ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ο Α. Αλαβάνος απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων
Ήδη οι αντιδράσεις που προξένησε η χθεσινή συνέντευξη του σ. Α. Αλαβάνου άρχισαν να εκδηλώνονται. Τα "ΝΕΑ" σήμερα (Κίνημα Αλαβάνου στον ΣΥΡΙΖΑ) ασχολούνται περισσότερο με τα σχόλια "κύκλων της Κουμουνδούρου" και στην αναζήτηση των μελών που στελεχώνουν την "αντικομματική φράξια" του Α. Αλαβάνου παρά με τα ζητήματα που έθεσε στην τοποθέτηση και στις απαντήσεις του ο σ. Α. Αλαβάνος. Όπως φαίνεται η συντάκτης του συγκεκριμένου κειμένου (Βούλα Κεχαγιά) από την Κουμουνδούρου "παίρνει την γραμμή", ενώ από την ιστοσελίδα μας μόνον ...την φωτογραφία που δημοσιεύσει στο κείμενό της.

Πιο "προχωρημένο" είναι όμως ένα άλλο σχόλιο που δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα στα "ΝΕΑ" με τον αποκαλυπτικό τίτλο "Οι κλακαδόροι του ΣΥΡΙΖΑ":

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου έδωσε χθες ο Αλέκος Αλαβάνος - με την ιδιότητα του μέλους ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου! Δόθηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, ενώπιον όχι μόνο των δημοσιογράφων του ρεπορτάζ, αλλά ενός ποικίλου ακροατηρίου που περιελάμβανε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και φίλους του Αλέκου. Πρώτα ο Αλαβάνος πρότεινε να τεθεί σε δημοψήφισμα το Σύμφωνο Σταθερότητας, οπότε το πλήθος άρχισε τα παλαμάκια. Όταν όμως έφθασε η ώρα των ερωτήσεων, οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησαν ως κλάκα. Ζητούσαν λοιπόν από τους δημοσιογράφους να λένε το όνομά τους.
Σχολίαζαν επίσης τις ερωτήσεις τους.
ΣΥΝΤΟΜΑ η ατμόσφαιρα εκτραχύνθηκε.
Δημοσιογράφος ρώτησε αν όσα είπε ο Αλέκος ήταν σε γνώση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε έλαβε ειρωνική απάντηση από τον Αλαβάνο: «Ευχαριστούμε για τις συστάσεις κομματικής νομιμότητας» με αποτέλεσμα να ξεσπάσει το πλήθος σε χειροκροτήματα και ιαχές. Η έκρηξη ήρθε όταν πολλοί δημοσιογράφοι αντέδρασαν, λέγοντας στον Αλαβάνο πως άλλο η συνέντευξη Τύπου κι άλλο η στημένη κομματική εκδήλωση.

Το δικό μας σχόλιο για αυτό το κείμενο αφορά μόνο στην ...φωτογραφία που περιλαμβάνει, στην οποία αναγράφεται από που προέρχεται. Όταν κλέβεις κάτι, τότε βέβαια δεν δημοσιεύεις από που κάνεις την κλεψιά, μήπως και σου ζητήσουν την υλική αξία των "πνευματικών δικαιωμάτων" . Όμως, όταν πληρώνεις είναι αλλιώς τα πράγματα!

Για να συγκρίνουν οι αναγνώστες μας τα δημοσιεύματα του τύπου με το τι πραγματικά ακούστηκε στην συνέντευξη του σ. Α. Αλαβάνου, δημοσιεύουμε στη συνέχεια σε video τα κύρια σημεία της ομιλίας του καθώς και τις απαντήσεις του ερωτήσεις των δημοσιογράφων από την σημερινή συνέντευξη τύπου.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του είναι δημοσιευμένο εδώ: «ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ

1. Αποσπάσματα από την ομιλία (25-01-10  ΕΣΗΕΑ) του Α. Αλαβανου


2. Συζήτηση με τους δημοσιογράφους (Ι)


3. Συζήτηση με τους δημοσιογράφους (ΙΙ)


4. Συζήτηση με τους δημοσιογράφους (ΙΙΙ)


5. Συζήτηση με τους δημοσιογράφους (ΙV)


6. Συζήτηση με τους δημοσιογράφους (V)  - Η τελευταία ερώτηση...

Εδώ θα δημοσιευθεί μαγνητοσκοπημένη :Ολόκληρη η συνέντευξη του Α. Αλαβάνου (25 - 01 -10)
Λάβαμε μηνύματα από αναγνώστες ότι βλέπουν τα video με διακοπές. Επειδή η εγγραφή έχει γίνει σε HD τους προτείνουμε να δοκιμάσουν να μειώσουν την ποιότητα. Κάνοντας ..δεξιό κλικ πάνω στο video, εμφανίζεται το menu της διπλανής εικόνας. Από αυτό το Menu μπορούν να επιλέξουν κάποια χαμηλότερη ποιότητα.

16 σχόλια :

 1. Ε θα μας τα πει και στη θεσσαλονικη τη ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ
  Ε Ν Ε Κ Ε Ν
  ΣΤΗΝ ΕΔΟΘ ΠΡΟΞΕΝΟΥς ΚΟΡΟΜΗΛΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στα "ΝΕΑ" μόνο για το Γ. Χελάκη έχουν βάλει μια καλή φωτογραφία. Για τους άλλους έχουν βρει τις χειρότερες. Όμως ο Ρ. Ρινάλντι είναι με διαφορά ο χειρότερος!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. και μετά οδύρονται καποιοι συντροφοι ότι ειναι απαραδεκτο να θεωρούμε και να κατηγορούμε ΜΜΕ για συντεταγμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και επιλεκτική προβολή απόψεων. Πως αλλιώς μπορέι να χαρακτηριστεί η συνειδητη απόκρυψη του πολιτικού περιεχομένου και ουσίας της συνέντευξης του Αλαβάνου και η επικέντρωση στο παρασκήνιο, στις θεωρίες διάσπασης και φραξιονισμού, στις "συμμαχίες" και τα πρόσωπα. Αλλά δεν με παραξενεύει...μήπως το ίδιο δεν έγινε σε πάμπολες περιπτώσεις με πιο τρανταχτες κατα προσωπική μου άποψη είτε στην πε΄ριπτωση της υποψηφιότητας της Ελένης Σωτηρίου που χαρακτηρίστηκε μαοικια και αντιευρωπαιστρια γι ανα χτυπηθεί το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές ή η πρόσφατη ανακοίνωση των 23 που χαρακτηρίστικε παρέμβαση στα εσωτερικά του ΣΥΝ για να χτυπηθεί η απαιτηση στο αυτονόητο για δημοκρατικά ενιαια εκφραση του σχήματος...και όλα αυτά εκ των έσω πάντα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ενώ ας πούμε στην πραγματικότητα η κα Σωτηρίου δεν είναι μαοική ούτε εναντίον της ΕΕ!!
  Επίσης οι 23 κόπτονται για την ενότητα του ΣΥΝ.
  Ενταξει ας σταματήσουμε να κοροιδεύουμε εαυτούς και αλλήλους. Ο κόσμος δεν είναι τόσο βλάκας όσο νομίζουμε. καταλαβαίνει παρά πολύ καλά, και τι εκπροσωπεί η κα Σωτηρίου και σε τι αποσκοπούσαν οι 23

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ναι η σ. Σωτηρίου είναι μαοϊκή και εναντίον της ΕΕ.
  Όμως στις ευρωεκλογές πολιτεύτηκε σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τρίχα παραπέρα.

  Αντιθέτως άλλοι κάνουν του κεφαλιού τους, όντες μειοψηφία της μειοψηφίας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, και αντί να εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο μιλάνε για συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ κ.λπ. κ.λπ.

  Και κάποιοι άλλοι κάθονται και τους κοιτάνε άβουλοι, ξέροντας να τα βάζουν μονο με τους 23 (σε μια φάρσα κομματικού πατριωτισμού) οι οποίοι 23 δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να υπερασπίζουν τις κοινές (ομόφωνες) αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

  RaindogNafplio

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ ανώνυμο 2:45
  Η Ελένη Σωτηρίου δεν έπαψε ποτέ να έχει τις απόψεις της και ειναι δικαίωμά της (όπως και του Κουβέλη άλλωστε). Δεν τις πρόβαλλε όμως(από όσο γνωρίζω) σε καμμία δημόσια εμφάνισή της ως (εστω και υποψήφια) εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
  Οι 23 με την ανακοίνωσή τους δεν ζητούσαν τίποτα άλλο από το αυτονόητο: Οι εκπρόσωποι του ΖΥΡΙΖΑ να προβάλλουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
  Προφανώς και δεν "κόπτονται για την ενότητα του ΣΥΝ", γιατί δεν τους πέφτει λόγος.
  Αν μιλάμε όμως για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν υπάρχει σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις.
  Πράγματι ο κόσμος ξέρει για τον καθένα τι εκπροσωπεί, αλλά ακριβώς επειδή "δεν είναι τόσο βλάκας όσο νομίζουμε" απαιτεί από όποιον τον εκπροσωπεί να σέβεται αυτό που εκπροσωπεί.
  Τέλος για το "σε τι αποσκοπούν οι 23" ...δεν ξέρω! Περιμένω βοήθεια από κάτι φίλους που έχω στο ΚΚΕ γιατί είναι πιο ειδικοί στα συνωμοτικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν με ενδιαφέρει αν οι 23 κοπτονται για την ενοτητα του ΣΥΝ μιας και ουτε και εγώ και ουτε και αυτοί είμαστε μέλη του. Ούτε τη δύναμη ούτε και την αναγκη, ούτε το δικαίωμα εχουμε να μπλεχτούμε στα εσωκομματικά σας. Μας αναγνωρίζετε όμως το δικαίωμα να μπλεχτούμε με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο μάλλον με το ζήτημα αν τα θεσμικά του όργανα εκφράζουν τουλαχιστον δημόσια τις συλλογικές αποφάσεις; Το δικαίωμα αν καποια κίνηση ενός μέλους και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί προβληματισμούς, θολώνει τις αποφάσεις να θέλουμε κοινη συνεδρίαση των οργάνων του σχηματισμου του ΣΥΡΙΖΑ ώστε μέσω διαλόγου και κοινης συνενόησης να λυθεί το οποιοδήποτε ζήτημα;
  Η κ.Σωτηρίου που έχει και παρουσία στο συνδικαλιστικό και φεμινιστικό κίνημα ήταν λάθος πολιτικά επιλογή; Μήπως ξεφυγε πουθενα απο τις αποψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη;Για τα εργασιακά και κοινωνικά προβλήματα; Χρησιμοποιήσε την προβολή της από τα ΜΜΕ αντι συριζικά; Και ναι βεβαίως ο κόσμος δεν ειναι βλάκας μέσα και έξω απο το ΣΥΡΙΖΑ το ΣΥΝ ηή καθε άλλη συνιστώσα και ομάδα ανενταχτων και αντιλαμβανεται ότι ο επιχειρούμενος κομματικός πατριωτισμός αλλά και στρεβλωση καταστάσεων και πραγματικοτήτων( να θυμηθώ τη δηθεν ομόφωνη απόφαση της ΚΟ απο χείλη στελεχών του ΣΥΝ)δεν δικαιολογεί τιποτα παραπέρα παρά τη προσπαθεια διατηρησης ενός τέλματος στις ιδεολογικές και πολιτικές διεργασίες, στις διαδικασίες κοινης δράσης και στην εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικού σχηματισμού που υπερβαίνει την δυναμική των μερών που το αποτελούν. Ενός τέλματος που αποσκοπεί να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογική ομπρέλα του ΣΥΝ( ηγεμονίστικη αντίληψη), μαζικός χώρος πολιτικής αντιπαράθεσης κάθε ομάδας( αντιληψη γκρούπας) και χώρος-ταμπέλα προσωπικών επιδιώξεων( αντίληψη παραγοντισμού. Καταστάσεις που αναγκαστικά θα το οδηγήσουν στη διάσπαση. Δεν μας φταίει καμια μαοικη, τροσκιστική, σταλινική, ελευθεριακή, σοσιαλδημοκρατική ή ανανεωτική ταμπέλα που μπορεί να έχει επιλέξει ο κάθένας μας να φέρει...Ολοι συνομολογούμε την ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς ώστε να μπλοκαρουμε τις πειθέσεις που δέχεται ο λαός, να προτάξουμε προτάσεις και σχεδιο για αλλαγή ακόμα και του πλαισίου του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος, και να αλλάξουμε τους συσχετισμούς σε όλα τα επίπεδα( κοινοβούλιο, θεσμοί, κινηματα,) υπέρ του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας...Αν συμφωνούμε σε αυτό και δεν μας ενδιαφέρει το μαγαζάκι μας και η προσωπική μας ιδεοληψία, τότε δεν θα φοβηθούμε να συζητήσουμε, αντιπαρατεθούμε αλλα και να ενωθούμε εντος ενός αριστερού μετώπου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Προφανώς και ο Κουβέλης δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να υπερασπίζεται της καταστατικές και ιδεολογικές αρχές του κόμματος του.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα και λοι "κοινές αποφάσεις του" ούτε τόσο κοινές είναι αφού ο μισός ΣΥΝ δεν συμφωνεί με αυτές, ούτε τόσο δημοκρατικές είναι όταν ένα κόμμα 15.000 μέλων έχει την ίση ψήφο με γκρούπες των 5 ατόμων. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα είναι εκλογική συμμαχία, δεν μας δεσμεύει σε τίποτα. τον διαλύουμε και αύριο το πρωί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. "..τον διαλύουμε και αύριο το πρωί.."

  Ναι ναι...
  Αυριο το πρωϊ μη φας...έχουμε γλαρόσουπα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. "Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα είναι εκλογική συμμαχία, δεν μας δεσμεύει σε τίποτα. τον διαλύουμε και αύριο το πρωί"

  Καλά... καλά... χαλάρωσε.
  Όταν γράφεις "διαλύουμε αύριο το πρωί", να σου θυμίσω οτι μπορείς να διαλύσεις κάτι που είναι δικό σου. Ως επίσημος ΣΥΝ, από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο να αποχωρήσετε μπορείτε (εκτός και πάλι, από κάποια μέλη σας που θα παραμείνουν).
  Και καλά κρασιά μετά για τις θεσούλες των επαγγελματιών βουλευτάδων σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Γιά να δούμε μήπως σιγά σιγά γίνει το θαύμα κι ησυχάσουμε! Ο αδικημένος π. εωροβουλευτής παίρνει τα μπόσικα από Στρασβούργο μεριά. Ο Σαμπατακάκης και άλλοι δεν κρατιούνται. Κάτι μου λέει ότι θάχουμε χαρές! Απ' την άλλη ποιός θα βρεθεί να πληρώνει τα μιστά του κου Μαργαρίτη; Μη φοβάται μωρέ το παλληκάρι. Θα τον βολέψουν σε κάνα υπουργείο αργομισθία όπως τόσους και τόσους.
  Άντε γειά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. φίλε σαράντα μήλα κάτι..
  Το φαί πάντως που σερβίρει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τρώγεται με τίποτα.
  Εχεί ξυνίσει εδώ και καιρό, κυριολεκτικά για πέταμα είναι .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αγαπητέ ανώνυμε των 1:24
  Περί ορέξεως ουδείς λόγος.
  Αν δεν σ αρέσει το συγκεκριμένο φαϊ που σερβίρει ο ΣΥΡΙΖΑ, έλα να "μαγειρέψουμε" όλοι μαζί.
  Κάτι καλό θα προκύψει
  Έτσι κι αλλιώς η ανταπόκριση σε μια πρόσκληση είναι εθελοντική.

  Μην το κάνουμε :
  "Όλα μου βρωμάνε και όλα μου ξυνίζουν!"
  ή "πότε ο Γιάννης δεν μπορεί πότε ο κώλος του πονεί".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. επειδη μια γελοιογραφια χιλιες λεξεις ,ριξτε μια ματια στην χθεσινη (27/01/10) γεόιογραφια του χαντζοπουλου στα "ΝΕΑ".Ισως πολλοι καταλαβετε κατι αν οχι βρειτε μαντηλι να κλαψετε με τον μεγαλο τιμονιερη που θελει να μας ξανακαθοδηγησει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ανώνυμε, η γελοιογραφία που λες είναι εδώ:

  http://images.tanea.gr/AssetService//Image.ashx?t=2&pg=298300&

  μάλλον δείχνει ότι ο γελειογράφος αγωνιά και έχει χάσει το χιούμορ του! Ίσως γιατί κινδυνεύει να πνιγεί από τα ..."κάτουρα" του Αλαβάνου! Τώρα αν εσύ διασκεδάζεις με αυτή την γελοιογραφία μάλλον είσαι για λύπηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Σύντροφε
  των1:38

  ΣΚΕΨΟΥ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΓΕΛΑΣ ΜΕ ΗΛΙΘΙΑ ΑΣΤΕΙΑ

  http://www.youtube.com/watch?v=joO3xB1-Mtc

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ