ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ο Κώδικας Δεοντολογίας του Podemos



Αναδημοσίευση από την "αυγή"
του Παπαδημητρίου Νίκου

Μια αναφορά που ξάφνιασε το ακροατήριό του (γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών και μέλη του Οργανωτικού Γραφείου) έκανε μία εβδομάδα πριν ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας θεσμών αυτοελέγχου, ζήτησε από τους παριστάμενους αλλά και κατ' επέκταση από κάθε μέλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, να μελετήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει συντάξει το Podemos.

Τι αναφέρει ο Κώδικας αυτός; Και τι, εν τέλει, έχει να προσφέρει ένας πολιτικός σχηματισμός με τόσο μικρή κομματική ηλικία; ήταν μερικά από τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν στην αίθουσα.

Η «Αυγή» βρήκε το πρωτότυπο κείμενο και παραθέτει τα βασικά σημεία του...


Ο Κώδικας τoυ Podemos χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο αφορά κανόνες υποχρεωτικούς για όλους, το δεύτερο τις δεσμεύσεις που αφορούν τα εκλεγμένα στελέχη του και το τρίτο τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που είναι ταυτοχρόνως και μέλη του κόμματος.

Αναλυτικά: Στο πρώτο μέρος, όλα τα μέλη δεσμεύονται να υπερασπίζονται την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την άμεση πολιτική συμμετοχή και την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας. Επίσης, ότι η εκλογή υποψηφίων θα γίνεται πάντα από «προκριματικές» εκλογές ανοιχτές σε όλους τους πολίτες. Απαγορεύεται η «μεταπήδηση» από άλλα κόμματα (σ.σ. εννοεί ότι δεν θα γίνεται δεκτό πολιτικό στέλεχος άλλου κόμματος, αν προηγουμένως δεν έχει παραιτηθεί του αξιώματος το οποίο απέκτησε με τη σημαία άλλου πολιτικού σχηματισμού).

Επιπλέον δηλώνεται ότι όλα τα μέλη του Podemos θα πρέπει να απαιτούν οι μετεκλογικές συμφωνίες να υποβάλλονται προς έγκριση των πολιτών μέσω της ανοικτής διαβούλευσης, ενώ είναι εξάλλου υποχρεωμένα να εμποδίζουν τη χρηματοδότηση του κόμματος από τράπεζες.

Οκταετής θητεία

Στο δεύτερο μέρος προβλέπεται ότι όλοι οι εκλεγμένοι του νεότευκτου κομματικού σχηματισμού δεσμεύονται να αποδεχθούν τους μισθολογικούς περιορισμούς που καθορίζει η οργάνωση και να παραιτηθούν από νομικά προνόμια λόγω της θέσης που κατέχουν, ειδικά σε ό,τι αφορά την δικαστική αμνηστία (π.χ. βουλευτική ασυλία).

Τα μέλη του Podemos δεσμεύονται να μην αναλάβουν εκτελεστικές αρμοδιότητες σε εταιρείες που συνδέονται με την πολιτική τους θέση / αρμοδιότητα για 10 χρόνια μετά το τέλος της θητείας τους.

Οι εκλεγμένοι του Podemos είναι υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, εάν διώκονται ή έχουν καταδικαστεί για παραλείψεις ή οικονομικά εγκλήματα, αδικήματα σε βάρος εργαζομένων, διαφθορά, πρόκληση οικολογικού προβλήματος, σεξουαλική παρενόχληση, σεξιστική βία, παιδεραστία και παιδική κακοποίηση.

Οι θητείες των εκλεγμένων του Podemos είναι διάρκειας 8 ετών και, κατ' εξαίρεση, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 4 έτη.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα πρόσωπα που ορίζονται από το Podemos στη Δημόσια Διοίκηση δεσμεύονται να δεχθούν τους μισθολογικούς περιορισμούς που καθορίζονται από το κόμμα. Ο μισθός τους δεν θα είναι ποτέ υψηλότερος από τον αντίστοιχο στο μισθολογικό κλιμάκιο που ανήκουν, ανάλογα και με τα ακαδημαϊκά προσόντα που διαθέτουν.

Συμφωνούν ότι δεν θα δεχθούν να πληρωθούν ποτέ με επιπλέον αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών, δημόσιων ή ιδιωτικών. Θα λαμβάνουν τις ίδιες αποζημιώσεις για υπηρεσιακά ταξίδια με τους απλούς υπαλλήλους. Όπου δεν προκύπτει θέμα ασφάλειας, θα παραιτούνται από τη χρήση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων και θα χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς.

Τέλος, οι διορισθέντες από το Podemos στη Διοίκηση θα υπόκεινται σε τακτικές αξιολογήσεις του τρόπου διαχείρισης και του τρόπου άσκησης της εξουσίας τους.


Το δικό μας σχόλιο:
 
Δεν θα βάζαμε ως ιδιαίτερο τίτλο την "οκταετή θητεία", το οποίο είναι κατακτημένο στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ,  αλλά την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών από καθολική ψηφοφορία.  Αυτό έχει σήμερα σαφώς μεγαλύτερη σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να δούμε θα επαναληφθεί ότι έγινε στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές;

1 σχόλιο :

  1. Με την ευκαιρία υπενθυμίζω μερικά ξεχασμένα στιγμιότυπα του ιδρυτικού. συνέδριου.
    Ο σ. Ρινάλντι, ως πρόεδρος της επιτροπής καταστατικού, δήλωσε πως επειδή η επιτροπή δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί τις εκατοντάδες προτάσεις που αφορούσαν θέσπιση θητειών, εναλλαγών κ.λ.π. θα συνεχίσει την λειτουργία της με σκοπό την διεξαγωγή ειδικής συνεδριακής διαδικασίας για τα σχετικά θέματα μέσα σε ένα χρόνο. Δυστυχώς αυτή η επιτροπή δεν συνεδρίασε ποτέ μετά το συνέδριο.
    Οι σύνεδροι υπερψήφισαν τροπολογία που ανέφερε πως οι βουλευτές παραδίδουν το σύνολο του μισθού τους στο κόμμα και μισθοδοτούνται από αυτό. Δυστυχώς αυτή η απόφαση έμεινε ανεφάρμοστη.
    Οι σύνεδροι υπερψήφισαν τροπολογία που περιορίζει το ποσοστό συμμετοχής μελών του κόμματος σε ανώτερες κρατικές θέσεις στο ύψος του 20% του αριθμού τους (σε περίπτωση συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση). Μπορούμε να φανταστούμε όλες και όλοι πόσο εύκολο θα είναι να ξεχαστεί αυτή η απόφαση.
    Η πικρή αλήθεια είναι πως στο συνέδριο με ευθύνη όλων των τάσεων και καταστάσεων μέσα στο κόμμα χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για ένα πιο δημοκρατικό καταστατικό που θα δημιουργούσε κάποια επιπλέον εμπόδια στην γραφειοκρατία.
    Η ευθύνη όσων υποστηρίξαμε προτάσεις στην κατεύθυνση του περιορισμού της γραφειοκρατίας και της προώθησης αμεσοδημοκρατικών λειτουργιών έγκειται στο ότι δεν συντονιστήκαμε μεταξύ μας με συνέπεια να περιοριστεί δραματικά η αποτελεσματικότητα που θα μπορούσαμε να έχουμε.
    Ίσως η ορμητική εισβολή του παραδείγματος του podemos δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τον μετριασμό του βαριά γραφειοκρατικού χαρακτήρα των λειτουργιών του κόμματος.

    Μιχάλης Καστρινάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ