ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019

Βερολίνο: το κίνημα για την εθνικοποίηση σπιτιών που ανήκουν σε εταιρείες ακινήτωνΑντί προλόγου:
δείτε και αυτό:

Βερολίνο: το κίνημα για την εθνικοποίηση σπιτιών που ανήκουν σε εταιρείες ακινήτων
Αναδημοσίευση από το "Ξεκίνημα"
του Johannes von Simons

Τους τελευταίους μήνες αναπτύσσεται στο Βερολίνο ένα σημαντικό κίνημα διεκδίκησης φτηνής και ποιοτικής στέγης για όλους τους κατοίκους του, με κεντρικό αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μαζική εθνικοποίηση κατοικιών που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες ακινήτων.

Η εκτίναξη των τιμών των ενοικίων τα τελευταία χρόνια, έχει μετατρέψει τη ζωή στην πόλη σε καθημερινή μάχη για τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας. Πέρα όμως από τις δύσκολες αυτές συνθήκες, το Βερολίνο είναι μια πόλη με μακρά παράδοση σε κινήματα ενοικιαστών και διεκδικήσεις για αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης.

Η εκτίναξη των τιμών

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000 ήταν σχετικά εύκολο να βρει κανείς διαμέρισμα στο Βερολίνο με 250 ευρώ το μήνα. Από το 2011-12 τα ενοίκια άρχισαν να αυξάνονται. Μέχρι το 2015 ήταν πλέον αδύνατο για έναν άνθρωπο με χαμηλό εισόδημα να βρει σπίτι το οποίο να μην απαιτεί από το ένα τρίτο, ως και το μισό του μηνιάτικου εισοδήματος του. Σήμερα, τα πιο φτηνά σπίτια νοικιάζονται για τουλάχιστον 400 ευρώ.

Ένας φοιτητής στη Γερμανία έχει συνήθως εισόδημα στην καλύτερη περίπτωση 700 – 1000 ευρώ το μήνα (με την προϋπόθεση ότι δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές του). Αν δε δουλεύει, παίρνει μόλις 600 ευρώ ως κρατικό δάνειο, το οποίο θα πρέπει να αποπληρώσει μετά την αποφοίτηση. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι σημαίνει το ενοίκιο των 400 ευρώ για τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας, τους κακοπληρωμένους εργαζόμενους, τους φοιτητές, κλπ.

Το Βερολίνο ήταν πάντα πόλος έλξης για ανθρώπους από όλη τη Γερμανία. Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια, παρά τη δύσκολη κατάσταση πολλοί και πολλές επέλεγαν να κάνουν συμβιβασμούς σε άλλα επίπεδα προκειμένου να ζήσουν στην πόλη, πλέον ούτε αυτό είναι δυνατό. Η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο και το Βερολίνο μετατρέπεται σε απλησίαστη πόλη για τον κόσμο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αύξηση των ενοικίων.

Deutsche Wohnen

Το παράδειγμα του κολοσσού στον τομέα της στέγης Deutsche Wohnen, είναι χαρακτηριστικό. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της πάνω από 100.000 διαμερίσματα στο Βερολίνο. Στην οδό Καρλ Μαρξ, η εταιρεία έχει αγοράσει αρκετές εκατοντάδες διαμερίσματα, των οποίων τα σημερινά ενοίκια θεωρεί χαμηλά για την ποιότητά τους. Έτσι, τα αυξάνει σταδιακά, προσπαθώντας να διώξει τους ένοικους, ώστε να καταφέρει να τα διαθέσει ακόμη ακριβότερα.


Νομικά, ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού δικαιούται να αυξήσει την τιμή του ενοικίου κατά 11% αν προηγουμένως κάνει ανακαίνιση. Έτσι η εταιρεία ανακαινίζει και αυξάνει διαρκώς τις τιμές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διαρκή παρενόχληση των ενοικιαστών, προκειμένου να φύγουν από τα σπίτια τους. Έτσι, μετά από ένα χρόνο πιέσεων από το κίνημα και μέσα από περίπλοκες νομικές διαδικασίες, η τοπική κυβέρνηση αγόρασε από την εταιρεία ένα μεγάλο μέρος αυτών των διαμερισμάτων, προκειμένου να τερματιστεί η πρακτική της έμμεσης εκδίωξης των κατοίκων.

Μια πόλη με κινηματικές παραδόσεις

Το Βερολίνο είναι παραδοσιακά μια πόλη με έντονα κινηματικά στοιχεία, ιδιαίτερα στον τομέα της στέγασης. Υπάρχουν οργανωμένες ομάδες ενοικιαστών και όλα τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται κάθε άνοιξη ετήσια διαδήλωση για την ποιότητα και τις τιμές των διαμερισμάτων, με χιλιάδες συμμετέχοντες. Στις διαδηλώσεις αυτές συμμετέχουν ομάδες ενάντια στις εξώσεις, ομάδες μεταναστών ενοικιαστών, νομικές επιτροπές βάσης για την υποστήριξη των κατοίκων, αλλά και πολλοί και πολλές που δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη επιτροπή.

Το κίνημα των ενοικιαστών είναι ισχυρό και οργανωμένο, ήδη από τη δεκαετία του ‘70. Έχει στο ιστορικό του καταλήψεις άδειων κτιρίων και μαζικές κινητοποιήσεις. Ιδιαίτερα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, χιλιάδες διαμερίσματα έμειναν άδεια. Έτσι, έγιναν και πολλές καταλήψεις σπιτιών από το δραστήριο κίνημα των ενοικιαστών.

Το κίνημα απαιτεί δημοψήφισμα

Σήμερα, έχουμε ένα μαζικό κίνημα που απαιτεί τοπικό δημοψήφισμα για τη μαζική απαλλοτρίωση κατοικιών που ανήκουν σε στεγαστικές εταιρείες. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού τα τελευταία δέκα χρόνια έχει δημιουργηθεί μια παράδοση διεκδίκησης δημοψηφισμάτων πάνω σε μια σειρά προοδευτικά αιτήματα. Ανάμεσα σε άλλα, διοργανώθηκαν δημοψηφίσματα για να παραμείνουν δημόσιες οι μεταφορές στην πόλη, να δημιουργηθούν δημοτικές εταιρείες υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, να μην τσιμεντοποιηθεί τμήμα του πρώην αεροδρομίου που λειτουργεί ως χώρος αναψυχής και επαφής με τη φύση από το 2008.

Το 2018 γεννήθηκε η ιδέα να διεκδικήσει το κίνημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το στεγαστικό πρόβλημα. Η ιδέα ήταν να αξιοποιηθεί το άρθρο του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή και την ασφάλεια στέγασης. Η πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα πάρθηκε μέσα στο δεύτερο μισό του 2018 και υιοθετήθηκε με ενθουσιασμό από το κίνημα των ενοικιαστών. Η ετήσια διαδήλωση την άνοιξη του 2019, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50.000 διαδηλωτές, ήταν η αρχή της μαζικής εκστρατείας. Εκεί άρχισαν να μαζεύονται οι πρώτες υπογραφές, ενώ τα βασικά συνθήματα απαιτούσαν την εθνικοποίηση των διαμερισμάτων των μεγάλων εταιρειών στέγασης.

Τα επόμενα βήματα

Η νομική διαδικασία για να προκηρυχθεί τοπικό δημοψήφισμα είναι αρκετά περίπλοκη και χρονοβόρα. Το πρώτο βήμα είναι να μαζευτούν 20.000 υπογραφές. Αυτή η φάση έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, αφού το κίνημα έχει καταφέρει να μαζέψει τουλάχιστον 50.000. Τα επόμενα βήματα απαιτούν ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς, μέχρι να φτάσουμε στο δημοψήφισμα στο οποίο πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον το 15% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της πόλης. Η συνέχεια θα είναι δύσκολη, αλλά ο στόχος δεν είναι ακατόρθωτος. Το κίνημα πρέπει τώρα να αξιοποιήσει τη στιγμή και να περάσει στα επόμενα βήματα μέσα στους επόμενους μήνες.


1 σχόλιο :

  1. Το όνομά μου είναι Ζαφειρία Αλέξανδρος, είμαι από την Αθήνα αλλά μετακομίζω στη Σκωτία με τον σύζυγό μου, ήμουν παντρεμένος με τον σύζυγό μου για 5 χρόνια ζούσαμε ευτυχώς μαζί για αυτό το έτος και όχι μέχρι που ταξίδεψε στην Αυστρία για επαγγελματικό ταξίδι, συναντήθηκε με αυτό το κορίτσι και έκτοτε σκέφτηκε να με τηλεφωνήσει όταν ήταν στην Αυστρία. οπότε όταν ο σύζυγός μου επέστρεψε από το ταξίδι με μια κυρία, είπε ότι δεν είχε αίσθημα για μένα και τα παιδιά μου πια, έτσι ώστε να μας κλώτσησαν έξω από το σπίτι. και τώρα μετακομίζει στην Αυστρία για να δει αυτή την άλλη γυναίκα. Γι 'αυτό τα παιδιά μου ήταν τώρα τόσο απογοητευμένα και απλά μένω με τη μαμά μου και δεν αντιμετωπίσαμε καλά γιατί η μητέρα μου παντρεύτηκε έναν άλλο άνδρα αφού πέθανε ο πατέρας μου, έτσι ώστε ο άνδρας παντρεύτηκε δεν είχε τη θεραπεία της καλά, εγώ και τα παιδιά μου ήταν τόσο μπερδευόμουν και έψαχνα για έναν τρόπο να βγάλω τον σύζυγό μου πίσω στο σπίτι λόγω της αγάπης που έχω γι 'αυτόν, έτσι μια μέρα που έβλεπα τον υπολογιστή μου έβλεπα μια μαρτυρία αυτού του Άνθρωπου που μιλάει είναι αυτός, πήρε είναι σύζυγος και του Εργαστείτε πίσω με τη βοήθεια ενός μεγάλου ονόματος γιατρών Drigbinovia, μοιράζοντας τις μαρτυρίες on-line ένα ως Άνδρας και αυτό με εντυπωσιάζει τόσο πολύ πιστεύω επίσης και τον δοκιμάζω. Αρχικά φοβόμουν, αλλά όταν σκέφτομαι τι θα κάνουν τα παιδιά μου και εγώ μέσω έτσι επικοινωνούσα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του doctorigbinovia93@gmail.com και μου είπε να μείνω ήρεμος για μόλις τρεις μέρες όταν ο σύζυγός μου θα έρθει πίσω σε μένα και ήμουν συγκλονισμένος και το έκανα μια δοκιμή, παρακολουθώ προσεκτικά τις βήμα προς βήμα οδηγίες. Δύο μέρες μετά που ο Δρυββινόβια είπε ότι είχε τελειώσει το ξόρκι στο Ναό της Λύσης, όλοι μόνο από αυτόν, δεν έκανα τίποτα μόνο για να προμηθεύσω τα απαιτούμενα αντικείμενα. Τη νύχτα που μου τηλεφώνησε ο σύζυγός μου Αλέξανδρος και μου ζήτησε συγγνώμη, μου μίλησε πολύ ευγενικά, ήταν πολύ λυπηρό για όλα όσα έκανε Για να με βλάψει κάλεσα Drigbinovia και είπε ότι τα προβλήματά σου έχουν λυθεί. έτσι έκανα την οικογένειά μου πίσω μετά από ένα μακρύ άγχος φρεναρίσματος από μια κακή κυρία έτσι με όλη αυτή τη βοήθεια από την Drigbinovia, θέλω όλοι εδώ για να με συναντήσετε με μεγάλη ευχαριστία στο Drigbinovia και θα συμβουλεύω επίσης σε οποιοδήποτε τέτοιο ή παρόμοια προβλήματα ή οποιοδήποτε είδος προβλημάτων, θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με τον αριθμό του αριθμού +2348144480786 και αυτός είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα και τις αντιξοότητες στη ζωή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ