ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Η κρίση της Αριστεράς απέναντι στην κρίση του καπιταλισμού...



Η Αριστερά έχει την τάση να υποτιμάει την δυναμική που έχουν οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και να αντιλαμβάνεται τις επιθυμίες της ως πραγματικότητα. Πέρσι, τέτοια εποχή πάθαινε επαναστατικές ονειρώξεις με την δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας που θα ήταν φάρος που θα φώτιζε τον δρόμο της διάλυσης της Ε.Ε. και του Ευρώ. Εκείνη την εποχή αυτές οι απόψεις της Αριστεράς βρίσκουν ευρύτερα ακροατήρια. Μέσα σε αυτό το κλίμα εθνικής συναίνεσης, η ιστοσελίδα “ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ”αναδημοσιεύει ένα άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ με τον τίτλο “Οι Ούγγροι αψηφούν Δ.Ν.Τ. - Ε.Ε.”. Υπογραμμίζουμε ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ακόμα το κίνημα των πλατειών, ούτε είχε συγκροτηθεί η “πρωτοβουλία ενάντια στην ΕΕ και το Ευρώ”. Ο Γ. Δελαστίκ έγραφε:

«ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ “ΓΔΑΡΑΤΕ” ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΣΤΕ!»

Πανικός επικράτησε στους κύκλους της Ε.Ε. Η Κομισιόν έσπευσε να προσάψει στην ουγγρική κυβέρνηση ότι... δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις αυτής της έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, η οποία «ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη» και να «αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές».

Ανοησίες και προσχήματα. Ο πραγματικός λόγος που πανικόβαλε την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. ήταν μήπως αυτή η εθνικά επωφελής ουγγρική στάση βρει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήσει «σχολή» παρακινώντας και άλλες κυβερνήσεις κρατών - μελών των «27» να φορολογούν τις τράπεζες αντί να υποβάλλουν τους λαούς τους σε εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.

Αν και πέρασε από τότε ένα ολόκληρος χρόνος, ούτε τον πανικό στους κύκλους της Ε.Ε. διαπιστώσαμε από την στάση της Ουγγρικής δεξιάς κυβέρνησης, ούτε είδαμε να βρίσκει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από κάποιους μιμητές στη χώρα μας, οι οποίοι ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα και φτάνουν ως στον χώρο της ακροδεξιάς. Ένας απ' αυτούς είναι ο Π. Ταϊανός που υπογράφει ως “Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β” ( όπως λέμε ΕΟΚΑ Β'), ο οποίος στο άρθρο του “ΔΡΑΧΜΗ... Η μεγάλη τρομοκράτισσα”.  αναπαράγει την λογική της ανάλυσης του Γ. Δελαστίκ με καθυστέρηση ένα χρόνο...

Σήμερα ο Γ. Δελαστικ κάνει πάλι προβλέψεις για το μέλλον του καπιταλισμού. Στο άρθρο του ΑΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" (11/08 - 17/08/2011, 95ο τεύχος) υποστηρίζει ότι:

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ

Τεχνοκρατικά, λύση υπάρχει μέσα στο πλαίσιο του συστήματος. Είναι απλούστατη, προϋπηρχε του ευρώ και εφαρμόζεται από τις κεντρικές τραπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και όλων των χωρών του κόσμου: Τα κράτη της Ευρωζώνης πρέπει να δανείζονται πρωτίστως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους πολίτες τους, μέσω της έκδοσης ομολόγων προσιτών στο κοινό!

Δεν ανακαλύψαμε απολύτως τίποτα. Επαναφέρουμε αυτό που υπήρχε σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης πριν από την εισαγωγή του ευρώ και των κυριολεκτικά διεστραμμένων κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ.

Αλλά μερικές αράδες παρακάτω, εκτιμά ότι αυτό δεν θα γίνει! Γράφει λοιπόν:

Η ανωτέρω πρόταση είναι απολύτως εντός του συστήματος. Δεν έχει τίποτα το προοδευτικό. Αποκλείεται, όμως, να γίνει δεκτή, παρόλο που συνιστά εφικτή λύση. Οι λόγοι της απόρριψής της είναι πολλοί. 

Πρώτα πρώτα, η ΕΚΤ είναι τράπεζα που ανομολόγητα έχει ως ύψιστη αποστολή της, την υπεράσπιση των συμφερόντων των τραπεζών... Δεύτερον, οι πολιτικοί ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών είναι πρωτίστως δέσμιοι των τραπεζών της χώρας τους... Τρίτον, λυσσαλέα αντιστέκεται η Γερμανία στην έκδοση ευρωομολόγων και, αν τελικά υποχωρήσει, υπό το κράτος της επικείμενης κατάρρευσης της Ευρωζώνης, θα κάνει τα πάντα για να στραγγαλίσει στην πράξη το μέτρο αυτό...

Υπό το κράτος αυτών και πολλών άλλων, το μέλλον του ευρώ δεν διαγράφεται καθόλου ρόδινο...

Αυτές οι εκτιμήσεις του Γ. Δελαστικ όμως δεν πηγάζουν από καμία ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης, αλλά είναι προϊόντα των ιδεολογημάτων που κουβαλάει από το ΚΚΕ, όπως το ιδεολόγημα του  “κρατικομονωπολιακού” καπιταλισμού, ιδεολόγημα που ταυτίζει την πολιτική και την οικονομική εξουσία των κρατών της Δύσης με τον τρόπο που αυτές συνυπήρχαν αρμονικά στα καθεστώτα των πρώην ανατολικών χωρών (κρατικός καπιταλισμός) αλλά και της Κίνας σήμερα. Αυτές οι αντιλήψεις εμποδίζουν τον Γ. Δελαστίκ και όλους όσους εξακολουθούν τις ενστερνίζονται ακόμα, να αντιληφθούν τον χαρακτήρα της σημερινής κρίσης.

Ο Γ. Δελαστίκ φτάνει στην πηγή με το νερό, όμως δεν μπορεί να πιει γιατί τα μάτια του είναι ερμητικά κλειστά από το σομπρέρο του “κρατικομονωπολιακού” καπιταλισμού. Ενώ περιγράφει το φαινόμενο, δεν το ονοματίζει: Πρόκειται για μια αντίθεση ανάμεσα στους πυλώνες του καπιταλιστικού συστήματος, μια αντίθεση ανάμεσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα κράτη της Δύσης που κυριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός. Για τον χαρακτήρα αυτής της αντίθεσης έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν (όπως εδώ: Για το Κράτος και το Κεφάλαιο) και δεν θα επεκταθούμε εδώ άλλο.

Αυτές οι αντιλήψεις οδηγούν σε επικίνδυνες πολιτικές ατραπούς. Πρώτα απ' όλα υποτιμούν την δυνατότητα των πολιτικών μηχανισμών του καπιταλιστικού συστήματος να ξεπεράσει την κρίση του. Όμως το κυριότερο ζήτημα εντοπίζεται αλλού και αφορά μερικές πλευρές της κρίσης, οι οποίες δεν αναδεικνύονται από την Αριστερά, όλη την Αριστερά. Η Αριστερά, συμπυκνώνοντας και την εμπειρία από προηγούμενες κρίσεις του καπιταλισμού, θεωρεί ότι αν ο καπιταλισμός ξεπεράσει και αυτή την κρίση του αυτό θα λειτουργήσει τελικά και προς όφελος του κόσμου της εργασίας και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Γιαυτό πατάει σε δύο βάρκες, από την μια ενδιαφέρεται να ξεπεράσει ο καπιταλισμός την κρίση του και αναζητεί “αναπτυξιακές” πολιτικές διεξόδους, από την άλλη όμως αντιλαμβάνεται ότι ο καπιταλισμός μπορεί να καταρρεύσει μόνον αν οξυνθούν οι αντιθέσεις και γενικευθεί αυτή η κρίση. Αναζητώντας λοιπόν πολιτικά προγράμματα και στόχους πάλης που θα μπορούν να συνδυάζουν αυτούς τους αντιφατικούς στόχους, εγκλωβίζεται σε αδιέξοδες πολιτικές πρακτικές που δεν οδηγούν πουθενά...

Το τραγικό είναι ότι η Αριστερά δεν έχει άλλη πρόταση για την βελτίωση της θέσης του κόσμου της εργασίας σε αυτή την συγκυρία εκτός από την πρόταση του αστισμού, δηλαδή την διέξοδο της “καπιταλιστικής ανάπτυξης” την οποία επενδύει με διάφορους μύθους, όπως “παραγωγική”, “εθνική” και άλλα παρόμοια για να την κάνει πιο φιλολαϊκή και εύπεπτη για τον κόσμο της, ο οποίος αγωνίζεται για να γίνει ένας άλλος κόσμος  εφικτός...

Η σημερινή κρίση έχει και ένα άλλο στοιχείο που η Αριστερά το υποτίμα: Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνον στον κόσμο της εργασίας αλλά στον κόσμο της ανεργίας, στον κόσμο που δεν θα βρει ποτέ δουλειά, στον κόσμο που περιθωριοποιείται και γκετοποιείται, που δεν είναι μόνον έξω από την παραγωγή αλλά είναι και έξω από την κατανάλωση (ατομική και συλλογική) , που δεν μπορεί να ενταχθεί σε μια ενιαία κοινωνία. Το κράτος έθνος στην Δύση δεν χωράει πλέον όχι μόνον τους μετανάστες αλλά και τα δικά του τα παιδιά. Εκτός από την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου υπάρχει και η υπεσυσσώρευση της εργατικής δύναμης. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το ξεπέρασμα της κρίσης της υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου οδηγεί σήμερα και στο ξεπέρασμα της υπερσυσσώρευσης της εργατικής δύναμης. 

Ο καπιταλισμός στην Δύση μπορεί να ξεπεράσει την κρίση του δημιουργώντας και άλλους ανέργους στο εσωτερικό του. Η αύξηση του ΑΕΠ, ο επαναπροσδιορισμός των εμπορικών ισοζυγίων και άλλων παρόμοιων δεικτών που καταγράφουν την “ανάπτυξη” του καπιταλισμού – ακόμα και αν αυτή η “ανάπτυξη” συμβαδίζει με τις “παραγωγικές” και “εθνικές” επιδιώξεις της Αριστεράς - δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βελτιώσουν συνολικά την θέση του κόσμου της εργασίας (εργαζομένων και ανέργων)

Το στοίχημα για την αριστερά σήμερα δεν βρίσκεται στις απαντήσεις για το πως θα ξεπεράσει ο καπιταλισμός την κρίση του αλλά για το πως θα ανατραπεί. Και προς αυτή την κατεύθυνση, αυτά που λέει η Αριστερά είναι λίγα, πολύ λίγα...

20 σχόλια :

  1. Να γραφτεί και αυτός στην "πρωτοβουλία κατά της ΕΕ και του Ευρώ", έχει πολλά να συνεισφέρει..

    George Soros στην El Mundo: "Οι τράπεζες ωφελούνται, όχι η Ελλάδα"

    Από τη μεριά του ο George Soros σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα El Mundo εκφράζει την αβεβαιότητά του για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης και στέκεται στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου.

    Διαβλέπει ότι "από το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας φαίνεται ότι παρόλο που προβλέπεται συμμετοχή ιδιωτών, οι τράπεζες είναι αυτές που θα ωφεληθούν από αυτό το μέτρο περισσότερο από την ίδια την Ελλάδα".

    "Η χρεωκοπία ακόμα και μιας μικρής χώρας όπως της Ελλάδας θα προκαλέσει τεράστια τραπεζική κρίση." Σύμφωνα με τον Soros, το ζήτημα δεν είναι αν θέλουμε να σώσουμε το ευρώ, αλλά αν θέλουμε να αποφύγουμε ανυπολόγιστες απώλειες στο τραπεζικό σύστημα.
    Τέλος, υποστηρίζει ότι μόνο η Γερμανία μπορεί αντιστρέψει τη δυναμική της οικονομικής κατάρρευσης στην Ευρώπη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα είναι ένα έργο δύσκολο, κυρίως εξαιτίας της εσωτερικής αντίδρασης.

    (Από: "Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα να αποχωρήσει προσωρινά από την Eυρωζώνη")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά, βρε ευρώφρονες, χαλαρώστε. Δεν πειράζει που, μετά την ίδρυση της Πρωτοβουλίας, θα χρειαστεί να γυρίσετε πίσω στο ιδεολογικό σας μαντρί (ΣΥΝ), από το οποίο ουδέποτε φύγατε.
    Μόνο εκεί και στα μπλόγκ περί Αυτονομίας δέχονται πλέον ρήτορες και αμπελοφιλόσοφους..Ευτυχώς ως και η ΚΟΕ βάζει μυαλό και κόβει μ'εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ βρε κακομοίρη μου,

    μακάρι να ήταν το πρόβλημα πως θα πάει η ΚΟΕ μαζί με το ΣΕΚ για να βγάλουν το λαό απ' τα αδιέξοδά του!...

    Προσέξτε όμως γιατί κινδυνεύετε να σας πάρει τον κόσμο ο Μίκης, ειδικά τώρα που σκέφτεται να κατέβη στις εκλογές και δούμε μετά ποιός θα ρητορεύει και θα πουλάει αμπελοσοφίες της δεκάρας για να το αποτέλεσμα.

    Όσο για την ΚΟΕ η μισή της καρδιά ήδη βρίσκεται εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Του Δελαστικ η καρδιά μάλλον βρίσκεται πιο πέρα και από τον Μίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς ανώνυμο 5:20 μ.μ.

    Αν καταφέρετε και πάρετε και τον Π. Λαφαζάνη από τον ΣΥΝ, τότε σίγουρα υπάρχει σοβαρός λόγος για θα σκεφτούμε την επιστροφή μας στον ΣΥΡΙΖΑ...

    Ιδού η Ρόδος, ιδού και το ...πήδημα:

    Γιατί δεν βάζετε ως πολιτικό θέμα το ζήτημα δημοψηφίσματος για την Ε.Ε. και την ΟΝΕ για να αποφασίσει ο Λαός; Μήπως δεν είναι ώριμος ακόμα για να αποφασίζει για αυτά τα ζητήματα;

    Και δεν θέλω για απάντηση ρητορείες και αμπελοφιλοσοφίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ΣΕΚ θα το πάρετε εσείς. Ο Λαφαζάνης θα τιμήσει το στεφάνι του με τη φυλή του Τσίπρα. Και την ΚΟΕ την ανέφερα ως τον πιο λάιτ σύμμαχό μας στην πρωτοβουλία, που φαίνεται πως βάζει μυαλό και εσάς στον σκουπιδοτενεκέ.
    Εσύ "Κακό συναπάντημα" σε ποιο "ρεύμα σκέψης" ανήκεις; Πόσα παίρνεις το μήνα ρε αποσπασμένε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ προς τον ανώνυμο 1.30 μ

    αν ήθελα να απαντήσω με τον πανέξυπνο τρόπο σου θα έλεγα

    'ο Σόρος αναθεώρησε και απο την πρωτουβουλία ενάντια στην ΕΕ μάλλον μπαίνει ταυτόχρονα στο Πολιτικό Γραφείο της Δημ Αρ και του ΣΥΝ !'

    Δείτε εδώ πολύ πρόσφατη δήλωση.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=302300

    Καλά εχετε μλκιστεί τέρμα πάντως. Τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα. 'Εθνικοποίηση των τραπεζών κάνει κι ο Ομπάμά' Στάση πληρωμών κι ο Ορμπαν της Ουγγαρίας' εξοδος της Ελλάδας από ευρωζώνη προτείνει κι ο Σόρος'. Τα πράγματα είναι απλά. Πρώτον τα αιτήματα Σταση πληρωμων διαγραφή Χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, εξοδος από ευρωζώνη - ευρώ, αναδιανομή του εισοδήματος που μπάινουν απ'την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ορίζουν ένα μεταβατικό πρόγραμμα πάλης και πάνε ΠΑΚΕΤΟ. Δεν υπάρχει άλλωστε 1 αιτημα ενάντια στον καπιταλισμό μιας και ο ίδιος είναι πλαίσιο κοινωνικών σχέσεων και παραγωγής και όχι ρετσέτα! Η για να το πω με 1 παράδειγμα. Δημόσια Δωρεάν Υγεία είχαν και έχουν αρκετά κράτη στον καπιταλισμό. Ούτε επανάσταση γινεται με το μεταβατικό πρόγραμμα, ούτε Οικοδόμηση Σοσιαλισμού, αλλά ξεκινάει μια καλύτερη μέρα τόσο ως προς τα συμφέροντα του λαού όσο και ώς προς την πεποίθηση του για τις μελλοντικές εφόδους στον ουρανό.

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ EOS

    Κατά την γνώμη μου λάθος που δεν μπαίνει θέμα δημοψηφίσματος για την ΕΕ λόγω αριστερίστικων αγκυλώσεων του χώρου. Μακάρι αυτή η πρωτοβουλία να αρχίσει να το ζυμώνει. Εσύ μπορείς να μου δώσεις μια άλλη απάντηση; Ο Γιωργάκης γιατί δεν βάζει αυτό το θέμα σε αποφασιστιστικό δημοψήφισμα για να καταγράψει συσχετισμό ; Και θέλω κι εγω όχι σοβαρή απάντηση.

    YΓ. Ο Γιωργάκης δεν θα κάνει δημοψήφισμα γι'αυτό. Γιατί ακόμα και 30% να έπαιρνε το έξοδος απο ΕΕ πάλι η ΕΕ είναι τόσο στρατηγικός στόχος για το ελληνικό κεφάλαιο που είναι μια πολύ καλή μαγιά για ΕΜΑΣ. Χώρια που δεν θα γραψουμε μόνο τόσο. Ο κόσμος έχει φάει τόσο πολύ σκ..το απ' την ΕΕ που το ΣΙΧΤΙΡΙ θα πάει σύννεφο. Ο μόνος που θα'χε θέμα με το δημοψήφισμα θα ήταν ο Τσίπρας κιο ΣΥΝ ευρύτερα. Αλλά σιγά μην το ελληνικό κεφάλαιο κάνει δημοψήφισμα με μεγάλες πιθανότητες να γράψει άσχημο συσχετισμό για να βγει απ΄την μέση ο ΣΥΝ... Το κεφάλαιο ωε γνωστόν έχει στρατηγική δεν κάνει μλκιες...


    Μπυαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ανώνυμο των 7:25μ.μ.

    Το ποιός πραγματικά είσαι φαίνεται απ' αυτά που γράφεις! Το κακό όμως δεν είναι με σένα, αλλά με ΟΛΟ τον πολιτικό χώρο που ανήκεις που είναι ανάλογου φυράματος. Είναι αποκαλυπτικό ότι διάφοροι ομοιδεάτες σου, που προφανώς διάβασαν το σχόλιό σου, δεν ενοχλήθηκαν καθόλου...

    Λοιπόν για πέσ' μου που είμαι αποσπασμένος και πόσα παίρνω να το μάθω και γω γιατί δεν το γνωρίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς Ανώνυμο 9:06

    Πολύ καλό αυτό το "μια πολύ καλή μαγιά για ΕΜΑΣ"! Φαντάζομαι ότι αυτό το ΕΜΑΣ περιλαμβάνει το σύνολο όλων εκείνων που είναι ενάντια ενάντια στην Ε.Ε. και την ΟΝΕ, που πολιτικά ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα και φτάνουν ως την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, που κοινωνικά επίσης ανήκουν και όλα τα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που ξεκινούν από το παπαδαριό και φτάνουν ως τους εφοπλιστές που κατοικοεδρεύουν στο Λονδίνο...

    Βέβαια όλος αυτός ο συρφετός αν έφτανε στο δημοψήφισμα τον πήχη εκεί που τον βάζεις (στο 30%), προφανώς δεν θα το έκανε αυτό από προοδευτικές θέσεις. Ούτε βέβαια θα το έκανε γιατί θα στήριζε το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και αυτό είναι προφανές διότι αν ταυτόχρονα γινόταν εκλογές, δεν φαντάζομαι να πιστεύεις ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα έπαιρνε αυτό το ποσοστό, δηλαδή το 30%.

    Με ένα 2% και ευχαριστημένη θα ήταν γιατί θα έπαιζε στα ίσια την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ...

    Με αυτά που ισχυρίζεσαι θυμίζεις αυτούς που λένε κάθε εκλογές μην πάτε να ψηφίσετε και μετά ισχυρίζονται ότι το ποσοστό της αποχής είναι δικοί τους ψήφοι!...

    Επίσης μην είσαι τόσο σίγουρος ότι ο αστισμός δεν θα κάνει αυτό το δημοψήφισμα. Και μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει με τις ευλογίες της ΕΕ! Ήδη στους κύκλους της συζητείται σοβαρά ως μια πιθανή εκδοχή η εκούσια έξοδος της χώρας μας από την ΟΝΕ και την ΕΕ, τόσο για το δικό μας το καλό όσο για το καλό της ΕΕ...

    Και μπροστά σε αυτό ενδεχόμενο, πρόσεχε να μην χάσεις την ψυχραιμία σου και εκτραπείς, όπως κάποιος συνοδοιπόρος σου (ο ανώνυμος λασπολόγος των 7:25) και αρχίσεις το ίδιο βιολί. Ευτυχώς πάντως που δεν μπορείτε να το καταντήσετε εδώ πέρα σαν την ΠΑΤΡΑ και να στείλετε κανέναν στο νοσοκομείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. είμαι πρώην Συριζικός αλλά και Μετωπικός.Δεν έχω σχέση με την Ανταρσύα, τώρα προσχωρώ στην Πρωτοβουλία που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της αριστεράς και επιτέλους τη διαχώρισε σε πολιτικώς οριζόμενα στρατόπεδα. Επιτέλους, θα αναμετρηθούμε στην κοινωνία, κι όχι στους διαδρόμους και τα μπλογκ. Η αναφορά μου σε αποσπασμένους είχε να κάνει με το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι στα μπλογκ τύπου ΕΟΣ αρθρογραφούν κυρίως αποσπασμένα μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι άρθρογράφοι των διαφόρων εφημερίδων της "ανανεωτικής" και "ριζοσπαστικής" αριστεράς.Ναι, για αυτούς ξεπαραδιαζόμασταν τόσα χρόνια (μπορώ εδώ να χρησιμοποιώ πληθυντικό).
    Ή κάνω κι εδώ λάθος, αγαπητέ ΕΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά:

    Η "πρωτοβουλία ενάντια στην ΕΕ και το Ευρώ" δεν έχει να κάνει ούτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση,ούτε με το Ευρώ!

    Σε αυτό τον κόσμο ο καθένας ζει με τις αυταπάτες του. Κάποιοι ζουν με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα συγκροτηθεί από τις στάχτες του το παλιό καλό ΚΚΕ που είχαν γνωρίσει στα νιάτα τους! Η πρωτοβουλία αυτή λοιπόν είναι μια πρωτοβουλία "μετανοημένων" πρώην ΚΚΕδων που θέλουν να βρουν ένα δρόμο επικοινωνίας με το ΚΚΕ και να διαπραγματευτούν μαζί του αυτά τα όνειρά τους.

    Δεν τους ενδιαφέρει λοιπόν πραγματικά η επιτυχία αυτού του στόχου. Πρόκειται για μια ταμπέλα που απλώς λέει προς το ΚΚΕ: "εδώ είμαστε και λέμε τα ίδια πράγματα!"

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στο petition (http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?kt197a32) δεν έχουν μαζέψει ούτε 300 υπογραφές. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

    Οι μόνοι που τσίμπησαν ήταν μερικοί χάνοι. Ας πρόσεχαν! Τσιπούρες περίμεναν,το ΣΕΚ και η ΚΟΕ πήγαν...

    Λοιπόν μην χολοσκάτε και χαλάει η καρδούλα σας με πεθαμένα πράγματα. Άλλη μια ψευδεπίγραφη ενωτική πρωτοβουλία από το ΝΑΡ, πλήρως αντίστοιχη με όλες τις προηγούμενες που έχει πάρει και η οποία αποβλέπει στην λαθροεπιβίωσή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς ανώνυμο των 10:48

    Ούτε πρώην Συριζικός είσαι, ούτε μετωπικός! Είσαι ένας προβοκατοράκος β' διαλογής, ο οποίος έχει ακούσει διάφορα από τους "φίλους" τους από εδώ και από εκεί και τα σπρώχνει για αληθινά, χωρίς βεβαίως να έχει τους τρόπους να ελέγξει την ακρίβειά τους. Εξάλλου κάθε συνεπής προβοκάτορας εμπιστεύεται τις "πηγές" του και δεν τις αμφισβητεί.

    Μακάρι οι "αποσπασμένοι" του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να έκαναν αυτή την δουλεία που περιγράφεις! Τότε θα ήταν άξιος ο μισθός τους...

    Υ.Γ. Το σωστό δεν είναι Συριζικός αλλά Συριζέος, όπως λέμε Μπαζέος, Μπέος και άλλα παρόμοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ EOS

    Τελικά ο Θ.Τ στο σχόλιο πάνω απ'το δικό μου έχει δίκιο !! Τελειώσαμε με τους Ορμπαν κ.λ.π και στα δημοψηφίσματα ξεκίνησες το κλασσικό ' θα ψηφίσεις το ίδιο με την Χρυση αυγη η την Δεξιά '. Και για να κλείσουμε με την υψηλή πολιτική πετάμε και μια ΠΑΤΡΑ που πάντα είναι πιασάρικη!!
    Τα ίδια και τα ιδια επιχειρήματα.. ΕΟΣ μόνο κριτική αφ'υψηλού ξέρεις να κάνεις. Φρόντισε λοιπόν την επόμενη φορά που θα σηκώσεις κάποιο ποστ με το αγαπημένο σου ' Κριτική στην Αριστερά" να σκεφτεις και να τσεκάρεις τι προσωπικούς μετασχηματισμούς έχεις κάνει εσύ. Θα σε βοηθήσει κι αυτό

    http://enosy.blogspot.com/2009/02/blog-post_24.html

    Μια απ'τα ίδια σε απάντηση λοιπόν κι εμένα μια που αποδέχομαι - τουλάχιστον- ότι είμαι κομμάτι του προβλήματος. Το ΝΑΙ η ΟΧΙ σε δημοψηηφίσματα που προτείνουν οι διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί έχει ένα σύνολο λογικών πολιτικών επιχειρημάτων για τους λόγους που πρέπει ο Λαός να ψηφίσει. Επομένως μια πρόταση που καταλήγει στο ΟΧΙ αλλά στον πυρήνα της έχει την αποδέσμευση από μια ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση δεν μπορώ να βρω το κοινό της στοιχείο με ένα ενδεχόμενο ρατσιστικό ΟΧΙ της Χ.Α πέραν της απόληξης.. Η λογική είναι διαφορετική. Το είχε γράψει και κάποιος παλιότερα εδώ μεσα. Σκεφτείτε τις θέσεις των ελληνικών κομάτων για το σχέδιο Αναν. Απ'την μια ΚΚΕ, ορισμένοι από εξοκοινοβουλευτική και Ακροδεξιοί, κι απ'την άλλη ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ - η επίσημη, θυμηθείτε τα 3 ΝΑΙ που επικαλούνταν ο Καραμανλής και δεν διαψεύστηκαν - και κάποιοι πάλι ακροδεξιοί... Τι σχέση είχε το ΝΑΙ του Καραμανλή με το ΝΑΙ του Αλαβάνου; Πολύ μικρή. Η απόληξη όμως ήταν ίδια και δυστυχώς ήταν συναίνεση στην απόληξη με τους κυρίαρχους!!

    ΥΓ. Αλλωστε και το διπολάκι που έβαλες είναι αστείο. Θα ψηφίσω ΟΧΙ την κυρίαρχη πολιτική λοιπόν. Εδώ κάθε 3 χρόνια δέχομαι να στέκομαι στην ίδια κάλπη με τους ΠΑσόκους για να ψηφίσω εξωκοινοβούλιο στην Χ.Α θα κολώσω; Χαχα

    Ανώνυμος 9:06 χθες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς ανώνυμο των 12.11

    1. Ας ξεκινήσουμε από τα "πιασάρικα". Γράφεις:
    πετάμε και μια ΠΑΤΡΑ που πάντα είναι πιασάρικη!!; Αυτό είναι το πιασάρικο ή το ότι "σας ξέρουμε, τα παίρνετε από κράτος" που ισχυρίζεται κάποιος συνοδοιπόρος σου; Μήπως αυτό δεν είναι μόνο "πιασάρικο", αλλά και κάτι παραπάνω, που καταλήγει στην "ΠΑΤΡΑ" και ίσως πάει και παραπέρα;

    2. Στα Δημοψηφίσματα (και όχι μόνο) μετράει το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Δεν μετράνε ούτε οι πρόθέσεις ( π.χ. "θα ψηφίσω όχι στην κυρίαρχη πολιτική"), ούτε τα σκεπτικά και οι επιθυμίες του καθένα. Είναι δογματισμός η θέση ότι η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. και την ΟΝΕ σημαίνει αποδέσμευση από την ιμπεριαλιστική αλυσίδα.

    Αύριο αν γινόταν εκλογές και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έπαιρνε 70% και έκανε κυβέρνηση, ούτε η χώρα θα άλλαζε θέση στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα, ούτε θα είχαμε σοσιαλισμό! Δεν αρκεί το "ΟΧΙ στην κυρίαρχη πολιτική". Οι ετεροπροσδιοριμοί όπως ο αντικαπιταλισμός, δεν εμπεριέχουν κανένα προσδιοριστικό στοιχείο του "άλλου"...

    3. Είσαι πολύ ...προχωρημένος, που δεν έχεις πρόβλημα να ψηφίζεις τα ίδια πράγματα με την ΧΑ. Ελπίζω να μην φτάσεις στο σημείο και κατεβαίνεις και σε κοινές διαδηλώσεις μαζί τους!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ΕΟΣ

    Λάθος! Αυτό μας το διδάσκει η κυρίαρχη ιδεολογία οι κομμουνιστές όμως ενδιαφέρονται περισσότερο για την πολιτική παρά για την αισθητική. Αλλά ακόμα κι έτσι όπως το θέτεις και επειδή το ΝΑΙ η το ΟΧΙ στα δημοψηφίσματα δεν έχει ενιαιότητα, θα σου θέσω το εξής : Στο ενδεχόμενο ποσοστό του ΟΧΙ ποιο πραγματικά πιστεύεις είναι το ποσοστό που αντιστοιχεί στην παρέμβαση της Χ.Α και ποιο στην παρεμβαση της ανιευρωενωσίακής αριστεράς; Γιατί το ΟΧΙ όντως δεν έχει ενιαιότητα αλλά υπάρχει και ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ για το ΟΧΙ για να είμαστε σοβαροί και ηγεμονευόμενη επίσης.

    για την Πάτρα το ότι είναι συνοδοιπόρος μου δεν ξέρω από το το που το συμπέρανες. Η λογική όμως λέω το λάθος για να την πω στον άλλο που την λέει λάθος καταλήγει σε 2 λάθος πρακτικές και ως γνωστόν 2 λάθη δεν κάνουν 1 σωστο. Νομίζω ότι όλοι εδώ είμαστε πάνω από 6 χρονών ώστε στην ιντερνετική μούντζα να απαντάμε με καθρεφτάκι!!

    Αποδέσμευση απο την ιμπεριαλιστική αλυσίδα θα έρθει με σοσιαλιστική επανάσταση. Η αποδέσμευση απο την ΕΕ θα μας βγάλει από μια υπερεθνική αντιλαική ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση όχι από τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές σχέσεις που συνάπτει το κεφάλαιο

    Φυσικά και κατεβαίνω σε πορείες που κατεβαίνουν Χρυσαυγίτες, σε κάθε Πανεργατική όταν κερδιζω την μάχη με το αφεντικό μου. Οπως κι εσυ κατεβαίνεις στις ίδιες πορείες φαντάζομαι. Γιατί θεωρώ ότι σε τέτοια θέματα δεν χρειάζονται οι ιδεολογικοί περιορισμοί. Ο καθένας στην πορεία βέβαια την δουλεια του. Εγώ την δική μου, εσύ την δική σου κι ο Χρυσαυγίτης την δικιά του. Αν έχεις διαφορετική αποψη τότε παμε -τε στο ΠΑΜΕ που είναι καθαρο κι αμόλυντο.

    Ελπίζω ο ΓΑΠ να μην βάλει σε δημοψήφισμα αν πρέπει να πάμε σε εκλογές και βρεθείς να ψηφίσεις το ίδιο με την Χ.Α παθαίνοντας βραχυκύκλωμα

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ 17 Αυγούστου 2011 11:20 μ.μ.

    496 και όχι "ούτε 300", που ανακριβώς γράφετε, ήταν οι υπογραφές, για την ΕΕ-Ευρώ έως τις 10/8.

    http://stopeuroee.wordpress.com/2011/07/17/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CE%B5/#more-7

    Ένας "χάνος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ftanei_pia

    1. Στην διεύθυνση που γράφω στο σχόλιο μου:
    http://www.petitiononline.com/kt197a32/petition-sign.html

    ή κλικ εδώ:
    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ

    μέχρι χθες αν πήγαινες στο View Current Signatures βλέπεις 207 υπογραφές! Οι 300 που έγραψα είναι 30% πάνω...

    Η διεύθυνση που δίνεις είναι άλλη και εκεί πράγματι είναι συγκεντρωτικά όλες 496. Όμως και 5.000 να ήταν το πρόβλημα παραμένει το ίδιο, σε σχέση με την απήχηση που έχει αυτή η πρωτοβουλία.

    Με το δεδομένο μάλιστα ότι αυτό το στηρίζει Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Η ΚΟΕ κλπ, κλπ, που τουλάχιστον τα δηλωμένα μέλη τους είναι πολλαπλάσια, βγάλε μόνος σου το συμπέρασμα...

    Σου θυμίζω τις υπογραφές που έχει μαζέψει η ΕΛΕ, όπως επίσης και τις υπογραφές μπροστά στον ...μεγάλο κίνδυνο του έθνους κράτους μας για την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες...

    Υ.Γ. "χάνος" είσαι και για άλλον ένα λόγο: γιατί θεωρείς ότι το 496 κάνει την διαφορά από το 300(ή το 207 που είναι το πραγματικό)!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ftanei_pia

    το petition για τον "ΣΥΡΙΖΑ των μελών", που δεν απευθυνόταν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για ένα τόσο κρίσιμο στρατηγικό ζήτημα της ταξικής πάλης, αν θυμάμαι καλά, είχε μαζέψει πιο πολλές υπογραφές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. την υπογραφή μας και την ψ.. προσέχουμε που την βάζουμε!19 Αυγούστου 2011 στις 2:55 μ.μ.

    Αν την ίδια πρωτοβουλία με το ίδιο κείμενο την είχαν πάρει κάποιοι άγνωστοι που "δεν τους ξέρει ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους", τότε είναι σίγουρο ότι θα μάζευε πολύ περισσότερες.

    Αυτό δεν σας λέει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ