ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ποιά μπούρκα φοράνε τα λαμόγια που εισχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ;

( με αφορμή ένα σχόλιο: Ο εφικτός κόσμος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ )

Πράγματι, από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι προφανές ότι ελκύει και μελισσούλες (λαμόγια: άτομα που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τις προσωπικές στρατηγικές τους ή και διασυνδέονται με οργανωμένα συμφέροντα) που διεκδικούν μερίδιο από το νέκταρ της κυβερνητικής εξουσίας για ίδιον όφελος.

Αυτή η κατάσταση δεν έχει καμία ιδιαίτερη πρωτοτυπία. Είναι ένα καθολικό φαινόμενο που καταγράφει μια ιδιότυπη μορφή εσωτερίκευσης της ταξικής πάλης εντός των πολιτικών σχηματισμών, οι οποίοι ακουμπάνε ή διαχειρίζονται την κυβερνητική εξουσία. Η πρωτοτυπία είναι άλλη: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη αυτού του φαινομένου και ως εκ τούτου δεν λαμβάνει κανένα μέτρο αυτοπροστασίας. Αντιθέτως μάλιστα, κάποιες πολιτικές πρακτικές, όπως η ανάδειξη “πολιτικού προσωπικού” που έχει υιοθετήσει, η διαδικασία παραγωγής του “κυβερνητικού προγράμματος” κλπ, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες του για την εισβολή της λαμογιάς στο εσωτερικό του.Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να διερευνήσουμε στο πως εντάσσεται η λαμογιά στην εσωκομματική πάλη και πόσο την επηρεάζει. 

Η λαμογιά δεν συγκροτείται ως μια διακριτή τάση ή ομάδα εντός του κόμματος. Η λαμογιά προσαρμόζεται σαν τον χαμαιλέοντα. Αυτή όμως η προσαρμογή ακολουθεί κάποιες γενικές πρακτικές, οι οποίες συγκροτούν την “πολιτική ταυτότητά” της. Το λαμόγιο, ανεξάρτητα από πια τάση, ρεύμα, ομάδα κλπ ανήκει, εμφανίζεται πάντα ως “στρατιώτης” του κόμματος. Γιαυτό τα λαμόγια εύκολα μπορεί να γίνουν τα αγαπημένα παιδιά των μηχανισμών: δεν δημιουργούν ποτέ εσωκομματικά πολιτικά προβλήματα που αμφισβητούν την “γραμμή”, παρά μόνον όταν θίγονται άμεσα τα ίδια συμφέροντά τους. Έχουν λοιπόν όλα τα προσόντα για να αναρριχηθούν στην κομματική ιεραρχία. Ποτέ το λαμόγιο δεν παραμένει ως απλό μέλος μιας ΟΜ. Επιδιώκει να αποκτήσει κάποιο κομματικό αξίωμα, να γίνει τουλάχιστον “υπολοχαγός”. Αν επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο ή έχει κάποιες “ξεχωριστές” ικανότητες, ίσως εξασφαλίσει και μια διακεκριμένη θέση γύρω από τα ηγετικά κλιμάκια. Αν αύριο πάνε καλά τα πράγματα, ίσως επιδιώξει ως ανταμοιβή μια διακεκριμένη θέση στον κρατικό μηχανισμό...

Ο χαμαιλεοντισμός της λαμογιάς, δεν σημαίνει “λούφα και παραλλαγή” απέναντι στις εσωκομματικές διενέξεις. Σημαίνει στράτευση στο πλευρό του ισχυρού, η οποία μερικές φορές καταλήγει - ελλείψει πολιτικών επιχειρημάτων - στον ταλιμπανισμό.

Ένα λαμόγιο δεν επιδεικνύει ιδιαίτερες ευαισθησίες σε θέματα δημοκρατίας. Είναι προφανές το γιατί. Γιαυτό, όταν ακούει συλλογικές συμμετοχικές διαδικασίες, αυτοδιαχείριση, άμεση δημοκρατία και άλλα παρόμοια, βγάζει φλύκταινες και είναι έτοιμο να σε αποστομώσει αραδιάζοντας ακόμα και τσιτάτα του Λένιν από το “τι να κάνουμε”.

Επίσης, τα λαμόγια είναι καλά στις κουμπαριές: Δεν παντρεύουν βέβαια την “αναρχία” με τον “κομμουνισμό”, αλλά τον “πατριωτισμό” με την “παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”. Σπάνια θα βρεις λαμόγιο που να μην βγάζει πατριωτικές κορώνες και να μην έχει “άποψη” για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, όχι τόσο για τις γενικές πλευρές αυτής της ανασυγκρότησης, αλλά για μερικές και “συγκεκριμένες”...

Θα ήταν βέβαια τρελός κάποιος ο οποίος θα ισχυριζόταν πως είναι λαμόγια όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που κρατάνε ψηλά την σημαία του πατριωτισμού - κομματικού και εθνικού - στον ΣΥΡΙΖΑ και το αγαπημένο τους θέμα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Μέσα από ποιές πολιτικές πρακτικές διαχωρίζεται η φύρα από το στάρι;

5 σχόλια :

  1. Καλά τα λες αλλά γιατι δεν θίγεις και τα ενδογενή λαμόγια που μόνο τον πατριωτισμό ή την παραγωγική ανασυγκρότηση δεν ξεστομίζουν. Μια χαρά δημαγωγούν περί αναδιανομής αλλά αν κοιτάξεις είτε με ποιους συνγελάζονται ή τι κρύβουν στος καταθέσεις τους θα ξαφνιαστείς. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με ποιον τρόπο θα ανοίξει. Δεν είναι να βάλει αριστερόμετρα πάσης φύσης αλλά αξιακά στοιχεία στάσης και συμπεριφοράς. Και αν το κάνει πολύ δυναμικό από το προυπάρχον θα πρέπει να κανει αυτοκριτική ακόμα και να αποχωρήσει. Από πολλές τάσεις, συνιστώσες ομάδες προσωπικότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το με ποιούς κάνει κάποιος παρέα και το τι έχει στο πουγκί του δεν είναι στοιχεία που από μόνα τους συνιστούν λαμογιά.

      Όμως αν θες να δεις για ποιά είναι τα τα "ενδογενή λαμόγια" μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ:

      Οι Τροχανάδες θα κτίσουν την ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ;

      Διαγραφή
  2. Πάντως το οτι μπαίνουν στον συριζα καθεστωτικοί λαμογια για να κονομήσουν τώρα που ανεβαίνει είναι σωστό αλλά απλοικό.
    Ο Συριζα δεν θα πάρει την εξουσία,θα πάρει(αν πάρει τελικά) την κυβέρνηση.Το παράλληλο κράτος λοιπόν και οι έξωθεν πατρώνες του θέλουν εγγυήσεις οτι όλα θα είναι όπως πριν.Ο σωστός άνθρωπος στην σωστή θέση.Εδώ έρχονται οι σαλταδόροι λοιπόν!
    Και εξηγούμαι με παραδείγματα: Στον στρατό τι θα γίνει; Θα πάρει το υπουργείο άμυνας ο Καρανίκας; Αλλος αντιρησσίας; Η μήπως η κομμουνιστική συνιστώσα που θέλει να εκλέγονται οι αξιωματικοί με ψηφοφορία; Οχι βέβαια.Οι καραβανάδες θέλουν έναν πασόκο που τον ξέρουν και συνεργάζονται χρόνια! Άσε που η χώρα έχει νατοικές υποχρεώσεις.Με το Νατο ποιος φαντάζεσται οτι θα μιλάει σε μια κυβέρνηση συριζα; Ο Ρινάλντι η ενας πασοκτζής που νταραβερίζεται με το Νατο 30 χρόνια;
    Με την εκκλησία ποιοςθα μιλάει ; Ο Μπουρνάζος ; Κανένας αριστεριστής ή κανένας Μιχελογιαννάκης λέω εγώ που σέβεται την ορθοδοξία.
    Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα.Σταματάω εδώ και ελπίζω να έγινα κατανοητός
    Την κυπ ποιός θα την πάρει; Κάποιος από το δίκτυο,την ρόζα;; Μπα μάλλον κάποιος πασόκος που ήταν και πριν εκεί έτσι ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί όπως πριν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο καταληκτικο ερωτημα ..." με ποιες πολιτικες πρακτικες διαχωριζεται η ηρα απο το σιταρι " ισως βοηθουν οι τρεις παρακατω προτασεις. .
    1.Ολικη Αρνηση του Σταρ συστεμ.Δεν συναδει σε οργανωση της αριστερας να επιλεγονται στελεχη με βαση την αναγνωρισιμοτητα,προς αγρα ψηφων.Ουτε και να διαφημιζονται αλλα ωστε με βαση την διασημοτητα τους μετα, να χτιζουνε αυτονομη καριερα με υψηλοτατο κασε ,προς ιδιο ωφελος φυσικα.
    2.Αποριψη της νοοτροπιας του "καταξιωμενου" ,συνδικαλιστη,διανοουμενου κτλ...Ολα πρεπει να παιζονται να χανονται και να κερδιζονται την καθε στιγμη .απ την αρχη.
    3.Μια ματια στον τροπο που ο καθενας εχει διανυσει τη ζωη του.Ακομη και το απο που κραταει η σκουφια του παιζει ασφαλως ρολο.

    Αυτα τα λιγα ,δια της εις ατοπον δηλαδη επαγωγης,ισως βοηθουν στη λυση του μεγαλου προβληματος της λαμογιας.
    ΟΛΙΚΟΣ ΑΡΝΗΤΗΣ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απολύτως με το άρθρο. Δεν μπορεί για ένα υπολογιστάκο να βάζεις ένα σωρό προγράμματα κατά των πιθανών ιών και για ολόκληρο κόμμα την καλή τύχη ή την καλή πρόθεση. Πάντως στα μικρά μέρη εκεί που ο καθένας ξέρει "τα κουταλοπείρουνα" του άλλου,τέτεοιες λαμογιές δεν πολυπερνάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ