ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Κακή αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ...



 Δεν περιμέναμε από τον Ν. Μπογιόπουλο  και τους άλλους συντάκτες του ριζοσπάστη να μας ενημερώσουν ότι η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο. Από την "ΑΥΓΗ"  όμως και τα άλλα δημοσιογραφικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την απαίτηση να υπάρχει  όχι μόνον ενημέρωση για το θέμα της ορκωμοσίας από 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θρησκευτικό όρκο αλλά  και κριτική για την στάση τους, η οποία έρχεται σαφώς σε αντίθεση με την θέση για τον διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία.

Προφανώς οι βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα να πιστεύουν ό,τι και όπου θέλουν. Δεν έχουμε καμία απαίτηση από κανένα, και ούτε βέβαια από τους βουλευτές του ΕΚΜ, να είναι άθεοι. Το θέμα όμως του θρησκευτικού όρκου των βουλευτών, αφορά τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος και όχι βέβαια τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των βουλευτών. Έχουμε λοιπόν την απαίτηση από τους βουλευτές της Αριστεράς να λειτουργούν με βάση της αρχές της. Και τα ζητήματα αρχών δεν είναι "λεπτομέρειες" και δευτερεύοντα ζητήματα που θεωρούνται ανάξια παρουσίας και σχολιασμού από τα ενημερωτικά μέσα της Αριστεράς. 

Το γεγονός ότι η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη έδωσε  θρησκευτικό όρκο δεν αποτελεί είδηση, αλλά παράδοση για το ΚΚΕ. Όμως είναι αξιοσημείωτη είδηση  ότι ο Φώτης Κουβέλης, τώρα που ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες ενστερνίζεται και τον θρησκευτικό όρκο μαζί με άλλους 9 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.  Από τον ΣΥΡΙΖΑ  ακολούθησαν το δρόμο της Κανέλλη και του Κουβέλη, ο Μανώλης Γλέζος, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Σοφία Σακοράφα και ο Βαγγέλης Αποστόλου και οι  Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν & Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν. Μας ξέφυγε άλλος ένας, αλλά δεν καταφέραμε να τον ανακαλύψουμε ακόμα...

εικόνες από ορκωμοσίες στην βουλή:




23 σχόλια :

  1. μια μικρή εξαίρεση, το left.gr , το οποίο παίρνει έμμεσα θέση, αναδημοσιεύοντας το παρακάτω κείμενο του Κώστα Βαξεβάνη από το "κουτί της Πανδώρας": Οι θρησκευόμενοι βουλευτές περισσεύουν, οι τίμιοι δεν φτάνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Γερμανίδης από Φλώρινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κακή αρχή δεν είναι η ορκομωσία. Χεστήκαμε γι'αυτήν πραγματικά. Αλλωστε δεν κρίνεται στο 'τίναγμα της αγιαστούρας' ο χωρισμός εκκλησίας - κράτους αλλά τι πρωτοβουλίες θα πάρεις. Η κακή αρχή έχει έρθει πιο πριν.. Με το τρίπτυχο, Υπεύθυνη - Προγραμματική - Κινηματική χαρακτηρίζοντας τι είδους Αντιπολίτευση θα ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Καλώς τα παιδιά 2 - 1 λοιπόν, απ'τα αποδυτήρια

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σώπα, καλέ! Πια αποδυτήρια;

      το πράγμα έχει φανεί για τα "παιδιά", απ' όταν ήταν σπερματοζωράρια...

      Διαγραφή
  4. ειλικρινα πεφτω απο τα συνεφα διαβαζοντας το αρθρο αυτο.μου θυμιζει παλια ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ αντιληψη για να μην πω μεσαιωνικη νοοτροπια . ειναι δυνατον να κατηγορουνται βουλευτες που ορκιζονται στο ευαγγελιο? [να σημειωθει οτι εγω δηλωνω ΑΘΕΟΣ ] .
    ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΟΡΚΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κακό συναπάντημα30 Ιουνίου 2012 στις 7:28 μ.μ.

      ...πριν από την εποχή του μνημονίου (Πολιτικός όρκος από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) :

      Την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας επανέλαβε ο επικεφαλής της Κ.Ο. Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα.

      Ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του σημείωσε ότι οι βουλευτές της παράταξης θα δώσουν πολιτικό όρκο προσθέτοντας ότι «ο τύπος του όρκου που έχει καθιερωθεί παραβιάζει το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκείας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος καθώς και από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

      Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι «εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.


      Κατόπιν τούτων, σας γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτιθέμεθα να δώσουμε στη Βουλή τον παρακάτω όρκο: «Ορκίζομαι στην τιμή και τη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

      Σημειώνεται ότι χθες ορίσθηκαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και για τη θέση του αντιπρόεδρου της Βουλής ο Θανάσης Λεβέντης.

      Διαγραφή
    2. ΩΡΑΙΑ ΑΦΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ?

      Διαγραφή
  5. αυτο το "μας ξέφυγε άλλος ένας " μου προκαλεί ρίγη φόβουκαι με παραπέμπει σε άλλες εποχές άλλα καθεστώτα καιάλλες νοοτροπίες ξένες προς την Αριστερά που ονειρεύτηκα και για την οποία παλεύω
    Θρησκευόμενη Συριζίτισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι βουλευτές είναι δημόσια πρόσωπα και οι πράξεις τους υπόκεινται στον δημόσια κριτική. Ρίγη θα έπρεπε να σου προξενεί το γεγονός ότι γεγονός ότι λειτουργούν στην Αριστερά μηχανισμοί που ακριβώς παραπληροφορούν τον κόσμο της για το τι κάνουν οι βουλευτές της, αποκρύπτοντας αυτή την πράξη τους η οποία θα προκαλούσε τουλάχιστον συζητήσεις.

      Ήδη εδώ και μέρες λάβαμε αρκετά e-mails από μέλη, φίλους και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι μας ζητούσαν να μάθουν τα ονόματα των 6 βουλευτών. Αν και ψάξαμε σε όλα τα ενημερωτικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) δεν μπορέσαμε να "ανακαλύψουμε τον 6ο"! Αυτό δεν είναι πρόβλημα;

      Το γεγονός ότι υπογράφετε ως "Θρησκευόμενή Συριζίτισσα", τι σχέση με το θέμα και της ορκωμοσίας και τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας;

      Διαγραφή
    2. οπως δημοσια προσωπα ειναι και οι γραφοντες σχοιλια .αρα και εσεις οπως και εμεις ειμαστε ανοιχτοι στην κριτικη .και αν κρινω το αρθρο το θεωρω ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ

      Διαγραφή
  6. http://florineanews.blogspot.gr/2012/06/blog-post_3397.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οποία σύμπτωσις! Τουλάχιστον δύο από τους βουλευτες του Σύριζα που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο (Γλέζος, Σακοράφα) δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα βάσανα του παλαιστινιακού λαού χωρίς (εξ' όσων γνωρίζω μέχρι τώρα) να ασκούν καμία κριτική στην κυρίαρχη εκεί θεοκρατική (για να μην πω τίποτα πιο βαρύ) Χαμάς...Οποία σύμπτωσις, επίσης, είναι οι ίδιοι που ανάγουν την κρίση λίγο-πολύ σε εθνική αντιπαράθεση (ελλάδα vs γερμανία) και όχι σε κοινωνική (καπιταλισμός vs κοινωνία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και οι σφοι Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν& Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν ορκίστηκαν θρησκευτικά αλλά δε βλέπω να ενοχλεί . Μονομέρεια βλέπω ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. OK!

      Λάθος μας. Πράγματι δεν είναι 6 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο αλλά 8. Ευχαριστούμε για την επισήμανση και θα το διορθώσουμε!

      Διαγραφή
    2. Αυτοί δεν μετράνε γιατί είμαστε υπερ της πολυπολιτσμικότητας

      Διαγραφή
    3. Αστειεύομαι φυσικά

      Διαγραφή
  9. Και ο εκ Φλωρίνης είναι ο 6ος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα μου επιτρέψτε να σας πω ότι τα πράγματα ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ από ότι τα παρουσιάζετε.

    1. Δικαίωμα του κάθε βουλευτή είναι να πιστεύει.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΑΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.
    Ο θρησκευτικός όρκος, αποκαλύπτει τα θρησκευτικά πιστεύω των πολιτών, γι'αυτό και είναι πάγια η θέση της Αριστεράς και η απαίτηση της ΕΕ για πλήρη κατάργησή του.

    2. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ.

    Στο πρόγραμμα των ΚΚΕ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο χωρισμός Κράτους Εκκλησίας. Άρα η θρησκευτική τελετή στη Βουλή δεν πρέπει να στηρίζεται από την Αριστερά. Υποθέτω πως το πρόγραμμα δεσμεύει τα κομματικά μέλη.

    3.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ.

    Αν είναι άθεοι και ορκίζονται, μας εξαπατούν.
    Αν είναι πιστοί Χριστιανοί και ορκίζονται ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
    Ο Χριστός και ο Ιάκωβος ο αδελφόθεος ΑΠΑΓΠΡΕΥΟΥΝ ΡΗΤΑ, ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ, ΞΕΚΑΘΑΡΑ, ΑΥΣΤΗΡΑ το θρησκευτικό όρκο.

    4.Είναι ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΝΑΖΙΣΤΕΣ. Τού όρκου προηγείται κοινή προσευχή.

    5.Ο όρκος είναι μάθημα ανεντιμότητας και προσβολή της προσωπικότητας αυτού που ορκίζεται.
    Αν δεν το καταλαβαίνει ο υμνητής του άθεου τύραννου Εμβέρ Χότζα Μανώλης Γλέζος, αν δεν το καταλαβαίνει ο τ.Πρόεδρος του ΔΣΑ κ.Κουβέλης, ας ακούσουν το Χριστό:

    "Εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως... Έστω δε ο λόγος υμών ναι ναι, ου ου· το δε περισσὸν τούτων εκ του πονηρού εστί"!

    Το ακούς ευσεβή Μανώλη Γλέζο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη, ξέχασα να το υπογράψω
      Λασκ.

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά! Οπότε δεν κατηγορούνται γιατί είναι πιστοί Χριστιανοί αλλά γιατί δεν είναι! Οπότε τι είναι; Γιά να δούμε τι θα μπορούσαν να είναι:

      1. Είναι αιρετικοί χριστιανοί, οπότε ΔΕΝ ακολουθούν την επίσημη θρησκεία και εμπίπτουν στα περί "πολυπολιτισμικότητας" που έλεγε ο φίλος πιό πάνω.
      2. Είναι υποκριτές άθεοι, οπότε πάλι δεν ακολουθούν την επίσημη θρησκεία.
      3. Είναι άσχετοι και δεν ξέρουν ότι το υψωμένο χέρι με τα τρία δάκτυλα σημαίνει θρησκευτικό όρκο (μην το γελάς,το έχω πάθει κάποτε).
      4. Δεν δίνουν καμμία σημασία στο θέμα,όπως και το 90% του Ελληνικού λαού.

      Το πρόβλημα όμως είναι άλλο, όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Ο Καραμανλής ο original έλεγε πως τους παπάδες πρέπει να τους κρατά πάντα σε απόσταση ο πολιτικός, γιατί "είναι σαν τα κάρβουνα, όταν είναι αναμένα σε καίνε και όταν είναι σβησμένα σε μουτζουρώνουν". Εμείς τι πάμε και κάνουμε θέμα μιά τέτοια επουσιώδη ασημαντότητα;

      Πάντως εγώ αν ήμουν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητούσα να ορκιστώ στην τελευταία έκδοση του Χρυσού Οδηγού της περιφέρειάς μου. Τι λέτε, θα ήμουν εντός ή εκτός γραμμής;

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμε αντιλαμβάνομαι πως για πολλούς Αριστερούς ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, η φορολόγηση της Εκλησίας, τα ατομικά δικαιώματα, η συμφωνία των προγραμματικών διακηρύξεων και των πολιτικών πράξεων, η συνέπεια, η ειλικρίνεια κλπ είναι επουσιώδη.
    Κρίμα.
    Λασκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, η φορολόγηση της Εκκλησίας,τα ατομικά δικαιώματα, η συμφωνία των προγραμματικών διακηρύξεων και των πολιτικών πράξεων, η συνέπεια και η ειλικρίνεια είναι ουσιωδέστατα. Η επικέντρωση των παραπάνω αρχών σε καραγκιοζιλίκια όμως δεν είναι απλά επουσιώδης, είναι δυστυχώς καταστροφική. Δες όλα τα παραπάνω σχόλια και παρατήρησε ότι από ένα σημείο και μετά οι σχολιαστές αναγκάζονται να υπεισέλθουν στο τι πιστεύει θρησκευτικά ο κάθε βουλευτής, τι πιστεύουν οι Μουσουλμάνοι βουλευτές κλπ. Με το που φτάνουμε όμως εκεί έχουμε αναιρέσει την ελευθερία της ατομικής συνείδησης του καθενός, που αποτελεί και το βασικό λόγο γιά τη θέση χωρισμού εκκλησίας-κράτους. Ισχυρίζομαι ότι είναι στη φύση κάθε συζήτησης γιά τη θρησκεία η απορρόφηση και εξομοίωση κάθε αντίθετης άποψης από τη βασική δομή της θρησκευτικής δοξασίας. Να το πω αλλιώς, οτιδήποτε και να ρίξεις μέσα σε ένα λάκκο με σκατά θα μετατραπεί και αυτό σε σκατά. Η κατάργηση των νόμων που προβλέπουν την άσκηση κρατικής εξουσίας από την εκκλησία και η φορολογική της εξομοίωση με κάθε άλλο σύλλογο είναι εφικτοί και αναγκαίοι πολιτικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα κάθε επιδίωξη σύγκρουσης με την εκκλησία σε τελετουργικά καταλήγει πάντα σε όφελος της εκκλησίας, αφού στο βάθος μιά θρησκεία μπορεί να νικηθεί μόνο από μιά άλλη θρησκεία. Αν μπούμε ως αριστερό κόμμα στον πειρασμό δημιουργίας αντιθρησκείας χάσαμε. Δεν θα χάσουμε μόνο ψήφους, θα χάσουμε τον χαρακτήρα του αριστερού δημοκρατικού κόμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @"Από εκεί και πέρα κάθε επιδίωξη σύγκρουσης με την εκκλησία σε τελετουργικά καταλήγει πάντα σε όφελος της εκκλησίας

    Σε μένα απαντάς;

    Αυτό που ζήτησα είναι να μην κάνουνε καραγκιοζιλίκια οι βουλευτές της Αριστεράς δίνοντας όρκο.
    Το αυτονόητο το λογικό το σύμφωνο και με τη λογική και με τη χριστιανική θρησκεία που απαγορεύει το όρκο, και με τα δικαιώματα και με την Αριστερά.
    Λασκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ