ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Το “Γαλατικό χωριό” του ΣΥΡΙΖΑ...


Ο Α. Τσίπρας στην δεύτερη ομιλία του επεσήμανε ότι ο ρόλος του είναι “να δημιουργήσει νέα υποδείγματα για το αύριο”,  τα οποία δεν θα τα επιβάλλει (το σχετικό απόσπασμα σε video εδώ) και λίγο παρακάτω πρόσθεσε ότι: “η γέννηση του καινούριου δεν είναι θέμα διαδικαστικό, γιαυτό ζήτησα να διακοπεί αυτή η διαδικασία και να πάρω τον λόγο, δεν κατοχυρώνεται με διατάγματα και καταστατικές αλλαγές, ούτε επιβάλλεται με ψηφοφορίες στο σώμα, με πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Είναι θέμα ηγεμονίας, είναι ζήτημα αντίληψης και νοοτροπίας... κερδίζεται διαρκώς μέσα στην ζωή.

Όμως ο Α. Τσίπρας δεν δημιούργησε “νέο υπόδειγμα” στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Το σημείο αυτό της ομιλίας του λειτούργησε για να αποτρέψει το σώμα να αποφασίσει τον τρόπο εκλογής των οργάνων. Η κατάθεση λιστών θεωρήθηκε “φυσικό δικαίωμα”, το οποίο μάλιστα δεν μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία! Με αυτό τον τρόπο επιβλήθηκε στο σώμα το σύστημα εκλογής οργάνων του ΣΥΝασπισμού, το “αριστερό ρεύμα” πήρε τις καρέκλες που διεκδικούσε, και ως αντάλλαγμα από την πρώτη κιόλας μέρα, χαμήλωσε τους τόνους της εσωτερικής αντιπολίτευσης...

Το “νέο υπόδειγμα” στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν ήρθε από τον Α. Τσίπρα αλλά “από τα κάτω”, σε σύγκρουση με πολιτικές πραχτικές μηχανισμών. Γιαυτό δεν προβλήθηκε δημόσια και δεν έγινε ευρύτερα γνωστό.

Σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ανακοινώθηκε μια απόφαση της “οργανωτικής επιτροπής της Συνδιάσκεψης” ( μπορείτε να την δείτε εδώ ) η οποία νομιμοποιούσε τις αποφάσεις ορισμένων οργανώσεων που είχαν παραβιάσει την απόφαση για τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων για την Συνδιάσκεψη.

Όλοι όσοι επέκριναν εκ των υστέρων τις “fast track” διαδικασίες για την συνδιάσκεψη, οι οποίες έδιναν μάλιστα την δυνατότητα να γράφονται μέλη και να ψηφίζουν την ημέρα των εκλογών, δεν αντέδρασαν ούτε όταν ανακοινώθηκαν αυτές οι αποφάσεις, ούτε όμως όταν είδαν μερικές φορές με τα ίδια τους τα μάτια τα εκφυλιστικά φαινόμενα στα οποία μπορούσαν να οδηγήσουν.

Όμως μια οργάνωση, ο ΣΥΡΙΑΖΑ-ΕΚΜ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ σήκωσε έγκαιρα το ανάστημά του ενάντια σε αυτές τις επιλογές που παραβιάζουν στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας και υποβιβάζουν τις οργανώσεις σε χώρους εκλογικής πελατείας μηχανισμών. Αποφάσισε λοιπόν ότι το σώμα το οποίο θα συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες (υποβολή υποψηφίων και εκλογής αντιπροσώπων), θα απαρτίζεται μόνον από όσους είχαν αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους πριν και την λήξη της συζήτησης των προγραμματικών θέσεων. Βεβαίως και νέα μέλη μπορούν να γράφονται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν, όπως δεν θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν για εκλογή αντιπροσώπων για αυτή την Συνδιάσκεψη, αφού δεν είχαν καμία συμμετοχή (ούτε τυπική ούτε, ουσιαστική) στην συζήτηση των προγραμματικών θέσεων.

Ενάντια σε αυτή την απόφαση τάχθηκαν τα μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΝασπισμού, τα οποία μειοψήφησαν. Εξάλλου είχαν πολλούς λόγους να το κάνουν: Μια τέτοια απόφαση όχι μόνον έβαζε εμπόδια στους “φυτευτούς” που έστελνε η Κουμουνδούρου, αλλά ήταν και ενάντια στην δημοκρατία του κόμματος των “μπολσεβίκων” - το οποίο χρησιμοποίησε ως “υπόδειγμα” στην ομιλία του ο Π. Λαφαζάνης - δημοκρατία στην οποία οι τοπικές οργανώσεις είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τις αποφάσεις των ανωτέρων οργάνων...

Όμως η 1η Συνδιάσκεψη επιβράβευσε την στάση της οργάνωσης. Όχι μόνον με το γεγονός ότι η οργανωτική επιτροπή νομιμοποίησε τις αυτές τις αποφάσεις και έκανε δεκτούς τους αντιπροσώπους που εξελέγησαν - παρ' όλο ότι δεν τηρήθηκε το “καταστατικό” - αλλά και με την εκλογή στο κεντρικό όργανο του σ. Κώστα Παπακώστα, που ήταν ένας από τους αντιπροσώπους - “αντάρτες” της Ν. Ιωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σ. Παπακώστας δεν είναι κάποιος από τους γνωστούς “επώνυμους” ανένταχτους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ένας από τους χιλιάδες “anonymous”. Δεν τον έχετε δει να βγάζει λόγους πίσω από οβάλ ή τετράγωνα τραπέζια και να αναζητεί την δημοσιότητα σε θέατρα και αμφιθέατρα, ούτε συνηθίζει να προβάλει τις απόψεις του από τον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο. Κι όμως συγκέντρωσε 426, αφού τον ψήφισε το 14,8% του εκλογικού σώματος. Το μέγεθος αυτής της εκλογικής επιτυχίας γίνεται αμέσως αντιληπτό αν συγκριθεί με τον πρώτο σε σταυρούς της “Αριστερής Πλατφόρμας”, ο οποίος συγκέντρωσε 460 ψήφους (ποσοστό του εκλογικού σώματος 15,98%). Η πολιτική σημασία αυτής της εκλογικής καταγραφής είναι ακόμα πιο μεγάλη, γιατί σηματοδοτεί έμπρακτα ότι η διαδικασία του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών ήδη έχει ξεκινήσει...


Υ.Γ. Μια παραπομπή για τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται για την συζήτηση πάνω στα εκλογικά συστήματα. Προσέγγιση της απλής αναλογικής με εργαλεία της μαθηματικής θεμελίωσης της οντολογίας του Α Badiou, εδώ:

7 σχόλια :

  1. Και στα όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν εκλεγεί ανένταχτοι.

    Όμως,η διαφορά ανάμεσα στους "ανένταχτους" της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική. Εκεί οι "ανένταχτοι" συμπλέουν με τους μηχανισμούς και δεν πάνε κόντρα σε αυτούς...

    Περιπτώσεις ανένταχτων σαν τον Κ. Παπακώστα, δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν εκεί, σε αντίθεση με της περιπτώσεις των "ανένταχτω" παραγόντων που μπορούν να επιβιώσουν ΠΑΝΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δωσιλογη ΝΔ τρεμει και την Σκια της.Εκτος ομως απο αυτους εχουμε και τα εμεσματα που εκτοξευει στο καπακι μελος της κεντρικης επιτροπης της δημαρ απο το προσωπικο του μπλογκ.Αισχος.
    http://www.red-pep.blogspot.gr/2012/12/blog-post_5.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ακούω για "ηγεμονία" τελευταία κι αρχίζω να φρικάρω, γιατί ηγεμονία άσκησε και το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια. Όχι άλλη ηγεμονία, έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, χωρίς μηχανισμούς και δικτατορίες δεν γίνεται κοινωνική αλλαγή και επανάσταση!

      Διαγραφή
  4. Ο σύντροφος Κ. Παπακώστας είναι ένας από τους πιο αξιόλογους συντρόφους που είχε πάντα την άποψή του και πάλευε για αυτήν και δεν ήταν ποτέ στους μηχανισμούς. Παρ΄όλα αυτά τον σύντροφο Κ. Παπακώστα, τον στήριξαν,(έχοντας κερδισει πιστεύω την εκτίμηση τους) και ο ΣΥΝ και η ΑΝΑΣΑ. Το άξιζε. Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την ΑΝΑΣΑ την αποτελούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τις συνιστώσες: το Συνασπισμό, την ΑΚΟΑ, τη Ρόζα, το Κόκκινο,καθώς και ανένταχτοι και ανένταχτες σε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ: βουλευτές όπως ο Θ. Δρίτσας, ο Β. Μουλόπουλος, τέως βουλευτές όπως ο Γ. Μπανιάς, μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Κ. Αθανασίου, Π. Κοσμάς, Τ. Μαστρογιαννόπουλος, Α. Ρήγος, Χ. Παπαδόπουλος, Μ. Σπαθής κ.α.
    Αθήνα 16/1/2010
    Τότε συμμετείχαν αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ