ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκθέτει τον Νίκο Κοτζιά...


(Οι πρωτοβουλίες του Ν. Κοτζιά δεν περιορίζονται μόνον στην απονομή παρασήμου στον Ν. Μέρτζο...)


Όπως αναφέρει το left.gr σε σημερινό δημοσίευμά του Ανακλήθηκε η απόφαση παρασημοφόρησης του χουντικού Ν. Μέρτζου: «μετά τις οξείες αντιδράσεις αλλά και τις 103 υπογραφές βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο με το οποίο ο ΣΦΕΑ ζητούσε να ανακληθεί η παρασημοφόρηση του Ν. Μέρτζου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακυρώθηκε η απόφαση απονομής του παράσημου «Aνώτερος Tαξιάρχης του Tάγματος του Φοίνικος» στον εν λόγω χουντικό»

Ας δούμε όμως τι προηγήθηκε:

Σάλος είχε ξεσηκωθεί για την απονομή στον Νικόλαο Ι. Μέρτζο του μεγάλου παράσημου «Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος». Όμως  δεν είναι σαφές ποιός έλαβε αυτήν την πρωτοβουλία. Στα ΜΜΕ προβάλλεται ως “συναπόφαση” του προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εξωτερικών.

Ενδεικτική είναι η δήλωση στην η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης που αντιτίθεται σε αυτή την απονομή: «Ως ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης θεωρούμε την απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εξωτερικών, τουλάχιστον άστοχη και προκλητική»

Όμως ο κ. Μέρτζος, ως άμεσα ενδιαφερόμενος για την υπόθεση, μάλλον γνωρίζει από πρώτο χέρι το θέμα και φαίνεται να το ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωση της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών»:
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ανακοινώνει με υπερηφάνεια και συγκίνηση ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριος Προκόπης Παυλόπουλος με πρόταση του Υπουργού των Εξωτερικών Κυρίου Νίκου Κοτζιά απένειμε στον Εταίρο μας Νικόλαο Ι. Μέρτζο το μεγάλο παράσημο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος.

Όλα τα προεδρικά διατάγματα συντάσσονται από αρμόδια κυβερνητικά όργανα (βουλή, υπουργούς κλπ). και πριν δημοσιευθούν προωθούνται για υπογραφή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το tvxs.gr προβάλει μια άλλη άποψη: Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη βράβευση γίνεται βάσει του Συντάγματος με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας που τυπικά φέρει την υπογραφή του ΥΠΕΞ.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Όπως και στην απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνεται σε αυτόν το δικαίωμα της τελικής απόφασης, όμως μετά από εισηγήσεις αρμοδίων κρατικών ή κυβερνητικών οργάνων που ορίζει το σύνταγμα ή εφαρμοστικοί νόμοι. Για την απονομή παρασήμων ισχύουν ανάλογες διατάξεις. Το σύνταγμα στο άρθρο 46 παράγραφος 2 παραπέμπει σε νόμο (Νόμος υπ' αριθμόν 106/75 ) ο οποίος καθορίζει ποιός έχει δικαίωμα να προτείνει την συγκεκριμένη βράβευση: Αρχηγέτης απάντων των Ταγμάτων, είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εις τον οποίον ανήκει και η εξουσία εντάξεως εις ταύτα και απονομής των οικείων διασήμων δια Διατάγματος εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού επί των Εξωτερικών.

Πρόκειται λοιπόν για μια κυβερνητική απόφαση που διεκπαιρεώθηκε από τον υπουργό εξωτερικών. Το αν ήταν αποκλειστικά πρωτοβουλία του Ν. Κοτζιά χωρίς να έχει ενημερωθεί το πρωθυπουργικό περιβάλλον, είναι θέμα το οποίο αφορά στις εσωτερικές λειτουργίες της κυβέρνησης. Όμως, εφόσον δεν έχουν εκδηλωθεί κυβερνητικές αντιδράσεις, δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι δεν είχε ενημερωθεί το πρωθυπουργικό περιβάλλον γι' αυτή την απόφαση. Το αντίθετο μάλιστα αν συνυπολογίσουμε και άλλα ανάλογα ανοίγματα προς την ακροδεξιά που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα και με άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες...

Οι αντιδράσεις όμως που εκδηλώθηκαν στο συγκεκριμένο ζήτημα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, έδωσαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την δυνατότητα να μην αποδεχτεί τελικά την εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και ν' ακυρώσει την συγκεκριμένη απονομή παρασήμου.

Η κυβερνητική σύμπνοια που εκδηλώθηκε σε αυτή την επιβράβευση ενός χουντικού, δεν υπάρχει πάντα ανάμεσα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και τον υπουργό εξωτερικών. .Μια αναδρομή στο παρελθόν, μπορεί να καταδείξει ότι εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις στο κυβερνητικό επιτελείο επιλύονται μερικές φορές  με ένα “διάλογο” που κάθε άλλο έχει πολιτικά χαρακτηριστικά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφαρμόζεται η ίδια πρακτική που χρησιμοποιείται συνήθως στο πόλεμο ανάμεσα σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα, σε μυστικές υπηρεσίες και άλλα παρόμοια ωραία. Αναφερόμαστε στις στοχευμένες “διαρροές” πληροφοριών στα ΜΜΕ,  που έχουν στόχο να επηρεάσουν το πολιτικό κλίμα, με “αποκαλύψεις” που υποτίθεται ότι εμπεριέχουν νέα άγνωστα στοιχεία. Αυτές τις πληροφορίες σπάνια θα τις δείτε να πρωτοεμφανίζονται σε ανακοινώσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ ή του Reuters. Συνήθως παρουσιάζονται σε άρθρα “έγκυρων” δημοσιογράφων οι οποίοι αντλούν ένα μεγάλο μέρος της εγκυρότητάς του από τις διασυνδέσεις και τις επαφές που έχουν με κέντρα εξουσίας.

Ένας έγκυρος δημοσιογράφος, ο Σταύρος Λυγερός έχει αναλάβει αρκετές φορές να στηρίξει τον Ν. Κοτζιά σε δύσκολες στιγμές ,όχι κυρίως με αναλύσεις του αλλά με  πληροφορίες. Χαρακτηριστικό το παρακάτω δημοσίευμα (24/01/2017) στο “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”:

Ήταν τότε που η αμερικανική διπλωματία επιχείρησε να πείσει τον Τσίπρα να παρακάμψει τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε τέτοια έμμεση πλην σαφή σύσταση από τον απελθόντα Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε δραστήρια και η υφυπουργός Νούλαντ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, για ένα διάστημα ο Τσίπρας ήταν με το ένα πόδι στη γραμμή του Κοτζιά και με το άλλο στη γραμμή του Αναστασιάδη. Μη έχοντας επαρκή γνώση του Κυπριακού και ακριβή συνείδηση του εθνικού διακυβεύματος, αρχικά κινήθηκε σαν γεφυροποιός. Είχε, ωστόσο, λάβει το έμμεσο πλην σαφές μήνυμα από τον υπουργό του ότι δεν ήταν διατεθειμένος να συνυπογράψει τουρκικές εγγυήσεις.

Σύμφωνα με πηγή του Μαξίμου, ο Τσίπρας θεωρεί τον Κοτζιά πολύ δύσκολο χαρακτήρα και τη συνεργασία μαζί του μία μικρή δοκιμασία. Από την άλλη πλευρά, όμως, θεωρεί ότι σε γενικές γραμμές τα έχει πάει καλά στο υπουργείο Εξωτερικών. Εάν σ’ αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός γενικά αποφεύγει κινήσεις που ενδεχομένως να προκαλούσαν κάποιο ρήγμα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γίνεται κατανοητός ο λόγος που στον τελευταίο ανασχηματισμό τον διατήρησε στο αξίωμά του.

Στην ίδια γραμμή κινείται και ένα άλλο  δημοσίευμα Σταύρου Λυγερού:

Ο Ν. Κοτζιάς και ο Σ. Λυγερός δεν γνωρίστηκαν τώρα. Έχουν κοινό παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και διατηρούν σχέσεις με ιστορικά του στελέχη ( Παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Βγόντζα "Η Δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου 20 χρόνια μετά την παραπομπή" - Ομιλητές  οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Κρεμαστινός, Σταύρος Λυγερός, Κώστας Σκανδαλίδης ((17-2-2010)

Μετά από κάποιο καιρό, μαζί πάλι  ο Ν. Κοτζιάς και ο Σ. Λυγερός, προσεγγίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ (ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ, ΚΟΤΖΙΑΣ, ΛΥΓΕΡΟΣ. ΗΜΕΡΙΔΑ 11/2/13 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ)

Ό Σταύρος Λυγερός, όμως έχει και άλλες δραστηριότητες πέρα από το να υποστηρίζει τον φίλο του Ν. Κοτζιά:

Όμως όταν τον καλεί το καθήκον είναι εκεί, στην πρώτη γραμμή. Απολαύστε τον στο παρακάτω video με τον εύγλωττο τίτλο: «Ο συζών με τουρκάλα σύμβουλος Τσίπρα προωθεί διαφορετική γραμμή από Κοτζιά»:



Το οποίο γίνεται πρώτο θέμα στο ...«ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»:

Το προηγούμενο video κυκλοφορεί και σε άλλη παραλλαγή, με επιπλέον “πληροφορίες” και διαφορετικό τίτλο (Σταύρος Λυγερός - Οι Τουρκάλες σύζυγοι και σύντροφοι συμβούλων των Τσίπρα - Μητσοτάκη 12-12-2016):

.

Για αυτό το θέμα, υπήρξαν και αντιδράσεις από την Ν.Δ.:

8 σχόλια :

  1. Η “εφημερίδα των συντακτών” για τις ευθύνες του Ν. Κοτζιά γράφει:

    «Όσον αφορά την εμπλοκή του υπουργείου Εξωτερικών και του Νίκου Κοτζιά είναι απολύτως τυπικού χαρακτήρα και ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών είναι υποχρεωμένος θεσμικά να υπογράψει την απόφαση.
    Ο Πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος, με επιστολή της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις 14 Μαρτίου 2017 προς το υπουργείο Εξωτερικών, ζητάει να εγκριθεί η απονομή (που αποδίδεται με motu proprio, δηλ. με προσωπική πρωτοβουλία του ΠτΔ) της σχετικής τιμητικής διάκρισης.»


    Ένα εγγραφο που έχει τον χαρακτηρισμό «motu proprio» αφορά μορφές εξουσίας όπως τον Πάπα, ένα μονάρχη, που αυτεπάγγελτα το εκδίδουν. Έχει νομική ισχύ, ακόμη και αν οι λόγοι για την έκδοση του αποδειχθούν ως ψευδείς ή δόλιοι γεγονός που κανονικά θα καταθιστούσεο έγγραφο άκυρο. Η ισχύς του πηγάζει από την αρχή που εκδίδει με δική της πρωτοβουλία, όχι από τους λόγους που επικαλείται. Όμως το σύνταγμα δεν περιέχει τέτοιες διατάξεις, γιαυτό παραπέμπει στον νόμο, ο οποίος είναι σαφής: “με εισήγηση του Υπουργού εξωτερικών”

    Μάλιστα δεν αρκεί η εισήγηση του Υπουργού. (Νόμος 106/1975), αλλα θα πρέπει να υπάρχει κα γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών για θητεία δύο χρόνων, απαρτίζεται από
    τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας
    τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
    δύο Έλληνες πολίτες, στους οποίους έχει απονεμηθεί Μεγαλόσταυρος
    από έναν από τους αρχαιότερους, σύμφωνα με την επετηρίδα των Διπλωματών του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη ή Πληρεξούσιο Υπουργό Α'
    από έναν Ανώτατο Αξιωματικό, που ορίζεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
    από έναν εκπρόσωπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, μετέχει ως εισηγητής, χωρίς ψήφο, ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Χρέη Γραμματέα εκτελεί διπλωματικός υπάλληλος της Διευθύνσεως Εθιμοτυπίας. Το Συμβούλιο έχει απαρτία όταν παρίστανται τουλάχιστον πέντε από τα μέλη του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται απαραίτητα και εκείνο που εκτελεί χρέη Προέδρου.

    Όλα αυτά, δεν φαίνεται να είναι ... «motu proprio»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως «motu proprio» είναι και τα μνημόνια; Τυπικός ο ρόλος της βουλής όπως και του "Συμβούλιου Ταγμάτων Αριστείας";

      Διαγραφή
    2. Ο νόμος (άρθρο 6) γράφει ότι "Το Συμβούλιο γνωμοδοτεί σε προτάσεις του Υπουργού Εξωτερικών για απονομή τιμητικής διακρίσεως, σε Έλληνες πολίτες, ομογενείς, Αξιωματικούς και Δημοσίους Λειτουργούς."

      Μήπως με το «motu proprio», δεν το περάσανε καθόλου από το συμβούλιο;

      Γιατί δεν αναφέρει κανένας τίποτα γιαυτό το θέμα; Είναι κρατικό μυστικό να γνωρίζουμε ποιοί το απαρτίζουν, πότε και αν συνεδρίασαν και τι γνωμοδότηση έβγαλαν;

      Διαγραφή
    3. Η εφημερίδα των συντακτών δεν τα γράφει αυτά για να καλύψει τον Κοτζιά αλλά για καλύψει τον Τσίπρα, γιατί η απόφαση είναι κυβερνητική και έχει την έγκριση του πρωθυπουργού.

      Διαγραφή
  2. Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας λειτουργεί και αποφασίζει σαν την Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κ. Ν. Ι. Μέρτζος ως "ειδικός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής":
    Έτοιμο να εκραγεί το Κράτος – βόμβα

    Πράγματι, του αξίζει ένα "παράσημο" από το Υπουργείο Εξωτερικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια «Συνάντηση Κορυφής» του Υπουργού Εξωτερικών. Ημερομηνία 26 Ιαν 2015.
    https://youtu.be/Ir2lPh-flIQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" είναι καλύτερα πληροφορημένο για τις δημόσιες εμφανίσεις του κ. Ν.Κοτζιά:
      Ο Νίκος Κοτζιάς σχολιάζει τις εκλογές στον Ιανό

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ