ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Πως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων μετατρέπονται σε ...οίκους αξιολόγησης


Αναδημοσίευση από την "αριστερή στρουθοκάμηλο"  
Υπάρχουν ανάμεσα στις τόσες εταιρείες δημοσκοπήσεων και δυο που σύμφωνα με όσα ξέρουμε -οι παροικούντες την Αριστερά-  "πρόσκεινται πολιτικά" στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικώτερα στην πολιτική άποψη του Α. Τσίπρα. Πρόκειται για την Public Issue και την VPRC. Παλιά οι εταιρείες αυτές ήσαν μία. Έπειτα έγιναν δυο. Στην ίδια πάντα λογική.

ο αυριανός πρωθυπουργός...*
Παλιοί Ρηγάδες οι διευθυντές τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα, μέσα στα περιθώρια που τους αφήνει ο νόμος, να βοηθούν όσο μπορούν πολιτικά τον φιλικό τους χώρο. 

Με μια ιδιαιτερότητα. 

Για να το κάνουν αυτό πρέπει "να υπάρχουν" επαγγελματικά - ο χώρος του Συνασπισμού δεν επαρκεί για να τους "θρέψει" με τις λιγοστές του έως ανύπαρκτες παραγγελίες δημοσκοπήσεων. Ποιος μπορεί και το κάνει αυτό; Μα ο χώρος της κεντροδεξιάς και ο ...Σκάι. 

Έτσι, αν προσέξει κανείς,  δύο είναι διαχρονικά οι πολιτικοί χώροι που "ευνοούνται" από τις δημοσκοπήσεις των δύο εταιριών. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ! 


Η πρώτη εμφανίζεται λίγο τονωμένη (για να είμαστε και εντάξει με τους εργοδότες) αλλά σε λογικά πλαίσια ενώ ο δεύτερος εκτοξεύεται στα ύψη. Μια απλά σύγκριση με τα νούμερα που δίνουν οι άλλες εταιρείες δείχνει το εξόφθαλμο μαγείρεμα/"επεξεργασία" που έχουν υποστεί κάθε φορά τα νούμερα χάριν του ΣΥΡΙΖΑ.



Φυσικά και όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων παίζουν το παιχνίδι τους. 

Αλλά μια σύγκριση αναμεταξύ τους δείχνει ότι γενικά σπονσονάρουν μεν τους πελάτες τους αλλά κρατώντας τα προσχήματα και μια λογική απόκλιση μεταξύ τους. 

Αυτοί που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ασκήσουν "αγκιτάτσια και προπαγάνδα" μέσω των δημοσκοπήσεων είναι οι "σύντροφοί" μας. 
 

Την ιστορία αυτοί την ζήσαμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές: μέχρι και το παραπέντε, έδιναν διψήφια ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας την προεκλογική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια κατοχύρωσής του πολιτικά, τότε, απέναντι στον Αλέκο Αλαβάνο. Ήταν η πρώτη φορά που ο "μικρός" ηγούντο σε προεκλογική εκστρατεία και έπρεπε να πετύχει πάση θυσία. Έτσι οι δυο εταιρείες  βοηθούσαν με τα "ευρήματά" τους, την μεταφορά της προεκλογικής εκστρατείας στα χέρια της άποψης Τσίπρα, ο οποίος επιβεβαίωνε δημοσκοπικά τις επιλογές του έναντι του εσωτερικού του αντιπάλου. 

Τα αποτελέσματα όμως ήταν καταστροφικά: αντί για διψήφιο ποσοστό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και τον ένα από τους -παραδοσιακά δύο- ευρωβουλευτές του με ποσοστά μειωμένα πέραν πάσης προσδοκίας. Κι αυτό έφερε σαν συνέπεια την εξέγερση Αλαβάνου, την διάσπαση και άλλα πολλά ...αλλά αυτά είναι πλέον ιστορία.

Το θέμα είναι ότι η απόπειρα επαναλαμβάνεται. 



Μπροστά στην δημοσκοπική αφλογιστία του ΣΥΡΙΖΑ, - παρά το ότι έχει δοκιμάσει κάθε παραδοσιακό λαϊκιστικό μέσο πολυσυλλεκτισμού με το "όχι σε όλα" αλλά και κάθε μέθοδο διεμβόλισης κάθε πολιτικά αντιμνημονιακού χώρου ή προσεταιρισμού άλλων δυνάμεων - αναλαμβάνουν οι δημοσκοπικές του επιρροές. 

Ως καθαρά κομματικά εργαλεία πολιτικής επιρροής. Με μια καθαρά "αστική" δηλαδή μέθοδο. 

Ασκούν συμπαθητική μαγεία στο εκλογικό σώμα, φουσκώνοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο να τον εμφανίζουν ότι πηγαίνει για δεύετερο κόμμα (!!), μήπως και επηρεάσουν τους αφελείς. 

Προσπαθούν να πείσουν ότι η πολυπόθητη ενότητα της αριστεράς είναι στα σκαριά με οδηγό τον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που είναι το μόνο που δεν συμβαίνει...

Ειδικά μετά τις σοκαριστικές για τον Αλέξη Τσίπαρα τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν την Δημαρ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις αφομοίωσης του αντιμνημονιακού ΠΑΣΟΚ, οι ανοχές του "αντισυστημικού χώρου" έχουν πια ...παραβιαστεί βάναυσα.

Είναι δυνατόν η πρώην Ανανεωτική Πτέρυγα να ξεπερνά σε ποσοστά την "ριζοσπαστική αριστερά"; Φωνάξτε  ένα υδραυλικό... έστω έναν δημοσκόπο. 

Να επισκευάσει την βλάβη και να επιβεβαιώσει με το ζόρι ότι ...όλα πάνε καλά. 

Ιδού λοιπόν και τα αποτελέσματα "βοηθείας" της Public Issue: 
ΝΔ 31%

ΠΑΣΟΚ 15.5%
ΣΥΡΙΖΑ 14%
ΚΚΕ 13.5%
ΔΗΜΑΡ 9.5%
ΛΑΟΣ 6%
Οικολόγοι Πράσινοι 4%
ΔΗΣΥ 3%



Μια απλή σύγκριση με τα σημερινά της Metron Analysis μας δείχνει το εξόφθαλμο:
ΝΔ 18,8% 

ΠΑΣΟΚ 11%.

ΚΚΕ  8,7%, 

ΣΥΡΙΖΑ  6,9%, 

ΛΑΟΣ  5,9%, 

Δημοκρατική Αριστερά 3,8% 

Οικολόγοι Πράσινοι 3,7%.



Όχι ότι η τελευταία δημοσκόπηση είναι σώνει και καλά η καλύτερη και η πιο αντικειμενική. Τα είπαμε αυτά.

Αλλά είναι εξαμηνιαία, έγινε το τελευταίο εικοσαήμερο και βρίσκεται χωρίς αναγωγές πολύ κοντά στο μέσο όρο όλων των άλλων δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.

Το εξόφθαλμο είναι ότι η πρώτη (της PI) είναι και με αναγωγή! Εκεί , ο μόνος που υπερδιπλασιάζεται είναι ο ...ΣΥΡΙΖΑ. Αιδώς "σύντροφοι"!



Ο δρόμος των δημοσκοπήσεων είναι ολισθηρός. Ειδικά όταν σου καθορίζει και την πολιτική σου (όπως γίνεται με την Δημαρ). Ή όταν ανερυθρίαστα τον χρησιμοποιείς για να νοθεύσεις την λαϊκή εντολή - να παρασύρεις ψηφοφόρους σε ένα ρεύμα καθαρά δικής σου εφεύρεσης. 

Όταν παρακάμπτοντας το δικαίωμα των πολιτών να αποφασίσουν ανεπηρέαστοι ανακηρύσσεις  τις δημοσκοπικές εταιρείες σε οίκους αξιολόγησης της ψήφου του...



Φαίνεται όμως ότι το αδιέξοδο της Αριστεράς είναι μεγάλο και τελευταία πιάνεται από τα μαλλιά της. 

Δεν θάταν καλύτερο να πιανόταν από την εναλλακτική της πρόταση; 

Ειδικά την ώρα που η χώρα μας δίνει μια μεγάλη μάχη στην ΕΕ με μια μεταβατική κυβέρνηση κι ένα πρωθυπουργό σωτηρίας από την οποία εκείνη (η Αριστερά σε όλες της τις εκδοχές) απέχει και τον οποίο απλά καταγγέλλει...



*σκίτσο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου

12 σχόλια :

  1. τους έτσουξε εκεί στη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής....σωτηρίας από την άνοδο του σύριζα κ άρχισαν τα κυπατζίδικα δημοσιεύματα.....χαχχα περιμένετε έρχονται κ άλλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμο των 2:51μ.μ.

    το σχόλιό σου επιβεβαιώνει τελικά το άρθρο της "α.σ."...

    Ψυχραιμία φίλε μου! Φαίνεται εκεί στην Κουμουνδούρου ανησύχησαν κάποιοι από την δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (που είναι ανάλογη του ΚΚΕ) και που προφανώς είναι κάτω των περιστάσεων. Γιαυτό στην Κουμουνδούρου άρχισαν να αναζητούν σανίδα σωτηρίας από ακροδεξιά ως πασοκικά ακροατήρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για και χαρά σας "καθαρόαιμοι αριστεροί" διαχειριστές του blog. Ωστε και με τους Κουβέληδες κολεγιά, φτάνει να χτυπήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια εμπάθεια από αυτοκαλούμενους αριστερούς δεν έχω ξαναδεί. Είσαστε για λύπηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πάτε καθόλου καλά...
    Έλεος πια με αυτή τη χυδαία επίθεση ενάντια στον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H σφαλιαρα που εφαγε ο ΣΥΡΙΖΑ οταν το δημοσκοπικο 18% ξεφουσκωσε στο εκλογικο 4,5% ξεχαστηκε γρηγορα απ'οτι φαινεται,δυστυχως για μερικους στις εκλογες ψηφιζει ο λαος και οχι ο-καθε-Αλαφουζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τόσο καιρό που ο ΕΟΣ βαρούσε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΟΕ, ΚΚΕ, Μέτωπο κ.λπ. οι εντεταλμένοι της Κουμουνδούρου τρίβαν τα χέρια τους, γιατί νομίζανε ότι έτσι τσιμπάνε λιγάκιιιι και τα ποσοστά. Πάθαιναν ονειρώξεις με διψήφια μέχρι και κυβερνήσεις. Τώρα τους ενοχλεί που στο στόχαστρο είναι το κόμμα τους. Αλήθεια ΕΟΣ τι λες για τις κολεγιές με τα τσικό του Άκη και τα άλλα πουλέν (Μητρόπουλοι, Κοτζιάδες); Τις βρίσκεις λιγότερο επικίνδυνες από τη Σπίθα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. όλα έχουν ένα όριο.
    προφανώς το κκε δεν είναι συμπληρωματική δύναμη
    των ΜΑΤ παρά τις άστοχες ενέργειες του, ούτε ο
    καζάκης εθνικοσοσιαλιστής παρότι ψαρεύει στα θολά νερά. όσο για το ότι ο σύριζα....ελέγχει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, μάλλον το καρναβάλι ήλθε πρόωρα ή στα ΜEGAλα επιτελεία επικρατεί πανικός. βέβαια κ αυτός ο χώρος δεν είναι άμοιρος ενός κατά καιρούς καιροσκοπισμού.

    τώρα που η αριστερά ισχυροποιείται- στις ποικίλες εκδοχές της- χρειάζεται ένα μίνιμουμ αλληλεγγύης γιατί οι επιθέσεις του συστήματος και των κάθε λογής υποτακτικών του θα γίνουν λυσσαλέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με λίγη συζήτηση με τον κ. Μαυρή, καταλαβαίνεις ότι σπρώχνει κάπως την Αριστερά.Άλλωστε, εδώ μιλάμε για "εκτίμηση εκλογικής επιρροής", όχι πρόθεση ψήφου. Δηλαδή, ρωτά εμένα τον πασόκο πόσο θα πάρει το λαος κοκ. Δεν υπάρχει κάτι το "κολάσιμο" σε αυτό.
    Άλλωστε είναι γεγονός ότι προωθείται ο Αλέξης Τσίπρας, ιδιαίτερα, από λαϊκοδεξιά ΜΜΕ. Δεν είναι κακό αυτό, αλλά μπορεί πράγματι να καθοδηγούνται προς τα εκεί οι απογοητευμένοι του δικομματισμού γιατί ξέρουν οι εχθροί μας πως ως ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, δεν έχουμε έτοιμο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα διεξόδου, άρα ξέρουν πως είμαστε ΕΥΚΟΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ.
    Από την άλλη, είναι προφανής η εκλογοκεντρική δράση του Συριζα αυτή την περίοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει..ξεποδαριαστεί για κεντρικές ομιλίες σε κάθε κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Αττικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει συνεχώς εκδηλώσεις και συνεστιάσεις, περισσότερο, δυστυχώς, από συνελεύσεις και εξορμήσεις ή παρεμβάσεις. Συγκεντρώσεις με σημαιάκια μας έλειπαν ή επικοινωνία με τον κόσμο της βάσης του Πασοκ και δράση μαζί τους; Τους θέλουμε ψηφοφόρους ή να τους ξανακάνουμε αγωνιστές;Σε αυτά τα ερωτήματα περιμένουμε απάντηση, σύντροφοι του ΣΥΝ(της προεδρικής, ιδιαίτερα, πτέρυγας).
    Επίσης, είναι προφανής η συρροή Πασόκων της βάσης στους τοπικούς Συριζα, με ανιδιοτελή χαρακτηριστικά. Οι άνθρωποι ξεποδαριάζονται και αυτοί, σαν να είμασταν στο 1981.Δεν κάνω πλάκα. Έχουν μείνει άνεργοι,βέβαια, και δεν έχουν τίποτα να χάσουν πια, αλλά αυτή η συρροή είναι γεγονός. Δεν χρειάζεται να το αποτρέψουμε αυτό να συμβεί και στα "επάνω". Είναι, όμως, οι όροι που πρέπει να συζητηθούν,προκειμένου να αποτραπεί η ενίσχυση των σοσιαλδημοκρατικών χαρακτηριστικών του Συριζα.Σε αυτό καλείται να απαντήσει η Γραμματεία, αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΝ, που φαίνεται ότι προωθεί το σχέδιο ενοποίησης με σοσιαλδημοκράτες, χωρίς να λογοδοτεί ή έστω να εξηγεί.Γιατί έτσι φαίνεται πως δεν έχει αφομοιώσει καθόλου την ιστορική εμπειρία του αριστερού κινήματος, που από τη δεκαετία του'60 και μετά, η ένωση με τη σοσιαλδημοκρατία και το Κέντρο έγινε άνευ όρων, με αποτέλεσμα την παράδοση της ιδεολογικής ηγεμονίας και μυριάδων αγωνιστών, οι οποίοι και αχρηστεύτηκαν κοινωνικά. Αλλά μη νομίζει κανείς πως οι Πασόκοι έφυγαν από ένα προσωποκεντρικό κόμμα χωρίς ιαδικασίες για να πάνε σε ένα άλλο προσωποκεντρικό κόμμα χωρίς διαδικασίες. Οι άνθρωποι έφυγαν με τη Δημοκρατία και την Ανεξαρτησία στο στόμα. Μιλήστε έστω και με έναν από αυτούς. Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενισχύσει στο λόγο του τα δημοκρατικά "πατριωτικά"(με την καλή έννοια) στοιχεία.
    Τέλος, και βάσει του τελευταίου, σε πιο δύσκολη κατάσταση είναι πλέον οι διεθνιστικές συνιστώσες, των οποίων η σχετική σημασία στην διαμόρφωση της γραμμής μειώνεται, και θα αναγκαστούν πρακτικά να ακολουθήσουν την αποτυχημένη τακτική του εισοδισμού, μια τακτική που θα επιφέρει περαιτέρω διασπάσεις στις τάξεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε παιδιά (ΕΟΣ), καμιά φορά δεν πιστεύουμε ότι διαβάζουμε αυτά που γράφετε και πρέπει να τα διπλοτριπλοδιαβάζουμε.

    Απαντάτε στον ανώνυμο παραπάνω (10 Δεκεμβρίου 2011 4:33 μ.μ.) "Σωστός!". Έτσι ακριβώς, με θαυμαστικό.

    Μα άμα είναι σωστός (που είναι), πολλές από τις δικές σας θέσεις σχετικά με τα ζητήματα που θίγει το σχόλιό του πάνε για ...βρούβες!

    Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν το βλέπετε αυτό! Κι όμως...

    Θα μας τρελάνετε, μα τον ...Νέγκρι! ;-)


    Τα λέμε (αλλά όχι με τέτοιες αντιφάσεις που βγάζουν μάτι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς LeftG700

    Θα τρελαθείτε χωρίς την δική μας βοήθεια γιατί συνεχίζεται να σκέφτεστε σαν σταλινικά γουρουνάκια!

    Γι αυτό και δεν έχετε μάλλον καταλάβει τις δικές μας θέσεις. Επίσης, το σωστό ή λάθος αναφέρεται περισσότερο στο τρόπο προσέγγισης των ζητημάτων και στον τρόπο σκέψης και λιγότερο στα επιμέρους συμπεράσματα.

    Ναι είμαστε "αντιφατικοί", όχι όμως στο επίπεδο που προσπαθείς να εντοπίσεις τις αντιφάσεις μας. Και αυτό δεν το θεωρούμε καθόλου προβληματικό, το αντίθετο μάλιστα! Μακάρι οι κομματικοί μηχανισμοί της αριστεράς να μην είχαν το κόμπλεξ ότι η πολιτική τους και η ιδεολογική τους συγκρότηση δεν διακατέχεται από αντιφάσεις. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να διδαχτούν από την εμπειρία τους. Δυστυχώς όμως η μόνη πηγή "φώτισης" παραμένει ο θείος λόγος του Μαρξισμού - Λενινισμού, ακόμα και γι' αυτούς που τον αρνούνται στα λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παιδιά, σοβαρολογείτε;;; Ε μ ε ί ς είμαστε τα "σταλινικά γουρουνάκια";;; Ε μ ε ί ς ήμασταν που κοτσάραμε φωτογραφία από συγκέντρωση αριστερού κόμματος (ΚΚΕ) στις 11(!) η ώρα το βράδυ, για να "δείξουμε" ότι η συγκέντρωσή του δεν είχε κόσμο;;;

    Πόσες ακόμα φορές θα μας υποχρεώσετε να σας πούμε "E! Mας βλέπουνε!";


    Τα λέμε (αλλά όχι να μας πάρετε και το βόδι εκεί που μας χρωστάτε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ