ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Η εμπάθεια της ΛΑΕ απέναντι στον Α.Τσίπρα μερικές φορές καταλήγει στην γελοιότητα...


Μεγάλη αντίφαση ανακάλυψε η ΕΦ.ΣΥΝ. στις δηλώσεις Λαφαζάνη για το “Εσθονικό” ζήτημα. Από τη μία, μας λέει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Παν. Λαφαζάνης καταγγέλλει ως “αντιδραστικές και νεοψυχροπολεμικές” τις διασκέψεις τύπου Ταλίν και από την άλλη επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνήθηκε να πάει στο Ταλίν “για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης”.

Μπορεί η ΕΦ.ΣΥΝ. να έχει οποιαδήποτε εκτίμηση για τα κίνητρα των Τσίπρα – Κοντονή να μην πάει η κυβέρνηση στο Ταλίν. Που, όμως, βλέπει την αντίφαση στις δηλώσεις Λαφαζάνη; Και από πού και ως πού βγάζει η ΕΦ.ΣΥΝ. το συμπέρασμα ότι αυτός που κάνει την εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν πήγε στο Ταλίν για λόγους “εσωτερικής κατανάλωσης”, θεωρεί ότι έπρεπε να είχε πάει;


Αυτό που μετράει στην πολιτική, αλλά και στην ζωή γενικότερα είναι οι πράξεις και όχι τα κίνητρα. Για το iskra.gr όμως τα «κίνητρα» έχουν μεγαλύτερη αξία και σημασία από τις πράξεις, Γιαυτό δεν λέει τίποτα για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν πήγε στο Ταλίν. Δεν θα διαφωνήσουμε ότι πήγε για λόγους “εσωτερικής κατανάλωσης”. Όμως γνωρίζετε πολλές κυβερνήσεις ή ακόμα και πολιτικά κόμματα που παρόμοιοι λόγοι δεν προσδιορίζουν την στάση τους σε πολλά ζητήματα; Με την ίδια λογική που χρησιμοποιεί το Iska.gr, θα μπορούσε κάποιος να εγκαλέσει τον Παν. Λαφαζάνη να αποδείξει κ' αυτός όταν καταγγέλλει ως “αντιδραστικές και νεοψυχροπολεμικές” τις διασκέψεις τύπου Ταλίν ότι δεν το κάνει για λόγους “εσωτερικής κατανάλωσης” ώστε να διευρύνει την εκλογική του πελατεία και να μπει κι' αυτός στην βουλή;

Η αξιολόγηση των πράξεων με βασικό κριτήριο τα “κίνητρα”, όταν κατέχεις εξουσία, οδηγεί στην ιερά εξέταση και στα γκούλαγκ. Ευτυχώς τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει από το iskra.gr...

Η Πολιτική όμως δεν είναι προπαγάνδα. Το iskra.gr μπορεί να στρατεύεται στην αποδόμηση των «σχέσεων εμπιστοσύνης» προς τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται αυτή αποδόμηση, δεν οδηγεί στην αναδόμηση νέων «σχέσεων εμπιστοσύνης» προς τον πολιτικό χώρο που εκφράζει. Ούτε βέβαια οικοδομεί κάποιο λαϊκό κίνημα,αφού κινείται ως πρακτική εντός του χώρου της «αστικής πολιτικής»

Τι σημαίνει αυτό, ας το δούμε χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα ένα άλλο κείμενο από το iskra.gr, όπου φαίνεται πως οι συντάκτες του iskra.gr αναζητούν την “εμπιστοσύνη” που έχασαν από τον Α. Τσίπρα στον ...Vladimir Putin:

Αυτή η ...επανάσταση, αναφέρεται ως είδηση στη χώρα μας μόνον σε μερικά αμφιβόλου εγκυρότητας ηλεκτρονικά με φιλορωσικό προσανατολισμό όπως το blog «ο παράτολμος Ελληνας»

Όμως δεν πρόκειται για καμία «Επανάσταση στη ναυσιπλοΐα». Απλά οι πετρελαϊκές εταιρείες βρίσκουν τρόπους να μειώσουν το κόστος μεταφοράς και ν' αυξήσουν τα κέρδη τους. Το ρωσικό Christophe de Margerie στο παρθενικό του ταξίδι την Βόρεια διαδρομή που παρακάμπτει το Σουέζ είναι μισθωμένο από την Γαλλική Total. Η διαδρομή αυτή γινόταν και πριν με εμπορικά πλοία, μόνο που μπροστά πήγαινε ένα παγοθραυστικό από τον γερασμένο στόλο των ρώσικων παγοθραυστικών και ακολουθούσε το φορτηγό πλοίο. Τώρα που άλλαξαν οι κλιματολογικές συνθήκες και έχει μειωθεί το στρώμα του πάγου, μπορούν πλέον και εμπορικά παγοθραυστικά να κάνουν αυτήν την διαδρομή χωρίς την συνοδεία των ρώσικων παγοθραυστικών.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο ο καπετάνιος του Christophe de Margerie αν ξέρει γιατί το σκάφος ονομάζεται Christophe de Margerie, απάντησε " Αυτός (δηλαδή ο Christophe de Margerie) έχει εργαστεί σκληρά για τον πλούτο της Total και αυτής της Ρωσίας ». Το ρωσικό παγοθραυστικό  βαφτίστηκε τον περασμένο Ιούνιο από τον Vladimir Putin αυτοπροσώπως, και πήρε το όνομά του από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Total, που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 2014 στη Μόσχα.

η Γαλλική LE FIGARO σε άρθρο της για αυτή την “επανάσταση”, γράφει: Το ρωσικό παγοθραυστικό Christophe de Margerie, που έχει ναυλωθεί από τον Total, είναι το πρώτο εμπορικό σκάφος που χρησιμοποιεί το πέρασμα της Αρκτικής από το βορειοανατολικό στην Ασία. Την “επανάσταση” που φαντασιώνονται οι συντάκτες του Iskra.gr αλλιώς την αντιλαμβάνεται η LE FIGARO: Το κέρδος είναι διπλό, 15 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το δρόμο του Σουέζ και δεν χρειάζεται η συνοδεία παγοθραυστικού. (Premier voyage dans l'Arctique pour le brise-glace Christophe de Margerie)

Όμως οι συντάκτες του iskra.gr που δείχνουν μια ιδιαίτερη προσήλωση στην παρακολούθηση των ελληνορωσικών σχέσεων, θα έπρεπε τουλάχιστον να αναφέρουν ως “είδηση” το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα συνέχισε το έργο του Π. Λαφαζάνη για την βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Ρωσία και τους συμμάχους της και διεκπεραίωσε ένα από τους βασικούς στόχους που είχε θέσει ως Υπουργός. Σε αυτό το θέμα η “σιωπή” είναι πλήρης: Ούτε λέξη για την πράξη της κυβέρνησης, ούτε για για τα “κίνητρα”. Να υποθέσουμε ότι συμφωνούν αλλά ντρέπονται να το πουν;




3 σχόλια :

  1. Στην εφ.συν. υπάρχει και αυτό, αλλά φαίνεται ότι εκεί στο iskra.gr δεν το είδαν:
    «Ας μην ανησυχούν τα ΝΕΑ, δεν υπάρχει κανένας Σταλινισμός στην εξουσία»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώην συριζέος και ψηφοφόρος της ΛΑΕ26 Αυγούστου 2017 στις 10:17 π.μ.

    ΕΟΣ,
    έχετε και εσείς τις εμμονές σας με την ΛΑΕ και ασχολείσθε παραπάνω με ότι της αντιστοιχεί...

    Η ΛΑΕ είναι μια πλέον μια περιθωριοποιημένη πολιτική ομάδα που έχει όλα τα κακά και τίποτε απ' τα καλά του ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν αντιπολίτευση.

    Είναι και αυτή ένα προεδρικεντρικό κόμμα με αρχηγό τον Λαφαζάνη, με περισσότερες ομοιότητες με τον συνασπισμό παρά με τον σύριζα στο τρόπο λειτουργίας και δράσης που το μόνο που ενδιαφέται είναι πως θα μπει στην βουλή για να επιβιώσει ως αστικός κοινοβουλευτικός μηχανισμός.

    Ο Λαφαζάνης μετά την αποτυχία της ΛΑΕ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα έπρεπε να παραιτηθεί να ανοίξει ένας διάλογος για το “τι να κάνουμε”, ώστε η ΛΑΕ να γίνει ένα πλατύ μέτωπο όχι μόνον απ' αυτούς που την στήριξαν στις εκλογές αλλά και από άλλους. Όμως ακολούθησε την ανάποδη πορεία κάτω απ' το πρόσχημα ότι “όπου νάνε πέφτει ο Τσίπρας” και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εκλογές, Με μόνο εφόδιο, η πολιτική πλατφόρμα του “αριστερού ρεύματος” προχωράμε για την οργανωτική ανασυγκρότηση, απομακρύνοντας όσους έχους αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις για το “πολιτικό κεκτημένο”.

    Και είδαμε το αποτέλεσμα...

    Πλέον, δεν υπάρχει σημείο επιστροφής για την ΛΑΕ.

    Αυτό δεν οφείλεται μόνον στον Π. Λαφαζάνη αλλά και σε αυτούς που τον ακολουθούν.

    Κάποιοι μπορεί να γκινιάζουν λίγο και να βλέπουν ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμεναν, αλλά δεν έχουν ούτε το θάρρος, ούτε την πολιτική επάρκεια για να αλλάξουν την πορεία αυτοδιάλυσης και περιθωριοποίησης της ΛΑΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά αυτά που γράφεις, αλλά υπάρχει και μια άλλη διάσταση που δεν πρέπει να την υποτιμούμε:

      Όσο δεν υπάρχει μαζικό κίνημα στον δρόμο και πολιτικός φορέας με μαζικά κοινωνικά ερείσματα τότε οι όροι που διαμορφώνουν την πολιτική σκηνή είναι τα φαντάσματα του παρελθόντος. (βλέπε Λαλιώτης, διαδικασίες για την κεντροαριστερά, συζητήσεις για την ταύτηση του κομμουνισμού και τον φασισμό και άλλα παρόμοια). Σε αυτές τις συνθήκες το πολιτικό σύστημα χρησιμοποιεί το «φάντασμα» του Λαφαζάνη γιατί το βολεύει, να το παρουσιάζει ως “αντιπολίτευση” στην κυβέρνηση εξ αριστερών: Ιδού ποιά είναι η “άλλη αριστερά” σήμερα, αφού γνωρίζει καλά τα όρια και τις αδυναμίες της και ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο απ' αυτήν, όπως εξάλλου, δεν διέτρεξε κανένα όσο ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ...

      Είναι ενδεικτικό ότι ο “πόλεμος” προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι εντελώς διαφορετικός και πλήρως απαξιωτικός σε σχέση με τον Λαφαζάνη, με τον οποίο κάνει “διάλογο” με τους δικούς του όρους βέβαια (και αυτό γινόταν πάντα). Ο Λαφαζάνης αντιμετωπίζεται ως “το διαφορετικό” που μερικές φορές γίνεται και “γραφικό” ενώ οι άλλοι ως το “κακό και το καταστροφικό” για την χώρα, που θα πρέπει να εξοντωθεί...

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ