ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ο δικηγόρος του Μ. Θεοδωράκη και ο ...Αριστείδης Μπαλτάς

Προσφυγή στο παρελθόν: Αναζητώντας πολιτικές "φιλελευθεροποίησης"
στην "χούντα" του ΔΝΤ και της ΕΕ.... 
Ο Α. Μπαλτάς αντιγράφοντας το στυλ του πολιτικού λόγου του Α. Αλαβάνου, σε ένα κείμενό του που δημοσιεύτηκε στην “ΑΥΓΗ” πριν ένα μήνα με τίτλο “Καθαρές κουβέντες”,  προσπάθησε να τον ξεπεράσει δια της μεθόδου της υπερβολής. Ο Α. Αλαβάνος συνήθως κωδικοποιεί σε σημεία τους συλλογισμούς του, τα οποία απαριθμεί κατά την εκφορά του λόγου του. Σπάνια προσεγγίζει τον αριθμό 10 και ποτέ, απ' όσο γνωρίζουμε, δεν έχει υπερβεί τον αριθμό 12. 

Αντιθέτως ο Α. Μπαλτάς δεν χρησιμοποιεί αυτό το στυλ εκφοράς λόγου, το οποίο ο Μάο Τσε Τουγκ είχε καταγγείλει ότι εκφράζει ένα σχηματικό και αντιδιαλεκτικό τρόπο πολιτικής σκέψης και γιαυτό επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται από τα πολιτικά στελέχη στις αναλύσεις τους για την πολιτική συγκυρία. Όμως σε αυτό το κείμενο ο Α. Μπαλτάς εγκαταλείπει τον πρόεδρο Μάο για χάρη του πρώην προέδρου του ΣΥΝ. Αλλάζει λοιπόν στυλ και κωδικοποιεί την σκέψη του για την συγκυρία σε 19 σημεία, αριθμό που ο Α. Αλαβάνος  ουδέποτε έχει προσεγγίσει!...

Τρία σημεία στο κείμενο του Α. Μπαλτά (το 15ο, 16ο και 17ο) αναφέρονται στην πολιτική αξία του “Εθνικού ηγέτη”. Το τελευταίο από αυτά εμπεριέχει και την πολιτική πρότασή: “Με δεδομένο τον υπάρχοντα σήμερα συσχετισμό δυνάμεων, η Αριστερά θα μπορούσε, υπό όρους, να συμμαχήσει με μια τέτοια πολιτική δύναμη (σ.σ. εννοεί τον “εθνικό ηγέτη”) εφόσον υπήρχε.

Πώς όμως συμβιβάζεται αυτή η θέση του Α. Μπαλτά, με μια άλλη θέση που είχε διατυπώσει μερικούς μήνες πριν στο κείμενό του: Η άνοδος και η πτώση του φαινομένου «Αλέκος Αλαβάνος» στην ΑΥΓΗ (03/10/2010), μόνον ο ίδιος μπορεί να το εξηγήσει... Σε αυτό το παλαιότερο κείμενό του αναφερόταν απαξιωτικά για όλους τους “ηγέτες”: “παραπέμπουν πολύ πέραν της Αριστεράς και μας πηγαίνουν όλο και πιο πίσω στον χρόνο: από τον Ανδρέα Παπανδρέου στον Ελευθέριο Βενιζέλο και από εκεί στον Σόλωνα για να φτάσουμε ενδεχομένως στον Χαμουραμπί ή ίσως ακόμη και στα υψίπεδα του Ολύμπου ή του Θιβέτ.”

Στην πραγματικότητα ο Α. Μπαλτάς κάνει τον δικηγόρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί ανεπιτυχώς να απολογηθεί για το πολιτικό του κατρακύλισμα. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για το μόνο πράγμα που είναι διατεθειμένος “να τα δώσει όλα” είναι για να ικανοποιήσει τις επιβιοτικές του ανάγκες ως κοινοβουλευτικός πολιτικός μηχανισμός και να μπει στις επόμενες εκλογές στην βουλή. Και μπροστά σε αυτές τις ανάγκες ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση, ακόμα και προς κατευθύνσεις, για τις οποίες ο Α. Μπαλτάς ανέφερε παλαιότερα πως: “παραπέμπουν πολύ πέραν της Αριστεράς και μας πηγαίνουν όλο και πιο πίσω στον χρόνο”. Ένα πρώτο βήμα προς αυτές τις κατευθύνσεις, ήδη έχει γίνει. Ήταν η επιλογή Μητρόπουλου στις περιφερειακές εκλογές...

Δεν είναι μόνον ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γνωστά κέντρα του αστισμού που αναζητούν λύσεις που μας πηγαίνουν πίσω. Κάποιες από αυτές τις αναζητήσεις, μας πηγαίνουν στην εποχή της χούντας του Παπαδόπουλου και προσανατολίζονται προς την επιλογή πολιτικών λύσεων ανάλογων με την περίοδο της “φιλελευθεροποίησης” του Μαρκεζίνη. Ως ιστορικό παράδοξο, ο γιος εκείνου του Μαρκεζίνη, προβάλλεται σήμερα από ορισμένους κύκλους που αναζητούν λύσεις πέραν των υπαρκτών πολιτικών μορφωμάτων, σαν μια ιδιαίτερη πολιτική προσωπικότητα που θα μπορούσε να αναλάβει ανάλογο ρόλο με εκείνον του πατέρα του.

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2010, ο Παύλος Τσίμας, (γέννημα και θρέμμα της Αριστεράς και αυτός, στον οποίο ο ΣΥΝ πριν λίγο καιρό είχε προτείνει να γίνει γενικός δερβέναγας στα ΜΜΕ του), με συνέντευξή στο MEGA είχε κάνει γνωστό στο πλατύ κοινό τον “ διακεκριμένο Έλληνα ακαδημαϊκό, καθηγητή σε φημισμένα πανεπιστήμια του κόσμου, τακτικό μέλος της βρετανικής ακαδημίας και τιμημένο με τον τίτλο του σερ στη Μεγάλη Βρετανία, Βασίλειο Μαρκεζίνη”. Πρόσφατα πάλι, επανέλαβε το εγχείρημα με νέα τηλεοπτική συνέντευξη στο MEGA:
.

Ένα χρόνο πριν από τον Π. Τζίμα όμως είχε προηγηθεί  ο Νίκος Φίλης, Διευθυντής της ΑΥΓΗΣ, με συνέντευξη Β. Μαρκεζίνη που δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ (10/05/2009), εδώ: Η χώρα διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση σε όλους τους τομείς

Από την ΑΥΓΗ, ως την “χρυσή αυγή” το πρόσωπο του Β. Μαρκεζίνη χαίρει εκτίμησης. Στην ιστοσελίδα της “χρυσής αυγής” πρόσφατα δημοσιεύεται ανάλογο κείμενο με ανάλογο τίτλο με αυτό της ΑΥΓΗΣ: «ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ

Δεν είναι μόνον ο χώρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που στέκεται φιλικά προς παρόμοιες αναζητήσεις. Ένα από τα βασικά στελέχη του “ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ”, ο Δ. Κωνσταντακόπουλος ακολουθεί τον δρόμο του Π. Τζίμα και του Ν. Φίλη και παίρνει και αυτός συνέντευξη από τον Β. Μαρκεζίνη: Β. ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

Όμως το “ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ” έχει ανοιχτές πολλές πόρτες. Ο Δ. Κωνσταντακόπουλος είναι μέλος και της συμβουλευτικής επιτροπής της ΣΠΙΘΑΣ του Μ. Θεοδωράκη, ο οποίος για ένα κομμάτι της αριστεράς, άλλα και της δεξιάς, αποτελεί μια ανάλογη “εθνική” λύση. Οι προσπάθειες προβολής, τόσο του Β. Μαρκεζίνη όσο και του Μ. Θεοδωράκη, είναι συγκλίνουσες. Αυτή η σύγκλιση καταγράφεται εκτός από το γεγονός ότι εκπορεύονται από τους ίδιους κύκλους,  και με την αναδημοσίευση άρθρων του Β. Μαρκεζίνη στην επίσημη ιστοσελίδα της ΣΠΙΘΑΣ:  Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ Η ΒΡΑΔΕΙΑ ΔΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - του Βασίλειου Μαρκεζίνη
Το στυλ του χώρου αντίστοιχο ενός "σερ"...
Μερικοί πίστεψαν ότι η αποχώρηση του Δ. Καζάκη και του Σ. Ληναίου ήταν ένα ισχυρό κτύπημα στην ΣΠΙΘΑ, το οποίο θα ανέκοπτε την ανοδική της πορεία. Όμως τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά. Στους κύκλους της ΣΠΙΘΑΣ επικρατεί η άποψη ότι μετά την απόρριψη των ακραίων και αναξιόπιστων στοιχείων, από τα δεξιά και από τα αριστερά, ξεκαθαρίζει το τοπίο και ανοίγουν νέοι ορίζοντες. Και δεν έχουν άδικο, αν κρίνουμε από την πρόσφατη ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΣΠΙΘΑΣ: "Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο κ. Κώστας Μπέης, ομότιμος καθηγητής της Πολιτικής Δικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι από σήμερα μέλος  της Προσωρινής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών του Μίκη Θεοδωράκη."

Ο πραγματικός κίνδυνος για την ΣΠΙΘΑ είναι αλλού, είναι ο ίδιος ο Μίκης. Όπως είχαμε γράψει στο δημοσίευμά μας “Δοκιμάζεται η φιλία του Άρχοντα της “ΣΠΙΘΑΣ” με τον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή την διεκδίκηση των αναδρομικών των βουλευτών...” ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας από τους βουλευτές που διεκδικεί δικαστικά την καταβολή των αναδρομικής αύξηση στην σύνταξή του, βάσει απόφασης που δικαίωνε αναδρομικά υπέρ των δικαστών την περίοδο του 2003-2007. Όμως ο Μίκης για να απαντήσει στο πολιτικό του ολίσθημα δεν αναζητεί να τον βοηθήσει, όπως κάνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΖΑ, κανένα διανοούμενο του βεληνεκούς του Α. Μπαλτά. Επιλέγει τον δικηγόρο του για την δουλεία της πολιτικής του υπεράσπισης.

Σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Κ. Σαμαρτζής με μόνον 4 σημεία αρκείται να υπερασπιστεί τον πελάτη του. Και αυτό το κείμενο είναι τουλάχιστον πιο ειλικρινές ως προς τις προθέσεις του και λιγότερο δικολαβικό ως προς την δομή του, από το κείμενο υπεράσπισης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τα 29 σημεία του Α. Μπαλτά, όπως μπορείτε να  διαπιστώσετε και εσείς, συγκρίνοντας τα δύο αυτά κείμενα. Παραθέτουμε παρακάτω την ανακοίνωση του δικηγόρου του Μ. Θεοδωράκη:

«Δημοσιεύματα αποδίδουν στον Μίκη Θεοδωράκη ότι ενεργεί δικαστικά για τη διεκδίκηση αναδρομικών ως συνταξιούχος βουλευτής, σε περίοδο που η χώρα διέρχεται δεινή οικονομική κρίση. Τα δημοσιεύματα αυτά, όπως είναι διατυπωμένα, δημιουργούν αρνητική εντύπωση, η οποία είναι άδικη διότι δεν απεικονίζεται ορθά η πραγματικότητα. 
Η αλήθεια είναι ότι:
1. Ο συνθέτης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, όπως δικαιούται (αλλά και πράττει) κάθε Έλληνας πολίτης, σε άσκηση δικαιώματος που είχε ήδη αναγνωριστεί από αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων σε προηγηθείσες υποθέσεις.
2. Η αίτηση κατατέθηκε στο αρμόδιο Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2009, δηλαδή προτού εκδηλωθεί στη χώρα η οικονομική κρίση και σε περίοδο που δεν υπήρχε υποψία για την ύπαρξη και το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος, όπως αυτό αποκαλύφθηκε πολύ αργότερα.
3. Η απόφαση του Δικαστηρίου ακολούθησε τη μέχρι τότε νομολογία.
4. Μέχρι σήμερα, ουδέν ποσό έχει καταβληθεί σε συμμόρφωση με την εκδοθείσα απόφαση.
Είναι αυτονόητο ότι, υπό τις τρέχουσες, δραματικές, οικονομικές εξελίξεις, εάν ποτέ το Δημόσιο καταβάλει στον συνθέτη οποιοδήποτε ποσό για τον λόγο αυτό, τότε αυτό θα επιστραφεί άμεσα».

6 σχόλια :

  1. κακό συναπάντημα17 Μαΐου 2011 στις 3:39 μ.μ.

    Το “ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ” είναι μια ετεροτοπία του ΚΚΕεσ, του κόμματος του Λ. Κύρκου την περίοδο της χούντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλα τα πάθη του Ντομινίκ Στρός Καν και άλλα του Μίκη Θεοδωράκη. Επικίνδυνα όμως για την πολιτική τους καριέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πάθη όμως του Β. Μαρκεζίνη μάλλον αποτελούν προσόν για την πολιτική του καριέρα που απ' ότι φαίνεται τώρα αρχίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...«Φίλοι της Σπίθας»: Σγουρίδης, Πατουλίδου, Γιανναράς. Στον άμεσο περίγυρο: Καμένος, Παπαθεμελής και βεβαίως, ο σύμβουλος της βασίλισσας της Αγγλίας, σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης! Ο τελευταίος έχει τη στήριξη του επιχειρηματικού ομίλου Λασκαρίδη, που διαθέτει το Μ. Βρετανία για τις πολιτικές του συγκεντρώσεις. Αντίστοιχα τον Θεοδωράκη στηρίζει ο όμιλος Κυριακίδη - Λαυρεντιάδη μέσω της ΜΚΟ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Ρωμηοσύνη. Επαγγελματικές ενώσεις συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις της Σπίθας....

    Από: Ο κάμπος, η σπίθα και οι «Σπίθες»…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά τα γράφετε σύντροφοι, μια παρατήρηση μόνον:
    Αφήστε ήσυχο τον Κώστα Μητσοτάκη.
    Μπροστά στα τέρατα και σημεία που ακούμε από τους ποικιλόχρωμους "αριστερούς" και λοιπές εθνικές δυνάμεις που αναφέρετε, οι Μητσοτάκειες ρήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας (μετά την αποστρατεία του), μου φαίνονται αποστάγματα σοφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τουλάχιστον ο Μίκης, μέσω του δικηγόρου του δηλώνει ότι «..υπό τις τρέχουσες, δραματικές, οικονομικές εξελίξεις, εάν ποτέ το Δημόσιο καταβάλει στον συνθέτη οποιοδήποτε ποσό για τον λόγο αυτό, τότε αυτό θα επιστραφεί άμεσα».

    Αυτό το κρατάμε και αναμένουμε!

    Το άλλο όμως τι? συνενεί κι ο ΕΟΣ δια τις σιωπής" για τα 20 000 000 εκατομμυριάκια της Μ. Λαύρας? γιατί απ΄ όλη τη αριστερά, ακόμα κι από το ΕΟΣ κυριαρχεί η απόλυτη γαλήνη της σιωπής?

    Γιατί ξεχιλίζει ΤΟΣΟ πολύ η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΚΑΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΙΝΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ, προτροπής προς βουλευτές τις ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΟΜΟΥ προτροπής των ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ στην ΑΝΩΜΑΛΙΑ?

    Όπως την κατάργηση του ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ "ΕΘΙΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ" "Βοσκής θρεμμάτων επί αλλότριου εδάφους"
    http://www.gopetition.com/petition/44615.html

    Εδώ κρίνονται και περνάνε Η ΟΧΙ τις εξετάσεις τους ΚΑΙ "..οι Μητσοτάκειες ρήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας.."

    ακόμα και τα ίδια τα κινήμα, και όχι μόνον, ΑΛΛΑ για ένα λόγω παραπάνω αυτόν της ΜΗ φαυφλατολογίας ΠΟΤΕ ξεκινήνε τα σεμηνάρια της άμεσης δημοκρατίας???

    Μιας και Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙ
    http://kodikas-dimon-koinotiton.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ