ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο Αλέξης Τσίπρας: Ο «από μηχανής θεός» που έσωσε το «αριστερό ρεύμα»…


Η δήλωση του Π. Λαφαζάνη «δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε», η οποία είχε προκαλέσει αρκετά σχόλια, αποδείχτηκε ότι είχε αυτοαναφορικό χαρακτήρα για το «αριστερό ρεύμα». Όταν χάνεις και απομονώνεσαι στο ίδιο σου το κόμμα από δικά σου λάθη, τότε είναι σίγουρο ότι θα ηττηθείς και θα απομονωθείς και στην κοινωνία...

Στην πολιτική οι σχέσεις εμπιστοσύνης είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα. Και η «Αριστερή Πλατφόρμα» διέρρηξε αυτές τις σχέσεις με την πρακτική που ακολούθησε στις διαδικασίες της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με αποτέλεσμα να απομονωθεί από την μεγάλη μάζα των ανένταχτων σε συνιστώσες μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Αυτό συνέβη γιατί επέλεξε να επικεντρώσει την μάχη στην καταγραφή της δύναμης του μηχανισμού της και όχι στις θέσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Όπως επισήμανε και ο Άλκης Ρήγος (ολόκληρη η τοποθέτηση του στο video εδώ: 1η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Φωτιά στα γενικά επιτελεία!), οι απόψεις του Αριστερού Ρεύματος δεν συνιστούν «πλατφόρμα» αλλά κάποιες προτάσεις τροποποιήσεων στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης. Με αυτό το δεδομένο κάποιες απ’ αυτές, αν είχε δοθεί η δυνατότητα να συζητηθούν πραγματικά θα μπορούσαν να συμβάλλουν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πιο καθαρές θέσεις, όπως για το θέμα του χρέους, ώστε να μην διατυπώνονται αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές ή για το θέμα της «κυβέρνησης της Αριστεράς», κατά πόσο αποτελεί ένα προπαγανδιστικό ιδεολόγημα ή μια πρόταση που μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Κάποιοι όμως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καβαλήσει το καλάμι από την εντυπωσιακή άνοδο των εκλογικών του ποσοστών και τις δημοσκοπήσεις και έχουν πιστέψει ότι βρισκόμαστε σε προεπαναστατική περίοδο. Γι αυτό φαντασιώνονται ότι ήρθε η ώρα να συγκροτήσουν την επαναστατική πτέρυγα των «μπολσεβίκων». Ξεχνούν ότι η κοινωνική και η ταξική πόλωση πολιτικά δεν ενισχύει μόνον την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ακροδεξιά. Τα υπαρκτά διλλήματα που θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν θα αναφέρονται μάλλον στο με ποιες δυνάμεις της αριστεράς θα συμμαχήσει για αριστερή κυβέρνηση, αλλά με ποια αστικά κόμματα ενάντια σε μια φασιστική εκτροπή…

Η «αριστερή πλατφόρμα» είναι ένα δημιούργημα των μηχανισμών, το οποίο εμφανίστηκε την τελευταία μέρα της ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ, όχι βέβαια με μια πολιτική διακήρυξη αλλά με ένα διακριτό ψηφοδέλτιο… Η εμφάνισή της ως τακτική κίνηση δεν είχε καμία πρόθεση να προωθήσει τον «διάλογο». Απέβλεπε μόνον στο να καταγράψει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό αντιπροσώπων στα όργανα. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της «ίσκρα» που παινεύεται για το ποσοστό και ο τρόπος με τον οποίο το ερμηνεύει:


Χαρακτηριστικό αυτής της λογικής ήταν το ποσοστό, το οποίο κατέγραψε η λίστα της Αριστερής Πλατφόρμας που έφτασε στο 25,7%. Να σημειωθεί ότι στη Συνδιάσκεψη, με ιδιαίτερη λίστα, καταγράφηκε η Αριστερή Πλατφόρμα όχι ως διχαστική παρέμβαση αλλά ως πρωτοβουλία που ενώνει και αναδεικνύει την ανάγκη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς και της συμπαράταξης των αριστερών δυνάμεων, μαζί με τολμηρές εναλλακτικές πολιτικές σύγκρουσης με την ευρωζώνη και την ΕΕ, για τη διαγραφή του χρέους και την απάντηση στην τρομοκρατία του ευρώ.

Με αυτή την πρακτική, το Αριστερό Ρεύμα και οι εκλογικοί σύμμαχοί του, ανέδειξαν ως πεδίο σύγκρουσης ένα δευτερεύον ζήτημα σε πρωτεύον: τις λίστες. Για να εκπροσωπούνται οι τάσεις και τα ρεύματα στην εκλογή των οργάνων υπάρχουν αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες. Η πρώτη είναι η ύπαρξη ενός ποσοστού διορισμένων από τις συνιστώσες. Η άλλη, που εξασφαλίζει την αναλογική εκπροσώπηση, είναι ένα ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους σε αλφαβητική σειρά. Δίπλα στο όνομα καθενός αναγράφεται το όνομα της συνιστώσας όπου αυτός ανήκει ή ανένταχτος, αν δεν ανήκει σε καμία. Η ψηφοφορία γίνεται με μειωμένο αριθμό σταυρών, π.χ. το 1/3 ή το 1/4 του αριθμού των μελών που εκλέγονται στα όργανα. Παρόμοια διαδικασία για παράδειγμα είχε διαλέξει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την εκλογή των οργάνων της.

Μέχρι χθες, το «Αριστερό Ρεύμα» δεν είχε διεκδικήσει την θέση του ως διακριτής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια τάση εντός του ΣΥΝασπισμού. Μάλιστα το «Αριστερό Ρεύμα» στο παρελθόν ήταν υπέρμαχος της θέσης ότι ο ΣΥΝασπισμός θα έπρεπε να έχει ενιαία έκφραση εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν μάλιστα ενάντια στην μετεξέλιξή του σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών.

Αυτή η απότομη αλλαγή της στάσης του είναι ευπρόσδεκτη κατ’ αρχάς γιατί συμβάλλει με άμεσο και πρακτικό τρόπο στην διάλυση του ΣΥΝασπισμού. Όμως ο ΣΥΝασπισμός δεν έχει διαλυθεί ακόμα! Επομένως σήμερα το «Αριστερό Ρεύμα» εκπροσωπείται στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και μέσω της «Αριστερής Πλατφόρμας» αλλά και μέσω των ποσοστώσεων των διορισμένων εκπροσώπων του ΣΥΝ στα όργανα...

Το «Αριστερό Ρεύμα» προσπάθησε να μεταφέρει τα προβλήματά και τις αντιπαλότητες που έχει με τους άλλους μηχανισμούς, από το εσωτερικό του ΣΥΝασπισμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκε μάλιστα σε αυτή την προσπάθειά του και συμμάχους από άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Από την μεταφορά αυτού του άρρωστου κλίματος, με το οποίο διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΝ, το «Αριστερό Ρεύμα» βγήκε τελικά χαμένο, γιατί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί στις εσωτερικές διαμάχες του ΣΥΝασπισμού. Το αριστερό προσωπείο περί «αριστερής πλατφόρμας» με το οποίο προσπάθησε να επενδύσει αυτές τις μικροπολιτικές για την μάχη τη καρέκλας εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν ξεγέλασε κανένα. Γιαυτό ο κόσμος αντέδρασε στην ψήφιση των τροπολογιών στις προγραμματικές θέσεις με την στάση που περιγράφεται από την φράση: «Πάρτε την "πλατφόρμα" σας και βάλτε την εκεί που ξέρετε!», ανεξάρτητα από το αν θα συμφωνούσε σε κάποια ή περισσότερα σημεία από το περιεχόμενό τους.

Με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην Συνδιάσκεψη (όπως φαίνεται και από τα video που αναρτήσαμε) ήταν φανερό πως η θέση του «Αριστερού Ρεύματος» για  ξεχωριστές λίστες αν έμπαινε σε ψηφοφορία στο σώμα  θα μειοψηφούσε. Τότε παρενέβη ο Α. Τσίπρας ως από μηχανής θεός και έβγαλε το «αριστερό ρεύμα» από το δύσκολη θέση, δίνοντας την διέξοδο στον Δ. Βίτσα να ρίξει στο σώμα με ...αλεξίπτωτο το πολύπλοκο σύστημα με τις λίστες, το οποίο εφαρμόζει ο ΣΥΝασπισμός στο εσωτερικό του. Βέβαια ήταν δύσκολο να εξηγηθεί εκείνη την στιγμή το πως εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η χάβρα των …συριζέων, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video:


Η τοποθέτηση του Μ. Γλέζου, που έβαζε ορισμένα ζητήματα άμεσης δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ, με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί πέρασε απαρατήρητη:


Υ.Γ: Για τους εκλογολάγνους, μια ματιά εδώ:
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Ποιοι εκλέγονται στη Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

13 σχόλια :

  1. Δεν ηταν δυο γενικα τροπολογίες. Ηταν και ειναι δυο κρισιμες τροπολογίες. Ειναι δυο τροπολογίες απόψεις που απο το "ναι" ή το "οχι" εξαρτάς σημαντικά πράγματα για το παρακάτω. Οποιος δεν το βλέπει αυτο κανει λαθος. Επίσης, δεν βλεπω καμια κριτικη για την μεγαλη τριπλα του Τσιπρα να κατεβεί υποψηφιος. Ουτε και κανεναν να αναρωτιέται γιατι η μια τροπολογια χρειαστηκε να την καταμετρησουν δυο φορες για να την απορριψουν (αυτη με το €). Ουτε κανενας φαινεται να αναρωτιέται που χαθηκαν μερικές εκατοντάδες σταυροι απο τον Τσιπρα (που δεν ειναι ποσοστα του Λαφαζάνη μην τρελαθουμε).

    Οσο φουσκώνουν τα πανια ορισμένων να φορέσουν υπουργικά κοστουμια τοσο θα βλέπουμε να δαιμονοποιείται καθε φωνη που μπορει να λεει κατι αλλο. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ εχει διδάξει (ξερει απο αυτα το στελεχιακό δυναμικο που έχει κρυφτει μεσα στο ΣΥΡΙΖΑ) πριν γινεις κυβέρνηση απομονώνεις και διαγράφεις την οποια αριστερη ταση. Ενταξει τα εχουμε ξαναδει αυτα! Τιποτα πιο νεο και πιο φανταζι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουστουμάκια υπουργικά με κόκκινες γραβάτες έχω δει να δοκιμάζουν αρκετοί από τον ΣΥΝασπισμό (και φυσικά από το Αριστερό Ρεύμα)!

      Διαγραφή
  2. Και θα πει ο Λαφαζάνης: "Εμείς φευγουμε από το ευρώ"
    και θα απαντησουν οι Ευρωπαιοι: "Στο καλό παιδιά. Σας χαρίζουμε και τα χρέη"

    Υπάρχει περίπτωση να συμβεί ποτέ αυτό;;;

    Το Αριστερο Ρευμα έχει να απαντήσει "το κινημα θα το επιβάλλει, ο λαός..."

    που στο μεταξύ πριν 5 μήνες ψήφισε τη ΝΔ για να "μη βγει από το ευρώ".

    Συμπέρασμα: όλα είναι προσχηματικά για μετρηθούν οι ψήφοι και να μοιραστούν τα κομματικά πόστα.

    Κι αν ψάχνετε για "γνήσιες" αριστερες θέσεις (κατά το γνωστό στερεότυπο: ο, τι πιο αριστερο στα λόγια τόσο καλύτερο) η Ανταρσύα είναι ακόμα πιο αριστερη στα λόγια από το ρευμα.
    Κι από την Ανταρσύα, οι αναρχικοί ακόμα πιο πολύ.
    Κι από τους αναρχικούς, υπάρχουν ακόμα πιο ακραοι αναρχικοί... και δεν τελειώνει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε παιδια ας μου εξηγησει καποιος.. ο τσιπρας παρενεβη για να ΜΗΝ ψηφισει ο κοσμος ετσι ωστε να σωσει τις ισορροπιες εντος του Συν, αρα κ του Συριζα?
    Τι το δημοκρατικο εχει η σταση του αυτη για να λεμε οτι τολμησε αυτο που δεν τολμησε ο Αλαβανος πριν καποια χρονια?
    Πόσο η σταση του (οπως κ αυτη του Λαφαζανη) συναδει με τον Συριζα των μελων που κ οι δυο ευαγγελιζονται?
    Βοηθατε γιατι χανομεθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το αριστερό ρεύμα ,κατά τον αρθρογράφο, δήλωνε ανέτοιμο να κυβερνήσει προδίδοντας με τη στάση του στη συνδιάσκεψη αυτοαναφορικό χαρακτήρα .
    Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν την δεδηλωμένη πιά ετοιμότητα και του δεξιού ρεύματος στο να κυβερνήσει .........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτά περί έλλειψεις απόψεων από το Αριστερό Ρεύμα και οι υπόλοιπες σάλτσες του αρθρογράφου είναι μπαρμπούτσαλα. Ο έμπειρος Παναγιώτης κατάλαβε την παγίδα της Κουμουνδούρου που δεν κατάλαβαν οι πασοκογενείς και οι ανένταχτοι με αποτέλεσμα να καταποντιστούν. Η Κουμουνδούρου ήθελε να βγάλει τους δικούς της, δηλαδή μεγαλύτερης ηλικίας πειθήνια στον Αλέξη στελέχη, τη γενιά του Αλέξη 30-40, κάποιους από τη νεολαία κάνοντας μια συμμαχία με κάποιους από Εξάρχεια μεριά. Αν ο Λαφαζάνης δεν κατέβαζε δική του λίστα ούτε τους μισούς δεν θα έβγαζε. Οι πασοκογενείς και οι ανένταχτοι την πάτησαν στον πρώτο γύρο, λές και δεν ήξερα ότι είχαν να τα βάλουν με τις μανούλες στο μαγείρεμα του Συνασπισμού.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. - Επιβεβαιώνεις οτι το Αριστερό Ρεύμα το μόνο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι οι καρέκλες.

      - Οι ανένταχτοι καλά τα πήγαν.

      Διαγραφή
    2. Οπως αποκαλύπτει ο αποπάνω: "Αν ο Λαφαζάνης δεν κατέβαζε δική του λίστα ούτε τους μισούς δεν θα έβγαζε."

      Συμπέρασμα: όλη η ιστορία έγινε για τα κουκιά, τα ρεβύθια και τις καρέκλες

      Διαγραφή
  6. - Επιβεβαιώνεις ότι στην Κουμουνδούρου είναι μανούλες στο μαγείρεμα, αλλά όχι τέτοια κόλπα στον Παναγιώτη που ειναι 40 χρόνια στα πράγματα
    - Επιβεβαιώνεις ότι οι Πασοκογενείς πάτωσαν, πάτοι ήταν και στον Πασοκ ή δεν έχουν εμπειρία ή είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.
    Δεν ειμαι από το Αριστερό Ρεύμα μια ματιά έριξα στη λίστα με τους εκλεγέντες και κατάλαβα κάποια πραγματα, δεν θέλει και πολύ φιλοσοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως υποτιμάς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και τους θεωρείς πρόβατα;

      Διαγραφή
    2. Αν με τον όρο ''Πασοκογενείς που πάτωσαν'' εννοούμε τους Αριστερούς Σοσιαλιστές,θέλω να πω ότι η πλατφόρμα που κατέβασαν είναι εξαιρετική και μια χαρά θα μπορούσαν να βρίσκονται κι εκείνοι,πολιτικά και ιδεολογικά μιλώντας,
      στην Αριστερή Πλατφόρμα.
      Τι διάολε κοινό έχουνε με τον κοσμοπολιτισμό του ιμπεριαλισμού και τα ροζ λουλούδια οι αντιιμπεριαλιστές που ξέρουνε ότι η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστική δύναμη;;;;
      Η οργανωτική απειρία τους κάνει μπαμ,αλλά οι θέσεις τους και οι αναλύσεις τους είναι πολύ καλές.

      Διαγραφή
    3. ρε συ,σύντροφε, θυμήσου ότι πια είμαστε στο ίδιο πολιτικό μέτωπο που θέλει να γίνει και ενιαίο κόμμα.Άρα, "ροζ λουλουδια" να τα λες ανοιχτά στην ΤΕ σου, να σε χαρούμε.
      Έπειτα, κι εγώ μπορεί να έχω κοινές απόψεις με το Α.Ρ. (το "ΑΠλ" ξέρεις ότι δεν λέει τίποτα σε κανέναν), αλλά για μένα προείχε η ενοποίηση του Σύριζα-ΕΚΜ σε αυτή τη φάση, σε ριζοσπαστική βάση, κι όχι το τι θα γράφει ένα παλιόχαρτο, που άλλωστε, μπορεί να θεωρηθεί "ανεπαρκώς αριστερό" από αυτούς στους οποίους το απευθύνω (γιατί αυτοί μόνο με έργα, με εμάς, δηλαδή,όντας στην πρωτοπορία των αγώνων πείθονται, όχι με τα χαρτιά που γράφουμε).
      Τώρα που κάνατε τσίρκο το Συριζα παρουσία των καμερών, απορώ πώς θα δικαιολογηθείτε στη γειτονιά και τη δουλειά σας (αν κάνετε εκεί δουλειά για το Σύριζα).
      Τέλος, κατάλαβε ότι πιθανόν να έπαιξες το παιχνίδι του ΣΥΝ ως συνόλου, που ήθελε να μεταφέρει το οργανωτικό μοντέλο του ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα, έχοντας καπελώσει την πλάση όλη, να "αυτοδιαλυθεί".

      Διαγραφή
    4. Έχεις ένα δίκιο που με μαλώνεις για τα ροζ λουλούδια.Σωστός.Διότι ξέχασα να αναφέρω μαζί με τα ροζ λουλούδια τα νέα άνθη μας.Τα ΠΡΑΣΙΝΑ λουλούδια.
      Ε και τι νόμισες,ότι θα φοβηθεί κανείς τα μπουλούκια των Πασόκων στις ΤΕ και θα σωπάσει μπροστά στην καταστροφική πορεία που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ;Γιατί;Γιατί τάχα πρέπει να το βουλώνουμε μέχρι να γίνουμε κυβέρνηση;Είμαστε μέτωπο,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βλέπουμε απαθείς και σιωπηροί την καταστροφική πορεία που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Πάλι καλά που υπάρχει και το Αριστερό Ρεύμα και σώζει λίγο την αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης παράταξης,και μας δίνει και μια αφορμή ρε αδερφέ για να συνεχίσουμε να δρούμε.
      Δηλαδή τι περιμένεις να κάνουνε ως Υπουργοί ο Τσακαλώτος,ο Σταθάκης,ο Παπαδημούλης,ο Δραγασάκης,η Δούρου;
      Θέλει πολλή φαντασία;
      Για να μην πιάσω καμιά 10αριά Πασόκους (όχι τους Πασόκους που ανέφερα παραπάνω,
      αλλά τους μέχρι χτες τυπικά Πασόκους και μεγαλοΠασόκους)που θα έχουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο.
      Όλοι αυτοί τι περιμένεις να κάνουνε και πότε ακριβώς περιμένεις να το δεις;
      Μεγάλη φαντασία θέλει για να καταλάβεις τι θα γίνει;
      Ε,θα γίνει ακριβώς ό,τι γινόταν και πριν.
      Με τα ίδια υλικά,την ίδια σούπα βγάζεις.
      Τσίρκο τον ΣΥΡΙΖΑ τον κάνουν αυτοί που γράφουν Πασόκους μέχρι την τελευταία μέρα
      πάνω απ'την κάλπη,όχι το Ρεύμα.
      Όσο για το τελευταίο που λες,είμαι διατεθειμένος να παίξω οποιοδήποτε παιχνίδι εκτός απ'το παιχνίδι της ΕΕ,της ΟΝΕ και των τοκογλύφων.
      Αυτό το παιχνίδι,της ΕΕ,της ΟΝΕ και των τοκογλύφων,το παίζουν καλά οι Πασόκοι της ηγεσίας.
      Με το παιχνίδι αυτό καμία σχέση δεν έχω.
      Κάθε άλλο παιχνίδι το συζητάω,αν πιστεύω ότι βοηθάει το λαό.

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ