ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα...


ποίος τον πιστεύει; 1.Το εκλογικό σώμα που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ομοιογενές. Χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις. Μπροστά στην κάλπη ενώθηκε ένα πλήθος ψηφοφόρων που δεν μπορεί να ενωθεί μέσα από καμία άλλη πρακτική. Αρκετοί απ' τους ψηφοφόρους του, στο μαζικό κίνημα βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Αυτή η κατάσταση ίσχυε και πριν από τις εκλογές και συνεχίζει να παραμένει: Σε μαζικούς χώρους, όπου υπάρχουν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, συνήθως όχι μόνον δεν συνυπάρχουν σε πλατιά ενωτικά σχήματα, άλλα συχνά αυτές οι δυνάμεις δραστηριοποιούνται ανταγωνιστικά μέσα από διακριτά συνδικαλιστικά σχήματα. Τις πιο πολλές φορές, οι ευθύνες βαραίνουν τις δυνάμεις του ΣΥΝ που δραστηριοποιούνται με συνδιαχειριστικές αντιλήψεις σε κοινές συνδικαλιστικές πρακτικές με δυνάμεις του δικομματισμού. Η κοινή δράση του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ στο εργατικό κίνημα, στα συνδικάτα, στην νεολαία και στις γειτονιές έχει ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία προβλέπεται να παραμείνουν.



2. Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε τα περιορισμένα όρια που έχουν οι κομματικοί μηχανισμοί στην χειραγώγηση του εκλογικού σώματος. Αυτή η αδυναμία τους  καταγράφεται ανάγλυφα στη περιορισμένη αποτελεσματικότητα που είχαν οι κομματικές γραμμές στην μάχη του σταυρού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έκβαση αυτής της μάχης στην Α' Αθήνας. Ενώ η Κουμουνδούρου είχε ανοίξει τον πόλεμο στον Περικλή Κοροβέση και τον είχε χαρακτηρίσει persona non grata, ο Περικλής πήρε τελικά πολύ περισσότερους ψήφους από τον “εκλεκτό” της Ν. Βούτση, τον οποίο προωθούσε στην μάχη του σταυρού. Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αποδείχτηκε ως πιο αποτελεσματικός ο μηχανισμός της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Γιαυτό κατόρθωσε - εκτός από την ανάδειξη στην 2η θέση της Α. Φιλίνη - να εκλέξει και τους 3 βουλευτές στην Β' Αθηνών, που είναι και η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Αν δεν υπήρχε το εκλογικό σύστημα που κατανέμει με ιδιότυπο τρόπο τις έδρες στην επαρχία, θα είχε σημειώσει πλήρη κυριαρχία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

3.Παράλληλα καταγράφηκε η δυνατότητα παρέμβασης εξωσυριζικών και εξωκομματικών μηχανισμών, οι οποίοι διαμορφώνουν και κατευθύνουν το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας κέρδισε την μάχη του σταυρού κυρίως γιατί είχε την αμέριστη βοήθεια των αστικών ΜΜΕ. Χωρίς αυτή την βοήθεια, τα αποτελέσματα της μεγάλης εκστρατείας που έκανε η Κουμουνδούρου για την σταυροδοσία του θα ήταν πενιχρά, ανάλογα με αυτά που σημείωσε και για τον Ν. Βούτση. Από τον Γ. Πρετεντέρη μέχρι την Α. Παναγιωταρέα, όλοι βρίσκουν να πούνε ένα καλό λόγο για τον νέο “Κύρκο”της Αριστεράς, τον οποίο ανακήρυξαν μάλιστα και ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ πριν καν βγει βουλευτής! Η θετική στάση αστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης απέναντι στο Α. Τσίπρα συνετέλεσε στην αύξηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην προβολή και συνδιαμόρφωση ενός νέου συνδιαχειριστικού και διαλλακτικού προσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τον άλλο ΣΥΡΙΖΑ, τον “αλαζονικο” που όρθωνε το ανάστημά του στο παρελθόν με αυθάδεια  απέναντι στον δικομματισμό.

4.Αυτός ο νέος ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για να αναλάβει το ρόλο της συστημικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ. Το “πρόγραμμα” του ΣΥΝ, που έχει μπει στο ντουλάπι, βγαίνει για να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για αυτή την δουλειά. Σήμερα που η Ν.Δ. δεν μπορεί να ασκήσει τον αντιπολιτευτικό της ρόλο και κινδυνεύει να υποσκελιστεί από το ΛΑΟΣ, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος για να αναλάβει αυτόν το θεσμικό ρόλο, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας. Όμως για τους Αριστερούς, η Αριστερά δεν κρίνεται σήμερα από πόσο ενδιαφέρουσες είναι οι αναλύσεις της και οι διαχειριστικές προτάσεις της απέναντι στην οικονομική κρίση. Η δύναμη των προγραμμάτων της Αριστεράς δεν μετριέται από την αύξηση της δημοτικότητας, αλλά από την ικανότητα που έχουν να οργανώνουν τις λαϊκές αντιστάσεις και να συγκροτήσουν κοινωνικά μέτωπα. Με το εργατικό κίνημα στο περιθώριο, οι διαχειριστικές προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όσο “αριστερές” και αν είναι, δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεν υπάρχει το “υποκείμενο” που θα μπορούσε να τις διαπραγματευτεί. Η ανυπαρξία μαζικού κινήματος δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οποιαδήποτε κοινοβουλευτική αντιπολίτευση που ασκείται με βάση “αριστερά” προγράμματα και “φιλολαϊκές” προτάσεις διεξόδου από την κρίση. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι αντίπαλοί της, γιαυτό δεν ανησυχούν και χαριεντίζονται μαζί της....

31 σχόλια :

  1. Τα ΜΜΕ, των ΜΜΕ , ω ΔΟΛ! Αυτή η ανάλυση προυπθέτει άνθρώπους παθητικούς δέκτες, οι οποίοι δέχονται αδιαμαρτύρητα ότι τους πούν η δείξουν τα αστικά ( η καθεστωτικά κατά το indymedia ) media . Ολως παραδόξως αν διαβάσετε ακροδεξιά σάιτ ( π.χ. το ρεσάλτο ) λίγο πολύ την ίδια λογική έχουν ( τα ΜΜΕ της νέας τάξης που πείσαν τους αφελείς ψηφοφόρους να ψηφίσουν Γιωργάκη).Επομένως ο Γιωργάκης είναι πιο << αντισυστημικός >> από τον Βενιζέλο και ίσως κι από τον Τσίπρα, αφού τον πολέμησε το συγκρότημα και, ω του θαύματος, αυτός έχασε ! Επίσης αν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ενωθούν με καμμία πραχτική, τότε πώς στην ευχή η ανανεωτική πτέρυγα θα μπορέσει να ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ , όπως έχετε πεί σε κάποια άλλη συζήτηση;
    Συντροφικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Δ.Y.
    κάποιος θα πρέπει να σου μιλήσει για τους Ι.Κ.Μ. (Ιδεολογικούς Μηχανισμούς του Κράτους)...

    Επίσης, το γεγονός ότι δεν μπορούν να ενωθούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε καμία πρακτική εκτός από την κάλπη, δεν αφορά την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ. Τόσο στο μαζικό κίνημα (με τα αναλογικά προεδρία, την συνδιοίκηση στη ΓΣΕΕ κλπ) αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (με την συνδιαχείριση με Πασόκους και όχι μόνο) δεν τα κάνουν οι ανανεωτές αλλά και το αριστερό ρεύμα και οι Τσιπρικοί... Δηλαδή όλος ο ΣΥΝασπισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κάτι ακόμη: Είστε σίγουροι ότι τον Ψαριανό τον προώθησε η ανανεωτική πτέρυγα; Εγώ δεν τον είδα σε καμμιά εκπομπή διαλόγου για τις εκλογές, σε αντίθεση με τους Κουβέλη κ.λ.π που κακώς , κάκιστα, ξημερωβραδιάζονατν στην T.V.. Ο Ψαρριανός είχε άλλους μηχανισμούς, σε κάποια άλλη συζήτηση αναφέρεστε σε έναν απο αυτούς. Ακόμα να υπενθυμίσω ότι και ο Αλαβάνος σε μια έντονη συζήτηση στην Γραμματεία του Σύριζα είχε πεί ότι ο Παπαδημούλης δεν είχε ποτέ διαφωνήσει με επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ , ότι ήταν πολύ καλός ευρωβουλευτής και ότι κακώς δεν ήταν αυτός υποψήφιος στις Ευρωεκλογές στην πρώτη θέση αντί του Χουντή. Επομένως γιατί κακώς βγήκε βουλευτής; Τέλος δυστυχώς ο Τσουκάλης μάλλον βγαίνει στην Αχαία. Ωραία αλλά νομίζω ότι ο δεύτερος σε σταυρούς το 2007, ο Χατζηλάμπρου της ΚΟΕ νομίζω πάντα, δεν κατέβηκε υποψήφιος με απόφαση της οργάνωσης του. Αρα νομίζω ότι κάποιοι έκαναν κακές επιλογές.
    Συντροφικά και φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από Αλτουσέρ κάτι έχει πάρει κι εμένα το αυτί μου, αλλά στο διαταύτα : χωράει κι η ανανεωτική πτέρυγα στο ΣΥΡΙΖΑ αν όχι όλος ο ΣΥΝ αφού έχουν τέτοια πρακτική στα διάφορα κινήματα; Κι αν αφαιρέσουμε όλο τον ΣΥΝ , τι στην ευχή μένει στον ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός του ότι έχω ξαναγράψει αναλυτικά σχετικά με τα αναλογικά προεδρεία , που είναι διαδεμόνη πρακτική στα Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια σωματεία. Τέλος νομίζω ότι συχνά αναφερόμαστε σε δεξιά λάθη στην Αριστερά , σχεδόν ποτέ για αριστερά λάθη , τα οποία είναι εξίσου βλαπτικά.
    Συντροφικά και φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Δ.Υ.
    1.πράγματι ο Ψαριανός χρησιμοποιεί και άλλους μηχανισμούς για να διαμορφώσει εκλογική πελατεία, μηχανισμούς ανάλογους με αυτούς που χρησιμοποιούν τα αστικά κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον στήριξε και και η Α.Π.

    2.Το τι έλεγε ο Αλαβάνος για τον Παπαδήμούλη στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει τόση σχέση με το θέμα μας, όση σχέση έχει το τι έλεγε ο Α. Τσίπρας στην 1η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δεκέμβρη! (Μήπως γνωρίζεις τι έχει υποστηρίξει τότε; Δεν θα σου το πούμε εμείς!)

    3. Το τι έκανε η ΚΟΕ στην Πάτρα, αρμόδια είναι η ΚΟΕ να στο πει και όχι εμείς! Αν δεν θέλεις να ρωτήσεις στην ΚΟΕ, μπορείς να ρωτήσεις στο ...ΞΕΚΙΝΗΜΑ! Διότι και αυτοί τώρα τελευταία ασχολούνται κυρίως με το τι κάνει και τι δεν κάνει η ΚΟΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο ΣΥΝ επιβιωσε , οι κοψοχερηδες αιμοραγουν

    δημοσιεύτηκε σήμερα από ΛΩΤΟΦΑΓΟΣ ο ΓΝΗΣΙΟΣ

    και τα κοροιδα εχουνε ψυχη ... και καμμια φορα και λογο

    λιγα σχολια για τις εκλογες και τον θριαμβο του ΣΥΡΙΖΑ

    1) ο ΣΥΝ επιβιωσε ... και επιβιωση για τον ΣΥΝ σημαινει συντηρηση
    και εξασφαλιση λειτουργιας του γραφειοκρατικου μηχανισμου θηρείας
    βουλευτικων εδρανων


    2) αριστεροι και κινηματικοι πολιτες σε μεγαλο βαθμο ξανασυναντησαν
    τον ΣΥΡΙΖΑ μολις την υστατη στιγμη και κατω απο την επιρροη των φοβικων
    συνδρομων της αντιδρασης που καλπαζει και της αναγκης υπαρξης
    ενναλαχτικης φωνης και καθολικης αντιστασης παντου , δλδ οχι μονο στην
    πραγματικη ζωη (που ουτως η αλλως σε μικρο μεγαλο βαθμο υπαρχει ) αλλα
    και στην εικονικη ανατανακλαση της (διαβασε, βουλη ανιπροσωπων)



    3) η κάλπικη συναντηση στις καλπες δεν θα πρεπει να θεωρηθει απο
    τους κομματικους μαιντανους και τηλεαστερες γραφειοκρατες ως λευκη
    επιταγη ,ας μην προκαλουν τοσο την ευφηια και την ανεχτικοτητα του
    κοσμου που τους καλυψε ... κανεις δεν ειναι δεδομενος και κανεις
    πελατης και ολοι γνωριζανε/με οτι απ αυτη την διαδικασια αποκλειστικα
    οφελειμενοι θα ησαν οι τηλεαστερες οι και φεροντες αναγνωρισιμοτητα εκ
    της ευνοιας των ΜΜΕ προερχομενη , αλλα και μηχανισμο προωθησης μεσω της
    οργανωμενης σταυρωδοσιας σε βαρος των εσωτερικων τους αντιπαλων , κατα
    τα ειοθοτα παλαιολιθικων κομματων


    4) τελος επειδη ηδη επαιξε και αναμενεται να παιχθει και το επομενο
    διαστημα σε ολους τους τονους η οπερετα η μηπως το μπολερο της "Μικρής,
    αλλά σημαντική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ" , να σημειωσω οτι :



    οταν σε συνθηκες πληρους οικονομικης, περιβαντολογικης , κοινωνικης
    και αξιακης κρισης , οπου δικαιωματα και ελευθεριες αμφισβητουνται και
    καταχτησεις υποστελλονται η ενναλαχτικη αριστερα δεν επιβαλλει πλεον
    την ατζεντα της αλλα γινεται θεατης των γεγονοτων ,διχως ικανοτητα
    συσπειρωσης και εμπνευσης ανθρωπων και επιπλεον μειωνει και ποσοστικα
    τις δυναμεις της κατα 9% και σε απολυτους αριθμους κατα 45000 , κατι
    δεν πηγε και τοσο καλα , οποτε και μειωστε την παραμυθα ... σας χαλαει,
    κοροιδα ισως ειμαστε αλλα εχουμε και ορια


    5) και μια ερμηνεια ... οτι ο Νεος Αρχηγος υποσκελισε τον
    "ξεπερασμενο" Κοροβεση δεν σημαινει οτι "κερδισε" ο ΡΙΖΑ την συνιστωσα
    με 3-4-5000 ψηφους διαφορα , αλλα οτι συνεχιζει να υπαρχει και ο
    Κοροβεσης και ο οποιος κοροβεσης ... το ιδιο ισχυει στη περιπτωση
    μεταξυ Λεβεντη και Σωτηριου στα υπολοιπα αττικης κλπ κλπ
    οσο νωριτωρα και οσο καθαροτερα γινει αυτο κατανοητο ,τοσο το καλυτερο για τον ΤΣΙΠΡΙΖΑ



    6) υπαρχει μια δεσμευση για συνεδριο ... ποτε και με ποιους ορους ?



    7) κλεινω με προταση για ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΡΙΩΝ

    σε ενδειξη καλης θελησης εμεις (ποιοι εμεις ; ... εμεις τα θυματα εννοω) θα παραστησουμε τους λωτοφαγους

    και θα ξεχασουμε οτι
    ειδαμε , ακουσαμε , στην περιφημη προεκλογικη συνεντευξη Τσιπρα στον ΜεγκαΜπρεμπεντερη ,
    τους επαινους , τα φιλανφηματα , την αφεση αμαρτιων επι το αμαρτημα της αλαζονεις ,
    τα απεταξαμην τον δρομο την βια, την ανομια και τα συμπαραδηλουντα τους ,
    τα νιψων ανομηματα μη μον αν οψιν ... τα ομνυομαι την ευταξιαν , την κανονικοτητα και τον νομον
    και την ολην εν γενει προς ΜΜΕ απολογια μετανοιας του νεου ωραιου ελπιδοφορου αρχηγου ...

    και εσεις απλως θα φροντισετε να μην επαναληφθει αυτη η γελοιοτητα


    λωτοφαγος ο γνησιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1. Νομίζω ότι ο Ψαριανός χρησιμοποιεί κυρίως , αν όχι αποκλειστικά, μηχανισμούς όπως πάρτυ, φίλους δημοσιογάφους, οπαδούς της ΑΕΚ κ.λ.π. Δεν νομίζω ότι στηρίχθηκε και πολύ από την ανανεωτική παρέμβαση αλλά πάλι δεν παίρνω κι όρκο.
    2. Αν ο Παπαδημούλης κακώς δεν εξελέγη στο ευρωκοινοβούλιο, πάλι κακως εξελέγη στο Ελληνικό κοινοβούλιο;
    3. Την αλληλογραφία ΚΟΕ - ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ την ξέρω, μου την στείλαν κι οι δύο στο e-mail μου προκλογικά. Απλά η ΚΟΕ ( κι όχι μόνο ) δεν κατέβασε υποψηφίους πολύ καλά της στελέχη ( π.χ. τον Χατζηλάμπρου , την Μπρεκάση στη Β Θεσαλονίκης, τον ίδιο τον Ρούντυ ) , οπότε διευκόλυνε την εκλογή ανανεωτικων και ρευνματικών. Η όχι; Αυτό δεν είναι λάθος τακτικής; Απλώς επισημαίνω ορισμένα λάθη κατά την γνώμη μου.
    Συντροφικά και φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε σεις μ'αυτά κι εκείνα έχετε πάρει την δουλειά από τα άλλα blogs .. το "ΣΥΡΙΖΑ WATCH" το κλείσατε.. δεν έχει λόγο ύπαρξης ..

    Αφού τελικά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι (και κυρίως ο ΣΥΝ) είναι πουλημένοι .. γιατί δεν κάνετε κάτι δικό σας τώρα που γίνατε πολλές?

    Θέλετε και τον τίτλο? έ μην είσαστε και πλεονέκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε ανώνυμε δεν έχεις πληροφορηθεί ότι μετά τις εκλογές η γραμμή άλλαξε!

    Ο σ. Τσίπρας προσανατολίζεται να γίνει και αυτός οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ των μελών! Οι φήμες λένε ότι θα προτείνει εκλεγμένα και ανακλητά όργανα! Η γραμματεία θα έχει αντιπροσώπευση 30% ΣΥΝ, 30%συνιστώσες και 30%ανένταχτοι! Μην λες λοιπόν υπερβολες, γιατί αύριο θα πρέπει να πας στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και να ψηφίσεις με αυτούς που τους βρίζεις τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλοι της ΕΟΣ, παραδεχθείτε το , οι απόψεις σας υπέστησαν ολοκληρωτική συντριβή!

    -Ο Τσίπρας σάρωσε στην Α Αθηνών και μάλιστα με 2η τη Φιλίνη και όχι τον Κοροβέση.

    -Οι ανανεωτίκοι σάρωσαν στην Β Αθηνών και ελέγχουν την μισή περίπου κοινοβουλευτική ομάδα.

    -Οι συνιστώσες δεν εξέλεξαν κανέναν (αναμενόμενο βεβαια αφού δεν τους ψηφίζει και κανεις)

    -Ο Συν ελέγχει πλήρως την κοινοβουλευτική ομάδα και θα εκλέξει τον Τσίπρα προεδρο.

    Α και σε ότι αφορά το σχόλιο του παραπάνω ΣΥΝασπιστή: Θα του έλεγα να μην πιστεύει και τόσο τις Φημες. Εξάλλου από την φήμη που μεταδίδει περισσευει ενα 10%!
    Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι ο Τσίπρας δεν είναι τόσο ανόητος έτσι ώστε να εξομοιώσει τον ΣΥΝ, με τις αποδεδειγμένα ανύπαρκτες συνιστώσες και τους επίσης ανύπαρκτους δήθεν ανένταχτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα εγώ δεν έβρισα κανέναν, αντίθετα από τότε που σας "ανακάλυψα" .. μόνο βρισιές εισπράττω..

    Προσωπικά είμαι υπέρ της συμμετοχής των μελών του ΣΥΡΙΖΑ .. αλλά αυτό δεν προυποθέτει και ψηφοφορίες και πλειοψηφίες κ.λ.π.?

    Εγώ μπορώ να το αντέξω.. οι υπόλοιποι μπορείτε?

    Αν αυτό που αναφέρετε παραπάνω δλδ 30+30+30 ισχύει (το άλλο 10 τι έγινε?).. δεν πρέπει να πείτε ένα μεγάλο ευχαριστώ και να ζητήσετε και καμιά συγνώμη από τον ΣΥΝ για τέτοια παραχώρηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το κρατάμε καβάτζα για τους "οικολόγους πράσινους". Τώρα που δεν έβγαλαν βουλευτές, μπορεί να δουν τα πράγματα αλλιώς. Μπορεί και εκείνη η Μαργαρίτα Καραβασίλη να επιστρέπει στον ...ΣΥΡΙΖΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κοίτα.. 2,5*100/(4,5+2,5)= 36% κάντο 40..

    40% λοιπόν οι κολόγοι 30 οι άλλες συνιστώσες και 30 οι ανένταχτοι 100% .. λέω να την κάνω σιγά σιγά.. γιατί δεν χωράμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πωπω θρασος

    πηρατε εξουσια ρε τιποτενιοι και μοιραζετε οφιτσια και απαιτειται κιολας υποταγη και συγνωμη

    ω τρισμεγιστοι σοφοι του ΣΥΝ ,συγχωρηστε τους εν ανομια περιπεσοντες

    μα χατζητεραστιοι πανμεγιστοι ημιθεοι , μεχρι σημερα τουλαχιστον ο μονος που ως χεσμενος γυρνουσε ζητωντας συγνωμη και υπογραφοντες χαρτια νομιμοφροσυνης ηταν ο λεβεντης σας

    γιατι πανηγυριζετε βρε αφελατζες ?
    επειδη οι παπαδοδημουλαιοι εχουνε συμπληρωσει περισσοτερη ωρα ως τηλεμαιντανοι και εχουνε μεγαλυτερη αναγνωρισημοτητα
    ε την αλλη παρτε και τη Μπεζεντακου ρε
    μπας και πανηγυριζετε επειδη η μηχανη μοιρασματος σταυρρωμενων ψηφοδελτιων λειτουργησε ??
    αν ναι , συμφωνω ,ορθον ,δικαιον
    ειναι επιτυχια για σας τους ανυπαρχτους να πετυχετε κατι το οτιδηποτε ,ακομα και μια καριολια οπως ειναι το να να εκμεταλευτειτε τους συντροφους σας και εν συνεχεια να τους ριξετε

    πανηγυριζατε ρε επειδη δεν βγηκε ανεπαρκης στις τηλεοπτικες παραστασεις ο τσιπρας ????

    πανηγυριζετε για το αυτονοητο ??

    δεν υπαρχετε ρε ,αλλα ειπαμε

    Ο ΣΥΝ ΕΠΙΒΙΩΣΕ ΟΙ ΚΟΨΟΧΕΡΗΔΕΣ ΑΙΜΟΡΑΓΟΥΝ
    λιγο σεβασμο ρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τελικά ο Τσίπρας θα κάνει τόσο μεγάλη κωλοτούμπα και θα μιλάει από αύριο για ΣΥΡΙΖΑ των μελών; Κάτι τέτοιο διαδίδουν οι εξωκομματικοί πολιτικοί συγγενείς του. Λέτε να το λένε για να καθησυχάσουν τα μέλη τους ή έχουν βάση αυτοί οι ισχυρισμοί; Αν γνωρίζει κάποιος συγκεκριμένα πράγματα ας τα ανακοινώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ξεκαθαρίστε βρε παλικάρια κάτι (αντί να ελεεινολογείτε)..

    Στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών που ονειρεύεστε και μπορεί να ονειρεύομαι κι εγώ..

    Τα μέλη θα είναι ίσα ή κάποια θα είναι πιο ίσα από τα άλλα?

    Γιατί αν τα μέλη είναι ίσα .. τι δουλειά έχουν οι ποσοστώσεις?

    Λύστε μου αυτή την απορία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στην γραμματεία φαίνεται ότι θα μείνουν 10% θέσεις κενές. Είναι προφανές για να γίνει ο 3ος πόλος με τους οικολόγους - πράσινους, όπως είχε προαναγγείλει από τις ευρωεκλογές ο Α. Τσίπρας, θα πρέπει να έχουν προβλεφτεί και οι ...καρέκλες τους! Ας μην το συζητήσουμε άλλο αυτό το ζήτημα. Θα το ξεκαθαρίσει ο Αλέξης στην ομιλία του που θα αφορά την δημοκρατική συγκρότηση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προτείνω για τις ποσοστώσεις και τις μετοχές στον ΣΥΡΙΖΑ, να αντιγράψουμε το καταστατικό που είχε ο ΣΟΕ του κ. Τροχανά! Με τέτοιο καταστατικό θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ πύραυλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητή ΕΔΣ (ένωση διασπαστών ΣΥΡΙΖΑ) πραγματικά με εσας επιβεβαιώνεται το ρητό με τέτοιους φίλους τι να τους κάνεις τους εχθρούς. Έχω να σας κάνω μιά πρόταση: Αν έχετε κάποια αληθινή σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, (πράγμα που εσείς δηλώνετε, αλλά δεν το δείχνετε) κάντε κάτι χρήσιμο για αυτόν, φτιάξτε ένα αντίστοιχο blog που να λέγεται Ένωση Οπαδών ΚΚΕ. Εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ να κάνετε κακό και σε κανέναν αντίπαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΑΒΑΝΟ? ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Παραθέτω σημεία της απόφασης μετασχηματισμού του ΕΑΜ σε Πολιτικό Συνασπισμό (Απρίλης 1945). Τι "υποχωρήσεις" έκανε το ΚΚΕ των 400.000 μελών και τι "δεν ανέχονται" κάποιοι, των 17.000 (;) μελών που παρακαλούσαν προεκλογικά τους ανύπαρκτους να κρατήσουν κάνα περίπτερο και να κολλήσουν αφίσες, το 2009..


    "Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, της 24ης Απριλίου 1945:

    1) Το ΕΑΜ, ο μεγαλύτερος Εθνικός Συνασπισμός που γνώρισε η νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, καθόρισε με το ιδρυτικό του σαν σκοπούς την Εθνική Απελευθέρωση, την Επιβίωση του Λαού και την κατοχύρωση της Λαϊκής Κυριαρχίας. Τα κόμματα και οι Οργανώσεις, που υπέγραψαν το ιστορικό αυτό έγγραφο, ανέλαβαν απέναντι του Ελληνικού Λαού την υποχρέωση να αγωνιστούν από κοινού για την εκπλήρωση των παραπάνω σκοπών.

    ...

    4) Σύμφωνα με τα παραπάνω, το ΕΑΜ ανασχηματίζεται σε καθαρά πολιτικό συνασπισμό Κομμάτων, που θα συντονίσου τη δράση τους: α) Για την οριστική εμπέδωση της κυριαρχίας του Λαού με την εξασφάλιση των δημοκρατικών ελευθεριών.......
    .....
    6) Ο συντονισμός της δράσεως των Κομμάτων του Συνασπισμού πραγματοποιείται από Κεντρική Επιτροπή, που θα αποτελεστεί από αντιπροσώπους των Κομμάτων του Συνασπισμού έναν από κάθε Κόμμα. Οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής παίρνονται με πλήρη ομοφωνία και διαβιβάζονται στα τοπικά τμήματα των κομμάτων, όχι με ιδιαίτερο μηχανισμό του Συνασπισμού, αλλά διά μέσου των Κομμάτων. Ανάλογες επιτροπές καταρτίζονται στα τοπικά τμήματα.

    7) Τα Κόμματα που μετέχουν στο Συνασπισμό έχουν απόλυτη πολιτική και οργανωτική ανεξαρτησία και πλήρη ισοτιμία μέσα στο Συνασπισμό. Δρουν ανεξάρτητα από το Συνασπισμό σε ό,τι αφορά την εκλαϊκευση και διάδοση του ιδιαίτερου των προγραμμάτων και την οργανωτική τους ανάπτυξη και εξάπλωση. Μόνο το κοινό πρόγραμμα και οι αποφάσεις, που ψηφίζονται με ομοφωνία, τα δεσμεύουν απέναντι στο Συνασπισμό.

    8) Ο Συνασπισμός παραμένει ανοιχτός σε κάθε Κόμμα που θα ήθελε να προσχωρήσει σ' αυτόν. Επίσης ο Συνασπισμός μπορεί να συντονίσει τη δράση του με άλλα Κόμματα, πάνω σε μερικά σημεία του προγράμματός του, όπου υπάρχει σύμπτωση με τα Κόμματα αυτά.

    9) Η "Ελεύθερη Ελλάδα" είναι το δημοσιογραφικό όργανο του Συνασπισμού και διευθύνεται από διακομματική επιτροπή. Εκφράζει το κοινό πρόγραμμα και την κοινή πολιτική του Συνασπισμού.

    10) Ο τίτλος του Συνασπισμού, που αποτελεί συνέχεια του Ιστορικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, παραμένει ΕΑΜ".

    (εφημερίδα Ελεύθερη Ελλάδα, 25/4/1945)

    Μην πάμε να αντιγράψουμε τις φόρμες. Την αντίληψη να δούμε (κοινή διεύθυνση, κοινό έντυπο, ισοτιμία, δέσμευση στο κοινό πρόγραμμα). Και κάτι ακόμα. Για το αποτέλεσμα:

    α) Ο κόσμος θέλει ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έδειξε με την ψήφο του. Δεν ξέρει για μέλη - μη μέλη κοκ αλλά θέλει ΣΥΡΙΖΑ. Δε ξέρω αν τον συγκινήσει μια επιστροφή στο ΣΥΝ του ανύπαρκτου +-3%...
    β) Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο ΣΥΝ (+ 2 ανένταχτοι + ο υπερΚύρκος Ψαριανός) με αποκλειστίκή ευθύνη του ίδιου και των συνιστωσών που αποδέχθηκαν την πρόταση των 4 σημείων. Στην απόφαση δεν έμπαινε καμία δέσμευση (το 2007 υποτυπωδώς υπήρχε τέτοια) για την κοινοβουλευτική ομάδα. Προεκλογικά δεν μπήκε κανένα φρένο στα ΜΜΕ αλλά και στην Αυγή για το ποιους προβάλλει. Άρα τα περί λάθους τακτικής της ΚΟΕ στην Πάτρα ή της ΑΚΟΑ αλλού δεν στέκουν.
    γ) Υπάρχει μια γλυκόπικρη γεύση. Από τη μία χαίρεσαι που υπάρχει ακόμα κόσμος που έχει ελπίδες σε μας. Από την άλλη αυτό το γαμοκανάκεμα από τα ΜΜΕ σε τρομάζει... ειδικά προς τον σ. Τσίπρα. Μακάρι να τους διαψεύσει ότι "είναι καλό παιδί".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κλάψτε Αλαβανάκια. Κλάψτε. αλλά η εποχή του (Π)Αλαβάνου τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα!!!

    Μεγάλος πολιτικός ο (Π)Αλαβάνος. Πήρε τη Βαλαβάνη από το Ηράκλειο, την έστειλε στη Β' Αθηνών και βγήκε έδρα στο... Ηράκλειο!

    Χα, χα, χα

    Υ.Γ. Σιγά μην αφήσετε να δημοσιευθεί το μήνυμα σταλίνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως συνιστώσας, που μπορούν να σκέφτονται και να αντιδρούν με τον τρόπο που αντιδρά και σκέφτεται ο «Αριστερός» (τρομάρα του). Αν πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται έτσι (και δεν είναι απλώς παρά ένας spammer) τότε υπάρχει πρόβλημα. Και αν τέτοιου είδους «αριστεροί» είναι και πολλοί τότε δυστυχώς δεν βλέπω φως.

    Μήπως φίλε μου θα πρέπει να διοχετεύσεις τις ορμές σου σε κάποια θύρα, ανεξαρτήτως χρώματος; Στην αριστερά μιλάμε με πολιτικά επιχειρήματα και δεν είμαστε οπαδοί κανενός προσώπου. Οι χουλιγκανιές είναι για άλλους χώρους.

    RaindogNafplio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πάντως έχει ενδιαφέρον τι γραμμή σταυροδοσίας περνάγαν οι δύο τάσεις του ΣΥΝ. Οι πληροφορίες δεν είναι και 100% σίγουρες, πώς θα μπορούσε άλλωστε; Στην Α Αθήνας οι ανανεωτικοί σταύρωναν Τσίπρα, Φιλίνη, Μαργαρίτη, Προβατά ( πάντα μάλλον ), στη Β Κουβέλη, Παπαδημούλη, Χατζησωκράτη, Τρυγάζη ( είπαμε μάλλον ). Στην Α Αθήνας δεν υπήρχε γραμμή για Αξελό, που είναι και δημοτικός σύμβουλος,ανήκει στην ανανεωτική πτέρυγα, αξιόλογος κατά την γνώμη μου και ο οποίος πήγε σχετικά καλά ( 5ος νομίζω ) . Οπότε ακόμα κι οι γραμμές μηχανισμών δεν είναι παντοδύναμες. Οι ρευματικοί σταύρωναν κυρίως Τσίπρα, Βούτση , ο τελευταίος δεν πήγε καλά. Στη Β οι ανανεωτικοί μάλλον δεν σταύρωναν φανατικά Ψαριανό ενώ οι Χατζησωκράτης και Τρυγάζης πήγαν πολύ άσχημα ( 17ος και 21ος αντίτοιχα ). Τώρα τι σταυρώναν οι ρευματικοί, ο θεός κι η ψυχή τους. Μάλλον τους εκλεγέντες , μιας κι ο Στρατούλης δεν πήγε καλά. Δεν ξέρω, δεν είναι τα πράγματα εδώ όπως στο ΚΚΕ, το αριστερό ρεύμα μάλλον έχει φθαρεί . έχει παρακμάσει ξέρω κι γω τι αλλά κι οι ανανεωτικοί δεν είναι πια ένα πράγμα, δείτε τι έγινε στην ψηφοφορία για έκτακτο συνέδριο. Τώρα είναι και δικιά μου απορία γιατί η Βαλαβάνη δεν κατέβηκε υποψήφια στο Ηράκλειο , όπου είχε ξανακατέβει στις προηγούμενες εκλογές και θα μπορούσε να εκλεγεί, πράγμα που θα ήταν και το ευκταίο τελικά.
    Συντροφικά και φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αριστερέ (μάλλον στον καβάλο που έλεγαν και οι ράφτες παλιά θα εννοείς γιατί αλλού είναι δύσκολο),

    φαντάζομαι πως δυσκολεύεσαι ή μάλλον αδυνατείς να καταλάβεις πόσο εκθέτεις τις αυταρχικές και αρχηγολάγνες - σταλινικές δομές του κόμματος σου με το μήνυμα σου.

    Άντε με το καλό να γίνει καλά και ο Κύρκος και να τραβήξετε ξανά στο δρόμο της ανανέωσης (...που ξέρεις η παροιμία λέει: "με σάλιο και υπομονή γ..ας και το μυρμήγκι")

    Υ.Γ.
    Το συμπέρασμα για την δυσκολία ή αδυναμία κατανόησης προκύπτει από την δεδομένα περιορισμένη αντιληπτική σου ικανότητα, όπως αυτή διαφαίνεται από το ιδεολογικό μανιφέστο που κατέθεσες ή που πιθανώς σου έδωσαν να καταθέτεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Οι συνιστώσες & οι οπαδοί φωνασκούν ενόψει του νέου μοιράσματος της πίτας της χρηματοδότησης.

    Μόλις αυτό καταλήψει (και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην είμαστε κουβαρντάδες) θα πάψουν και οι γκρίνιες.

    Και δεν κατάλαβα αν θέλουν μέλη & διαδικασίες είναι διατεθιμένοι να παραμείνουν σε έναν Σύριζα όπου θα είναι τραγική μειοψηφία;
    Όπως απέδειξαν και οι εκλογές και όλοι μαζί να συνασπιστούν (πράγμα αδύνατο) δεν ξεπερνάνε έναν ανανεωτικό. Γκέγκε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Νούκου γκέγκε ανώνυμε!

    Πόθεν τεκμαίρεται ότι θα είναι τραγική μειοψηφία ρε ανώνυμε; Και πιστεύεις ότι οι επίπλαστες στοιχίσεις θα παραμείνουν εσαεί; Και η μεγάλη μάζα των ανένταχτων (όσοι απέμειναν, και παραμένουν αρκετοί) δεν παίζει κανένα ρόλο για εσένα; Και ο ΣΥΝ θεωρείς ότι είναι μονομπλόκ;

    Κούνια που σε κούναγε! Το να βλέπεις την πολιτική με όρους γηπεδικούς, οπαδικούς κ.λπ. δεν βοηθάει στο να βλέπεις τα πράγματα καθαρά.

    Ας υπάρξουν μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ με πλήρη δικαιώματα, δημοκρατικές διαδικασίες, συνέδριο κ.λπ. κι ας εκλεγεί επικεφαλής όποιος θέλει. Αρκεί η απόφαση να είναι συλλογική, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και όχι καπέλωμα μέσω του φεουδαρχικού "δικαιώματος" του ΣΥΝ ή μέσω της επίπλαστης δύναμης των ανανεωτικών και της μάζας των ψηφοφόρων που σταυρώνουν ψηφοδέλτια βλέποντας στα ΜΜΕ μόνο τους εκπροσώπους της Πτέρυγας λόγω της σκανδαλώδους προβολής τους (και με ευθύνη δική μας) από αυτά.

    ΥΓ. Αυτή η λέξη "φωνασκούν" που χρησιμοποιείς, δείχνει την ποιότητα της πολιτικής σου συγκρότησης. Μήπως να "πατάξουμε" τις συνιστώσες για να ηρεμήσεις;


    RaindogNafplio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δ.Υ. Φοβερες πληροφοριες εχεις ... Ακου Τριγαζης γραμμη της Α.Π. και ανανεωτικος ο Αξελος... εισαι πολυ εξω απο τα πραγματα του ΣΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βρε ανώνυμε (στο μυαλό...) τολμάς να κάνεις κριτική σε μένα, όταν σ' αυτό εδώ το μπλογκ επί μήνες ελεεινολογείται εναντίον του Τσίπρα και του Συνασπισμού; Τολμάτε; Εδώ μέσα είναι μπλογκ οπαδών του (Π)Αλαβάνου και μοναδικό σκοπό έχει να προσβάλει τον Συνασπισμό και τα μέλη του που έχουν δώσει και τη ψυχή τους για τον ΣΥΡΙΖΑ. Που θα είσασταν όλοι εσείς συνιστώσες και μη αν δεν υπήρχε ο ΣΥΝ;

    Ο ΣΥΝ και μόνος του έχει μπει στη βουλή, τα γκρουπούσκουλα όμως τι θα έκαναν; Ασε που πέρνουν λεφτά που ούτε στον ύπνο τους δεν θα έβλεπαν.

    Ασε λοιπόν τις υποδείξεις. Εδώ μέσα ο σταλινισμός μκαι (Π)Αλαβανισμός ξεχειλίζει...

    Και κατ' αλλά περαστικξά γιατί σίγουρα θα περιμένατε κακό αποτέλεσμα. Αλλά ο λαός έχει και νου και κρίση...

    Οπαδοί περαστικά..

    Υ.Γ. Που είναι ο (Π)Αλαβάνος; Γιατί δεν σχολιάζει τα αποτελέσματα; Γιατί ο μεγάλος ηγέτης δεν έκανε μια δήλωση ΠΡΙΝ από τις εκλογες; Τι περίμενε; Τι περιμένει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. κ. "Αριστερέ", επειδή κάνεις χρήση του όρου (Π)Αλαβάνος, σου συστήνω να διαβάσεις το δοκίμιο του Λεμπέση "Η τεραστία κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω". θα σου κάνει καλό! Μπορείς να το συστήσεις και σε κανένα άλλο "Αριστερό", μπας και ξεμπερδέψουμε από εσάς. Πάντως το μένος σου κατά του Αλαβάνου ξεπερνάει κάθε όριο. Μόνο οι ακροδεξιοί μιλούν μ' αυτό τον τρόπο κατά του Αλαβάνου.
    Κ. Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Διαβάζοντας τα διάφορα μηνύματα στο blog της ΕΟΣ, ντράπηκα για την κατάντια κάποιων δήθεν αριστερών που μιλούν με τόση ανηθικότητα για τους συντρόφους τους, ή για κείνους που προσδοκούν αύριο να είναι σύντροφοί τους. Ετσι κατέληξα στο συμπέρασμα, πως αν είναι να γίνει κάτι με την Αριστερά στην Ελλάδα, αυτό μόνο μέσω του ΣΥΝ μπορεί να γίνει.
    Ο Σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει καθόλου κι αυτό σε μερικές σταλινικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρέσει καθόλου. Ομως ο Σοσιαλισμός με Δημοκρατία και Ελευθερία είναι το ιδεολογικό και πολιτικό πρόταγμα του ΣΥΝ και το βασικότερο στοιχείο οργάνωσης και συνοχής του. Η Δημοκρατία, όπως την περιγράφετε μέσα από την πρόταση για τον "Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ" μου θυμίζει απλώς την Δημοκρατία του βολέματος εκείνων που η πολιτική και ιδεολογία τους δεν έχουν καμμιά πλέον απήχηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ