ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σχήμα με κάρτες μελών!



Σήμερα το πρωί, ολοκληρώθηκε η μεταμόρφωση του Αλέξη Τσίπρα από παιδί του Αλαβάνου σε παιδί του …Κύρκου! Ξεκαθάρισε την θέση του ΣΥΝ για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις πρακτικές κάποιων «ανανεωτικών», οι οποίοι δεν σέβονται καμία κομματική διαδικασία του ΣΥΝ και γράφουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα παλιά τους τα παπούτσια. Προτιμούν να ανακοινώνουν τις απόψεις τους στα ΜΜΕ και κάνουν «διάλογο» στα παράθυρα των καναλιών. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν από τις δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι της ΕΡΤ1, τις θέσεις του ΣΥΝ για τον ΣΥΡΙΖΑ:

- Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΜΜΑ
- ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕΛΩΝ
- Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΙ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Βέβαια, ο ΣΥΝ ακόμα δεν έχει εκτιμήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση. Όμως ο πρόεδρός του βιάζεται και προχωρά στο επόμενο ζήτημα της ημερήσιας διάταξης, που είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και μόλις τώρα έχει αρχίσει η συζήτηση, προκαταλαμβάνει όλους - εντός και εκτός του ΣΥΝ - και ανακοινώνει τις «προσωπικές» του απόψεις ως θέσεις του ΣΥΝ. Βέβαια δεν πρόκειται για «προσωπικές» απόψεις…

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της υλοποίησης των προεκλογικών συμφωνιών, τόσο με την ανανεωτική πτέρυγα όσο και με το αριστερό ρεύμα, για την αλλαγή γραμμής του ΣΥΝ σχετικά με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ: Απεμπλοκή του ΣΥΝ κάτω από την ηγεσία του Α. Τσίπρα. Εμπόδιο στην υλοποίηση αυτής της συμφωνίας ήταν και είναι ο Α. Αλαβάνος. Γι αυτό ο σ. Αλαβάνος δέχτηκε προεκλογικά και συνεχίζει να δέχεται μεθοδευμένα τα πυρά όλων.

Ο Α. Τσίπρας ήδη έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι μόνον η πρόσφατη απόρριψη του σχεδίου απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ για την εκτίμηση των εκλογών, που έγινε κυρίως για να επιδείξει πυγμή: αυτός είναι ο ...«αρχηγός». Η γραμμή του «τρίτου πόλου» με τους οικολόγους - που είναι σημείο σύγκλησης με τους «ανανεωτές» - παρουσιάστηκε στην προεκλογική περίοδο ως πυροτέχνημα. Μετεκλογικά με το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΝ -χωρίς να ρωτήσει κανένα - στους "Οικολόγους Πράσινους" εν όψει του συνεδρίου τους, δείχνει ότι τηρεί τις συμφωνίες του και προχωράει στους δρόμους που έχει χαράξει η «ανανεωτική» πτέρυγα…

Σε δύσκολη θέση όμως βρίσκονται και τα στηρίγματά του προέδρου του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλυπτική ήταν η παρουσία τους στην χθεσινή συγκέντρωση που έγινε στην αίθουσα του ΣΥΤΕ από το «εντός εποχής» Στην εισαγωγή ο σ. Ευκλείδης Τσακαλώτος διατύπωσε την θέση ότι η εκδήλωση επιχειρεί να κινηθεί έξω από τις θεσμοθετημένες κομματικές διαδικασίες των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκει να γίνει ένας «ανοικτός» διάλογος στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως «ανοικτός» διάλογος δεν ήταν, όπως εύστοχα διαπίστωσε στην παρέμβασή της η Ε. Πορτάλιου, αφού είχαν κληθεί επιλεκτικά ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράσουν τις θέσεις τους. Επίσης, δεν ήταν «ανοικτά» και τα αυτιά του ακροατηρίου. Όταν κάποια παρέμβαση ξέφευγε από το «κλίμα» της συγκέντρωσης, τότε το ακροατήριο είχε κλειστά τα αυτιά του και αδιαφορούσε για το τι έλεγε ο ομιλητής. Αυτό συνέβη στην παρέμβαση του σ. Μπίρμπα (ανανεωτικός) ο οποίος έθεσε μερικά σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον και το παρόν του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν ήθελε να ακούσει γι αυτά, αφού όλοι αλλού είχαν το μυαλό τους…

Ούτε πήρε τον λόγο η «βάση» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που τοποθετήθηκαν ήταν άνθρωποι των μηχανισμών και …πανεπιστημιακοί, λες και τα προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντικείμενο «επιστημονικής έρευνας». Όμως και στο επιστημονικό επίπεδο έπασχε σημαντικά η εκδήλωση: Απουσίαζαν οι ψυχαναλυτές και οι ψυχίατροι. Και η συμβολή τους θα ήταν χρήσιμη, τουλάχιστον για να ερμηνεύσουν τον άναρθρο λόγο ορισμένων ομιλητών όπως του σ. Τάσου Κορωνάκη, που απαιτούσε ιδιαίτερη αποκωδικοποίηση για να γίνουν αντιληπτά τα πολιτικά μηνύματά του.

Μετά απ όλα αυτά, είναι σίγουρο ότι στο ένθετο «εντός εποχής» της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗΣ», που θα περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των ομιλητών, θα γραφτούν άλλα πράγματα από αυτά που ακούστηκαν χθες στην συγκέντρωση!

Την Κυριακή, να ακούσετε τον Ελληνιάδη στο "105.5 στο κόκκινο". Ήταν από τις πιο μεστές τοποθετήσεις. Όμως, επειδή δεν ήταν στον κατάλογο των εισηγητών, δεν πρόλαβε να πει όλα όσα ήθελε. Τα υπόλοιπα θα πει στην εκπομπή του

13 σχόλια :

  1. Για δείτε μια σοβαρή παρέμβαση της βάσης στο http://dosepasa.wordpress.com/
    Μαζεύονται υπογραφές (και όχι μόνο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον παιδί του Φλαμπουράρη και του Βούτση είναι! Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "λες και τα προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντικείμενο «επιστημονικής έρευνας»"
    Πάντως ο μαρξισμός είναι η επιστημονική προσέγγιση της πολιτικής θεωρίας και πράξης. Αν δεις τα σημερινά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ με μία μεταμοντέρνα θεώρηση αποκόπτωντάς τα από τη συνολική ιστορία του ελληνικού και παγκόσμιου εργατικού κινήματος με μία μη επιστημονική σκοπιά δεν είμαι σίγουρη ότι μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα που θα σε οδηγήσουν προς μία πιο θετική κατεύθυνση.

    Τώρα, τα περί δημοκρατίας και περί βάσης του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι σηκώνουν πολύ κουβέντα. Αν δηλαδή μίλαγαν 20 από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούσαν μόνο τον εαυτό τους και εξέφραζαν την προσωπική τους άποψη, θα ήταν πιο γόνιμος και παραγωγικός ο διάλογος; Αν είναι έτσι να κάνουμε ένα συνέδριο με τους 25000 της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και να μας πει η καθεμία και ο καθένας την άποψη του και σε μερικά χρόνια θα μπορέσουν να βγουν κάποια συμπεράσματα. Δεν είναι δημοκρατία η αποθέωση της ατομικοποίησης και της αποσυλλογικοποίησης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατ'εμε είναι ο διάλογος των ιστορικών ρευμάτων της ελληνικής αριστεράς, ρεύματα που εκφράζονται από τις συνιστώσες και τις τάσεις τους, και αν ο διάλογος αυτός δεν καταλήξει σε μία ξεκάθαρη πολιτική γραμμή για το τώρα, κανένα οργανωτικό μέτρο δε θα μπορέσει να σώσει το ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. - Δεν είναι σαφές;.. Θέτει κάποιος αλλαγή αυτών των σχέσεων;… Δεν είναι σαφές από την ιδρυτική του πράξη ενός συνεργατικού σχήματος το τι είστε;… Έχει τεθεί από κάποιον ζήτημα αλλαγής αυτών των σχέσεων..

    Βεβαίως. Υπάρχουν πολλές απόψεις συντρόφων μας τις οποίες συζητάμε δημόσια και ανοιχτά που λένε -και που σε ορισμένα σημεία μπορεί να έχουν δίκιο- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικό σχήμα πρέπει να λειτουργήσει με πιο δημοκρατικό τρόπο. Ότι υπάρχει ένας κόσμος, στον οποίον εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία, που επανεργοποιήθηκε μετά από πάρα πολλά χρόνια αποχής από τις κομματικές διαδικασίες, που βρισκόταν σε πολλές και διαφορετικές οργανώσεις της αριστεράς παλιά, ο λεγόμενος ανένταχτος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί να αποφασίζουν μονάχα οι συνιστώσες, πρέπει με έναν τρόπο να ακούγεται και η δική μας η φωνή. Όταν εμείς όμως ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα, αλλά θα ψάξουμε να βρούμε τρόπο για μια πιο δημοκρατική λειτουργία του συμμαχικού μας σχήματος, θα βρούμε και τις πλατφόρμες και τα οργανωτικά μοντέλα για να το πετύχουμε.
    Άρα λοιπόν δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα σχήμα όπου θα υπάρχουν κάρτες μελών και κομματικές ο4ργανώσεις που θα εκλέγουν συνέδρια και θα εκλέγουν ηγεσίες. Αυτό είναι νέο κόμμα. Δεν μπορεί να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για έναν δημοσιογράφο που επί σειρά ετών καλύπτει το ρεπορτάζ της Αριστεράς αν κάτι έχει κριθεί και αποριφθεί οριστικά είναι η λειτουργία του πολυτασικού ΣΥΝ. Εκτός αν ορισμένοι βολεύονται στα όρια της εκλογικής επιβίωσης η ακόμη χειρότερα της συνεργασίας με μία συνιστόσα του δικομματισμού. Τα υπόλοιπα προσφέρονται μόνο για λαϊκή κατανάλωση. Είναι πραγματικά κρίμα ένας ολόκληρος κόσμος να απέχει επί σειρά ετών από τα κοινά απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στην Αριστερά και αναζητώντας ένα όραμα, μία έμπνευση, ένα σημάδι για να πάμε παρακάτω. Ακόμη και η συζήτηση για το ποιός φταίει έχει κουράσει. Απλά πάμε παρακάτω. Με φρέσκα πρόσωπα, με νέες ιδέες, με φαντασία, με ήθος, με όραμα, με ποιότητα και κυρίως λέγοντας αλήθειες μακριά από ιδιοτέλειες, συμφέροντα, μικρότητες και εγωισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μετάλλαξη του Τσίπρα δεν είναι όμως τυχαία: πριν γίνει παιδί του Αλαβάνου υπήρξε αγαπημένο παιδί του Κωνσταντόπουλου. Και μάλιστα υπήρξε δημιούργημα του Κωνσταντόπουλου. Το γιατί κάποιοι έκαναν πως τα ξεχάσαν αυτά, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To poion ekfrazei, me poies diadikasies ton ekfrazei, kata poso nomimopoiimenos einai na ton ekfrazei, o tsipras ton synaspismo, afiste ton synaspismo na to krinei mesa apo ta syllogika tou organa. O s.alavanos otan milaei, poion akribws ekfrazei?ton "lao" toy syriza?toys psifooforus tou sto irakleio? tin koinobouleytiki omada toy suriza?esas ??poioys akribws kai me poies diadikasies?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μάλλον το παραπάνω post σχηματοποιεί και κάνει τις απόψεις καρικατούρα. κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω ότι όσα είπε ο Αλέξης σήμερα το πρωί τα είχε προαναγγείλει στην ομιλία του στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την ημέρα της αντισυγκεντρώσεως. Έχω δηλαδή την αίσθηση ότι και η ιστορία με το κείμενο της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βγήκε και οι σημερινές δηλώσεις, υπηρετούν την κατεύθυνση "περισσότερος ΣΥΝ, ανεξαρτήτως ΣΥΡΙΖΑ".
    Επιχείρησα μια αποκωδικοποίηση της τοποθέτησης Τσίπρα στο syriza.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δημοσιεύουμε το παρακάτω σχόλιο του αστυάνακτας που μας το έστειλε με e-mail:

    Αγαπητοί σύντροφοι.
    Κάποιε επισημάνσεις...(δε μπορώ να μπω στα σχόλιά σας!)
    Αυτό το χαρακτηρισμό παιδί (για τον Τσίπρα) τι το θέλετε; Πέραν της κακεντρέχειας είναι λάθος κάποιος να είναι παιδί άλλου, να ετεροκαθορίζεται δηλαδή.Είναι λάθος να ξεκινά κάποιος τη συζήτηση με χαρακτηρισμούς....παιδί του Αλαβάνου...παιδί του Κύρκου.....Δεν έχω αντιληφθεί,εσείς ίσως τα ξέρετε καλύτερα τα πράγματα, τουλάχιστον πείτε μου την προσωπική σας γνώμη, εσείς πως αντιλαμβάνεστε τον ΣΥΡΙΖΑ; Ως ενιαίο κόμμα..... δηλαδή διάλυση όλων των μέχρι τώρα συνιστωσών του (πως νομίζετε ότι θα γίνει αυτό;) και εκλογή οργάνων και ίδρυση οργανώσεων και πως; Γιατί η κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία αν και μόνο έχουμε να τη κάνουμε και κάτι....Ο Τσίπρας είναι πρόεδρος ενός κόμματος, είναι εξουσιοδοτημένος να υποστηρίζει την πολιτική του κόμματός του μέσα στην οποία είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να απαντήσει σ΄αυτό που είπε ο Αλαβάνος( αλήθεια σύμφωνα με τη δική σας λογική, από που είχε τη δικαιοδοσία να μιλήσει για κάρτα μέλους ο σ.Αλαβάνος;;....πριν αποφασίσουν οι συνιστώσες, αποφάσισε η γραμματεία...και πως με πλειοψηφία;)
    Προσπαθώ να σας καταλάβω,να καταλάβω το σχέδιο που υπερασπίζεστε πέραν της στοίχησης πίσω από πρόσωπα είτε είναι ο Τσίπρας αυτό είτε ο Αλαβάνος..................το οποίο κατα τη γνώμη μου διχάζει το κόσμο της Αριστεράς....επαναλαμβάνω δεν είναι κακό να υποστηρίζεις τη θέση σου, αλλά να την υποστηρίζεις τεκμηριωμένα. Στη τεκμηρίωση συμπεριλαμβάνεται και το τι είπε ο άλλος π.χ ο Κορωνάκης, ο Μπίρμπας, ο Τσακαλώτος. Πολύ θα ήθελα να μάθω τι είπε ο σ. Θεωνάς στο φεστιβάλ της ΚΟΕ και μιλάτε απαξιωτικά και ειρωνικά γι αυτόν..... Με χαρακτηρισμούς (οπαδικούς) και μόνο δε βγάζουμε τίποτε.... Μη μου πείτε ότι δεν είστε ανικειμενικοί (όπως την άλλη φορά , αυτό το έχω καταλάβει) δε φτάνει για να εξηγήσετε την πολιτική ουσία των όσων υποστηρίζετε....για να προχωρήσουμε στης συζήτηση επί του ουσίας....
    συντροφικά
    αστυάνακτας

    ΥΓ Τουλάχιστον εγώ το ψήφισα για πρόεδρο τον Αλαβάνο....και πολλές προτάσεις του. Άλλοι που δεν μπορούσαν να τον δουν και τον υπερασπίζονται σήμερα μάλοον χρειάζονται γερές δόσεις αυτοκριτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνιστώμενη ανάγνωση:

    «Πώς πάει ο διάλογος μέσα στην Αριστερά; Μαύρα κι άραχλα!» (leftg700.blogspot.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι δύσκολο να καταλάβουν ορισμένοι ότι οι συλλογικότητες ή θα εκφράζουν μόνο πρόσωπα ή θα εκφράζουν μόνο κόμματα και θα είναι συμμαχίες κομμάτων. Δεν μπορεί να είναι να συνυπάρχουν και κόμματα και απλά πρόσωπα και να αποφασίζουν σε μια συλλογικότητα. Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα γίνει κόμμα μελών ή θα παραμείνει εκλογική συμμαχία κομμάτων. Τόσο δύσκολο είναι αυτό;; Και μένει λοιπόν οι λεγόμενοι "ανένταχτοι" της αριστεράς ή να προσχωρήσουν σε μια από τις υπάρχουσες συνιστώσες (είναι αρκετές άλλωστε, κάπου θα βρουν να εκφράζονται οι απόψεις τους, διαφορετικά εδώ θα μιλήσω για το πρόβλημα της αριστεράς σήμερα, ο εγωισμός και "η δική μου πρόταση, που την ξέρω εγώ και θέλω να γίνει απόφαση όλων των άλλων". Πώς θα γίνει αν δεν κουραστείς να την λες και να τη ζυμώνεις μέσα σε συλλογικές διαδικασίες κομμάτων;;) Μην ψάχνετε λοιπόν πολύ. Όσοι νοιώθετε ανένταχτοι, φτιάξτε μια συνιστώσα των ανένταχτων, μην την λέτε ντε και καλά ΣΥΡΙΖΑ, και απαιτείστε ισότιμη συμμετοχή στα δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ.
    Από έναν πρώην και εκτός των τειχών, που έτσι κι αλλιώς σας παρακολουθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΣΥΡΙΖΑ το οραμα μεταλασεται,η αναγκη της αριστερας ,απεχει νομιζω πολυ απο τα τερτιπια των ...αρμοδιων!΄? εμεις ως φτωχοι συγγενεις προσπαθουμε να μαθουμε τι και ποιες εξελιξεις συντελουντε πισω απο τις πλατες μας!Οι ευθηνες λοιπον αφορουν πρωτιστως τον ΣΥΝ αλλα και τους υπολοιπους.ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ τις θεσεις σας (αν γινονται πουθενα συνεδριασεις πραγματικες του ΣΥΡΙΖΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ