκια μαζεύουν. Αν πάρουν 2% θα είναι ευτυχισμένοι!

    Θα φτιάξουν και το κόμμα. Δεν τους έκαστε και η ΑΡΑΝ, αλλά δεν πειράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΟΣ ξεχνάς ότι υπάρχουν και άλλοι πέρα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ διεκδικητές του 35% το ΕΠΑΜ, η Χρυσή αυγή, το πατριωτικό μέτωπο, το εθνικό μέτωπο, η Χριστιανική, η Ίσκρα από το Συνασπισμό και δυνάμεις του μετώπου αλληλεγγύης και ανατροπής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο ποσοστό πιάνουν όλοι αυτοί μαζί;

      Είναι σοβαροί αντίπαλοι;

      Όλους όσους αναφέρεις είναι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ πρώτα απ' όλα (της δεξιάς, του κέντρου και της Αριστεράς)...

      Επίσης, δεν θα τσουβάλιαζα την "χρυσή αυγή" με το ΑΝΤΑΡΣΥΑ...

      Διαγραφή
    2. Και τον Καμμένο που τον βάζεις; Διεκδικεί και αυτός μερίδιο του 35% και τρώει ψήφους από το ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

      Διαγραφή
  3. Πάντως, ρε παιδιά, επιτρέψτε μου να φανώ κακός. Στα -40 μου, με παρουσία στο διαδίκτυο κοντά 20 χρονια, στο κίνημα ισάριθμα και την παραγωγή περισσότερα, αναρωτιέμαι αφού κι εσείς λιγότερο ή περισσότερο στα ίδια είστε, ακόμα με το ΝΑΡ ασχολείστε; Αλίμονο, φτάσαμε σε σημείο να αποζητούμε βαρβάρους; Η παρακμή του φιλελευθερισμού και η βία του νεοφιλελευθερισμού, μας θερίζουν, και μιλάμε ακόμα για το ΝΑΡ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ώστε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα κριθεί από το πόσο μεγάλο ποσοστό θα πάρει από το 35%.Ωραία λογική!Να την χαίρεσαι!

    Κάποτε πανηγύριζες που θα πέρναγε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ το ΕΠΑΜ,τώρα κάνεις τα ίδια για την Χρυσή Αυγή.Μην κάνεις τον κόπο να μου πεις ότι δεν χαίρεσαι και σε διαβάλλω.

    Εσύ αδερφέ τι έκανες απέναντι στην άνοδο της χρυσής αυγής?Βρίζεις από το πρωί μέχρι το βράδυ την αριστερά,λες ότι η εξαθλίωση χωρίς όριο από την εσωτερική υποτίμηση είναι η μόνη υπαρκτή λύση,και πως οτιδήποτε άλλο είναι κρατική πολιτική διαχείρισης,άρα το μαύρο μέτωπο καλά κάνει και παίζει μπάλα μόνο του.

    Στις συνθήκες της βαθιάς δομικής κρίσης,της εξαθλίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας,και της κρίσης εκπροσώπησης η αριστερά κρίνεται από το αν μπορεί να διατυπώσει πρόταση εξουσίας,που να ξεκινάει από την ανατροπή της τριτοκοσμοποίησης αύριο και να μπορεί να φτάνει μέχρι την μη καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής και της εξουσίας.

    Εσύ δεν είσαι με την σύγκρουση με το κεφάλαιο και το κράτος του,καθώς και με τις διεθνείς του συμμαχίες και τις δομές τους(χρέος,ευρώ,εε).Δεν είσαι με την λαϊκή -εργατική εξουσία του ΚΚΕ που θα τα λύσει όλα(υποτίθεται).Δεν είσαι,φαντάζομαι,με τις φαντασιώσεις για άλλη ΕΕ,άλλο ευρώ και άλλη ΕΚΤ.Σπέρνεις την απογοήτευση την ηττοπάθεια ,και το "ματαιότις ματαιοτήτων".

    Και μετά θυμάσαι να επιτεθείς στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την άνοδο της χρυσής αυγής.Λες και είναι η πρώτη φορά που ο μικροαστισμός κάτω από το βάρος της οδυνηρής του κατάρρευσης οδηγεί στην ακροδεξιά.Που η δομική ανεργία και πείνα δημιουργούν τα θολά νερά για να ψαρεύει το παρακράτος.

    Είναι δουλειά της αριστεράς να ξεδιαλύνει αυτά ακριβώς τα νερά.Να παίρνει την αδιαμόρφωτη οργή και να της δίνει μορφή,να την εντάσσει σε ένα σχέδιο ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής,και των όρων που την γέννησαν.

    Αυτά βέβαια εσύ τα λες μάταια και ανέφικτα.Συχνά μάλιστα ονομάζεις "καραγκιόζηδες" όσους προσπαθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

    Πάρτο χαμπάρι:τα ποσοστά της χ.α δεν είναι διψήφια για έναν και μόνο λόγο.Δεν υπάρχει κανείς στην αριστερά να υιοθετεί την γραμμή σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε ανακριτής της GKB να ήσουν!

      όποιος κάνει κριτική ή διατυπώνει ερωτήματα είναι πράκτορας του εχθρού...

      Αν κλείνεις τα μάτια σου μπροστά στην άνοδο της "χρυσης αυγής" και στην στασιμότητα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και θεωρείς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ότι είναι όλα συκοφαντίες και διαβολές, αύριο θα είναι αργά...

      Διαγραφή
  5. Ταλαντεύομαι πολύ καιρό για το ποιό είναι το κύριο στοιχείο της "προσωπικότητας" της σελίδας σας.Η διαταραγμένη εμπάθεια η η απλή βλακεία? Η θεωρητική ένδεια η η αίσθηση επικοινωνίας με το "θείο" που ομολογουμένως κάποιες στιγμές δείχνετε να έχετε? Προφανώς, οποιαδήποτε συζήτηση έχει στοιχειώδεις αξιώσεις σοβαρότητας, προυποθέτει ικανότητες ανάγνωσης, αίσθησης-έστω- για το ποιό θέμα πραγματεύεται κάθε μέρος ενός "όλου", δυνατότητα συσχετισμού του με το "όλον",αλλά και στοιχειώδη χαλιναγώγηση της κουτοπονηριάς που κατοικεί στην ημιμάθεια.
    Δεν δείχνετε να διαθέτετε κάτι απ αυτά, ρε παιδιά.Σχεδόν σε ΚΑΝΕΝΑ κείμενό σας.Μήπως να πάτε καλύτερα για ψάρεμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανείς δεν σε υποχρέωσε να διαβάσεις αυτά που γράφουμε!Αν δεν σου αρέσουν γιατί χάνεις τον καιρό σου;

      Επίσης ποιός είναι κουτοπόνηρος και ημιμαθής, άστο καλύτερα. Το "ψάρεμα" σε περιμένει! Εκεί τα καταφέρνεις μια χαρά...

      Διαγραφή
    2. Οποιοδήποτε από τα ΤVκάναλα των εργολάβων-κεφαλαιοκρατών, θα απαντούσε το ίδιο."Αμα δεν σου αρέσουμε,να μην μας βλέπεις".Έχετε παραγωγικές ιδέες, πράγματι!Και προπαντός αριστερές!Κι ο αποκάτω ιατρός που διέγνωσε ναρίτιδα είναι καλός όσο και σείς.Μόνο που εγώ κυριολεκτούσα, παιδιά μου.Όταν λέω ψάρεμα, εννοώ ψάρεμα.Κανονικό. Με κανονικές θάλασες, κανονικά ψαράκια και κανονική βαρκούλα.Ηρεμεί τα σύνδρομα αρχιγίασης-και τον παλιμπαιδισμό επίσης.

      Διαγραφή
  6. Μπα ούτε στο ψάρεμα τα καταφέρνουν ιδιαίτερα καλά οι ναρίτες.

    Είναι πράγματι γεγονός ότι ήταν πιάσουν στα δίκτυα τους από την ανταρσυα, το έπιασαν. Τώρα πλέον έχει στερέψει το ποτάμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τσιμπάει ο κόσμος σαν χάνος στα κομμουνιστιλίκια του ΝΑΡ. Μόνο τίποτα ταλαίπωροι και απελπισμένοι, όπως κάτι λιμά από το ΜΑΑ που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα γιατί τους έχουν φτύσει όλοι, από τον Θεοδωράκη ως τον Λαφαζάνη, μπορεί να τσιμπίσουν...

      Διαγραφή
  7. Αν και παριστάνεις ότι δε καταλαβαίνεις,θα αφήσω μια μικρή πιθανότητα να είσαι ειλικρινής.

    Δεν είπα ότι είσαι πράκτορας.Δεν είπα ότι χαίρεσαι να πάει καλά η χ.α,αλλά ότι αντιμετωπίζεις με χαιρεκακία την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Προσπάθησα να εντοπίσω κάποιους λόγους που εξηγούν την απήχηση της χ.α σε συνθήκες κρίσης.Η προγραμματική αφλογιστία της αριστεράς είναι κατά την γνώμη μου ένας βασικός από αυτούς.

    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο μέτρο των δυνατοτήτων της προσπαθεί να καλύψει αυτό το κενό.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δημόσιος διάλογος περιστρέφεται γύρω από ενδεχόμενα που δεν προτείνει καμία δύναμη της επίσημης αριστεράς(πλην αριστερού ρεύματος)καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το μαα (πλέον μόνο ο Αλαβάνος).

    Τα ενδεχόμενα αυτά συμπυκνώνονται γύρω από το δίπολο στάση πληρωμών του χρέους,και έξοδος από το ευρώ.Αυτά δεν προβάλλονται σαν τρικ από την μεριά του αντιπάλου,για να εγκλωβίσουν την αριστερά και το εργατικό κίνημα σε εναλλακτικές αστικές επιλογές.Είναι πραγματικές πιθανότητες μέσα από την συγκυρία.Το μπαράζ προπαγάνδας γύρω από αυτά έχει να κάνει με το να μην μπορέσει η αριστερά και το εργατικό κίνημα να τα εντάξει σε μια εναλλακτική αντικαπιταλιστική λογική.Η αστική τάξη θέλει πάση θυσία να διαχειριστεί την αθέτηση πληρωμών,και ενδεχόμενη εθνική αναδίπλωση κάτω από την ηγεμονία της.

    Το να μην παίρνει η αριστερά το γάντι απέναντι στον αντίπαλο είναι αυτό που απογοητεύει ακόμα περισσότερο μάζες απομονωμένες και απελπισμένες.Έτσι η χ.α βρίσκεται εντός έδρας.

    Κακό πράγμα και η άνοδος της χα και η στασιμότητα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Σε τίποτα δεν κλείνω τα μάτια και τίποτα δεν θεωρώ συκοφαντία.Το θέμα είναι να προσπαθούμε να εξηγούμαι αυτά τα αρνητικά φαινόμενα,για να τα αντιστρέψουμε.

    Για την χα είπα.Για το πως θα πάει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές,και γιατί ,επιφυλάσσομαι να απαντήσω με την πρώτη ευκαιρία.Θέλει σκέψη,δεν μπορώ να το ξεπετάξω αυτή την στιγμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΚ!

    1) Ξεκόλλα όμως για λίγο από το ευρώ και πάμε στο ζήτημα του πολιτικού υποκειμένου.

    Είναι ώρα για την οικοδόμηση του κόμματος από τις δυνάμεις του ΝΑΡ;

    Αν αυτή την στιγμή ευρύτερες συσπειρώσεις δυνάμεων όπως είναι το ΑΝΤΑΣΡΥΑ - που έχουν μια αρκετά συνεκτική πολιτική ταυτότητα - δεν μπορούν να κάνουν την υπέρβαση των επιμέρους πολιτικών υποκειμένων στην κατεύθυνση ενός πολιτικού φορέα, αλλά ο καθένας οικοδομεί το μαγαζάκι του, είναι για το καλό του κινήματος και της αριστεράς γενικότερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε ολόκληρο το κείμενο του Μαυροειδή δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ οποιαδήποτε αναφορά στις έννοιες του ΜΕΤΩΠΟΥ ή της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ της Αριστεράς!

    Αυτός ο κύριος, πράττει όπως κάθε συνεπής καπιταλιστής που μόνη αξία έχει τον ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ, απέναντι στους άλλους καπιταλιστές που παράγουν τα ίδια προϊόντα: Προσπαθεί να τους κλείσει το μαγαζί και να δυναμώσει το δικό του!

    Πράγματι, αν και δηλώνει αριστερός ούτε το κίνημα τον ενδιαφέρει, ούτε η ανατροπή ούτε τίποτα άλλο, εκτός από το ΝΑΡ θα οικοδομήσει τον νεο κομμουνιστικό΄φορέα

    Υ.Γ. Είναι άραγε τυχαίο ότι εκτός των άλλων, απουσιάζει και η λέξη ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τα κείμενα του Π.Μ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάει, επομένως, "πολύ καλά'' το "μαγαζί ΑΝΤΑΡΣΥΑ".

    Έχουμε και λέμε:
    1) ΣΕΚ, δεν προωθεί την Ανταρσύα των μελών και με το ζόρι έκανε συνδιάσκεψη.

    2) ΝΑΡ, πάει να φτιάξει "επαναστατικό υποκείμενο", δηλαδή να προσθέσει το "Κ" στο όνομά του (προτείνω να ονομαστεί ΚΝΑΡ, για να υποδηλώνει κάποιου είδους "συνέχεια"), και βλέπει ανταγωνιστικά το κομμουνιστικό-αντικαπιταλιστικό κίνημα.

    3)ΑΡΑΝ, θεωρεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ λίγη και καλεί τις "δεξιές ή αριστερες αντιπολιτεύσεις" όλων των οργανώσεων να φύγουν για να φτιάξουν ένα ενιαίο, όχι συνομοσπονδιακό, μαγαζάκι της επαναστατικής-σιγά τα αίματα- αριστεράς.

    Κρίμα οι ανένταχτοι του ΣΥΡΙΖΑ και οι παράγοντες της ΚΟΕ που αποχώρησαν για πάρτη της.Δεν έχει μείνει τελικά κανείς να υπερασπίζεται την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μετά, όμως, μην κλαιγόμαστε που δύο χρόνια έχουμε κολλήσει στο 1-2% και μας ξεπέρασε η Χρυσή Αυγή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είμαι στο ΝΑΡ,και για να σου πω την αλήθεια δεν έχω διαβάσει ακριβώς πως βάζει το θέμα της κομμουνιστικής οργάνωσης.

    Αυτό που θεωρώ κάπως λάθος από το ΝΑΡ,και ως ένα βαθμό από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ότι παραφορτώνει το "μέτωπο" με προγραμματικές απαιτήσεις,δηλαδή σαν αντικαπιταλιστικό μέτωπο.Κάτι τέτοιο παραστενεύει το εύρος της μετωπικής πολιτικής τόσο όσον αφορά τις κοινωνικές εντάξεις όσο και τις πολιτικές.

    Ανάγκη απανασημασιοδότησης του "Κ" πάντως υπάρχει.Αρκεί να γίνεται σε μια πολιτική πλατιάς φιλοδοξίας,δίπλα και μέσα σε ένα αγωνιστικό κοινωνικό μέτωπο της εργατικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων και το αριστερό μέτωπο σαν πολιτική του έκφραση.Το μέτωπο αυτό μοιραία θα φτιαχτεί από αντικαπιταλιστικές,και πιο αντιφατικές δυνάμεις που σήμερα είναι στον κορμό της επίσημης αριστεράς.

    Αυτό μπορεί να φαντάζει σαν 2 καρπούζια στην ίδια μασχάλη,δηλαδή η ενασχόληση με το "κ" σε αυτή την συγκυρία.Το συγκεκριμένο λαϊκό γνωμικό πάντως είναι λάθος γιατί ...ξεχνάει ότι ο άνθρωπος ...έχει 2 μασχάλες.

    Κλείνοντας πιστεύω ότι στις μέρες μας έχουν να παίξουν σημαντικούς,διακριτούς και αλληλοδιαπλεκόμενους ρόλους και η κομμουνιστική οργάνωση,και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ,και το αριστερό μέτωπο(3 καρπούζια δηλαδή,δύσκολο αλλά αναγκαίο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάτσε ρε ΕΟΣ να πατώσει πρώτα η ανταρσύα στις εκλογές και μετά πανηγυρίζεις... φοβάμαι ότι δε θα έχεις αυτή τη χαρά, αλλά ας το συζητήσουμε σε κανα δίμηνο. Στο μεταξύ πάντως η ανταρσύα έχει πολλές και μάλλον πιο ουσιαστικές νίκες από το να πάρει 1-2% παραπάνω στις εκλογές. Και ο Λαφαζάνης και ο Αλαβάνος τελευταία λένε πάνω κάτω αυτά που λέει η ανταρσύα δυο χρόνια τώρα... και ακόμα και το ΚΚΕ που είχε κάνει γαργάρα τη θέση για διαγραφή του χρέους-έξοδο από ευρώ/εε τελευταία έχει αρχίσει να την προπαγανδίζει. Μακάρι η υπόλοιπη αριστερά να βάζει αυτά τα ζητήματα και ας μείνει η ανταρσύα εκλογικά στο 2%...
    Πάνος Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάνο,
    - ξεκόλα από τους μικροσυσχετισμούς στο χώρο της Αριστεράς. Χέστηκε η ελληνική κοινωνία αν ο Λαβαζάνης και Αλαβάνος λένε τα ίδια πράγμα με το ανταρσύα.

    - Στις 25 του Μάρτη τι λες ότιθα κριθεί, η γραμμή του ανταρσύα για το ευρώ ή ηγεμονία της ακροδεξιάς στο χώρο των "πατριωτικών" δυνάμεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εντάξει, χέστηκε η ελληνική κοινωνία για τις απόψεις που εκφράζονται από την αριστερά. Οπότε γιατί να κάνουμε πολιτικές συζητήσεις; Τσάμπα κόπος!
    Εγώ τουλάχιστον μιλάω για πολιτικές θέσεις, η ελληνική κοινωνία πραγματικά πόσο νοιάζεται για αυτό που έχεις γράψει δεκάδες φορές (και άρα σε απασχολεί), ότι ο Τσίπρας "έγινε διπλοθεσίτης στην αρχηγία συν και σύριζα";
    πδ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, όσο και να το τραβήξουμε το ζήτημα, υπάρχει και μια μεγάλη διαφορά στην τάξη μεγέθους ανάμεσα στο σύριζα και το ανταρσυα.

      Δεν έχεις ακούσει για καμμένα χαρτιά και για κουτσά άλογα;

      Μην τα ισοπεδώνουμε όλα προς χάριν της (μικρο)πολιτικής!

      Διαγραφή
    2. Μα δε λέγαμε για την ανταρσύα, για το Λαφαζάνη, τον Αλαβάνο και το ΚΚΕ έλεγα όταν είπες "χέστηκε η ελληνική κοινωνία". Όσο για το σχόλιο που έκανες παρακάτω ως "η αντικαπιταλιστική τακτική του καλού και του κακού μπάτσου...", το να κάνεις κριτική, ακόμα και σκληρή όταν θεωρείς κάποιες επιλογές αδιέξοδες και καταστροφικές, δεν αναιρεί το να θέλεις ειλικρινά την κοινή δράση. Η πρόταση άλλωστε δε μιλάει για πολιτική/εκλογική ενότητα αλλά για κοινή δράση, πιθανώς εκδηλώσεις κλπ.
      πδ

      Διαγραφή
  15. η αντικαπιταλιστική τακτική του καλού και του κακού μπάτσου...11 Μαρτίου 2012 στις 7:16 π.μ.

    από την μια κατακεραυνώνεται η υπόλοιπη αριστερά με κείμενα σαν αυτό του Π.Μ και από την άλλη:

    Πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια που αναφέρονται νούμερα, ποσοστά και συσχετισμοί..
    Αν το ΛΑΟΣ (αλλά και η ΝΔ) δεν είχε ψηφίσει το μνημόνιο και δεν είχε μπει στην κυβέρνηση Παπαδήμου δεν θα είχε 3% στις δημοσκοπήσεις η Χρυση Αυγή.
    Αν είχε κάνει κάτι ανάλογο το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα το συζητούσαμε για το αν γινεται σύγκριση . Σε τέτοια περίπτωση όμως μάλλον θα ήταν διαφορετικά και τα δημοσκοπικά δεδομένα . Δε νομίζω να ήταν στο 10-12% οι δυο τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σωστά,
    όμως υπάρχει μια στροφή προς τα δεξιά και δεν πρέπει να μας διαφεύγει.

    Κατεβαίνει ο Καμμένος και σε μια βδομάδα του δίνουν ένα τεσσαράκι. Και αυτός κόβει από ΛΑΟΣ και χρυσή αυγή.

    Επίσης, όσο πιο φιλοευρωπαϊκή είναι η Αριστερά, τόσο αυξάνει τα ποσοστά της δημοσκοπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 17 Μάρτη 2μμ στα Προπύλαια και 4 μμ Αγιο Παντελεήμονα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ