ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Με μικρή διαφορά δεν εγκρίθηκε η "κρίσιμη" τροπολογία στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Στην ΚΕ του Σαββατοκύριακου συνέβησαν ορισμένα γεγονότα που έχουν περισσότερο συμβολική αξία παρά ουσιαστική αξία για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η τροχιά στην οποία έχει μπει από την προεκλογική περίοδο και καταταλήγει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν φαίνεται να λοξοδρομεί. Στην χθεσινή συνεδρίαση η εσωκομματική διαπάλη κορυφώθηκε στο θέμα των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική της ανατροπής της Κυβέρνησης.  Αφού δεν εκπληρώθηκε ο στόχος: στις 26 φεύγουν, ο στόχος αυτός μεταφέρεται  στην διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Με αιχμή/πρόφαση λοιπόν αυτές τις εκλογές η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προώθησε την στρατηγική της επιλογή για άνοιγμα προς τον “σοσιαλδημοκρατικό χώρο”. Κρίσιμη ψηφοφορία ήταν η πρόταση που κατατέθηκε από την Αριστερή Πλατφόρμα (αναλυτικές πληροφορίες στη iskra). Η συνοπτικά διατυπωμένη τροπολογία είχε ως εξής:


«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει με συνέπεια και σταθερότητα την προσπάθεια για την κοινή δράση, τη συνεργασία και συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας και θα αναλάβει όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες για συγκλίσεις και την ανεύρεση κοινού πολιτικού και προγραμματικού τόπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει, επίσης, κοινή δράση και συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και ευρύτερα αλλά δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών, ριζοσπαστικοποιούνται και μετατοπίζονται προς τα αριστερά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ανοιχτό το μέτωπό του στην κεντροαριστερά ως την άλλη όψη της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας και αποκλείει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή ή από κυβερνητικές θέσεις και από θέσεις ευθύνης νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές, που κατέστρεψαν τη χώρα και εξαθλίωσαν το λαό.»

Με μικρή διαφορά δεν εγκρίθηκε.  Η πρόταση της ηγετικής ομάδας (απόρριψη της τροπολογίας) υπερψηφίστηκε με μόλις 14 ψήφους απέναντι σε όσους διαφώνησαν, ψήφισαν λευκό ή απείχαν της ψηφοφορίας. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για την ψηφοφορία δεν έγινε καταμέτρηση, ούτε ζήτησε καταμέτρηση η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία όπως συνηθίζει αρκείται να καταγράψει πολιτικά τις διαφωνίες με την κατάθεση διακριτών προτάσεων, όχι όμως και να καταγράφει αυτούς τους συσχετισμούς σε αριθμούς.


Η καταμέτρηση έγινε ύστερα από απαίτηση μέλους της ΚΕ που εκλέχτηκε στο συνέδριο με το ψηφοδέλτιο των "ανένταχτων εντός ΣΥΡΙΖΑ" (οι οποίοι στήριξαν και ψήφισαν την συγκεκριμένη πρόταση). Έτσι προέκυψε και η αριθμητική: 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά,  και 7αποχές, η οποία έγινε μετά και "είδηση" στα ΜΜΕ...

Επίσης στην συνεδρίαση της ΚΕ , η δήθεν αριστερή αντιπολίτευση, που εμφανίστηκε με το κείμενο των 53 υπογραφών (είχε συζητηθεί αρκετά την εβδομάδα που προηγήθηκε της σύγκλισης της ΚΕ),αποδείχτηκε φούσκα που κράτησε μόνον λίγες μέρες. Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ήταν αυτός που επιφορτίστηκε με το έργο της παρουσίασης του συμφωνημένου κειμένου της ΠΓ, δηλώνοντας έτσι και συμβολικά την συνθηκολόγηση σχετικά με την κριτική στα πεπραγμένα των εκλογών. Ο ίδιος ήταν και πάλι ο μόνος εισηγητής εκ μέρους του προέδρου της επιχειρηματολογίας για την απόρριψη της τροπολογίας που έθεσε σε ψηφοφορία η Αριστερή Πλατφόρμα...

5 σχόλια :

 1. Ποιοί ψήφησαν λευκό και ποιοί έκαναν αποχή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μην ψάχνεις από τις φωτογραφίες να βγάλεις συμπέρασμα σε αυτό το ερώτημα, γιατί δεν αναφέρονται σε ποια φάση τραβήχτηκαν. Επίσης επειδή η καταμέτρηση γινόταν σειρά -σειρά, κάποια χέρια που στη μια φωτογραφία φαίνονται κάτω, μπορεί να σηκώθηκαν αμέσως μετά για να καταμετρηθούν...

   Διαγραφή
 2. Το κείμενο των 53 γράφει:
  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να «αναστήσουμε» τις δυνάμεις της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης κεντροαριστεράς, που βαρύνονται με την καταστροφή της κοινωνίας και την οικοδόμηση του διεφθαρμένου πελατειακού κράτους.

  Η πρόταση της Α.Π. εξασφάλιζε κάποιους όρους προς αυτή την κατεύθυνση. Αν ήταν συνεπείς με τις διακηρύξεις τους, θα έπρεπε τουλάχιστον αν δεν την υπερψήφιζαν να ψηφίσουν λευκό ή να κάνουν αποχή.

  Για να δούμε τι θα πουν και πως θα εξηγήσουν την στάση τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για να κρίνουμε αν κάποιες "πολιτικές συμμαχίες" είναι σωστές ή όχι, δεν χρειαζόμαστε τις φοβερές και τρομερές αναλύσεις. Ο λαός μας έχει εφοδιάσει με ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο ας το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας: "Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω23 Ιουνίου 2014 στις 2:06 μ.μ.

  Μαγκιά του Τσίπρα που έβαλε τον Χ. Παπαδόπουλο να εκφωνεί την γραμμή αντ' αυτού. Έτσι που πάει, σε λίγο θα φωνάζει και τα παραγγέλματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ