ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ανοικτή επιστολή προς την ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας


Γνωρίζετε την διαφορά ανάμεσα στην "light" και την "zero" CocaCola; Καμία! Η CocaCola όταν διαπίστωσε ότι οι άντρες δεν το αγόραζαν το προϊόν "light", έβγαλε το ίδιο ακριβώς προϊόν σε άλλη συσκευασία με το όνομα "zero". Το τμήμα αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την πρακτική της CocaCola, πλασάρει σε αριστερή συσκευασία την ίδια ακριβώς μεθοδολογία και αρχές παραγωγής του“αναπτυξιακού σχεδιασμού” που έχει διαμορφώσει το αστικό κράτος για καλύψει τις δικές του ανάγκες. 
Περισσότερα για αυτό το ζήτημα στο κείμενο που ακολουθεί.


Με αφορμή την διημερίδα “επιμόρφωσης” για την αυτοδιοίκηση που διοργάνωσε η ΝΕ Βόρειας Αθήνας το Σαββατοκύριακο 8-9/3/2014 στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, θα αναφερθώ σε μερικές λαθεμένες αντιλήψεις για τον “αναπτυξιακό σχεδιασμό” που προβάλλονται ως κομματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η “επιμόρφωση” έχει κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα: 
-  α)   Ως «τεχνική βοήθεια» σε όσους συντρόφους εμπλέκονται ή θα εμπλακούν σε ζητήματα διαχειριστικής πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε γνωρίζουν το υφιστάμενο καθεστώς και τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουν.
-  β)  Ως μια πληρέστερη «τεκμηρίωση» των προγραμματικών στόχων αλλά και μια παράλληλη εξειδίκευση της πολιτικής με συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Όμως, ορισμένα από τα “επιμορφωτικά” κείμενα αυτής της διημερίδας εκφεύγουν εντελώς από αυτά τα πλαίσια. Αποτελούν προβολή προσωπικών θέσεων που παραμορφώνουν παρά επιμορφώνουν. Αναφέρομαι στα κείμενα του Βασ. Τσιστιρίγκου, τα οποία επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν ως απαράδεκτα:

Το κείμενο με τον τίτλο “Αναπτυξιακός Σχεδιασμός / Η Αριστερά δύναμη ανατροπής και εξουσίας” ξεκινάει με την παράγραφο: “Δια του παρόντος επιδιώκεται να δοθεί στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, στις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, ένας οδηγός (όσον αφορά την μεθοδολογία, το περιεχόμενο και την ουσία) για τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό στα πεδία της τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Η τροφοδότηση αυτή από την πλευρά του Τμήματος στους σ/σ. που ασχολούνται στα θέματα της Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Οι οδηγίες που ακολουθούν, δεν είναι τίποτε άλλο από αντιγραφή των κατευθύνσεων που δίνει το κράτος σε μελετητικά γραφεία τα οποία αναλαμβάνουν να εκτελέσουν ανάλογες αναπτυξιακές μελέτες/προτάσεις. Μάλιστα οι οδηγίες του κράτους είναι σαφώς πιο τεκμηριωμένες και κωδικοποιημένες απ' αυτές που περιέχει η εισήγηση προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ…

Από πότε σύντροφοι εγκαλούμαστε ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπούμε σε τεχνοκράτες που διεκπεραιώνουν (χωρίς την αναγκαία πιστοποίηση “επιστημονικής” επάρκειας) τέτοιες κρατικές υποθέσεις; Αυτή η διαστρεβλωμένη αντίληψη της πολιτικής που ταυτίζει τον ρόλο του κόμματος με το κράτος, δεν υπάρχει ούτε στα αστικά κόμματα. Είναι σίγουρο ότι αν κατέβαιναν αντίστοιχες “οδηγίες” στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μόνον γέλωτα θα προκαλούσαν. Όχι βέβαια γιατί έχουν την ορθή αντίληψη για την σχέση του κόμματος με το κράτος, αλλά γιατί γνωρίζουν καλύτερα προφανώς από τον Βασ. Τσιστιρίγκο τι είναι και πως λειτουργεί πραγματικά ο “αναπτυξιακός σχεδιασμός” στο αστικό κράτος. 

Για την Αριστερά ο σχεδιασμός δεν είναι ένα «γενόσημο» μιας κρατικής λειτουργίας. Είναι μια συμμετοχική λαϊκή πρακτική μέσα από την οποία προσδιορίζονται στόχοι και προτεραιότητες με εντελώς άλλα κριτήρια απ' αυτά που βάζει το κράτος για να διεκπεραιώσει την σύνταξη των δικών του “αναπτυξιακών προγραμμάτων”. Επίσης, οι “αναπτυξιακοί στόχοι” της Αριστεράς φυσικά και πραγματώνονται μέσω των παρεμβάσεων προς στο κράτος, όμως ως πεδία σύγκρουσης και ανατροπής κοινωνικών και οικονομικών συσχετισμών, αλλά και ως αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αποκρυσταλλώνει αυτούς τους συσχετισμούς.

Ως Αριστεροί γνωρίζουμε ότι όταν εφαρμόζεται ένα “αναπτυξιακό σχέδιο”, οι υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις δεν επιλύονται στην κατεύθυνση της άμβλυνσής τους, αλλά αντίθετα επαναπροσδιορίζεται η σχέση τους: Άλλοι βγαίνουν περισσότερο κερδισμένοι από πριν, και άλλοι περισσότερο χαμένοι. Η κύρια πλευρά του “σχεδιασμού” είναι ιδεολογική και όχι πολιτική: Λειτουργεί μέσω της “ορθολογικοποίησης” που παρέχεται από το κύρος της “γνώσης” των τεχνοκρατών και διαμορφώνει την συναίνεση, ώστε να γίνουν αποδεκτές από το κοινωνικό σύνολο παρεμβάσεις που ήδη έχουν προαποφασιστεί.

Σήμερα, αυτή η παραδοσιακή λειτουργία του “σχεδιασμού” στο αστικό κράτος, έχει τροποποιηθεί και έχει λάβει περισσότερο τον χαρακτήρα μιας “διαχείρισης κινδύνων”, επαναπροσδιορίζοντας την «κυβερνητικότητα» την εποχή του νεοφιλελευθερισμού. Επειδή δεν έχω καμία διάθεση να κάνω σεμινάριο για τον “σχεδιασμό” ως κρατική λειτουργία, σταματάω εδώ. Από αυτά που ήδη έχω αναφέρει, γίνεται φανερό γιατί είναι εντελώς λαθεμένες και ξένες προς την Αριστερά οι “οδηγίες” του Βασ. Τσιστιρίγκου.

Ευτυχώς, με ένα άλλο κείμενο “ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, ο Βασ. Τσιστιρίγκος παρέχει ο ίδιος το παράδειγμα στο που καταλήγουν τελικά αυτές οι απόψεις του. Δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι ένα προμνημονιακό κείμενο του μακαρίτη ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, προβάλλεται σήμερα ως υπόδειγμα “αναπτυξιακής πολιτικής” για τον ΣΥΡΙΖΑ! Όμως, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτό το κείμενο ήταν το “πρόγραμμα” της κομματικής παράταξης του ΣΥΝ στις προηγούμενες εκλογές στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. 

Ο Βασ. Τσιστιρίγκος θα όφειλε να έχει αναφέρει στο πως και ποιες μάχες έδωσαν οι συντάκτες  και οι υποστηρικτές αυτών των “αναπτυξιακών κατευθύνσεων” στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, για να δούμε αν πράγματι την προηγούμενη περίοδο προωθήθηκε κάτι απ' όλα αυτά. Όμως δεν το έκανε... Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όπως πολλά κρατικά “αναπτυξιακά προγράμματα” μένουν μέσα στις ντουλάπες των υπουργείων μέχρι να υπάρξει η «πολιτική βούληση» από το κράτος για να αξιοποιηθούν, έτσι και αυτές οι «αναπτυξιακές κατευθύνσεις» της κομματικής παράταξης του ΣΥΝ παρέμειναν στις ντουλάπες των γραφείων του. 

Σε εντελώς αντίθετη πολιτική πρακτική κινήθηκε το “Αυτοδιοικητικό κίνημα Στερεάς Ελλάδας” το οποίο έδωσε μάχες την προηγούμενη περίοδο. Όμως το πρόγραμμα του ΣΥΝ, αν και παρέμεινε αραχνιασμένο, αποδείχτηκε ότι έχει μαγικές ιδιότητες: Σήμερα Πασόκοι - ενάντια  στους οποίους το “Αυτοδιοικητικό κίνημα Στερεάς Ελλάδας” έδινε και συνεχίζει να δίνει μάχες στο περιφερειακό συμβούλιο - είναι πρόθυμοι να κάνουν σημαία τους αυτές τις “νέες” αναπτυξιακές κατευθύνσεις, τις οποίες μάλιστα προβάλει ως υπόδειγμα στον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασ. Τσιστιρίγκος!

Σε μια παρόμοια ημερίδα "επιμόρφωσης", δεν θα έπρεπε να είχε λόγο και το μόνο πανελλαδικά συλλογικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο περιφέρειας, το οποίο είχε και συνεχίζει να έχει υποδειγματικά οργανωμένη παρέμβαση και συνεχή δράση μέσα και έξω από τα θεσμικά όργανα της Περιφέρειας, για να γνωρίζουν οι σύντροφοι πως τίθενται αυτά τα ζητήματα με όρους μαζικού κινήματος και λαϊκής συμμετοχής και όχι μόνον μέσα από τα εργαλεία διαχείρισης που παρέχει το κράτος στο υπαλληλικό του προσωπικό;

Το πρόβλημα όμως δεν είναι με τον Βασ. Τσιστιρίγκο, αλλά με την ΝΕ Βόρειας Αθήνας που τον επέλεξε ως “ειδικό” επιμορφωτή σε αυτά τα θέματα. Φαίνεται ότι το “φέουδο” του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ επεκτείνεται πλέον και στην Αττική!

Γιώργος Καλαντζόπουλος
Μέλος της ΟΜ Χαλανδρίου.

12 σχόλια :

  1. Μάλλον προκειται περι του γνωστού Βασίλη Τσιτσιρίγκου. Πουτάνα Ρούμελη ζωγραφίζεις...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείξε μου τον Τσιτσιρίγκο σου να σου πω ποιος είσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοροϊδεύετε, κοροϊδεύετε, αλλά άμα δείτε τον Τσιστιρίγκο Γενικό Γραμματέα σε κανένα υπουργείο, να δω τι θα λέτε τότε!

      Διαγραφή
  3. Είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι φτιάχνουν μαγαζιά στην Στερεά μέσω της πολιτικής. Άλλωστε οι "αναπτυξιακές" του ίδιου του Τσιτσιρίγκου είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Όμως περιμένετε να δούμε και τα ψηφοδέλτια που ετοιμάζουν ανά νομό. Θα πέσει πολύ γέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΟΣ,

    ο ΣΥΝ δεν είναι ο κισσός που έχει αγκαλιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήταν έτσι τα πράγματα, τότε θα υπήρχε κάποια ελπίδα.

    Είναι καρκίνος που έχει κάνει ήδη πολλαπλές μεταστάσεις. Το καρκίνωμα στην περιφέρεια της Στερεάς, δεν θεραπεύεται.

    Αυτό που πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε είναι η μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ίδιοι άνθρωποι, ίδιες πορείες χαράσσουν!25 Μαρτίου 2014 στις 11:08 μ.μ.

    Τα συμπτώματα της ασθένειας θα γίνουν φανερά στις τριπλές εκλογές του Μάη.

    Στις δημοτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθει ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ. Σύμφωνα με τις διακηρύξεις του, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η βαθμίδα του κράτους που βρίσκεται πιο κοντά στο λαό. Αυτός λοιπόν ο "εύκολος στόχος" άλωσης, θα είναι είναι η μεγάλη του αποτυχία.

    Και στις περιφερειακές εκλογές δεν θα πάει καλύτερα. Όμως ούτε στις ευρωεκλογές θα πιάσει τα ποσοστά που πήρε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

    Με αυτά τα αποτελέσματα προφανώς υπάρχει εκ των πραγμάτων θέμα αμφισβήτησης της γραμμής που ακολούθησε από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι σήμερα.

    Δυστυχώς όμως αυτή η αμφισβήτηση δεν μπορεί να απαντηθεί από εσωκομματική διαπάλη. Η κριτική της αριστερής πλατφόρμας προς την προεδρική πλειοψηφία, δεν κινείται σε διαφορετική λογική. Η ανάδειξη δευτερευόντων (υπαρκτών) ζητημάτων σε κύρια, δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα εμποδίζει τα αναδειχτούν οι πολιτικές διαφορές (αν πραγματικά υπάρχουν).

    Όπως ο ΣΥΝ ξεκίνησε από ένα καλό ποσοστό στην ίδρυση του και κατέληξε να γίνει ένα κόμμα που κινείται στα όρια της κοινοβουλευτικής επιβίωσης, έτσι θα συμβεί και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανικανότητα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την λαϊκή δυσαρέσκεια όπως και η προσήλωσή του να κυβερνήσει με κάθε μέσο, θα καταγραφεί στο αποτέλεσμα των εκλογών του Μάη, ως "παράδοξο:

      Ένα πολιτικός σχηματισμός είναι αναμενόμενο να έχει καλύτερα αποτελέσματα εκεί που εφαρμόζει πολιτικές συμμαχιών και όχι εκεί που καταμετράει τις κομματικές του δυνάμεις.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια ευρύτερων συνεργασιώνστις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές - και όχι προφανώς στις ευρωεκλογές όπου εκεί θα καταγράψει τις κομματικές του δυνάμεις.

      Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι σαφώς καλύτερο από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική των συμμαχιών που εφαρμόζει είναι πλήρως χρεοκοπημένη.

      Για να δούμε τι εξηγήσεις θα δώσουν για ένα τέτοιο αποτέλεσμα τα επιτελεία της Κουμουνδούρου....

      Διαγραφή
    2. μας κάνανε τα τρία, δύο!26 Μαρτίου 2014 στις 10:54 π.μ.

      Η κουμουνδούρου εφαρμόζει την γραμμή της αφαίρεσης:

      - Η ενιαία μάχη των τριπλών εκλογών μετεξελίσσεται ως εξής:

      ΣΤΑΔΙΟ Α':
      όπου τα τρία γίνονται δύο:
      (υποτίμηση των δημοτικών εκλογών και ανάδειξη των μαχών που έχουν "πολιτική αξία" σε δύο: Περιφερειακές - ευρωεκλογές
      δύο είναι βασικές πολιτικές μάχες

      ΣΤΑΣΙΟ Β' Μία είναι η πραγματική μάχη. Η μάχη των ευρωεκλογών.

      Διαγραφή
  6. Σωστά είναι αυτά που γράφει ο Καλαντζόπουλος, αλλά έχουν μόνον θεωρητικό ενδιαφέρον, Τα αφτιά των μηχανισμών δεν ιδρώνουν από τέτοια. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως να χωθούν στο κράτος και να βολέψουν τους δικούς ανθρώπους. Αυτό δεν κάνουν συστηματικά στον ΣΥΡΙΖΑ;

    Ο Παπαδημούλης δεν βάζει για δήμαρχο την γυναίκα του;
    Και ο Βούτσης την δικά του δεν την έχει βάλει γραμματέα της νομαρχιακής, για να την κάνει μετά βουλευτίνα;

    Για τα Βριλήσσια δεν βλέπω να λέτε τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα η ταξική πάλη συμπυκνώνεται με ένα ιδιαίτερα οξυμένο τρόπο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαπάλη που καταγράφεται στο εσωτερικό του ως σύγκρουση μηχανισμών (κυρίως ανάμεσα στους προεδρικούς και το αριστερό ρεύμα), αν και είναι και αυτή προϊόν αυτής της πάλης, δεν αποκρυσταλλώνονται εκεί τα πραγματικά επίδικα.

      Πρόκειται για ένα αγώνα κυριαρχίας/εξουσίας που δεν κρίνεται στο επίπεδο των "προγραμματικών διακηρύξεων" αλλά στο χώρο της πολιτικής πρακτικής. Εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν τα "ταξικά πρόσημα". Ποιές πρακτικές οικοδομούν μαζικό κίνημα και ποιές οικοδομούν αστικούς εκλογικούς μηχανισμούς. Ποιές πρακτικές δίνουν χώρο αυτενέργειας και πρωτοβουλιών στις λαϊκές δυνάμεις και ποιές λειτουργούν χειραγωγητικά. Ποιές πρακτικές πρακτικές αναπαράγουν κοινοβουλευτικές αυταπάτες και ποιές πρακτικές προωθούν την λαϊκή αυτοοργάνωση με αντισυστημικά και ανατρεπτικά χαρακτηριστικά.

      Διαγραφή
    2. Ο ανώνυμος των 11:1726 Μαρτίου 2014 στις 1:26 μ.μ.

      Πράγματι,
      μπορεί να αισθάνεται αυτοϊκανοποίηση ο Λαφαζάνης ότι δίνει ταξικές μάχες για το ευρώ και την ΕΕ, όμως τις πραγματικές ταξικές μάχες τις δίνουν ο Παπαδημούλης και ο Βούτσης για να βολέψουν τις οικογένειές τους. Και δεν είναι οι μοναδικοί.

      Διαγραφή
    3. - Πρέπει να πάρουν ένα καλό μάθημα στις εκλογές του ΜΑΗ για να τους κοπεί ο βήχας.

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ