ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Τα διλήμματα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψήφιους Δημάρχους


Η  γραμμή "μονά - ζυγά δικά μας"( του "χρίσματος" )
Έντονες διαφωνίες έχουν εκδηλωθεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της επιλογής των υποψηφίων δημάρχων, στα πλαίσια της εξειδίκευσης της απόφασης για την επιλογή τους από την ΚΕ στους δήμους με πληθυσμό άνω των 60.000 κατοίκων. Η μια πλευρά διεκδικεί η επιλογή να γίνει με την τέλεση του ιερού μυστηρίου του “χρίσματος”, ενώ η άλλη πλευρά επιμένει ότι αυτό δεν αρκεί γιατί δεν δίδει σαφές πολιτικό στίγμα. Γιαυτό επιμένει στην άποψη ότι η Κ.Ε. θα να προχωρήσει στην τελετή της “χειροτονίας”. 

Η γραμμή του κομματικού πατριωτισμού ( της "χειροτονίας" )
Με το ιερό μυστήριο του Χρίσματος ο υποψήφιος δήμαρχος σφραγίζεται με την κομματική δωρεά του σοσιαλιστικού πνεύματος του ΣΥΡΙΖΑ. Το μυστήριο αυτό τον ενισχύει και τον οπλίζει στους αγώνες του ενάντια στους διαβόλους των μνημονίων και τους τριβόλους της τρόικας. Όμως δεν καταργεί την ελεύθερη βούλησή του και ως εκ τούτου, η πορεία του δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η έκβαση αυτής της πορείας είναι αρνητική, τότε αυτός θα έχει την ευθύνη, αν όμως είναι θετική τότε η “θεία χάρις” του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το θαύμα της...

Αντίθετα οι υποστηρικτές της “χειροτονίας” θεωρούν ότι ο Δήμαρχος δεν θα πρέπει να είναι απλά ένα μέλος από τον “λαό” της εκκλησίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα πρέπει να είναι οργανικό μέλος του μηχανισμού της. Ως εκ τούτου θα πρέπει να πληρεί τις προϋποθέσεις της χειροτονίας. Όμως οι εκκλησιαστικοί κανόνες προβλέπουν και την συμμετοχή του εκκλησιάσματος στην τελετή και την επικύρωση της επιλογής δια της κραυγής “ΑΞΙΟΣ!”. Τι θα συμβεί αν κάποιοι πιστοί φωνάξουν “ΑΝΑΞΙΟΣ”;

9 σχόλια :

  1. Στην Αθήνα που ακούγεται ότι συζητούν για τον Λαζόπουλο, δεν νομίζω να τον "χειροτονήσουν"...

    Για τον Παπαδημούλη δεν χρειάζεται. Αρκούν οι προσευχές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερο είναι να κάνουμε ό,τι λέει το καταστατικό και ας μην το τσαλακώσουμε από τώρα.
    Σε ό,τι αφορά την Α' Αθήνας, ας το δούμε πιο συγκεκριμένα.
    Η Νομαρχιακή Επιτροπή έστειλε κείμενο στην ΚΕ, απαιτώντας να "ληφθεί υπόψη" η άποψή της, ως όργανου. Δεν λέει όμως, να ληφθεί υπόψη η άποψη των ΟΜ. Άρα, καταλαβαίνει κανείς πως αν "περάσει" της ΝΕ Αθήνας, η "άποψή" της θα είναι για τροποποίηση των εσωκομματικών συσχετισμών και όχι για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον κορυφαίο Δήμο. Επομένως, το αίτημα της ΝΕ Αθήνας, δεν παλεύει για περισσότερη δημοκρατία, αφού, εξάλλου, δεν ζητά το ίδιο να γίνει και στις άλλες ΝΕ ανω των 60.000.
    Αν όμως λαμβανόταν υπόψη η άποψη των ΟΜ (φαντάζομαι με δημοψήφισμα-δηλαδή, πάλι εσωστρέφεια, "προεκλογικές εκστρατείες", φραξιονιστικά ραντεβού, μπετοναρίσματα, λάσπες κλπ), στην κατάσταση που βρισκόμαστε, θα δίναμε ξανά "βενζίνη" στους μηχανισμούς για να λειτουργήσουν και να κατοχυρώσουν την παρουσία τους οριστικά στο κόμμα. Επίσης, όντας (οι μηχανισμοί) πανίσχυροι έναντι του απλού μέλους, και με δεδομένο ότι τουλάχιστον το 70% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει ούτε περιστασιακά στη ζωή των ΟΜ, επ'ουδενί δεν θα περάσει, στην πραγματικότητα, η "εξουσία", έστω και για αυτό το μικρό θέμα, στα μέλη.
    Όμως, ακόμα και οι τοπικές ΟΜ να "αποφάσιζαν", τι θα ψήφιζαν; Θα κατέβαινε π.χ. ο Παπαδημούλης και θα'παιρνε ένα 70% (με νόημα), κάποιοι θα ψήφιζαν Πορτάλιου επειδή τη λυπούνται που έφαγε το σκατό τέσσερα χρόνια και τώρα την πετάνε, κανένας ψεκασμένος θα κατέβαινε μόνος του για να δείξει ότι υπάρχει, η ΑΝΑΣΑ θα κατέβαζε τέταρτο υποψήφιο, ώστε να δείξει στον "Αλέξη" ότι είναι παρούσα κοκ κλπ κα.
    Μια εντελώς βαρετή για τα μέλη και αδιάφορη για την κοινωνία κατάσταση, η οποία θα καταφέρει, ακόμα και χωρίς το χεράκι του αντιπάλου, περαιτέρω πλήγματα στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία.
    Κατά τα λοιπά, δεν θα γίνουμε ποτέ ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να υπερασπιστούμε το "πρόγραμμα" θα ήταν κατανοητό, να υπερασπιστούμε όμως το καταστατικό και μάλιστα μια διάταξη που λέει ότι η ΚΕ αποφασίζει για το ποιός θα είναι ο δήμαρχος στους δήμους και Περιφέρειες πάνω απο 60.000 είναι μια παπάρα! Η υπεράσπιση του "καταστατικού" ειδικά γι' αυτό το θέμα αποτελεί τραμπούκικη μεθόδευση για την επίλυση πραγματικών διαφωνιών.

      Υ.Γ. Γιατί τέθηκε το όριο των 60.000 και δεν τέθηκε το όριο των 200.000 ή των 30.000 το εξήγησε κανένας ποτέ;

      Διαγραφή
    2. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει ΠΑΣΟΚ γιατί έχει γίνει ήδη ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Η περίοδος μέχρι τις εκλογές του Μάη, απλώς θα επιβεβαιώσει και στον πιο δύσπιστο ότι αυτή η διαδικασία έχει ολοκληθωθεί με επιτυχία.

      Υ.Γ. Ο ΣΥΝασπισμός είναι χειρότερος από το ΠΑΣΟΚ του 81.

      Διαγραφή
  3. Το να βάζεις το "πρόγραμμα" εντός εισαγωγικών (λες και είναι το στρογγύλεμα των θέσεων το πρώτο πρόβλημα και όχι η ΣΥΝασπισμοποίηση) και να επιθυμείς την ντε φάκτο κατάργηση του καταστατικού δεν βοηθά στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά ενόψει ενός κρίσιμου εξαμήνου.
    Και δεν είναι μόνο αυτό. Αν δεν εφαρμόσουμε την πρόνοια του καταστατικού, συμβάλλουμε στην ενίσχυση όχι απλώς γενικά των μηχανισμών, αλλά ειδικά κάποιων μηχανισμών, ό,τι και να λέμε. Συγκεκριμένα στην Αθήνα, ειπώθηκε παραπάνω ότι θα παίξουμε το παιχνίδι συγκεκριμένων. Άρα, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις τα περί "αντιδημοκρατικότητας" της σχετικής πρόνοιας του καταστατικού.
    ΕΟΣ, δε διαφωνώ στην παρατήρησή σου. Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε, αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο. Το παλεύουμε (και ως πότε;) από μέσα, φεύγουμε ως μονάδες, ψάχνουμε άλλη ριζοσπαστική αριστερά (υπάρχει πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, σε πολιτικό επίπεδο, τέτοια) και προσπαθούμε να τη συσπειρώσουμε;Τι προτείνεις;
    Απάντησέ μου... του χρόνου (όχι όμως σε ένα χρόνο)!
    Καλή και νικηφόρα χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ακριβώς θέλουν να κάνουν φαίνεται στην περίπτωση της Νίκαιας Ρέντη , δήμαρχος εκεί ο γνωστός δημαρίτης Ιωακειμίδης , το 2010 κατέβηκε υποψήφιος με στήριξη του τοπικού συνασπισμού ο Κώστας Παπαδόπουλος προερχόμενος απο το ΚΚΕ και μέλος τότε της ΚΟΕ .Ο Συνασπισμός του Ρέντη ψήφισε Ιωακειμίδη ανοιχτά . Οι του Συνασπισμού της Νίκαιας ψήφισαν Ιωακειμίδη κρυφά , το μεγαλύτερο κομμάτι .
    Σήμερα υπάρχει η παράταξη του Παπαδόπουλου -κοντρα στο ρεύμα- αν δεν κανω λάθος και δήμαρχος ο Ιωακειμίδης ο οποίος σε όλη του την θητεία δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να είναι σε συνεχή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Παπαδόπουλο. Να σημειώσουμε ότι στην παράταξη του Ιωακειμίδη , εκλεγμένοι και σε θέσεις διοίκησης είναι στελέχη της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
    Σήμερα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ Νίκαιας και του Ρέντη θέλουν πάλι Ιωακειμίδη γιατί;
    Να σημειώσουμε ότι ο Παπαδόπουος δεν είναι πλέον μέλος της ΚΟΕ αλλά είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκαιας και του τμήματος αυτοδιοίκησης , από τα βασικούς αντιφα ανθρώπους στην Πόλη αλλά δεν τον θέλουν, όπως λένε είναι λίγος , δεν παίρνουμε το δήμο με αυτόν .
    Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν είναι αυτό που τους κάνει να κάνουν δεξιά στροφή , είναι η εξουσία που φαντάζει πιο εύκολη με τον ήδη δήμαρχο παρά να βάλουν τον κώλο τους κάτω και να τρέξουν . Εύκολα πράγματα μασημένα , χωρίς πολιτική χροιά . το μόνο που θέλουμε είναι η κατάληψη της εξουσίας και τίποτε άλλο και άς είναι και με τον συνεργάτη της δεξιάς του Μπόμπολα και του φίλου του από τα παλιά και τώρα φυλακόβιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και μια ο λόγος για την Νίκαια , τα πράγματα εκεί πέρνουν μια ιδιαίτερη τροπή καθώς οι εξελίξεις τρέχουν με γοργούς ρυθμούς . Αυτέ τις μέρες θα υπάρξουν αποχωρήσεις απο την παράταξη Ιωακειμίδη κυρίως των πασόκογενών , μετά τη παραίτηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κουφόγιαννη. Ολα δείχνουν ότι το ζήτημα στήριξης Ιωακειμίδη απο τον ΣΥΡΙΖΑ πάει για οριστικοποίηση και οι πασοκοι φεύγουν .
    Απορίας άξιον είναι ότι οι δεξιοί μένουν !!
    Κυρίως όσοι προέρχονται απο τον Ρέντη δεν έχουν κουνηθεί απο την θέση τους , Τι θα γίνει θα φανεί τις επόμενες μέρες και πάντως όχι πρίν την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος Γενάρη .
    Να σημειώσω ότι και η πλευρά Παπαδόπουλου απο ότι γνωρίζω δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια , υπάρχουν επαφές με στελέχη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς , βλέπουμε να κινείται και σε άλλες παρατάξεις κυρίως σε στελέχη της παράταξης Λογοθέτη που έχει διαλύσει. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για πλατυά μαζική φυσιογνωμία στην Νίκαια με πολλές επαφές κυρίως στον χώρο της εκπαίδευσης και του αντίφα κινήματος .
    Τελευταία τον βλέπουμε να έχει σχέσεις με την Αριστερή πλατφόρμα , ηταν υποψηφιος για την ΚΕ , και σε ΄'αμεση επαφή με τον Λαφαζάνη .
    Ετσι είναι ανάμενόμενη μια σύγκρουση εντός ΣΥΡΙΖΑ εάν και εφόσον επιμείνουν κεντρικά για τον Ιωακειμίδη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ