ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Όταν η Αριστερά αυτοκτονεί κι ο Μαρξ έχει πεθάνει,…

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα "LeftG700" το παρακάτω κείμενο:



...είναι δυνατόν ο Κέυνς να αισθάνεται τελείως καλά;!

Στην «Ελευθεροτυπία» της Παρασκευής δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του τακτικού συνεργάτη της καθηγητή Κώστα Βεργόπουλου με τον τίτλο «Όταν η Αριστερά αυτοκτονεί». Σ’ αυτό ο Κώστας Βεργόπουλος ασκεί κριτική προς το σύνολο της Αριστεράς εστιάζοντας κυρίως στην, κατά την άποψή του, αποκοπή της Αριστεράς από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Εξ αρχής, φλερτάραμε με την ιδέα να πάρουμε τον λόγο επί του άρθρου. Όταν όμως είδαμε τον φίλο και blogger Herr K να στέλνει ένα θερμό σχόλιο συνηγορίας («Αν πω ‘‘πέστα Βεργόπουλε!’’, μήπως θεωρηθεί λαϊκιστικό και απολίτικο;») στο youpayyourcrisis.blogspot.com όπου αναδημοσιεύτηκε, το φλερτ μετετράπη σε σφοδρό έρωτα! Έτσι, καταλήξαμε στο σημερινό σημείωμα.


Κώστας Βεργόπουλος

 
Να πούμε κάτι προκαταβολικά: τον Κώστα Βεργόπουλο τον γουστάρουμε! Τον γουστάρουμε γιατί είναι «φάτσα», γιατί, όταν χρειάζεται, μιλάει σαν «κακό παιδί», γιατί δεν φοβάται να πει την άποψή του ακόμα κι όταν είναι αιρετική· κι ακόμα γιατί είναι ένας από τους λίγους εκείνους που έχουν δει από καιρό και έχουν κριτικάρει τη διολίσθηση της Αριστεράς σε πολιτιστικά ζητήματα και την αντίστοιχη απομάκρυνσή της από τις «ταπεινές»[1] ανάγκες των πολλών.

Ως οικονομολόγος είναι η επιτομή του αριστερού κεϋνσιανού. Πιστεύει δηλαδή, χοντρικά, στην κρατική παρέμβαση μέσω δημοσίων επενδύσεων που αυξάνουν τη ζήτηση διοχετεύοντας χρήμα στους εργαζόμενους το οποίο μετατρεπόμενο με τη σειρά του σε αντίστοιχες δαπάνες κατανάλωσης «σπρώχνει» την οικονομία συνολικά σε ανοδική πορεία. Αυτονόητα, τάσσεται υπέρ ενός κάποιου εθνικού προστατευτισμού και κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην απελευθέρωση της «δράσης» του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Για κάποιους θερμοκέφαλους της «πούρας» Αριστεράς, το να είσαι κεϋνσιανός είναι ένας από τους τρεις καλύτερους λόγους να σου αφαιρεθεί δημοσία και σε επίσημη τελετή η ταυτότητα του αριστερού. Θερμοκέφαλοι κι εμείς όντες, αλλά διαφορετικής κατηγορίας, δεν θα συμφωνούσαμε. Κι αυτό, επειδή δεν θεωρούμε πως είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους ένας μαρξιστής —αυτό δηλώνει ο Βεργόπουλος ή τουλάχιστον ποτέ δεν έχει δηλώσει μη μαρξιστής— να είναι στην παρούσα φάση, σωστά ή λάθος, κεϋνσιανός.

Έτερον εκάτερον. Μ’ άλλα λόγια, μπορεί να μη θεωρούμε τον Βεργόπουλο «εσωτερικό εχθρό», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύουμε πως μας τα λέει και πάντα καλά.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ουκ ανδρός σοφού εστί


Ακόμα κι αν παραβλέψουμε το ζήτημα του κατά πόσον είναι εφικτή σήμερα ή όχι μια πανευρωπαϊκή στροφή στην κεϋνσιανή πολιτική, ακόμα κι αν παρακάμψουμε τελείως το κατά πόσον η πολιτική της στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων είναι ή δεν είναι η αναγκαία στάχτη στα μάτια των υποτελών τάξεων για τη διαιώνιση ενός εκμεταλλευτικού ταξικού συστήματος όπως ο καπιταλισμός, υπάρχει εδώ ένα ερώτημα απλούστερο και πρακτικότερο.

Τι νόημα έχει να λέει και να ξαναλέει κανείς αυτό που πρέπει να γίνει όταν δεν καταθέτει προτάσεις για το πώς θα γίνει από τη στιγμή που αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν το τι θα γίνει δεν συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, αλλά τις ακριβώς αντίθετες;[2] Γιατί η αλήθεια είναι ότι το χέρι του Βεργόπουλου πρέπει να έχει πιαστεί πλέον να χτυπάει το κεϋνσιανό καμπανάκι εδώ και χρόνια. Πλην όμως χωρίς, φευ, αποτέλεσμα! Παρ’ όλα αυτά, δεν χάνει καθόλου το κέφι του όταν του δίδεται ο λόγος (ίσως επειδή, αν και δεν του φαίνεται, γυμνάζεται τακτικά ώστε να ανακουφίζει το πιασμένο του χέρι): Συνεχίζει απτόητος να υποδεικνύει μια λύση που οι κλειδοκράτορες δεν επιθυμούν χωρίς και να μπαίνει στον κόπο να εκθέσει τις ιδέες του για το πώς θα υποχρεωθούν να την «επιθυμήσουν».

Θα πει κάποιος, ίσως, ότι αυτό δεν είναι δουλειά των οικονομολόγων της Αριστεράς, είναι δουλειά των πολιτικών της. Πιστεύουμε ότι πρώτος-πρώτος θα διαφωνούσε ο ίδιος ο Βεργόπουλος σ’ αυτό, ενδεχομένως δε να εξέφραζε τη διαφωνία του και με κάποια «γαλλικά». Είναι δυνατόν ένας αριστερός καθηγητής πολιτικής οικονομίας να διαχωρίζει αυστηρά την οικονομία από την πολιτική; Όχι βέβαια· για αυτό και ο Βεργόπουλος πάντα οικονομολογεί πολιτικολογώντας.

Μαρξιστικές αμαρτίες – κεϋνσιανές αρετές;


Το ίδιο κάνει και στο συζητούμενο άρθρο του. Όπου εγκαλεί την Αριστερά, όχι τόσο για έλλειψη προγράμματος, αλλά για δυσπιστία «απέναντι στη φαντασία, την ευρηματικότητα και την ανεξέλεγκτη δυναμική των κοινωνικών δυνάμεων», δυσπιστία η οποία καλλιεργεί τη υπόνοια ότι «δεν ενθαρρύνει την κοινωνία να εκφρασθεί, όσο κυρίως πασχίζει να την οικειοποιηθεί».

Εδώ νομίζουμε ότι ο Βεργόπουλος πέφτει τελείως έξω. Όχι γιατί η Αριστερά είναι αθώα των αμαρτιών που της καταλογίζει, κάθε άλλο. Αλλά γιατί αυτό που κυρίως καταγράφεται στο παθητικό της στην παρούσα συγκυρία είναι η αδυναμία της να συντονιστεί σε ένα συνεκτικό σχέδιο —κεϋνσιανό, ριζοσπαστικό, ή οποιοδήποτε άλλο— αρκούντως πειστικό για να το αγκαλιάσουν ευρέα στρώματα των απελπισμένων Ελλήνων και αρκούντως εφικτό για να συσπειρωθούν μαζί της στην προσπάθεια εφαρμογής του.

Αυτή είναι η βαριά αμαρτία της Αριστεράς σήμερα. Και, για να τα λέμε όλα, νομίζουμε ότι αυτή είναι και η αμαρτία του ίδιου του Κώστα Βεργόπουλου.


[1] Όπως, ας πούμε, πώς θα πληρωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης τον χειμώνα, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ή κάτι καλύτερο από κατεψυγμένο κιμά για το Κυριακάτικο τραπέζι στα εγγόνια.

[2] Η ΕΕ αρχίζει να συντονίζεται όλο και καλύτερα με τις επιταγές του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού: μείωση εισοδημάτων και κοινωνικών δαπανών, συνεχείς «διευκολύνσεις» προς το κεφάλαιο ώστε να αυξήσει την κερδοφορία του, «δημιουργική» καταστροφή ανθρώπων και κοινωνιών, έτσι ώστε να κερδίσουν επάξια το εισιτήριο της επανόδου (κάποτε!) στις «ευτυχισμένες μέρες»!.

8 σχόλια :

  1. Έχει ενδιαφέρον η συζήτηση που έχει ανοίξει στην Αριστερά, που φυσικά είναι κι αυτή μέρος της κρίσης, και ως εκ τούτου-όπως και το σύστημα-θα πρέπει να κάνει αγώνα επιβίωσης.Όμως το πρόβλημα είναι, ότι αντί γι αυτό τον αγώνα, ψάχνεται ιδεολογικά-πολιτικά, σαν παραζαλισμένο παιδί. Το ερώτημα που εγώ θέτω, είναι, προλαβαίνουμε σύντροφοι; Είναι το ίδιο ερώτημα που θέτω και στον τομέα των κλιματικών αλλαγών.Προλαβαίνουμε να σώσουμε κάτι;
    Οι πιο αισιόδοξοι, λένε, ναι. Κι εγώ θέλω να ανήκω σ'αυτούς. Όμως για να προλάβουμε, μάλλον θα πρέπει να αφήσουμε τις ακαδημαϊκές συζητήσεις και τα ψαξίματα για άλλες πιο ειρηνικές εποχές. Γιατί σήμερα είμαστε σε πόλεμο. Ή αν θέλετε, "ασύμμετρη απειλή". Επομένως πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τρόπους επιβίωσης και να τους προτείνουμε στον κοσμάκη που έχει μείνει άναυδος από το σοκ-και-δέος των μέτρων...
    Απλά πράγματα. Η μακαρίτισσα η μάνα μου, εαμίτισα, έλεγε ότι η δύναμη και η μαζικότητα του ΕΑΜ οφείλεται στα συσσίτια. Τόσο απλά. Και να ξαναβρούμε κάποιες χαμένες αξίες, όπως η αλληλεγγύη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτά τα ωραία περί συνεκτικού προγράμματος που θα το αγκαλίασει ο κόσμος, γιατί δεν τα λέτε και στον Αλέκο, που προτείνει στάση πληρωμών.
    Αν κάνετε τον κόπο και βγείτε στους δρόμους, και συζητήσετε με τον απλό κόσμο για την προτεινόμενη στάση πληρωμών, θα καταλάβετε γιατι ο κόσμος δεν θέλει ούτε να μας ακούει.
    Επίσης ο κόσμος δεν θέλει να ακούει ούτε για συσσίτια που λέει ο παραπάνω, προτιμα να 'έχει δουλεια και να ζει από αυτή!
    και προφανώς αν κάνουμε στάση πληρωμών και βγούμε από το ευρώ, ούτε δουλεια θα έχει ούτε θα ζει από αυτή.
    Μήπως τελικά οι προτάσεις μας είναι πολύ πιο αντιλαικές από την πολιτική του ΔΝΤ ΕΕ και ΓΑΠ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μηπως The mastrubation goes cloud από πάνω ανώνυμε; Μαθε τι είναι η στάση πληρωμων, μάθε γιατί ενω δεν εκφέρεται καθαρά από κανεναν -πέραν της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διαφορων πρωτοβουλιων ομίλων, κ.λ.π - οι Πρετεντέρηδες παθαίνουν ηπατίτιδα όταν ακούνε για σταση πληρωμων. Προφανώς και ο κόσμος μπορεί να μην του αρέσει η προοπτική του συσσιτίου και να είναι λάθος αυτή την στιγμή να κάνεις πολιτική στην συγκυρία με πρώτο τα συσσίτιτα αλλά προφανώς λόγω μηχανισμού ο κόσμος δεν θα μπορεί να ζήσει απ'την δουλειά του, αν έχει την πολυτέλεια να δουλεύει. Τότε όντως το κυρίαρχο θα είναι τα συσσίτια. Και πολύ σωστά λέει η πιο πάνω το ζήτημα τότε θα είναι ποιος θα μας σωσει απ'την πείνα ..... θα μας σώσει κι από την σκλαβια.

    Πάω να ραφτω..

    ΘΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτός ο Κώστας Βεργόπουλος τελικά τι είναι ..ξέρει …n.d.s .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φίλε ΘΤ, μπορεί στις ύβρεις να είσαι κορυφή, αλλά από οικονομία μάλλον δεν σκαμπάζεις και πολλά.
    Η διφορά μας λοιπον είναι ότι με το μνημόνιο, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μισό μισθό χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ενώ με την στάση πληρωμών θα πάψουν να λαμβάνουν τον οποιονδήποτε μισθό! Μπορεί βέβαια κάποιοι στην αριστερά να θέλουν να εξαθλιώσουν τους εργαζόμενους για να ικανοποιήσουν τις "επαναστατικές" τους ιδεοληψίες, δικαίωμά τους!
    Εμεις οι υπόλοιποι όπως άλλωστε και η κοινωνία, ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε! Θα αγωνιστούμε να μην πτωχεύσει η χώρα και θα διεκδικήσουμε να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο την κρίση και όχι μόνο οι εργαζόμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...Το είπε ο Βεργόπουλος αλλά δεν το άκουσε ο Αλέκος που είπε στον Ρινάλντι ότι η Καρακώστα δεν συνάντησε το Λαφαζάνη που του είχε διαμηνύσει ο Κουβέλης ότι του μετάφερε η Πορτάλιου να πεί στον Παπακωνσταντίνου να γράψει ένα βιβλίο για το Ψαριανό που είχε οργανώσει ένα DJ party για τους αμφίφυλους της ΚΟΕ που τους τα έψαλε ο Κλαυδιανός γιατί δεν ειδοποίησε το Θεωνά που είχε συμφωνήσει με το Νταβανέλο...
    Ντίλι,ντίλι,ντίλι που φώτιzε και κένταγε η κόρη το μαντήλι.
    Κι άμα βάλουμε μυαλό να μου το γράψετε με e-mail στο ismail@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιος ειπε οτι ο Μαρξ εχει πεθανει?Τωρα ζωντανευει
    και το φαντασμα του περιπλανιεται πανω απο την παγκοσμια αγορα και οι καπιταλιστες τρεμουν.
    Ο Κευνσ εχει πεθανει μαζι με την θλιβερη σοσιαδημοκρατια. Συντροφοι ειστε πολυ μπερδεμενοι.
    Τωρα μπαινουμε σε μια θυελλωδη εποχη με την ταξικη παλη σε ολο της το μεγαλειο και την αποθεωση της.
    ,,ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ. ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΟΣΜΟ,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σταση πληρωμων του χρεους σημαινει πωσ αρνουμαστε να πληρωσουμε τα γερακια του εξωτερικου με την αποψη πωσ το χρεοσ ειναι ληστρικο-τοκογλυφικο. οι μισθοι στην ελλαδα πληρωνονται απο τουσ φορους και τα εσοδα του κρατους καμια σχεση δεν εχουν με τα δανεια που μασ δινουν. αν αυτο σου ειναι δυσκολο να το καταλαβεις ...τοτε μαλλον εσυ δεν ξερεις απο οικονομικα. αρα εαν αποκηρυξουμε το χρεος δεν σημαινει πως δεν θα πληρωνονται οι εργαζομενοι αλλα πως πρεπει να αποφασισουμε να ανασυγκροτησουμε την οικονομια μας και να την κανουμε παραγωγικη απο παρασιτικη που καταντησε.ειναι πραγματι δυσκολο αλλα ειναι πολυ πιο συνετο αυτο απο το να βουλιαξουμε σε μια δεκαπενταετη φτωχεια και εξαθλιωση. τωρα το κρισιμο σημειο και αυτο που διχαζει την αριστερα ειναι το επομενο αναγκαστικο βημα που ειναι η εξοδος απο το ευρω και την εε για τα οποια οι συνασπισμενοι και ο συριζα σε μεγαλο βαθμο δεν θελουν να ακουνε (ευνοητο νομιζω μιας και ο κυριος κορμος τους ειναι μικροαστικα στρωματα που εχουν επενδυσει στην εε)και απο την αλλη το κκε που αδυνατει να επεξεργαστει μια σοβαρη τακτικη περα απο τις θολουρες περι λαικης οικονομιας και ψηφοθηρικης προπαγανδας που να απανταει στο σημερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ