Ο Γ. Μηλιός στην ομιλία του στην ΚΕ επισημαίνει:
“Η κοινή μας αγωνία είναι να πέσει η κυβέρνηση. Όμως όπως ζητάμε από το λαό να καταδικάσει τα μνημονιακά κόμματα και πολιτικές, ας συνειδητοποιήσουμε ότι η συνεργασία είναι εφικτή μόνο με δυνάμεις που βρίσκονται στην απέναντι όχθη από τις μνημονιακές πολιτικές. Στο χώρο της Κεντροαριστεράς δεν βρίσκονται ούτε τέτοιες δυνάμεις ούτε τέτοιοι βουλευτές.”
Ο Τσέκερης Άγγελος και Κυρίτσης Γιώργος επισημαίνουν επιγραμματικά τα όρια της ΚΕ να διαχειριστεί αυτά τα επίδικα:
“Η μειοψηφία θα κατεβάσει δικά της κείμενα. Επίσης το κείμενο των 53 από διαφορετικές τάσεις ανοίγει εκ των πραγμάτων ζήτημα αναδιάταξης των θέσεων πάρκινγκ έξω από την Κουμουνδούρου.”
Ο Χρήστος Κασίμης από τις στήλες της iskra επιχειρεί να διαμορφώσει μια πρόταση απέναντι σε αυτή την κατάσταση:
“Η νέα δυναμική, όμως, δεν θα υπάρξει, παρά μόνο αν όλοι οι αριστεροί αγωνιστές του κόμματος, ανεξαρτήτως τάσεων, που κατανοούν την ανάγκη να αποτραπεί η βίαιη «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρήσουν σε μια νέα προοδευτική συμπόρευση, στη βάση όσων, τελικά, τους ενώνουν!”
Για αυτά και για άλλα παρόμοια ζητήματα που αφορούν στο παρόν και το μέλλον ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία των “Ανένταχτων εντός ΣΥΡΙΖΑ”, οργανώνεται μια ανοικτή και δημόσια συζήτηση:
στα γραφεία της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (Πανεπιστημίου 56 – Μέγαρο Έρμής)
Το βήμα ελεύθερο. Ελάτε να ακούσετε, να πείτε την γνώμη σας ή να κάνετε την δική σας εισήγηση...
σκύλοι που γαβγίζουν δεν δαγκώνουν. Και η "αριστερή πλατφόρμα" και οι 53 από γάβγισμα καλά πάνε. Αν πάρουν και κανένα ξεροκόμματο ησυχάζουν. Μερικές φορές ησυχάζουν και με φοβέρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να είναι κάτι το γνήσιο. Δύο πράγματα με φοβίζουν. Πρώτον, ο τόπος διεξαγωγής. Δεν είναι εύκολο το τελευταίο, απλό, κοινό θνητό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει κοτζάμ γραφεία της Ανοιχτής Πόλης. Εδώ, τα κλειδιά των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ τα έχουν μόνο εκλεκτά μέλη των συντονιστικών, μυημένα στα παρασυντονιστικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεύτερο. Το "Θέλουμε το Σύριζα μας ΠΙΣΩ". Δεν υπήρχε κανένας παλιός καλός Σύριζα για να τον νοσταλγούν κάποιοι. Μόνο αν κάποιος είχε οφίτσια και θέλει να του επιστραφούν ή να τα διατηρήσει, μπορεί να μιλά νοσταλγικά. Το σίγουρο είναι ότι οφίτσια στο παρελθόν και στο παρόν δεν είχαν απλά μέλη αλλά είτε συνιστώσες, είτε τώρα φατρίες που φέρουν ή δεν φέρουν το ψευδώνυμο "τάσεις".
Εύχομαι να είναι μόνο η καχυποψία μου όλα τα παραπάνω και να είναι μια γνήσια πρωτοβουλία απλών μελών. Αλλά και την καχυποψία στον "παλιό,καλό" ΣΥΡΙΖΑ την κόλλησα.
1. Τα "κλειδιά" των γραφείων της Ανοικτής Πόλης μπορεί να τα πάρει οποιοσδήποτε. Δεν είναι καν απαραίτητο να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, αν στοιχειωδώς είχες παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες που γίνονται εκεί, ή είχες περάσει καμιά βόλτα, δεν θα είχες αυτές τις "ανησυχίες".
Διαγραφή2. Επίσης είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες του για το σύνθημα "θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω". Όμως αν είχες ρίξει μια ματιά στο κάλεσμα θα είχες διαπιστώσει πως αυτό το σύνθημα σηματοδοτείται;
θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω:
Τον ΣΥΡΙΖΑ των κινημάτων
Τον ΣΥΡΙΖΑ των κοινωνικών ανατροπών
Τον ΣΥΡΙΖΑ της Αριστεράς
Τον ΣΥΡΙΖΑ της συντροφικότητας και ανιδιοτέλειας
"Η βασική αρετή του πολίτη είναι η δυσπιστία".
ΔιαγραφήΡοβεσπιέρος, 1758-1794
Πλην όμως...
"Η καχυποψία στοιχειώνει τις ένοχες συνειδήσεις".
Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616
και
"Εκατό υποψίες δεν κάνουν μία απόδειξη".
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, 1821-1881
Μια απάντηση προς στην τελευταία απόφαση της ΚΕ, η οποία εκφεύγει από τις αποφάσεις του Συνεδρίου είναι η εφαρμογή του Άρθρο 17 του καταστατικού:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημοψηφίσματα
1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων.
2.Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητηθεί από το 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.
3.Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των μελών σε αυτά.
Ποίος όμως έχει τα κότσια σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει αυτή την πρωτοβουλία;
Το καταστατικό φτιάχτηκε με το σκεπτικό και τις διαθέσεις της εποχής: ότι το κόμμα θα γινόταν κόμμα των μελών. Δυστυχώς, ο ίδιος ο Τσίπρας, με τον εκβιασμό-τρίλημμα στις συνιστώσες, έστρεψε αλλού την προσοχή του συνεδρίου: στο πώς θα εμφανίζονται όσοι θα έχουν πρόσβαση στην εξουσία και όχι πώς η εξουσία θα μεταφερθεί προς τα κάτω που είχε ανάγκη η χώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι, όσα προβλέπει το άρθρο 17 είναι πρακτικά ανεφάρμοστα. Ούτε μια τάση ή συνιστώσα δεν μπορεί να προκαλέσει δημοψήφισμα, ούτε τα ενεργά ανένταχτα μέλη.
Ας το δούμε συγκεκριμένα.
Πρώτον, τα μέλη που θα το ζητήσουν πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανήκεις σε συντονιστικό, να σου επιτρέψουν οι 2-3 της κλίκας που λυμαίνονται τα συντονιστικά να πάρεις τον κατάλογο και να οργανώσεις τη συλλογή υπογραφών εντός μήνα, γιατί μετά δεν θα είναι όλοι "οικονομικά εντάξει" και φτου κι από την αρχή.
Δεύτερον, ο ίδιος ο παρονομαστής του 15% δεν μπορεί να οριστεί, άρα ούτε και ο αριθμητής. Αν ήταν ενεργά 30.000 μέλη, τότε θα χρειάζονταν 4.500 μέλη. Αλλά, έστω, ας υποθέσουμε ότι θα δεχτούν τα "ιερατεία" ότι αυτός είναι ο απαιτούμενος αριθμός, μιας και είναι ο ανώτερος και άρα δύσκολα επιτεύξιμος.
Η διαδικασία που ανέφερα παραπάνω πρέπει να γίνει στην καλύτερη περίπτωση σε 45(;) ΟΜ, τουλάχιστον, αν υποθέσουμε ότι κατα μ.ο. είναι 100 άτομα ανά ΟΜ, και αν υπογράψουν όλοι. Γιατί αλλιώς, θα πρέπει το κάθε μεμονωμένο μέλος να ζητά έκδοση "βεβαίωσης" από άτομα της κλίκας των συντονιστικών, τα οποία μπορεί να αντιτίθενται στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Απίθανα πράγματα, αλλά ας συνεχίσουμε το σκεπτικό.
Και να πεις ότι δεν ακολουθείται η διαδικασία αυτή από τα μέλη αλλά από 100 νοματαίους της ΚΕ, έρχεται η 3η παράγραφος και σε αποτελειώνει.
Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχουν 15.000 μέλη σε δημοψηφίσματα. Είδαμε όλοι ότι στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες συμμετείχαν οριακά πάνω από το 50-60% στις περισσότερες ΟΜ.
Άρα, σιγά μην έρθουν για να ψηφίσουν το "μακρύ και το κοντό" του καθενός μέλους, όπως το κακοχαρακτήριζαν το επίδικο του δημοψηφίσματος. Ασχέτως αν θα επρόκειτο για αξιακά ζητήματα, όπως π.χ. τα περί εκλογής και θητείας των επαγγελματικών στελεχών.
Τέλος πάντων. Τι έγινε στη σύναξη του Σαββάτου;
Η σύναξη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη από πολλές πλευρές. Μαζεύτηκε κόσμος που ποτέ δεν είχε ξανασυναντηθεί ή ήταν άγνωστος μεταξύ του. Επίσης υπήρξε και συμμετοχή από την επαρχία, τόσο με φυσική παρουσία, όσο και με παρεμβάσεις στην συζήτηση με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.
ΔιαγραφήΤο πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι δεν κυριάρχησε το γνωστό κλίμα της "γκρίνιας", που λέμε τον "καημό" μας και πάμε μετά για μπύρες για να τον ξεχάσουμε. Υπήρξε γόνιμος προβληματισμός και διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών. Η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε και θα επαναληφθεί την Τετάρτη, 9 Ιουλίου ώρα 7μμ στον ίδιο χώρο με στόχο να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις.
Για το "δημοψήφισμα":
ΔιαγραφήΤα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά που τα παρουσιάζεις. Οι ψηφοφορίες στην ΚΕ δεν αντικατοπτρίζουν άμεσα τις θέσεις και τις διαθέσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνουν όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Όσοι λοιπόν θεωρούν ότι με την απόφαση της ΚΕ επιλέχθηκε ο "λάθος δρόμος", αν θέλουν να είναι συνεπείς με αυτή την θέση τους θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και να θέσουν το ζήτημα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σε αυτή την αντίθεση θα κριθεί το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η τύχη των ρευμάτων, τάσεων, φατριών:
Θα παραμείνουν με τα χαρακτηριστικά που είχαν μέχρι σήμερα ή θα "μετασχηματιστούν";
Η ιδέα ενός δημοψηφίσματος θέτει με όρους "από τα κάτω" την διαχείριση αυτής της αντίθεσης και δεν την αφήνει στα χέρια πολιτικά ανεπαρκών οργάνων (όπως η ΚΕ και η ΠΓ) και στην "διαβούλευση" των μηχανισμών.
Δεν έχει νόημα να "ζυμώνεις" την αναγκαιότητα δημοψηφισμάτων. Σε αυτό όλοι συμφωνούμε. Το θέμα είναι ότι τα παραπάνω εμπόδια θα σου τα θέσουν οι μηχανισμοί που ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία μόνο στις κορυφές (53 κλπ). Επ'ουδενί δεν είναι λιγότερο τραγικά τα πράγματα. Αυτά ακριβώς τα εμπόδια θα σου θέσουν, το λιγότερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου'χει τύχει να θες να περάσεις ψήφισμα σε κάποια ΟΜ; Σου λένε "δεν έχει απαρτία η συνέλευση".
Σου'χει τύχει να θες να κάνεις μια συζήτηση για θέμα επικαιρότητας στην ΟΜ σου που δεν το'χει εγκρίνει η κλίκα της ΝΕ του παλιού ΣΥΝ που μεταβαφτίστηκε σε ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ;
Θα σου πουν "δεν έχουμε ενιαία θέση, δεν έχει νόημα να τσακωθούμε, δεν είναι δα και σημαντικό".
Σου'χει τύχει να ζητήσεις-καίτοι ανένταχτος- να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των τάσεων στις κατά καιρούς εκδηλώσεις;
Θα σου πουν "πρέπει να αφήσουμε πίσω την καχυποψία"! Ποιοι; Οι ίδιοι που λειτουργούν με αποκλεισμούς και θα'χουν και το θράσος να σου πουν ότι στις δημοτικές κάποιοι (ριγμένοι στις εκδηλώσεις) λειτούργησαν παραγοντίστικα, επειδή έκαναν συσκέψεις σε σπίτια, χωρίς την άδεια του ιερατείου.
Οι ίδιοι που "συνελεύσεις" κάνουν στην ταβέρνα που πάνε μετά τις τυπικές συνελεύσεις.
Θυμάμαι το εξαφανισμένο σφυροδρέπανο της ΚΟΕ κ το κόκκινο που έγινε πορτοκαλί στην Αυγή. Το μήνυμα ήταν τότε κατανοητό. Όσοι δεν κατάλαβαν τότε, καταλαβαίνουν τώρα. Όσοι δεν κατάλαβαν και τώρα, έ, τί να κάνουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω το πράγμα (ΣΥΡΙΖΑ) έχει λήξει. Αυτό δεν σημαίνει υπόδειξη για περιορισμό της δράσης μας μόνο στα κινηματικά. Ο αγώνας για ένα πολιτικό κόμμα των μελών παραμένει ανάγκη για τον τόπο και τις τάξεις μας. Αυτό δεν σημαίνει καν ανοιχτή έχθρα με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνει η Ανταρσύα. Το νέο πολιτικό μόρφωμα που θα προκύψει και θα καλύψει αυτή την ανάγκη μπορεί να συνεργάζεται με το ΣΥΡΙΖΑ, κατά το πρότυπο του Ποδέμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλύτερα να άρχιζε συζήτηση των μελών για τους λόγους εκφυλισμού (ΣΥΝασπισμοποίησης) του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι πιο χρήσιμο.
2η συνάντηση
ΑπάντησηΔιαγραφήΤετάρτη 9 Ιουνίου 2014 ώρα 7.00 μμ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ (Πανεπιστημίου 56 – Μέγαρο Έρμής)
περισσότερα εδώ:
http://anentaxtoientosyriza.blogspot.gr/