ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η αστική τάξη φοβάται την δημοκρατία περισσότερο από την ...δραχμή!


Η μεγάλη αποτυχία της Κυπριακής Κυβέρνησης από άποψη τακτικής είναι ότι αντί να χρησιμοποιήσει το όπλο του αιφνιδιασμού απέναντι στο Eurogroup, το χρησιμοποίησε έναντι των δυνητικών της συμμάχων, των Ρώσων. Όχι μόνον δεν επιχείρησε να έρθει σε διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με την Μόσχα πριν την σύνοδο του Eurogroup, αλλά την αιφνιδίασε με την συνυπογραφή της στο κούρεμα των καταθέσεων, αφού αυτός ο σημαντικός “σύμμαχος” ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία...

Ο αιφνιδιασμός είναι βασικό συστατικό στην άσκηση κρατικών πολιτικών. Τόσο σε διακρατικά θέματα, άλλα και εντός της κρατικής επικράτειας. Για παράδειγμα, τα οφέλη από μια υποτίμηση νομίσματος εξαρτώνται κυρίως από το αν αυτή η υποτίμηση συνιστά μια αιφνιδιαστική κίνηση.

Το μεγάλο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η “ασαφής” - με όρους αστικής πολιτικής - θέση του για το ευρώ. Η τρικομματική κυβέρνηση της εσωτερικής τρόικας έχει λυσσάξει να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα ψευτοδιλήμματα μέσω των οποίων ασκεί την πολιτική της. Τα επιτελεία της ΝΔ τον τελευταίο καιρό με το μόνο πράγμα που ασχολούνται, είναι οι “εσωτερικές υποθέσεις” του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανακοινώσεις που εκδίδουν καθημερινά αποσκοπούν στο να δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καθαρή θέση για το ευρώ. Δεν ενοχλούνται όμως, ούτε ανοίγουν επιθετικά μέτωπα προς άλλους, οι οποίοι ξεκίνησαν να συγκροτήσουν το “κόμμα της δραχμής”. Γιατί άραγε;

Καθαρές θέσεις υπάρχουν μόνο για τα θέματα αρχών: Και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ζήτημα έχει την πιο καθαρή θέση απ' όλους τους πολιτικούς χώρους του ελληνικού κοινοβούλιου: Για το ζήτημα του νομίσματος, όπως και άλλα ανάλογα σοβαρά ζητήματα θα πρέπει να αποφασίζει άμεσα ο λαός με δημοψήφισμα. Είναι αποφάσεις που αφορούν τον ίδιο τον λαό και δεν μπορούν να ληφθούν από τους “εκπροσώπους” του, χωρίς την άμεση συμμετοχή του.

Αυτή η θέση όμως τρομάζει, όχι μόνον την δική μας κυβέρνηση, αλλά και τα επιτελεία της ΕΕ. Ας θυμηθούμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ακυρώθηκε ως πρωθυπουργός της χώρας, τόσο από το ευρωπαϊκό όσο και από το ντόπιο πολιτικό κατεστημένο, μόλις τόλμησε να εκφράσει την σκέψη για πιθανό δημοψήφισμα με επίδικο το “ευρώ”, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ήταν βέβαιο ότι θα το κέρδιζε!... Η θέση αυτή λοιπόν, για το ποίος θα πρέπει τελικά να αποφασίζει, δημιουργεί μια σημαντική ανατροπή απέναντι στην κυρίαρχη αστική πολιτική, γιατί εισάγει ως αστάθμητο παράγοντα την λαϊκή βούληση. Το “παιχνίδι” με αυτόν τον τρόπο δεν περιορίζεται εντός του κοινοβουλίου, όπου τα πράγματα ελέγχονται και χειραγωγούνται με πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους, παραδοσιακούς και μοντέρνους...

Επίσης, η πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ισχυρά ρήγματα στο εσωτερικό των κυρίαρχων αστικών πολιτικών γιατί ακυρώνει τους διαχωρισμούς με τους οποίους επιβάλουν τα σχέδιά τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός μηχανισμός γίνεται εύκολος αντίπαλος από την στιγμή που θα γίνει και ο ίδιος “προβλέψιμος” ως κομμάτι του πολιτικού συστήματος, όπως είναι για παράδειγμα το ΚΚΕ και άλλοι χώροι της Αριστεράς, οι οποίοι οικοδομούν τον πολιτικό τους λόγο εντός των διλημμάτων που τίθενται από το πολιτικό κατεστημένο, των ίδιων διλημμάτων από την εποχή του Σημίτη έως σήμερα. Τα “στοιχήματα” μιας αριστερής πολιτικής είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που παίζονται στην πολιτική σκηνή. Εκεί το παιχνίδι είναι στημένο και η τράπουλα σημαδεμένη...

Στην άσκηση κρατικών πολιτικών  “καθαρές θέσεις” δεν υπάρχουν. Ακόμα και οι “αριστεροί” του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αγωνίζονται για “επαναστατική” καθαρότητα  της γραμμής ως προς το νόμισμα, χρησιμοποιούν επιχειρήματα δανεισμένα από τον αστισμό: Ο Πολ Κρούγκμαν και ο Ν. Μπογιόπουλος φιγουράρουν δίπλα – δίπλα στις στήλες της “λενινιστικής” ίσκρας. Για να μην πούμε για τον Θόδωρο Καστανέβα! Μια ματιά [εδώ] και [εδώ]....



18 σχόλια :

  1. Είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ τους χαλάει την σούπα σε πολλά ζητήματα.
    Το μεγάλο του όπλο είναι πως είναι απρόβλεπτος.
    Είναι ενα ατού που τους ακυρώνει όλα τα σχέδια και τους αναγκάζει να καίνε όλα τα χαρτιά τους.
    Οπως σαφές είναι και πως το σύστημα χρησιμοποιεί όλους αυτούς τους δήθεν κομμουνιστές και αριστερούς για να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Ματαιοπονούν,ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε βαθειές ρίζες και στην Αριστερά και στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Το μεγάλο του όπλο είναι πως είναι απρόβλεπτος".
      Φοβάμαι το ενδεχόμενο να στραφεί το όπλο εναντίον μου. Να αποδειχτεί δηλαδή τελικά ότι ήταν απρόβλεπτος για μας.
      Γι αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το άν ισχύει ότι "το νόμισμα μας είναι το ευρώ, θέλουμε δεν θέλουμε" ή το αρχικό "καμιά θυσία για το ευρώ".

      Διαγραφή
  2. Και γαμώ τις αναλύσεις!!Καλή τύχη στη δηλωτή!Άντε και με το καλό στις καφετζούδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρέα λοιπόν στις καφετζούδες,
      με τον Σαμαρά,
      ον Βενιζέλο
      και τον Κουβέλη!...

      Διαγραφή
  3. σύντροφοι , δεν καταλάβατε τίποτα !!!

    οι ομαλές κοινοβουλευτικές πρακτικές , η εγκατάλειψη της κυβέρνησης της αριστεράς , οι συμμαχίες με τον παλιό δικομματισμό , το ευρώ εθνικό νόμισμα και η ... " ηλίθια συζήτηση " ( δεν θυμάμαι να βγήκε ποτέ πολιτικός αρχηγός και να είπε ότι το 30% του κόμματος μου είναι ηλίθιο ,αλλά ο κρατικός εκφυλισμός της αριστεράς το έφερε και αυτό ) , ο εγκλωβισμός του ΑΚΕΛ στα μνημόνια λόγω αυτής ακριβώς της γραμμής , είναι μια διαδικασία κρατικής προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ με αποτελέσματα ,και τελικό σκοπό την διάλυση της αριστεράς και την οριστική αποδοχή της κοινωνικής συνθήκης της εξαθλίωσης .

    ακόμα και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το δημοψήφισμα του ΑΚΕΛ με μισή καρδιά , και μόνο για το πακέτο όχι για το ευρώ .

    ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εύκολος αντίπαλος από την στιγμή που τοποθετείται από την μεριά ότι έχουν και οι απέναντι τα δίκια τους .

    " κάποιος σύντροφος "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει,
      ευτυχώς που υπάρχουν και άλλοι, που είναι δύσκολοι αντίπαλοι και θα σώσουν την τιμή και την δόξα της αριστεράς!

      Διαγραφή
    2. Ο Κατσανέβας σε ποίους συγκαταλέγεται, στους εύκολους ή στους δύσκολους αντιπάλους;

      Διαγραφή
    3. η αριστερά θα καταστραφεί ολόκληρη , δεν θα σωθεί τίποτα , το ΚΚΕ ματαιοπονεί .

      ο Κατσανέβας είναι κευνσιανός οικονομολόγος , όπως ο Βαρουφάκης , ο Κρουγκμαν κ .α

      είναι και λίγο παράλογο να γίνεται σπέκουλα πάνω στο ότι ήταν γαμπρός του ΑΠ και στο ΠΑΣΟΚ , όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται κεντρικά πολιτικά και επίσημα με τους στενότερους μνημονιακούς συνεργάτες του ΓΑΠ . ( Κατσέλη , Καστανίδης ). Αυτό γιατί δεν πειράζει ?

      εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια στήριξη της ζήτησης πανευρωπαϊκά , ο Κατσανέβας το προτείνει εθνικά , κατά άλλα δεν υπάρχει κάποια διαφορά στρατηγικού τύπου , " αριστεροσύνης " κλπ .

      Απόψεις σαν του Κρουγκμαν δημιουργούν ένα διπλό συμπέρασμα .

      Δεν γίνεται η αριστερά να είναι στα δεξιά του ούτε να εξαντλείται στον ορίζοντα που βάζει ο κευνσιανισμός όπως κάνει ο Κατσανέβας και ο ΣΥΡΙΖΑ ( αυτός πολλές φορές δεν πιάνει καν τον Κρουγκμαν , τα καταφέρνει και είναι στα δεξιά του ) .

      Μια αριστερά τύπου ΣΥΡΙΖΑ βέβαια απλά διεξάγει μια κουβεντα για το ευρώ με τις πλάτες της αστικής προπαγάνδας ( λόμπι της δραχμής ) και σου λέει ότι είναι " ύποπτο " ο Κατσανέβας να γνωρίζει μακροοικονομία πρώτου έτους .

      " κάποιος σύντροφος "

      Διαγραφή
    4. 1. Το "δεξιά" και το "αριστερά" δεν ορίζεται: α) Με κριτήριο το "ευρώ". α)Με την συμφωνία ή την διαφωνία ως προς τις απόψεις μας...

      2.Ο Κατσανέβας δεν είναι "ύποπτος" για αυτά που γράφει για το ευρώ, αλλά για αυτό που είναι ο ίδιος...

      3.Τα πράγματα με την Κατσέλη κλπ δεν είναι όπως τα λες! Για το πως “συνδέεται” σε επίπεδο πολιτικών αντιλήψεων με την “αριστερά” του ΣΥΝασπισμού, έχουμε αναφερθεί παλαιότερα, όπως εδώ:

      Ο αστικός μύθος της “παραγωγικής ανασυγκρότησης” της χώρας...

      Διαγραφή
    5. η παραμονή είναι πάντα δεξιά άποψη , γιατί προϋποθέτει σεβασμό στην κυρίαρχη πολιτική και τις κοινωνικές δομές .

      η έξοδος δεν είναι πάντα αριστερή .

      " κάποιος σύντροφος "

      Διαγραφή
    6. Όπως ακριβώς και η "έξοδος" του ΚΚΕ από την ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για να οικοδομίσει το "ΠΑΜΕ"...

      Διαγραφή
    7. Ηξερα ένα πανεπιστημιακό, κευνσιανό οικονομολόγο, που ήταν καραγκιόζης, προικοθήρας, λαμόγιο που μάσαγε ευρωπαικά προγράμματα με την εταιρία που είχε φτιάξει παράλληλα με το πανεπιστήμιο. Ελεγε τις παπαριές του με βαρύγδουπο ύφος και τό'παιζε οτι κάνει έρευνα (με τη δουλειά άλλων φυσικά). Εξαίρετος επιστήμων και πάνω απ'όλα άνθρωπος...

      Διαγραφή
  4. Καλύτερα να σε θεωρούν αντίπαλο,έστω και 'αδύναμο'οι αστοί,παρά να σε θεωρούν σύμμαχο και δεδομένο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χειρότερα όμως, αν ο ίδιος διαλέγεις να είσαι αδύναμος...

      Διαγραφή
  5. Αγαπητή ΕΟΣ ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπερδευει μονο τη κυβέρνηση μπερδεύει και του ανθρώπους που τον στήριξαν απο τότε που ήταν 3% μεχρι και σήμερα. Η έλειψη καθαρου λόγου δεν τον κάνει απρόβλεπτο για το σύστημα αλλά αποδυναμώνει την όποια θέση του...Η μετεξέλιξη του σε ΠΑΣΟΚ μόνο καλό δε του κάνει και γι αυτο δεν εχει 35% στις δημοσκοπήσεις
    .Επίσης προτιμώ το Κατσανέβα απο τον Αρσένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Εμείς δεν προτιμάμε, ούτε τον Κατσανέβα, ούτε Αρσένη!

      Διαγραφή
  6. Ο Κατσανέβας,γνωστός και ως σώγαμπρος για τους παλιότερους,δεν είναι τίποτα άλλο απο ένας γραφικός τύπος που ειδε την οικονομική κρίση σαν ευκαιρία,και μπήκε.
    Οι γνωστοί καλοθελητές που ονειρεύονται την αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ,είναι αστείο να επαναφέρουν στην επιφάνεια Κατσανέβες και σώγαμπρους.
    Και το κκε φυσικά έχει τους λόγους του να επιθυμεί την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ,νομίζοντας τρομάρα του πως θα ξαναδυναμώσει,ενώ η διάσπαση είναι επι θύραις.
    Κάποιοι άλλοι όμως ''αριστεροί''τι διάλο ζηλεύουν απο Κατσανέβες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως είναι γνωστό it takes two to tango! Δεν είναι μόνο εκείνοι που βάζουν το ζήτημα του νομίσματος ως πρωτεύον, από τη μεριά της υπεράσπισης της δραχμής ή, καλύτερα, της καταδίκης του ευρώ. Είναι και εκείνοι που επίσης κολλημένοι με το ευρώ δεν δέχονται κουβέντα για τον «ευρωπαϊκό» προσανατολισμό και την πρόσδεσή μας σε αυτήν την ΕΕ. Προεκλογικά αυτό εκφράστηκε με τις διαβεβαιώσεις για μη έξοδο από το ευρώ που εκφράστηκαν κυρίαρχα, κυρίως από εκείνα τα στελέχη που έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα ΜΜΕ, ενώ οι αποφάσεις του συριζα έλεγαν «καμιά θυσία για το ευρώ». Επομένως το πρόβλημα δεν εστιάζεται ΜΟΝΟ στους δραχμο-υπερασπιστές αλλά ΚΑΙ στους ευρωφετιχιστές. Όλοι τους έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί αντί να ρίχνουμε το βάρος στην οργάνωση της αντίστασης και της αλληλεγγύης εμείς συζητάμε για το ευρώ ή τη δραχμή ως κυρίαρχο ζήτημα. Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω με τις παρατηρήσεις του κειμένου, εκτός από την τελευταία παράγραφο, η οποία δεν έδωσε τίποτα στο κείμενο παρά μόνο την αφορμή να εγκλωβιστεί η συζήτηση στο πόσο μαλάκας είναι ο Κατσανέβας (που είναι).

    Ούτε Κατσανέβας, ούτε Αρσένης. Καμιά θυσία για το ευρώ ή τη δραχμή ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ