ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει με την μείωση της εμπιστοσύνης προς τα κομματικά μέσα ενημέρωσης...


(κλικ για μεγέθυνση)
Τις ανησυχίες και τις εκτιμήσεις για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ τις έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα και δεν θα επανέλθουμε σε αυτές. Σήμερα θα επισημάνουμε μερικά κρίσιμα στοιχεία που κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για την αξιοπιστία του, ζήτημα καθοριστικό για τις σχέσεις του με την κοινωνία.

Η “πολυφωνία” θεωρείται ότι δημιουργεί “σύγχυση” και επομένως είναι απαραίτητη μια πιο “υπεύθυνη” ενημέρωση, ιδιαίτερα τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβερνητικό κόμμα. Αυτή είναι εν συντομία η κυρίαρχη κομματική θέση που επικρατεί και έχει επιβληθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνιακής πολιτικής είναι καταστροφικά για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα της “πολυφωνίας” εντός του ΣΥΡΙΖΑ και στον ευρύτερο περίγυρό του δεν ήταν ποτέ πρόβλημα, αλλά αντίθετα ένα θετικό στοιχείο της ταυτότητάς του. Αντίθετα “σύγχυση” δημιουργούσαν οι παρεμβάσεις κομματικών και κυβερνητικών “παραγόντων” στα μέσα ΜΜΕ, από τα κανάλια της TV ως το Twitter και το Facebook.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όταν μετακόμισε από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου, αυτονομήθηκε από τον κομματικό μηχανισμό. Παράγει και ασκεί πλέον την δική της πολιτική, την όποια “επικοινωνεί” με την κοινωνία μέσω των ΜΜΕ. Κατασκευάζει παράλληλα και δικούς της μηχανισμούς (όπως η ΕΡΤ) για να απευθύνεται στην κοινωνία χωρίς τα “βαρίδια” του ΣΥΡΙΖΑ του 4% που την ανέδειξε σε αυτή την θέση.

Αυτή η πολιτική της ηγετικής ομάδας επιπλέον περιθωριοποιηθεί αναγκαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στα κέντρα παραγωγής της “πολιτικής πληροφορίας” και στους στους μηχανισμούς διακίνησής της. Για παράδειγμα, πολλές κρίσιμες πληροφορίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων γίνονται γνωστές πλέον στα κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μέσω των ανύπαρκτων κομματικών διαδικασιών, ούτε από την “υπεύθυνη” και “αξιόπιστη” πληροφόρηση που παρέχουν τα κομματικά ενημερωτικά, αλλά μέσα από άλλες πηγές πληροφόρησης.

Τους δυο πρώτους μήνες μετά τις εκλογές τα κομματικά μέσα ενημέρωσης γνωρίζουν μια σχετική άνθηση, γιατί πράγματι ήταν “μέσα στα πράγματα”. Όμως στην συνέχεια αρχίζουν να έχουν αντίστροφη πορεία. Από τον πίνακα που παραθέτουμε (στοιχεία: Δεκέμβριος 2014 - Ιούνιος 2015 από το alexa.com), μόνο το iskra.gr διατηρεί μια σχετική ανοδική πορεία, η οποία οφείλεται ότι εκφράζει ένα διακριτό και αντιπολιτευτικό λόγο σε σχέση με τις κυβερνητικές επιλογές.

4 σχόλια :

  1. Δεν νομίζω οτι το iskra ανεβαίνει επειδή " εκφράζει ένα διακριτό και αντιπολιτευτικό λόγο σε σχέση με τις κυβερνητικές επιλογές".Νομίζω οτι η αιτία είναι οτι ανεβάζει τα κείμενα του Λαφαζάνη που πολλοί διαβάζουν γιατι δεν τους αρκούν οι περιλήψεις στους ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Αίσθηση μου είναι αλλά μπορεί να σφάλλω. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί αν δούμε πώς είναι κατανεμημένη η κίνηση της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=v1tFppPP-3A

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά μάλλον κάτι πάει λάθος με τα γραφήματα, αφού με τη βαθμονόμηση του άξονα y προκύπτει το αντίθετο συμπέρασμα από αυτό που περιγράφει το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. OXI. Όσο πιο μικρό το y (είναι σειρά κατάταξης) τόσο καλύτερα.

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ