ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Υγειονομική βόμβα είναι το μνημόνιο κι ο ρατσισμός: Ανοιχτή συζήτηση


Το τελευταίο διάστημα, ο όρος "υγειονομική βόμβα" έχει γίνει μέρος του λεξιλόγιου της εξουσίας. Είτε πρόκειται για τους μετανάστες είτε για τις εκδιδόμενες γυναίκες, οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσιάζουν τις πιο επισφαλείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ως πολύ σοβαρές απειλές για την υγεία του "κανονικού" μέσου όρου της κοινωνίας. Πέρα όμως από τα λόγια, οι κυβερνώντες προχωρούν σε ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα την ιατρική δεοντολογία και κουρελιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, η συμμετοχή γιατρών του ΚΕΛΠΝΟ στα αστυνομικά αποσπάσματα, καθώς και η διενέργεια ιατρικών πράξεων χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενούς, εύλογα ανακαλούν στη μνήμη τις πρακτικές του φασισμού. Οι ίδιοι ακριβώς που μέσω των μέτρων του Μνημονίου διαλύουν το ΕΣΥ κι εμποδίζουν την πρόσβαση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, επιχειρούν να λιντσάρουν τα θύματα της πολιτικής τους, μετατρέποντας τα σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης.

Θέλοντας να δούμε τα πράγματα πέρα από την οργανωμένη διαστρέβλωση της κρατικής προπαγάνδας, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα οργανώνει ανοιχτή συζήτηση στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) τη Δευτέρα 28/5/2012 στις 7:00 με θέμα:

Υγειονομική Βόμβα είναι το Μνημόνιο και ο Ρατσισμός

Τη συζήτηση ανοίγουν οι:
Όλγα Κοσμοπούλου, γιατρός, μέλος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης Ιατρών,
Τασία Χριστοδουλοπούλου, δικηγόρος μίας εκ των προφυλακισμένων οροθετικών γυναικών,
Αγγέλικα Ψαρά, δημοσιογράφος και συγγραφέας
Γιάννα Κούρτοβικ, μέλος του Δικτύου

1 σχόλιο :

  1. Όταν στην αρχή της δεκαετίας του 80 κάποιοι ερευνητές συνέδεσαν το AIDS με τους ομοφυλόφιλους αμέσως αμφισβητήθηκαν απο την ομοφυλόφιλη κοινότητα, κατηγορήθηκαν για ρατσισμό και στοχοποίηση μιας ερωτικής επιλογής. Μετά αποδείχθηκε οτι είχαν δίκηο. Όχι μόνο αυτό, αλλά η δουλειά τους βοηθησε να σωθούν πλήθος ζωές ομοφυλόφιλων ανδρών. Διότι για να έχεις τη δυνατότητα της "διαφορετικότητας" θα πρέπει κατ'αρχην να είσαι ζωντανός (ο θάνατος, ως γνωστόν; εξομοιώνει τους ανθρώπους)
    Στην περίπτωση μας, πέρα απο την προφανή και απαράδεκτη καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων αυτών των γυναικών, υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα. Αλλά όσο απαράδεκτη ήταν η διαπόμπευση άλλο τόσο ήταν απαραίτητη η σύλληψη τους. Γιατι κανείς δεν δικαιούται να διακινδυνεύει τη ζωή του άλλου. Πιστεύω θα αποφύγουν τη φυλακή αφού στο ελληνικό νομικό σύστημα τα ελαφρυντικά τους μετράνε. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η ποινή τους θα ήταν αρκετά αυστηρότερη (πολυετής φυλάκιση) Αυτή είναι διεθνώς η κατευθυνσση τώρα, αν και υπάρχει ισχυρή νομική κ επιδημιολογική αμφισβήτηση για το κατά πόσο αποδίδει η τόση αυστηρότητα.
    Όσον αφορά στην "υγειονομική βόμβα " των μεταναστών, η αντίληψή μου είναι η αντίθετη. Πιστεύω οτι εδώ και χρόνια έχει σκόπιμα υποβαθμιστεί και αποκρυβεί απο το λαό για ευνόητους λόγους. Κατα τη γνώμη μου,η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη απ'όσο φανταζόμαστε και θα γίνει χειρότερη. Τι πρέπει να γίνει δε γνωρίζω. Αυτο που γνωρίζω είναι οτι η πολιτική φόρτιση απο δεξιά και αριστερά δεν βοηθάει στην εύρεση λύσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ