ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Η Ελλάδα έχει γίνει πλέον “μπανανία”;


Με τον όρο Μπανανία χαρακτηρίζεται το κράτος στο οποίο δε λειτουργούν σωστά οι θεσμοί και οι κρατικοί μηχανισμοί. Ο μειωτικός αυτός όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μικρά κράτη, πολιτικά ασταθή και συνήθως εξαρτώμενα σε περιορισμένη γεωργική παραγωγή και κυβερνώμενα από μία μικρή αυτοεκλεγμένη συνήθως πλούσια και διεφθαρμένη κλίκα. Προφανής είναι η αναφορά σε τριτοκοσμικές χώρες της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής που κατά τη συνήθη αντίληψη είναι μπανανοπαραγωγές χώρες. (Βικιπαίδεια )

Μπανανία ( Banana Republic) ήταν και η χώρα όπου εκτυλίσσεται η ιστορία της ταινίας με τον Πίτερ Σέλερς «Το ποντίκι που βρυχάται». Ο χαρακτηρισμός μπανανία για την Ελλάδα ξεκίνησε σε δημοσιεύματα κυρίως του εξωτερικού κατά την περίοδο της δικτατορίας της 21ης Απριλίου. Όμως συνεχίστηκε και μετά την μεταπολίτευση και στις μέρες μας έχει ευρύτατη χρήση από τους εθνικοπατριώτες - δεξιούς, του μεσαίου χώρου αλλά και αριστερούς - που απαιτούν από το κράτος να σταθεί στα πόδια του...
( Γράψτε τον και αυτόν στο "αντιμπανανικό μέτωπο"...)
Το ΚΚΕ κάνοντας φιλότιμες προσπάθειες να κρύψει τον ξύλινο τρόπο σκέψης του καταφεύγει στην χρήση όρων και εννοιών που δεν έχουν σαφή ταξικό και πολιτικό προσδιορισμό. Η “μπανανία”, όπως και “πλουτοκρατία”, έχουν ιδιαίτερη βαρύνουσα σημασία σε αυτό το ...αντιξύλινο λεξιλόγιο. Είναι αποκαλυπτικά τα παρακάτω δημοσιεύματα του “ριζοσπάστη”:

Ακόμα και στο Indymedia γίνονται αναδημοσιεύεις, όπως:

Αλλά και η ΑΥΓΗ δεν πηγαίνει πίσω:

Ο Κώστας Ζουράρις, χαρακτηρίζει και αυτός την χώρα μας “μπανανία”, αλλά έχει μπερδέψει τα πράγματα. Θεωρεί τα καθεστώτα όπου το Κόμμα ταυτίζεται με το Κράτος (όπως ήταν τα καθεστώτα των χωρών του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού) ότι είναι και αυτά μπανανίες:

Εκτός από την ΑΥΓΗ και η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί αρκετά συχνά τον όρο “μπανανία”:
Όμως, συνήθως προσθέτει και ένα δικό της επιθετικό προσδιορισμό που καταλήγει σε -ιστάν, για να δώσει πιο ...αντιδυτική (ανατολίτικη) κατεύθυνση στον όρο:

Την γραμμή της “χρυσής αυγής” ακολουθούν και άλλοι, όπως εδώ:

Μερικοί για να κάνουν πιο κατανοητή την σημασία της έννοιας “μπανανία”, δεν αρκούνται σε λέξεις, αλλά καταφεύγουν σε εικόνες, όπως εδώ:

και εδώ:
Δυστυχώς σήμερα θα δημοσιεύσουμε ένα ντοκουμέντο που δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά απ' ότι τα φαντάζονται όλοι όσοι κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και αγωνιούν για να μην εκφυλιστεί η χώρα μας σε “μπανανία”. Δεν είναι μόνον ότι  οι πλουτοκράτες της Ευρώπης - με μπροστάρηδες του Γερμανούς - οι οποίοι έχουν αγοράσει τα πιο ωραία μέρη της πατρίδα μας για να κάνουν τις διακοπές τους. Δεν έχει μόνον αλλοιωθεί το αίμα της φυλής μας από τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν συσσωρεύσει στην χώρα μας, οι οποίοι με τους γάμους συνάπτουν με τον γηγενή πληθυσμό έχουν γεμίσει τον τόπο με μπάσταρδα ελληνόπουλα...

Έχει αλλοιωθεί ακόμα η χλωρίδα και η πανίδα της χώρας μας. Εκεί λοιπόν “που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα”, τα δικά μας τα πουλιά, τα ελληνικά τα πουλιά, δεν πέφτουν πλέον “νεκρά στην υψικάμινο” γιατί έχουν εξοντωθεί από τα φυτοφάρμακα. Εκεί λοιπόν τώρα ζουν και βασιλεύουν τα κατ' εξοχήν πουλιά που ευδοκιμούν στις μπανανίες, οι ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ! Παρουσιάζουμε λοιπόν μια αποικία ΠΑΠΑΓΑΛΩΝ που έχει εγκατασταθεί στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ, δίπλα σε κεντρική λεωφόρο:

Η κατοικία των παπαγάλων
Κάτοικοι της περιοχής μας ενημέρωσαν ότι αυτοί οι Παπαγάλοι έχουν επισυνάψει ερωτικές σχέσεις με κάργιες που κυκλοφορούν εκεί, με αποτέλεσμα να έχει εμφανιστεί στην χώρα μας και ένα νέο είδος πτηνού, ο “καργιοπαπαγάλος”!...

Υ.Γ. Το ντοκουμέντο με τους παπαγάλους είναι αληθινό. Δημοσιεύουμε και απόσπασμα χάρτη στο χώρο που έχει γυριστεί, ώστε όσοι το αμφισβητούν, αν θέλουν  να επισκεφθούν την περιοχή και να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τους παπαγάλους. Αν σταθούν τυχεροί, ίσως δουν και κανένα καργιοπαπάγαλο...



8 σχόλια :

  1. Γιατί ήταν η Ελλάδα σοβαρό κράτος ποτέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί να στενοχωριόμαστε;

    «Θα έλεγα ότι ο Πρόεδρος παραδόθηκε, προκειμένου να αποφύγει τη στάση πληρωμών. Οι Ρεπουμπλικανοί έδειξαν ότι ήταν διατεθειμένοι να ρισκάρουν και αυτή ακόμη τη χρεοκοπία της οικονομίας, ωθούμενοι από ακραίες φωνές στο εσωτερικό του κόμματός τους. Στην πραγματικότητα, ο συμβιβασμός όλων των πλευρών οδηγεί την Αμερική σε καθεστώς δημοκρατίας-μπανανίας», ήταν η πιο χαρακτηριστική αποστροφή του Πολ Κρούγκμαν.

    από:“Οι ΗΠΑ γίνονται… μπανανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν οι αντιιμπεριαλιστές θέλουν να κτίσουν το νέο πατριωτικό μέτωπο, θα πρέπει να βάλουν ως προμετωπίδα: "ΔΕΝ ΘΕΛΩ Η ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΠΑΝΑΝΙΑ".

    Τότε όλοι θα συσπειρωθούν σε αυτό τον στόχο, από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Λεβέντη και την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να τσοντάρουν ως υπότιτλο "Αυτό να γίνει στόχος του μαζικού κινήματος με κατεύθυνση αντικαπιταλιστική", για να είναι καλυμμένοι και οι ΑΝΤΑΡΣΥΟΙ. Μην τους αφήσουμε αυτούς έξω και μας κατηγορήσουν ως σεχταριστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τους εφοπλιστές όμως δεν τους βλέπω να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο "αντιμπανανιακό" μέτωπο! Αυτοί πάντα ήθελαν η χώρα μας να γίνει μπανανία και να φύγει από την Ε.Ε. και το ευρώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπερδεύτηκα!

    Ποιό είναι πιο πλατύ και πιο μαζικό μέτωπο;
    Το ΑΝΤΙΜΠΑΝΑΝΙΚΟ
    ή
    το ΜΕΤΩΠΟ ενάντια στην Ε.Ε. και το ΕΥΡΩ;

    Στο πρώτο μπορεί να είναι σύμφωνες πολλές πολιτικές δυνάμεις από το ΚΚΕ ως την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, όπως απουσιάζουν σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας, όπως οι Εφοπλιστές που είναι σαφώς με το δεύτερο μέτωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς προηγούμενο Ανώνυμο
    Τα πράγματα είναι απλά:

    Στο ΑΝΤΙΜΠΑΝΑΝΙΑΚΟ μέτωπο εναντιώνονται οι εφοπλιστές γιατί θέλουν η χώρα μας να γίνει ΜΠΑΝΑΝΙΑ.

    Όμως, στο Μέτωπο ενάντια στην Ε.Ε. και το ΕΥΡΩ, γίνεται αν προσθέσεις σε όλους τους ΑΝΤΙΜΠΑΝΑΝΙΑΚΟΥΣ (από την χρυσή αυγή ως το ΚΚΕ) και τους εφοπλιστές. Γιατί οι εφοπλιστές πιστεύουν πως η χώρα μας δεν έχει γίνει ακόμα ΜΠΑΝΑΝΙΑ γιατί είμαστε στην Ε.Ε. και στην ΟΝΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ