ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Γερμανία: Η ακροδεξιά ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις – τρίτο κόμμα η AfD




 Απώλειες και για τα δύο μεγάλα κόμματα και άνοδο του ακροδεξιού κόμματος (AfD) καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του πρωινού μαγκαζίνο του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD που παρουσιάζεται την Παρασκευή ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) χάνουν μία μονάδα από την προηγούμενη καταγραφή πριν από δύο εβδομάδες και συγκεντρώνουν 38%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν δύο μονάδες και περιορίζονται στο 22%.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η AfD με 10% (+2), ενώ ακολουθούν η Αριστερά (Die Linke), η οποία παραμένει σταθερή στο 9%, όπως και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι όμως κερδίζουν μία μονάδα από την τελευταία δημοσκόπηση. Οι Πράσινοι εμφανίζονται σταθεροί στο 8%.

Στο ερώτημα, «Με ποιό θέμα θα πρέπει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα η επόμενη κυβέρνηση», το προσφυγικό και η ενσωμάτωση των προσφύγων φαίνεται να είναι το ζήτημα που απασχολεί περισσότερους Γερμανούς, ενώ έπονται η κοινωνική δικαιοσύνη (καταπολέμηση της φτώχειας, φορολόγηση των πλουσίων), η εσωτερική ασφάλεια (τρομοκρατία, εγκληματικότητα), η τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων και η διαφάνεια, η παιδεία, η κλιματική αλλαγή και το συνταξιοδοτικό.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πρότεινε σήμερα όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που θα φθάσουν στη γερμανική επικράτεια το προσεχές διάστημα να σταλούν πίσω στις χώρες από τις οποίες ήλθαν στη βόρεια Αφρική και να οδηγηθούν σε κέντρα υποδοχής, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεών τους για τη χορήγηση ασύλου.

Στην αφίσα υπάρχει μια χαμογελαστή έγκυος γυναίκα,
κι ακριβώς από κάτω το σλόγκαν «τόλμησε, Γερμανία!».
Η πρόταση αυτή του AfD εντάσσεται σε ένα πακέτο πολιτικών υπό τον τίτλο «Πρώτα η Γερμανία» τον οποίο όπως διευκρίνισε το ίδιο εμπνεύστηκε από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ (που ο ίδιος περιγράφει με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική»). «Όποιος εισέρχεται παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017 ως αιτών άσυλο - ειδικά μέσω της Μεσογείου - (θα πρέπει) να οδηγείται σε νέα κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο που θα ανοίξουν στη Βόρεια Αφρική κατά τη διάρκεια των διαδικασιών της εξέτασης των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου» αναφέρει έγγραφο του ακροδεξιού κόμματος, αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Μπικίνι αντί μπούρκα»
Τρία εκατομμύρια ευρώ θα δαπανήσει το AfD για τον προεκλογικό αγώνα. Επικεφαλής του σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι το δίδυμο Αλίς Βάιντελ και Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Από πλευράς ηλικίας, η Βάιντελ θα μπορούσε να είναι κόρη του. Το AfD είναι ένα κόμμα, το οποίο όπως όλα που προέρχονται από το δεξιό πολιτικό φάσμα, ψηφίζονται περισσότερο  από άνδρες παρά από γυναίκες. Ίσως να αισθάνονται να τους προσελκύει περισσότερο από όσο τις γυναίκες το πλακάτ «Μπικίνι αντί μπούρκα», που δείχνει τρεις νέες γυναίκες από πίσω με ένα μικροσκοπικό μπικίνι. Τα μοντέλα δεν είναι μέλη του AfD, αποκαλύπτει ο εκπρόσωπός του κόμματος Κρίστιαν Λιτ. Αντίθετα για άλλη αφίσα με γυναίκες να φορούν παραδοσιακές στολές προσφέρθηκαν εθελόντριες από την παράταξη.

Το λογότυπο του AfD σε άλλες εποχές θα θύμιζε το κόμμα του  Λεωνίδα Κύρκου...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ