ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Το άρθρο 99 και τι έλεγε γιαυτό το ΚΚΕ....



Το ΚΚΕ σήμερα υποστηρίζει ότι το άρθρο 99 δεν έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους, αλλά αφορά τις εταιρείες και τους δανειστές τους. Όμως μέχρι πρόσφατα άλλα έλεγε. Παρουσιάζουμε μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα από δημοσιεύματα του “ριζοσπάστη”:

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο99 σημαίνει ότι:


«Βγαίνει κερδισμένη η εργοδοσία, γιατί ξεμπερδεύει μια και καλή από όσους χρωστάει, προμηθευτές και εργαζόμενους, (δηλαδή οι εργαζόμενοι θεωρούνται και αυτοί προμηθευτές), κατοχυρώνοντας τον εργοδότη για να προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς όλους.


Για τους εργαζόμενους σημαίνει ότι χάνουν τα πάντα, δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, ασφαλιστικές εισφορές, δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο ανεργίας, με παράλληλους εκβιασμούς από την εργοδοσία για να αποχωρήσουν, παίρνοντας μισή αποζημίωση ή και με επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, ή μερικής απασχόλησης και όλα αυτά για να σωθούν τα κέρδη της εταιρείας.


Το δικαστήριο ορίζει μεσολαβητή, ο οποίος εντός δύο μηνών υποβάλει σχέδιο συνδιαλλαγής με τους πιστωτές, τότε μόνο η επιχείρηση μπαίνει σε καθεστώς 2ετούς προστασίας από οιαδήποτε δίωξη ή άλλη αξίωση ακόμα και από την πλευρά των εργαζομένων.


Η εργοδοσία έχει ουσιαστικά το ελεύθερο να εκβιάζει τους εργαζόμενους με το δίλημμα ή με στηρίζετε (χωρίς να πληρώνεστε φυσικά) ή χάνετε τη δουλειά σας, ενώ παράλληλα ετοιμάζει και το επόμενο βήμα που θα είναι να απαλλαγεί από μερικούς εργαζόμενους ή όλους».

Επί της ουσίας με το άρθρο99 δίνεται μία παράταση χρόνου (μέχρι 4 χρόνια) σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, προστατεύονται από κατασχέσεις και διώξεις, ενώ την ίδια στιγμή συνδιαλέγονται με τους πιστωτές τους στη βάση ενός σχεδίου «αναδιάρθρωσης» της επιχείρησης. «Θύματα» των ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων για τις εταιρείες, παραμένουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιμετωπίζονται και αυτοί ως πιστωτές, αλλά και το όποιο σχέδιο "αναδιάρθρωσης" περιλαμβάνει πάντα μείωση του λεγόμενου λειτουργικού κόστους, δηλαδή απολύσεις και πιέσεις για μειώσεις μισθών. Χάνουν επίσης και τη δυνατότητα, να διεκδικούν την πληρωμή τους με τη μορφή νομικών μέσων, όπως κατασχέσεις περιουσίας της επιχείρησης.
Απόδειξη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δουλεύει» για το εφοπλιστικό και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο είναι και το άρθρο99 του νόμου της 3588/2007 και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπει για εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ...ρευστότητας, το οποίο τους δίνει μία ακόμα ευκαιρία για να αποφύγουν την πτώχευση. Χτες ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία «ΣΑΟΣ» του εφοπλιστή Μανούση εντάχθηκε στο εν λόγω άρθρο, που αξίζει να σημειωθεί - για να δοθεί μια «γεύση» των ρυθμίσεων - ότι ανάμεσα σε άλλα προβλέπει: «Το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα, φορείς κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης μπορούν να συναινούν σε μείωση των απαιτήσεών τους κατά του οφειλέτη». Η απόφαση για την υπαγωγή της «ΣΑΟΣ» στο άρθρο99 εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Πρακτικά αυτό σημαίνει τόσο για τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων των πλοίων της, στους οποίους οφείλει μεγάλα ποσά από δεδουλευμένα, αλλά και για τα ασφαλιστικά τους ταμεία, δηλαδή το ΝΑΤ, ότι δεν πρόκειται να πάρουν «μία» όσο η εταιρεία θα βρίσκεται υπό την ισχύ του άρθρου, που στην καλύτερη των περιπτώσεων διαρκεί 6 μήνες.

11 σχόλια :

  1. η αίτηση προσφυγής στο άρθρο 99 των ορθόδοξων κομμουνιστών του ΚΚΕ είναι σύμφωνη με τας ιεράς γραφάς: Τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών παρά του Κυρίου αιτησώμεθα...

    Όλα γίνονται για μια ιδέα, την ιδέα του κομμουνισμού. Αν αναφερόμαστε σε ελληνική ταινία της δεκαετίας του 60 με πρωταγωνίστρια την Παπαρήγα, η κατάσταση θα μπορούσε να περιγραφεί με την φράση:

    "αμάρτησα για τον κομμουνισμό"!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι χάνει από την εργατική τάξη το ΚΚΕ προσπαθεί να το κερδίσει προσεγγίζοντας τα συντηρητικά ανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα λοιπόν έχει ανοίξει το μέτωπο ενάντια στην ναρκοκουλτούρα και το νομοσχέδιο που πέρασε στη βουλή, το οποίο δεν αντιμετωπίζει τους χρήστες ως εγκληματίες.

    Ο κόσμος καίγεται και το ΚΚΕ χτενίζεται!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλοι τής ΕΟΣ,


    Γράφετε στο κείμενό σας:

    «Το ΚΚΕ σήμερα υποστηρίζει ότι το άρθρο 99 δεν έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους, αλλά αφορά τις εταιρείες και τους δανειστές τους. Όμως μέχρι πρόσφατα άλλα έλεγε.»

    Το σχετικό σημείο από τη χθεσινή ανακοίνωση του Π.Γ. του ΚΚΕ έχει ως εξής:

    «Η υπαγωγή της στη διαδικασία αυτή [σ.σ.: άρθρο 99] θα της επιτρέψει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της (Τράπεζες και Προμηθευτές) σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ικανοποιήσεως των απαιτήσεών τους και να μπορέσει να εφαρμόσει το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει καταστρώσει.
    Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία [σ.σ.: η Τυποεκδοτική] θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να εξοφληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της.»

    Αθωώνει το άρθρο 99 το ΚΚΕ από την κάλυψη που προσφέρει σε όποιον εργοδότη γουστάρει να τσουβαλιάσει στους πιστωτές και τους εργαζόμενους; Η ανακοίνωση ξεκάθαρα λέει ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αξιοποιήσει το άρθρο 99 για τέτοιους σκοπούς. Πώς γράφετε λοιπόν τέτοια πράγματα;;;

    Αν είναι λάθος, είναι πολύ χοντρό. Όμως, δεν θα σας πάρουμε και το κεφάλι. Λάθη κάνουμε όλοι. Κακώς, πολύ κακώς το κάνατε, αλλά μπορείτε να το διορθώσετε στο πι και φι.

    Αν όμως δεν το κάνετε, και μάλιστα εντός της ημέρας (πέντε λεπτά δουλειά είναι), θα σημαίνει, απλούστατα, ότι πρόκειται για σκόπιμη και αισχρή διαστρέβλωση. Είναι δικαίωμά σας να πολεμάτε το ΚΚΕ (και όχι μόνο) ακόμα και με αισχρούς τρόπους. Να ξέρετε όμως το εξής:

    Όπως μάλλον θα είδατε, η επόμενη ανάρτησή μας θα έχει ως θέμα της το συγκεκριμένο ζήτημα. Αν λοιπόν δεν αποκαταστήσετε την αλήθεια σήμερα κιόλας, θα σας κρεμάσουμε στο τσιγκέλι με τέτοιο τρόπο που θα έχει να συζητάει το διαδίκτυο για βδομάδες! Χωρίς να καταφύγουμε όχι σε αισχρότητα, αλλά ούτε καν στην παραμικρή ανακρίβεια, έστω και συγγνωστή.

    Μιλημένα, ξηγημένα!


    Τα λέμε (με τη διπλή του έννοια αυτό, για τη συγκεκριμένη περίπτωση…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μάνεσης δεν έκανε ακόμα προσφυγή για το άρθρο 99, θα κάνει όταν φτάσει στην κατάσταση της "ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ"....

      Διαγραφή
  4. Ποιό πρόβλημα έχετε με αυτά που γράφουμε δεν καταλάβαμε!

    έχουμε γράψει λοιπόν:

    Το ΚΚΕ σήμερα υποστηρίζει ότι το άρθρο 99 δεν έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους, αλλά αφορά τις εταιρείες και τους δανειστές τους. Όμως μέχρι πρόσφατα άλλα έλεγε.

    τι λοιπόν παραποιούμε; Το τι υποστηρίζει σήμερα ή το τι έλεγε παλαιότερα;

    Μήπως παραποιούμε και το "ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα" και το "επιχειρηματικό σχέδιο που έχει καταστρώσει." και αμφισβητούμε ότι το ΚΚΕ μπορεί να λειτουργήσει ως ένας "καλός" καπιταλιστής;

    Από τις 35 απολύσεις του 902 δεν πήρατε τίποτα χαμπάρι για το πως χειραγωγεί το ΚΚΕ τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ok, φίλοι τής ΕΟΣ, το πήραμε το μήνυμα (και είναι αστείο και θλιβερό μαζί, κρίμα...)

    Θα πάρετε κι εσείς το δικό μας.

    Παρεμπιπτόντως, μια διόρθωση δική μας: Το απόσπασμα που παραθέσαμε παραπάνω δεν είναι από την ανακοίνωση του Π.Γ. του ΚΚΕ. Είναι από την ανακοίνωση της Τυποεκδοτικής που δημοσιεύτηκε το Σάββατο που μας πέρασε στον "Ριζοσπάστη". Επί τής ουσίας φυσικά δεν αλλάζει τίποτε. Κι όσο κι αν ψάξετε στην ανακοίνωση του Π.Γ., δεν θα βρείτε την παραμικρή ένδειξη για τη χοντρή πολιτική συκοφαντία που εκτοξεύσατε.


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως οι καλόγεροι τον Μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας ψάρι και έτρωγαν με ήσυχη τη συνείδησή τους ότι τηρούν τις θρησκευτικές υποχρεώσεις, το ίδιο κάνετε και εσείς απέναντι στην Κουμουνδούρου αλλά και στο ΚΚΕ..

      Ζήτησε η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ με την υπαγωγή της στο άρθρο 99; Το αν είναι φιλοεργατικό μέτρο, άσε να το κρίνουν οι εργαζόμενοι.

      Πως θα σου φαινόταν μια επιχείρηση που χρεωκοπούσε και είχε και επιπλέον σημαντική χρηματοδότηση με λεφτά του ελληνικού λαού από ένα πολιτικό κοινοβουλευτικό μηχανισμό όπως π.χ.το ΛΑΟΣ και ζητούσε να μπει στο διατάξεις του άρθρου 99;

      Μαγκιά τους, αφού οι ακροδεξιοί του ΛΑΟΣ χαρίζουν τα μεροκάματά τους στο κόμμα τους δεν δεν διεκδικούν τα δεδουλευμένα;

      Το πολιτικά ορθό και νομικά επιτρεπτό ταυτίζονται για ένα κόμμα της Αριστεράς;

      Διαγραφή
  6. το αρθρο 99 δινει την δυνατοτητα στους εργοδοτες να εκμεταλευτουν περαιτερω τους εργαζομενους(μη καταβολη μισθων κλπ)

    το ΚΚΕ λεει οτι ΔΕΝ θα αξιοποιησει το 99 σε αυτην την κατευθυνση παρα μονο απεναντι σε πιστωτες-Τραπεζες

    Τι ακριβως δεν γινεται κατανοητο/???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα το ΚΚΕ έκανε ήδη απολύσεις και θα κάνει και άλλες. Αυτό που δηλώνει είναι ότι θα δώσει αποζημιώσεις (αλλά μάλλον οι εργαζόμενοι δεν θα τις πάρουν και θα τις χαρίσουν στο κόμμα) και θα πληρώσει τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Αν ο Μάνεσης στην χαλυβουργική κάνει το ίδιο, που κάνει το ΚΚΕ, δεν θα υπάρχει πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το συνδικάτο της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ θα το ζήλευαν πολλοί καπιταλιστές! Με τέτοια συνδικάτα που είναι όργανα της εργοδοσίας ο καπιταλισμός θα πήγαινε μπροστά!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όσοι δεν ήταν της εργοδοσίας, τους τακτοποίησε το κόμμα... Εξάλλου αν δεν έχεις πιστοποιητικό "κομμουνιστικών" φρονημάτων δεν δουλεύεις σε επιχειρήσεις του ΚΚΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ