ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΝκρουση και για την Αθήνα

Οι πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα τα ΝΕΑ έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις μας ότι ένας σκληρός πυρήνας επαγγελματικών στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας που δεν εγκατέλειψε το πλοίο μαζί με την παρέα του Φ. Κουβέλη για να μην χάσει την δουλειά του, είναι πολιτικά τόσο ανίκανος, που θα διαλύσει τον ΣΥΝασπισμό, τώρα που έχουν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι  σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του! Τώρα που πέρασαν οι φουρτούνες οι καπεταναίοι της Κουμουνδούρου ετοιμάζονται να ρίξουν το καράβι σε ξέρα. Διαβάστε το κείμενο της - καλά ενημερωμένης από κύκλους της Κουμουνδούρου - Βούλα Κεχαγιά που αναδημοσιεύουμε, για να καταλάβετε τι εννοούμε:


ΣΥΝκρουση και για την Αθήνα
Εμφύλιος για την επιλογή Τσίπρα να δώσει (μόνος του) το χρίσμα στην Πορτάλιου


Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας έσπευσε το βράδυ της Παρασκευής να δώσει το χρίσμα για την Αθήνα στη δημοτική σύμβουλο της Ανοιχτής Πόλης Ελένη Πορτάλιου, μολονότι γνώριζε ότι για την υποψηφιότητά της υπήρχαν αντιδράσεις. Στη φωτογραφία οι δύο από συνέντευξη Τύπου για το Περιβάλλον

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στην Κουμουνδούρου η αιφνιδιαστική ανακοίνωση από μέρους του Αλέξη Τσίπρα της υποψηφιότητας της Ελένης Πορτάλιου για την Αθήνα, χωρίς προηγουμένως αυτή να έχει εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα του Συνασπισμού.


Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος πρόκειται να συνεδριάσει αύριο για τις υποψηφιότητες, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν στελέχη του ΣΥΝ, χωρίς να υπάρξει καμία συζήτηση στο κόμμα και χωρίς καμία προειδοποίηση ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε το βράδυ της Παρασκευής να δώσει το χρίσμα στη δημοτική σύμβουλο της Ανοιχτής Πόλης, μολονότι γνώριζε ότι για την υποψηφιότητά της υπήρχαν αντιδράσεις.

«Με χαρά διαπιστώνω πως μέσα από αυτές τις διαδικασίες (της Ανοιχτής Πόλης) προκρίνεται η Ελένη Πορτάλιου ως το πρόσωπο που θα εκφράσει τη συλλογικότητα και την πλούσια παρακαταθήκη της δημοτικής μας παράταξης.

Θα είμαι δίπλα της στους νέους αγώνες, αγώνες ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο στον Δήμο, ενάντια στο Μνημόνιο που θέλει Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους και προσωπικό. Είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρει» ήταν η δήλωση Τσίπρα που προκάλεσε νέες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Και αυτό όχι μόνο διότι, όπως λένε και στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, η ανακοίνωση παραβιάζει το καταστατικό αλλά και γιατί, όπως αναφέρουν στελέχη από άλλες τάσεις, πρόκειται για μία υποψηφιότητα «χαμηλής πτήσης» που δεν πρόκειται να συγκεντρώσει ούτε 3%.

Διπλό ξέσπασμα
Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη που το τελευταίο διάστημα είχαν αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου αισθάνθηκαν την ανάγκη να διαφοροποιηθούν δημοσίως από τις επιλογές της ηγεσίας. Για παράδειγμα ο Στέργιος Πιτσιόρλας, νούμερο 2 για πολλά χρόνια στον ΣΥΝ και ουσιαστικά ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τον Τσίπρα στη νεολαία του κόμματος, με δήλωσή του τονίζει: «Δυστυχώς μία ανερμάτιστη ομάδα με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα εδώ και καιρό με αλλοπρόσαλλες επιλογές διαλύει βήμα βήμα έναν ιστορικό χώρο όπως ο Συνασπισμός. Αυτό δεν μπορεί να μείνει άλλο χωρίς απάντηση». Ουσιαστικά με τη δήλωσή του ο κ. Πιτσιόρλας προαναγγέλλει εσωτερικές εξελίξεις μετά τις εκλογές και πιθανότατα και διαδικασίες αλλαγής προέδρου στο κόμμα.

Την ίδια ώρα, έντονα ενοχλημένος από την επιλογή Πορτάλιου εμφανίζεται και ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών Δημήτρης Παπαδημούλης, από τα ελάχιστα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας που παρέμειναν στην Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδημούλης διαφωνεί κάθετα με τη στήριξη της δημοτικής συμβούλου θεωρώντας την αδύναμη υποψηφιότητα που θα οδηγήσει σε μία πολύ κακή εμφάνιση του ΣΥΝ και παράλληλα πιστεύει ότι η πρωτοβουλία Τσίπρα να ανακοινώσει αυθαίρετα και χωρίς συνεννόηση με το κόμμα την κάθοδο της κ. Πορτάλιου πέραν του ότι συνιστά δείγμα αλαζονείας δείχνει ότι υπέκυψε στις συμβιβαστικές διαθέσεις κύκλων της Κουμουνδούρου απέναντι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετρούσαν τον ίδιο
Πάντως η επιλογή Πορτάλιου φαίνεται πως έχει έντονο παρασκήνιο. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν σκέψεις στην Κουμουνδούρου για κάθοδο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στον Δήμο Αθηναίων ώστε ο ΣΥΝ να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν σε σχέση με την υποψηφιότητα. Την προοπτική αυτή στήριζαν τόσο ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Νίκος Παπάς όσο και ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας. Μάλιστα η Κουμουνδούρου παρήγγειλε δημοσκοπήσεις οι οποίες έδειξαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη δυνατότητα να συγκεντρώσει στον Δήμο Αθηναίων διψήφιο ποσοστό. Την τελευταία στιγμή, επικράτησαν όμως οι ψυχραιμότερες φωνές που έλεγαν ότι η κάθοδος Τσίπρα θα σήμαινε νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον Αλέκο Αλαβάνο και αναπόφευκτα νέες συγκρίσεις για τα ποσοστά ανάμεσα σ΄ έναν υποψήφιο στον Δήμο Αθηναίων και σ΄ έναν υποψήφιο στην περιφέρεια Αττικής.

11 σχόλια :

  1. Ναι,τρομερη συγκρουση..Ενα ανυπαρκτο ατομο..ο Στέργιος Πιτσιόρλας εκανε την πασοκα στα Νεα να δημιουργησει εφανταστα σεναρια συγκουσεων.Ελεος.Το προβληματικο ειναι οτι τα δημοσιευει το site σας σαν αληθη.Περιεργως διακρινω μια στεναχωρια και εκνευρισμο οταν ο Συριζα τα βρισκει σε αρκετες περιοχες. Μηπως να αλλαξετε και τον τιτλο του site σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμο των 2:41

    1. Όπως και άλλες φορές έχουμε γράψει η κυρία που έγινε τώρα ξαφνικά ..."παρόκα", έχει έγκυρες διασυνδέσεις με κύκλους της Κουμουνδούρου που δεν περιορίζονται μόνον στην παροχή "ειδήσεων".

    2. Μάλλον είσαι τυφλωμένος από τον συνασπισμιακό σου "πατριωτισμό" και μπερδεύεις τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΝ. Είμαστε από τους πρώτους που εναντιώθηκαν σε υποψηφιότητες όπως του Πετράκου και του Αποστόλου που είναι μέλη του ΣΥΝασπισμού, για λόγους που έχουμε εκθέσει σε δημοσιεύματά μας αναλυτικά. Όμως είμαστε επίσης από τους πρώτους που στηρίξαμε τις ΣΥΡΙΖΙΚΕΣ υποφηφιότητες. Σου αναφέρω μόνο δύο ονόματα για τα οποία είχαμε τοποθετηθεί πολύ πριν αποφασίσει ο ΣΥΝασπισμός τι θα κάνει: την Δ. Σπανούδη και την Ε. Πορτάλιου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ας είμαστε, όμως, ειλικρινείς: η σ.Πορτάλιου είναι σχετικά αδύναμη υποψηφιότητα, με την έννοια ότι έχει μεν δραστηριοποιηθεί, αλλά σε ένα ζήτημα, που δυστυχώς αφορά λίγους, και μάλιστα όχι με θέματα που είχαν πανελλαδική διάσταση. Τι να "πει" μια καθηγήτρια πανεπιστημίου σε έναν άνεργο πτυχιούχο ή έναν μαγαζάτορα που κλείνει σε ένα μήνα τις ελπίδες του μαζί με την πόρτα του καταστήματός του;
    Αν δεν ήταν στην "αγαπητή" στο ΣΥΝ ΚΟΕ, ο Χρ. Καραμάνος θα ήταν εδώ και καιρό ο υποψήφιός μας.Ήταν και στην ΕΦΕΕ,΄συνδικαλίζεται, ο ίδιος ο Κακλαμάνης τον κατονόμασε στο θέμα του Ελαιώνα ως "κατασκευαστή Καραμάνο" συν το ότι εκτέθηκε σε ένα πανελλαδικών (ελέω ΠΑΟ) θέμα- αιχμή, ταμπού, που έδωσε πόντους στο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη μετέπειτα άθλια μεταχείριση του θέματος από τον Τσίπρα (βλ. αυτόβουλη συνάντησή του με Βγενόπουλο). Φαντάζεστε σε τηλεοπτικό ντημπέιτ Κακλαμάνη και Καραμάνο, τι θα'χει να πει ο καρμοίρης πρώτος;
    Ακόμα, λοιπόν, και επικοινωνιακά στέκει μια υποψηφιότητα Καραμάνου.Αλλά ούτε αυτό νοιάζει την Τσιπροπαρέα, μπροστά στο βασικό της στόχο.
    Από την άλλη, καλύτερα.Η Τσιπροπαρέα καμία βοήθεια δεν θα έδινε, θα καιγόταν η υποψηφιότητα "αντιπάλου" ΚΟΕτζή, και ο Κακλαμάνης θα έβγαινε ακόμα πιο κερδισμένος.
    Μπράβο πάντως στο Χρ.Κ. που έγραψε τόσο καλά λόγια για την Ε.Πορτάλιου. Αυτό θα πει μετριοφροσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς εκπληξη σου να αναφερω οτι δεν ειμαι μελος του Συν,αλλα ανενταχτος του Συριζα και το βασικοτερο δεν ειμαι `οπαδος` κανενος. Το ειδιο με μενα ειναι και χιλιαδες μελη η συμπαθουντες του συριζα προς απογοητευση του Συν και του μετωπου που αδυνατουν να μας προσεγγισουν. Ασκω κριτικη και στην ηγεσια του Συν και στον Αλεκο Αλαβανο,σε αντιθεση με σενα που εισαι στρατευμενος και φανατισμενος με την μια πλευρα. Στο μικροκοσμο σας δεν εχετε καταλαβει οτι δεν εχετε καμια δυναμικη και ο κοσμος σας φτηνει.Ελπιζω οταν το παρετε χαμπαρι και οι δυο σας να μην εχει ειδη διαλυθει ο Συριζα.Καληνυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν οι διαδικασίες της Ανοιχτής Πόλης ανέδειξαν την Πορτάλιου, πολύ σωστά ο Τσίπρας έδωσε τη στήριξή του. Σε μια ιδανική κατάσταση, έτσι θα έπρεπε να είχαν λειτουργήσει όλες οι δημοτικές κινήσεις.
    Αν ο ΣΥΝ χωρίς να σεβαστεί την αυτονομία της Ανοιχτής Πόλης, επέβαλε έναν επικεφαλής της επιλογής του, θα είχατε επιτεθεί στον Τσίπρα για αντιδημοκρατικότητα. Τώρα που σεβάστηκε τις διαδικασίες της Ανοιχτης Πόλης, πάλι τον κατηγορείτε.
    Μήπως απλώς έχετε αποφασίσει να κάνετε τυφλές επιθέσεις ούτως ή άλλως; Ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της πολεμικής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μονο η υποψηφιοτητα Γ.Παντζα μπορει να ταραξει τα νερα.
    Ειναι πασοκογενης και θα διεμβολησει το ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν και δεν ψηφίζω στον Δήμο της Αθήνας, θεωρώ ότι η υποψηφιότητα της σ. Πορτάλιου είναι η καλύτερη δυνατή διότι:
    είναι ένα άτομο με γνώση των προβλημάτων και με σημαντική επιστημονική κατάρτιση, παρών στους αγώνες χωρίς να κάνει δημόσιες σχέσεις, που λειτουργεί αθόρυβα μα με ουσία και δημοκρατικά. Έπρεπε να είχε προταθεί από καιρό και όχι τόσο αργά τώρα που όλα διαλύονται. Μακάρι να μην την κάψουν οι εξελίξεις ή και αυτοί που την πρότειναν. Η καλύτερη δυνατή είναι και η υποψηφιότητα της Σπανούδη ( με βάση τις παραπάνω παραδοχές) όπως ίσως και του Μπελαβίλα στον Πειραιά ( αν υπάρχει τέτοια πρόταση ) Στην Στερεά ο ΣΥΝ κατεβάζει τον Αποστόλου τελικά?
    Όσο για τον Πιστίορλα από ότι ξέρω μετά την πορεία του σαν θεωρητικός του ΣΥΝ επί Κωνσταντόπουλου, έγινε υπάλληλος στη Βουλή και ερωτοτροπούσε με το ΠΑΣΟΚ.Καλά δεν λέω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα μου πείτε ότι «ψύλους στ’ άχυρα ψάχνω» και θα σας απαντήσω προκαταβολικά ότι σε τέτοιους καιρους που ζούμε, μπορεί να έχετε και δίκιο.
    αλλά...
    1. Στο καταστατικό του ΣΥΝ, ορίζεται με σαφώς η διαδικασία επιλογής υποψηφίου δημάρχου. Και αυτή έχει ως εξής: α) τη κατάθεση υποψηφιοτήτων, β) την συζήτηση στις «Πολιτικές Κινήσεις» (οργανώσεις μελών), γ) τη συζήτηση στη Νομαρχιακή και την τελική λήψη απόφασης.
    Ειδικά μάλιστα για τις μεγάλες πόλεις (που τις ορίζει ποιες είναι) προβλέπεται και η συν-απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Η οποία μάλιστα, αν είναι διαφορετική από εκείνη της Νομαρχιακής, σημαίνει και την επανάληψη της συζήτησης στις ΠΚ, με την τελική απόφαση πάντως να λαμβάνεται από την ΚΠΕ.
    Ακριβώς αυτό έγινε και για την ανάδειξη του Τσίπρα ως υποψήφιου της Ανοιχτής Πόλης. Η σχετική συζήτηση μάλιστα κράτησε οκτώ ολόκληρους βασανιστικούς μήνες (επειδή τότε στη Νομαρχιακή Α Αθήνας η Πτέρυγα είχε τη σχετική πλειοψηφία, ενώ στην ΚΠΕ την είχε το Ρεύμα).
    Υποθέτω ότι αντίστοιχες δημοκρατικές διαδικασίες θα διέπουν τη λειτουργία και των υπολοίπων συνιστωσών.
    Η (υπαρκτή) χρονική πίεση δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση την κατευθείαν απόφαση της ΚΠΕ (κάτι που υποθέτω ότι σχεδιάζεται να γίνει στη σημερινή της συνεδρίαση).
    Βεβαίως, μη υπάρχοντος καταστατικού άρθρου που να το απαγορεύει ρητά, το κόμμα (με την τήρηση της προαναφερόμενης διαδικασίας) μπορεί να εκχωρήσει το δικαίωμα της επιλογής του υποψηφίου στη δημοτική παράταξη, την «Ανοιχτή Πόλη» στην περίπτωσή μας. (Αν έκανε κάτι τέτοιο θα του άξιζε έπαινος).
    2. Η «Ανοιχτή Πόλη» δεν έχει βέβαια καταστατικό κλασικής μορφής. Εχει όμως Αρχές λειτουργίας που έχουν εγκριθεί από την ιδρυτική της ολομέλεια και έχουν τηρηθεί (νομίζω) μέχρι σήμερα κατά γράμμα.
    Κατ’αυτές:
    α) η «Συντονιστική Γραμματεία» (που φέρεται να αποφάσισε σε μη προσδιοριζόμενο χρόνο και χώρο για την υποψηφιότητα) είναι ένα σχετικά ολιγομελές όργανο που αρμοδιότητα έχει να αποφασίζει για τα πρακτικά τρέχοντα ζητήματα και κυρίως για τα θέματα που αφορούν την παρουσία της παράταξης στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Γι αυτό τον λόγο συμμετέχουν σ αυτήν οι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, ο διευθυντής (ο Χάρης Κ.), εκπρόσωποι των συνιστωσών και μέλη της παράταξης που δραστηριοποιούνται στον τομέα των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν. Η λειτουργία της ως σήμερα ήταν ακριβώς έτσι.
    Για τα πιο σημαντικά πράγματα καλούνται συνήθως συνδιασκέψεις, ενώ για τα πολύ σοβαρά Ολομέλειες των μελών. (και ποιός μπορεί να ισχυριστεί ότι η επιλογή υποψηφίου δημάρχου δεν είναι το πιο σοβαρό ζήτημα;)
    β) Μια άλλη εξίσου σημαντική αρχή της Αν.Πολ. είναι εκείνη της «εναλλαγής των προσώπων». Ετσι κάποιος που έχει διατελέσει ήδη δημοτικός ή διαμερισματικός σύμβουλος ή εκπρόσωπος σε οργανισμό ή μέλος συντονιστικής γραμματείας διαμερισματικής επιτροπής, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επαναλάβει τη θητεία του για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ΣΥΝ διαλύθηκε ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tα λόγια είναι περιττά.Η πράξη δείχνει, αυτό που γράφει ένας απο τους πρώτους σχολιαστές. Οτι ο Τσίπρας με την τυχοδιωκτική του πολιτική συμπεριφορά διαλύει κατα ριπάς τον Συνασπισμό, ένα ιστορικό πολιτικό ρεύμα, που μέχρι την ανέλκυσή του κατόρθωνε να επιλύει τα επιμέρους προβλήματα των τάσεών του και να προχωρά.
    Τότε και οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ 'ηταν ακόμα σχετικά αρμονικές.Δεν ήταν ο σημερινός κατακερματισμός, που ασφαλώς οφείλεται στην αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της ομάδας Τσίπρα, που αποδείχτηκε ανίκανη και ανώριμη πολιτικά.
    Αλλά δυστυχώς με τον οπορτουνισμό και τους μετεωρισμούς, με την διαχειριστική λογική του Τσίπρα που είναι ΑΝΕΡΜΑΤΙΣΤΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα.Και δυστυχώς, το Τσιπρέικο, ανεύθυνο ως το τέλος, σταμάτησε και να τηρεί αλόμη και τα προσχήματα όπως π.χ στο εξωκαταστατικό χρίσμα Πορτάλιου, (ανεξάρτητα αν είναι ικανή ή όχι η ίδια).
    Και για την Αριστερά είναι μοιραίο άτομο ο Αλέξης Τσίπρας.Η συμπεριφορές αυτές σε περίοδο κρίσης είναι ανεπίτρεπτες. Τώρα που ο λαός χρειάζεται μια πειστική κι ενωμένη Αριστερά, αυτός διαχειρίζεαι απλώς την μικροεξουσία του δεξιά κι αριστερά εγκλωβισμένος στην κολακεία των κολλητών του που έχει επιβάλλει με το στανιό στην Κουμουνδούρου. Το Κόμμα έχει πάψει να το υπολογίζει, οι Πολιτικές Κινήσεις δεν έχουν φωνή στις επιλογές του υποψήφιου δημάρχου και περιφερειάρχη.Συμπεριφέρεται σαν φεουδάρχης με τους περιφερειακούς "επιστάτες" του.Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η βασιλεία Τσίπρα ξεπέρασε σε αποχωρήσεις την Β΄Πανελλαδική (τότε είχαμε χιλιάδες διαγραφές).

    Τότε το ΚΚΕ Εσωτερικού έφτασε στο 1,84%.
    Αντε να δούμε που θα φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Τότε (ξε)χάσαμε τον Λεωνίδα Κύρκο.
    Τώρα έχει σειρά ο Αλέξης Τσίπρας.

    Η ιστορία (δυστυχώς) επαναλαμβάνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ