ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ο Ν. Μπογιόπουλος δικηγόρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!




Σε κείμενο που δημοσιεύεται σήμερα στον "ένικο" με τον τίτλο Αυτό λέγεται “Μνημόνιο”, ο Ν. Μπογιόπουλος αναλαμβάνει το ρόλο του συνήγορου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  προβάλλοντας  τεκμηριωμένα με ντοκουμέντα τα γνωστά επιχειρήματα της Γερμανικής Κυβέρνησης. για να καταλήξει: "«Παράταση» της Δανειακής Σύμβασης σημαίνει ένα - και μόνο - πράγμα: Μνημόνιο.

Όμως η "παράταση της Δανειακής Σύμβασης", είναι "αναθεώρηση" των όρων της Σύμβασης. Το ποιοί όροι της θα αναθεωρηθούν είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Θεωρητικά, όλοι οι όροι της σύμβασης  θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν, όπως και οι σχέσεις της με το Μνημόνιο. Σε τι μπορούν να συμφωνήσουν τα συμβαλλόμενα μέρη, καθορίζεται από τον συσχετισμό δύναμης και το πως αντιλαμβάνονται ότι εξυπηρετούνται  καλύτερα τα συμφέροντα που εκπροσωπούν. Δεν υπάρχει καμιά "νομική δέσμευση" που υπαγορεύει το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να τροποποιηθεί σε μια σύμβαση. Υπάρχει μόνον η πολιτική θέση  της Γερμανικής Κυβέρνησης ότι παράταση της Δανειακής Σύμβασης θα πρέπει να πάει με παράταση και όλων των δεσμεύσεων του Μνημονίου. Και αυτή την θέση προβάλλει ο Μπογιόπουλος, υποστηρίζοντας ότι "νόμος" είναι αυτό που θέλουν οι Γερμανοί...



16 σχόλια :

  1. Τα ίδια ακριβώς με τον Μπογιόπουλο λένε και τα γραφεία τύπου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και άλλοι βασίζονται σ' αυτό το σημείο, με πολύ αναλυτική επιχειρηματολογία στα πλαίσια του υπερεπαναστατικού λεγκαλισμού. Το αστείο αυτών των απόψεων δεν καταργεί βέβαια την υποχωρητική όπως φαίνεται στάση της κυβέρνησης. Υπήρχε όμως άλλο περιθώριο έτσι κι αλλιώς; Μήπως υπήρχαν κάποιοι που ζητούσαν απ' τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και του 38% περισσότερα απ' αυτά που μπορούσε να δώσει;

    http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/23334.o%CE%BB%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8E%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%9C%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF-3-%CE%BC%CE%B5-%C2%AB%CE%B3%CE%AD%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B1%C2%BB-%CF%84%CE%BF

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι αναλύσεις επί αναλύσεων κατέληξαν στο "άλλο δανειακή σύμβαση ,άλλο μνημόνιο". Μάλιστα.Μιλάμε ότι χρειάζεται τόνους Μαρξ και Λένιν για να καταλάβεις τέτοια υψηλά νοήματα...και οι υπόλοιποι είμαστε αδιάβαστοι...ή δωσίλογοι.

    Λοιπόν.
    Τα ψέματα τελείωσαν.

    Σαν χταπόδια από εδώ και πέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν κατανοώ αυτά τα ελληνικά:
    Όμως η "παράταση της Δανειακής Σύμβασης", είναι "αναθεώρηση" των όρων της Σύμβασης.
    Από πότε παράταση = αναθεώρηση;

    Και τέλος πάντων πώς δεν λέει ψέμματα ο Βαρουφομαρας όταν δηλώνει:
    «Το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία»
    http://tvxs.gr/news/ellada/baroyfakis-apotrapikan-ta-yfesiaka-metra

    Ενώ αυτό που τελικά υπέγραψε είναι τα πλεονάσματα να συνάδουν απόλυτα με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους:
    "Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα χρηματοδοτικά έσοδα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012"
    http://tvxs.gr/news/ellada/kybernitikes-piges-miloyn-gia-symfonia-sto-eurogroup

    Μάλλον και εγω με τον Σόιμπλε θα συμφωνήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πριν τις εκλογές όποιος έκανε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ΝΔ.

    Μετά τις εκλογές, όποιος δε δέχεται να αυτο-λοβοτομηθεί και να πιστέψει ότι "δανειακή σύμβαση, άλλο μνημόνιο" και "άλλο θεσμοί, άλλο τρόικα" είναι με τους Γερμανούς.

    Μάλιστα...να δούμε που θα φτάσετε. Έχετε δρόμο ακόμα.

    Αλήθεια, η "επιτυχής αξιολόγηση και ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος" για την οποία υπέγραψε χθες ο Βαροφάκης τι θα μας πείτε ότι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ

    ΣΥΡΙΖΑ: Η δανειακή σύμβαση είναι το ίδιο με το μνημόνιο

    https://www.youtube.com/watch?v=9bIYqxFj5Aw

    Το βίντεο το έχει ανεβάσει εθνικιστής, ενδεχομένως χρυσαυγίτης. Οι δηλώσεις όμως είναι του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ποιός έχει ευθύνη, ο Μπογιόπουλος???

    ΔΥΟ ενδεχόμενα υπάρχουν. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται, και ρίχνει νερό στο μύλο κάθε κριτικής πάνω στα ψέματά του (και, ακριβώς επειδή πρόκειται για ψέματα, η κριτική μπορεί να είναι και από εθνικιστικές σκοπιές, δυστυχώς), ΕΙΤΕ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψεύδεται.

    Στο βαθμό που επί των ανωτέρω δεν απαντά το κείμενό σας, κρίνεται ανεπαρκές, αν όχι ψευδές και απλώς ιδεολογικό-απολογητικό. Αν υπάρχει κάποια ικανοποιητική απάντηση στα παραπάνω, ας γραφτεί κάποιο διορθωτικό ή συμπληρωτικό κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνείται ότι η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση δεν συνδέεται άρρηκτα με το συγκεκριμένο μνημόνιο. Γιαυτό ακριβώς έθεσε το ζήτημα ότι η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, δηλαδή η 4μηνη επέκτασή της θα πρέπει να αποσυνδεθεί από το μνημόνιο, το οποίο θεωρεί ότι απέτυχε να εκπληρώσει τους σκοπούς που διακήρυσσε. Τόσο απλό είναι το ζήτημα.

      Το όποιος ισχυρίζεται ότι είναι δυνατόν να επαναδιαπραγμευτεί η δανειακή σύμβαση, αλλά οι πολιτικές κατευθύνσεις του μνημονίου θα πρέπει να μείνουν αδιαπραγμάτευτες και να μην αναθεωρηθούν, απλώς υποστηρίζει τις γερμανικές θέσεις για το ποιό θα έπρεπε να είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

      Διαγραφή
    2. Μάλιστα μας πείσατε , ο Σύριζα εφαρμόζει επιτέλους τα Ζάππεια του Σαμαρά.Λαμπρό το μέλλον της νέας μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης του Σύριζα.Θα καταπιεί Νδ ποτάμια κλπ 50% για πλάκα το έχει

      Ζήστε το παραμύθι σας όσο διαρκέσει, μπορεί 40 χρόνια ακόμη όπως αυτό της μεταπολίτευσης.Μια φορά ο Μπογιόπουλος ,το ΚΚΕ θα υπενθυμίζουν την σκληρή πραγματικότητα και ας μείνουμε στο 5,5% .

      Διαγραφή
    3. με αυτό σου το σχόλιο πάντως ΕΟΣ λες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται το μνημόνιο.

      πέρα από την νομική πτυχή, σύμφωνα με την οποία μνημόνιο και δανειακή σύμβαση έχουν πάρα πολύ στενή σχέση, πολιτικά ταυτίζονται γιατί έτσι θέλουν οι δανειστές, οι οποίοι προφανώς δεν αλλάζουν. Δεν είναι όλα "συσχετισμός δύναμης" όπως θέλει μια αφελής ανάλυση, και ακόμα και αν είναι, εν προκειμένω δεν έχει γίνει κάτι αρκετό για αλλαγές.

      Εγώ καταλαβαίνω πάντως ότι κατατροφολογικές αναλύσεις σαν του ΚΚΕ δεν βγάζουν μπροστά τον λαό, δεν τονώνουν την ψυχολογία του κλπ. Και δεν είναι και αληθινές, ότι δεν άλλαξε κάτι, ή ότι δεν γίνετι να αλλάξει κάτι, αν δεν γίνουν σαν προαπαιτούμενα χίλα δυο.

      πρέπει όμως να τα λέμε και σωστά. Μνημόνιο είναι α)πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης. Γίνεται προσπάθεια να μπει ένα φρένο, αλλά όχι αντιστροφή. β)λιτότητα στην δημοσια δαπάνη. Συνεχίζεται κανονικότατα, και είναι απίθανο πόσο φιλικά είναι τα ΜΜΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και έναν μήνα. Τον αφήνουν να λέει ότι μειώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα, όταν μειώνει τον στόχο του 15 16 κλπ, την λιτότητα που έφερε το πλεόνασμα του 14, στην καλύτερη την κρατάει.γ) επιτήρηση από ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, νομοθέτηση με την άδεια τους. Διατηρείται ακέραια. δ) σύμφωνα με την επιτήρηση και την αξιολόγηση, δανεικά πάνω στα δανεικά και τελειωμό δεν έχει. Διατηρείται ακέραιο.

      Ολα αυτά είναι ότι το μνημόνιο συνεχίζεται.

      "κάποιος σύντροφος"

      Διαγραφή
  7. Φίλοι τής ΕΟΣ,


    Όπως ένας οπαδός τού Ολυμπιακού πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει αν είναι πρώτα Ολυμπιακός ή Αντι-Παναθηναϊκός, έτσι κι εσείς πρέπει κάποτε να ξεκαθαρίσετε αν είστε πρώτα ΣΥΡΙΖΑ ή απλώς Αντί-ΚΚΕ.

    Η ανάρτησή σας αυτή είναι για τον πέοντα (όπως συνηθίζουν να λένε οι συχνάζοντες στο ορεινό καφενείο τού ακραίου κέντρου, που το έχετε και στη λίστα ιστολογίων σας —τρομάρα σας...)


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αυταπάτες σας για το ΚΚΕ (ως μηχανισμό και όχι ως προς τον κόσμο του, με τον οποίο δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε), είναι μεγαλύτερες και από τις αυταπάτες της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τους μηχανισμούς της ΕΕ και σας εμποδίζουν "να χωρίσετε δυο γαϊδουριών άχυρο", όπως έλεγε και ο παππούς μου!

      Διαγραφή
    2. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα καλέ...απλά:
      Δύο ολόκληρες κοσμοθεωρίες.
      Και δύο ολόκληρα κοινωνικοοικονομικά συστήματα.

      Και οι εμετοί εναντίον του ΚΚΕ και του κόσμου του(εμείς είμαστε το κόμμα και το κόμμα είναι εμείς);
      Τίποτα καλέ...Νερό και αλάτι καλέ.. ε;

      Είπαμε... σαν χταπόδια από εδώ και πέρα...

      Διαγραφή
  8. Ο μεγαλύτερος αντιΚΚΕ είναι η αχαρακτήριστη ηγεσία του.
    Μπροστά στον αντιΚΚΕεδισμό της ηγετικής κλίκας,όλοι οι άλλοι είναι σκέτες οδοντόκρεμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ στην θέση σου θα προσπαθούσα απλά να καταπιώ και να πάρω ανάσα...

      Διαγραφή
  9. Ακομα και ο μηχανισμος του ΚΚΕ ωχρια μπροστα στον φωτοπουλικο νεοπασοκικο μηχανισμο του αυτοκρατωρ πασων των '....' Αλεξη
    Τα χωσει καλα ο Μ.Γλεζος και ηδη διαφορα σαλιγκαρακια τυπου γαβριηλ βγηκαν να βαλουν στην θεση του τον ευσεβη παππου'
    Ειπαμε θελουμε τα ψηφαλακια του καθενος οχι ομως και την φωνη του

    Εμπρος για της γεννιας μας το ΠΑΣΟΚ(ειναι εδω ενωμενο δυνατο). Νομιζω το χτισαμε σε στερεα βαση

    υγ. Συντροφοι (του κκε-συριζα κλπ)για τον σοσιαλισμο παλευουμε ολοι και ο Αλεξης και ο τζιμακοςς(με τα δεκαδες αφιερωματα απο την χρυση αυγη σε δηλωσεις του που τους βρισκουν ενθουσιωδως συμφωνους) και ο κουτσουμπας και ο αγγελακας με την κασιδιαρα ψυχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aρες μαρες κκε-ναρες
      Τρικυμια εν Περισσω ''συντροφε''...

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ