Ήδη έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από τις 17 Φλεβάρη που ξεκίνησαν τα γεγονότα στην Λιβύη. Και αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετό για να σχηματίσουμε μια καθαρή γνώμη για το χαρακτήρα αυτής της εξέγερσης και για τους λόγους για τους οποίους οφείλει η Αριστερά να στηρίξει αυτή την εξέγερση. Πρόκειται για μια από τις πιο μαχητικές και πιο ηρωικές εξεγέρσεις, το μέλλον της οποίας δεν θα κριθεί στο επίπεδο της πολιτικής αλλά της στρατιωτικής αναμέτρησης. Δεν γνωρίζουμε αν οι εξεγερμένοι στην Τυνησία και την Αίγυπτο θα άντεχαν ένα μήνα σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση με τις καθεστωτικές δυνάμεις, αντιπαράθεση που έχει μετατρέψει όλη την χώρα σε εμπόλεμη ζώνη και πεδίο βομβαρδισμών.
Το καθεστώς του Καντάφι τα τελευταία χρόνια είχε αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με την Δύση. Σήμερα όμως η Δύση στρέφεται εναντίον του και εμφανίζεται ως ο υπ' αριθμόν 1 αυτόκλητος “υπερασπιστής” της Λιβυκής επανάστασης και έχει ξεκινήσει τη στρατιωτική δράση.
Η Δύση έχει αυτή την στάση γιατί εκτιμά ότι η εξέγερση δεν πρόκειται να σβήσει με την στρατιωτική επικράτηση των δυνάμεων του Καντάφι. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η κατάσταση τη Λιβύη θα ηρεμήσει και θα εξουδετερωθούν όλες οι εστίες αντίστασης. Όταν ο λαός έχει οπλιστεί, δεν είναι εύκολο να επιστρέψει πίσω τα όπλα. Με αυτά τα δεδομένα, η Δύση στηρίζει την εξέγερση γιατί θέλει να έχει όσο το δυνατόν καλύτερες σχέσεις με το διάδοχο καθεστώς του Καντάφι.
Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται στην Αριστερά είναι αν θα είναι με το μέρος των εξεγερμένων ή με τον Καντάφι. Και σε αυτό δίλημμα θα πρέπει να απαντήσει με ειλικρίνεια, αλλά και γνώση όλων των συνεπειών μιας τέτοιας θέσης. Το δίλημμα, αν θα είναι με τους “ιμπεριαλιστές” ή με τους “λαούς”, είναι ψεύτικο γιατί δεν είναι αυτή η κυρίαρχη αντίθεση η οποία προσδιορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Λιβύη και σφραγίζει τον χαρακτήρα της εξέγερσης.
Όμως, για κάποιες δυνάμεις της Αριστεράς το ζήτημα της Λιβυκής επανάστασης και της τύχης της, θεωρείται δευτερεύον. Εκτιμούν ότι αυτό που κρίνεται σήμερα στην Λιβύη είναι η αντιπαράθεση του Καντάφι με τους ιμπεριαλιστές. Και είναι προφανές ότι σε κάθε παρόμοιο δίλημμα, δεν μπορεί η Αριστερά να είναι με τους ιμπεριαλιστές...
Μερικοί μάλιστα το παρακάνουν! Ο Γιώργος Δελαστίκ (εφημερίδα ΠΡΙΝ) αφήνει σαφή υπονοούμενα για τους εξεγερμένους, ότι υποκινούνται από την Δύση: “ Μετά την ολοκληρωτική επικράτηση των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι επί των αντιπάλων του και την αποτυχία της οργανωμένης ένοπλης εξέγερσης εναντίον του, οι Αμερικανονατοϊκοί αποφάσισαν να ανατρέψουν οι ίδιοι τον Μουαμάρ Καντάφι.” και συνεχίζει παρακάτω: "Από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί η αμερικανονατοϊκή επίθεση, αλλάζει ο χαρακτήρας του πολέμου. Από εμφύλιος μετατρέπεται σε εθνικός αμυντικός πόλεμος, με τον Καντάφι να ηγείται αντικειμενικά των λιβυκών δυνάμεων που αντιστέκονται στους ιμπεριαλιστές επιδρομείς. Αντιθέτως και ανεξάρτητα από το πώς ξεκίνησαν, οι αντικανταφικοί δρουν ως δοσίλογοι συνεργάτες των ξένων επιδρομέων εναντίον της χώρας τους και περιμένουν από τους επίδοξους κατακτητές να τους διορίσουν ως κυβέρνηση!"
Το ΕΕΚ, που παλαιότερα προωθούσε τα βιβλία του “σοσιαλιστή” Καντάφι στην χώρα μας, στην προκήρυξη του με τον τίτλο “Σταματήστε την ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Λιβύης”, εκφράζει ταυτόσημες θέσεις για τους εξεγερμένους με αυτές του Γ. Δελαστίκ: “Αυτοί που στήριζαν μέχρι χθες τον Καντάφι, τώρα έρχονται να «απελευθερώσουν» το λαό της Λιβύης για να στήσουν ένα φιλο-ιμπεριαλιστικό προτεκτοράτο στην περιοχή, τεμαχίζοντας ίσως τη Λιβύη με τη βοήθεια των ντόπιων προθύμων αντιπολιτευόμενων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.”
Ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης “αντιιμπεριαλιστικής” Αριστεράς, παρ' όλο ότι δηλώνει ότι είναι με το μέρος της εξέγερσης, αναδεικνύει σε κύριο ζήτημα την “ιμπεριαλιστική” παρέμβαση. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της στάσης είναι οι δηλώσεις της Α. Παπαρήγα στην συγκέντρωση που οργάνωσε το ΚΚΕ στις 20/3 στο Σύνταγμα: “Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, τώρα η Λιβύη, για τέταρτη φορά η Ελλάδα, με ευθύνη βεβαίως της ελληνικής κυβέρνησης, συμμετέχει σε ένα μεγάλο έγκλημα. Στο έγκλημα του άδικου, βρώμικου, ιμπεριαλιστικού πολέμου, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή σε ένα κομμάτι από τη πίτα των πετρελαίων, με αποτέλεσμα την ένταση της κρίσης, τα νέα βάσανα για όλους τους λαούς της περιοχής».
Με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο για συμφέροντα του λιβυκού λαού αποφαίνεται και το ΝΑΡ, στην ανακοίνωσή του με τον τίτλο Όχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη!: “Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την προστασία του λιβυκού λαού, για την οποία οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον.”
Αν πραγματικά στηρίζουμε την Λιβυκή εξέγερση, θα πρέπει να σεβόμαστε το δικαίωμα των εξεγερμένων να προσδιορίζουν οι ίδιοι τους συμμάχους τους και τους αντιπάλους τους. Το μέλλον της εξέγερσης ανήκει σε αυτούς, που σήμερα δίνουν και την ζωή τους απέναντι στα καθεστωτικά στρατεύματα του Καντάφι. Αν οι εξεγερμένοι - που χθες είχαν ζητήσει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη - σήμερα πανηγυρίζουν για τους βομβαρδισμούς ενάντια στο στρατό του Καντάφι από στρατιωτικές δυνάμεις της Δύσης, στο όνομα ποιάς “πολιτικής γραμμής” θα εναντιωθούμε εμείς απέναντι σε αυτές τις επιλογές τους;
Ας δούμε μερικές αντιστοιχίες αυτής της συγκυρίας με την δική μας ιστορία. Στις αρχές του 1827 η Επανάσταση του 21 έπνεε τα λοίσθια. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα είχε κατασταλεί και μόνο στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου παρέμενε ζωντανή. Κι εκεί, όμως, απειλείτο από τον Ιμπραήμ, που με αμείωτη ένταση συνέχιζε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην Πελοπόννησο και σκόπευε να εκστρατεύσει κατά του Ναυπλίου και της Ύδρας. Όμως, η παρέμβαση των “Συμμάχων” στις 20 Οκτωβρίου του 1827 στον κόλπο του Ναβαρίνου κατέστρεψε τον τουρκικό στόλο και διέσωσε την ελληνική Επανάσταση. Στην ναυμαχία του Ναβαρίνου κρίθηκε η ύπαρξη του ελληνικού κράτους. Αν υπήρχε η σημερινή Αριστερά εκείνη την εποχή, τι στάση θα κρατούσε; Θα έκανε “πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών”;
Καμένα δέντρα, στο ύψωμα του"Κλέφτη", χτυπημένα από βόμβες Ναπάλμς |
Στην πρόσφατη ιστορία, μακάρι και η Ελληνική Αριστερά να είχε ίδια διλήμματα στον εμφύλιο που έχει η Λιβυκή εξέγερση σήμερα απέναντι στις “ιμπεριαλιστικές” δυνάμεις, και τότε να υπήρχαν “ιμπεριαλιστές” έτοιμοι να προσφέρουν την “ανθρωπιστική” τους βοήθεια. Φαντάζεστε αν στο τέλος του εμφυλίου, όταν τα αεροπλάνα του εθνικού στρατού έριχναν τις πρώτες βόμβες ναπάλμ στον Γράμμο και το Βίτσι, να υπήρχε κάποια “ιμπεριαλιστική” δύναμη που δεν είχε υπογράψει την συμφωνία της Γιάλτας για το μοίρασμα του κόσμου και να παρενέβαινε για “ανθρωπιστικούς λόγους” με τα δικά της αεροπλάνα για να επιβάλει “ζώνη απαγόρευσης πτήσεων” στις εμπόλεμες περιοχές. Τι θα έλεγε τότε η Αριστερά; Δεν θέλουμε την βοήθεια των ιμπεριαλιστών, γιατί περιμένουμε τα “σοβιετικά” αεροπλάνα; Δυστυχώς αυτά τα αεροπλάνα δεν ήρθαν ποτέ! Και αυτό το “τραύμα” η δική μας Αριστερά δεν το έχει ξεπεράσει ακόμα...
Υποστηρίζουμε την Λιβυκή Επανάσταση για Δημοκρατία και κοινωνική Ισότητα μέχρι τέλους χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτική θολούρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα μεγάλο τμημα της Αριστεράς δεν γνωρίζει τι του γίνεται, με πρώτο το ΚΚΕ.
markos
Αγαπητή ΕΟΣ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σημερινό ποστ συνιστά το τέλος μιας πολύχρονης παρουσίας σου στα πράγματα της πολύπαθης ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Το μότο σου ενάντια στις "ιδεολογικές ενότητες" ήταν ελκυστικό για έναν κόσμο που αναζητεί την οικοδόμηση με ενωτικούς όρους μιας άλλης Αριστεράς από αυτή του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.
Όμως, αυτή τη ρημαδα την ιδεολογία όσο και αν τη διώχνεις από την πόρτα, ξανασκάει μύτη από το παράθυρο.
Η παρέμβάσή σου επιβεβαιώνει την κριτική πολλών από εμάς για το όλο εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ: τα ξόρκια κατά της "ιδεολογίας" και των "επαναστατικών εμμονών" σημαίνουν ότι η ενότητα οικοδομείται πάνω στην πιο δεξιά βάση.
Το σημερινό σου ποστ επιβεβαιώνει περίτρανα αυτή την εκτίμηση: ξύσε έναν αναρχικό και θα βρεις έναν φιλελεύθερο, έλεγε ο Λένιν. Ξύσε έναν οπαδό του Αλαβάνου και θα βρεις τον Κουβέλη, παραφράζω εγώ.
Το καθήκον της Αριστεράς είναι ένα βροντερό όχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Η επέμβαση έρχεται να παρέμβει στην διεθνή επαναστατική έκρηξη στον αραβικό κόσμο. Δεν είναι ζήτημα συμμαχίας των εξεγερμένων και θέμα αυτοδιάθεσης. Εδώ οι ιδεολογικές σου εμμονές να αντιμετωπίζεις τους κοινωνικούς σχηματισμούς σαν αυτόνομες ψηφίδες είναι καταλυτικές.
Μια τέτοια "εθνική" αντιμετώπιση προφανώς έχει δύο απολήξεις: είτε να στηρίξεις την επέμβαση γιατί αγνοείς την ύπαρξη και τη σημασία αυτού που λέγεται ιμπεριαλιστική ιεραρχία κρατών στον σύγχρονο καπιταλισμό. Είτε να υπερασπιστείς το καθεστώς ως υπόλειμμα αντιιμπεριαλιστικών διεργασιών του εν λόγω κοινωνικού σχηματισμού.
Μεταξύ μας, επέλεξες την χειρότερη από τις δύο λύσεις.
Φυσικά, υπάρχει τρόπος να είσαι κάθετα αντίθετος στην επέμβαση των ιμπεριαλιστών και ταυτόχρονα αλληλέγγυος στις εξεγέρσεις των αραβικών λαών. Αλλά αυτό θα ήθελε περισσότερο διεθνισμό και λιγότερο "ρεαλισμό" από τη μεριά σου.
Σε κάθε περίπτωση, σε ειδοποιώ: έγινες βούκινο.
Στην συμμαχία των προθύμων, εκτός από τη ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη, καταλαμβάνεις τώρα πια επάξια την ακροαριστερή πτέρυγα.
ένα απόσπασμα από την τοποθέτηση του Wallerstein σε άρθρο του (http://www.zcommunications.org/libya-and-the-world-left-by-immanuel-wallerstein), με το οποίο συμφωνώ :
ΑπάντησηΔιαγραφή“…Το θέμα λοιπόν δεν είναι η δυτική επέμβαση ή όχι. Το θέμα είναι οι συνέπειες της απόπειρας του Καντάφι να καταστείλει κάθε αντιπολίτευση με τον πιο άγριο τρόπο για την δεύτερη αραβική εξέγερση. Η Λιβύη βρίσκεται σε αναταραχή εξαιτίας των επιτυχημένων εξεγέρσεων στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Και αν υπάρχει κάποια συνομωσία, αυτή είναι η συνομωσία ανάμεσα στον Καντάφι και τη Δύση να καθυστερήσουν, ή ακόμα και να καταπνίξουν, την αραβική εξέγερση. Στον βαθμό που ο Καντάφι το πετύχει, θα στείλει το μήνυμα σε όλους τους άλλους θορυβημένους τυράννους της περιοχής ότι η σκληρή καταστολή και όχι οι υπαναχωρήσεις είναι ο σωστός δρόμος…”
θεωρώ μεγάλη ντροπή όλων μας, όσων αυτοτοποθετούμαστε στην αριστερά, την αναρχία, την αυτονομία, όσων μιλάμε υπέρ των δικαιωμάτων των λαών, των καταπιεσμένων όλου του κόσμου κ.α. όμορφα λόγια, που δεν πραγματοποιήσαμε ούτε μια (συμβολική έστω) πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην εξέγερση της λυβικής νεολαίας – κάποτε φτιάχνονταν μπριγάδες αλληλεγγύης, όπως λέει κι η ροσάνα ροσάντα σ΄ένα σχόλιό της στο ιταλικό μανιφέστο, που δημοσίευσε και η ΕΟΣ
η απουσία μας αυτή, έχει πιστέυω να κάνει με τη βαθιά ριζωμένη αποικιοκρατική αντίληψη και αίσθηση ανωτερότητας του δυτικού ανθρώπου απέναντι στον αραβικό κόσμο (μέχρι και όσων από εμάς είμαστε αντιαποικιοκράτες στα λόγια), στην προσπάθεια ερμηνείας των φαινομένων με δυτικούς όρους για όσα συμβαίνουν εκεί και απασχολούν τους εκεί καταπιεσμένους (αριστερά ή μη αιτήματα, αντιαμερικανισμός και αντιιμπεριαλισμός ή όχι, χλευασμός του δημοκρατικού αιτήματος), και σε τμήματα της εγχώριας αυτοαποκαλούμενης επαναστατικής αριστεράς με την αιώνια φενάκη της πρωτοπορίας (εμείς ξέρουμε καλύτερα τι είναι πιο σωστό για τους λίβυους εξεγερμένους ή ποια είναι τα πραγματικά “σωστά αιτήματα”)
η αντίληψη αυτή οδηγεί στο να τοποθετούμαστε απέναντι σε μια λαϊκή και νεανική εξέγερση (όπως σαφώς φαίνεται από τις συνεντεύξεις και τις πληροφορίες που έφταναν στα δυτικά αυτιά και μάτια, από τις πρώτες μέρες της εξέγερσης, με πηγές το al jazzera, τον independent, τον guardian, που – υπενθυμίζω – στον πόλεμο του ιράκ ήταν οι αντικειμενικές κατά το δυνατό πηγές πληροφόρησης) με κριτήρια αμφιλεγόμενων και ξαφνικά ανακαλυπτόμενων γεωπολιτικών συμφερόντων (ποιανών αλήθεια?) και όχι με το κριτήριο της υπεράσπισης του καταπιεσμένου
τα ερωτήματα που έχω στο κεφάλι μου είναι απλά :
τι θα έκανα εάν στη χώρα μου υπήρχε καντάφι?
θα εξεγειρόμουν?
θα τα κατάφερνα να τον ξεφορτωθώ χωρίς την πίεση και τη βοήθεια του όποιου οηε ή διεθνούς παράγοντα?
θα δούλευε υπέρ μου ή εναντίον μου ένα διεθνές εμπάργκο κατά της χούντας?
θα με πείραζε εάν βομβαρδίζονταν το αρχηγείο της χούντας?
χαίρονταν οι έλληνες αντιστασιακοί με την ευρωπαϊκή απομόνωση της χούντας του ΄67 (όπου κι όποτε αυτή εκδηλώνονταν) ή αναλογίζονταν εάν εξυπηρετούσε κάποια συμφέροντα άλλου ιμπεριαλισμού?
η απάντηση για μένα είναι σαφής : με τους εξεγερμένους, μέχρι να ξεφορτωθούν τον καντάφι και τον κάθε επόμενο δικτάτορα
giorgos1
Μπράβο στην ΕΟΣ γι αυτήν την τοποθέτηση, που είναι πολύ πιο σαφής και ξεκάθαρη (και κατα την γνώμη μου απόλυτα σωστή) σε σχέση με την ανακοίνωση του Μετώπου που λίγο-πολύ ακολουθεί την υπόλοιπη παλαιο-κομμουνιστική αριστερά...Τώρα γι αυτό που είπε ο Λένιν οτι αν ξύσεις έναν αναρχικό θα βρείς έναν φιλελεύθερο, χίλιες φορές φιλελεύθερος παρά να στηρίζω τον Καντάφι και το ξεκοίλιασμα παιδιών κι εφήβων στο όνομα του "αντι-ιμπεριαλισμού". Αυτή την αριστερά να την χαίρεστε...αν την ξύσεις θα βρείς δογματισμό, σεχταρισμό και αυτισμό, ενίοτε δε και αυταρχισμό. Μπράβο ΕΟΣ! Και πάλι μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννης Κ.
Να κάνω κι εγώ μια προβοκατόρικη ερώτηση: αν για οποιοδήποτε λόγο η Δύση δεν επενέβαινε ( π.χ. βέτο της Ρωσίας η της Κίνας ), θα γινόταν από την Αριστερά καμμιά διαδήλωση συμπαράστασης στους Λιβύους εξεγερμένους; Μόλις επενέβηααν οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές ( χωρίς εισαγωγικά ) τα ρεφλέξ μας άμεαα: εντός της ίδιας ημέρας διαδηλώσεις , πορείες , δηλώσεις κ.λ.π. Αν ο Καντάφι έμπαινε στη Βεγγάζη και ακολουθούσαν τα αναμενόμενα, το πολύ καμμιά δηλωσούλα, το πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό κάποιον που γνωρίζει:
ΑπάντησηΔιαγραφήδυστυχώς μετά το σημερινό κείμενο, τα παιδάκια που σιτίζονταιστην Κουμουνδούρου - οι γνώστες ξέρουν πολύ καλά ποιούς ακριβώς εννοώ - στήσανε ένα μικρό πάρτυ. Πολύ κρίμα για την ΕΟΣ. Αυτογκόλ.
Πολύ κρίμα και για το Μέτωπο. Δεν είναι δυνατόν να χρεώνεται ένας πολιτικός χώρος, όσο "ανοιχτό πολιτικό σχέδιο και αν είναι", τέτοιου τύπου τοποθετήσεις. Χάσατε εντελώς από τα μάτια σας την γεωγραφία των θέσεων μέσα στην Αριστερά. Χάσατε την πολιτική. Ακόμα και ο τρόπος που διατυπώσατε το κείμενο ακυρώνει την όποια σωστή κριτική σας.
Αν είχε μείνει οποιαδήποτε πιθανότητα να προχωρήσει το ΜΑΑ, τορπιλίστηκε... Κρίμα.
Αν δεχόμαστε ότι οι εξεγερμένοι δεν είναι μια προβοκάτσια της Δύσης, δεν είναι πράκτορες, αλλά λαϊκές δυνάμεις που πολεμούν για τη δημοκρατία, τότε γιατί να μην υποστηρίξουμε, ακόμα και την ανάμειξη της Δύσης. Αν οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και αντιφάσεις ευνοούν την απαλλαγή της χώρας από τον Καντάφι, τότε γιατί όχι; Είναι σκληρό αλλά ο σκοπός αγιάζει και τα μέσα μην το ξεχνάμε. Θεωρώ τη ματιά του αρθρογράφου πολύ επικοδομητική στο διάλογο που έχει ανοίξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το γεγονός της μη συμπαράστασης στην εξέγερση από την Αριστερά, θα πρέπει να ανατρέξουμε στις παλιές αγάπες της Σοβιετίας. Είναι και δικές της, αφού σύσσωμη η αντισυστημική αριστερά σε επίπεδα ηγεσίας υπήρξε κάποτε εραστής της Σοβιετίας και του σοσιαλισμού της.
@Φίλος της Αλήθειας
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικεύεις ασύστολα. Διάβασε την ανακοίνωση του ΜΑΑ και κάνε κριτική σε αυτήν. Το ίδιο ισχύει και για τον ΚΑΠΟΙΟΣ.
@ΕΟΣ
Το παράδειγμά σου για το Ναυαρίνο είναι τουλάχιστον ατυχές. Πρώτον γιατί η συμμετοχή των αγγλογάλλων οφειλόταν τόσο με το φόβο τους για την επεκτατικότητα της τσαρικής Ρωσίας και την πιθανή πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα της όσο -και κυρίως- για τη διασφάλιση της εξόφλησης των δανείων που είχαν ήδη δώσει στην ήδη πτωχευμένη (1927) χώρα.
Δεύτερον και κυριότερο γιατί αυτή η επέμβαση οδήγησε στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους που όλοι γνωρίζουμε: των Μαυροκορδάτων, των Κωλλέτηδων, των παπάδων και αργότερα των Βαυαρών.
Απόλυτα ατυχές παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι δεν θέλουμε την ίδια τύχη για τη Λιβύη στον 21ο αιώνα.
Και μάλιστα από την ΕΟΣ που η κριτική της στην Σπίθα είναι πρόσφατη. Αυτό είναι φλας αριστερό για να στρίψουμε δεξιά, αν εννοείς.
Για τα υπόλοιπα θα επανέλθω.
RaindogNafplio
Ε ρε γέλια με τα "πατριωτάκια", που βρέθηκαν χέρι - χέρι με την Μέρκελ και τον Ερντογάν να υπερασπίζονται τον Καντάφι...
ΑπάντησηΔιαγραφή@RaindogNafplio
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τα αστικά κράτη με Μαυροκορδάτους και Κωλλέτηδες γίνονται!
Βεβαίως και οι "Μεγάλες Δυνάμεις" δεν στήριξαν την ίδρυση του ελληνικού κράτους από φιλανθρωπία, όπως και στηρίζει από φιλανθρωπία η Δύση σήμερα την εξέγερση της Λιβύης.
Όσο για την ΣΠΙΘΑ μήπως έχεις δει αυτοί που την στηρίζουν, τι λένε για τον Καντάφι; Για ψαχτώ λίγο και μετά το συζητάμε το θέμα...
@ΚΑΠΟΙΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήμε κροκοδείλια δάκρυα δεν πάμε μπροστά!
@Φίλος της Αλήθειας
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδού το δίλημμα: "Φίλος της Αλήθειας" ή φίλος των απόψεων του Γ. Δελαστίκ;
@ΕΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως τελικά είσαι κρυφός οπαδός της θεωρίας των σταδίων (ΕΟΘΣ);
RaindogNafplio
@ανώνυμος 11.03
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, ρε κλάμα με τους «ανθρωπιστές-διεθνιστές» που βρέθηκαν να υποστηρίζουν βομβαρδισμούς και παράπλευρες απώλειες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ...
Ε, ρε κλάμα με την αριστερά που θα πρέπει ντε και καλά να υποστηρίζει το -όποιο- μικρότερο κακό σε μια υπόθεση αντιτιθέμενων ιμπεριαλιστικών σχεδίων μικρών και μεγάλων παιχτών και να πρέπει ντε και καλά να ετεροπροσδιορίζεται σχεδόν 100 χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο...
Καλά,ότι η αριστερά έχει χάσει τ΄αυγά και τα καλάθια,δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιστυχώς φίλοι μου οι εξεργεμένοι Λύβιοι έκαναν το
λάθος και έπιασαν τα όπλα.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά άθελά τους μπήκαν στο
παιγνίδι των μακελάριδων.
Επομένως κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν μπορείς να μην καταδικάσεις αυτήν την επέμβαση.
Εξ άλλου,απ΄όσο μπορώ να ξέρω,ποτέ και πουθενά
ένοπλη εξέργεση δεν απάλλαξε την κοινωνία από την
καταπίεση,την εκμετάλευση,το άδικο,την κρατική βία,
τον αυταρχισμό,την στέρηση ελευθερίας.
Δεν βγαίνει ελευθερία από την κάνι των όπλων,και
όποιος κρατάει όπλο και νομίζει πως είναι λεύτερος,
επί της ουσίας είναι σκλάβος του όπλου του.
Και αν υποθέσουμε ότι θα νικούσαν,θα μετρατέποταν
σε τύρανους στη θέση του τυράνου.
Το δίλημμα που τίθεται, δεν είναι:"με ποιον είμαστε, με τον Γκαντάφι, ή με την Δύση", είμαστε με τον εξεγερμένο Λυβικό λαό, που θα χάσει αμάχους είτε με τις μπόμπες του Γκαντάφι είτε με τις μπόμπες της Δύσης. Τα κροκοδείλια δάκρυα της Δύσης για υπεράσπιση τάχατες των αμάχων δεν πιάνουν, ας πάνε τότε και στη Γάζα να βομβαρδίσουν το Τελ Αβίβ, ή στην Υεμένη, ή στο Μπαχρέιν, ή στη Συρία. Ψεύτικο το δίλημμα, σύντροφοι, τα πετρέλαια μυρίσανε τα αμερικανο-γαλλάκια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ ρε θολο-κουλτουριάρηδες που όπου μπλέκεστε διαλύονται όλα: κόμματα, ομάδες, συλλογικότητες φύλλο και φτερό! Αμάν πια η κουλτούρα και οι αμπελοφιλοσοφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά ο χαρακτηρισμός "η αριστερά" είναι πλέον προσωπική υπόθεση του καθενός. Αλλιώς την αντιλαμβάνεται ο παππούς του ΕΑΜ, αλλιώς ο μπαμπάς του ΚΚΕ, αλλιώς οι διάφορες ομάδες, κόμματα, γκρουπάκια, παρέες της γειτονιάς, η θεία μου η Κατίνα, κι ο γάτος μου ο Σουφρούκος. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ όπως είναι γραμμένη στο λεξικό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ...Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΝΙΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. Ένα ψυχίατρο, γρήγορα, τρελλαθήκαμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άρθρο του Γ. Δελαστίκ είναι απαράδεκτο. Χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα που έλεγε όταν ήταν κνίτης σε όποιον διαφωνούσε μαζί του "είναι αντικειμενικά πράκτορας της αντίδρασης, γιατί αυτά που υποστηρίζεις είναι ενάντια στην εργατική τάξη!"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι είναι προφανές ότι αυτές οι αντιλήψεις είναι προσφιλείς ακόμα ανάμεσα στους πρώην κουκουέδες. Γι αυτό και η "ισκρα" δημοσιεύει άρθρο του Γ. Δελαστίκ στο έθνος με τίτλο "ΑΛΛΑΞΕ Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ"
Στην πραγματικότητα αυτές οι αντιλήψεις ταυτίζονται με τις αντικομμουνιστικές αντιλήψεις που κατηγορούσαν το ΚΚΕ ως ξενόδουλο και πρακτορείο της Μόσχας.Αυτά τα αντιδραστικά επιχειρήματα αναμασάει ο κ. Γ. Δελαστίκ που έλεγαν για τους κομμουνιστές στον εμφύλιο και τα επαναλαμβάνει για τους εξεγερμένους της Λιβύης.
Και αυτό το κάνει γιατί δεν πιστεύει στην δύναμη των εξεγέρσεων ούτε των επαναστάσεων, αλλά μόνον στο ότι όλα τα ρυθμίζει η "Δύναμη"...
Το ΝΑΡ συμφωνεί με αυτά που γράφει ο Γ. Δελαστίκ;
ένα απόσπασμα από δημοσίευμα στα "αντισώματα":
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την Λιβύη κι όχι μόνο… (Της Δήμητρας Φ.)
Καλημέρα,
Είμαι τόσο απογοητευμένη. Τα γεγονότα είναι τόσο πυκνά και αισθάνομαι σαν να έχω δεχτεί απανωτά χτυπήματα. Με τελευταίο την υπόθεση της εξέγερσης της Λιβύης. Από σήμερα παύω να αυτοαποκαλούμαι αριστερή. Γιατί η έννοια της αριστεράς στην Ελλάδα είναι τόσο μπερδεμένη. Ντρέπομαι τόσο πολύ για την έλλειψη αλληλεγγύης στην εξέγερση στη Λιβύη. Τόσο πολύ. Ντρέπομαι τόσο πολύ για αυτό το είδος του «αντιιμπεριαλισμού» που μένει απαθής απέναντι στις σφαγές από το καθεστώς Καντάφι και «ευαισθητοποιείται» με την επέμβαση των Δυτικών στη Λιβύη. Αυτή η αριστερά δεν έχει ανθρώπινο πρόσωπο. Έχω αρχίσει να την φοβάμαι περισσότερο και από τον αστισμό. Κολλημένη, εθισμένη σε εγκλήματα αρκεί να είναι από τους «δικούς» μας, Αυτή η αριστερά είναι επικίνδυνη για την ανθρωπότητα. Στεγνή, κολλημένη στο παρελθόν της και στις ιδεοληψίες της.
Μην σώσει και συγκροτηθεί ποτέ. Χρειάζεται ομαδική ψυχανάλυση. Καταλήγω πως καλό θα ήταν να καταλήξει σε σκόνη και μπούρμπερη. Όσο συγκροτείται δεν θα αφήνει χώρο για τίποτε αυτόνομο, δημιουργικό και ανεξάρτητο θα ξεπετάγεται από τους νέους.
Το προηγούμενο χτύπημα ήταν με την απεργία πείνας των μεταναστών. Συμμετείχα στους «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» και παράλληλα στους αλληλέγγυους στους απεργούς πείνας. Για κάποιο περίεργο λόγο πάντα οι ώρες των κινητοποιήσεων ήταν οι ίδιες. Έπρεπε να διαλέξεις σε ποια κινητοποίηση θα συμμετείχες. Διαδήλωση αλληλεγγύης στους απεργούς , την ίδια ώρα συντονιστικό των επιβατών. Ντρέπομαι .
Άσε δε τον εθνικισμό που υπήρχε και άρχισε να εκφράζεται μέσα στην αριστερά. Το τι έχω ακούσει αυτό το διάστημα. Από το να διώξουμε όλους τους μετανάστες εκτός από τους Κούρδους και τους Παλαιστίνιους μέχρι να φάμε τους Τούρκους. Άσε τα ζητήματα της δημοκρατίας.
Είναι σπατάλη χρόνου η ενασχόληση με αυτή την αριστερά.
Θα δώσω τον χρόνο μου στα δίκτυα αλληλεγγύης ,όπως οι άτυποι ανταλλακτικοί συνεταιρισμοί και σε συλλογικές δράσεις όπου θα μπορούμε να οργανώσουμε την ζωή μας και την επιβίωσή μας παρά και κόντρα στο σύστημα.
Σας φιλώ
Δήμητρα Φ.
Όταν η Λιβυκή εξέγερση ζητάειτην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, η ελληνική αριστερά με αρχηγούς Γ. Δελαστικ, Σ. Μιχαήλ τους καταγγέλλει ότι είναι πράκτορες των ΝΑΤΟικών και των ιμπεριαλιστών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια όλοι αυτοί παραβλέπουν το γεγονός ότι συνέλαβαν τους Βρετανούς με το ελικοπτεράκι, ότι δεν ζήτησαν χερσαίες επιχειρήσεις και δεν θέλουν να εμπλακούν οι Δυτικοί με την φυσική τους παρουσία στην Λιβύη.
Η ελληνική Αριστερά έχει καβαλήσει το καλάμι τόσο πολύ που είναι έτοιμη να δώσει λύσεις στους Λίβυους και να τους υποδείξει από ποιούς κινδυνεύει η πατρίδα τους!
Κοσμοϊστορικές αλλαγές στο χώρο της Αριστεράς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Λιβύη ενώνει πάλι τις δυνάμεις του ΜΕΡΑ! Ψιθυρίζεται ότι ΝΑΡ και ΕΕΚ για να γιορτάσουν αυτή την σύγκληση απόψεων ετοιμάζουν εθελοντική ταξιαρχία για να την στείλουν στην Λιβύη στο πλευρό του Καντάφι για να πολεμήσουν τους ιμπεριαλιστές!
Έκαναν μάλιστα και πρόταση την ΚΟΕ, αλλά δήλωσε ότι αυτή την περίοδο είναι απασχολημένη με την αντίσταση ενάντια στους κατακτητές της χώρας μας και δεν μπορεί να στείλει διεθνιστική βοήθεια στην Λιβύη.
Ο Ο. Λαβαζάνης δήλωσε ότι θα καλύψει πολιτικά την αποστολή και θα παρέχει όση κοινοβουλευτική βοήθεια χρειαστεί για να εκπληρώσει τους σκοπούς της.
Επίσης ο κ. Φωτόπουλος προσέφερε για κάθε μέλος της αποστολής ένα προστατευτικό μανδύα περιεκτικής δημοκρατίας απέναντι στα βόλια του ολοκληρωτικού καπιταλισμού των ιμπεριαλιστών.
Μπράβο ΕΟΣ το αντίστοιχο μικρό δικό μου σχόλιο κόπηκε αυτομάτως από τις σελίδες του Indymedia χωρίς δεύτερη κουβέντα. Προφανώς είμαι ένας βδελυρός ιμπεριαλιστής όπως άλλωστε οι Ρώσοι, οι Γερμανοί και σε μεγάλο βαθμό οι αμερικάνοι. Τώρα όμως που διασπάστηκαν οι ιμπεριαλιστές που θα διαδηλώσουμε εμείς οι καθαροί, σε ποιά πρεσβεία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την καρδιά μας, με την ψυχή μας, θα χύσουμε το αίμα μας για τον Καντάφι! ( αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό σύνθημα της ΚΝΕ ) Αλάχου Άκμπαρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήοι επίσημοι αρχηγοί της "εξέγερσης" υψηλοί αξιωματούχοι του Καντάφι, οι ανεπίσημοι με πολυετή πολεμική εμπειρία
ΑπάντησηΔιαγραφήστο Ιρακ και στο Αφγανιστάν στα παραστρατιωτικά δολοφονικά τάγματα των Αμερικανών, οι συμπαραστάτες
στους Κουβέληδες και στις ΕΟΣ αυτού του κόσμου....
Κατακαημένη αριστερά τι σου έμελλε να πάθεις....
Για τους εθνικοπατριώτες, αριστερούς και δεξιούς, υπάρχει η ιστοσελίδα "ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ", η οποία είναι στην γραμμή ότι μπροστά στον κίνδυνο της πατρίδας δεξιοί και αριστεροί χέρι - χέρι. Εδώ μερικές δημοσιεύσεις για την "εθνική γραμμή" απέναντι στην εξέγερση Λιβύη:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Μίκης Θεοδωράκης για την Λιβύη
Αλλαξε η φύση του πολέμου στη Λιβύη
Και ο Σαντάμ σφαγέας ήταν και ο Μιλόσεβιτς το ίδιο. Αυτό δεν αναιρεί ότι βασικό μέτωπο πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή εναντίον των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων. ¨Οποιος ζητάει επέμβαση του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας του φυσικά και αντιμετωπίζεται με δυσπιστία, οι φυλές πήγαν με τον Καντάφι μετά τις επιθέσεις των Αμερικάνων, Γάλλων και Βρετανών. Και οι Κούρδοι του Ιρακ δεν ήταν πράκτορες αλλά πήραν μέρος στον πόλεμο υπέρ των ΗΠΑ για τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό σημαίνει ότι επειδή στηρίζαμε τον αγώνα τους για αυτοδιάθεση εναντίον του Σαντάμ θα έπρεπε να στηρίξουμε τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία του Μπους; Πραγματικά λυπάμαι που αριστεροί άνθρωποι σκέφτονται με αυτό τον τρόπο. Νεοκομμουνιστικό είναι να στηρίζεις τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανάρτηση της ΕΟΣ για μια ακόμη φορά μου θύμισε το γνωστό παραφραστικό "αίνιγμα" που λέγαμε στο Λύκειο:"Τρία πουλάκια κάθονταν επάνω σε ένα σύρμα και περνάει ένα πιρούνι και τα βάφει τετράγωνα. Τι είναι;". Και βέβαια η απάντηση ήταν η ανάλογη: "Αφού δεν καπνίζεις, τι το θες το ψυγείο;"
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμο 2:33μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Σαντάμ, ο Μιλόσεβιτς και ο Καντάφι δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι που τους βάζουν διάφοροι ανόητοι "δήθεν" αντιιμπεριαλιστές.
Στην Λιβύη υπάρχει μια εξέγερση ενάντια στον Καντάφι. Και έχει το δικαίωμα να αποφασίζει - εφόσον το ζήτημα δεν λύνεται πολιτικά αλλά με τα όπλα - ποιές συμμαχίες τι βοήθεια θα ζητήσει. Όποιος στηρίζει την εξέγερση δεν μπορεί να στηρίζει τον Καντάφι. Τόσο απλά είναι τα πράγματα...
@redteam
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα Λύκεια λέγανε και το "το πολύ το κάπα κάπα κάνει το παιδί μ..."
YΓ. Αν στον δικό μας εμφύλιο, πλακώνανε τα σοβιετικά αεροπλάνα για "ανθρωπιστική βοήθεια" επειδή την είχε ζητήσει το ΚΚΕ, θα τότε οι συνεπείς Αριστεροί θα έπρεπε να κάνουν "πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών"; (Μην μου πεις ότι τότε δεν ήταν ιμπεριαλιστική η ΕΣΔΔ αλλά έγινε αργότερα)
Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τίτλος του άρθρου της "ίσκρα" με τις δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη:
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΙΟΝΙ ΤΩΝ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!
Οι δηλώσεις του Μ. Θεοδωράκη:
Η ανακοίνωση του Δημήτρη Δρούτσα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην «αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας» στη Λιβύη, επιβεβαιώνει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θυσιάσει τα πιο ζωτικά συμφέροντα του ελληνικού λαού και να διακινδυνεύσει την ασφάλεια της χώρας, στο βωμό των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ."
Επειδή οι Αριστεροί δεν μπορούν να οικοδομήσουν εργατικό κίνημα, αποφάσισαν να αλλάξουν γήπεδο και να το παίξουν πατριώτες μπας και δούνε άσπρη μέρα. Γιαυτό, αγωνίζονται για το ποιά είναι η εθνικά σωστή γραμμή για το ζήτημα της Λιβύης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια φάγανε μια τάπα από Καρατζαφέρη, ο οποίος χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει η χώρα μας να ανακατευτεί μην εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ.
Όμως με την αφοσίωση που επέδειξαν στην ενασχόληση τους με τα εθνικά ζητήματα της Λιβύης παραμέλησαν το εργατικό κίνημα στη χώρα μας και άφησαν στον Ψινάκη και τον Μιχαλολιάκο να το διαχειρίζονται:
Show Ψινάκη Μιχαλολιάκου στην κατάληψη του Δημαρχείου (VIDEO)
@ΕΟΣ, 3.24
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ήμουν ο Θεούλης κι ήσουν ο Χριστός
θα ήμουν ο πατέρας κι εσύ θα ήσουν... γιος!
:-)
@ Αν στον δικό μας εμφύλιο, πλακώνανε τα σοβιετικά αεροπλάνα για "ανθρωπιστική βοήθεια" επειδή την είχε ζητήσει το ΚΚΕ, θα τότε οι συνεπείς Αριστεροί θα έπρεπε να κάνουν "πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών"; (Μην μου πεις ότι τότε δεν ήταν ιμπεριαλιστική η ΕΣΔΔ αλλά έγινε αργότερα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο δικό μας εμφύλιο είχαν ήδη πλακώσει χερσαίες δυνάμεις Βρετανών και Αμερικανών και σφάζανε κομμουνιστές. Ακόμα και τότε οι κομμουνιστές αγωνίζονταν για να νικήσουν τους ταγματασφαλίτες, τους ¨Αγγλους και τους Αμερικάνους μόνοι τους δεν ζητούσαν την στρατιωτική επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης. Στην περίπτωση που υπήρχε ήδη εισβολή ξένων δυνάμεων η βοήθεια από τους σοβιετικούς δεν θα ήταν ακριβώς το ίδιο άλλωστε. Αλλά και τώρα δεν ζητάει κανείς να επέμβει ο Ερντογάν και οι Κινέζοι και να διώξουν τους αμερικάνους. Η αλληλεγγύη είναι στο λαό της Λιβύης όχι στους "επαναστάτες" στρατηγούς και πολιτικούς που πριν ένα μήνα ήταν στην αιμοσταγή κυβέρνηση του Καντάφι και τώρα είναι με τους εισβολείς.
Και ένα απόσπασμα από το σχολικό βιβλίο της "Λογικής" του αείμνηστου Ευάγγελου Παπανούτσου: "Ο αστυνόμος είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνόμος είναι... μπουζούκι"! Κάπως έτσι αναλύεις ΕΟΣ και την πραγματικότητα, ελληνική και ξένη.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανδριανόπουλος όχι, σωμερίτης ίσως
ΑπάντησηΔιαγραφήσου αρέσει να μελώνεις το χάπι! Γράφεις:
Στην περίπτωση που υπήρχε ήδη εισβολή ξένων δυνάμεων η βοήθεια από τους σοβιετικούς δεν θα ήταν ακριβώς το ίδιο άλλωστε.
ενώ γνωρίζεις ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι! Ήδη είχαν μοιράσει τον κόσμο. Και σε αυτό το μοίρασμα η χώρα μας επιλέχτηκε να ανήκει στην Δύση. Αυτή την συμφωνία τήρησαν οι σοβιετικοί και η ηγεσία του ΚΚΕ την έκρυβε από τον κόσμο της!
Και το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Χώρες που δεν είχαν καθόλου κομμουνιστικό κίνημα βρέθηκαν να γίνουν "σοσιαλιστικές" μέσα σε μια νύχτα, ενώ η χώρα μας που είχε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα στον κόσμο εκείνη την εποχή, παραδόθηκε στην Δύση...
Μάλιστα "τον είχαν μοιράσει τον κόσμο", όλα ήταν μάταια συνεπώς, αφού τα μεγάλα κεφάλια είχαν ήδη αποφασίσει. Και αυτό δεν άλλαζε δηλαδή με τίποτα, τσάμπα πήγαν όλα. Και η ταξική πάλη, οι εσωτερικοί συσχετισμοί δύναμης, οι εσωτερικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες? Καμία σημασία - όλα μάταια - σφάξε με πασά μου να αγιάσω και τότε και τώρα δηλαδ'η
ΑπάντησηΔιαγραφή@redteam
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ε. Παπανούτσος είχε γράψει και ένα άλλο αξιόλογο βιβλίο για την Ηθική καθώς επίσης και για την Αισθητική.
Για την κατάδειξη της ανηθικότητας μιας μερίδας των μηχανισμών και του προσωπικού που τους στελεχώνει δεν χρειάζεσαι τους κανόνες της "λογικής" για να το καταλάβεις!
Επίσης η Αριστερά στερείται, εκτός των άλλων και "αισθητικής"...
Υ.Γ. Το σύνθημα "Μπάστοι, γουρούνια, δολοφόνοι" μπορεί σύμφωνα με το δικό σου σοφιστικό τρόπο σκέψης να στερείται "λογικής", όμως "ηθικά" και "αισθητικά" είναι υπέροχο!...
@ Ανώνυμο 6:57μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ το λες ότι όλα ήταν μάταια!
Το λένε βέβαια και όσοι σήμερα αγνοούν επιδεικτικά την βούληση των εξεγερμένων στην Λιβύη και φαντασιώνονται ότι το μόνο πραγματικό που συμβαίνει στην Λιβύη σήμερα είναι η ιμπεριαλιστική επέμβαση...
Μα εσύ το έγραψες "Ήδη είχαν μοιράσει τον κόσμο. Και σε αυτό το μοίρασμα η χώρα μας επιλέχτηκε να ανήκει στην Δύση. Αυτή την συμφωνία τήρησαν οι σοβιετικοί και η ηγεσία του ΚΚΕ την έκρυβε από τον κόσμο της!", ότι ακριβώς ισχυρίζονται οι αναθεωρητές (μαραντζίδης & σία) για τον ελληνικό εμφύλιο. Και τότε και σήμερα θα υπήρχαν αγωνιστές με αξιοπρέπεια που θα δε θα δέχονταν τις έξωθεν παρεμβάσεις "υπερ τους" Και μια εξέγερση μπορεί και να νικάει χωρίς να δέχεται τέτοιες "βοήθειες" (δες τυνησία-αίγυπτο πολύ πρόσφατα). Αλλά ξαναλέω πίσω από όλα είναι η ηττοπάθεια, ο φόβος της σύγκρουσης με αυτούς που φαντάζουν ανίκητοι. Και αυτός ο φόβος είναι ο χειρότερος οδηγός
ΑπάντησηΔιαγραφήυγ να υποθέσω δεν πας πορεία ε?
Έβαλες τα... κουτάκια στο μυαλό σου και απαντάς στον αόρατο εχθρό σου! Μου φαίνεται ότι με δικαιώνεις πανηγυρικά! Έχεις καταλήξει στο... πως σκέφτομαι και απαντάς... αναλόγως! Εάν αυτό δεν λέγεται σταλινισμός και παλαιοκουκουεδισμός, που τόσο κατηγορείς όλους τους άλλους, τότε πως λέγεται; Δυστυχώς, ΕΟΣ, δυστυχώς για σένα γιατί ορισμένα κείμενα που έχεις γράψει κατά καιρούς ήταν τουλάχιστον, αξιοπρόσεκτα. Χάνεις τη μπάλα και είναι κρίμα, πρωτίστως για σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφή... κατι μου θυμιζει....
ΑπάντησηΔιαγραφή... κατι μου θυμιζει...
"να φυγει ο φασιστας μιλοσεβιτσ", οταν οι νατοικοι εριχναν απεμπλουτιμενο ουρανιο στο λαο της γιουγκοσλαβιας?
... σα να θυμαμαι κατι τετοιο....
@ Ανώνυμε των 10:29μμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ θυμίζεις πάντως τον σκύλο του Pavlof!
@Ανώνυμο 7:18 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν είναι ψέμα ότι:
1. Έγινε η συμφωνία της Γιάλτας και μοιράσανε τον κόσμο;
2. Κορόιδευε το ΚΚΕ τον κόσμο του λέγοντας ότι θα έρθει βοήθεια από την μεγάλη πατρίδα;
Άσε λοιπόν τους συνδικαλισμούς του τύπου "Και τότε και σήμερα θα υπήρχαν αγωνιστές με αξιοπρέπεια που θα δε θα δέχονταν τις έξωθεν παρεμβάσεις "υπερ τους", και ρώτα κανένα παλιό αντάρτη να σου τα εξηγήσει τα ζητήματα (οι πιο πολλοί πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, αν δεν το γνωρίζεις)
Επίσης άσε τις αμπελοφιλοσοφίες του τύπου: Και μια εξέγερση μπορεί και να νικάει χωρίς να δέχεται τέτοιες "βοήθειες" (δες τυνησία-αίγυπτο πολύ πρόσφατα). Τόσο στην Τυνησία όσο και στην Αίγυπτο η εξέγερση δεν πήρε τα χαρακτηριστικά της ένοπλης αναμέτρησης και κρίθηκε με πολιτικούς όρους. Αν δεν καταλαβαίνεις αυτή την διαφορά, μάλλον δεν έχεις καταλάβει ΤΙΠΟΤΑ και από τον δικό μας τον εμφύλιο!...
υγ. να υποθέσω ότι συνυπογράφεις τις θέσεις που ανέπτυξε ο Γ. Καρατζαφέρης σήμερα για την στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα μας στο ζήτημα της Λιβύης;
Επι τελους ποτε ρε ΕΟΣ θα σταματησεις να κανεις πολιτικο κουτσομπολιο; Παλιοτερα σε διαβαζαμε απο ολους τους χωρους της αριστερας και βρισκαμε αν και σε πολλα διαφωνουσαμε , σοβαρες αναλυσεις. Τωρα εχεις εξελιχθει σε Espresso των blogs. Ετσι θα μπορουσε να διατηρησεις και τον τιτλο σου (ΕΟΣ) αλλα οχι το περιεχομενο που το εχεις απωλεσει προ πολλου. Αν θες το δημοσιευεις αν θες το σβυνεις οπως συχνα τωρα τελευταια κανεις. Με το σβυσιμο θα προσθεσεις ενα ακομη κερασακι στην τουρτα της πολιτικης σου κατινιας.. Κριμα...
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ανώνυμο 2:30
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Ποιό είναι το "πολιτικό κουτσομπολιό", το τι λέει ο Δελαστίκ και το ΕΕΚ για την Λιβύη;
να ένας πιο διαλεκτικός τρόπος παρουσίασης των πραγμάτων από την αντιεθνικιστική υστερία του Μηλιού που έχεις κολλήσεις ΕΟΣ στα γεράματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://ilesxi.wordpress.com/2011/03/22/%CE%B7-%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84/
Σημειώνω ότι συμφωνώ με την οπτική υπό το πρίσμα του πρώτου σχολίου που γράφεται κάτω από το άρθρο (του maurochali).
Κάποτε ο Γιάννης μας έδωσε τα εργαλεία να αναλύουμε τον κοινωνικό σχηματισμό,το διεθνή συσχετισμό υπό το πρίσμα της εξέλιξης του εσωτερικού ταξικού συσχετισμού,την πρωταρχικότητα του ταξικού,το κράτος και το κεφάλαιο ως σχέση και όχι μηχανιστικά,την εκπαίδευση ως ιδεολογικό μηχανισμό και όχι οικονομίστικα.Μετά αποφάσισε ότι:
"Ακόμα και όσοι γλίτωσαν αυτή την «ποινή», διότι δεν εντάχθηκαν στις στρατηγικές που επιχειρούσαν να «αλλάξουν το σύστημα από τα μέσα», σίγουρα, σε κάποιες συγκυρίες, θα «καταδικάστηκαν» σε μια άλλη «ποινή», ίσως μάλιστα περισσότερο μακροχρόνια: Τον αποκλεισμό τους από την κεντρική πολιτική σκηνή, την αδυναμία δηλαδή να κάνουν πολιτική με λαϊκό έρεισμα, πέρα από αριθμητικά περιορισμένους κύκλους νεολαίας και διανόησης.Την ποινή αυτή εξέτισα (με μικρές «άδειες») για μία εικοσαετία: 1981-2000." (από άρθρο του για τον...κυβερνητισμό στο περιοδικό του Κόκκινου στις δόξες του ΣΥΡΙΖΑ).
Και τότε αποφάσισε ότι η ήρθε η ώρα να αλλάξει τη θεωρία (ή πιο σωστά να εμβαθύνεθι προς μία από τις ενδεχόμενες εξελίξεις της) για να ανταποκριθεί στην καινούρια πολιτική πρακτική του.Και τότε αποφάσισε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν υπάρχει,ότι ιμπεριαλιστική αμυσίδα είναι φτου κακά και ότι η εσωτερική κρατική συγκρότηση έχει την απόλυτη (όχι σχετική) προτεραιότητα έναντι του διεθνούς συσχετισμού.Κοινώς αποφάσισε να υποβαθμίσει εντελώς τον ιμπεριαλιστικό παράγοντα έναντι των εσωτερικών ταξικών συσχετισμών (που έχουν όντως προτεραιότητα) κυνηγώντας το φάντασμα του μικροαστικού "αντιιμπεριαλισμού".Και για να νομιμοποιήσει την κοσμοπολίτικη γραμμή του Τσίπρα και του ΣΥΝ για την ΕΕ βεβαίως,βεβαίως...
ΕΟΣ,καλό ταξίδι στο μήνα του μέλιτος με το Γιάννη.Έχεις πάρει μάλλον δρόμο χωρίς γυρισμό πλέον.Πρόσεξε όμως.Μετά την πρώτη στροφή αριστερά έχει αδιέξοδο και πρέπει να κάνεις τον κύκλο.
@ αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα σχολιάσω την ευχή σου:"καλό ταξίδι στο μήνα του μέλιτος με το Γιάννη" γιατί σε υποβιβάζει στην κατάσταση της απατημένης συζύγου, που την παράτησε ο καλός της για κάποια άλλη...
Είναι όμως πολιτικά ανήθικο να ταυτίζεις με τον Μηλιό όποιον διαφωνεί μαζί σου και θεωρεί ότι αυτό που κρίνεται σήμερα στην Λιβύη δεν είναι αν οι ιμπεριαλιστές συντρίψουν τον "αντιιμπεριαλιστή" Καντάφι, αλλά αν η εξέγερση επικρατήσει και ξωπετάξει το φασιστικό καθεστώς του.
@ ΕΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι εξίσου πολιτικά ανήθικο ο κάθε καημένος "αντιεθνικιστής"-"διεθνιστής" να αναφέρεται σε όποιον έχει άλλη άποψη για το εθνικό ζήτημα σαν να είναι ταξικό μίασμα,αλλά δεν σε είδα ρε ΕΟΣ να εξανίστασαι ποτέ με τέτοια σχόλια παλιότερα.Δυο μέτρα και δυο σταθμά.Εγώ πάντως δεν άνοιξα καμια κουβέντα για ανηθικότητα ούτε τότε ούτε θα το γυρίσω στον ηθικισμό τώρα.
Αν θεωρείς ότι
"αυτό που κρίνεται σήμερα στην Λιβύη δεν είναι αν οι ιμπεριαλιστές συντρίψουν τον "αντιιμπεριαλιστή" Καντάφι, αλλά αν η εξέγερση επικρατήσει και ξωπετάξει το φασιστικό καθεστώς του."
έχεις ήδη διαμορφώσει το δίπολο στα μέτρα σου.Εγώ πάλι θεωρώ ότι αυτό που κρίνεται είναι το αν οι ιμπεριαλιστές θα διαχειριστούν προς ίδιον όφελος και όχι προς όφελος των λαών της περιοχής τόσο τη λαϊκή εξέγερση στη Λιβύη ευνουχίζοντάς την,όσο και την ευρύτερη εξεγερσιακή κατάσταση στη Μέση Ανατολή για την οποία αρχικά ήταν αμήχανοι.Επίσης,αφού πάνω από όλα είμαστε ενάντια στη δική μας αστική τάξη φίλοι μου "αντιπατριώτες διεθνιστές" αναρωτήθηκε κανείς σας ποιά στάση πρέπει να έχουμε σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση, με τη ΝΔ και τον Πρετεντέρη να κάνουν το λαγό χοντρά,επιλέγει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες (από την Κορέα) να χωθεί χοντρά σε εξωτερική επέμβαση.Και ο δημόσιος λόγος για όσους είδαν Πρετεντέρη προχθές παίρνει έντονα σωβινιστικά-μεγαλοϊδεατικα χαρακτηριστικά στο βωμό πάντα του "ρεαλισμού" και του να "είμαστε μέσα στις εξελίξεις"...Με αυτά που λέτε βάζετε φραγμό ή διευκολύνεται αυτό που σχεδιάζουν οι έλληνες αστοί για να μπουν πιο χοντρά στο διεθνή στίβο;
Οι "αναλύσεις" άσπρο-μαύρο ποτέ δεν βοηθάν στο να καταλήξει κανείς σε σωστά συμπεράσματα αφού καταλήγει σε αδιέξοδα (ψευτο)διλήματα του στύλ "Καντάφι ή Ιμπεριαλιστική επέμβαση", "Μιλόσεβίτς ή Τουζτμαν ή Ιζεμπβέκιβιτς", "Μνημόνιο ή χρεωκοπία", "Καραμανλής ή Τανκς" κτλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Λιβύη παίζεται ένα δράμα σε πολλές πράξεις που θα έχει μέλλον. (The UN resolution clearly is looking ahead to just such an eventuality. It calls on the secretary-general to inform the UN Security Council of all military actions, instructing him to "report to the Council within seven days and every month thereafter").
Τι έχει συμβεί ως τώρα κατά την προσωπική μου αντίληψη:
1. Εδώ και χρόνια ο Καντάφι έχει μετατραπεί σε έναν δικτάτορα όπως στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο. Αυτή η μετατροπή όχι τυχαία ταυτίζεται με το "ανοιγμα" του προς τη "Δύση" και τις πετραιλαϊκές μπίζνες. Είναι ενδιαγέρον ότι όσο ο Καντάφι ήταν αντίπαλος της "Δύσης" είχε λαϊκή υποστήριξη, όταν έγινε οικονομικός ετέρος έπαψε να έχει την υποστήρηξη του λαού. (Ελπίζω να μην καταφέρει ο ΟΗΕ να του ξαναδώσει λαϊκή υποστήρηξη...)
2. Στην πρώτη φάση της εξέγερσης η "Δύση" συνεχίζε να πληρώνει τον Καντάφι για το πετρέλαιο, να του δίνει όπλα (με ελληνικό καράβι) και να τον ενισχύει οικονομικά. Αυτή η φάση ήταν όσο η εξεγερμένη αντιπολίτευση δήλωνε ότι δεν δέχεται ξένη επέμβαση.
3. Αφήσαν λοιπόν τον Καντάφι να φτάσει μέχρι τη Βεγγάζη και να απειλεί να σφάξει τους πάντες, χωρίς να δώσουν ούτε μισή σφαίρα στους εξεγερμένους ή να παρεμποδίζουν με οποιοδήποτε την προέλαση του Κανταφικού στρατού. Έτσι εκβίασαν ωμά την εξέγερση: "ή εμείς ή ο Καντάφι σας σφάζει" (βέβαια ειναι 100% βέβαιο στα μάτια μου ότι ταυτόχρονα ήταν σε επικοινωνία με ατομα της "ηγεσίας" της εξέγερσης, αλλά αυτό είναι πάντα δεδομένο). Παρόλα αυτά στους κόλπους της εξέγερσης υπάρχουν μεγάλα κομμάτια που καταδικάζουν την επέμβαση.
4. Η Δύση προτημούσε τον Καντάφι (καναν μπιζνες μαζι αλλωστε) από τη νίκη της εξέγερσης, άρα μόνο εαν μπορούσε να καταλάβει τη Λιβύη και να βάλει ένα καθεστώς Κουίσλινκ φάνταζε ως καλύτερο ενδεχόμενο από την παραμονή του Κανατάφι στην εξουσία (κι ακόμα δεν το έχουν λύξει ακριβώς εξ΄ου και τα φαγώματα).
Τι θέλει να πετύχει η ιμπεριαλιστική επέμβαση:
1. Τον αδιαμεσολάβητο έλεγχο της Λιβύης και του πετρελαίου της
2. Να στείλει μήνυμα στους Λαούς της Αραβίας και του Μαγκρέπ ότι δεν θα κάνουν ότι θέλουν και θα ανατρέπουν με μικρό κόστος τις δικτατορίες τους (ειδικά στη Σαουδική Αραβία και τον Κόλπο).
3. Ότι μόνο με υποταγή στα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορούν να πετύχουν μια "δημοκρατική μετάβαση" στυλ Χιλής κι όχι Ελληνικής μεταπολίτευσης.
4. Να αναστήσει ιδεολογικά στη "δύση" την έννοια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που έχει καταρακωθεί μετά το Ιρακ και το Αφγανιστάν (έστω και προσωρινά, γιατί μάλλον σε χειρώτερη απαξίωση θα οδηγήσει όσο δεν ξεπερνίεται η οικονομική κρίση και ο πόλεμος συμβαδίζει με τη λιτότητα σε ένταση και διάρκεια).
5. Να δώσει πολιτικό χρόνο στους φίλους δικτάτορες να καταπνίξουν τις εξεγέρσεις στις χώρες τους (http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/03/20113227357222118.html)
Κλείνοντας:
Η αριστερά θα κάνει ιστορικό λάθος (αναλογο με αυτό της ευρωπαϊκής αριστεράς όταν υποστήριζε τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία) εάν συνταχθεί με την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Οφείλει με όλες τις τις δυνάμεις να την αντιπαλέψει και να αποκαλύψει τους στόχους της κόντρα στην προπαγάνδα των ΜΜΕ.
Ο Καντάφι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα είναι σύντομα παρελθόν.
Η στηριξή μας στην εξέγερση οφείλει να είναι στήριξη στις δυνάμεις εκείνες που αντιτείθενται στην επέμβαση και που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της αντικατοχικής αντίστασης (ίσως και με κομμάτια που τώρα βρίσκονται στο αντίπαλο στρατόπεδο, γιατί τα πράγματα στη Λιβύη περιπλέκονται και με τα φυλετικά τους)
@ Ανώνυμο 1:04 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνοι σε όλα, όπως τα γράφεις.
Υπάρχει όμως ένα θέμα που χρειάζεται παραπέρα διευκρινήσεις: "Η αριστερά θα κάνει ιστορικό λάθος (ανάλογο με αυτό της ευρωπαϊκής αριστεράς όταν υποστήριζε τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία) εάν συνταχθεί με την ιμπεριαλιστική επέμβαση."
1. Στην Γιουγκοσλαβία δεν είχε γίνει καμία εξέγερση εναντίον του Μιλόσεβιτς. Για άλλους λόγους έγινε η ιμπεριαλιστική επέμβαση και απέβλεπε στον διαμελισμό ενός κράτους κλπ. Επομένως δεν πρόκειται για το ίδιο ιστορικό λάθος.
2. Στην Λιβύη υπάρχει μια εξέγερση, η οποία έχει εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο. Αν είμαστε με την πλευρά των εξεγερμένων, τουλάχιστον θα πρέπει να έχουμε κάποιες απαντήσεις με τις ανάγκες του αγώνα τους. Για παράδειγμα χρειάζονται όπλα και στρατιωτική στήριξη, αφού τελικά το καθεστώς του Καντάφι επέλεξε να διατηρηθεί στην εξουσία κάνοντας χρήση του στρατιωτικού μηχανισμού. Στα πλαίσια αυτά η εξεγερμένοι ζήτησαν βοήθεια για την απαγόρευση πτήσεων και έτσι άνοιξαν οι ίδιοι την παρέμβαση των "ιμπεριαλιστών".
3. Βεβαίως οι "ιμπεριαλιστές" δεν θα αρκεστούν σε αυτά που ζήτησαν οι εξεγερμένοι. Εξάλλου κάθε είδους βοήθεια γίνεται και με συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Πριν λοιπόν έχουμε πλήρη εικόνα αυτής της "διαπραγμάτευσης" και κάτω από ποιούς όρους γίνεται, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ένα κυρίως σημείο. Το σημείο που αφορά την στήριξη της εξέγερσης.
Ε, λοιπόν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όταν οι εξεγερμένοι πανηγυρίζουν για την εξουδετέρωση της αεροπορικής δύναμης της Λιβύης και εμείς την ίδια ώρα κάνουμε διαδήλωση στη χώρα μας μαζί με τους ντόπιους "Κανταφικούς" και μάλιστα μαζί με κάποιους έχουν χρηματίσει και "μισθοφόροι" του, για να στηρίξουμε το καθεστώς του Καντάφι απέναντι στους "ιμπεριαλιστές" που επιτίθενται εναντίον του!...
Τώρα μας έπιασε η προκοπή και βρήκαμε την μεγάλη ευκαιρία να εκφράσουμε τον αντιιμπεριαλισμό μας; Εξάλλου, θα έχουμε μπροστά μας πολλές ευκαιρίες να το κάνουμε και να προσφέρουμε πραγματική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους και όχι στο φασιστικό καθεστώς του Καντάφι...
Σωστά,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ΕΕΚ είχε χθες κάθε λόγο να κάνει διαδήλωση υπέρ του Καντάφι, γιατί είχε να τακτοποιήσει κάποιες ανεξόφλητες επιταγές. Οι άλλοι όμως γιατί συμπορεύτηκαν μαζί του;
......
ΑπάντησηΔιαγραφή14. Οι φυγόκεντρες τάσεις, οι τάσεις κατακερματισμού του παγκόσμιου συστήματος, και μαζί του, της νεωτερικής μορφής του έθνους-κράτους ως βασικού "οικοδομικού υλικού" αυτού του συστήματος, φέρνουν τον μαρξισμό απέναντι σε ένα πρόβλημα στο οποίο δεν βρήκε ποτέ ικανοποιητική και θεωρητικά συνεπή λύση. Και η όποια αδυναμία του να ανταπεξέλθει στην πρόκληση που θέτει αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να έχει άλλο αποτέλεσμα από την απώλεια αξιοπιστίας του ως εργαλείου ανάλυσης και κατανόησης μιας νέας εποχής που ανατέλλει, όπως κάθε νέα εποχή, εν μέσω σύγχυσης, αμηχανίας, φόβου και αβεβαιότητας. Αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικότερο· το σημαντικότερο είναι το τι θα σημάνει μια τέτοια αδυναμία για τις ελπίδες της ανθρωπότητας --ελπίδες ιερές και απέθαντες-- για δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία.
Τα άλλα (13) που προηγούνται στην ιστοσελίδα Radical Desire ,εδώ:
Μερικές σκέψεις για το ζήτημα στη Λιβύη
@ΕΟΣ 3.11
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα Σάλωνα σφάζουν αρνιά
και στο Χρισσό κριάρια
και για του Μηλιού την Άποψη
(θα) σφάζονται παλικάρια.
ΥΓ. Επιτέλους μπήκες στο ψητό! Άξιζε άραγε τον κόπο το ορντέρβ που μας σέρβιρες;
@Raindog
ΑπάντησηΔιαγραφήτο μαγαζί διαθέτει Πελοποννησιακή κουζίνα και σερβίρει Μεσσηνιακό ορντέβρ:
- Με τον στρατηγό ..."Κολοκοτρώνη" και τους "κλέφτες" του είμαστε, αλλά χωρίς την Ναυμαχία του Ναβαρίνου η επανάσταση θα είχε χαθεί!
Επίσης,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός από την Θεωρία υπάρχει και η ...Ιστορία, που έχει και αυτή την χρησιμότητά της..
Μάγκες πραγματικά δεν πιστεύω αυτά που διαβάζω σε μια ανακοίνωση μιας υποτιθέμενης δύναμης της αριστεράς. Έχετε πάθει πραγματική τρικυμία εν κρανίω. Πρώτον, ρωτάτε αν θα άντεχαν οι εξεγερμένοι σε Αίγυπτο και Τυνησία σε μια παρόμοια αναμέτρηση με τις καθεστωτικές δυνάμεις; Φυσικά και ΟΧΙ αφού στις δύο αυτές χώρες είχαμε ένα δικτατορικό καθεστώς ενάντια σε ΑΟΠΛΟΥΣ πολίτες, ενώ στην Λιβύη από τις πρώτες μέρες είχαμε την αυτομόληση σημαντικών τμημάτων του στρατού στο στρατόπεδο των εξεγερμένων. Εκτός αν νομίζει κανείς ότι οι εξεγερμένοι χωρίς στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά με μόνο όπλο τον ηρωισμό και το "επαναστατικό φρόνημα" τους κατάφεραν να αποσπάσουν τον έλεγχο της ανατολικής Λιβύης από το καθεστώς και κάποτε ετοιμάζονταν να προελάσουν και στην Τρίπολη! Αλλά τότε δεν μιλάμε για εξέγερση, αλλά για καθαρό εμφύλιο πόλεμο που κάνει τρομερή διαφορά σε οτι αφορά την έξωθεν επέμβαση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεύτερον, ο Καντάφι είχε τόσο πολύ "αποκαταστήσει" τις σχέσεις του με την Δύση, που μόλις βρήκαν ευκαιρία οι δυτικές ελίτ εξαπέλυσαν την φονική πολεμική μηχανή τους για να τον φάνε. Εδω πια η θέση σας, συγκρούεται μετωπικά με την κοινή λογική. Οι δυτικοί αμόλησαν τους εγκληματίες μισθοφόρους του ΝΑΤΟ στην Λιβύη για να ανατρέψουν έναν ηγέτη που κατα τα άλλα είναι πειθήνιο όργανο τους!!! Βλέπετε πουθενά την αντίφαση;
Όσο για τις προσπάθειες των δυτικών ελίτ να "ελέγξουν" την εξέγερση, θα ήθελα να ρωτήσω πότε ακριβώς η μεγαλειώδης "εξέγερση" κόντεψε να βγει εκτός ελέγχου;;;;; Μήπως δεν πήρατε χαμπάρι οτι πριν αρχίσουν τα F16 να βομβαρδίζουν, τα στρατεύματα του Καντάφι είχαν φτάσει μέχρι τα προάστια της Βεγγάζης, με τους εξεγερμένους να βάζουν επανειλημμένα τα πόδια στον ώμο μπροστά σε κάθε αναμέτρηση με τις δυνάμεις του Καντάφι; Αν ήθελαν να "ελέγξουν" την φοβερή και τρομερή εξέγερση οι δυτικοί, γιατί δεν άφησαν τον "σύμμαχο" τους (κατα την ανάλυση σας) Καντάφι να λιανίσει τους "επαναστάτες" και να αποκαταστήσει την τάξη στην χώρα;; Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνετε πόσο σουρεαλιστική είναι η "ανάλυση" σας για την Λιβύη;;
Γαλλία: Δελτίο Τύπου του CGA (Συντονισμός Αναρχικών Ομάδων) για τον πόλεμο στη Λιβύη:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλληλεγγύη στους εξεγερμένους σε Λιβύη, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Μπαχρέιν και αλλού!
Για την επανάσταση, κι όχι τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Κάτω όλοι οι στρατοί και οι έμποροι όπλων!
ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ:
Για την επανάσταση στη Λιβύη. Eνάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στην γραμμή του ΕΕΚ (και όχι μόνο) για την Λιβύη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ματιά εδώ:
1.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ"
2.ΛΙΒΥΗ: ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ,MOSSAD KAI CIA…ΣΥΜΜΑΧΙΑ!
3.Αμερικανικοί πύραυλοι “Tόμαχοκ” κατά κατοικημένων περιοχών στην Λιβύη(“παράλληλες απώλειες”…)
Γεννάται ένα εύλογο ερώτημα:
ΑπάντησηΔιαγραφή- Έχει καμία σημασία ή απλά είναι συμπτωματική η ταύτιση θέσεων της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ με ένα μεγάλο κομμάτι της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για το ζήτημα της Λιβύης (και όχι μόνο);
Είναι προφανές η Αριστερά δεν πρέπει να εταιροπροσδιορίζεται και όταν παίρνουν οι πολιτικοί αντίπαλοί της μια θέση α, τότε η Αριστερά να παίρνει την αντίθετη. Όμως αυτή η θέση δεν μας βοηθάει να ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτή την ταύτιση θέσεων.
Μεγάλη σημασία έχει εκτός τις θέσεις και η τεκμηρίωση τους, γιατί μπορεί να υπάρχει ταύτιση στην “πολιτική πρόταση”, αλλά αυτή η πρόταση να τεκμηριώνεται με εντελώς διαφορετικές λογικές και να εντάσσεται σε διαφορετικές στρατηγικές. Ενδιαφέρον από αυτή την άποψη έχει η η πλήρης ταύτιση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ με την ΣΠΙΘΑ (και κάποιους “αριστερούς”) για το πως εξηγούν τις εξελίξεις στην Λιβύη ως απόρροια των σχεδίων των Αμερικάνων και των Εβραίων και των μυστικών υπηρεσιών τους με τις γνωστές θεωρίες της συνωμοσίας και της υποκίνησης.
Μερικοί αναρωτιούνται:
Να τρέχουμε να αλλάζουμε απόψεις όποτε μας τις κλέβουν οι φασίστες;
Κάνουν όμως τεράστιο λάθος, όταν θεωρούν ότι οι φασίστες μας κλέβουν τις «απόψεις» μας. Οι φασίστες δεν άλλαξαν τώρα απόψεις! Αυτά που λένε τώρα, πάντα τα έλεγαν. Για παράδειγμα δεν στηρίζουν τώρα το καθεστώς του Καντάφι, ούτε τώρα έγιναν αντιαμερικανοί ή κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στην «πλουτοκρατία». Παρ’ όλα αυτά, στο παρελθόν σπάνια είχε συμπέσει να έχουν ταυτόσημες απόψεις με ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς στα ζητήματα της πολιτικής συγκυρίας.
Σήμερα η πολιτική ταύτιση της ακροδεξιάς και της Αριστεράς σε ζητήματα της πολιτικής συγκυρίας οφείλεται στις αντιφάσεις και τις ασυνέπειες της αριστεράς και όχι στο γεγονός ότι οι φασίστες κλέβουν τις φοβερές θέσεις της Αριστεράς! Αν είχε τόσο μεγάλη δύναμη η Αριστερά, που ακόμα και οι φασίστες επηρεάζονται από τις ιδέες της και την αντιγράφουν, τότε θα ήταν ηγεμονική δύναμη στην κοινωνία και τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, και για την ίδια, αλλά και για την κοινωνία. Δυστυχώς όμως στην πραγματικότητα η κοινωνία, αλλά και η Aριστερά πάνε όλο και πιο δεξιά!
@ ΕΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνεται θίχτηκες και απαξιείς να απαντήσεις στο πολύ απλό ερώτημα που έθεσα.Επαναλαμβάνω λοιπόν:
"Επίσης,αφού πάνω από όλα είμαστε ενάντια στη δική μας αστική τάξη φίλοι μου "αντιπατριώτες διεθνιστές" αναρωτήθηκε κανείς σας ποιά στάση πρέπει να έχουμε σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση, με τη ΝΔ και τον Πρετεντέρη να κάνουν το λαγό χοντρά,επιλέγει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες (από την Κορέα) να χωθεί χοντρά σε εξωτερική επέμβαση;Και ο δημόσιος λόγος για όσους είδαν Πρετεντέρη προχθές παίρνει έντονα σωβινιστικά-μεγαλοϊδεατικα χαρακτηριστικά στο βωμό πάντα του "ρεαλισμού" και του να "είμαστε μέσα στις εξελίξεις"...Με αυτά που λέτε βάζετε φραγμό ή διευκολύνετε αυτό που σχεδιάζουν οι έλληνες αστοί για να μπουν πιο χοντρά στο διεθνή στίβο;"
Πες λοιπόν ρε ΕΟΣ πώς ακριβώς δημιουργούμε κλίμα ενάντια σε μια επέμβαση στην οποία ο ελληνικός ιμπεριαλισμός επιχειρεί να χωθεί και ήδη συμμετέχει ενεργά στο επίπεδο των διευκολύνσεων (Σούδα,Άκτιο,Άραξος);Όσα έγραψε π.χ. ο urbano πάνω με ατάκες όπως
"Μήπως δεν πήρατε χαμπάρι οτι πριν αρχίσουν τα F16 να βομβαρδίζουν, τα στρατεύματα του Καντάφι είχαν φτάσει μέχρι τα προάστια της Βεγγάζης, με τους εξεγερμένους να βάζουν επανειλημμένα τα πόδια στον ώμο μπροστά σε κάθε αναμέτρηση με τις δυνάμεις του Καντάφι;"
σε ποιά κατεύθυνση συμβάλλουν;Όχι τίποτα άλλο,αλλά από τον πολύ "διεθνισμό" τελικά εσείς καταλήγετε να σιγοντάρετε το κλίμα που επιδιώκει ο δικός μας σωβινισμός χωρίς καν να το καταλαβαίνετε!
γλαφυρό υ.γ.:φαντάζομαι ότι με τη λογική του urbano θα έπρεπε να στηρίζουμε την επέμβαση της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν επειδή το ζήτησαν οι "προοδευτικές δυνάμεις".Α,ξέχασα.Εκεί οι "εξεγερμένοι" ήταν οι Μουτζαχεντίν,άρα έπρεπε να είμαστε με αυτούς;
οσες παραθεσεις κειμενων απο "διανοουμενων" σαν και εσας
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι "ιστορικων" σαν και εσας, εγω θα παραμενω στο πλευρο
του λαου της Λιβυης -πιστευοντας πως πρεπει να καθοριζουν οι ιδιοι το μελλον τους και να προσπαθουν να ανατρεψουν καθε φορα τα αντιδραστικα καθεστωτα- και εναντια στον κανταφι(που
σημειωτεον ο ...παγκαλος μιλαγε στην νετ για το κοινωνικο του
εργο!) και στους ιμπεριαλιστες γαλλους(τους εξεγερμενους της γαλλιας ο σαρκοζι αποκαλουσε "αποβρασματα" αλλα ξαφνικα οι υπερασπιστες -και σωστα- των 300 μεταναστων τον βλεπουν ...ως ανθρωπιστη!!!) αμερικανους(που ως γνωστον οι βομβες τους σε Ιρακ Αφγανισταν και οπου αλλου ηταν ...ανθρωπιστικες και ισως φετος να βαλουν και λιγο παραπανω απεμλουτισμενο ουρανιο ετσι για να γιορτασουν το διεθνες ετος ...χημειας!) και οποιον αλλο ειναι στο πλευρο τους.
αλλα μιλωντας για Αριστερα,
εχετε παψει να αποτελειτε μερος της και θα επρεπε να εισαστε
ειλικρινεις και να μην αναφερεστε σε αυτην.
το ξερω πως προσδιδει ενα κυρος να λεει καποιος πως ...ηταν και αυτος Αριστερος αλλα θα προτιμουσα να λετε τι ησαστε
σημερα.
και δεν μπορει να αποφευγουν καποιοι να μιλανε για αυτα που
συμβαινουν σημερα με το "στριβειν δια του αραβωνος" γυριζοντας τη συζητηση σε περιοδους που ξερουμε εκ των προτερων πως δεν θα συμφωνησουμε!
@αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλεις να σχηματίσεις άποψη για το τι συμβαίνει στην Λιβύη, φρόντισε να ακούσεις πρώτα απ' όλα το τι λένε οι ίδιοι οι Λίβυοι και όχι οι ελληνάρες μαρξισταράδες μας. Αν αρκείσαι όμως στο να κάνεις τον υπερασπιστή του Δελαστίκ και του Λαφαζάνη, ιδιαίτερα στα θέματα που συμπλέουν ιδεολογικά και πολιτικά με την ΣΠΙΘΑ και τους συνοδοιπόρους της, θα δυσκολευτείς πολύ να εκπληρώσεις αυτόν τον ρόλο!
Ας αρχίσουμε από τα αυτά που θεωρείς προφανή, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.
Γράφεις:
“πάνω απ' όλα είμαστε ενάντια στη δική μας αστική τάξη” και στην συνέχεια υπονοείς, αλλά δεν λες ότι αυτό σημαίνει: ότι κάνει η κυβέρνηση εμείς θα υποστηρίζουμε το αντίθετό.
Αυτό καταργεί την αυτονομία της πολιτικής γιατί εταιροκαθορίζεσαι από τον αντίπαλο. Η προφάνεια του επιχειρήματος βρίσκεται αλλού: Είναι γεγονός ότι σε πάρα πολλά ζητήματα, τελικά και όχι εκ των προτέρων, θα έχεις αντίθετες θέσεις από την αυτές που προβάλουν οι πολιτικοί εκφραστές του αστισμού. Η πολιτική θα πρέπει να εκπορεύεται από ανάλυση της πολιτικής συγκυρίας, του συσχετισμού δύναμης και πολλών άλλων παραγόντων και όχι από το γεγονός ότι ο αντίπαλος έχει την α' θέση και ως εκ τούτου εμείς θα πρέπει να έχουμε την αντίθετη. Η επιχειρηματολογία σου τελικά καταλήγει στο να στηρίζεις το καθεστώς του Καντάφι γιατί με αυτό τον τρόπο νομίζεις ότι εναντιώνεσαι στα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης!
Και η έλλειψη επιχειρημάτων καταλήγει τελικά σε δάνεια από τους πιο αντιδραστικούς κύκλους που εναντιώνονται στην εξέγερση της Λιβύης και θεωρούν τους εξεγερμένους πιόνια των ιμπεριαλιστών. Θα προτιμούσες λοιπόν ο Καντάφι να είχε πνίξει στο αίμα την εξέγερση γιατί με αυτό τον τρόπο θα έπαιρνε ένα μεγάλο μάθημα ο ιμπεριαλισμός! Εκεί καταλήγουν οι συλλογισμοί σου, αλλά ντρέπεσαι να τους πεις!
Ίδια επιχειρηματα, ακριβώς όπως το 1993 - 1995, με τη Βοσνία, Σρεμπρένιτσα κτλ! Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε κάποια ελαφρά μετατόπιση και με αποσυσπειρώσεις στην μία ομάδα των επιχειρηματολογούντων.
Αγαπητή ΕΟΣ, καλημέρα. Συζήτηση με το ποιος ταυτίζεται με ποιον και εάν οι θέσεις της Χρυσής Αυγής μοιάζουν με αυτές που βάζουν οι αριστεροί πατριώτες ή εάν οι θέσεις οι δικές σου μοιάζουν με τους νεοφιλελεύθερους που θέλουν διάλυση εθνών και κρατών, δεν γίνεται. Γιατί έτσι θα σε χαρακτηρίσω και εγώ οπαδό του Ανδριανόπουλου και του Μάνου, φανατικούς υποστηρικτές της επέμβασης του ΝΑΤΟ με την παραπάνω έννοια, δηλαδή ότι η οικονομία είναι παγκόσμια (sic)και άρα η διεθνής αστική τάξη πρέπει να επιλύει αυτά τα προβλήματα. Σαφώς σε μια ιδεολογική κουβέντα κάποιες θέσεις θα θυμίζουν και τους αντιπάλους, αλλά πρωτίστως βλέπεις την πολιτική πρακτική που ακολουθεί η κάθε δύναμη. Μπορεί λοιπόν η Χρυσή Αυγή, όπως και ο Καρατζαφέρης, να λέει όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας και να χαίρεσαι ότι σε δικαιώνει στην κριτική σου απέναντί μας, αλλά πρέπει να ψάξεις το γιατί και το πως. Γιατί και εσύ είσαι φανατικότερος των φανατικών, όπως έχει αρθρογραφήσει, υπέρ της παραμονής μας στο ευρώ, αλλά εγώ δεν σε ταύτισα με την ελληνική αστική τάξη (τραπεζίτες, κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες κ.λ.π.) που θέλουν ακριβώς το ίδιο. Συμπέρασμα ξανά το ίδιο. Είσαι σταλινικότερος των σταλινικών κι όταν σου πάει στραβά το θέμα, τότε αφρίζεις, βγαίνεις εκτός εαυτού, επιτίθεσαι με χαρακτηρισμούς και χάνεις και το δίκιο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ EOΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήτο επίπεδο της απάντησής σου είναι πολύ κακό,να με συγχωρείς.Εγώ ΑΡΧΙΣΑ από το σημείο ότι η ελληνική αστική τάξη επιδιώκοντας αναβάθμιση στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα επιδιώκει και την αναβάθμιση της "επιχειρησιακής" δράσης του ελληνικού στρατού στο εξωτερικό.Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια και τώρα έχει στοιχεία τομής.Πότε άλλοτε η Ελλάδα είπε ότι θα στείλει αεροπλάνα (μόνο αν αποφασίσει το...ΝΑΤΟ);Είναι ήσσονος σημασίας αυτό για να το ξεπερνάτε όλοι οι "διεθνιστές" σαν να μην τρέχει τίποτα;!!
Εσύ μου απάντησες ότι τοποθετούμαι αντανακλαστικά απέναντι στην ελληνική αστική τάξη...Για πες ευθέως λοιπόν,εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την επιλογή της ως "αλληλεγγύη" στον εξεγερμένο λαό της Λιβύης;
Με κατατάσσεις στους οπαδούς του Δελαστίκ.Κακώς.Εγώ δεν είπα ποτέ ότι οι εξεγερμένοι είναι "αντικειμενικά δοσίλογοι" όπως έγραψε στο ΠΡΙΝ.Το αντίθετο είπα,ότι πρέπει να στηρίζουμε τις εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική χωρίς όμως και να στηρίζουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση!Προφανώς αυτό δεν χωράει στο σχήμα σου και φροντίζεις να με κατατάξεις βολικά στα κουτάκια που έχεις στο μυαλό σου.
Η ανάλυσή σου είναι λες και υπάρχουν μόνο οι εσωτερικές εξελίξεις στη Λιβύη.Λες και δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική αλυσίδα,ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις,συσχετισμοί,επιδίωξη παρέμβασης-διαχείρισης-κατάπνιξης του εξεγερτικού κλίματος στη Βόρεια Αφρική εκ μέρους κάποιων δυνάμεων (Γαλλία,Βρετανία,ΗΠΑ,με αυτή τη σειρά ιεραρχικά στη συγκυρία για να μην μου πείτε κανείς και τη ρετσέτα περί φτηνού αντιαμερικανισμού...).Για αυτό παρομοίωσα την άποψή σου με του Μηλιού.Κι αυτός πλέον υποτιμά απίστευτα το διεθνή συσχετισμό και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.
Εγώ λέω για να μην απαντάς σε άλλο θέμα:
Καμιά επέμβαση της Δύσης – να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί – έξω οι Ιμπεριαλιστές από τη Μεσόγειο
Καμιά ελληνική συμμετοχή – να κλείσει τώρα το ορμητήριο θανάτου της Σούδας – καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών
Αλληλεγγύη στους λαούς – Νίκη στις εξεγέρσεις – η πραγματική δικαίωσή τους θα είναι η κοινωνική χειραφέτηση και η ανεξαρτησία και όχι η εγκαθίδρυση κυβερνήσεων-εγγυητών των συμφερόντων της Δύσης και των πολυεθνικών
@redteam
ΑπάντησηΔιαγραφήαρέσκεσαι να διαστρεβλώνεις το τι λέει ο άλλος και μετά να τον κατακεραυνώνεις! π.χ. γράφεις: είσαι φανατικότερος των φανατικών, όπως έχει αρθρογραφήσει, υπέρ της παραμονής μας στο ευρώ
Όμως, πουθενά δεν έχουμε γράψει τέτοια πράγματα! Αυτό που έχουμε γράψει και το επαναλαμβάνουμε είναι ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι πρέπει να βγούμε σήμερα από την ΟΝΕ, δεν εξηγούν πως αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος των εργαζόμενων και η χώρα μας δεν θα γίνει σαν την βόρειο Κορέα, αφού σήμερα την εποχή της παγκοσμιοποίησης το όνειρο της "αυτοδύναμης" ανάπτυξης (καπιταλιστικής προφανώς, γιατί αυτοί που λένε να βγούμε από το ευρώ, δεν ισχυρίζονται ότι θα πέσει ο καπιταλισμός με αυτή την επιλογή) δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον πλανήτη μας και παραμένει καπιταλιστική ουτοπία...
Εξάλλου η πλειοψηφία των υποστηρικτών εξόδου της χώρας από την ΟΝΕ, θεωρεί ότι αυτή η πολιτική είναι "εθνική" γιατί από την ΟΝΕ έχει γονατίσει και η ελληνική αστική τάξη. Γι αυτό εξάλλου αναφέρονται σε κατοχή της χώρας από το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. Γιαυτό κατηγορούν τον ΓΑΠ ως ανδρείκελο των κατακτητών και όχι ως τον άνθρωπο της ελληνικής αστικής τάξης. Μάλλον έχεις μπερδευτεί λοιπόν και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιοί πραγματικά συμπορεύονται με την ελληνική αστική τάξη...
Στραβά το θέμα έχει πάει σε αυτούς που βρέθηκαν ξαφνικά να διαδηλώνουν - μετά από πολλά χρόνια - παρέα με τον Καραμπελιά, που ανακάλυψαν το πόσο "πατριώτισσα" είναι η Λ. Κανέλλη και ετοιμάζονται να κάνουν κοινές διαδηλώσεις στήριξης του Καντάφι χέρι - χέρι με την ακροδεξιά!
@ αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι... είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήθα πρέπει να βλέπουμε ποιά είναι η κύρια αντίθεση σε σχέση με την Λιβύη: είναι ο εμφύλιος πόλεμος ή η ιμπεριαλιστική επέμβαση; Όταν απαντήσεις σε αυτό, πάμε παρακάτω!
@ ΕΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήπάλι δεν απαντάς.Και κάνεις μια ενδιαφέρουσα ντρίπλα για να με εξωθήσεις να απαντήσω κάτι που θα σε κάνει να μπορείς να με πεις οπαδό του Δελαστίκ.Εγώ λοιπόν απαντώ:Ποιά είναι η κύρια αντίθεση ΠΟΥ;Σε ποιόν κοινωνικό σχηματισμό;Στον ελληνικό ή στο λιβυκό;Είναι το ίδιο;
Στον λιβυκό πιστεύω καθαρά ότι η λιβυκή αντίσταση πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και να αρνηθεί την εξωτερική επέμβαση ακριβώς επειδή αυτή θα αλλοιώσει το περιεχόμενό της.Και πριν προλάβεις να μου πεις ότι "συστήνω" από έξω σημειώνω ότι υπάρχει κομμάτι της που αντιτίθεται στην εξωτερική επέμβαση.Η ερώτησή μου λοιπόν είναι:εμείς με ποιούς είμαστε,με αυτούς ή με αυτούς που πανηγυρίζουν για την επέμβαση;
Στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό το κύριο μέτωπο είναι σαφώς απέναντι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ακριβώς επειδή η κύρια αντίθεση είναι απέναντι στην αστική τάξη μας.Τόσο απλά.Ακόμα περιμένω απάντηση για το πόσο εξυπηρετεί τέτοιου είδους "διεθνισμός" το ταξικό καθήκον μας.
Όμως οι σύντροφοι τροτσκιστές συγχέουν τα επίπεδα και μιλάνε τελικά μόνο για το "διεθνές".Συμφωνείς;Επειδή δε νομίζω ότι συμφωνείς (αν και με κάτι ρήσεις περί παγκοσμιοποίησης τώρα τελευταία με έχεις προβληματίσει...),καταλαβαίνεις γιατί η μόνη κοντινή ανάλυση που συνάδει με το σχήμα σου είναι του Μηλιού;Φοβάμαι πάντως ότι θα δυσκολευτείς να με κατατάξεις στους οπαδούς του Δελαστίκ όσο και αν το προσπαθήσεις.Δόξα τον Κάρολο υπάρχει και η διαλεκτική και δεν είναι ανάγκη να συζητάμε με όρους άσπρο-μαύρο.Κάλα σου τα είπε ο redteam και το μόνο που κάνεις είναι να τον επιβεβαιώνεις με μια εκ νέου φανατισμένη απάντηση...
ΕΟΣ γράφεις:"Αυτό που έχουμε γράψει και το επαναλαμβάνουμε είναι ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι πρέπει να βγούμε σήμερα από την ΟΝΕ, δεν εξηγούν πως αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος των εργαζόμενων και η χώρα μας δεν θα γίνει σαν την βόρειο Κορέα".
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις εμπιστοσύνη ούτε στον εαυτό σου ότι υπάρχει περίπτωση να πάρεις αυτό το δρόμο και να διαφυλάξεις τη χώρα μας και τους εργαζόμενους από το γίνει η χώρα μας Β. Κορέα. Αλλά με ηττοπάθεια και με έλλειψη αυτοπεποίθησης πως θα κάνουμε το Μέτωπο, εάν υποπτευόμαστε ο ένας τον άλλον, για το τι εννοεί και τι θα πράξει εάν βρεθεί στην εξουσία;
2) Σε ένα Μέτωπο δεν θα υπάρχει και κομμάτι της αστικής τάξης που θα συνταχθεί; Δεν συνέβη αυτό ακόμα και στην Οκτωβριανή επανάσταση;
3) Έτσι που το πας θα ακυρώσεις και το ΕΑΜ. Το πρώτο συνθετικό του ήταν "ΕΘΝΙΚΟ" και δεύτερον είναι γνωστό ότι σημαντικό κομμάτι της τότε αστικής τάξης είχε συνταχθεί μαζί του.
4) Ο ΓΑΠ σαφώς είναι άνθρωπος της αστικής τάξης γι' αυτό δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να μείνει η χώρα στο ευρώ, αλλά συγχρόνως είναι και άνθρωπος των καταχτητών του ΔΝΤ. Δεν είναι παράλογο να έχει και τις δύο ιδιότητες. Ο Τσολάκογλου και όλες οι κυβερνήσεις Κουίσλινγκ της Ευρώπης στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν και ανδρείκελα της υποταγμένης αστικής τάξης των χωρών τους στους χιτλερικούς και υπάλληλοι του Χίτλερ.
Υ.Γ. Σαφώς υπονοείς ότι έξω από το ευρώ δεν υπάρχει ζωή σε όσα κατά καιρούς έχεις γράψει. Γι' αυτό και συνεχώς περιμένεις απ' όσους έχουν αυτή την άποψη να σου δώσουν εχέγγυα και εγγυήσεις ότι δεν θα γίνουμε Αλβανία, Β. Κορέα, Κούβα ή οτιδήποτε άλλο. Η μόνη εγγύηση είναι η ανάπτυξη μαζικού κινήματος και συγκεκριμένο πρόγραμμα στόχων.
@ αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως μπορείς να πείς πως εννοείς την αλληλεγγύη στους εξεγερμένους στη Λιβύη και τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο; Τι δηλαδή οφείλουμε να κάνουμε σαν αλληλέγγυοι;
Να πάνε στα ορφανά και τις χήρες της Βεγγάζης να πουν πως δεν θέλουν την επέμβαση των ιμπεριαλιστών. Η Λυβική επανάσταση κατάφερε να αποκτήσει συμμάχους και μπράβο της . Η ιστορία δεν σχεδιάζεται στα κομματικά γράφεται από αυτούς που μπορούν να κάνουν πολιτική φτάνουν το στόχο τους. Οι σύμμαχοι σίγουρα δεν το κάνουν για την ψυχή της γιαγιάς τους. Στην ουσία προειδοποιούν τους απανταχού εξεγερμένους να μην το παρακάνουν γιατί έχουν τον ΟΗΕ στο τσεπάκι και θα τους βομβαρδίσουν. Αυτά είναι τα διλήμματα στα οποία πρέπει να απαντήσει η αριστερά. Τώρα τις επαναστάσεις τις κάνουν οι αδιάβαστοι. Μήπως μας ενοχλεί αυτό;ξέρετε γιατί υποχώρησαν στον αγώνα των μεταναστών;Γιατί φοβήθηκαν πως με πιθανό θάνατο μετανάστη μπορούσε να γίνει της Τυνησίας. Γιατί ο ξεσηκωμός στον αραβικό κόσμο ξεκίνησε από το μανάβη...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ανώνυμο 3.28 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήστο κομμάτι της αντίθεσης στην ιμπεριαλιστική επέμβαση εκεί και της αλληλεγγύης στη λιβυκή εξέγερση δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να φτιάξουμε κλίμα στη χώρα μας.Στο κομμάτι της αντίθεσης της εμπλοκής της Ελλάδας μπορούμε να κάνουμε πολλά.Αλλά κι αυτό σταματά κάθε εμπλοκή ελληνικού στρατού και αυτό είναι έμπρακτη αλληλεγγύη στους Λίβυους.Σε άλλες εποχές,συσχετισμούς,κατάσταση κινήματος κλπ. φτιάχνονταν και Διεθνείς Ταξιαρχίες που ενσωματώνονταςν στην ντόπια σύγκρουση μαζί με τους εξεγερμένους και δεν έρχονταν σαν μάννα εξ ουρανού από έξω.Η ΕΟΣ μας είπε σχεδόν ότι πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι που η έλληνική επανάσταση κέρδισε χάρη στις Μεγάλες Δυνάμεις...Εγώ λέω να μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν και οι Μπάϋρον,οι Γκαριμπάλντι και λοιποί ευρωπαίοι επαναστάτες που γύριζαν την Ευρώπη και πήγαιναν να στηρίξουν έμπρακτα την κάθε επανάσταση τότε.
Η ΕΟΣ μου απάντησε πριν ότι στηρίζω αντικειμενικά τον Καντάφι και άλλος να πάω να τα πω στις χήρες και τα ορφανά της Βεγγάζης.Αλήθεια εσείς θα τα λέγατε αυτά στους αμάχους που σκοτώνονται στους βομβαρδισμούς που γίνονται για να σωθούν οι...άμαχοι;Ή μήπως κι αυτό είναι προπαγάνδα του Καντάφι και αυτό το γουρούνι ο Γάλλος ΥΠΕΞ έχει δίκιο όταν απαντά κυνικά ότι ο στρατός του δεν τον έχει πληροφορήσει για θανάτους αμάχων;
ελληνικο απελευθερωτικο μετωπο αριστεροι πατριωτες[ακου ορος] .Βασει της βεβαιωτικης λογικης υπαρχουν και οι δεξιοι πατριωτες ε? mike
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι θα βοηθούσε να σχηματίσουμε πιο αντικειμενική εικόνα για την θέση του ΝΑΡ εάν στο κομμάτι από την ανακοίνωση του: “Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την προστασία του λιβυκού λαού, για την οποία οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον.”που επιλέξατε για να κάνετε την "κριτική" σας βάζατε και δύο αράδες ακόμα, όπως: "Η απόλυτη αντίθεση μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση δεν σημαίνει κανενός είδους ανοχή στο καταπιεστικό και εκφυλισμένο καθεστώς Καντάφι και στις αποτροπιαστικές ενέργειες των στρατιωτικών του δυνάμεων ενάντια στους διαδηλωτές που αγωνίζονται για την ανατροπή του, για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κατάκτηση αυτών των δικαιωμάτων και η απελευθέρωση από το καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης θα είναι αποκλειστικό έργο του ίδιου του λιβυκού λαού, με την αλληλεγγύη του διεθνούς εργατικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Και δεν μπορεί παρά να γίνει ενάντια και στις δυνάμεις εκείνες του αστικού κατεστημένου που, στο όνομα της ελευθερίας, προσκαλούν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και τα γαλλικά Μιράζ να επέμβουν για στήριξη μιας δικής τους εξουσίας που, αναμφίβολα, θα φέρει νέα δεινά για το λιβυκό λαό και νέες απειλές ενάντια στις εξεγερτικές τάσεις στην περιοχή."
@Ανώνυμο 12:57π.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΝΑΡ αποφάσισε ότι οι εξεγερμένοι έγιναν αστικό κατεστημένο επειδή ζήτησαν από τον ΟΗΕ να προστασία από την αεροπορία του Καντάφι:
Και δεν μπορεί παρά να γίνει ενάντια και στις δυνάμεις εκείνες του αστικού κατεστημένου που, στο όνομα της ελευθερίας, προσκαλούν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και τα γαλλικά Μιράζ να επέμβουν για στήριξη μιας δικής τους εξουσίας που, αναμφίβολα, θα φέρει νέα δεινά για το λιβυκό λαό και νέες απειλές ενάντια στις εξεγερτικές τάσεις στην περιοχή.
Η τρέλα δεν πάει στα βουνά!
Καλά να πάθουν. Αν είχαν μυαλό δεν θα ζητούσαν βοήθεια απ'το ΝΑΤΟ αλλά απ'το ΝΑΡ! Θα τους έφτιαχνε ένα φοβερό κείμενο συμπαράστασης κι έτσι δεν θα έμπλεκαν με ιμπεριαλιστές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως ΕΟΣ βρήκα και δύο που συμφωνούν μαζί σου:
ΑπάντησηΔιαγραφήΙ. Κ. Πρετεντέρης
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=391985&h1=true
Ριχάρδος Σωμερίτης:
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=391981&h1=true
Να το προσέξεις αυτό...
@Ανώνυμο 8:48 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλώς μας διαβάζουν και μας αντέγραψαν! Δεν θα τους κάνουμε πάντως μήνυση για τα πνευματικά δικαιώματα!
Υ.Γ. Επίσης ως προς την Ναυμαχία του Ναβαρίνου δεν υπάρχει θέμα "συμφωνίας", αλλά γνώσης ή άγνοιας της ιστορίας...
Από που αντλείς τις πληροφορίες σου ότι οι εξεγερμένοι εκλειπαρούν το ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει ρε κουμπάρε, γιατί αν δε το κατάλαβες αυτό που εσύ βλέπεις σαν προστασία από την αεροπορία του καντάφι ειναι βομβαρδισμός τουλάχιστον για δύο μήνες κατά πως λενε οι νατοικοί και όχι βέβαια οι εξεγερμένοι,και ισως ακολουθήσουν και χερσαίες επεμβάσεις κατά πως λένε πάλι οι ίδιοι. Πάντως ευχαριστώ που μου εδωσες να καταλάβω τα φιλειρηνικά αισθήματα του ΝΑΤΟ γιατί ξέρεις οι κομουνιστές τι κολλήματα έχουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ανώνυμο 1:02 π.μ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, ναι, γνωρίζω τα φιλειρηνικά αισθήματα των κομμουνιστών, και με τι ζήλο στήριζαν στο παρελθόν τις επεμβάσεις του συμφώνου της Βαρσοβίας στην Ουγγαρία, στην Τσεχοσλοβακία και αλλού.
Ακόμα και στο Αφγανιστάν, πριν πάει εκεί και συνεχίσει το έργο τους το ΝΑΤΟ....
@ ΕΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήθα πεις καμια κουβέντα περί του ποιά είναι η κύρια αντίθεση σε ελληνικό και λιβυκό κοινωνικό σχηματισμό για την οποία με ρώτησες (και άρα και ποιά τα καθήκοντά μας) και σου απάντησα 25/3 στη 1:11 ή θα κάνεις κι άλλο την πάπια πετώντας σπόντες σε υποσημειώσεις περί της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου;Όπως επίσης για το πώς αντιτίθεται ο "διεθνισμός" σας στην πολιτική της ελληνικής αστικής τάξης σε αυτή τη συγκυρία.Όλο στη ντρίμπλα είσαι,βάρα και κανα σουτ.
Η ναυμαχία του Ναυαρίνου,ήταν μιά ιμπεριαλιστική επέμβαση και πρέπει να καταγγελθεί σαν τέτοια, ίσως μάλιστα να πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη αναδρομικά γιά τους τούρκους και τους αιγύπτιους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους σ'αυτήν, θύματα του καπιταλισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχομαι ολόψυχα ο θεός να βοηθήσει όλους του Λίβυους να βρούν τον δρόμο τους
ΑπάντησηΔιαγραφήμπράβο γι' αυτό το γενναίο κείμενο , κόντρα στις χρεωκοπημένες 'αναλύσεις' της αριστεράς
ΑπάντησηΔιαγραφήκουράγιο σε κάθε λίβυο και κάθε λίβυα που δίνει αυτές τις ώρες τον πιο μεγάλο και ωραίο αγώνα
νίκη στην επανάσταση