ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ο προσυνεδριακός διάλογος δεν είναι «πανελλαδικές εξετάσεις» των συνιστωσών!


Αυτοσχέδιο βοήθημα για
τον προσυνεδριακό διάλογο...
Πλημμύρα μέσα στο Σαββατοκύριακο από κείμενα για το 1ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται  για τα 100 λουλούδια που άφησαν οι μηχανισμοί να ανθίσουν αλλά για το ακριβώς αντίθετο. Είναι για μια καλά οργανωμένη επικοινωνιακή επίθεση των μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποβλέπει να συσκοτίσει τα επίδικα ζητήματα του συνεδρίου και όχι να ρίξει περισσότερο φως.

Αν ο «συντεταγμένος» διάλογος απόβλεπε στην ενότητα και στην δημιουργική σύνθεση των απόψεων θα είχε οργανωθεί με εντελώς άλλες διαδικασίες:

Ο προσυνεδριακός διάλογος δεν είναι ένας διάλογος που ξεκινάει από το μηδέν. Αφορά  συγκεκριμένα ζητήματα και συζητιούνται συγκεκριμένες προτάσεις. Γιαυτό συγκροτήθηκαν επιτροπές για τις «θέσεις» και το «καταστατικό». Ο διάλογος αρχίζει με βάση τα κείμενα των επιτροπών, τα οποία υποτίθεται ότι είναι προϊόντα συλλογικής επεξεργασίας. Αυτά - και μόνον αυτά – θα πρέπει να είναι τα ντοκουμέντα με τα οποία ξεκινάει ο προσυνεδριακός διάλογος.

Πως θα εκφράσει ένα μέλος τις απόψεις του, αν προηγουμένως δεν έχει δει και δεν έχει μελετήσει τις προτάσεις; Εύλογο λοιπόν το «αίτημα μελών του ΣΥΡΙΖΑ για τις προθεσμίες του προσυνεδριακού διαλόγου» 

Αφού λοιπόν δημοσιοποιηθούν δίνεται ένα εύλογο διάστημα για να εκφράσουν τις θέσεις, τις πιθανές διαφωνίες και τις προτάσεις τους τα μέλη αλλά και οι συνιστώσες και καθορίζεται η διαδικασία της οριζόντιας διακίνησης όλων των απόψεων. Την ευθύνη για την οριζόντια διακίνηση θα έπρεπε να την έχει η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου και όχι ο κάθε μηχανισμός ξεχωριστά να διακινεί τις δικές του απόψεις. Όλες οι απόψεις είναι ισότιμες στον προσυνεδριακό διάλογο και θα πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση. Όμως αυτό δεν συνέβη ούτε πρόκειται να συμβεί...

Οι επιτροπές για την σύνταξη των προτάσεων για τις «θέσεις» και το «καταστατικό» δεν εκπλήρωσαν αυτό το πολιτικό τους ρόλο, όχι βέβαια με δική τους εθύνη αλλά με ευθύνη τη ΚΕ, η οποία είναι το όργανο το οποίο έχει την πολιτική ευθύνη για την διεξαγωγή του 1ου Συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ. Περιορίστηκαν λοιπόν να βάλουν τα «θέματα» στις «πανελλαδικές εξετάσεις» των συνιστωσών και τώρα καλούν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν ...διορθωτές στα γραπτά τους! Αυτά τα «γραπτά» παραδόθηκαν ως ντοκουμέντα του προσυνεδριακού διαλόγου.

Μέσα από αυτή την προσυνεδριακή διαδικασία, κάθε φιλότιμο μέλος το οποίο θέλει να ανταποκριθεί στο  πολιτικό καθήκον της συμμετοχής του στον προσυνεδριακό διάλογο, θα πρέπει να εντρυφήσει στο πακέτο με τα «διαγωνίσματα», να βάλει στην άκρη τις κοινοτυπίες και τις επαναλήψεις (που κυριαρχούν) για εντοπίζει τις διαφορές και να τις αξιολογήσει. Άχαρος ρόλος, αν λάβει κανείς υπόψη του και τους σκοπέλους των «συνδικαλιστικών» πρακτικών με τους οποίους πλασάρονται οι απόψεις για να αποκτήσουν μεγαλύτερη εκλογική πελατεία. Αυτό το ρόλο ελάχιστα μέλη θα τον αναλάβουν, και κανείς δεν θα στενοχωρηθεί γι αυτό. Η επίφαση πολυφωνίας και δημοκρατικότητας δεν αποβλέπει στον δημιουργικό διάλογο και στην σύνθεση των απόψεων, αλλά στην αναμέτρηση των μηχανισμών και στην σύγκρουση των στρατευμάτων τους. Η μάχη θα κριθεί στα κουκιά και όχι στις απόψεις και τις θέσεις…

11 σχόλια :

  1. τι είναι το μέτρο 100 υπογραφών;
    έψαξα στο επίσημο σαιτ αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό.

    ειδικά εκεί στο καταστατικό,χάθηκα εντελώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημοκρατία κομένη και ραμένη στα μέτρα των συνιστωσών3 Ιουνίου 2013 στις 12:36 μ.μ.

    Οι 100 υπογραφές απαιτούνται για να κατέβει κάποιο κείμενο και να διανεμηθεί. Θα έπρεπε μάλιστα να κατατεθεί μάλιστα από τα ΠΡΙΝ, δηλαδή μέχρι την ημέρα που δόθηκαν στην δημοσιότητα οι "θέσεις" και το "καταστατικό"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εκτελούνται μεταφορές - μετακομίσεις!3 Ιουνίου 2013 στις 12:56 μ.μ.

      Οι συνιστώσες έχουν παραπάνω προνόμια στον διάλογο από τα απλά μέλη.

      Δεν φτάνει που έχουν τα δικά τους μέσα για να προπαγανδίζουν τις απόψεις τους, αλλά γίνεται και η οργανωτική επιτροπή όργανό τους!

      Διαγραφή
  3. Η επιστράτευση δεν θα περάσει3 Ιουνίου 2013 στις 1:00 μ.μ.

    Η απεργία των μελών στις πανελλαδικές εξετάσεις των συνιστωσών σίγουρα θα έχει επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απεργία;;

      Αναγκαστική αργία σε μια μέρα που ούτως ή άλλως θα έκαναν κοπάνα...

      Διαγραφή
  4. Από όσο καταλαβαίνω, η ένσταση είναι ότι θα έπρεπε στην έντυπη μορφή να κυκλοφορήσουν οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις μόνο όσων συντρόφων προλάβαιναν να γράψουν εντός 10ημέρου και μαζί με τις Θέσεις. Ναι, αλλά δεν υπήρχε ο κίνδυνος για προνομιακή μεταχείριση και των παραπάνω συντρόφων ή αναβολή έκδοσης των Θέσεων;
    Νομίζω ότι στόχος πρέπει να είναι το άνοιγμα των σελίδων τουλάχιστον των τριών πανελλαδικών εφημερίδων μας στον προσυνεδριακό διάλογο, όπως κάνει το ΚΚΕ. Από ένα 4σέλιδο θα ήταν αρκετό κάθε Σαββατοκύριακο που να φτάσει το 12σέλιδο σε κάθε εφημερίδα, και καλό θα ήταν να είναι και το ίδιο, δηλαδή με τις ίδιες επιστολές, και στις τρεις.
    Και αυτός ο έντυπος διάλογος μπορεί να συνεχιστεί ως τις 30 Ιουνίου ή και τις 7 Ιουλίου, τελευταία Κυριακή πριν το Συνέδριο, ώστε να μελετήσουν οι σύνεδροι τις προτάσεις.
    Και ναι, ας είναι ο διάλογος μέσα από τις εφημερίδες, όχι με κόστος του κόμματος να είναι σε κάθε συνέλευση όλες οι τοποθετήσεις τυπωμένες. Ας κάνουμε ό,τι και το ΚΚΕ.
    Κατά τα άλλα, δεν διαφωνώ ότι κακώς, μαζί με τις Επίσημες Θέσεις, υπάρχουν ήδη προνομιακά οι τροποποιήσεις μερικών ανένταχτων (;) προσωπικοτήτων. Αλλά όχι επειδή υπάρχουν αυτές να προσθέσουμε και άλλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε καν για τις προθεσμίες αυτές (κανείς δεν θεώρησε σκόπιμο να μας ενημερώσει ούτε καν στα όργανα στα οποία συμμετέχουμε - πχ. γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ Μηχανικών Αττικής).

    Πολύ περισσότερο δεν γνωρίζαμε την προϋπόθεση των 100 υπογραφών για την συμμετοχή μιας εισήγησης στον προσυνεδριακό διάλογο.

    Αυτό είναι πρωτάκουστο μέτρο και μάλιστα για έναν πολιτικό φορέα υπό διαμόρφωση και αντιβαίνει έμπρακτα στις εξαγγελίες για δημιουργία "ΣΥΡΙΖΑ των ΜΕΛΩΝ". Είναι προφανές αντικαταστατικό μέτρο σε ένα υποτιθέμενο "κόμμα μελών" και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από κανέναν μας.

    Η άποψή μου είναι πως όλα τα κείμενα του προσυνεδρικού διαλόγου θα έπρεπε με ευθύνη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε οριζόντια διάθεση για όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, και αυτό να αποτελέσει καταστατική αρχή στο ιδρυτικό συνέδριο για όλα τα μελλοντικά κείμενα και τοποθετήσεις στα πλαίσια της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο "ΣΥΡΙΖΑ των ΜΕΛΩΝ" που λένε, για να μην είναι προσχηματικός, θα πρέπει να υποστηρίζει οργανωτικά πολιτικά και τεχνικά την οριζόντια διάδοση όλων των απόψεων σε όλο το σώμα των μελών ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη διαμόρφωση γνώμης προκειμένου να μπορούν να λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις (η δημοκρατική λήψη αποφάσεων είναι το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας).

    Αν δεν μπορεί να υπάρξει διάδοση των ιδεών σε ολόκληρο το σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε λογής απόφαση είναι εξ αρχής υπονομευμένη ως προς τη δημοκρατική της νομιμοποίηση.

    Γιάννης Πάνου

    ΣΥΡΙΖΑ Μηχανικών Αττικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μη το ψάχνεις,
    Για όλα φταίει ο ΤΣΙΠΡΑΣ, που θέλει να κάνει ένα αρχηγικό κόμμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδώ έγινε ΣΕΙΣΜΟΣ - ΣΕΙΣΜΟΣ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ με Η πολιτική απόφαση της 2ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και εσείς δεν πήρατε χαμπάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλάκα, πλάκα,
      το κάνατε το πιο δημοφιλές δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ...

      Διαγραφή
  8. Δεν χάθηκε μονάχα η μάχη της μαρξιστικής αριστεράς για το Συνέδριο, αλλά και το ίδιο για τα λαϊκά στρώματα και τον αντικαπιταλιστικό αγώνα. Δυστυχώς, η μάχη της άποψης για τις ΑΠ και ΚΠ χάθηκε εξαρχής στο σχεδιασμό, τη στόχευση και την τακτική «τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω». Δεν έχει νόημα να εξηγήσω περισσότερα, αφού καμία διαφοροποίηση στον προσανατολισμό της δεν συντελέστηκε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη. Αυτό, ίσως, εξηγεί και την αποστασιοποίηση συντρόφων που είτε στήριξαν την ΑΠ είτε υπέγραψαν το κείμενο της ΚΠ, απέχουν ολοκληρωτικά από τις διαδικασίες του προσυνεδριακού διαλόγου.

    Στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και κάτω από τις απανωτές ήττες-προδοσίες του εργατικού κινήματος, τα παραπάνω αποτελούν ιστορική ήττα για τη φυσιογνωμία και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ σαν εργαλείου αντικαπιταλιστικής πάλης και της «κυβέρνησης της αριστεράς» σαν μοχλού αγώνα για την κατάκτηση της πραγματικής εξουσίας.

    Η μάχη του Συνεδρίου θα έπρεπε να μετατραπεί σε ένα μεγάλο προπαγανδιστικό και πολιτικό αγώνα υπεράσπισης και εμβάθυνσης των κεκτημένων του πρώην «ριζοσπαστικού» ΣΥΡΙΖΑ και να απεγκλωβίσει δυνάμεις από τις ιδιότυπες γραμμές εσωτερικής «συγκυβέρνησης» στο δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου επαναστατικού, διεθνιστικού, δημοκρατικού και ενωτικού ΣΥΡΙΖΑ. ΕΚΤΟΣ του παρόντος σοσιαλφιλελεύθερου ΣΥΡΙΖΑ. Για να λειτουργήσει σαν ο κρίσιμος καταλύτης στην υπόθεση συγκρότησης του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου της ανατροπής.

    Όμως, ο πολιτικός χρόνος τελείωσε και το μέλλον είναι πλέον σε όλους μας γνωστό. Οι μάχες οπισθοφυλακών που θα ακολουθήσουν θα γίνουν και πάλι ορόσημα μεσσιανικής αλήθειας για μια σειρά μικρές ομάδες. Η πιθανότητα να υπάρξει στο άμεσο μέλλον μια πραγματική μαρξιστική πλατφόρμα και ταυτόχρονα «ανοιχτή» εντός του σοσιαλφιλελεύθερου ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και δεν είναι απίθανη θα είναι πολύ δύσκολο να υπηρετήσει το στόχο μιας ημιμαζικής «αυτοδιαχειριζόμενης» Αντιπολίτευσης. Έπειτα, οι κορυφαίες εσωκομματικές διαδικασίες έχουν πάντα την τάση να αναδεικνύουν χρονοβόρες αδράνειες και σχεδόν πάντα όλοι οι εμπλεκόμενοι «βγαίνουν κερδισμένοι» από αυτές!

    Συντροφικά

    http://globalsoldy.blogspot.gr/2013/06/blog-post_19.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ