ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Τα νέα χαρακτηριστικά του μαζικού κινήματος έχουν τρομάξει την κυβέρνηση

(Αυτή η δημοσίευση είχε διαγραφεί λόγω των τεχνικών προβλημάτων της google. Για αυτό και την ξαναδημοσιεύουμε. Δυστυχώς τα σχόλια έχουν διαγραφεί, αλλά δεν έχουμε δικό μας αντίγραφο για να τα ξαναδημοσιεύσουμε και αυτά)



Το πρωί της Τετάρτης, πριν ξεκινήσει η πορεία , μια προκήρυξη που έπεσε στα χέρια μας ξεκίναγε ως εξής:
«Μετά τη γενική απεργία τι;» Ένα ερώτημα που, μάλλον, όταν τα βήματα μας κατηφορίζουν την Πανεπιστημίου μετά τα δακρυγόνα του Συντάγματος, έχει δημιουργηθεί πολλές φορές στο μυαλό μας. Ένα ερώτημα που ελπίζουμε να μην έχει δημιουργηθεί μόνο στα δικά μας μυαλά…

Στο διάβασμά της, η προσοχή μας επικεντρώθηκε σε άλλο θέμα από το ερώτημα που θέτουν οι συντάκτες της. Επικεντρώθηκε στην εικόνα της λήξης αυτών των συλλαλητηρίων: “τα βήματα μας κατηφορίζουν την Πανεπιστημίου μετά τα δακρυγόνα του Συντάγματος”. Αυτή είναι πράγματι η εικόνα που επαληθεύεται και από τις στατιστικές. Χθες όμως, όποιος κατηφόριζε την Πανεπιστημίου, οι συνθήκες που επικρατούσαν εκεί δεν επέτρεπαν να θέτει στον εαυτό του παρόμοια ερωτήματα με αυτό που θέτει η προκήρυξη. Μια ειρηνική πορεία δέχτηκε εκεί μια από τις πιο άγριες και απρόκλητες επιθέσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Στο παρακάτω video καταγράφεται η μαζικότητα της πορείας και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά που πιστεύουμε πως προξενούν δέος στην κυβέρνηση:

Η χθεσινή διαδήλωση αν και ήταν αρκετά μαζική, δεν είχε προφανώς την μαζικότητα που είχε η περσινή διαδήλωση της 5ης Μάη. Όμως, στις διαδηλώσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό καταγράφονται κάποια άλλα χαρακτηριστικά που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και να κάνει αισθητή την παρουσία του ένα μαζικό κίνημα που δεν χειραγωγείται από τις κομματικές και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ. Το κίνημα αυτό αποκτά σιγά – σιγά πλειοψηφικά χαρακτηριστικά στις διαδηλώσεις και στις κινητοποιήσεις.

Η πρώτη ανατροπή που έχει γίνει είναι ότι πλέον οι συγκεντρώσεις και πορείες του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ είναι σαφώς μικρότερες σε όγκο αλλά και σε παλμό. Και αυτό συμβαίνει όχι κυρίως γιατί μειώθηκε ο κόσμος που πηγαίνει στις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ αλλά γιατί αυξάνεται συνεχώς η επιρροή και η δύναμη του μπλοκ των δυνάμεων που καταγράφει αντιπαλότητα με το πολιτικό σύστημα και τα κελεύσματα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, αλλά και του Περισσού και της Κουμουνδούρου. Η δεύτερη ανατροπή που έχει συμβεί είναι η αποστασιοποίηση συνδικαλιστικών και κοινωνικών δυνάμεων από τους μηχανισμούς χειραγώγησης του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στην χθεσινή πορεία τα πιο μαχητικά και αντικυβερνητικά συνθήματα ακούστηκαν από σωματεία στα οποία η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ έχει πλειοψηφία.

Ήδη αυτό το κίνημα βάζει την σφραγίδα του στις τελευταίες διαδηλώσεις. Αυτό συνέβη και την πρωτομαγιά (περισσότερα εδώ: Εικόνες από τις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στην ΑΘΗΝΑ) Αυτό το κίνημα δεν προέκυψε ξαφνικά από την μια μέρα στην άλλη. Ηδη έχει αναμετρηθεί με τις κυβερνητικές πολιτικές σε επί μέρους μέτωπα, όπως στο μεταναστευτικό, στη “στάση πληρωμών” των διοδίων και των εισιτηρίων των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς, στην Κερατέα και στο Ελληνικό. Αυτός ο  συσχετισμός δύναμης που καταγράφεται σήμερα στις Γενικές Απεργίες και στις κινητοποιήσεις για ζητήματα κεντρικής πολιτικής σκηνής, έχει ήδη καταγραφεί προηγούμενα σε όλα αυτά τα κινήματα που προαναφέραμε. Που ήταν σε όλα αυτά τα μέτωπα το “κόμμα της εργατικής τάξης” και οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ;

Αυτό το κίνημα δεν χειραγωγείται. Αυτή η διαπίστωση προκαλεί “σοκ και δέος” στην κυβέρνηση, γιατί γνωρίζει ότι είναι η μόνη δύναμη που μπορεί πραγματικά να συγκρουστεί μαζί της και να την ανατρέψει. Χθες λοιπόν η απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας έγινε κατόπιν κυβερνητικής εντολής. Η κυβέρνηση δεν τρέμει τις θεατρικές “εργατικές”παραστάσεις που δίνει το ΚΚΕ στους δρόμους και τις πλατείες, ούτε τις άσφαιρες ντουφεκιές στον αέρα που ρίχνει που και που η ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Τρέμει εκείνες τις λαϊκές κινητοποιήσεις που δεν είναι “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε”, τρέμει την διάθεση του κόσμου να παραμένει στο δρόμο. Γνωρίζει ότι αν ο κόσμος παραμείνει για μια “νύχτα” στους δρόμους, η μέρα που θα “ξημερώσει” θα είναι διαφορετική. Αυτό διδάσκει η ιστορία, από το Πολυτεχνείο του 73 ως τον Δεκέμβρη του 08....

Και αν στην περίπτωση του Α. Γρηγορόπουλου ο Κορκολέας ενήργησε “αυτοβούλως”, χθες οι αστυνομικοί που επιτέθηκαν στην διαδήλωση ενήργησαν κατόπιν εντολών της Κυβέρνησης. Η δράση των αστυνομικών που καταγράφεται στο παρακάτω video αποτελεί διατεταγμένη υπηρεσία. Εκτός από τις ατομικές ευθύνες που έχουν, ο κύριος υπεύθυνος είναι η Κυβέρνηση:

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ, ΠΕΜΠΤΗ 12 ΜΑΗ, 6:00 μ.μ. ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 Όμως χθες παράλληλα με την κρατική βία εκδηλώθηκε στο κέντρο της Αθήνας και η παρακρατική. Ένας νεαρός μετανάστης από το Μπαγκλαντές, ηλικίας 21 ετών, υπέκυψε τα ξημερώματα μετά από επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε από δύο αγνώστους στη συμβολή των οδών Στρατηγού Καλάρη και Κωνσταντινίδη στα Κάτω Πατήσια.Ο νεαρός δέχθηκε από τους δράστες τουλάχιστον τέσσερις μαχαιριές. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έγιναν γνωστά, οι άγνωστοι δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, καταδίωξαν τον αλλοδαπό και όταν τον έφτασαν τον τραυμάτισαν με τα μαχαίρια και τράπηκαν σε φυγή. Ο τραυματίας διεκομίσθη στο νοσοκομείο που διαπιστώθηκε ο θάνατός του....

10 σχόλια :

  1. Να δούμε πότε θα στηρίξει η αριστερά όμως την αυθόρμητη διάθεση του κόσμου να παραμείνει στο σύνταγμα... γιατί και ο Αλαβάνος με το ΜΑΑ που έλεγαν για ταχρίρ έφυγαν πριν τελειώσει καλά καλά η πορεία... ταχρίρ έτσι δε γίνεται, ούτε πέφτει η κυβέρνηση!
    Πάνος Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κακό συναπάντημα12 Μαΐου 2011 στις 2:29 μ.μ.

    Προς Πάνο Δ.

    Όταν όλο το κέντρο είναι γεμάτο από δακρυγόνα, μόνον όποιος διαθέτει τον κατάλληλο μηχανικό εξοπλισμό μπορεί να κυκλοφορήσει. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατή η μαζική παραμονή κόσμου ούτε στην Πλατεία Συντάγματος, ούτε σε άλλο σημείο που βρίσκεται εντός της βομβαρδισμένης περιοχής.

    Νομίζω όμως ότι τον τελευταίο που θα έπρεπε να "στοχοποιήσεις" στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ο Αλαβάνος και το ΜΑΑ. Καμία πλατεία δεν μπορεί να κρατήσει το κίνημα με στρατιωτικούς όρους, αλλά μόνον με πολιτικούς. Αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να επιτεθεί σε μια διαδήλωση είναι σίγουρο ότι έχει την δύναμη να την διαλύσει.

    Αυτό σημαίνει βέβαια ότι όταν μας την πέφτουν οι δυνάμεις καταστολής, θα πρέπει να γινόμαστε λαγοί και να το βάζουμε στα πόδια. Θα πρέπει όμως να έχουμε την αίσθηση των ορίων αυτής της αντιπαράθεσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Me διαφορετικό βαθμό δυσκολίας διαλύεται όμως μια πορεία 20.000 και με διαφορετικό 500.000 Κι εδώ η αριστερά που, συγκριτικάε τις ανάγκες των καιρών, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου ή κανει επερωτήσεις φέρνει τεράστιες ευθύνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβώς. Και τις δύο φορές, όταν αποχώρησαν τα μπλοκ της αριστεράς και μείναμε κάτω από 500 άτομα δεχτήκαμε επίθεση από τα ΜΑΤ. Και στην τελική, ακόμα κι αν είναι αναπόφευκτη η επίθεση, άλλη σημασία έχει να είναι 5000 ειρηνικοί διαδηλωτές και άλλη 200. Αν η αριστερά δε ρίξει τώρα όλες τις δυνάμεις της για να πέσει η κυβέρνηση, πότε θα το κάνει; Ήταν θλιβερό το θέαμα των μπλοκ της νεολαίας συν, της δεα κλπ που περνούσαν μπροστά από το σύνταγμα φωνάζοντας "αλί, αλί και τρις αλί, γιωργάκη θα φύγεις σαν τον μπεν αλί" την ώρα που... έφευγαν οι ίδιοι ενώ τους καλούσαμε να μείνουν μαζί μας! Και ο Αλαβάνος φυσικά και έχει ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες, γιατί πες οι άλλοι που είναι κατά της "ταχρίρ" δεν έχουν πάρει πρέφα. Ο Αλαβάνος που το έχει καταλάβει ότι χρειάζεται να μείνουμε, που κάλεσε τον κόσμο πριν τρεις μήνες να μείνει, τώρα γιατί δεν το στηρίζει πρακτικά; Αν μη τι άλλο, σήμερα οι συνθήκες είναι ακόμα πιο ώριμες για κάτι τέτοιο σε σύγκριση με το Φλεβάρη...
    Πάνος Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. san paidia malwnete...
    h apofash thelei ksebolema..tolmi
    ti simainei epesan dakrigona...kai leei poios efage ta perissotera..
    kai sfaires tha pesoun...
    to thema einai h apofash...
    den pisteyw oti tha thn parei kanenas
    giati oloi exoun sto pisw meros tous myalou tous oti exoume dimokratia..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ΄όλων τα λεγόμενα υπάρχει η υπεκφυγή από την ουσία του ερωτήματος «Μετά τη γενική απεργία τι;» προς διαιώνιση του "..όταν μας την πέφτουν οι δυνάμεις καταστολής, θα πρέπει να γινόμαστε λαγοί .."

    Υπάρχει όμως μια διέξοδος για να κατασταλθούν οι καταστολείς κι αυτό είναι ..
    Η ΓΝΩΣΗ (που) ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙ
    http://kodikas-dimon-koinotiton.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

    σε συνδυασμό με ένα ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ..
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2007/08/blogger-gr.html

    Ξεκινώντας με πυγμή για την κατάργηση ενός νόμου που προαγάγει την ανωμαλία ΚΑΙ μεταξύ των βουλευτών
    http://www.gopetition.com/petition/44615.html

    Προσέξτε γιατί κατάφερε να τσεπώσουν τα 20 000 000 εκατομμυριάκια οι καλόγεροι

    προσέξτε στο σημείο (1+30")
    http://journal-arpaxtes-2008.blogspot.com/2010/12/kontra-tv.html και μάλλον εδώ υπάρχει και μια μικρή εξήγηση γιατί τα δημόσια δάση περνάνε σε ιδιωτική κατοχή, ΟΧΙ στην Κύπρο ή την Παλαιστίνη αλλά στην επικράτεια την Ελληνική!

    Καλά μας απόγευμα, κι όχι πολλά κροκοδείλια δάκρυα, επειδή πάντα φταίνε οι ΑΛΛΟΙ!!

    Κρίμα που πρότερον ανθρωποφύλακισμένοι λειτουργούν πλέον ως πολιτειοφύλακισμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εαν είναι να μείνουμε "μια νύχτα" στο δρόμο και οι κρατούντες θα ξέρουν τι "ξημερώνει" την επομένη...είναι αναγκαίο να περιγράψουμε αυτό το ΞΗΜΕΡΩΜΑ!
    Η Αριστερά, πάντως, έχει μαύρα (περιγραφικά)μεσάνυχτα (του ξημερώματος).
    Οι Αριστεροί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν νομίζω ότι τα πιο αντικυβερνητικά συνθήματα ακούστηκαν από σωματεία που πλειοψηφικά ανήκουν στο πασοκ, πολύ απλά δεν ακούγονται στις πορείες αντικυβερνητικά συνθήματα (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις).Είναι δυνατόν στην εποχή που ζούμε να μην φωνάζουμε να πέσει αυτή η κυβέρνηση; Όσο για την παραμονή μας ή όχι στο Σύνταγμα όλοι ξέρουμε ότι ασχέτως χημικών, μόλις η πορεία φτάνει στον Άγνωστο Στρατιώτη, σιγά-σιγά όλοι αποχωρούν. Τη μέρα που μαζικά ο λαός θα κατέβει στο δρόμο(χωρίς να τον πουλάει η κάθε ΓΣΕΕ), δεν θα τον σταματάει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 3μμ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΗ ΛΙΒΥΗ

    ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΡΑΒΙΚΟ-ΛΙΒΥΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ ΨΥΧΙΚΟ
    (διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό 25ης Μαρτίου)

    ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και λίγη θεωρία. .Οσοι δεν τάχουν διαβάσει τα συνιστώ :Τέσσερα βιβλία για το φαινόμενο του Εθνικο-σοσιαλισμού.

    http://profitoulas.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ