ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Πρόταση δέκα σημείων προς την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΝΤ – Ε.Ε. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Πρόταση δέκα σημείων προς την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στις σημερινές εντελώς έκτακτες συνθήκες η Αριστερά καλείται να αναλάβει άμεσα την ιστορική πρωτοβουλία και να πρωταγωνιστήσει στην συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού Μετώπου για την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την ανατροπή. 

Μια τέτοια ευθύνη δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις, ιδεολογικές και πολιτικές «καθαρότητες», άσκοπους ανταγωνισμούς, μικροκομματικές επιδιώξεις και συμφέροντα, έξω και πέρα απ΄ τις αγωνίες του εργαζόμενου λαού. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση αυτή δεν αποτελεί μόνο το βασικό καθήκον της εποχής αλλά και σημαντική ευκαιρία να αποδείξουμε πρώτα απ’ όλα στον κόσμο που κατά καιρούς μας ψήφισε και πολύ περισσότερο μας πλησίασε γεμάτος ελπίδα και διάθεση για συμμετοχή, ότι εξακολουθεί να αξίζει αυτή η επιλογή. Για ακόμη μια φορά καλούμε στον δρόμο της συστράτευσης και της ενότητας στο έδαφος ενός ΣΥΡΙΖΑ που θα πρωταγωνιστήσει στην συγκρότηση ενός πλατιού, ριζοσπαστικού Μετώπου για την ανατροπή του μνημονίου και των μέτρων, για την υπεράσπιση των οικονομικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων εργαζομένων και συνταξιούχων, για την κοινωνική αλληλεγγύη και την εναλλακτική λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, εμείς τα μέλη της Γραμματείας που συμμεριζόμαστε τον πολιτικό προβληματισμό του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής προτείνουμε τα ακόλουθα 10 σημεία στόχων και δράσεων που θα κάνουν καθαρή την σφοδρή αντίθεσή μας σε ΔΝΤ – ΕΕ – Κυβέρνηση, θα δίνουν πολιτικό περιεχόμενο στους αγώνες και θα ευνοούν τις προϋποθέσεις για μια ριζοσπαστική εναλλακτική λύση.

1. ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Το νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο θα ενταχθούν και οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά αποτελεί την πιο επιθετική και άγρια πολιτική απέναντι στον κόσμο της εργασίας σε ολόκληρη την μεταπολεμική περίοδο. Η κυβέρνηση Γ Παπανδρέου υλοποιώντας τις εντολές ΔΝΤ και ΕΕ οδηγεί τους εργαζόμενους σε ολοκαύτωμα. Τα εργατικά δικαιώματα, ολόκληρο σχεδόν το εργατικό δίκαιο που χτίστηκε με θυσίες και αίμα σχεδόν έναν αιώνα τώρα, κυριολεκτικά διαγράφεται μέσα στις τρεις σελίδες αυτού του νομοθετικού εκτρώματος. Την ίδια ώρα πετσοκόβονται οι συντάξεις και γίνονται επίδομα φτώχειας για έναν ολόκληρο κόσμο που έχει εργαστεί σκληρά, που έχει ιδρώσει και δεν έχει κλέψει και που έχει πληρώσει για δεκαετίες. 

Δεν θα περάσει. Δεν θα εφαρμοσθεί. Αγώνας χωρίς συμβιβασμό.

Ο κάθε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ φέρει ατομική ευθύνη. Η ψήφος του αν είναι ναι, θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Ειρηνική επίθεση με επιστολές, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, sms, στον καθένα χωριστά. Ειρηνική πολιορκία των γραφείων του καθένα χωριστά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανεύθυνος άρχων κατά το Σύνταγμα, φέρει την ιστορική ευθύνη που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Ο Πρόεδρος της Ισλανδίας παρέπεμψε το θέμα του χρέους σε δημοψήφισμα και το 93% του ισλανδικού λαού είπε «όχι».


2. ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ, ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Αυτό το χρέος δεν είναι του λαού! Ο λαός δεν οφείλει και δεν πρέπει να πληρώσει! Όλες οι απόψεις αριστερών οικονομολόγων (στάση πληρωμών, διαγραφή, επαναδιαπραγμάτευση με τους όρους του λαϊκού συμφέροντος και όχι των δανειστών κ.λ.π.) αξίζει να εξετασθούν. Χρειάζεται να τεθούν άμεσα σε αναλυτικό έλεγχο όλα τα δάνεια με πλήρη διαφάνεια ώστε να αποδειχθεί με ποια κριτήρια, όρους και σκοπούς έγιναν και αν νομιμοποιούνται με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Να τεθεί άμεσος στόχος η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των δανείων αυτών και η ριζική αλλαγή των όρων αποπληρωμής του υπολοίπου. 

Σε μια τέτοια κατεύθυνση απαιτείται ταυτόχρονα συγκρότηση ενός ισχυρού δημόσιου πόλου παρέμβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα προέλθει από επανεθνικοποίηση των Τραπεζών που ξεπουλήθηκαν και την επιβολή δημόσιου ελέγχου σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

3. ΑΡΝΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Η ΕΕ και τα όργανά της χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση προωθούν και επιβάλουν συστηματικά τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική και το αντιδημοκρατικό της μοντέλο - όπου τον ρόλο των εκλεγμένων αντιπρόσωπων του λαού τον παίζουν υπαλληλίσκοι των λόμπυ του μεγάλου κεφαλαίου, στο σύνολο των χωρών και δημιουργούν ένα ζοφερό περιβάλλον για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας που σήμερα βιώνει με τον πιο σκληρό, άδικο και μονόπλευρο τρόπο την κρίση.

Συντονισμός της δράσης της ευρωπαϊκής Αριστεράς με επίκεντρο την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας κι όλου του πακέτου νέων ρυθμίσεων για την αυστηροποίηση και αναγκαστική επιβολή του. Μονομερής άρνηση εφαρμογής από την Ελλάδα του Συμφώνου Σταθερότητας, της συνθήκης της Λισαβόνας και του Μάαστριχτ.

4. ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΜΠΟΥ
Η συζήτηση για το ζήτημα της παραμονής ή όχι στην ζώνη του Ευρώ, ακόμη και στην ΕΕ δεν μπορεί να είναι ταμπού. Για την Αριστερά το θέμα δεν είναι οι όροι της κερδοφορίας του ελληνικού κεφαλαίου – με ευρώ ή με υποτιμημένη δραχμή! Το κεντρικό ζήτημα αφορά στους όρους της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας – απ’ αυτή την σκοπιά είναι αδιάφορο εάν ο λαός θα δυστυχεί με ευρώ ή με δραχμή. Δεν μπορεί να δικαιωθεί ούτε η παραμονή με οιοδήποτε τίμημα ούτε η αποχώρηση χωρίς στρατηγική. 

Το πρόβλημα δεν είναι των λαών των χωρών μελών αλλά της ίδιας της Ε.Ε. που οφείλει να αποδείξει ότι το ευρώ ευνοεί τον κόσμο της εργασίας και δεν τον αποδομεί. Σε αυτή τη φάση μια λαϊκή ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να θέσει, ακόμα ως διαπραγμάτευση, τους ελάχιστους όρους που θα κάνουν ανεκτή την παραμονή στη ζώνη του ευρώ.

5. ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα συμφωνίας, συνεργασίας και έκφραση της κοινής στρατηγικής ΕΕ και ΔΝΤ και αφαιρεί τον έλεγχο από τα χέρια της εκλεγμένης κυβέρνησης και της Βουλής στην Ελλάδα. Αυτό επιδεινώνεται ακριβώς επειδή η ελληνική κυβέρνηση, και δι’ αυτής το εγχώριο οικονομικό κατεστημένο, συναίνεσε και συνδιαμόρφωσε αυτή την εξέλιξη! Το μνημόνιο ανοίγει διάπλατα ζητήματα δημοκρατίας. Ο διεθνισμός και ο «αντιιμπεριαλισμός» είναι ισχυρά και αναπόσπαστα στοιχεία της ίδιας σοσιαλιστικής στρατηγικής. 

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πήρε την ψήφο του ελληνικού λαού ψευδόμενη ασύστολα ως προς το πρόγραμμά της, εκχώρησε την εξουσία που της έδωσε ο λαός στον διεθνή έλεγχο της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η μόνη αξιόπιστη στάση στα μάτια του λαού είναι η απαίτηση: να πέσει η κυβέρνηση μαζί με την πολιτική της! 

Η Αριστερά αντιπαραθέτει το πρόγραμμά της και την εναλλακτική προοπτική μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας και μιας κυβέρνησης που θα εκφράζει χωρίς συμβιβασμούς τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων μέσα από μια αποφασιστική ανατροπή των ταξικών, κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών.

6. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
Άμεση προβολή των 15 σημείων και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάδειξη των θεμάτων αιχμής, όπως η κατακόρυφη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, η φορολογία του μεγάλου πλούτου, οι εθνικοποιήσεις τραπεζών και ΔΕΚΟ. Ενσωμάτωση, παράλληλα, των αναγκαίων στοιχείων από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών, ιδιαίτερα στο θέμα του χρέους και των δημόσιων οικονομικών. 

Κατεύθυνση είναι η ρήξη με το οικονομικό μοντέλο και το πολιτικό σύστημα του νεοφιλελευθερισμού. Στόχος η ανασύνταξη της ελληνικής κοινωνίας και η οικοδόμηση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα φέρνει στο προσκήνιο τις δυνάμεις μιας λαϊκής εξουσίας ικανής να παλέψει για έξοδο από την κρίση και να προσβλέπει ξεκάθαρα στην κοινωνική δικαιοσύνη, τις ελευθερίες, την σοσιαλιστική προοπτική. Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο κοινωνικής νομιμοποίησης, συμμετοχής και ελέγχου αποκτούν νόημα και ισχύ μέτρα όπως οι εθνικοποιήσεις των τραπεζών, των ΔΕΚΟ κ.λ.π.

7. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΝΕΟΛΑΙΑ
Κάθε γενική απεργία μπορεί και πρέπει να γίνει ο επόμενος μεγάλος και ακόμη πιο σημαντικός σταθμός της παλλαϊκής αντίστασης μετά τη μεγαλειώδη πανελλαδική απεργία -σταθμό στις 5 Μάη. Ο λαός μπορεί και πρέπει να μετατρέψει τα προκλητικά νομοσχέδια της κυβέρνησης σε κουρελόχαρτο και να το στείλει στο σκουπιδοτενεκέ, μαζί με όλες τις Συμβάσεις και τα Μνημόνια της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Στο χώρο των εργαζόμενων είναι άμεση ανάγκη να οικοδομηθούν και να ενισχυθούν οι όροι της συνδικαλιστικής δράσης και αντίστασης με ανατροπή της ηττοπαθούς πολιτικής της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην πλειοψηφία των σωματείων και ομοσπονδιών, με συγκρότηση νέων σωματείων εκεί που δεν υπάρχουν, με αγωνιστική και ενωτική πίεση στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που επιμένουν στον αδιέξοδο, μοναχικό δρόμο του κομματικού ελέγχου του εργατικού κινήματος. 

Στρατηγικής σημασίας παράγοντας για ένα μεγάλο και ζωντανό κίνημα είναι η μαζική συμμετοχή της νέας γενιάς. Μετά τον Δεκέμβρη ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αδιάφορη τη νεολαία της οποίας τα πιο ευαίσθητα στοιχεία αναζητούν αλλού χώρο ελευθερίας και ριζοσπαστισμού με την μεγάλη πλειοψηφία της, παρά την πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης, να επιλέγει τη μη συμμετοχή και την αποστασιοποίηση.

Για μας η νεολαία είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα. Η γενιά του άρθρου 16 και του Δεκέμβρη μπορεί να δώσει δυναμισμό, πνοή, διάρκεια, ανθεκτικότητα, φαντασία στην οικοδόμηση ενός Μετώπου που θα αλλάξει τα πράγματα.

8. ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΝΤΟΥ – ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ
Για την οργάνωση των αντιστάσεων και την κοινωνική αλληλεγγύη, οικοδόμηση κατ’ απόλυτη προτεραιότητα επιτροπών ενάντια στα μέτρα και το μνημόνιο, παντού, τώρα! Με τη συμμετοχή των πιο διαφορετικών δυνάμεων της αριστεράς. Φίλοι του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιούνται πλήρως από την κυβερνητική πολιτική, πολιτών από κάθε πολιτικό χώρο. Της νεολαίας, της κοινωνίας που ευαισθητοποιείται. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την πιο αποφασιστική και μαχητική απάντηση των εργαζομένων. Στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές και βέβαια στις πλατείες των γειτονιών, όπου ένας νέος λαϊκός θεσμός γεννιέται, οι λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι «πανταχού παρόντα» μέσα σε όλες τις λαϊκές δράσεις και πρωτοβουλίες, στηρίζοντας, αποκαλύπτοντας, παροτρύνοντας και δίνοντας με αυταπάρνηση το παράδειγμα της λαϊκής αντίστασης. 

Το Μέτωπο θα οικοδομηθεί πρώτα από όλα από τα κάτω.

Σήμερα διαμορφώνονται οι όροι για την συγκρότηση μιας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας εργαζόμενων, ανέργων, νεολαίας, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνεται στην αντίθεση στο μνημόνιο και τα μέτρα καθώς και σε ζητήματα δημοκρατίας. Για πρώτη φορά μεσαία στρώματα, που απολάμβαναν ψιχία των προνομίων της άρχουσας καπιταλιστικής τάξης και τη στήριζαν, δέχονται βαρύτατες πιέσεις και μπορούμε να συμβάλλουμε να αλλάξουν στρατόπεδο.

Οι ανοιχτές επιτροπές αντίστασης παντού, στις γειτονιές, στους χώρους δουλιάς, στα στέκια της νεολαίας αποτελούν το κύτταρο ενός δημοκρατικού, αγωνιστικού δικτύου που θα δώσει υπόσταση στο Μέτωπο.

9. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ- ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Οι αυτοδιοικητικές, και κυρίως οι περιφερειακές εκλογές πρέπει να πάρουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Να εκφραστεί η αποδοκιμασία του λαού στην Κυβέρνηση. Όχι σε ΔΝΤ – Ε.Ε. – Κυβέρνηση. ΝΑΙ σε ΜΕΤΩΠΟ για Λαϊκή Λύση. Ιδιαίτερη σημασία έχει λόγω μεγέθους και βαρύτητας η περιφέρεια Αττικής. Θα είναι λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει μια κομματική καταγραφή ως τμήμα ενός απαξιωμένου πολιτικού συστήματος. Αυτό που χρειάζεται είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης μιας ευρύτατης, ελεύθερης, μετωπικής συμπαράταξης «έξω και ενάντια στο σύστημα» που μπορεί να συγκεντρώσει ισχυρότατες δυνάμεις, χωρίς να διστάζει να θέσει τον δυσκολότατο, αλλά όχι ανέφικτο, στο σημερινό σκηνικό, στόχο, της νίκης.

Συγκρότηση μετωπικών κινήσεων και συσπειρώσεων παντού, ιδιαίτερα στις περιφέρειες, πάνω στο σαφές πλαίσιο απόρριψης του Μνημονίου, των μέτρων και της απαλλαγής από την κυβέρνηση Παπανδρέου!

10. ΑΝΑΣΥΝΤΑΓΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το κεντρικό ζήτημα είναι να παίξει τον ουσιαστικό και καταλυτικό ρόλο ενός πολιτικού υποκειμένου της Αριστεράς, σ’ ένα πλατύ Μέτωπο που θα μπορεί να χωράει κόσμο από κάθε πολιτική διαδρομή και ταυτότητα, που θα συσπειρώνεται στον στόχο της ακύρωσης του Μνημονίου και των μέτρων και θα δημιουργεί προϋποθέσεις για την αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα, για μια νέα πλειοψηφία. Ο στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για το Μέτωπο.

Αυτό απαιτεί ταχύτατη και σε βάθος ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει να φέρει την ελπίδα, την έμπνευση και την δυνατότητα στράτευσης και συμμετοχής στα μέλη και τους φίλους μας:
• Συνδυασμός κάθε πολιτικής δράσης με καμπάνια εγγραφής μελών στον ΣΥΡΙΖΑ.

• Διοργάνωση της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης τον Σεπτέμβριο με θέματα την πολιτική γραμμή για την οικοδόμηση Μετώπου, την γραμμή «περιφερειακές εκλογές = δημοψήφισμα», την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων προηγούμενων Π.Σ., την εκλογή Γραμματείας από την Π.Σ με την πρόβλεψη ειδικών ρυθμίσεων για την παρουσία των συνιστωσών, την δημοκρατική επιλογή από την ίδια την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του σχεδίου πολιτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ.

• Κατάργηση της μονοπρόσωπης κεντρικής εκφώνησης (πρόεδρος της ΚΟ) και θέσπιση συλλογικής ηγεσίας.

• Άμεση έναρξη επαφών σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό, επίπεδο, με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, στοιχεία από τον χώρο του ΚΚΕ, διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, κοινωνικές συσσωματώσεις, ανθρώπους της Τέχνης και των γραμμάτων για την προώθηση της στρατηγικής του Μετώπου.

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2010
Τα μέλη της Γραμματείας
Νίκος Γαλάνης
Γιάννης Θεωνάς
Αντώνης Νταβανέλος
Γιώργος Σαπουνάς
Δήμος Τσακνιάς


8 σχόλια :

 1. ειναι ίσως η πιο συγκροτημένη, ελπιδοφόρα και ανασυγκροτητική πρόταση-σχέδιο που εχει εμφανιστει στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι αποτελεί όντως ένα σοβαρό εργαλείο παραγωγής πολιτικής και ενότητας. Ειδικά συμφωνώ απόλυτα με τα σημεία ότι όλες οι αριστερές οικονομολογικές απόψεις για το χρέος και τη κριση πρέπει να εξεταστούν και να μελετηθούν σοβαρά χωρίς ταμπού και φετίχ, όπως και ότι επιτέλους θα πρέπει να ανοίξει αυτή η ρημαδα η κουβέντα για το ναι ή όχι στο ευρώ και με ποιο τροπο, και για το ρόλο της ΕΕ και τη στάση μας. Μια ουσιώδη και αναγκαία πολιτική κουβέντα που οφείλει καθε ενωτικό ανασυνθετικό εγχειρημ ατης αριστεράς να κανει. Αυτό έιναι πραγματική ανανεωση και εκσυγχρονισμός της αριστεράς κόντρα σε ταμπέλες και ταμπου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τελικά η πρόταση έγινε δεκτή; Χτες συνεδρίασε η γραμματεία... Επίσης ενημερώστε για το αν έγινε κάτι με το χτεσινό κάλεσμα της ΚΟΕ στις οργανώσεις της αριστεράς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ρε παιδιά καλά αυτά αλλά πάλι χτες στην παρέμβαση για τους βουλευτές είμασταν πολύ λίγοι. Δεν καταλαβαίνω κάποια πράγματα. Γιατί αν θες να πιέσεις τον ΣΥΝ και δεν μπορείς να μαζέψεις ούτε 100 ανθρώπους σε μια παρέμβαση, τότε κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ο Συν τι απάντησε, πήρε θέση?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τι σχέση έχει μια χύμα και απροετοίμαστη παρέμβαση σε βουλευτές με το θέμα του να πιέσεις τον ΣΥΝ; Ο ΣΥΝ κανονικά, αλλά και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να οργανώνει - όχι κατανάγκη με κομματικές σημαίες - τέτοιες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα σήμερα το μεσημέρι είδα κάλεσμα του Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ για παρέμβαση διαμαρτυρίας την ώρα του Υπουργικού Συμβουλίου για το Ασφαλιστικό.
  Από όσο κατάλαβα βασικά η παρέμβαση οργανώθηκε από 3-4 μπλογκ. Πάντως ήταν καλή παρέμβαση αν και ολιγομελής, γιατί έδειξε έναν τρόπο πίεσης πιο προσωπικό και άμεσο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. κοτ κοτ κοτ κοτ !!!!

  10 μικρα σχολια στα δέκα σημεία.

  Σημείο 1. Αυτή την τόσο μεγάλη επικληση στην ειρήνη δεν την κτλβαίνω. Ειδικά τώρα που ο φορέας που εμμονικά έβαζε το ζήτημα έχει φύγει.. Επίσης ενώ ήταν πολυ καλή σκεψη η πίεση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο τρόπος είναι τουλάχιστον λάθος! -προσωπική άποψη μου γι'αυτό είναι τα μπλογκ άλλωστε -. Οι περιφερόμενοι που πηγαίνουν και λένε αν δεν το ψηφίσετε θα το θυμόμαστε και θα σας αγαπάμε, αν το ψηφίσετε θα το θυμόμαστε και θα σας κάνουμε μουτρακια δεν λέει τπτ. Χώρια που βγαζει μια μιζέρια του ζητιάνου.. Πολύ καλύτερη θα ήταν μια μαζική αφισοκόληση μιας αφίσας με τα πρόσωπα και τα ονόματα των 157 μπροστά, θείοις ΣΑΜ από πίσω, και πάνω γράμματα ΨΗΦΙΣΕΣ ΤΟ ΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ?? και από κατω ΠΡΟΔΟΤΗΣ. Πολυ πιο άμμεσο και επιθετικό. Με τα κινήματα είμαστε σ΄/φοι και την διαμαρτυρία όχι με μορφές που ηγεμονεύει το κλαψούρισμα...

  Σημειο 2.'Αυτό το χρέος δεν είναι του λαού! Ο λαός δεν οφείλει και δεν πρέπει να πληρώσει! Όλες οι απόψεις αριστερών οικονομολόγων (στάση πληρωμών, διαγραφή, επαναδιαπραγμάτευση με τους όρους του λαϊκού συμφέροντος και όχι των δανειστών κ.λ.π.) αξίζει να εξετασθούν'. Προφανώς οι συγγραφείς έχουν πάρει όλες τις απόψεις που παίζουν στην αριστερα για το χρέος και σου λένε ότι αξίζει να εξετασθουν!! Τι σημαινει αξίζει να εξετασθουν ρε ?? Ο κόσμος θέλει απαντήσεις, η κάθε μια από αυτές τεκμηριώνεται με τον τροπο της, αποφασίστε αν κάποια από αυτές ή καποια άλλη πρέπει να αποτελεί αίτημα του λαικού κινήματος και προτείνετέ την !! Εδώ ο κόσμος καίγεται κι ορισμένοι @@@@ες χτενίζονται! Δεν προκειται για κουβέντα σε φιλολογικό ομιλο σ/φοι, τοποθετηθείτε ανοιχτά και με σαφήνεια. Δηλαδή πήγατε στην γραμματεία και είπατε να εξετασθουν αυτά τα αιτήματα στον ΣΥΝ ?? Και τι σας απάντησε, οχι ?? Καλώς τα παιδια θα σου πει να εξετασθουν. Παίξτε εσείς με τα παιχνίδια σας όσο η κοινωνία φλέγεται!! Προσέξτε όμως γιατί στον ασθενή οι εξετάσεις έχουν νόημα πριν τα τινάξει, μετά χρειάζονται μόνο για την νεκροψία!

  Σημέιο 3. Καλό το συγκεκριμένο σημείο θα'χει ενδιαφέρον κι η απάντηση του ΚΕΑ. Κι η αποτίμηση του ΣΥΝ θα'χει ενδιαφέρον αλλά υπάρχει κι η απόφαση του συνεδριου του που τοποθετέιται

  Σημείο 4. Τι να πω... Η το ένα, η το αλλό, ότι να΄ναι, λιγο απ'ολα. Εάν περάσουμε στην δραχμή αυτό αυτόματα δεν θα δίνει την δυνατότητα εφαρμογής πολιτικών ανακούφισης των λαικών στρωμάτων παρά με το 'σιδερένιο' ευρώ με την κλειδωμένη ισοτήμηση; Δεν το γνωρίζετε ? προφανως το γνωρίζετε. Γιατί δεν το γράφετε και προτιμάτε το 'Το κεντρικό ζήτημα αφορά στους όρους της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας '. Οσο για το θέμα της ΕΕ χορτάσαμε. Η πλακα θα είναι να συμφωνησε ο ΣΥΝ σε αυτά και να ξεκινήσετε καμπάνια και στο ζήτημα της ΕΕ να λέτε 'ότι δεν αποτελει ταμπού' να γελάσει κι ο Κουβέλης. Εκτός κι αν η τοποθέτηση αυτή συνδέεται με το περιέχομενο που βάζόυν οι υπογράφοντες στις επιτροπές του Μετώπου κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.. δηλ όλα καλά αν μια επιτροπή σου λέει έξω απ'την ΕΕ και όλα καλά αν μία επιτροπή σου λέει μπροστά στην χούντα της τρόικας και στο καραγκιοζιλίκι του ελλην κοινοβουλίου καλύτερα οι εξουσίες να περασουν στο ευρωπαικό κοινοβούλιο.

  Σημείο 5. Δεν το σχολιάζω ιδιαίτερα κι εγω προβληματίζομαι αν πρέπει να υπάρχει τέτοιο αίτημα, η τελευταία παράγραφος είναι άλμα στο κενό δεδομένου ότι δεν τίθεται απ'τους υπογράφοντες ούτε ψηγμα του σχεδίου πως από την σημερινη κατάσταση θα φτάσουμε σε αυτό που καταλήγει:
  'Η Αριστερά αντιπαραθέτει το πρόγραμμά της και την εναλλακτική προοπτική μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας και μιας κυβέρνησης που θα εκφράζει χωρίς συμβιβασμούς τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων μέσα από μια αποφασιστική ανατροπή των ταξικών, κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών'

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σημείο 6. Ακριβώς το ίδιο σχόλιο από πάνω για την 2η παράγραφο. Για την 1η. Τα 15 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά καλά ήταν για τότε που βγήκαν. Τώρα οι αντικειμενικές συνθήκες έχουν αλλάξει. Αλλά νομίζω ότι επαναφέρονται απλά για να εγκαλεστεί ο ΣΥΝ στο κεκτημένο πολιτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ώστε μέσω αυτού περιγράφουν να ξεδιπλωθεί κάποια πρωτοβουλία. Κατι που προφανώς αποτελεί πρόβλημα αν το καλοσκεφτούμε...

  Σημείο 7. Σωστό σαν γενική κατευθυνση ασαφες ως προς το περιεχομενο και τον τρόπο. Αντιστοιχούσε κάτι αναλυτικότερο καθώς το ζήτημα του εργατικού συνδικαλισμού είναι κυρίαρχο στην συγκυρία.

  Σημείο 8. Νέο για πρόταση στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά 1 εξάμηνο οι υπογράφοντες το στήνουν. Σωστό ως προς το εύρος της κοινωνικής συμμαχίας, τελείως ασαφες ως προς το περιεχόμενο και τις πολιτικές δυνάμεις. Προσοχή γιατί από την εμπειρία μου, τοπικά μπορεί η επιτροπή να παίρνει και χαρακτηριστικά ανταγωνιστικά απέναντι σε υπαρκτές μορφές οργανωσεις της πάλης -πχ συντονισμός σωματείων -κατι προφανώς πολύ λάθος.

  Σημείο 9. Θα είχε πλάκα η αντίδραση του ΣΥΝ στο άκουσμα ''μετωπικής συμπαράταξης «έξω και ενάντια στο σύστημα»''.

  Σημείο 10. Ε αφού δεν γίνανε στον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά που έχουμε αποφασίσει στις προηγούμενες 3 συνδιασκέψεις ας τα ξαναβάλουμε και ας προκηρύξουμε κ μία 4η!! Βρε παιδιά τα έλεγε ο Ρ.Ρινάλτι στην προηγούμενη συνδιάσκεψη!! ' Νομίζετε ότι μπορούμε για πολύ να κοροιδεύουμε τον κόσμο; Μια φορα θα τον κοροιδέψεις, 2 θα τον κοροιδέψεις... '

  Φτάνει πια στην κοροιδία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ολα ωραια στα 10 αυτα σημεια.Τι περιμενετε όμως απο το συνασπισμο αλλα και πολλους οικολογους πρασινους όπως ο συντροφος χρυσογελος ο φίλος της νδ του δημσ κσι της μπσκογισννη.
  Δυστυχώς ο ανανεωτικός καρκινος του κουβελη και της ρεπουση έχει κανει μετασταση στο σωμα του συνασπισμου και των οικολογων πρασινων.Η θεσμικοτητα,ο αριστερός ευρωπαισμος οι καρεκλες στα υπουργεια και στους οργανισμούς είναι τα οραματα του μισου συνασπισμου και των οικολογων
  Δυστυχώς ο συνασπισμος είναι ενα σαπιο κομμα επαγγελματιών που ειναι εμποδιο στο εργατικο κινημα όσο είναι και το τιμημενο κκε.Οι οικολογοι πρεπει να αφησουν τα σκυλακια στην εκκαλη και την κηφισια και να πιασουν τα καδρονια με τις πρασινες σημαιες της εναλλακτικοτητας.Να σωσουμε τις αδεσποτες καμπιες και τις αγριες πεταλουδες,σιγουρα,τα 400 μέλη όμως της αττικής πρεπει να δωσουμε το παρόν την τριτη και σσε καθε απεργια

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ